Snowmobile, atv-uri si alte motorizate

17 February 2009, by alb_ca_zapada

In ultima vreme se tot discuta despre motorete pe partii, prin paduri si dracu mai stie pe unde. In ultima vreme am mai zis si noi ca in V Dorului s-a instituit o baza a unor enduristi curajosi si ca nu degeaba bravii soferi de telecabine sint imbracati de Ski-Doo. In urma cu cca un an postam un filmulet cu un extremar de la Salvamont care facea acrobatii cu caii putere din dotare.

Tarzan rip Iata ca in mijlocul mizeriei urit mirositoare de la telecabina 2000 (despre ceaunele, caltabosii Q7 si cirnatii Elodia o sa mai vorbim sper) a aparut, firesc, anuntul de mai sus. Senzatii tari cu snowmobilul in Bucegi.

Golden Eggs movie

Nici eu (posed chiar un KTM EXC) nici cei de-aici de pe derdelus nu sintem exagerati si nici minti inguste. Problema este insa foarte serioasa si tine exclusiv de lege si siguranta personala.

  • Tot arealul schiabil din Sinaia face parte din Parcul National Natural Bucegi Assault on Precinct 13 dvdrip

    . Limitele parcului sint in imaginea alaturata. Tot aici avem cca 7 rezervatii naturale toatal protejate. Legea e destul de clara si interzice accesul cu mjloace motorizate in afara drumurilor publice.

  • Daca nenea cowboy de la crisma de altitudine face excursii pe ruta 1400-2000 e foarte clar ca le face pe Drumul de Vara. Care Drum, nu e drum public. E insa pirtie de schi omologata de Primaria Sinaia (si daca nu este, tot grav e). Iar pe pirtii nu e voie cu astfel de masinarii Wolf Creek buy
    The Sisterhood of the Traveling Pants video

    .

  • Ce ne facem oameni buni daca atenti la schiurile personale si la pericolele specifice pirtiilor romanesti dam nas in nas la maxima viteza cu un astfel de bolid? Ce ne facem daca enduristul curajos se da de-a dura cu tot cu bolid pe Papagal si cade in capul copilului cu care schiez pe acelasi Drum de Vara?
Bad Taste buy

download Lucky You Lone Star State of Mind movie Asadar, unde-s nene rangerii, angajatii Romsilva, Jandarmeria Montana si Politia Sinaia?? Unde-s inspectorii Primariei si unde-i chiar Salvamontul care ar trebui sa vegheze asupra sigurantei turistului si sa atraga atentia organelor?

Nu stiu unde sint ei si de ce nu-si fac treaba. Sau de fapt am vagi banuieli dar nu le expun aici pentru ca-s doar birfe si zvonuri. Stiu insa ca noi astia care dam cu banii p-acolo ar trebui sa ne stim drepturile si sa luam pozitie mai transanta.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

102 Raspunsuri la “Snowmobile, atv-uri si alte motorizate”

  1. Gini on 17 February 2009 3:03 pm

    Saptamana trecuta am avut ocazia sa ii vad la treaba pe jandarmii si salvamontistii din Parang.
    Pe partia de langa ANEFS, unde cu 2 lei faci o coborare de 200 de metri, undeva pe la doua treimi din partie, de jos in sus, se afla o terasa/carciuma/bar/ loc de cultura lichida si carnati.
    Cum partia se afla chiar la intrarea in carciuma, e o buna cale de acces pentru motorizatii cu snowmobile si ateveuri (cu senile).
    Asa ca la fiecare 10-15 minute am avut ocazia sa vad cum urca sau coboara motorizatele.
    La inceput as fi fost tentat sa nu ii bag in seama, dar dupa o juma de zi deja ma saturasem de fum de doi timpi si de paraieli. As fi vrut sa vorbesc cu cei de la salvamont sau cu jandarmii, dar goneau asa de repede ca nu stiam ce sa fac mai intai, sa-mi feresc copilul sau sa strig la ei. Sigur ca m-ar fi inteles baietii, politicosi cum sint s-ar fi potolit cu siguranta, dar daca nu se aude nimic din cauza motorului, ce sa inteleaga?
    Un jandarm chiar vazand ca dau din buze, atent la problema mea, mi-a aruncat un „Sa traiti!” din mers.
    Nesimtire in cel mai curat stil romanesc, cei care trebuie sa vegheze la respectarea legii sunt primii care o incalca.

    In orice caz, nota 10 pentru neica Barlida, seful de la Salvamont, care poate sta cu curul lipit de sa 8 ore fara sa para ca simte vreo jena. Iar la sprint ii bate la cur pe jandarmi, le da fum, asa ca putem fi linistiti ca daca se intampla ceva, salvamontul ajunge primul. Daca ai avea un picior rupt si ar ajunge jandarmii primii, ar fi grav, cum baietii astia nu stiu decat doua lucruri, in loc de salvare te poti alege cu o bataie si o amenda.

  2. Rider Toma on 17 February 2009 3:52 pm

    Sunteti rautaciosi …skiidoo-urile sunt peste tot in lume .E adevarat ca nu sunt pe partia de schi ,dar Valea Dorului e suficient de mare.
    In Whistler pentru cei care n-au bani de helyski au varianta sa inchirieze skiidoo sau snowmobile. Nu e obligatoriu sa aveti intotdeauna dreptate

    Eu cred ca va ofticati . Si eu ma oftic ca n-am un skiidoo :)

  3. alb_ca_zapada on 17 February 2009 4:05 pm

    bai toma, n-ai inteles:
    este vb despre skidoo pe pirtie si in parcul national (de ce e parc si de ce e interzis accesul cu motorizate acolo, e alta discutie).
    prea ne-am obisnuit la tratamente speciale pt smecheri speciali.

    nu cred ca in whistler te dadei cu skidoo-ul pe domeniul schiabil… si nici intr-un ipotetic parc national (nu stiu daca exista sau nu)… daca te dadeai, te beleau… sau gresesc cumva?

  4. alb_ca_zapada on 17 February 2009 4:07 pm

    @toma:
    mai bine ne-ai spune tu ale cui sint motoristile si cine este serif peste ele ;)

  5. Mihai Tanase on 17 February 2009 7:27 pm

    Înainte de a-ti raspunde, am aruncat o privire la blogul matale. Sa am si eu o idee, cât de vaga, despre cel care se exprima precum ai facut-o la acest subiect.

    Fara a fi în mod special rautacios, as spune ca dupa felul cum expui lucrurile, etalezi performantele, si mai ales dupa greselile de exprimare, ma întreb daca nu faci parte din cei descrisi astfel, citez :

    “…am concluzionat ca snowboardul in Romania este un sport de manelisti….Snowboardul este sportul manelistiilor figurantilor si pitipoancelor. …Multi da prosti si cu totii sunt rideri Rider Toma :)”

    Astfel, ajung ajung la concluzia ca, întradevar, te-ai descris perfect. Pentru ca în îngustimea viziunii tale, nu ai observat ca aceste scule au o finalitate utilitara. Cel putin în Europa. Statele, Canada si alte tari pot sa-si permita, gratie întinderilor salbatice si nelocuite, crearea de circuite de amuzament pentru sculele zgomotoase si puturoase.

    Doar o mâna de tembeli, în frunte cu emigrantul austriac de la Sibiu, pot sa vada în asemenea instrumente o sursa de placere egoista. Comportamentul lor este de genul “Da-te la o parte sa trec eu”. De unde nu este…

    Aceste specimene, care nu au descoperit înca virtutiile prunelor uscate, trebuie stârpite fara mila. În interesul tuturor. Libertatea ta se opreste acolo unde începe a mea. VREAU LINISTE, PRICEPI OMULE ?

  6. me on 17 February 2009 8:46 pm

    speram ca nu voi mai vedea snowmobile prea multe pe la sinaia ,dar se pare ca nu am noroc. mi se pare nesimtire sa mergi la munte pentru aer curat si sa respiri de fapt mai mult CO2decat in bucuresti. nesimtire din partea celor ce permit asa ceva . la mare la fel ,alte porcarii .aia care polueaza marea cu benzina(imi scapa denumirea) .si tulbura linistea. nu ca m-as oftica ( pentru ca nu am si eu unul)dar daca e relaxare atunci sa fie liniste si aer curat, ca de celelalte am parte din belsug in bucuresti. daca vrei plimbare motorizata urca-te in masina personala, daca vrei la munte , da-i drumul la picior ,de aceea e munte.

  7. zappa on 17 February 2009 9:46 pm

    hmm, daca nu-mi place faptul ca un gigel se plimba (si face pe taxiul) cu o partuitoare pe unde n-are ce cauta inseamna ca sunt invidios pe el? “Interesant” mod de-a gandi.

    In alta ordine de idei, vorbim-vorbim, dar se poate face in privinta asta ceva?

  8. Snowm3 on 17 February 2009 9:49 pm

    Partia de ski trebuie sa fie partie de ski iar pista de snowmobile: pista de snowmobile ! Problema e ca daca avem cateva partii de ski in Romania, piste de snowmobile nu avem … citeam ca in State + Canada sunt mii de km de piste marcate si intretinute, exista reguli de circulatie si de comportament, dati un search pe google … sunt sute de mii de masinarii de-astea pe-acolo …
    Seamana putin cu problema saniilor pe partia de ski, pai unde sa se dea saracii, ar putea sa se intrebe cineva, ca daca in Austria sunt partii de sanie deservite de telescaune sau gondole la noi inca nu s-au inventat.
    Si eu visez la un snowmobil si ma intreb cateodata - cand o sa-l am - ce fac cu el ? Pai il pun pe remorca in dimineata de Luni-Vineri cand stiu ca e pulver de 40 cm la Predeal (daca o mai fi vreo astfel de dimineata) urc la Cioplea si descarc acolo, dau o tura spre Susai, apoi pe Valea Azugii si vin inapoi. Sau urc la Cota 1400, descarc, Cota 2000, Saua Laptici - Spre Babele … alte idei ?
    In Austria n-am vazut pe partii decat 2-3 snowmobile, cu girofar, de la Salvamont.
    Cred ca subiectul e interesant si merita discutat, acum cand sunt 300 de snowmobile in toata tara, nu 10000 cate vor fi in 5 ani !
    Da, am avut si moto turing-enduro sa urc la Babele si sa trec Transalpina da’ marturisesc ca am cautat special una in 4 timpi care nu scotea fum (XT 600), facea putin zgomot sa nu sperii pasarelele in padure si am rezistat tovarasilor care ma imbiau sa desfac esapamentul sa ’sune mai bine’, n-am derapat-o niciodata in off-road sa sap santuri in pajiste etc … pan’ la urma pe jos, cu moto, snow-mobile, atv, parapanta, elicopter sau avion personal etica si respectul fata de munte ar trebui sa primeze !

