(cu ura) Despre partiile din Romania

7 January 2009, by alb_ca_zapada

.!.

In urma unei eficiente sedinte de redactie am hotarit sa spunem clar si raspicat care este situatia partiilor din Romania. Si ca sa incepem cit se poate de abrupt o sa fac urmatoarea arfirmatie (pe care mi-o asum cu toata responsabilitatea).

In Romania NU exista partii de schi. Singura care cu indulgenta ar putea indeplini standardele impuse este Bradul din Poiana Brasov.

All the Boys Love Mandy Lane trailer

Probabil ca la o prima vedere afirmatia de mai sus socheaza. Nu insa daca studiem putin prevederile legale in domeniu (vorbim despre lege, nu despre bunul simt propriu sau despre ce am vazut unu-altu prin lumea larga).

Necessary Roughness video

Fortress buy

Asadar, conform prevederilor cuprinse in doua acte normative in vigoare, partiile pot functiona DOAR daca indeplinesc umatoarele criterii:

  • nu exista gropi sau spărturi
  • obstacolele pe care ar putea fi proiectaţi schiorii sunt prevăzute cu sisteme de protecţie
  • virajele periculoase sunt semnalizate cu indicatoare de atentionare
  • in interiorul virajelor marcate cu “viteză medie” sau “viteză mare” sunt amenajate “zone de cădere” (spaţii suficient dimensionate, libere de orice obstacol);
  • sunt obligatoriu omogene din punct de vedere al dificultăţii.
  • sunt dotate cu indicatoare de informare amplasate la punctele de plecare
  • sunt balizate in mod corespunzator. Balizarea se face pe una sau ambele laturi. Partiile de schi se balizeaza cu discuri cu diametrul de 45cm vopsite in culoarea corespunzătoare gradului de dificultate a partiei avand inscrisa pe mijloc denumirea acesteia.

Ce vrem noi cu pozitia asta transanta? Din punctul nostru de vedere s-a ajuns la o limita maxima a suportabilitatii. Din punctul nostru de vedere situatia actuala nu mai poate continua. Sint prea dese telefoanele si vestile prin care fiecare dintre noi aflam despre un cutare amic care s-a facut pilaf ba intr-un sant, ba in niste fiare.

Acum 4 ani un baiat de 26 ani a murit in Predeal infipt in resturile acoperite de zapada ale vechiului telescaun. Citi stiu de intimplarea asta? A aparut Catalin Radu Tanase indignat pe post? Nu, caci cartelul mogulilor din media functioneaza. (pentru cine nu stie proprietarul instalatiei si administratorul domeniului este domnul Sarbu). A fost atunci un protest organizat de boarderii de la 961. Atit, nici el mediatizat

Escape from Alcatraz movie download

Citim prin presa despre tot felul de grozavii. Rata accidentarilor in Romania este de 30 de ori mai mare decit la nivel mondial. Spitalele din Brasov si Azuga sint supra-aglomerate de schilotii de pe partii.

Irresistible full

Sezonul trecut un bun prieten si-a fracturat o vertebra intr-un sant lasat neastupat pe partia “Subtelescaun” din Poiana. Dupa 1 ora si jumatate Salvamontul a venit, l-a certat si l-a pus in cur pe snowmobil. Diagnosticul la spital a fost fractura de vertebra lombara 3.

Mulligans film

the i am number four soundtrack download

Acum cca 2 luni un boarder super experimentat din Brasov si-a rupt o mina in timp ce cobora pe marginea aceleiasi partii din aceeasi statiune. Cauza? Placa i s-a agatat intr-un fier.

Acum 2 saptamini eu personal mi-am facut spinarea ciulama

29 Palms trailer

in niste grinzi de metal ale unui soi de pod situat pe “Drumul de Vara” din Sinaia (partie despre care am auzit ca este in prag de omologare). Doar un strop de noroc divin m-a ajutat sa nu ma aleg cu coloana facura tandari.

Sa fie normal sa inghitim starea asta de fapt precum niste giste proaste? Sa spunem simplu “asta-i situatia, ce putem noi face?“.

Am inceput spuneam o serie de articole (”Partii fara Sange” am zis sa-i zicem) prin care vrem sa demascam minciuna, ilegalitatea si falsul. Pentru ca da, este vorba si despre FALS in toata povestea asta. Vrem ca noi toti sa devenim mai sensibili la propriile noastre drepturi. Vrem ca impreuna sa devenim mai constienti si mai responsabili. Vrem sa spunem “Gata, pina aici v-a fost! Indeajuns cu bataia de joc de pe partia din Romania.

download Mindhunters

Nota: asteptam deci de la cit mai multi poze cu zone periculoase nemarcate si nesemnalizate. Poze cu orice lucru care vi se pare ca nu si-ar fi avut locul pe o partie din Austria (cf legii partiile romanesti ar trebui sa fie la fel de bine marcate si semnalizate ca cele din vest). Vom face un memoriu si-l vom depune la d-na Udrea. Dupa aia facem si un miting pe v Prahovei. Dupa aia aruncam cu pietre. Si tot asa pina se rezolva.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

89 Raspunsuri la “(cu ura) Despre partiile din Romania”

  1. cosmin on 7 January 2009 5:12 pm

    Acum 10 ani am cazut, pe drumul de vara-sinaia (abruptul dinaintea platoului de la statia meteo), intr-un hau de vreo 100m pe pojghita de gheata si m-am oprit in resturile uni teleschi. Am avut 2 coaste fisurate, capul spart, arcada sparta, fractura de sept (ast-ai nasul:P), entorsa la umarul drept si contuzii peste tot. Tatla meu a facut scandal pentru ca eram pe poteca turistica, marcata, dar nesemnalizata, s-a lasat cu proces pt k Salvamontul a cerut plata interventiei stipuland ca incidentul ar fi fost din vina mea-respectiv parinte pentru ca eram minor pe vremea aia.

