Atentie o data, atentie de doua ori…

13 March 2009, alexosu

Dupa cum probabil ati auzit pe la radio/TV, in Sinaia este risc de avalansa de grad “4 spre 5“. Asta inseamna ca pericolul de declansarea spontana a unei avalanse este, practic, iminent (conform scarii europene de risc). Oricand, zapada poate pleca. Cel putin asa ne avertizeaza autoritatile locale. Ce sa cred eu, cetatean onest cu telecomanda, burta mare si copil care se duce iarasi de nebun la munte?

Mai mult, traseele Carp, Drumul de Vara, Papagal si Tarle sunt inchise - exact din cauza riscurilor amintite. Cel putin asta era situatia saptamana trecuta, iar din moment ce partiile de mai sus sunt in continuare inchise, deduc ca si riscul de avalansa e mare sau foarte mare.

Care a fost, de fapt, situatia? De cand a inceput panica in Sinaia, conform raportului nivo furnizat de ANM riscul nu a fost niciodata mai mare de 3, adica “insemnat”. Nu mare, nici foarte mare. La fel este si pentru zilele urmatoare. Raport nivo aici.

Totusi, de la grad 3 la grad 4 sau 5 diferentele sunt foarte mari. Ceea ce ridica niste semne de intrebare. Si prima ar fi cine face interpretarea si adaptarea raportului furnizat de ANM? Pentru ca sa spui cu asa o mare precizie care e riscul de avalansa presupune o oarecare expertiza intr-un domeniu foarte specializat. Sa inchizi niste trasee/partii de schi inseamna ca sunt niste riscuri foarte mari catre trebuie evitate.

Care e situatia acum? Pai e putin ciudat. Acum aproape o luna, cand riscul de avalansa in masivul Bucegi a fost 4, nimeni nu a anuntat nimic si un om a murit. Acum, cand riscul e 2 si 3, se inchid partii si se anunta cifre care te infricoseaza. Mai mult, se face tam-tam mediatic de chiar ajungi sa iti pui intrebari… Cum e si normal.

Ce urmeaza sa se intample? Prevad o scadere dramatica a credibilitatii celor care fac aceste anunturi. Adica Primaria Sinaia si, din pacate, Salvamont. Ceea ce va duce la niste consecinte mult mai grave decat s-ar banui la prima vedere - scaderea credibilitatii autoritatilor. Ori in activitatea de preventie, credibilitatea joaca un rol extrem-extrem de important. Cand administratorul partiei cere niste lucruri (respectarea unor restrictii, de exemplu), pai toti turistii trebuei sa fie convinsi ca e musai sa se conformeze.

Ori, din moment ce informatiile astea sunt asa de dubioase, ce se intampla cu credibilitatea? Pai de bine nu e, asta e destul de sigur. Credibilitatea asta nu exista undeva in stare pura. Ea trebuie construita, intretinuta si cultivata. Asta inseamna comunicare dupa o strategie, respectand niste reguli de comunicare si niste legi. Suna complicat si, de fapt, chiar e. Dar numai asa se intampla lucruri de genul asta.

Ce vedem acum nu e preventie. E dezinformare - din intentie sau din lipsa de profesionalism, dar deja nu prea mai conteaza de ce. Hai sa mergem mai departe cu rationamentul. Dupa ce oamenii vor vedea ca partiile sunt inchise degeaba, va fi tare complicat sa mai inchizi vreodata acele partii. Anuntul va fi intampinat cu replici de genul “yeah, right” si, in cele din urma, complet ignorat. Nu va fi la fel ca pana acum, va fi mai rau. Pentru ca deja ai folosit artileria grea - dar numai ca sa faci zgomot. Cand vei avea cu adevarat nevoie de ea, nu va mai functiona nici macar pe post de pocnitoare.

E ca in povestea cu lupul. Daca strigi aiurea de prea multe ori, cand vei striga pe bune va fi degeaba, nimeni nu te mai crede.

Din povestea asta are toata lumea de suferit, evident. Nu si lupul insa. ;)

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

21 Raspunsuri la “Atentie o data, atentie de doua ori…”

  1. Solo Radu on 13 March 2009 12:48 pm

    am auzit pe la stiri (pro tv) ca pe vai zapada trece (in grosime) de 20 m…. hmmm :)))

  2. mitza(tm) on 13 March 2009 12:57 pm

    poate e mai bine asa, o sa fie mai putina lume la shreduit :)

  3. alexosu on 13 March 2009 1:02 pm

    Nu e, man, mai bine. Pentru ca o sa fie mai putina lume un weekend, doua, dupa care nu o sa mai conteze nici un avertisment.

  4. matei on 13 March 2009 1:35 pm

    @ solo radu: pai si de ce nu ar avea grosime 20m? sunt convins ca are. in decembrie cand am fost cu mai multi sa sondam dupa disparutii de pe caraiman, in locul in care picase avalansa zapada avea lejer 10m adancime. Acum sunt convins ca are in multe locuri 20 si peste. dar asta e ceva normal pe vaile din bucegi, altfel nu s-ar explica cum de se acopera saritori imense din firele de vale.