  9. Snowm3 on 17 February 2009 9:52 pm

    din enumerarea mea lipsesc desigur bicicleta, tursimu’, jeepu’, dar ultimul paragraf li se aplica si lor, desigur

  10. alb_ca_zapada on 17 February 2009 10:27 pm

    draga snowm3, ai putea sa te plimbi linistit pe unde nu-i domeniu schiabil si nici parc national… adica pe unde legea (deocamdata) iti permite.
    de ce predeal ma rog? hai la naiba, n-are tara asta destui munti inzapeziti? uite o idee: cheia catre v doftanei si apoi peste baiu… sau cimpulung sau la naiba, orice in afara de v prahovei si bran… sau nu-i asa fun?

  11. Liviu on 17 February 2009 10:37 pm

    @alb_ca_zapada

    “…am concluzionat ca snowboardul in Romania este un sport de manelisti….Snowboardul este sportul manelistiilor figurantilor si pitipoancelor. …Multi da prosti si cu totii sunt rideri Rider Toma :)”

    ESTE ADEVARAT ?!??!?!?! AI SCRIS ASTA?

  12. mariusica on 17 February 2009 10:46 pm

    In Europa sunt interzise acele snow partz mobile si gata. Eu visez la ziua cand or sa dispara atv-urile, parturile acelea de partsnowmobile si manelele din celulare. Dar…ziua aia o sa vina cand o sa cad frumos din pat. Pe munte nu ai voie cu asa ceva mai draga Snowm3, daca vrei asta, cand ninge la tine la tara te dai in curtea ta pana nu mai poti dar sa visezi la zile cu pulvar si nu stiu ce sa te dai pe prin Baiului sau mai stiu eu ce munti nu sunt de acord.

  13. mariusica on 17 February 2009 10:49 pm

    Si era sa uit, mai sunt jet mama lor schi cum se numesc care merg pe apa. Aia e aberatia suprema demna de orice cocomanele care face cheta cu cei zece pustani de cartier sa se dea 10 minute. Stiu, nu e legat de zapada dar face parte din scumpa noastra tara si acest sport.

  14. alexosu on 17 February 2009 11:10 pm

    Liviu, cu un simplu search pe Google te lamuresti cine si ce a zis. Cred ca Mihai Tanase nu vorbea cu Bogdan…

  15. alb_ca_zapada on 17 February 2009 11:43 pm

    @liviu
    eh, sensul cuvintelor alora a fost putin scos din context… oricum, nu eu am scris, nu e vb despre blogul meu…
    10x alex :)

  16. LBarza on 18 February 2009 12:24 am

    O precizare, Bucegiul este parc NATURAL http://www.bucegipark.ro/ si nu poate fi parc national caci este prea antropizat. In parc national erau aia pe care i-am pozat eu asta vara cu enduro prin Piatra Craiului…

    De doi bani lumina este “interzicerea accesul ATV-urilor pe domeniul public, partiile de schi si sanius, zonele verzi si pe amplasamentele si drumurile forestiere apartinanad proprietatii publice a Municipiului Brasov, din statiunea turistica Poiana Brasov” de la 1 februarie. Ca o constatare proprie, diferentza este enorma !

  17. icee on 18 February 2009 2:34 am

    nu sunt familiarizat cu legislatia in vigore referitoare la subiectul de mai sus. ar fi bine sa da-ti niste exemple din monitor … iar daca e clara, sa formulam niste plangeri asa frumos, iar daca nu primim raspuns…eeei, daca nu primim raspuns sa ne permitem niste agresivitate (in limitele legii si dreturilor omului) asupra cuiva!

    parol!

  18. Shepty on 18 February 2009 3:39 am

    @ mihai tanase

    emigrantu ala austriac din Sibiu a facut mai multe ptr snowboardul romanesc si a realizat mai multe pe plan personal decat poate o sa faci tu vreodata. cum zicea cineva mai sus….da un search pe google…

    nici eu nu sunt de acord ca salvamontul sa foloseasca skidoo-ul in alte scopuri, si nici sa fie folosite pe post de taxi pe munte, dar de la asta pana la a generaliza si a te lua de oamenii care au aceste pasiuni e cale lunga. ce treaba ai tu daca Martin se da cu skidoo daca nu te dereanjeaza personal pe tine?????

    In canada nu sunt trasee ptr amuzament, sunt doar cai de acces spre ghetari sau orice intinderi din afara zonei schiabile a statiunii..

    in leg cu ce a zis Toma, sunt perfect de acord.
    daca iesi pe partie si te uiti, din 50 de rideri, vreo 2 stiu sa se dea, si nu ar fi problema ca nu stiu sa se dea, dar nici nu vor sa invete. se imbraca in roz bombon ca sa atraga atentia, isi pun placa in picioare si abea leaga 2 viraje pana in vale, unde stau la soare si se dau mari ca se dau pe snowboard, dupa care ajung seara acasa.
    Man..snowboardul este despre libertate si duren`n p))a de reguli si de restul lumii…
    este despre tine ….despre placerea TA de a te da….asa ca daca ajung in varful partiei plina cu pow pow impreauna cu 10 oameni, ma asigur ca eu sunt primul care coboara. asa ca atitudinea asta de tembeli , da-te ca sa ma dau eu si placere egoista este REALA. si fara ea nu esti un rider adevarat.

    as putea sa zic ca cei care nu sunt de acord intra in categoria aia care a fost descrisa ca “manelisti”, dar nu zic, ca sa nu fiu rautacios.

    PS: ca sa intri in categoria “manelisiti” nu trebe sa asculti neaparat manele domule mihai tanase

    Ride 4 Ever!

  19. barbosa on 18 February 2009 8:05 am

    atat timp cat sa da pe zapada cu ceva in picioare e de bine
    punga ,capac wc…..sa nu fie si desigur partaitoare cu esapament !!!
    Parerea mea ,stiu ca nu conteaza,este ca placa a fost inventata de americani ( ca si voleiul de plaja) ca sa gastige si ei ca la ski nu mai pupau ( si la volei in 6 e valabil)
    poate nu inventat e cuvantul corect dar sigur propaganda facuta pana devine sport olimpic sigur
    @dana -te rog fa ceva cu partiitorele pe partii ,scrie ,arde-i pe ,,manelisti ” cum ai facut si cu ,,partiile fantoma”
    manelist= badaran ,vesnic dornic sa epateze,nesimtit, ceva lanturi + bratara de aur la mana , pus pe combinatii cu oricine si orice ,,la moda”
    @shepty- rider inseamna ,,numai pe placa” ??????

  20. Shepty on 18 February 2009 8:39 am

    nope;…rider in general….cam cum e emigrantu ala austriac de la sibiu:))

  21. Rider Toma on 18 February 2009 8:57 am

    Locul meu de joaca ,biroul ,casa si sufrageria ,sunt pe munte. Nu cred ca cineva iubeste muntele mai mult decat mine .Nu cred ca ati strans gunoaie ,de pe muntele asta mai mult decat mine. Ca sa nu m-ai amintesc de anii cand lucram la Cabana. ,Nu cred ca ati facut ceva concret pentru acest munte.Asa hai sictir !(cum se spune la voi la Bucuresti )

    Am inceput comentariu prin a scrie ” Sunteti rautaciosi ” n-am scris tembeli si nici n-am jignit pe nimeni. Daca nu sunteti capabili sa intelegi mesajul … e problema voastra.
    In Parcul National ,se fac vetre de foc ,gratare ,friptane si mititei ,urca-ti voi cu jeep-anele ,samd.

    Cat despre mesajul cu manelistii…
    KInda Geza care sta mai mult timp prin Balea atunci cand este in Romania ,vazand oamenii care au inceput sa mearga acolo ,mi-a definit snowboardul romanesc asa cum l-am definit si eu in Sinaia.

    Manelistii bineinteles ca devin rideri in 3 zile . Ei sunt si piloti de raliu , si constructori si doctori (daca te doare capu’ iti recomanda ei tratementul)

    Eu sunt rider ,Martin e rider ,Geza e rider ,Shepty e rider ,tu ce esti ?