    Sa zicem ca eram inca in tranzitie. Dar si aucm vreo 3 saptamani, fiarele erau tot acolo.

    Am facut scandal la Teleferic ph-punct de lucru predeal pentru santul de sub teleferic in care o prietena snowboardarita s-a infipt in plina viteza cu tot cu dinti. Am primit amenda de la jandarmerie pentur tulburarea linistii publice.

    Clonez cipcarduri pt k sunt frustrat si pentru ca eu nu contez pe partie decat ca un sac de bani. Moarte tuturor resopnsabililor jegosi si nepasatori!

    @alb: Fac colectie de poze si ti-le trimit.

  2. barbosa on 7 January 2009 7:08 pm

    @alb- sanatate + sa inteleg ca te-ai inzdrevenit si …..la lupta !
    Am strans curae si am avut aproape an de an skiuri noi dar ….arunc direct cu pietre si ma intelegeti dece !!!
    acum 5 ani am vazut la TV pe 31 dec o emisiune despre cat de minunat se schiaza la Poiana Bv ! Am facut unrevelion cuminte si la 6 30 am plecat .
    PARTIA ( oricare din P Bv) avea un cm si 2 mm de zapada
    Sotia isi etala pt prima data noul Atomic ….dupa 1 ora aveam santuri pe talpi
    Am schiat a 2 a zi dupa ce a murit (DZ sa-l ierte) acel baiat la Predeal !
    Sunt convins ca oriunde in lume ( - coreea de nord) cineva PLATEA cu adevarat greseala ca doar a murit un om
    Teoretic sunt un om educat dar…..SICTIR sarbu + copos + restul scursurilor care-si bat joc de tot ce e frumos in tara asta !
    @alb ,te rog nu ma uita cu tricou ARMADA pt fata mea ( la Himalaia)!

  3. Dinutzu on 7 January 2009 7:13 pm

    Face D-zeu lumea si le da la fiecare; petrol la arabi, bani la jidani…. bla,bla,bla si ajunge si la romani si le da de toate.
    Celelalte popoare fac gura; pai la astia le dai de toate???
    D-zeu: - Lasati mah ca sa vedeti ce popor le-am dat!!!

    Cu asta am incheiat comentariul :-)))))

  4. andrei on 7 January 2009 7:32 pm

    MADE IN CHINA…ce sa zic
    :))

  5. popika on 7 January 2009 7:56 pm

    Toata stima ptr initiativa si sper sa ne starngem cat mai multi si actiunea noastra (cum o fi ea organizata sau dezorganizata, numeroasa sau mai putin numeroasa) sa deschida niste ochi si sa se schimbe ceva…..
    Eu pana acum, slava Domnului, n-am patit-o, dar in schimb a fost pentru prima oara cand am refuzat sa mai schiez…..in poiana…nesimtirea si nepasarea unor burti nehamestite si a unor buzunare fara fund, m-a facut sa zic “pana aici” si am refuzat sa mai cobor pe skiuri pe niste partii neingrijite, cu resturi de materiale de constructii lasate la intamplare, garduri din sarma uitate pe marginea drumului, s.a.m.d. Si asta s-a intamplat in doua randuri….Desi am ajuns la capatul rabdarilor si am ramas cu puncte in buzunar, probabil ca o sa ma urc in Poiana cu masina pe partie si o sa intreb de ce vor sa ma amendeze pe mine ca merg cu masina (in baza unei legi care interzice accesul cu vehicule pe partie) si celelate legi nu se respecta, legat de accesul pe partii cu tot felul de acareturi de alunecat….

  6. cristi on 7 January 2009 8:11 pm

    Bravo, apreciez initiativa.
    Adunarea Generala a Comitetelor Olimpice Europene (EOC) a atribuit Romaniei gazduirea Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) din anul 2013, editia de iarna. Pe scurt asta inseamna Olimpiada de iarna pentru tineret din 2013 pe Valea prahovei (Sinaia, Busteni, Azuga Poiana BV, Predeal). In afara de trambulina din rasnov altceva nu s-a facut.
    Este singura mea speranta ca vor face investitii pentru a omolga cateva partii.

    In rest se poate considera ca in Romania se face off-piste si Backcountry.

  7. Solo Radu on 7 January 2009 8:33 pm

    Apreciez initiativa ta si sper sa dea roade! Imi pare tare rau de ce am citit mai sus, dar, intr-adevar asa se prezinta situatia actuala. Tragic. Dar nu a fost asa si acum 30-40 de ani. Actualii “administratori” ai partiilor sau telefericelor au condus la asemenea dezastre. Am gasit prin biblioteca un pliant (cartzulie) asa mai comunist (de prin ‘70-’80) despre statiunile de schi din Romania, in care se prezinta in mod real (cu fotografii si harti) partiile existente din Romania…tot ce pot sa zic e ca mi-as dori ca si acum sa fie ca atunci (si da, pe vremea aia partiile erau balizate…si corespunzator amenajate). Cunosc o singura statiune in Maramures (Cavnic) care incearca sa ridice stafeta; si din punctul meu de vedere , reususeste ( partii nivelate cu utilaje pe timpul verii, curatate de pietre, balizate iarna, amenajate zilnic cu ratracul, stalpi sau obstacole protejate cu ceva buretzi, skipass, harta partii, nocturna, un site pe internet actualizat zilnic, webcam etc.)

