Snow-report 6 Martie

6 March 2009, by alb_ca_zapada

3 Acts of Murder full Intai vestile bune: a mai nins ceva. Nu foarte mult, dar suficient cat sa se poata schia in Predeal, Busteni, Azuga (desi aici nu bagam mana in foc ca zapada e chiar buna) si Poiana - cel putin in partea superioara.

In Sinaia e din nou zapada continua pana la Cota 1400, inclusiv pe ultima parte dintre 1500 si 1400, unde pana zilele trecute era mai mult pamant. Vremea, insa, e destul de ciudata - azi a fost ceata care a scazut vizibilitatea la 10-15 m, dar in a doua parte a zilei s-a mai lipezit.

Vestea proasta este (zica-se) pericolul foarte mare de avalnsa din zona Sinaia. Dupa cum stim, raportul ANM este cam apa de ploaie (sic!) iar factorii locali il adapteaza dupa propria ochiometrie. In Sinaia, Primaria a decis sa inchida 4 partii - Carp, Tarle, Papagal si Drumul de Vara. Conform comunicatului de presa “aceasta masura a fost luata ca urmare a ninsorilor abundente si a riscului mare de avalansa pe aceste partii”

Mai mult, din cauza traficului aglomerat si a caderilor masive de zapada, avalanse si tot felul de intemperii, Primaria a decis si inchiderea circulatiei pe drumul dintre Sinaia si Cota 1400 pe perioada week-end-ului

A Jitney Elopement

.

The Incredible Hulk movie download Salvamont Busteni a anuntat risc de avalansa 4 spre 5. Ce inseamna “risc mare” si “4 spre 5″? Conform scalei europene de risc de avalansa:

4 (RISC MARE) - stratul de zapada este putin stabilizat pe majoritatea pantelor suficient de inclinate; declansarea este probabila chiar si printr-o slaba supraincarcare, pe numeroase pante suficient de inclinate, in anumite situatii sunt de asteptat numeroase declansari spontane de avalanse medii si cateodata chiar mari.

Underworld: Rise of the Lycans movie download The Color of Money move

5 (RISC FOARTE MARE)

Pandorum movies
The Job the movie

- instabilitatea stratului de zapada este generalizata; se produc spontan numeroase declansari de avalanse de mari dimensiuni, inclusiv pe pante putin abrupte.

Concluzia e ca, cel putin weekend-ul asta, Sinaia s-ar putea sa nu fie cea mai apetisanta destinatie. Adica “s-ar putea”, daca ma-ntelegeti ;)

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

14 Raspunsuri la “Snow-report 6 Martie”

  1. mariusica on 6 March 2009 9:16 pm

    @alb ca zapada
    4 spre 5, parca avem doar munti K2 in tara asta :)). Bascalie mare, salvamont Busteni sa dea lectii cu chestia aia numita zapada ca sunt baieti acolo destepti foc. Cred ca si Dan Trif a ajutat putin acolo, a venit din Sinaia pana in Busteni sa puna si el un buletin meteo ca stie si el ce e aia vremea

  2. mariusica on 6 March 2009 9:16 pm

    Cat de prosti ne cred, ca nu stiu. Suntem toti baieti fara cap pe umeri care ne uitam toata ziua la stirile lu Sarbu de la Protv?

  3. alb_ca_zapada on 7 March 2009 6:46 pm

    simbata in sinaia toata statiunea inchisa! asta ne este felul si natia… drumuri, cabluri, tot.
    au navalit zapezile de peste 20cm si avalansele spontane de mari dimensiuni tot ce misca in statiunea asta.

    motivele? revenim cu ele cit de curind

  4. mariusica on 7 March 2009 8:28 pm

    Pai eu am fost in Poiana si vant din parti, zapada de vis ( doar sus ca jos ploua)…..in Sinaia cred ca era si mai frumos daca dadeau drumul la sarme. Asteptam mai multe informatii, e un balci mare acolo si merita vazut ce se intampla.