  22. Rider Toma on 18 February 2009 9:02 am

    @Barbosa

    Notiune de rider nu este legata de un sport anume ,este vorba de atitudinea pe care o ai ,stilul de viata ,samd . Riderii sunt si in surf ,kite ,schi ,snowboard ,motociclisti si chair si aia dupa skiidoo)

  23. barbosa on 18 February 2009 9:38 am

    @toma- intrebarea a fost usor ironica -shepty in mesajul de mai sus vb numai da placari ca si rider-i .Adun si eu sticle ,pet-uri de cate ori urc pe munte si vb non stop despre mersul pe munte,schi,reguli nescrise ,etc la toate intalnirele in costume de aici din BUC.
    fara ironie ,cu tristete ,unii suntem nascuti si crescuti acolo unde nu am fi vrut,Toma prietene
    Iar daca te-am suparat ,sincer imi pare rau ,Toma,ai tot respectul meu (stiu ce faci pt munte si Romania), mesajul meu ,rautacios ,era pt ca asa cred ca se raspunde la extremism ,tot cu el !!!
    Iar daca tot suntem la capitolul realizari ,ii invit pe toti cei de 41 ani si 110 kg ,ca mine, sa ne dam ,pe unde ma dau eu ( chiar si pe aia mai tinerei si mai fibrosi)
    (cerb,malin,mora,pripon…….,urcat Musala, damavand, Chimborazo adica pana la 6000 metrii)
    Putem vb pana maine civilizat,dur,jignitor,ironic, indulgent………niciodata nu voi fi de acord cu ,,gaze de la espament ” pe munte ( mai ales pe partii)

  24. Alin on 18 February 2009 11:21 am

    Dupa cum vorbesc riderii astia, pare ca ei se cred prea smecheri pentru noi, pulimea…

    Imi vine sa cred ca riderii cam depind de motorizate puturoase si energofage, (heli, snowmobile, barci cu motor, s.a.m.d) ca sa ajunga la start repede, sa se dea mai mult si de mai multe ori. De aici atata dragoste…

    N-am nici o problema cu asta, dar… am o problema cu motorizatele, oriunde in natura virgina.

    Sunt posesor de skiuri si snowboard (normale, nu de-alea de fitze), ma dau pe unde vreau si pe unde apuc, cum stiu mai bine, fara sa-mi pese ce zic unii si-altii, fara sa caut performanta si recorduri, ci doar placere…

    Dar nu pot sa nu ma revolt cand trece cate un snowmobil puturos pe langa mine, cu sau fara ‘rideri’ agatati dupa el.

    Daca asa puneti voi problema, riderilor, si va plac asa de mult snowmobilele astea, NU vreau sa fac parte din tagma voastra.
    Pot sa ma dau linistit pe unde am chef, si fara sa fiu ‘rider’.

    Cat despre Martin Franademana, unii (ex: riderii) sunt invidiosi pe el, ca s-a afirmat si ei mai au…
    Altii sunt frustrati ca n-au si ei un ’skidoo’, ca poate-poate s-or afirma si ei cu skiduu, ca doar iubesc cel mai mult si cel mai tare muntele.
    (cata modestie!)

    Pe altii (ca mine)… nu-i intereseaza subiectul.

    Din fericire, muntele e mare, asa ca e loc si pentru to(n)ti,… din fericire: n-o sa ne intersectam pe munte :).

  25. mr.twister on 18 February 2009 11:57 am

    poate n-am inteles eu bine..

    adica tocmai am avut, mai sus, parerea unui rider veritabil despre snowboarding si practicantii lui, si exprimata ca intr-un document programatic al genului?

    adica (citez): “Man..snowboardul este despre libertate si duren`n p))a de reguli si de restul lumii…
    este despre tine ….despre placerea TA de a te da….asa ca daca ajung in varful partiei plina cu pow pow impreauna cu 10 oameni, ma asigur ca eu sunt primul care coboara.” ..??

    si inca (citez): “asa ca atitudinea asta de tembeli , da-te ca sa ma dau eu si placere egoista este REALA. si fara ea nu esti un rider adevarat.” …??!

    inca putin si pana si infractiunea devine virtute, emblema ?.. sau, in lipsa de guts, macar obraznicia, insolenta..?

    atunci pot sa stau linistit. inca rulam procese de constiinta pentru ca am o asa parere mizerabila despre snowboarderii romani, dar daca unul dintre ei si care se considera reprezentativ si promovand adevaratul spirit, ajunge sa recunoasca o astfel de atitudine, atunci imi dau seama ca poate am fost inca prea indulgent.

    nu conteaza ca esti rider sau nu, in general nu conteaza ce esti. doar ca respectul, si respectul fata de respect, se vad de la o posta. daca exista, fireste.

    eu tot trag nadejde ca nu asta defineste snowboardingul si chiar printre rideri exista unii care se simt insultati de afirmatiile tale.

    cica “ce treaba ai tu daca Martin se da cu skidoo daca nu te dereanjeaza personal pe tine?????” - asta nici macar de comentat nu e.
    e pur si simplu motivul pentru care suntem si vom ramane gunoaiele europei.

    de acord ca manelisti nu-s cei care musai asculta manele.. dar asta nu e neaparat in avantajul tau..

    you made my day prietene

  26. mr.twister on 18 February 2009 11:58 am

    toata stima Aline

  27. CosminGE on 18 February 2009 12:12 pm

    Toma, Shepty, parca ati fi frati:)
    Toma, unde ai vazut tu, snowmobile peste tot in lume? Spuneai ca mergi la antrenamente prin Europa. Unde ai urcat tu cu snowmobilul in Europa cu scopul de a face o coborare pe schiuri? Zau ca m-ar interesa si pe mine. Canada iese din discutie ca e doar de vreo 2 ori mai mare decat Europa toata.
    Eu nu pot nici sa imi cumpar un ATV pentru ca trebuie sa fac dovada ca am nevoie de el altfel nu mi-l inmatriculeaza iar snowmobilele nu se adreseaza persoanelor private sub nici o forma. La fel de bine, sunt interzise si bazaitoarele alea pe apa.
    Ipotetic vorbind, imagineaza-ti o gasca de prieteni unita de o pasiune comuna, in cazul asta snowmobilele, paraind intre 1400 si 2000 ca na, e voie. Nu e nevoie sa fie multi doar vreo 15, 20.
    Tot respectul pentru nenea emigrant austriac dar, daca balaurea cu snowmobilul prin Austria cum o face prin Romania am impresia ca il cam spanzurau aia de oua. Dar nu e asa? E ”rider” si se accepta. Restul sunt ”manelisti” care nu au voie sa comenteze pentru ca nu inteleg fenomenul si nevoile REALE ale primatelor motorizate in varful muntelui.

    Shepty, sunt 100% de acord cu ce ai zis aici ”Man..snowboardul este despre libertate si duren`n p))a de reguli si de restul lumii…” Exact asta aplica ”manelistii” imbracati in roz bombon de care pomenesti. ;)

    Bafta

    Cosmin

  28. Dinutzu on 18 February 2009 12:40 pm

    Daca pot sa dau si eu cu batul in balta…..
    Mie atitudinea asta ca rider e ala pe care-l doare-n pula de toata lumea si reguli imi pare total imbecila!!!
    Pai e exact atitudinea aluia pe care-l doare la fel de rider-ul respectiv (si de lege) si se da cu snowmobilul pe unde vrea muschiul lui!!

    Nu mai incurajati frate pustimea sa gandeasca asa ca uite rezultatele generatiei MTV…. rezultate de care va plangeti cam toti.

    Si care e faza cu rider pana la urma? Nu mai e schior e rider!! Nu e snowboarder e rider!! Hai mah ca atatea fitze ma fac sa fiu fericit ca nu-s considerat rider!!

    Ori legea e aplicata la toti ori la nimeni…. eu personal, pe unde am umblat pana acum prin Vest (daca vreti va fac film weekendul asta) nu am vazut decat snowmobile de salvamont/servicii de partie care in nici un caz nu faceau spectacolul penibil pe care l-am vazut in V Dorului.

  29. Mihai on 18 February 2009 1:03 pm

    In Elvetia sunt interzise in intreaga tara snowmobile sau atv-uri.
    Exceptie fac numai cele cu destinatie utilitara - pentru aprovisionat stane sau cabane. Am umblat 6 ani pe munti pe acolo si daca am vazut de vreo 2x un cioban carand bidoanele cu lapte de la stana…
    In Zona Brasovului ma iau des de motorizati nesimtiti de 2 timpi care se dau ilegal prin padure. Dau cu nesimtire la o parte sau ocolesc barierele de la capatul foresterielor. Am inceput sa o las mai moale cu observatiile, nu de alta, dar am constatat ca respectivii au un IQ prea mic si lipsa totala de educatie ca sa priceapa ceva si in plus nu vrea sa scoata re-un burtos basinos de pe atv pistolul si sa ma impuste…
    Partea buna e ca primaria Brasov a scos atv-urile din Poiana de la baza partiilor, Teoretic nu mai au voie nici pe forestiere, ci numai pe un traseu special amenajat. Sper sa tina si exemplul sa fie urmat.
    Toate bune,
    Mihai

  30. Dinutzu on 18 February 2009 1:18 pm

    Pune-le frate niste cabluri la inaltimea gatului sa vezi cum se linistesc!!!!

  31. Anonim criminal on 18 February 2009 1:34 pm

    M-am gandit “serios” la versiunea cu cabluri…
    Problema e ca ma dau des cu bicicleta pe aceleasi drumuri…

  32. Anonim si mai criminal on 18 February 2009 4:21 pm

    Pai snowmobilele alea ajung la locul faptei pe remorci tractate de superbe 4X4 nu?

    Am auzit ca a existat un tip f destept pe care-l chema Molotov. Hmmmm :-)))

  33. Rider Toma on 18 February 2009 5:12 pm

    In Coreea am vazut snowmobile ,in Kaprun ,chiar sus pe Kitzsteinhorn e o zona in care e special amenajata gen cross ,in Canada am vazut.
    Treaba cu ridereala e greu de inteles , nu tine de nivelul in schi.

    TAKES ONE TO KNOW ONE got it ?

