A trecut 1 an

22 February 2010, by alexosu

Cred ca multa lumea isi aduce aminte de accidentul de anul trecut din Sinaia. Atunci, un tanar din Constanta si-a pierdut viata intr-o avalansa la cativa metri de “partia” Drumul de Vara.

S-au petrecut multe intre timp. Cazul lui Bobo Mocanu a facut multe valuri - in presa scrisa, pe TV, pe web, in societatea civila (un protest si un memoriu). Chiar si autoritatile din Sinaia au simtit ca ceva s-a intamplat, pentru ca au incercat sa ia un minim de masuri in sensul marcarii partiilor.

Inca de atunci se simtea incercarea de musamalizare a cazului. “Partia” Drumul de Vara a fost semnalizata la cateva zile dupa accident, ca si cum totul ar fi fost asa de cand lumea - asta a fost primul semnal. Parintii lui Bobo au facut plangere penala impotriva Primariei si a Salvamontului din Sinaia. Ce s-a intamplat cititi in articolul care a aparut ieri in Adevarul.

Citam din articol

Pentru avocatul familiei Mocanu, Lavrin Covaci, lucrurile sunt clare. „Fiind vorba de o afacere la nivel local, este clar că avem de-a face cu o colaborare a părţilor implicate, respectiv Primăria, Poliţia, Salvamontul. Se încearcă muşamalizarea acestui caz, dar nu ne lăsăm intimidaţi“, spune avocatul.
Moartea lui Bobo a adus şi un lucru bun: de atunci, de frică să nu fie luaţi la întrebări în cazul unei victime, toţi administratorii din ţară şi-au amenajat pârtiile ca la carte cu semnalizatoare, balize şi indicatoare.

Apreciem faptul ca e unul dintre putinele articole documentate pe acest subiect. Apreciem faptul ca un ziar ia atitudine pe bune, incercand sa schimbe ceva printr-o informare corecta si obiectiva. Si vrem sa vedem ca adevarul va invinge.

Photo credits: Adevarul

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

8 Raspunsuri la “A trecut 1 an”

  1. traian on 22 February 2010 8:01 pm

    Trist este ca la noi intotdeauna trebuie sa existe un sacrificiu care sa genereze normalitatea.
    Desi pana in acest sezon am fost exclusiv un schior on-piste (din sezonul asta o virez spre tura/off-piste) niciodata nu am incurajat pe nimeni sa schieze pe Drumul de Vara asa cum se prezenta el inainte de nefericitul accident (nu sunt un fan al acestui traseu nici acum).
    In opinia mea acesta este pur si simplu un traseu al muntilor Bucegi (il veti gasi descris in orice culegere de trasee montane din Bucegi) si nicidecum o partie.
    Insa, pe de alta parte, cu cat multimea de schiori de pe partii va avea o atitudine mai indiferenta/resemnata (cunoasteti principiul: “ce sa-i faci, asa-i la noi” ; la care eu fac spume) si tacit concilianta/acceptanta a unor situatii anormale d.p.d.v. al administrarii unui domeniu schiabil, cu atat se va perpetua starea de indolenta si inconstienta a administratorilor, in goana lor doar dupa a castiga cat mai mult si mai bine intr-un sezon, indiferent cum si cu ce “costuri”.

  2. alb_ca_zapada on 24 February 2010 6:41 pm

    stiu traian, sint multe tristeti in zona, dar parca cea mai mare este incapacitatea noastra de a ne dori mai mult pentru noi, pentru copiii nostri, pt semenii nostri…
    si faptul ca se uita mult prea usor… indiferenta, superficialitate, nimic de subsatnta… iar astea nu-s defectele administratorilor de pirtii, ci ale noastre, ale tuturor!!

  3. traian on 24 February 2010 7:26 pm

    @alb; daca ar fi dupa mine as pune un afis mare jos la cabina din Sinaia: nu schiati aici pt. ca aici nu este nici un domeniu schiabil.
    Sunt convins ca si tu (eu unul stiu ca da) te straduiesti sa-ti invetii copii ce este bun, normal, frumos, de pastrat, apreciat, avut grija.
    Unii dintre noi nu uitam, din pacate covarsitoarea majoritate a celor care nu uitam, nici nu contam.
    Doar ca reusim sa ne coaugulam in tot felul de nuclee/grupuri/comunitati virtuale sau nu tocmai pt. a ne diferentia de inconstienta si isteria social-administrativa din jur.
    De multi ani de zile am ajuns la concluzia ca unul dintre cele mai dificile lucruri pe pamantul asta este sa civilizezi o natie.
    Deocamdata conteaza doar cei care fac “cartile”.

