Filmul de pe Blidul Uriasilor

8 June 2008, Matei Laudoniu

Filmul promis a venit…destul de putin spectaculos din pacate, datorita conditiilor meteo. Respectiv la intrarea in sectorul de 50 de grade ceata a cuprins culoarul Blidului, iar schiorul se vede ca o umbra intr-un valatuc de ceata.

Comentezi?? Comenteaza!!

19 Raspunsuri la “Filmul de pe Blidul Uriasilor”

  1. Dinutzu on 9 June 2008 11:08 am

    Inca odata, bravo si tot inainte Bubule….

  2. alexosu on 9 June 2008 1:31 pm

    Insist asupra unui aspect, pentru ca poate nu am facut-o destul.
    Derdelus.ro nu incurajeaza in niciun fel genul asta de coborari. Scopul acestor posturi este tocmai de a educa si de a avertiza. Ce vedeti aici e cu adevarat o chestie extrema, accesibila doar unui schior cu pregatire fizica foarte buna, psihica si mai buna si echipament in stare perfecta. Si chiar si asa uneori nu e de ajuns.
    Inca o data felicitari Bubulu. Pacat ca nu se vede partea finala prea bine. Dar ce se vede este foarte edificator. Iti urez numai coborari reusite.

  3. Florin on 9 June 2008 1:35 pm

    tot respectul Bubule….

  4. Ropsi on 9 June 2008 1:39 pm

    cine e schiorul?

  5. matei on 9 June 2008 2:08 pm

    @ Ropsi

    scrie in film, la sfarsit

  6. Costica on 9 June 2008 2:33 pm

    Complimente de la fostul tau coleg de servici, Bubulu!
    Super tare, dar ai totusi grija de tine. Oricum, traseu clar nerecomandabil ”minorilor”…
    Si pacat ca nu se vede prea bine.

  7. bubulu on 9 June 2008 7:05 pm

    Nu imi pare rau de filmare deloc. Sunt extrem de multumit ca am scapat cu bine, asta e tot ce conteaza, restul, filmulete,poze etc. sunt amanunte.

  8. alexosu on 9 June 2008 7:56 pm

    True, true…

  9. cezar on 10 June 2008 12:10 am

    si asta nu-i nimic…. sa vi-l spun…..
    De doua saptamani, de cand l-am cunoscut pe BUBULU.. nu-mi iese din minte cum ca dumnealui, schiaza avand o “proteza” s-au ceva de ganul acesta, aplicata la genunchi intucat are tendoanel incrucisate bulite…

    esti tare Bubulu pentru noi… felicitari!

  10. alb_ca_zapada on 10 June 2008 12:35 am

    @cezar:
    zic si eu ca sa stie lumea (contrazice-ma mr bubulu!)

    proteza respectiva se cheama de fapt orteza si are un mare rol: ajuta membrul defect, protejeaza si previne accidentarile… dar utilizata pe termen lung are un efect pervers, leneveste cvadricepsul si insertiile musculare… rezultatul este atrofierea lenta a muschilor si cresterea in consecinta a riscului de accidentare in alte zone.

    cit despre ligamente, singura solutie pe tremen lung este DOAR operatia de ligamentoplastie… fara ea, finalul este cunoscut si nu se lasa mult asteptat: artroza si in consecinta finalul distractiei pe schiuri.

    nu sint doctor dar am umblat mult prin spitale (mai ales pe la ortopedie)… si mie mi-e frica ca de dracu de bormasina, dalta, ciocan si alte instrumente medicale… asta-i motivul pt care schiez de cca 4 ani cu 2 piroane in genunchi… am folosit si eu o orteza cca 2 sezoane dar mai apoi am renuntat la ea incet-incet de frica unei atrofieri severe… oricum nici acum muschii piciorului drept nu sint inca refacuti in totalitate si nu cred ca vor fi vreodata (este si vina recuperarii insuficiente dupa operatie, nu doar a ortezei).

  11. alb_ca_zapada on 10 June 2008 2:36 am

    @bubulu:
    felicitari si sint mindru sa fiu coleg de rubrica/publicatie/site cu tine… derdelusul digital e bucuros sa te aiba in echipa!