  34. Mihai Tanase on 18 February 2009 5:15 pm

    “…emigrantu ala austriac din Sibiu a facut mai multe ptr snowboardul romanesc si a realizat mai multe pe plan personal decat poate o sa faci tu vreodata. cum zicea cineva mai sus….da un search pe google…”

    Daca-ti inchipui, si tu si altii ca austriacul face ceva pentru raidarii romani si România, te înseli amarnic. O face DOAR pentru buzunarul lui. De la redbulmanich la urcatul cu elicopterul. Si de ce o face în România ? Pentru ca NU POATE SA FACA ASA CEVA IN TARA LUI.
    O face aici pentru ca stie la ce usa sa bata, si nu cu mâna goala…

    Precizare referitoare la extrasul atribuit lui Toma. Iata textul integral

    ” 17 FEBRUARIE 2009
    SNOWBOARDING -Romania
    Pe cand eram in Coreea ,tot discutam despre snowboard cu Kinda Geza. Ne-am si contrazis de mai multe ori pe subiecte tehnice ,dar amandoi am concluzionat ca snowboardul in Romania este un sport de manelisti.
    Din pacate asa si este . Snowboardul este sportul manelistiilor figurantilor si pitipoancelor. Nu intamplator nivelul snowboardului romanesc este de nivelul zero. Multi da prosti si cu totii sunt rideri. Rider Toma :) ”

    Si poate fi vizualizat aici :

    http://snowboardromania.blogspot.com/2009/02/snowboarding-romania.html

  35. SnowM3 on 18 February 2009 5:49 pm

    citat
    Rider Toma on 18 February 2009 5:12 pm In Coreea am vazut snowmobile ,in Kaprun ,chiar sus pe Kitzsteinhorn e o zona in care e special amenajata gen cross ,in Canada am vazut.
    incheiat

    zona amenajata de sus de pe Kitzsteinhorn e formata din snowpark pt schi & snowboard + partie de schi fond. NICI VORBA de amenajare pt snowmobile !

  36. Flipper S on 18 February 2009 6:04 pm

    @ Mihai Tanase - are impoartanta de ce o face austriacul in Romania ? ce ma intereseaza pe mine de ce nu o aface in tara lui ? Ce ma intereseaza pe mine ca sunt altii mai buni in tara lui ? … ma intereseaza ca e aici in Romania si face ceva pt ski/snowboard ceva ce multi din Romania nu au facut. Dam din gura si cind primim ajutor din afara …ce vroiai sa ne trimita Austria pe cel mai bun in orice ca sa nu mai putem comenta. Iar referitor la afirmatiile lui Toma cu privire la manelisti sunt perfect de acord iar daca cineva se simte lezat de acesta afrmatie sa-l lase pe Gutza si pritenii in pace.

    @ Rider Toma - sa facem o diferenta intre rideri pe snowmobile si restul, sa facem o diferenta intre cei care merg pe un circuit bind edelimitat si cei care merg pe drumuri sai pirtii. In tex e vorba de plimbare cu Snowmobilul si nu de ceva rideri nebunatici care-si iau snowmobille si rup mai stiu eu ce offpiste.

  37. barbosa on 18 February 2009 6:11 pm

    @all -am plecat de la ce de cacat sunt astia cu snowmobile pe partie si am ajuns la care-i rider ,cine ce a zis ,scos cuvinte din context ,jigniri……..mai ramane sa spunem cati cm avem si cate femei am avut .Cum zice Toma ca-s,am sa va raspund bucuresteneste; O ARZI AIUREA cu orice ,,motorizata ” pe partie si ca sa fiu ,,jmecher” de bucuresti ii invit pe doritorii cu snowmobile sambata pe carp ,valea dor,tarle ……..si stand fata-n-fata sa spun ,,HAI SICTIR ”
    Ceva imi spune ca nu o sa fiu singurul ,,bucurestean” !!!!!!

  38. barbosa on 18 February 2009 6:16 pm

    sa nu uit ,nu-s avocatul lui @alb ,dar sambata se dadea cu 3 snowborderi pe Tarle ,asa ca nu-l vad dand cu cacat in ei (+ alternarea de joi ) cum icerca cineva mai de sus sa bage fitile

  39. Anonim si mai criminal on 18 February 2009 7:29 pm

    @Shepty
    Am tot citit si rascitit toate comenturile de mai sus sa reusesc sa ma prind exact cine e pt si cine impotriva snowmob pe partie….
    Dar ce m-a socat cel mai tare e faza cu riderul!!!!!
    Daca e sa ma iau dupa descrierea de mai sus, riderul e un fel de imbecil nepasator (ceea ce de fapt imi confirma parerea din pacate)…. si eu, cand ii zic lui Bubulu sa se dea primul pe o panta cu pulvar neatins, si ma bucur de bucuria lui, sunt manelist????

    F tare conceptul. Sper ca nu asta ai vrut sa zici!!!

  40. dinutzu on 18 February 2009 7:30 pm

    Pardon ha,ha,ha,ha a ramas aia cu criminalul la semnatura ha,ha,ha,ha

  41. mihai Tanase on 18 February 2009 7:39 pm

    Flipper S,as vrea sa cred ca te dai doar naiv. Naiv daca îti închipui ca austriacul a venit cu “ajutoare” pentru români. Naiv daca-ti imaginezi ca face ceva pentru comunitatea snowboarderilor din România. Caci daca ar fi asa, sfaturile unui ex Campion Mondial ar fi fost utile cuiva, care poate ar fi facut si ceva rezultate prin competitii la nivel international.

    Daca cumva pe acest site http://www.xventure.net/ gasesti ceva legat de dragostea pentru natura, sa-mi spui si mie.

  42. me on 18 February 2009 8:37 pm

    bai , da’ ce comentarii ! ! ! voi astia care sunteti asa mandri ca va numiti RIDERI v-ati nascut cu placa in picioare? si voi ati inceput ca toti ceilalti . asa ca nu mai aruncati cu noroi in altii. aici e vorba de mizeriile alea de snowmobile care polueaza aerul ala curat pe care toti il respiram fie ca suntem rideri ,paltonari ,sau altceva .

  43. alb_ca_zapada on 18 February 2009 8:53 pm

    toma, ce naiba sari aiurea cu comentarii neinspirate?
    so:
    1. am inteles ca rideru ala adevarat e un soi de smecher cu q7 alb care da flash-uri de la 2km, are casa in iancu nicolae, si durere-n pula cit roata de rezerva. sorry, dar ma bucur ca sinteti doar aia 4 rideri pe care i-ai enumerat… cu toate ca am vaga impresie ca geza nu-i modelul de tine amintit
    2. discutam in postul care a generat discutia despre respectarea legilor existente nu despre inventarea unora noi… adica da-te nene cu snowmobilu unde (inca) ai voie…
    3. n-o sa fii rider chiar toata viata… believe me… si-o veni vremea (in curind probabil) cind vei avea nevoie si de altceva decit coolness si atitudine yo-yo… recunosterea se cistiga cu respect si bun simt….
    ma rog sint unii care ramin “rideri” toata viata. gen glen plake si martin… da-s putini. ma rog, eu iti urez succes sa reusesti. eu unul n-am reusit :D

    @all
    90% dintre partenerii mei de dat sint boarderi (motivul e simplu, putini cunoscuti schiori se dau pe acolo pe unde ne dam noi)… ba mai mult, multi dintre ei imi sint prieteni buni.
    ba si mai mult, am prieteni enduristi, chiar (am spus-o, o mai spun daca trebuie) am si eu un KTM de 425 cu care ma dau vara prin locuri nefrecventate (e loc cacalau in jurul comarnicului de ex)

  44. perplex on 18 February 2009 10:42 pm

    @alb
    “Iata ca in mijlocul mizeriei urit mirositoare de la telecabina 2000 (despre ceaunele, caltabosii Q7 si cirnatii Elodia o sa mai vorbim sper) a aparut, firesc, anuntul de mai sus…”
    …ce usor aruncam cu noroi in oameni…nu vad ce rost a avut remarca asta…

  45. alb_ca_zapada on 18 February 2009 10:52 pm

    @perplex:
    nu am aruncat cu noroi, este purul adevar si initial o parere cit se poate de personala… din discutiile cu foate multi am ajuns insa la concluzia ca nu-i chiar asa de personala, este aproape generala.

    si nu inteleg de ce arunc cu noroi… ce am spus acolo e realitate… ceaunele fierb, mirosurile se intrepatrund, q7 si elodia nu-s inventiile mele. eu stiam ca bucatariile trebuie sa indeplinesca niste norme de igiena. ma rog, mi-s usor visator poate.

    si btw, am auzit azi un zvon in sinaia: oamenii se “intereseaza” de ala de pe siteul ala, sa stea putin de vb cu el… ei?

  46. perplex on 18 February 2009 11:38 pm

    …nu sunt din Sinaia…dar…daca aveam o crasma la 2000,normal ca imi luam un snowmobile sa urc cand nu urca telecabina…chiar daca deranjez pe unul si altul …si voi sunteti deranjati cand ajungeti in fata blocului sau al casei si locul de parcare e ocupat…e dreptul vostru de riverani…asa ca lasati-l pe “nenea cowboy” ptr ca asta vara nu ati stat cu el la Piatra Turcului sa carati materiale si sa hraniti muncitorii din “ceaunele” ptr a lati portiunea aia…cred ca noi poluam mult mai mult cand venim pe DN1 la Sinaia sau urcam la 1400 indiferent daca e Q7 sau Logan…sa vedem din cati au postat aici cati mai urca la 2000,vara,sa faca ceva ptr partie…nu mai zic ce zicea Toma sa mergem sa aruncam pietrele…

  47. alb_ca_zapada on 18 February 2009 11:49 pm

    ok perplex, fie cum zici tu. ai adus singur discutia in zona asta, eu nu am zis de circiuma ci atv-uri pe pirtii si in parcul natural bucegi.

    asadar, citeste-o p-asta:
    http://www.derdelus.ro/wp-content/uploads/2009/02/sinaia_img_0939a.jpg

  48. perplex on 18 February 2009 11:55 pm

    ha,ha…aici ai dreptate…eu am dus porcul cu o masina speciala sa-l eutanasiez la abator conform normelor EU…masina avea HCCP…etc etc

  49. perplex on 18 February 2009 11:56 pm

    …unde a disparut commentul lui Liviu?????…

  50. alb_ca_zapada on 18 February 2009 11:57 pm

    @perplex:
    comentul lui liviu a fost moderat din cauza prea multe organe genitale… mai zicem si noi, dar cu masura

  51. thenewhumn on 19 February 2009 12:42 am

    @perplex: ar fi culmea dupa ce platesc 120ron*n zile de schi… sa cobor perpedes vara si sa adun pietrele. de fapt este nesimtita pretentia ta, rau.

    eu sustin pozitia transanta(facuti pachet si trimisi la reeducare)

  52. Shepty on 19 February 2009 3:05 am

    @thenewhumn….man daca iubeai muntele faceai si asta…

    @snowm3…..pe kitzsteinhorn exista (sau exista cand am fost eu) traseu de cross ptr snowmobile……om vorbi noi mai urat, ne-om exprima mai prost , dar nu mintim si nu spun fapte auzite de la altii sau fictive.asa ca inainte sa ma contrazici informeaza-te mai bine.