  5. alb_ca_zapada on 13 March 2009 2:14 pm

    domnilor, nu discutam aici despre vaile de abrupt!!
    asa ca keep on topic ;)

  6. barbosa on 13 March 2009 2:38 pm

    -scoatem extremisti - cei care indiferent de amenintari se duc + cei speriati si de o ploaie la Ploiesti si se intorc si ajungem la vb alexosu- CA-N POVESTEA CU LUPUL !!!!Adio incredere ! Stam prost la normalitate ! Ori nu zicem nimic ori alergam disperati pe strada si urlam isteric!
    Azi in valea dorului a fost zi de plaja si liniste (pe bune)!

  7. mariusica on 13 March 2009 2:52 pm

    Oameni buni, a nins bine si sunt si alte statiuni in tara asta. Avem noroc ca a cazut neaua de sus si hai in alta parte ca de circul din Sinaia sunt convins ca vi s-a luat. Bine…in alta parte nu ai Carpul si alte “partii” gen Papagal si cele 20000 de variante pe care ti le ofera Sinaia…etc dar in alte parti e pustiu acum si cu zapada la discretie( Poiana sau …..nu stiu, Azuga). Mie mi s-a luat de balciul de acolo.

  8. alb_ca_zapada on 13 March 2009 3:32 pm

    si daca nu ma duc acolo problema o sa dispara?
    scriem despre sinaia pt ca mergem noi acolo?
    ne sesizam doar cind ne doare?

    am invatat la istorie ca poporul roman este brav si smecher… ca isi dadea foc la recolte in loc sa se ia la trinta cu dusmanu… pe vremea lu nea nicu taranii legau cu sirma stiuletiii si vopseau iarba… uite asa am trait o viata intreaga in minciuna si in fuga de responsabilitate, in mica smecherie si in marele bilci… e mai simplu sa “over-reacting”, ca de, cum zice intelepciunea populara, paza buna trece primejdia rea… ce domne, nu stiati ca pirtiile sint inchise?

    btw, stiati ca s-a aminat (eu as zice anulat ori aminat pina undeva in august) inferno?? trebuia sa fie we asta, am si scris despre asta… eu unul am apucat sa-mi fac rezervare, ba am trimis si avans… si nu-s singurul…

  9. Solo Radu on 13 March 2009 4:29 pm

    @nasoala treba cu amanarea Inferno :((- n-am stiut; mersi ca ai scris aici!

  10. SnowM3 on 13 March 2009 4:41 pm

    Cred ca amanarea Inferno e decizia cea buna, daca ne luam dupa INMH zapada masoara 306 cm la Bilea Lac din care cel putin 70 cm au cazut in ultimele 5-6 zile iar riscul de avalansa e de 4 pe scara de 5

  11. alb_ca_zapada on 13 March 2009 5:03 pm

    da, n-am zis ca ar fi rea… mie imi e doar sa nu se amine pina cind riscul va scadea catre 0.5, adica prin iulie-august…

    @snowm3: tu crezi ca riscul de avalansa are leg cu stratul acumulat de-a lungul timpului?? daca nu, de ce era nevoie sa precizezi ca sint 306cm?

  12. CosminGE on 13 March 2009 5:59 pm

    Anuntul asta mi se pare o reactie de genul ” Ati vrut sa anuntam? Anuntam si ai naibii sa fim noi daca se mai da cineva pe Carp Papagal si ce partii de pliant or mai fi pe acolo sezonul asta” Cred ca vor sa transmita de fapt ca nimeni nu mai vrea sa isi asume responsabilitatea daca mai moare cineva pe vreo ”partie” O sa tot anunte zic eu pina se termina sezonul si dupa, la revedere, ne vedem sezonul urmator pe aceleasi ”partii” nebalizate ca, nu-i asa, mai trece un an si romanul uita….

  13. alb_ca_zapada on 13 March 2009 6:41 pm

    @cosmin:
    ba, cam la asta ma gindeam si eu… na, am anuntat, sa mai zica cineva ceva… dar de dat, fii tranchil, se da lumea, nu e treaba… ba mai mult, daca o tanti intreaba cum e pe drumu de vara, domnii raspund ca e ok, e batuta bine… anuntul este in schimb, responsabilitatea e a lu dracu…
    “sa vina naibii odata vara aia sa scapam de pacoste… auzi, zapada le trebuie…”

  14. Horatiu on 16 March 2009 8:56 am

    Efectul de care am mai zis si eu pe undeva, care se intoarce impotriva noastra, a aparut si la Straja, unde m-am certat sambata de cateva ori cu angajatii de la teleschi care mi-au spus ca au murit doi si daca nu facem bine sa mergem sa ne dam pe partiile 3 si 5 ei nu ne mai lasa sa ne urcam pe teleschi !!!!!! Totul a culminat cu un mare scandal cand ne-am dat pe partia Lupului, adica sa ne intelegem, pe partie. In fine, pana catre amiaza s-au mai linistit si au zis ca din partea lor sa ne dam pe unde avem chef numai sa nu intram pe canal ca e risc de avalansa. Le-am inteles atitudinea si nu ne-am dat pe acolo, ca oricum n-am mers la Straja pt. canal si era plin de pulver neatins peste tot. Duminica, dupa ce si vremea s-a mai imbunat, au lasat lumea pe canal, dar specificand totusi ca oficial e inchisa.