  12. bubulu on 10 June 2008 9:52 am

    alb_ca_zapada (Bogdan), ai dreptate, orteza e cat se poate de perversa, ca…face atrofie musculara..e foarte adevarat asa scrie la carti.Dar fara ea e sinucidere. Oricum nivelul meu la efort, ski etc. dupa ce mi-am rupt ligamentele a scazut cam cu 30%.
    Ligamentolplastie nu pot sa o fac din cateva motive:
    1.e o operatie cu risc mare de nereusita.
    2.6 luni sau mai mult esti pe bara, cea ce eu nu pot sa imi permit, nu as putea sa stau 5 zile fara sa merg pe munte.
    3.durerile sunt atroce. Recuperarea cere o vointa de fier, pe care nu o am.
    Concluzia de fapt e simpla: nu am psihicul necesar pentru asa ceva.Sunt prea slab.Prefer vorba lui Matei sa sar din telecabina mai degraba.
    Acum, doctorii care scriu cartiile sunt niste oameni, aceasi care acum 20ani recomandau scoaterea totala a meniscului :(, cea ce s-a dovedit acum a fi o mare prostie, multi baschetbalisti fiind nenorociti pe viata de operatiile din anii 80.
    Am ligamentul rupt de 8 ani. Mi s-a prezis artroza in 2ani, apoi in 5 ani, apoi in 10 ani :)…din fericire BUNUL DUMNEZEU, are se pare alt plan cu mine.
    Acum eu nu prea am treaba cu atrofia pentru ca:
    -iarna merg cel putin: 100 de zile de schi 95% pe vaii sau in boscheti unde obligat merg mult cu tura, care este un exercitiu EXCELENT pentru genunchi si musculatura in general.
    -vara merg minim 150km cu bicicleta/ weekend.
    ps1. Sa nu se inteleaga ca sunt adeptul non-operatie. Daca ai ligamentul rupt cea mai buna metoda e sa te OPEREZI. din pacate eu sunt prea slab psihic sa o fac.
    ps2. eu folosesc de 2luni o orteza revolutionara, factor 4 de protectie, de la DonJoy, este mult superioara ortezelor clasice europene, daca aveti probleme cu genunchiul o recomand cu caldura. Pretul in USA, e foarte ok. 500$, in Europa e cam 800 euro, ceva similar.
    http://jointhealing.com/pages/productpages/extreme.html

  13. alb_ca_zapada on 10 June 2008 10:39 am

    @bubulu:
    nu e vb doar de carti aici, e vb de lucruri care se intimpla… eu unul am ramas cu atrofiere in urma recuperarii post-operatorii proaste si a utilizarii ortezei in mod intensiv iar o buna prietena cu ligamente rupte de 12 ani ajunsese la citiva pasi de un genunchi de plastic inainte de operatie (a facut o vreme chiar niste infiltratii/injectii cu ceva cartilaj sintetic, ma rog, un soi de unsoare).

    asadar, treaba se intimpla si oricit ai fi de lup cartilajul este un tesut care nu se reface… asa scrie la carti dar cica asa ar fi si in realitate… usor usor intervine virsta iar procesul e accelerat de stressul suplimentar indus pe articulatie de ligamentele rupte… ar fi se pare o solutie purtarea permanenta a ortezei dar deja asta seamaba a protezare.

    ma rog, eu unul te inteleg perfec… ca dovada ca nu ma duc sa ma gaureasca cu toate ca nu e in regula asa cum stau acum… pina nu-s 100% obligat de imprejurari sa ma duc la dalta si ciocan nu ma duc… ce sa-i faci mai bubulele, asa sintem noi lei-paralei pe coclauri si cartofi prajiti cind auzim de spitale.

    ah, si inca ceva: ai dreptate in general cu aprecierile la operatia cu pricina dar cred totusi ca deja ligamentoplastia e o operatie ce se face in mod curent si stiu citiva oameni care au studiat treaba asta… se pare ca riscul de nereusita a scazut considerabil (evident nu trebuie sa ti-o faci la tanti coafeza din coltul blocului)… si oricum, nu exista interventie chirurgicala lipsita de risc… nici aia de apendicita nu este 100% sigura

  14. bubulu on 10 June 2008 11:07 am

    inca o data .. din 2 rele (a te opera si a nu te opera ) e Mai bine sa te OPEREZI:
    -dar dupa ce te operezi -creste riscul sa iti busesti si genunchiul bun, datorita faptului ca incerci sa iti protejezi genuchiul operat (Luciana si-a rupt ligamentul de la celalalt picior dupa operatie, si mai stiu cateva cazuri).
    -ultimile studii arata ca cartilajul este un organism viu, care se hraneste prin anumite miscari : inot, ski de tura, bicicleta etc. asa ca daca bagi regulat exercitii de tipul asta riscul sa faci artroza este mai mic. Acum stiu oameni care nu au facut miscare s-au protejat etc. si care acum la 60 de ani nu se pot ridica din pat. in schimb oameni ca nea Radu care au mers toata viata pe munte la 70 si ceva de ani nu au nici o treaba…fiind capabili sa urce diferente impresionante de nivel, care daca ai avea artroza ar fi imposibil.

  15. Ropsi on 10 June 2008 10:14 pm

    @matei:

    imi cer scuze, prima data nu am vazut filmuletzul pana la cap…acum stiu cine e schiorul…e var cu mine :D nu cred k el ma stie pe mine…razvan ma stia…pacat de el…dar stii cum sta treaba….Dzeu ii ia primi la El pe cei buni…

  16. Ropsi on 10 June 2008 10:17 pm

    @bubulu:

    felicitari pt coborare…si bafta in tot ce ti-ai propus! ai grija de tine! verisoara de la Sebes :)