    @all….imi pare rau daca post-urile mele suna rau sau daca lasa alta impresie…dupa cum stiti este greu (sau poate mi-e dar mie:) sa te exprimi exact asa cum vrei intr-un post scris pe un site.
    INCA o data: nu sunt de acord cu snowmobilele pe partia de ski, dar sunt super de acord cu ele in afara partiilor de ski. interesati-va mai bine si o sa vedeti ca orice rider sponsorizat foloseste ori snowmobilul ori heliskiul ptr a accesa terenul dificil pe care se dau. deci e folosit ca mijloc de transport, si asa ar trebui folosit si la noi. la fel cum folosesti si masina. bineinteles ca daca avea doar martin si inca vreo 10 masina, restul incepeau sa zica ca polueaza masinile si ce cauta in natura, dar cum toata lumea are masina, nu se plange nimeni de nimic.
    stiu ca am fost rautacios cu posturile de mai sus, si poate am agravat putin situatia reala din romania, dar mi se pare cam proasta gandirea domnului mihai tanase….

    nu e vorba de cine e rider si cine nu e, cine are rezultate si cine nu are, sau cine se da mai mult, e vorba despre a RESPECTA SI IUBI NATURA (dar asta nu inseamna sa nu mergi cu snowmobilul) si A TE DA CAT MAI MULT. si de asta zic ca sunt f multi “manelisti” care se dau pe ski sau board, ptr ca practica aceste sporturi dar nu dau dovada de nici una din notiunile enumarate mai sus.

    inca o data,…..in mare parte din comunitatea de pe derdelus.ro sunt oameni iubitori de natura si de munte, si mai ales de sport extrem. dar astia sunt max 5% din oamenii de munte din romania, daca aici intre noi ne contrazicem atata, iti dai seama cum ar iesi o discutie cu restul de 95%???

    LOL

    peace si ride !

  53. Mihai Tanase on 19 February 2009 7:39 am

    Mai Shepty “…mi se pare cam proasta gandirea domnului mihai tanase….”
    Faptul ca de peste mari tari opinia cuiva nu-ti convine, nu înseamna ca este proasta. Cel mult poti sa nu fi de acord cu ea, clar ? Când esti în fata tastaturii, nimeni nu te împinge de la spate sa postezi, ai dreptul sa mai si gândesti înainte de a da “enter”.

  54. thenewhumn on 19 February 2009 7:42 am

    @Shepty: idem perplex + ca nu are nici o relevanta. nu este o jignire, dar… e zicala aia: “daca ai vointa, poti sa muti si muntii din loc. daca ai creier, ii lasi acolo, ca nu te deranjeaza”. bolovanul ala pe care vrei tu sa-l muti are cateva functii ecologice cat timp sta acolo. asta daca dragostea pt natura = conservare, ecologie.. pt tine.
    sunt de acord cu folosirea motorizatelor pe munte in scopul lor destinat — utilitar.

    discutia este oricum despre insolenta unor nimeni.

  55. dinutzu on 19 February 2009 7:57 am

    Shepty ai grija ca mos Tanase e periculos! Sa nu cumva sa te intalnesti cu el dupa discutia asta ha,ha,ha… Intelege nenea Tanase de ce vorbesc :-)))

    In alta ordine de idei;
    daca discutia este sa se interzica total snowmobilele, pai atunci shepty are dreptate! Hai sa interzicem si masinile si avioanele si calculatoarele ca toate astea polueaza!!! Ne mutam in pesteri inapoi si gata!

    daca discutia e sa nu mai faca fitze pe partia de ski, culmea chiar salvamontul uneori, cu smobile, atv etc? Pai atunci cam asa ar fi normal, nu numai ca poluare sonora si fumigena ci si ca securitate personala a skiorului, snowboarder-ului etc….

    Unde e interzis accesul motorizatelor pai acolo e INTERZIS pt toata lumea oricat de rider, deputat etc ai fi!! Unde nu e interzis te dai cu ce ai chef!

  56. alb_ca_zapada on 19 February 2009 8:14 am

    pai mai dinutzu, mai oameni buni asta am spus si eu… numa ca riderii astia ori nu citesc ce se scrie, ori nu inteleg… si isi fac si mai rau pt ca ridica la fileu initiative de interzicere suplimentare… daca nu se citeste articolul iar comentarii le scriem aiurea, voi dezactiva posibilitatea de a comenta pe anumite articole

    eu am scris despre motorozate pe pirtii si in zone protejate… am scris despre respectarea legii in domeniul asta asa cum am mai scris si voi mai scrie si despre respectarea normelor legale de omologare a pirtiilor, despre balizare si alte chestii care tin de siguranta si confortul schiorului

    sau e poate o modalitate de a polua discutia si de a abate interesul de la problema luata in discutie?? caci, cum spuneam, exista niste zvonuri despre ce si cum cu motoretele-n sinaia… exista si interes ca ele sa ramina acolo… orice sinaian stie asta :D

  57. Shepty on 19 February 2009 8:51 am

    @alb…eu am inteles la ce te-ai referit si sunt total de acord…numai ca domnul mihai tanase s-a luat in general de cei care se dau , ca suntem niste tembeli, ca de ce organizeaza nu stiu cine nu stiu ce pe la sibiu, si de cei care au in general treaba cu snowmobilele, etc.

    @ mihai….nu-mi vorbit de a gandi inainte de a apasa enter.tu clar nu ai facut-o in primul post si din punctul meu de vedere a fost o jignire la adresa tuturor impatimitilor de extrem si adrenalina…si nu a fost o adresata numai “salvamontistilor” care folosesc skidoo pe partie si in interes personal..

    @dinutzu…o fi el periculos dar mai periculos ca un triple black nu e…asa ca nu dau doi bani…
    mai bine sa arate omu respect fata de oamenii de munte si atunci o sa am si eu acelasi respect

  58. Gini on 19 February 2009 9:52 am

    [Man..snowboardul este despre libertate si duren`n p))a de reguli si de restul lumii…
    este despre tine ….despre placerea TA de a te da….asa ca daca ajung in varful partiei plina cu pow pow impreauna cu 10 oameni, ma asigur ca eu sunt primul care coboara. asa ca atitudinea asta de tembeli , da-te ca sa ma dau eu si placere egoista este REALA. si fara ea nu esti un rider adevarat.]

    Mie mi se pare evident ca definitia asta este pur personala si complet subiectiva. Dar nu este relevanta pentru categorie.
    Cand cineva incepe sa se autodefineasca „rider” ca o categorie superioara celei de „snowboarder”, evident ca e un pampalau complexat, lipsit de valoare, asa ca intreaga categorie a „riderilor” autonumiti este descalificata din capul locului.
    Nu era nevoie ca un specimen ca asta, dobitocul dobitocilor, ca mai puncteze odata si sa ne arate el ce si cum gandeste un rider adevarat, ca si cum toti cei de mai sus ar gandi la fel. Or fi ei cum or fi, insa ndefinitia d-lui shepty nu se poate referi la ei, ci numai la persoana domniei sale.
    Mergand pe definitia asta, ar fi probabil ca daca riderul de langa el zace sub avalansa, egoismul fara de care nu e un rider adevarat sa-l indemne pe dl rider shepty sa mai dea o tura si sa-l lase pe ala ingropat acolo, doar se conserva bine la rece si a mai ramas un pic de pau pau.

    Nu am mai vazut vreodata o asemenea idiotenie, o adunatura de defecte, grave lipsuri de caracter si de ordin moral sa fie ridicate la rang de virtute.
    Este una din acele situatii in care vorba buna, argumentul logic si bunul-simt sunt lipsite de eficacitate, agresivitatea si nesimtirea unui specimen ca acesta nu pot fi contracarate decat prin argumentele la care idiotul este sensibil: o bataie buna, plina de adrenalina. Poate atunci intelege ce e ala respect.

  59. me on 19 February 2009 10:19 am

    respectul nu se invata cu bataia este rezultatul educatiei celor 7 ani de acasa.

  60. alb_ca_zapada on 19 February 2009 10:35 am

    @all:
    ca de obicei la importul unor obiceiuri filtram tot ce e bun si retinem doar ce e rau… egoismul asta exarcerbat este cu adevarat o atitudine de rider… adica de baiat de baiat de prin colorado ori bc.

    stim, no friends in a pow day… dar poate atitudinea asta nu se pliaza pe specificul nostru… noi sintem putin mai latini, mai stam la o vorba, mai ne invitam sau ne mai certam.

    nu stiu insa de ce dracu nu importam si comportamentele bune, voluntariatul si dragostea fata de natura.
    au fost simbata in sinaia la ttf2 zeci bune de rideri… care mai de care mai rideri… evident in frunde cu riderii h2o si mountain dew

    am fost ieri tot p-acolo… toata v dorului impinzita de sticle fosforescente (pe bune, chiar luceau frumos in flat-light-ul generalizat… poate le foloseste primaria la balizare)… asadar stau si ma scarpin domnilor, unde-s si care-s riderii aia?? nesimtitii nu si-au luat sticlele… rideri au ba? organizatorii nici ei n-au curatat… rideri au ba?
    ce ne facem insa ca am curatat eu care nu mis- rider? ba-s papagal si usor manelist.