  5. alb_ca_zapada on 7 March 2009 9:07 pm

    @mariusica:
    bine ca n-ai venit in sinaia. era un gigantic risc 5, a si plouat ca dracu (nu mult, 5 min maxim, dar a plouat… si-i nasol cind te ploua), pericolele pindeau de peste tot.

    noi insa am avut alta treaba si n-am fost prea atenti la asta. am stat cuminti jos in sinaia, am aprins o luminare, am vb cu presa, am dat o tura pe la primarie, am discutat prieteneste cu jandarmeria si politia… atmosfera de comemorare si protest mut (eh, you know, mircea mocanu, avalansa, pirtii, etc).

    deci bine ca n-ai venit. bine ca macar tu te-ai bucurat asa un pic de putina zapada. noi n-am prins mare lucru azi, insa parca am plecat de acolo cu sufletul mai curat…
    si cum zicea si un distins cetatean pe care l-am mai citat pe aici, asta nu e insa obligatia fiecaruia:

    Nu m-aş grăbi însă să arăt cu degetul doar la autorităţi şi prestatori de servicii. O bună parte din vină o are chiar publicul, pentru că nu ia atitudine - şi nu doar să scrie pe un blog sau un site.

    “Merge şi aşa” implică o complicitate tacită între prestator şi utilizator. Dacă s-ar implementa toate standardele, serviciul ar fi semnificativ mai scump. Aşa că închidem toţi ochii, plătim mai puţin şi ne facem că nu vedem. Doar atunci când se întâmplă necazul ne isterizăm, dăm vina doar pe celălalt.

    Sunt mulţi cei care au schiat pe pârtia respectivă, cel mai probabil inclusiv cei ce scriu la derdelus.ro, că sunt pasionaţi. Probabil că la OPC nu e nicio plângere pentru că nu amenajată corespunzător.

    Mai mult, bănuiesc că nici acum nu e o sesizare la Poliţie să se investigheze culpa, o sesizare cu dovezi, cu probe, cu argumente. Familia decedatului nu şi-a angajat un avocat să ceară cuvenitele daune de la cei potenţial vinovaţi, prin neglijenţă, de accident.

    Până când publicul nu învaţă să-şi ceară drepturile, să ia atitudine şi să îşi asume responsabilitatea pentru atitudinea luată, va “merge şi-aşa”, iar din când în când vor fi accidente.

  6. mariusica on 7 March 2009 11:33 pm

    @ Ai avut dreptate, azi a plouat si doar voi ati facut ceva, o parte din vina o avem si noi, cei care nu s-au implicat si s-au dat linistiti pe partie. Mai mult ca sigur ajutorul nostru ar fi fost de mare folos, aici ma refer la toti cei care citesc sau pun un mesaj pe http://www.derdelus.ro. Si o spun cu parere de rau….era constantean de al meu si am uitat ca nu mai e printre noi.

  7. zoloper on 8 March 2009 8:55 am

    astazi, miraculos.. riscul 5 a disparut de la sinaia. cica au dat drumul la instalatii si acum ninge in toata sinaia ..

  8. Alexandru on 8 March 2009 10:55 am

    @alb_ca_zapada: “Dacă s-ar implementa toate standardele, serviciul ar fi semnificativ mai scump. ”

    Nu stiu cum or reusi vesticii sa functioneze cu standarde implementate si preturi mai mici decat aici. Dar se poate…

  9. Ovidiu on 8 March 2009 11:23 am

    @Alexandru:

    “Dacă s-ar implementa toate standardele, serviciul ar fi semnificativ mai scump. ”

    Nu stiu cum or reusi vesticii sa functioneze cu standarde implementate si preturi mai mici decat aici. Dar se poate…