  17. Eugen on 11 June 2008 2:23 pm

    dragi listasi,

    eugen este numele meu si ma bag si eu in vorba apropos de discutia despre operatia de ligamentoplastie, incitat fiind de matei(laudoniu), din doua motive: am facut recent aceasta operatie si, mai putin important, sunt medic (nu ortoped, ce-i drept)
    eu am reusit sa rup ligamentul incrucisat anterior(acesta e cel mai important ligament al genunchiului si de obicei cel care se rupe) la un concurs de downhill la Balea, in 2001;am continuat insa sa merg pe munte si la ski. in 2005, dupa ce am suferit un nou traumatism semnificativ(paradoxal, domestic, nu pe munte) care mi-a pus piciorul in ghips vreo 4 saptamani, ma hotarasem sa ma operez.. am facut RM care a zis ca si meniscul e putin afectat, adica “fisurat”. am fost la medicul ortoped, dr Filipescu, celebru ca “doctor de sportivi”, omul m-a programat la operatie, dar eu am dat bir cu fugitii (intre timp am aflat si eu ca recuperarea e lunga, plus ca am mai cerut o parere de specialitate si mi s-a spus : te poti descurca bine si fara LIA daca nu fortezi si porti la ski orteza)
    zis si facut, am continuat sa merg pe munte si sa port orteza la ski; in urma cu cca 17zile insa, inevitabilul s-a produs:eram la mare si la o (usoara) rasucire in nisip am simtit o durere fulgeratoare in genunchi si n-am mai putut sa calc - se rupsese meniscul. paradoxal, adoua zi dimineata genunchiul era perfect ok, ma simteam f. bine, calcam bine etc. m-am intors in bucuresti si a doua zi seara figura s-a repetat, de data asta pur si simplu mergand; am sperat ca a doua zi sa fiu bine, dar minunea nu s-a mai repetat, asa ca am fost operat de urgenta, la sp de Urgenta, de dr Dinu, un alt mare nume in chirurgia genunchiului si pe care il recomand cu multa incredere
    el mi-a explicat ca initial , dupa ce s-a rupt meniscul, fragmetul respectiv desprins a blocat articulatia, insa ulterior s-a miscat si a iesit dintre condilii femurali, pentru ca in timpul doi sa se intepeneasca definitiv
    sunt asadar la doua saptamani si o zi dupa operatie. pot sa spun ca a fost mai greu primele 2-3zile, in care am avut dureri serioase, dar mi-au facut morfina si am depasit momentul; la 4-5zile nu mai aveam deloc dureri in repaos, doar daca lasam piciorul in jos; la 10zile puteam sa pun piciorul in pamant si sa ma las in el fara dureri(nu chiar cu toata greutatea); acuma am 15zile si merg cu carje - ma pot lasa cu toata greutatea pe picior fara sa doara; desigur, piciorul e cam rigid inca si nu pot sa fac flexia genunchiului decta cel mult 90grade. voi incepe recuperarea zilele astea si sper ca peste vreo saptamana sa merg fara carje
    concluziile mele :
    1. daca esti un om activ dpdv sportiv (cu atat mai mult daca vorbim de mers pe munte si ski) aceasta operatie se impune, pt ca mai devreme sau mai tarziu se va distruge si meniscul, urmare a solicitarilor crescute asupra sa din cauza instabilitatii articulare; mai mult, in ani(ce-i drept e vorba de cca 15-20ani) se distruge si cartilajul articular aparand astfel artroza, care inseamna mari limitari functionale ale articulatiei
    2. operatia in sine are riscuri destul de mici de nereusita daca esti pe maini bune (dr Dinu vorbea de vreo 10-20 de cazuri in 1000 de operatii), adica 1-2%
    3. durerrile mari tin doar 2-3zile, iar dupa vreo saptamana nu te mai doare deloc
    4. trebuie sa te tii de recuperare, ca sa revii la o forma cat mai buna, de preferat mai buna decat inainte de operatie - asta inseamna vreo 3-4luni, dar in timpul asta duci o viata cvasi-normala, atata ca nu trebuie sa fortezi articulatia (ski, mountaineering sustinut); aici voi reveni cu detalii
    5. trebuie din start sa stii ca o sa stai acasa 4-6 saptamani(dupa 4 saptamani teoretic ai voie sa conduci masina si sa mergi singur, dar sa nu stai foarte mult in picioare)
    Cam asta am avut de spus; daca mai pot sa ajut cu ceva, va stau la dispozitie, in masura in care ma pricep
    ps - inca o data, felicitari bubulu ! felicitari si lui matei, pt partea regizorala

  18. doru on 11 June 2008 2:52 pm

    nefiind specialist, ci doar patit in domeniul asta, mi se pare interesant de mentionat faptul ca in europa de vest, de cativa ani, medicii nu mai recomanda ligamentoplastia de ACL in cazul subiectilor tineri si activi, care nu practica sport de performanta insa a caror dezvoltare musculara le confera sustinerea necesara a articulatiei si in lipsa ligamentelor.

  19. Dinutzu on 11 June 2008 6:23 pm

    @doru
    Da dar nu e cazul lui Bubulu ca ce face el se cam incadreaza la sport de performanta…. ca frecventa si cantitate de efort!!

    @Bubu
    Acuma nu mai sunt doar eu care te bate la cap… ha,ha,ha

    @Eugen
    Recuperare usoara si mai ales totala!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.