  8. mr.twister on 7 January 2009 8:43 pm

    (cu ura) I’m in

  9. icee on 7 January 2009 8:49 pm

    cu ura noi facem gura!

    numai sa aiba urechi sa ne auda….. sincer cred ca ar trebui dati in judecata, parati undeva la UE.
    ca da nuuuu, incetam sa urcam cu instalatiile lor si ne bagam `tot respectul’ in institutiile romane!

  10. alb_ca_zapada on 7 January 2009 9:02 pm

    domnilor, va multumesc pentru aprecieri… dar v-as multumi si mai mult daca ati deschide ochii si aparatele foto de fiecare data cind observati un lucru care va deranjeaza… o intersectie de pirtii nesemnalizata, o aglomeratie de saniute la sosirea pirtiei, o zona periculoasa neprotejata sau ce mai gasiti voi p-acolo.

    s-apoi, nu in ultimul rind, ar trebui sa inducem starea de agitatie in mai multi oameni… din pacate consumatorul roman de schi este resemnat… jalnic de resemnat… “ce sa-i faci asta-i situatia, n-o sa fie la noi ca-n austria nici la pastele cailor” este o atitudine care le convine de minune astora care isi bat joc de vietile noastre.

    spitalele gem de oase rupte si capete sparte si nimeni nu se invredniceste sa cheltuiasca citeva mii de euro (mii, nu zeci de mii) pentru citeva sisteme de siguranta si citeva delimitari de schi/saniuta… este strigator la cer dar mai strigatoare este resemnarea noastra… si atita vreme cit vom fi asa, de asta vom avea parte

  11. DanNic on 7 January 2009 9:07 pm

    Cu maxima scarba la adresa adunaturii care-si umplu buzunarele cu banii nostrii in Predeal, Sinaia, Poiana, zic…cu alb_ca_zapada in frunte, inainte mars.

    Sambata sunt la facut poze in Sinaia.

    Mi-e drag muntele ala, tare drag, si stau la povesti cu Mihai Sarbu (fostul sef al Slavamontului) despre muntele asta si despre cate are el de oferit, si-l bat in sus si-n jos vara si iarna, pe schiuri, bicicleta sau pe jos, si ma doare nesimtirea si prostia oamenilor din “turismul” local, de-mi vine sa mor. Si daca o data o sa ma gasesc fata-n-fata cu animalul de primar din Sinaia si n-o sa am pe cineva pe langa mine sa ma tina, o sa uit de toata educatia, si-o sa-i crap capul pentru gondola lui de c…

    Si chiar daca sunt de acord cu ce a zis prietenul Toma acu’ ceva vreme, tot p’aici (apropos, bafta Toma in Coreea!), ca muntii nostrii sunt ai naibii de mici, chiar si asa, tot se putea face mult mai mult cu ei.

    Apropo’s, ce ziceti de balciul oribil de la Cota 1400?… ee, mostra de civilizatie, nu? As impinge toate sandramalele alea direct cu buldozerul in jos la vale, si apoi i-as pune pe imbuibati sa stranga toate resturile imprastiate.

  12. alb_ca_zapada on 7 January 2009 9:32 pm

    dannic, domnilor,

    vom avea destula vreme sa le demascam si discutam pe toate… si balciul de la 1400 si popicaria umana de acolo, saniusul de pe kalinderu si cite si mai cite…

    discutam, scriem la avizier, ne enervam tare si apoi ii luam la scuipati… ca daca nu strigi tare, nu te ia nimeni in seama.

    cum spuneam, “partii fara sange” - o serie de articole care sa (ne) deschida ochii

  13. barbosa on 7 January 2009 9:52 pm

    dupa strans poze + istorii ADEVARATE cu raniti,morti si poze cu echipament distrus avem nevoie de 1-2 reprezentanti cu vocabular de iesit in fata (TV -presa scrisa …..) si cel mai IMPORTANT o relatie cat de mica la un post TV nepatronat de un om care detine partii, telescaune, ETC si implicit sa sa ajunga,, omu nostru” de la aceea Tv pe un drum inchis !!! Sa ne punem pe propaganda
    Vad ca multi gandim ; munte drag,statiune iubita ,vale de suflet ( eu pot sta 3 luni in austri ca tot imi edor de Sinaia ) dar cred ca e gresit -aceste jigodi profita de dragostea noastra pt ski si gandesc LASA CA VIN ORICUM CA N-OR STA ACASA CAND E ZAPADA !!!!
    Ce ziceti -are rost sa luam legatura cu OPC -ca doar suntem clienti???
    Politia locala e clar ca nu face nimic doar e un TATUCA ce are grija si de ei !