    Nici eu nu ştiu exact cum fac, dar pot să speculez pe marginea a trei ipoteze:
    1. Numărul semnificativ mai mare de clienţi permite un preţ mai scăzut fără să afecteze profitul. Că preţul e mai scăzut atrage mai mulţi clienţi, asta e de la sine înţeles.
    2. Infrastructura este mult mai dezvoltată, ceea ce permite un număr mai mare de clienţi. Ai poţi să dai vina pe autorităţi şi te susţin. Ca să dau un exemplu, mai bine bagi banii în insfrastructura de acces şi suport (utilităţi etc.) a serviciilor turistice decât în tichete de vacanţă, pentru că prima este o investiţie aducătoare de profit pe termen lung (dar aduce mai puţine voturi).
    3. Eficienţă şi productivitate ridicate. Prestatorii de servicii fac o afacere şi ştiu să o facă. Nu vine de la sine, ci e la presiunea clienţilor. Atât timp cât clienţii acceptă un serviciu prost şi vii mereu şi mereu, prestatorii se lenevesc şi nu fac nimic.

    @alb_ca_zapada: chiar nu mă aşteptam să mă găsesc citat pe aici, rămăsesem cu impresia că voi fi mai degrabă criticat pentru atitudinea în afara mainstream-ului. Mulţumesc!

  10. Mihai Tanase on 8 March 2009 12:38 pm

    http://www.jurnalul.ro/articole/145796/sinaia—În-memoria-lui-mircea-mocanupartia-nu-este-cimitir!

  11. Mihai Tanase on 8 March 2009 12:52 pm

    @ ovidiu : cred ca este o greseala sa crezi ca doar tu poti exprima un punct de vedere asa de taios. Din pacate cei care nu fac parte din Animalia Chordata Vertebrata Aves Struthioniformes Struthionidae sunt foarte putini. Majoritatea prefera manifestarile de fatada si plecatul capului dupa o latratura buna. Egoismul si misarupismul sunt probabil o explicatie. Istoria noastra, alta.

  12. alb_ca_zapada on 8 March 2009 1:00 pm

    @ovidiu:
    ti se pare ca eu as fi vreun mainstreamer or smtg? :)
    oricum, te-am citat pt ca mare dreptate aveai… si asta am spus-o de mai multe ori inainte s-o trec aici… ba mai mult, in intreaga comunitate a oamenilor cu cap a prins viata ideea asta pe care ai enuntat-o si tu: sintem cu totii partasi prin imobilismul propriu.

    manifestul-flyer care a fost impartit simbata vorbea nu doar despre vina administratorilor dar si culpa comuna a consumatorilor: “ignoranta noastra, a celor vinovati de tacere, ia vieti”

  13. radubu on 10 March 2009 3:08 pm

    duminica 8 martie la mm (muntelemic) a fost ca pe vremuri

    zapada a fost destula cit sa cobori pina la parcare. proaspata dupa topirea de martimiercuri. cu ceata si un pic de vant. si popor putin de tot.

    cred ca e o chestie geoclimatica dar aia acolo au intotdeauna zapada ca la balea. pacat ca platoul de sus pune ceva probleme de orientare pe ceata.

    varianta proasta e ca de la platou (pilon 33) sa tzii abaterea dreapta prea mult. daca urmezi panta / creasta / firul vaii te arunca cam la vreo 7 km de parcare. si trebuie trecut riul prin apa.

    varianta safe este sa io iei spre drumul de masina (in stanga telescaunului) cu scurtaturi pe linga stalpii de curent. chiar pe ceata mare te potzi orienta. neajunsul este la intretaierea drumului care are rigola de scurgere destul de adinca.

    super fain in rest ceea ce va doresc si voua.

  14. mitza(tm) on 10 March 2009 3:14 pm

    intradevar adanca al dracu rigola aia, iti poti rupe ceva daca nimeresti in ea
    si nu e greu de nimerit cand totul e alb si pufos si ii dai la vale mach 2
    oasele mele inca isi amintesc :)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free