  61. dinutzu on 19 February 2009 10:47 am

    Si uite asa ajunge termenul de MANELIST o mandrie!!! ha,ha,ha,ha
    Cred ca e mana lu’ Copilu’ la mijloc!!!! ha,ha,ha,ha

  62. jack_in_the_green on 19 February 2009 10:47 am

    discutia asta cu riderii, cu libertatea si durerea in pula e de departe cea mai inutila si mai aberanta din tot ce s-a scris pe site-ul asta… va sugerez sa o stergeti cu totul, pentru ca strica imaginea site-ului. Pana in momentul asta am avut senzatia ca suntem un grup de oameni de bun simt, uniti de pasiunea de a ne da cu schiuri si placi. Daca incepem cu porcaieli de genul asta, cred ca o sa ma lipsesc…

  63. perplex on 19 February 2009 11:02 am

    @thenewhumn…ce rol ecologic au bolovanii de pe drumul de vara?…sau ai vazut tu ceva furnici pe cale de disparitie?…ma gandeam sa-i adunam si sa aruncam cu ei in autoritati…bla,bla,bla…nu suntem in stare…hotarati-va drumul asta e partie sau nu e?…ce ati postat pe aici in legatura cu asta nu e…asa ca cine se da pe acolo o face pe riscul lui…sau poate vreo organizatie ecologista o sa inchida telecabina si telescaunul…
    @alb…si tu cu KTMul tau cred ca deranjezi ceva oameni cand te dai prin jurul Comarnicului
    legal vs ilegal…nu stiu cat e de legal sa difuzezi in public filme…la inceputul filmului sunt niste avertismente cum ca legea romana nu stiu ce face daca utilizezi inregistrarea in public…e ceva si cu inchisoarea pe acolo…asa ca…e ilegal dar ne place…

  64. alexosu on 19 February 2009 11:04 am

    @jack_in_the_green E bine ca sunt asa multe soiuri de oameni pe site-ul asta. Diversitate, nu?

  65. alb_ca_zapada on 19 February 2009 11:23 am

    @perplex:
    doare rau?
    si inca ceva, te rog sa nu mai folosesti ameninari si limbaj agresiv aici… ne este un forum si nu vrem sa-l transformam in asa ceva… asadar, on topic pls

  66. alb_ca_zapada on 19 February 2009 11:24 am

    @perplex again:
    si poate ne spui si noua numele tau real… e cumva ceva de ascuns?

  67. thenewhumn on 19 February 2009 11:52 am

    legat de furnici si bolovani… daca nu stii, mai bine nu vorbi. exemplul bolovanilor este ceva.. redus la absurd. omul Shepty vorbea de iubire pt munte si dragoste pt natura, normal ca nu imi place sa cobor cu schiurile ‘in brate’ ultimii 100 de metri.

    alb_ca_zapada nu cred ca face coborari pe KTM in valea dorului sau taximetrie 2000-1400 cand e coada la cabina …. tarif 50ron/km

  68. andrei on 19 February 2009 11:55 am

    cineva mi-a spus dimineata : -ai vazut ce scrie pe derdelus?
    Asta m-a facut curios sa arunc o privire sa vad despre ce e vorba, apoi de aici a plecat si comentariul meu
    Domnii mei , in mare parte aveti dreptate, aceeasi problema o avem si noi inca de la inceputul sezonului. SIngurele snowmobile permise pe pirtiile din Sinaia sunt cele ale Salvamontului.In ceea ce priveste comentariile dumneavoastra despre asta, nu sunt de acord cu unele din ele deoarece nu cred ca cineva care ne vede pe pirtie poate sti cu ce scop suntem acolo,dar fiti sigur ca la plimbare nu suntem,iar cite despre acel TAXI fiti siguri ca nu sunt facute de NOI,asa ca inainte de a face un comentariu despre asta documentati-va bine.
    Oricum daca aveti vreo nedumerire despre activitatea salvamontului de la sinaia, va invit data viitoare cind veniti la 2000, sa faceti un mic stop la refugiu sa povestim.

  69. alb_ca_zapada on 19 February 2009 11:58 am

    @andrei:
    termenul taxi NU se refera la salvamont ci la motoriderii din zona si la afisul din statia de cabina 2000 (poza la de inceputul articolui).
    dar daca tot ai intervenit, intreb si eu asa: nu oare salvamontul este responsabil de siguranta pe pirtii? nu are el in atributii sezizarea organelor competente sa ia masuri impotriva celor care folosesc mijloace motorizate pe pirtii (nu mai zic de parc natural pt moment)??

  70. andrei on 19 February 2009 1:50 pm

    asa este, dar trebuie sa intelegeti ca si noi suntem limitati aici
    din pacate toata procedeura de amenzi este de competenta jandarmeriei sau a parcului.
    Crede-ma nu am nici o placere sa stau sa ma cert cu lumea , sa-i fac sa inteleaga ca nu au ce cauta pe pirtiile amenajate,de asemeni nici mie nu-mi place sa stau pe motorisca aia toata ziua in zgomotul ala ,cind as putea si eu sa ma bucur de o zi de ski sau sa -mi iau aripa sa ma cocot pe cerul patriei sa trag un zbor …….
    Cred ca multi din voi stiu care e problema aici cu lumea care nu schiaza in general {sanii, pungi ,etc}, Sambata chiar m-am certat cu un tip care plecase cu o dracie din asta in tromba printre lumea de pe platou,( crede-me eu am tremurat),m-am dus dupa el si i-am spus cum sta treaba.Dar aici orice minune tine 5 min se pare…
    Asa cum spunea si Andrei Dascalu la materialul trecut cind au iesit la fel comentarii despre salvamont, citeodata nu e usor sa faci ordine , mai ales cind esti limitat legal.De cele mai multe ori lumea ne intelege puctul de vedere si nu se mai intimpla, dar sti cum ie nici o padure fara uscaturi.
    Despre parcul natural, pe timp de vara sunt interzise atv uri si alte mijloace de acest fel
    Pe timp de iarna sunt interzise pe pirtii amenajate , care la momentul actual este si una din problemele noastre.Dar crede-ma intre a sta sa fac paza si a merge sa duc jos pe cineva care s-a rupt pe munte o sa aleg a 2 a varianta fara ezitare.
    Andrei Cojoianu

  71. alb_ca_zapada on 19 February 2009 2:02 pm

    multumim (si multumesc) andrei pt lamuriri… e intr-adevar bine sa citesti raspunsul unui om de munte, sa stai cu el de vorba si sa-i intelegi framintarile…
    stiu ca cei din salvamont (si am vb mult pe tema asta cu david in balea) isi doresc mai mult pentru oameni si actiunea de salvare in sine… stiu la fel de bine ca este extrem de greu de lucrat cu anumite specimene si ca sint cazuri complet aiuritoare care ies din orice fel de logica.

    insa eu cred cu tarie ca cumva dracu trebuie sa intram in normalitate… stiu ca nu-i simplu intr-o zona precum sinaia unde zeci de interese se bat cap in cap… dar niste adrese oficiale la jandarmerie pt ca ei sa vina sa-i faca treaba, sa dea intii avertismente iar apoi amenzi trebuie facute… si cum prevenirea e mai ieftina si mai eficace decit interventia, nu cred ca e rau pt nimeni.

    multumim inca o data si bafta multa la voi acolo sus…

  72. alb_ca_zapada on 19 February 2009 2:05 pm

    ah, si inca ceva: regulamentul parcului nu specifica daca mijloacele motorizate sint interzise pe timp de iarna sau vara… asadar, revin: snowmobilele sint prohibite din 2 directii
    1. accesul pe pirtii
    2. parcul natural pe arelaul caruia e interzisa circulatia motorizatelor in afara drumurilor publice. fie vara, fie iarna, fie pirtie sau pe linga pirtie.

    [evident, se exclude din discutie salvamontul!!!]

  73. perplex on 19 February 2009 3:25 pm

    @alb…nu stiu unde zici tu ca sunt agresiv in limbaj si amenint…eu fac doar o paralela intre “nenea cowboy” care incalca legea cu snowmobilul…si clubul Bluzz care difuzeaza ilegal filme…tu zici ca…”"niste adrese oficiale la jandarmerie pt ca ei sa vina sa-i faca treaba, sa dea intii avertismente iar apoi amenzi trebuie facute… si cum prevenirea e mai ieftina si mai eficace decit interventia, nu cred ca e rau pt nimeni”"…zic si eu…
    “”Proiectarea de filme fără licenţă atrage răspunderea celor vinovaţi, în condiţiile legii.
    Persoanele care nu respectă limitele autorizaţiei de funcţionare şi care difuzează pentru public filme fără licenţă răspund pentru faptele lor în condiţiile art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, astfel cum a fost republicată.”" Art. 1. - Constituie activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală, după caz, faţă de cei care le-au săvîrşit, următoarele fapte:
    a) efectuarea de acte sau fapte de comerţ de natura celor prevăzute în Codul comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege;
    Art. 2. - Constituie contravenţii faptele prevăzute în art. 1 lit. a)-k), dacă nu au fost săvîrşite în astfel de condiţii încît să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni şi se sancţionează după cum urmează: c) faptele de la lit. a), b), e), g), i), j) şi k), cu închisoare contravenţională de la 3 luni la 6 luni sau amendă de la 30.000 lei la 60.000 lei
    Sancţiunile prevăzute în alin. 1 se aplică şi persoanelor din cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale şi altor agenţi economici care, prin activitatea lor, au participat în orice mod la săvîrşirea faptelor ce constituie contravenţii, potrivit prezentei legi.
    Amenzile pot fi aplicate şi persoanelor juridice, iar limitele minime şi maxime se dublează”"”….
    …e LEGE…nu amenintare…nici limbaj agresiv…de o LEGE care se respecta sau nu…la 2000 sau la Bluzz…
    …nu sunt de acord cu taxisnow…dar nici cu tine cand arunci asa usor cu vorbe grele in oameni…chiar daca esti admin aici…macar sa facem pentru munte cat a facut “nenea cowboy”…o sa fac si eu niste adrese oficiale la organele Gărzii financiare, organele controlului financiar şi ale poliţiei sa verifice daca clubul Bluzz respecta legislatia in vigoare pentru priectarea filmelor…
    …am respectat regula…”"Ai citit articolul si ai o opinie… o intrebare… o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos”"
    …deci respectam LEGEA toti sau nu?…sunt curios in cat timp o sa stergi asta…vrei sa ne cunoastem?…nu prea prezint interes ptr tine sunt incepator…trec pe aici si citesc cu interes despre echipament,tehnici etc…dar nu e normala atitudinea ta de ADMIN fata de omul ala de la 2000…
    P.S. …nu ma doare nimic…

