Craciun in munti - Valea Cerbului

28 December 2010, by bubulu

Saptamana de dinaintea Craciunului a fost pentru amatorii de schi destul de trista. De luni temperaturiile au crescut in Bucegi pana la valori incredibile pentru aceasta data ceva in jur de +10 grade. Sambata evident cabina nu merge - vant si ploaie cam ca de obicei. Nici de catarat nu prea era vreme, datorita ploii, asa ca butonez telecomanda si adorm cu gandul la niste zile mai bune.

Duminica vremea era ok, chiar daca era ceata deasa, deasupra se intrezarea soarele. Il convoc deci pe domnul Mario, si dupa multe sfortari la 10 suntem la cabina.

Pe cabluri era o chiciura groasa, drept urmare urcarcam destul de tarziu, in jur de ora 11.

Incepem sa o dam la deal spre Omu, vizibilitate destul de buna, insa pe masura ce ne apropiam de Cerdacul Vaii Cerbului, vantul si ceata deasa incep sa se intensifice….

Zapada noua de saptamana asta destul de ciudata ma fac sa decid sa facem un profil de stabilitate.

Profil stabilitate

La baza, stratul de chiciura (stratul A) ramane in continuare netransformat, grosimea lui de aprox. 5-10cm, fiind un element de luat in seama mai ales cand va creste greutatea straturilor superioare.

Stratul B, zapada ninsa in jur de 5 decembrie 2010 este puternic transformata cu o duritate mare in jur de 5. Stratul pare bine ancorat chiar daca este dispus peste stratul de chiciura A.

Stratul C, nins probabil la mijlocul lui decembrie, este alcatuit de o mixtura de cristale fatetate (grains faces planes) si zapada putin transformata cu duritate mica (1). Peste acesta se dispune o CRUSTA DE GHEATA DE TOPIRE (stratul D) de circa 10cm cu duritate mare 4 formata probabil in timpul temperaturilor ridicate de saptamana trecuta. Peste aceasta crusta de gheata ultimul strat este stratul E nins probabil sambata 25 decembrie 2010. Stratul are o grosime de circa 30 cm SI ESTE DISPUS DISCONTINUU PE SUPRAFATA CALDARII VAII CERBULUI.

La testul blocului (Rutschblock), Stratul D este cel care a cedat, destul de greu dupa 4-5 sarituri, deci un scor bun in jur de 5. TOTUSI este bine sa se evite coborarea pe stratul D datorita faptului ca pe panta mai mare sau zone cu placa mai groasa posibilitate de cedare este destul de mare datorita prezentei la contact cu crusta de gheata a cristalelor fatetate.

Temperatura de minus 1 grad celsius a straturilor de jos si de minus 5 grade celsius a straturilor de la suprafata indica o posibila ameliorare a stabilitatii in sensul grabirii transformarii cristalelor fatetate si nu numai in “grain rond”.

Click aici pentru imaginea testului.

Coborarea

Coborarea am realizat-o de la Cerdac in jos, ceata punand probleme destul de mari de orientare. In aceasta zona stratul D este destul de mic sau inexistent in schimb zone cu gheata lucie destul de ciudat de virat cu portiuni de crusta necesita un schiu perfect ascutit si care sa aiba un acrosaj bun in gheata.

De la stana, gheata s-a transformat intr-o zapada intarita care alterna cu o crusta destul de ciudata, cea ce facea ca virajele sa fie destul de greu de executat iar vizibilitatea proasta marea si mai dificultatea intreprinderii noastre.

*descarca track-ul GPS

Zapada desi putina pentru aceasta data este pana la confluenta cu Priponul, practic se poate cobora pe schiuri pana pe la 1650 m fara oprire. Prin padure mai sunt zone cu zapada dar intrerupta.

Cam asta pentru Craciun, sarbatori fericite…!


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

2 Raspunsuri la “Craciun in munti - Valea Cerbului”

  1. Thomas on 29 December 2010 9:52 am

    @Bubulu, am uitat sa-ti zic de cand cu relatarea din Baiului: multumesc (si cred ca nu doar din partea mea) pentru track-urile GPS, sunt foarte practice.

  2. Bubulu on 29 December 2010 11:30 am

    Ok:) . Oricum grija mare. Daca a fost ok sa coboram noi pe acolo asta nu înseamnă ca intodeauna e ok. De multe ori pe unde am coborat cu o saptamana inainte ok si safe, Acum era nasol si ciudat din punct de vedere al stabilităţi zăpezi.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free