  14. Noel on 7 January 2009 10:23 pm
  15. alb_ca_zapada on 7 January 2009 11:05 pm

    @barbosa:
    eu zic ca putem sa le facem reclamatii si la patriarhie… la naiba, m-am lamurit, in tara asta cu cite ai mai multe hirtii si/sau faci mai mult git cu atit ai mai mult succes… asa dar reclamatii peste tot si spume la gura… tambalau sa vina toata presa…

    cit despre cunostinte la tv-uri se face, nu-i pb… eu stiu pe la vreo 2, plus ca mai este domnu anghel printre noi de la antena 1.

    anyway, tocma ce-am dat peste o stire care vb despre atributiile proaspatului minister al turismului “…. va omologa pârtiile şi va autoriza plajele turistice şi activităţile din industria de agrement….”
    http://www.infonews.ro/modules.php?name=News&file=article&sid=127242

    nush de ce, dar eu am incredere in femeia udrea… cred ca doamna vrea sa dovedeasca ca poate, ca e si altceva decit o pereche de tite si un milion de ironii…. ma rog, om trai s-om vedea.

    @noel:
    groaznic… i-o fi amendat cineva?

  16. mariusica on 7 January 2009 11:15 pm

    e tragic ce vad in acel filmulet. Ne urinam pe tara noastra, cam asta facem daca aruncam asa gunoaiele. Mi se face scarba de jigodia aia de primar din sinaia cu tot cu telegondola lui.

  17. kiru on 8 January 2009 12:20 am

    Nu stiu daca un “val” de reclamatii la OPC ar reusi sa miste lucrurile. Cu siguranta este primul lucru care trebuie incercat. Apoi poate ca sezizarea celor care acorda omologarea partiilor (Directia Generala de Autorizare si Control in Turism) poate avea ceva urmari… Cu toate ca traim in Romania, si toti stiti ce inseamna asta, cu cat sintem mai multi cei care strigam, cu atat mai repede o sa ne bage in seama. In concluzie contati si pe mine, si eventual, incercati sa organizati o actiune comuna.
    Dragos

  18. barbosa on 8 January 2009 7:56 am

    @alb -senzatia de sila,greata ,scarba ,satietate ,venin o avem toti dupa ce am trait un moment in care logica ,bunul simt au fost invinse de jmecheri
    Ai dreptate ,de multe ori ,,hartiile ” facute nu au ajutat dar MEREU in timpul galagiei maxime ,stresat ca normal nu se rezolva ,esti intrebat ;DAR O RECLAMATIE ATI DEPUS ???
    Suna bine DIRECTIA ……………..IN TURISM -cred ca aici e o paine de mancat cu conditia ca rationamentul tau sa fie cel bun -Udrea -dornica sa FACA ceva
    Viata (am 41 de ani )ma invatat ca nu toti oamenii cu BANI trec pe partea moralitatii ,dau lectii de verticalitate ,combat micile combinatii ……ca doar au banutu grup si le da mana (teoretic) sa fie corecti
    Ce ma sperie nu e ca ar lua SPAGA la o persoana abilitata sa dea OK pt o partie
    ci increngatura de relatii ,caracatita, cine stie cum a ajuns sa faca acei bani ,sa ajunga acolo si implicit ea(el) e obligata sa semneze ………
    @alb -scuze ca insist -cum iau tricoul cu ARMADA pt fata mea ?(daca esti tata de fata ma intelegi )

  19. john on 8 January 2009 8:34 am

    mdeah, daca iese banu’ putem sa facem reclamatie si la Sf. Petru ca nu o sa miste nimeni nici macar un deget…m-am gandit de multe ori la ce ar trebui facut si la cum ar trebui sa abordam noi, consumatorul, aceste nereguli.
    ma intreb cum o fi sa conduci doar 300 Km pana la o statiune de schi la tine in tara si nu min. 1300 Km pana in Austria, unde sa ai un loc de parcare, partii amenajate corespunzator …..poate am reusi macar astia care ne dam si cu parerea pe derdelus, sa ne abtinem un sezon de la partiile astea nenorocite.

  20. hubutm20 on 8 January 2009 9:16 am

    vai d capul nostru…E Udrea..la putere.In Barsov va fi ceva facut ca are interese jegosu de Copos…in rest nu prea as crede ca va misca cineva ceva,pe Muntele mic a avut initziativa Romeu Dunca sa investeasca o groaza de bani…va las link-ul pagini - http://www.banateanul.ro/saptamanal/interese-mari-pe-muntele-mic-3171417#comments - cand vrea cineva sa faca ceva i se pun betze in roate…nu am avut multe de a face cu partia pana la sfarsutul anului trecut da prefer sa fac 1300km decat sa-mi rup gatu´shi tot yo sa fiu de vina…am fost pe starja,acolo toate ok da trebie sa ai ochii in 4 sa nu cumva te cale vreunu cu ATV-u…in rest partiile destul de ingrijite..am fost pe Muntele mic acolo tot cu ochii in 4 sa nu te calce vreun snowmobil sau atv ca poteca pe care se circula cu aceste autovehicule trece peste partie..

  21. alb_ca_zapada on 8 January 2009 9:34 am

    @all
    va rog din suflet nu mai postati commenturi cu tinguieli si incantatii inutile catre dunca ori austria.
    noi am propus aici niste actiuni concrete nu eterna si atit de comoda vaicareala romaneasca

    asadar, daca aveti vreo propunere de scandal ori scuipat organizat astept detalii… si cum v-am rugat, poze si nereguli de prin tara.