  74. alb_ca_zapada on 19 February 2009 4:33 pm

    @perplex:
    imi pare rau ca te dezamagesc: filmele si difuzarile cu pricina au licenta.
    in alta ordine de idei, te rog scrie pasurile tale pe adresa clubului Bluzz, orda sau upfr. nu aici pe derdelus.ro. am promis ca vom modera comentariile offtopic. pentru tine am facut momentan o derogare.

  75. me on 19 February 2009 4:47 pm

    cam asta e atitudinea in romania,in toate domeniile. in loc sa strangem randurile si sa facem ceva folositor ,stam si ne certam unii cu altii despre cat de rideri sunt unii sau despre cat de tare ii doare pe unii undeva de altii .

  76. Mircea on 19 February 2009 4:54 pm

    nu cunosc procedura in aceste situatii, dar am o intrebare:

    nu este posibil ca salvamontul sa faca sezizari SCRISE catre jandarmeria montana, pentru a solicita interventia cand se constata asemenea incalcari ale legii ?
    Pentru ca in fond astea sunt probleme ce tin de competenta jandarmeriei, iar in cazul in care exista asemenea sezizari scrise, pot fi folosite drepta baza pentru a se exercita presiuni intru aplicarea legii.

  77. barbosa on 19 February 2009 6:44 pm

    Stimati enoriasi ( pro carnati elodia ,snowmobil ,etc) ATENTIE -atat timp cat se cara cu snow-ul e una ( asta se intampla si in parcuri in Buc dimineata la 7 cu masinile de aprovizionare ) dar omul PLIMBA ,FACE BANI cu snow-ul nu o salveaza pe mama soacra de pe tarle si nici nu o cauta pe Elodia!!!!!!!!!!

  78. Shepty on 20 February 2009 2:30 am

    @gini…1.clar definitia aia era pur personala si complet subiectiva…
    2. prin definitia de rider nu ma refream la cineva mai presus decat restul snowboarderilor.. ci la cineva cu au anumit tip de mentalitate (nu neaparat buna sau rea, sau ca a mea).
    3.nu stiu de unde faza cu avalansa????? am zis ca daca sunt pe o partie cu alta lume, o sa incerc sa cobor primu ca sa prind niste pow-pow, mai ales cand cealalta lume de pe partie o sa bage un derapaj de toata frumusetea pe un culoar si sa rada toate zapada.

    cred ca cuvintele adresate mie in postul tau sunt putin cam dure…ar fi bine sa-ti revizuiesti atitudinea……nu sunt de acord cu zicala: cu bataie se invata respectul dar poate in cazul tau merge…
    acuma incepe sa-mi para rau ca sunt in B.C , si ca nu pot sa ma intalnesc fata in fata cu domnul gini…

    inca o data….post=urile mele suntr strict parerea mea personala, si chiar daca unele au fost intelese sau nu, nu am incercat sa jignesc pe nimeni, cum ai facut-o tu.

  79. Shepty on 20 February 2009 2:53 am

    @all…
    nu m-am autointitulat niciodata rider….chiar daca sunt.
    si descrierea pe care am facut-o nu inseamna neaparat ca asa gandesc si eu, dar asta e perceptia mea de fiecare data cand vad un rider adevarat (cel putin aici). in Whistler asa se comporta riderii….
    ramane la latitudinea voastra daca considerati ca e bine sau nu…

    nu vreti totusi sa o transformam intr-o discutie mai pozitiva , si nu in atacuri personale?

  80. alb_ca_zapada on 20 February 2009 5:03 am

    @all:
    oameni buni, am zis-o de citeva ori, am scris-o si mare negru pe galben: INCETATI!
    nu avem de gind sa lasam derdelusul prada unor atidudini nepotrivite, nu avem de gind sa-l lasam sa se transforme intr-un forum.

    asadar, rolul comenturilor astea este sa ne dam cu parerea la subiect… tot ce e offtopic sau rafuiala personala va fi sters… plus ca nu vrem sa punem in practica anularea posibilitatii de a comenta ori activarea optionii de coment de user inregistrat.

    va multumesc pentru inteegere
    noi astia de pe derdelus.

  81. andrei on 20 February 2009 7:49 am

    @barbosa,
    vreau sa intelegeti u singur lucru ,
    OMUL ALA CARE SPUI CA SE PLIMBA SI FACE BANI CU SNOW-UL ESTE UN PARTICULAR , NU ARE NICI O TREABA CU SALVAMONTULIAR CIT DESPRE ALE SALVAMONTULUI LE FOLOSIM PESTE TOT UNDE TERENUL NE PERMITE CIND ESTE VORBA DE UN ACCIDENT. Am mai spus-o : inainte de a scrie ceva la adresa salvamontului , va sugerez politicos sa va documentati mai bine.
    citeodata chiar ma intreb de ce trebuie sa dau atitea explicatii.Sper ca asta e ultimul comentariu care il fac aici.
    Numai bine

  82. alexosu on 20 February 2009 10:04 am

    Andrei, eu cred ca din contra - ar trebui sa apari tu, sau alti reprezentanti ai Salvamontului, si sa va spuneti punctul de vedere ori de cate ori e cazul. Ca si acum.
    Faptul ca lumea intelege gresit unele lucruri nu vine din rea-vointa. Sper, cel putin :). Mai degraba e lipsa de informatii. Cred, deci, ca e datoria Salvamontului sa se implice si in parte de comunicare si informare. S-ar putea sa previna multe probleme.
    Explicatiile trebuie date ori de cate ori e nevoie :). Mi se pare ca fac parte din capitolul “preventie”.
    Pana la urma, derdelus.ro si Salvamont au multe scopuri comune. Doar ca actioneaza diferit. Poti oricand sa foloseste derdelus.ro pe post de portavoce a Salvamontului.

  83. pintea nost on 20 February 2009 12:57 pm

    bai maeti,
    tara arde si babele se piaptana.
    economia se prabuseste si noi avem probleme cu skidoo-urile. stati linistiti ca oricum nu o sa mai aiba benzina sa le plimbe.
    as vrea sa vad si eu un articol despre cumpui niste legaturi bune de tura pe niste fattie-uri. (si cu asta se rezolva si problema cu telecabine, telescaune,sinaia,etc.)

    p.s. lasati oamenii sa vorbeasca, aveti trafic, va vede lumea. e umpic fariseica chestia cu “va moderam, da nu va moderam”
    v-am pupat

    pintea viteazul

  84. alexosu on 20 February 2009 2:11 pm

    Nu e fariseica :). E nedecisa. Nu am vrea sa moderam, dar e posibil sa o facem. Discutiile au cam luat-o razna la un moment dat…
    Despre legaturile de tura pe fattie… s-a notat. Ne ocupam.

  85. pintea nost on 20 February 2009 2:57 pm

    Am tzeles. Atunci poate ar trebui sa scoateti partea cu “… o injuratura” din “Ai citit articolul si ai o opinie… o intrebare… o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.”
    Adica daca ii mai si inviti pe romani sa injure, probabilitatea de a o face creste exponential.

  86. alexosu on 20 February 2009 3:07 pm

    haha. Chiar ca. Cred ca asta e una dintre probleme, de fapt: lumea se ia prea in serios.

  87. barbosa on 20 February 2009 5:44 pm

    @andrei - scuze , daca nu am fost clar ,cineva mai sus incerca sa explice ca omul cara cu snow-ul ,intervine ,ajuta salvamontul….! NUMAI UN CRETIN poate sa comenteze ca salvamontul intervine cu snow-ul , ia cabina ,,in fata” ,jeep cat se poate pe spatiul verde ,etc,etc
    CAZ DE FORTA MAJORA ,e clar ,am inteles + tot respectul pt voi (Salvamont ) pt ce faceti si pe ce bani de rahat faceti !!!
    Dar aia cu ghertoiu,mocofanu,zdreanta cu ochelari de soare GUCI pe snow pe partie nu am cum sa o inchit ,si despre asta vorbeam !
    @alexosu -scuze dar nu e angoasa ,nu vrea sa- i supar pe cei de Salvamont sau alti tipi ok numai ca am fost inteles gresit ,in schimb pe cei ce au interese ,simpatii ce acopera logicul ,bunul simt ,imi doresc din tot sufletul sa-i necajesc
    @ all - piele foca pt elan 888 la 1,77 de unde pot cumpara ?Multumesc!

  88. me on 20 February 2009 6:13 pm

    pana la urma se pare ca suntem cam toti de acord ca snowmobilele ar trebui folosite doar de catre cei autorizati sa o faca ,cum ar fi salvamont -ul. pentru cei care nu sunt de aceeasi parere,sa se mai gandeasca si la ce ar putea ei sa faca pentru a pastra muntii cat mai curati ,nepoluati ,linistiti,ca sa se bucure si copii si nepotii nostri de ei.si asta e valabil pentru toti romanii ,indiferent din ce regiune a tarii sunt.