  4. Bubulu on 25 February 2010 12:22 pm

    Pe mine m-au chemat la Miliţie in ajunul Crăciunului ;) .pe 24. 12. 2009. Acolo un nene anchetator a incercat întâi cu binişoru sa imi explice ca greşesc ca in ziua aia era senin bec,ca are date de la Meteo 1500, ca sărmanul Bobo era in cautarea ,,adrenalinei,,etc. Cand a vazut ca sunt cam catăr si nu raspund pozitiv nenea S.a maniat cu revoltă proletară explicându.mi ca el schiaza de 40 de ani si stie ce vorbeşte;) si ca o sa am probleme daca mint;).. Haida de nu o sa ma mai primească in legiune pentru declaraţia asta..mie mi s.a cam rupt de el dar la alţii poate ca a mers tipul asta de presiune. Oricum mi.am explicat vreo oră ca era senin si eu habar nu am de munte si ce tare schior si om de munte din sinaia e dansul;). Oricum eu pot sa spun ca pe vâlcelul asta nu m-am bagat niciodată. Pe vremuri il treceam pe pod, o singura data l.am traversat cu Soso si Mita cand ne.am dat pe Spit acum un an, daca nu greşeşti drumul nu prea ai ce cauta pe acolo, sau poate greşesc eu si acolo e off piste adevarat nu pe trista de vale a Costilei.;)
    Ps. Mie personal mi se rupe de Sinaia daca dispare de pe hartă imi este fix egal cu zero. Nu imi pasa personal daca sunt garduri sau nu, daca e marcat sau nu, dar autorităţile prea ne iau DE PROSTI .Ma bucur ca S.a mers mai departe si nu S.a acoperit treaba asta murdară.

  5. raduac on 25 February 2010 2:52 pm

    Tot in decembrie am fost si eu si, la fel, mi s-a spus ca au date de la ANM ca a fost senin toata ziua :) si bineinteles am fost intrebat daca nu imi schimb declaratia scrisa ca as putea avea probleme….

  6. alexosu on 25 February 2010 4:36 pm

    Sunt foarte curios daca intr-adevar exista acest raport ANM care zice ca in ziua cu pricina era senin. Daca exista, treaba e foarte imputita. Daca nu exista, tot imputita e, dar macar nu e implicata toata lumea intr-o mizerie fara seaman.

  7. Bubulu on 25 February 2010 4:59 pm

    De multe ori la 1500 poate fi soare si in zona aia poate fi ceaţă deasă. E total irelevant. De asemeni 15min poate fi ceaţă deasă si apoi toata ziua senin. Nu sunt vorbe sunt chesti testate pe munte de mine de vreo 25 ani si peste 1500 de zile de schi pe vaii.Ultima oară am testat treaba asta vinerea trecuta am plecat pe senin bec, la babele dupa 20min era ceaţă de nu vedeai la 1 m, am stat vreo jumate de ora, si am hotarat ca in condiţiile astea nu putem merge la Omu sa dam o vale,asa CA am plecat spre sinaia unde evident S.a spart ceaţa si era chiar soare vizibilitate pana la releu Costila. Dat 3 ture apoi inainte sa o dam acasa pe genune iar ceaţă deasă, am stat jumate de ora la antena ca sa putem coborî.apoi senin bec pana jos. Asa CA cum a fost la 1500 e total irelevant. Ps. Nu puţine au fost zilele cand am plecat de la Omu ca dupa 20min sa ne întoarcem inapoi. Sau invers. Acum asta e părerea mea de om din Poiana Ţapului nu de OM de munte din Sinaia care S.a dat citez,, sute de carpuri,,;)

  8. Nicolae on 25 February 2010 5:30 pm

    Pana la urma, cu ancheta cum a ramas? A fost gasit cineva vinovat sau nu? La cate face primarul Sinaiei, minte de ingheata domeniul schiabil pe care vrea sa-l aiba, posibil fie de vine…muntele!
    Bubulu, esti din Poiana Tapului? Pai tu il crezi pe ala ca s-a dat pe Carp. Sunt unii care stau la poalele muntelui si nu au intrat niciodata in padure!
    Parca maine se implineste un an de cand l-au dezgropat pe Mircea…ca nu mai stiu trebuie sa ma uit pe poze!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.