    @hubutm:
    sa stii ca despre proiectul lui dunca noua nu prea ne place… am si dezbatut destul de aprig problema p-aici. (din proiectul dinsului nu reiese ca se vor face pirtii balizate si corect proiectate ci doar ca va creste pretul terenului in zona… aceeasi smecherie imobiliara… cind ne-om lamuri cum e cu studiile si cu proiectul, mai discutam)
    ia de te uita aici: http://www.derdelus.ro/2008/12/10/muntele-mic-by-romeo-dunca/

  22. Daniel on 8 January 2009 11:04 am

    Eu va ofer un filmulet facut sezonul trecut pe “Drumul de vara” (Sinaia) in care se pot vedea “amenajarile” (vorba vine…) de pe partie:

    http://www.youtube.com/watch?v=4ATxBI1LmYs

    Recent am vizitat si partia Cozla1 din Piatra Neamt, mai e de lucru si acolo, mai ales cu pietrele si cu zapada artificiala, dar in general e ok:

    http://www.youtube.com/watch?v=p3_q9UnVi0s

  23. cristina on 8 January 2009 11:37 am

    felicitari pentru initiativa! eu sustin ideea de a chema o tv sau un ziar pentru un reportaj la fata locului (locurilor), in special antenele si realitatea tv au emisiuni dedicate si f bune, daca s-ar mobiliza si pe problema asta ar fi bine.
    eu am fost la azuga in saptamana cu Craciunul, din pacate nu mi-a trecut prin cap sa pozez decat frumusetile patriei, dar:
    - sus pe munte, langa telegondola, era un chiosc care vindea vin fiert, ceai, cafea etc., fara cos de gunoi (ca cica il ia vantul), iar langa chiosc era o mica “groapa de gunoi” ad-hoc. acum.. pe fata de la chiosc degeaba am certat-o, oricum nu era nimeni de la nicio autoritate pe-acolo (primarie, protectia mediului etc.), dar intrebarea de baza se refera la toti turistii aia carora li se taia respiratia la vederea frumusetii muntelui si care, pe de alta parte aruncau paharele goale si ambalajele pe jos! cum poti fi frate asa???
    - partia… partia era presarata cu pietroaie pe care, in maxim o ora, daca administratorul partiei si-ar fi trimis un om, ar fi putut fi luate de acolo. adica ma refer macar la cele de la suprafata, ca noi disperatii dupa schi mergeam si-asa, mi-am facut schiurile prastie.
    dar promit sa “vanez” de acum inainte si sa va trimit si poze!

  24. Ady S. on 8 January 2009 11:42 am

    Situatia pe care o expui, domnule alb-ca-zapada, este oarecum similara cu cea a accidentelor rutiere pe vreme rea pe sosele: de vina, in opinia dumitale nu este cel care nu este prudent si se accidenteaza ci administratorul soselei care, vezi doamne, nu-i asigura lui conditiile sa poata goni nebuneste…

    Schiez de mai mult de 30 de ani, in care nu am avut niciodata vreo fractura. Am mai cazut si eu ca tot omul, dar in limite rezonabile. Balizaje? Da’ ce, n-ai ochi? Cum era jos la partia de la Clabucet mai acum vreo 20 de ani? Ceva plasa ca sa nu iesi in strada? Nu. Lumea venea cu o viteza in limite rezonabile, daca voia sa mai urce o data se ducea inspre teleschi iar daca voia sa se duca acasa cobora cu grija spre sosea. Si nu-si mai faceau atatea probleme ca nu-s balizaje.

    “A, stii, schiam prea repede si n-am avut timp sa observ ca se termina partia si incepe soseaua…” sau “Pardon, aveam viteza prea mare si n-am apucat sa ma inscriu in viraj…” Hai, ma lasi?!? Daca te duci la Sfantul Petru cu asemenea poveste nu tine. Daca ai asemenea viteza poti sa-ti omori si colegii de partie, nu numai sa te accidentezi pe tine.

    Tot tu ai mai incercat la un moment dat sa pui pe Alpinet problema partiei din Bucuresti, ca nu e omologata… ca n-are studiu de fezabilitate… ca temperatura la care functioneaza tunurile de zapada… hai sa fim seriosi, ti-am raspuns pe acelasi Alpinet ca acolo cele doua probleme erau ca:

    1. apar sosonari cu pungi / capace de WC / sanii
    2. faptul ca o parte din terenuri sunt revendicate - dar si asta e problema primariei, nu a noastra.

    Hai sa nu mai cautam nod in papura si sa ne bucuram de zapada si de panta, dar cu masura, prudenta si simt de raspundere. Pentru ca nu poti sa dai vina pe altul doar pentru ca tu ai vrut sa te simti zmeu pentru o clipa si te-ai trezit proiectat intr-un pom.

  25. alb_ca_zapada on 8 January 2009 11:53 am

    domnule ady s, le luam pe rind:
    1. daca in lege scrie ca partia trebuie sa indeplineasca niste conditii clare, care-i pb dumitale?? nu eu am facut legea, eu imi doresc doar ca ea sa fie respectata… sint deplasat?
    2. eu nu am scris pe alpinet despre pirtia amicului piedone… eu scriu doar aici… iata linkul, poti reciti cu drag intreaga poveste http://www.derdelus.ro/2008/11/20/partia-tineretului/
    3. mi-a placut asta: “Balizaje? Da’ ce, n-ai ochi?”

  26. alexosu on 8 January 2009 11:59 am

    Ady, problema e chiar mai simpla: exista o lege care nu e respectata. Punct.