  89. yyz on 20 February 2009 6:18 pm

    @ gini : cu Shepty am avut ocazia sa ma dau la Whistler si pot sa-ti spun ca e un tip Ok. Cred ca s-a lasat putin “dus de val ” si de aceea a facut afirmatiile acelea . Intradevar riderii de aici atitudinea asta neconformista o au … de rebeli (a nu se citi tembeli ). Poate cand vei veni pe aici te vei convinge singur. Stiu ca s-au mai facut unele comentarii ca snowboarderi sunt manelisti, etc si poate de aici aversiunea ta impotriva snowboarderilor. Despre reguli de comportare pe partie, pentru toata lumea fara exceptii se aplica Decalogul Skiorului, despre comportamentul in afara partiei tine de caracterul fiecaruia si cat de bine a fost cizelat de cei 7 ani.

    … from Canada with love ! :-)))

  90. Maria on 20 February 2009 6:47 pm

    De sarbatori eram prin Valea D… ce vad? un snowmobil tot isi facea de lucru, tot il vad ca urca de cateva ori, cand ma uit cu atentie imi dau seama ca de fapt snowmobilul ducea la start un pustan care se dadea cu schiurile. Acum stau si ma intreb, in Vale e telescaun, de ce e nevoie sa urci cu snowmobilul???!

  91. yyz on 20 February 2009 7:11 pm

    @ andrei poate intrebarea mea este naiva sau chiar puerila, … nu exista o lege pentru cei care folosesc snowmobilul pe munte in locuri interzise ? … si daca exista nu se pot aplica amenzi pentru cei care o incalca ?
    Intreb chestiile astea prin prisma la ceea cea am vazut in alte tari.
    Nu stiu cum mai este in Ro deoarece sunt plecat de cativa ani buni, dar in alta parte problemele astea sau rezolvat foarte usor … cu niste amenzi usturatoare.
    Pe continentul american sunt oameni veniti din toata lumea, iti dai seama ce babilonie ar fi daca fiecare ar aplica legile scrise sau nescrise din tara care vine.Asa ca s-a apelatt un sistem de legi care se aplica la toti, fara exceptii, iar prentru cei care incalca aceste legi, amenzi f.mari, jail ,etc.
    Nu stiu de cine apartineti voi, Salvamontul, si dupa cate stiu eu nici nu puteti fi “politai de partie “, dar banii din amenzile care s-ar da ar putea o parte sa intre in bugetul vostru, si sa aveti o dotare mai buna atunci cand sunteti solicitati la interventii.
    Poate ce v-am spus este ceva utopic, si este valabila ca si teorie, dar am vazut chestia asta si in practica …. si credeti-ma ! … functioneaza

  92. barbosa on 20 February 2009 7:17 pm

    da bine ,avem ce povesti la birou,luni sa se minuneze si Tanzta de la financiar!
    Las ca nu -mi e rusine nici cu ATV -urile in august spre Omu
    Astept cu interes ceva gen sareta trasa de om ca-n Asia + butic cand incepe Cerdac-ul !
    Ar trebui sa fiu vesel , ieri (joi ) am avut pulvaras dupa sufletul omului ,pana la buric ,una din cele mai tari zile din ultimi 3 ani din Romania (SInaia)
    Azi nu a mers nici o cabina !
    Ceva imi spune ca maine ne vedem !

  93. perplex on 22 February 2009 7:31 pm
  94. alb_ca_zapada on 22 February 2009 8:04 pm

    ne interesam. dar pls, am rugat, fara offtopicuri…

  95. gioni on 24 February 2009 3:12 pm

    @rider toma,
    anul acesta la inceput de februarie pe Kizterhorn nu era nimic pt snowmobile, doar partiile si un parc pt tricuri. in 2 zile o singura data a trecut pe langa noi un snowmobil al patrulei.
    @ shepty,
    pentru ce a facut Franademana in plan sportiv tot respectul, ce face pentru Romania te las pe tine sa apreciezi :
    Anul trecut in aprilie eram la Balea si in una din pauzele de macelarire a zapezii din caldare (el + pilotul, tot austriac), l-am intrebat de ce distruge si polueaza zapada si linistea. Mi-a raspuns ca legea ii permite. I-am aratat panoul pe care scria ca se afla intr-o rezervatie (zona lacului), unde nu are dreptul si mi-a raspuns ca firma pt care lucreaza are concesionata toata zona ce este la nord de creasta principala a Fagarasului. A plecat adaugand : daca nu va plac snowmobile aici, faceti legi si aplicatile, dar pana atunci eu ma dau !
    asta inseamna sa fii rider ? asta face pentru romani ?

  96. alb_ca_zapada on 24 February 2009 3:27 pm

    @gioni:
    sa mor de n-avea dreptate austriacul.
    vina nu este a lui, este a celor care nu aplica legea. de fapt a noastra care permitem ca ea sa nu existe ori sa fie batjocorita (vezi cazul din sinaia pt care sintem toti mai mult sau mai putin responsabili)

  97. Laurentiu on 25 February 2009 12:06 pm

    Domnilor,

    dupa ce am citit toate posturile voastre concluziile ar fi urmatoarele:
    1. Romanul e nesimtit din nastere DAR e sperios rau si il calmezi repede cu amenzi si legi aplicate mai dur.
    2. faptul ca unii cu ATV-uri si/sau snow mobile se dau cu ele acolo unde nu ar trebui sa fie (pirtii, etc) duce la o atitudine ANTI motorizate generalizata. Tin sa va atrag atentia ca toate atitudinile EXTREME (vezi rideri cu r mic) nu duc la nimic bun. Asa cum voi cei cu schiuri sau placi vreti sa nu mai vedeti motoare pe munte ca “polueaza” poate cei care urca cu piciorul sau vin doar sa ia aer curat sunt impotriva pirtiilor si a teleschiurilor . Cum ar fi sa apara si o forma de protest impotriva voastra….In definitiv, si voi “modelati” muntele pentru pirtiile voastre.
    3. Probleme apar si din atitudine asta de “rider” care nu se aplica doar celor care practica sporturi de iarna ci tuturor persoanelor cu 1-2 neuroni si nici o sinapsa. Cine se crede mai presus de lege si de bunul simt se incadreaza in aceasta categorie.

    Problema tarii asteia este de fapt democratia prost inteleasa. O mare parte a populatiei cred ca daca nu mai este regimul comunist la putere poate face ce vrea ca “e democratie”. Si de aici, filmuletul postat la inceputul acestui articol. De altfel si atitudinea asta de “rider” tot din democratia prost inteleasa a aparut (si nu numai la noi in tara). Generatia MTV isi cam spune cuvintul

    Norocul nostru al tuturor este ca din atitudinea asta do-the-drew de multe ori o mierlesti deci mama natura isi face treaba in continuare (selectia naturala bat-o vina) ceea ce e bine in definitiv.

    Oricum, incercati sa nu va mai luati aiurea de motoare si motoristii care merg la munte sau la mare. Ne bagati pe toti in aceeasi categorie si nu e frumos….

  98. alexosu on 25 February 2009 12:26 pm

    “Norocul nostru al tuturor este ca din atitudinea asta do-the-drew de multe ori o mierlesti deci mama natura isi face treaba in continuare (selectia naturala bat-o vina) ceea ce e bine in definitiv.”

    E cel putin neinspirat ce ai scris aici. Pe bune. Puteai sa sari peste partea asta. Macar zilele astea.

  99. Laurentiu on 25 February 2009 12:39 pm

    Imi pare sincer rau pentru ce s-a intimplat cu baiatul care a murit zilele astea, mai ales ca cred ca am fost si colegi de servici, dar muntele nu iarta. Toti care sunteti iubitori de natura si chiar mergeti pe munte stiti asta ! Atitudinea de care vorbeam mai sus este contrara bunului simt si auto conservarii si pentru asta militez.

  100. alexosu on 25 February 2009 1:07 pm

    Tot neinspirat… Hai sa vorbim de snowmobile si alte acareturi.

  101. artic cat on 5 March 2009 4:16 am

    Deoarece vad ca s-a discutat mult pe problema poluari, fac si eu o intrebare:
    Cat polueaza un snowmobil?
    p.s. va rog raspunsuri strict la intrebare.

  102. Gini on 5 March 2009 9:07 am

    Polueaza prea mult cu siguranta, si mai polueaza exact in cel mai nepotrivit loc.
    Mie mi s-a intamplat de doua ori ca urcand pe Parangul Mic sa treaca cu un snowmobil in viteza si foarte aporoape de mine (noroc ca nu erau balti ca ma uda pana la piele) sefu salvamontului din Petrosani, dl. Barlida, care tocmai plimba niste … turiste, probabil ca sa le arate carja.
    Cateva minute n-am mai putut sa urc, pana s-a risipit fumul (si nervii).

    Asadar polueaza foarte mult, nepermis de mult, in special cand sunt folosite la plimbari.
    Daca sunt folosite la salvari sau interventii, cred ca polueaza muuult mai putin, acceptabil pentru toata lumea.

    Iar ca regula generala, pentru a arde un litru de benzina, un motor cu ardere interna foloseste cam 10000 de litri de aer, pe care dupa utilizare, ii transforma in fum.
    Asta ar insemna cam 10 metri cubi.
    Daca socotim ca fumul asta, chiar si amestecat cu un volum mai mare de aer, are un miros care persista (in special motorul in doi timpi), putem sa afirmam ca volumul de aer poluat este mult mai mare, adica 1 litru de benzina arsa=10 metri cub fum=aprox.100 metri cubi aer insuportabil de poluat, calculat asa mai dupa ureche.

    Si colac peste pupaza, la dativ polueaza cu doi i.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free