    Pana la urma eu zic, dupa ce vad ca a fost si la Sinaia, ca mesajul intregii miscari de protest a fost, dupa cum era de asteptat, prost inteles, lasandu-se cu evaluari fabuloase a riscului de avalansa si, dupa cum se pare, chiar cu certuri pe la instalatiile de cablu.

  15. delice on 16 March 2009 10:05 am

    Duminica erau ditamai printurile puse la telecabina ca nu e voie pe Carp, pe Drumul da Vara , pe Papagal si pe Tarle si cand am ajuns sus, am intrebat si noi daca e asa nasol. Si ne-au zis oamenii ca e ok si pe Carp si pe Drumul de Vara, a se evita Papagal si Tarle ca acolo s-a strans multa zapada.

  16. alb_ca_zapada on 16 March 2009 10:47 am

    @delice:
    ai fost dum in sinaia… uh… frumoasa vreme, frumoasa zapada… :)
    ce i-as fi intrebat eu pe aia (eu nu pot sa ii intreb, you know, bataia doare): “pai nu inteleg ori sint ok, ori sint inchise… de ce nu dati jos afisul cu carp/drum de vara inchise??”

    e un circ de necrezut… la dracu, c’mon people!

  17. delice on 16 March 2009 2:13 pm

    Frumos, frumos, ma uitam si nu-mi venea sa cred ca frumoasa e tara asta si cum ne batem joc de ea. Poate mai tine o luna zapada, ar fi pacat.
    Eu nu inteleg de ce e asa haos. Daca intrebi tu ca persoana daca e totul ok, e totul ok. Daca vine presa, ui, Doamne, ce pericol de avalanse…..Circ ieftin. Oricum, eu m-am uitat din telecabina si n-am vazut marcaje, semnalizare….Unde or fi?!?!
    Sau sunt eu extrem de mioapa?

  18. omidee on 16 March 2009 2:48 pm

    eu m-am amuzat copios, pentru ca chiar si-au dat interesul si au facut afisele (printurile alea, ma rog) bilingve :)
    “Patria Tarle este inchisa / Tarle slope is closed”
    “Partia Papagal este inchisa / Papagal slope is closed”
    etc
    :):):) auzi, “Tarle slope”

  19. barbosa on 16 March 2009 2:58 pm

    Acelasi comentariu as dori sa -l vada si Horatiu si Alb si Delice !!!
    Pe la 11 30 -12 pe sub scaun pe Clabucet un tip a fost luat de akie!
    Ar fi absurd sa faci misto de incepatori ( in orice domeniu) ! Dar nu stiu cum sa ma fac inteles ,sa transmit un mesaj ,un sfat ,o recomandare ( si va rog si pe voi mai ,,scriitori ” ca mine) sa ma ajutati !!!
    Stimati ,,PLUGARI” ,cracanati ,transpirati,inrositti , crispati…….NU E NICI O SMECHERIE daca ai coborat o partie neagra ,rosie sau ,,pe acolo” si ai stat mai mult in cur ,ai cazut de 342 de ori de la PLECARE la SOSIRE !!!!!!!!
    NU ASA PROGRESEZI !!!
    Monitori,profesori,meseriasi ai schiului (pe bune ) dar si priceputi pedagogi si dibaci ai scrisului (ALB,DELICE,DINUTZU,ALEXOSU,BUBULU…….)
    VA ROG SA DATI DRUMUL LA PENITA !!!!ca sa ofilesc astia si nu inteleg de ce

  20. alb_ca_zapada on 16 March 2009 3:17 pm

    @barbosa:
    decalogul schiorului o spune clar iar noi si APSI am formulat-o cam asa:

    “Nu cobora cu viteze care iti depasesc capacitatile fizice, tehnice sau ale echipamentului din dotare. Ia in calcul toate elementele din “trafic”: condiii meteo, starea zapezii, aglomeratie, zone periculoase. “

    mai mult chiar, ca sa inteleaga tot pitecantropul, am avut chiar si o poezioara pe pliantul tiparit:

    Nu-i de joacă cu Trabantu’
    Că se rupe şi-l ia dracu’.
    D-asta eu mă dau la vale
    Doar pe unde sunt în stare

    asadar ce sa zic mai mult? plus ca nu cred ca atentionarea astora se face aici pe derdelus… le-ar trebui dedicata o campanie speciala, o informare cu brosuri si poate ceva pahare inscriptionate… dar p-asa vremuri de criza nu cred ca gasim bani de asa ceva :(

    http://www.derdelus.ro/2009/03/04/regula-2-control-si-viteza-adaptata/

  21. delice on 16 March 2009 4:58 pm

    Eu ma dau decent si nu ma pot numi specialist insa fac apel la bun simt. Macar atat :)
    Oricum, @alb: da-mi un semn sa ne intalnim sa vorbim mai spre sfarsitul saptamanii.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.