  27. Ady S. on 8 January 2009 12:02 pm

    Dar…

    “A, stii, schiam prea repede si n-am avut timp sa observ ca se termina partia si incepe soseaua…” sau “Pardon, aveam viteza prea mare si n-am apucat sa ma inscriu in viraj…”

    nu ti-au placut? Ce zici de ceva mai multa prudenta in abordarea pantelor, asfel incat chiar si daca exista o problema pe traseu s-o poti vedea si sa ai timp sa reactionezi ca sa nu te imprasii si sa te adune altii cu farasul?

    Ma rog, poate asta-i doar o deformatie a mea, o idee fixa, pentru ca ma mai ocup si cu alte asa-zise “sporturi extreme unde cuvantul de ordine este “in siguranta”…

  28. Ady S. on 8 January 2009 12:04 pm

    Da, exista o lege care nu este respectata. De acord. Dar chiar daca aceasta lege nu ar fi existat, tot noi suntem primii raspunzatori de propria noastra piele.

  29. alb_ca_zapada on 8 January 2009 12:05 pm

    @ady: da, ai dreptate, cred ca este o deformatie…

    PS:
    omule, tu nu ai prins esenta articolului sau poate ai mania contrazicerii… ziceam ca incepem o serie de articole despre siguranta pe partii… o SERIE, got it? primul a fost cel referitor la pirtiile costila si v cerbului recomandate de SNCFR, urmatorul a fost asta… vor mai fi si altele care vor discuta aspectul din punctul de vedere al utilizatorului, despre echipament de protectie, despre inconstienta si invatatul gresit… vom mai discuta multe.

    pina una alta la noi spitalele sint pline de oase rupte si capete sparte… de oameni pe saniute cu gitul taiat de canturi, de dinti sparti in capcane disimulate sub zapada, de moarte si indolenta.

    ti se pare deplasat ca incercam sa tragem un semnal de alarma? e mai bine sa ne complacem in situatia actuala? chiar nu e nimic de imbunatatit? chiar nu este o lege de respectat?

    eu zic sa te sui in vazduhurile matale si sa mai meditezi asupra subiectului. sporturi extreme ziceai… uuu, mama!

  30. Ady S. on 8 January 2009 12:25 pm

    Bine, am mania contrazicerii, daca asta te face sa te simti mai bine. Scuza-ma ca tin suficient de mult la oasele mele ca sa am grija de ele. Si mai scuza-ma ca nu-i las pe cai care fac/aplica legile sa-mi poarte de grija…

    P.S. pentru informarea ta, speologia si scufundarile sunt considerate sporturi extreme.

  31. dana on 8 January 2009 12:32 pm

    @ alb

    ai dreptate, gata cu lamentarile! n-am glumit cu “atacul” impotriva sncfr, iar daca iese bine la ziar sper sa continuam si cu partiile.
    asta ar insemna un pic mai mult decat niste discutii in eter. spun un pic mai mult, pentru ca stiu cat de nesimtiti sunt majoritatea responsabililor cu amenajarea partiilor si nu numai. ideea e ca daca apare ceva in ziar deranjeaza pentru ca se citeste vrand - nevrand la nivel de conduceri de ministere, administratii locale, etc, pentru ca exista oameni platiti sa faca revista presei si sa le bage sefilor articolele sub nas.

    dupa parea mea primul pas ar fi sa ne intalnim, cei care putem face ceva concret. adica cei care putem scrie intr-un ziar, sau da la un tv, si cei care au “marfa” de pus in “tun”.

    concret, eu pot veni azi seara la iliasi, la carciuma, sau saptamana viitoare oricand ( in we is plecata din buc).

    varianta simpla ar fi ca tu albule sa poti veni, pentru ca pe tine te cunosc majoritatea celor de pe aici. in plus, ne cunoastem din vedere (chiar daca tu nu stii acum cine is :)) ) , si avem si ceva pretini comuni, deci la capitoul asta n-ar fi probleme. n-am inteles insa, poti iesi din casa??? sau esti inca avariat??

    mai complicat ar fi sa ma intalnesc cu alti oameni de pe aici, pentru ca nu-i cunosc deloc. se poate rezolva insa si asta

    evident, exista si varianta telefon + informatii si mai ales poze schimbate pe email

  32. alb_ca_zapada on 8 January 2009 1:02 pm

    @dana:
    da mai, ne vedem diseara la ilias (oricum, avem si filmul de joi, nu?)… si cum dracu sa nu stiu cine esti?? :D

  33. dana on 8 January 2009 1:31 pm

    :))
    da, am uitat ca is celebra!! :))

  34. SnowM3 on 8 January 2009 2:22 pm

    Subiectul e important dar “(cu ura) Despre partiile din Romania” e un titlu neinspirat. Putem spune cu amaraciune, cu spirit critic da, dar nu cu ura, ura nici nu ne ajuta nici nu cred ca descrie corect ce simtim …

    Cred ca ar trebui sa ne propunem intai sa evaluam si sa facem publice pericolele de pe fiecare partie ca cei ce aleg sa schieze acolo s-o faca in cunostinta de cauza (asa cum o facem si noi !), apoi sa facem presiuni si demersuri ca partiile sa devina mai sigure, mai bine marcate, mai libere de gunoaie, manele, sanii, fiare, ATV-uri si alte ‘distractii’.

  35. Bogdan on 8 January 2009 3:10 pm

    daca arunci un ochi prin arhiva derdelus constati ca sunt o gramada de articole despre lucruri care nu sunt cum ar trebui sa fie. Totul este aiurea si putem constata ca al nost’ roman care toti suntem gaseste tot timpul modalitati de a fenta legea , de a il fenta pe altu, pana la urma se fenteaza pe el insusi. Dar nu se zice ca romanul nost este hot, pungas, smecher ci este …….inventiv, adica se adapteaza, adica gaseste solutii…….ha….ha…..ha……Nu v-ati saturat asa putin de caracterizarea asta?

    acuma……daca stau sa ma gandesc cosmarul unei zile de schi in Poiana Brasov incepe de cum ai intrat in statiune si ai parcat masina in parcarea cea mare de la intrare. Si acum poate este putin offtopic si nu are legatura cu starea partiilor dar totusi……..: De vreo patru ani de zile mi se tot intampla ceva oridecate ori ma duc in poiana cu masina fie vara fie iarna ,si anume: odata ajuns in parcarea cu pricina vine tipul cu taxa de parcare.Sa zicem ca tu nu sti cat este parcarea si ii dai 10 lei. El iti va da rest 5 , lei si iti va pune tichetul de parcare in geam. Daca vei avea totusi curiozitatea sa te uiti pe el vei constata cu stupoare ca parcarea de fapt costa 4 lei. Ce vei face?
    1. Vei zice dal in p..a mea de leu ca nu ma face pe mine un leu si iti vei incepe amarata zi de schi in poiana.
    2. Strigi dupa idiot si ii atragi atentia ca trebuie sa iti mai dea 1 leu.

    Eu unul am strigat tot timpul dupa el si de fiecare data aud acelasi raspuns: ” pai un leu e pentru ceai ” - daca e iarna ,sau ” pai un leu e pentru bere ” - daca e vara . Ultima data cand mi-am cerut leutul inapoi a fost chiar foarte ofensat ( respectivul idiot ) si mi-a zis asa ca de la obraz ” ce ba te face un leu ” . Da dobitocule ma face un leu .

    Sunt curios daca a mai patit si altcineva acest lucru si ce a facut si daca da este cineva dispus pentru un mic scandal? Eu oricum vreau sa fac un demers in sensul asta pentru ca m-am saturat de smecherii si de manarii si de toti care isi bat joc da tara asta.

    In ceea ce priveste starea partiilor , fotograf fiind , daca credeti ca pot ajuta in vreun fel ” miscarea ” derdelus , spuneti-mi

  36. magnum on 8 January 2009 3:46 pm

    anul trecut am urcat cu teleskiul nou din predeal cu placa. m am asezat pe margine sus( in acelasi loc in care ma asez de ani de zile) sa mi .leg placa insa deodata aud un zgomot in cap( zdrang!!!!) de am zis ca s a rupt ceva in capul meu. In spatele meu a suit o fata care a dat drumul batului f puternic iar acesta a inceput sa se balanseze haotic lovindu se de capul meu. NOROC CA AVEAM CASCA. Daca nu as fi avut era nenorocire. ajungeam sigur la spital cu capul tandari.
    Sa semnalizeze boii naibii macar distanta minima la care ar trebui sa nu ne apropiem de teleski!

  37. sam on 8 January 2009 4:13 pm

    asta vara am fost amendati in poiana pentru ca am coborat pe partia sulinar cu mountainboar-urile…pe motiv ca stricam partia,care in afara sezonului este ingrijita si conservata :)))…nu cred ca e cazul sa va mai spun ce pietre si santuri erau pe acolo

  38. alexosu on 8 January 2009 4:35 pm

    Sam , asta mi se pare mult prea tare. Ati platit amenda? Exista o lege in baza careia ati fost amendati?
    Speechless!

  39. varabiescu on 8 January 2009 5:02 pm

    sa inteleg ca eu de fapt skiez off piste… foarte tare frate:)) care sunt pasii urmatori

  40. alexosu on 8 January 2009 5:23 pm

    Da, o tara de freerideri :).

  41. ice on 8 January 2009 6:35 pm

    iu-huuuuuuuuu! suntem o tara de free rideri! suntem cei mai buni! :)))))

  42. barbosa on 8 January 2009 8:24 pm

    Asta e ca faza cu romanu repara orice la masina fara piese de schimb !!!
    era acu 20 de ani
    nu ca-m fi talentati la mecanica -de amarati
    Se pare ca noi am inventat cuvantul descurcaret !!!
    inca cateva opinii de genul asta si-l terminam pe @alb cu cocluzia ca;
    PARTIILE DE CACAT NE CALESC ,NE FAC FREERIDERI IAR AIA CARE SE OFILESC PE ELE SUNT VICTIME ALE VITEZEI PROSTESTI CE O PRACTICA !!!
    @ady- zi si de conducere preventiva si de sambata ai sa vezi un animal =eu cu ski in mana coborand pe partii ca nu cumva sa patesc ceva …..
    Te-ai dat 1 coborare AFARA pe o pista adevarata cand e putina lume cu 70-90 la ora si sa lasi skiul sa alunece ….Daca da garantez cu un rom si un trabuc ca nu mai poti face pe DOMOLU ,PREVENTIVU,DOCILU,ECHILIBRATU ……

  43. sam on 9 January 2009 8:12 am

    @alexosu: crede-ma ca nu am avut cu cine sa discutam despre legi :))…erau doi jandarmi care nu stiau altceva decat ca nu ai voie pe acolo cu altceva decat echipament de iarna.aveau un articol de lege care era atat de ambiguu si interpretabil incat cred ca puteai fi amendat si daca respirai sau priveai ceva mai insistent o partie de schi :D

  44. perplex on 9 January 2009 9:52 pm

    …”sa ne fi nascut oare din lacrimile dacilor si oboseala romanilor?”…cred ca Cioran cam avea dreptate…stim sa ne plangem asa de bine dar cand trebuie sa facem ceva suntem atat de obositi…cu partiile nu e singura problema in tara asta…nu cred ca exista un domeniu unde sa nu fie totul la pamant…sanatatea,educatia,drumurile…mor oameni tineri ptr ca salvarile nu sunt echipate sau nu au medic…platim taxe tot anul si cand vrem sa mergem la schi stam in trafic ore intregi,ardem benzina si ne intrebam…DE CE?…de ce avem taxa auto?…de ce pensiile sunt asa mici?…de ce profesorii si doctorii au salarii de 2 lei?…de ce primaria sinaia,busteni si brasov a acceptat sa le fie luata telecabina care era de stat?…de ce asfaltam drumurile in fiecare an si tot sunt gropi?…cred eu…pentru ca suntem in ROMANIA si nu prea mai putem schimba nimic…
    @alb…pe doamna udrea o s-o cam doara BAS,miting au facut si profesorii si…si…si…va urez succes!
    “Defectul tuturor oamenilor este că aşteaptă să trăiască, deoarece n-au curajul fiecărei clipe… Toţi învăţăm să trăim după ce nu mai avem nimic de aşteptat, iar când trăim nu putem învăţa nimic, fiindcă nu trăim în prezentul concret şi viu, ci într-un viitor fad şi îndepărtat.”

  45. iulian on 9 January 2009 11:14 pm

    Am skiat acum 2 sapt pe sorica la azuga pe o partie infecta plina de pietre si zone neacoperite de zapada. iar in momentul in care i am intrebat pe cei de la telegondola de ce nu anunta macar printr un afis starea partiei mi au raspuns sec ca nu este de datoria lor…va sustin in initiativa voastra…

  46. iulian on 10 January 2009 5:39 pm

    doar ce va spuneam aseara despre starea proasta a partiilor si de indiferenta celor care ar trebui sa le intretina. spre ghinionul meu, acum va scriu din pat dintr un spital din sibiu… de ce??
    am fost azi dim la paltinis pe partie si am reusit sa mi disloc genunchiul drept….nu ca as fi incepator ci pentru ca partia era decopertata….plina de zone in care iesea iarba….am avut ghinionul sa cantez pe o astfel de zona si piciorul drept mi a ramas in urma…..
    acum regret ca sezonul meu de schi s a terminat asa de repede dar in acelasi timp imi dores k s nu mai incep nici un sezon de schi pe partiile din romania, cel putin pana nu se schimba ceva…oricum sunt de parere ca nu se merita aproape din nici un punct de vedere sa te mai dai pe partiile din romania poate singura lor “calitate” este ca sunt mai aproape de noi.
    toate cele bune!

  47. ice on 10 January 2009 9:41 pm

    @ iulian: imi pare rau sa aud de asa intamplare. multa sanatate!

  48. cristi on 11 January 2009 7:58 pm

    am fost azi la sinaia.lume multa,voie buna dar aceiasi problema…coada de la telescaun.zapada cea mai buna era in valea dorului pe partia principala.am reusit sa fac vreo 5 coborari pe scandurari,2 vai ale soarelui,o vale alba,7-8 pe partia principala si un carp.
    @iulian: exact acelasi lucru era sa mi se intample si mie azi numai ca nu pe o bucata de pamant ci pe una cu zapada nebatuta.m-am afundat cu un ski si dintr-o data s-a oprit.am avut noroc ca aveam viteza mica,ca altfel scriam si eu dintr-un pat din spital.multa sanatate

  49. Dinutzu on 11 January 2009 10:17 pm

    Acuma ce urmeaza sa zic nu scuza lipsa de pregatire a partiilor sau alte deficiente… dar
    @Cristi si Iulian:
    In 33 de ani de ski nu mi-am rupt nimic si nu pot zice ca nu am avut ocazia. Singura oara cand era sa-mi rup un genunchi a fost vina mea ca-mi luasem legaturi proaste (lipsa de bani) si nu mi-a sarit un schiu.
    ATENTIE MAXIMA la reglat legaturile!!!! Este cel mai important factor de securitate in ceea ce priveste genunchii!!!
    Ghinionul evident exista…. dar norocul ti-l faci singur… parerea mea.

  50. alb_ca_zapada on 12 January 2009 12:16 am

    @perplex:
    am citit deosebit de atent commentul tau… dar finalul ii da dreptate si lui cioran si tie insuti… exact, ne plingem si nu facem nimic?? de ce? pentru ca tu insuti inchei printr-un delasator “VA urez succes”… urezi succes lor, celor care vor sa faca ceva. multumim.
    @iulian:
    nasoleanu. insanatosire grabnica.
    un administrator normal intr-o tara normala ar fi semnalizat zona cu pietre. caci nu toti sint asa de norocosi si cu capul pe umeri precum Dinutzu sau Adi S.
    @dinutzu
    cum spuneam, oi fi norocos. or fi insa altii mai batuti de soarta sau mai cu capul in nori. pe pirtie zic, nu pe costila.

  51. Dinutzu on 12 January 2009 7:27 am

    @Iulian
    De acord cu semnalizarea! Total de acord, dar daca iti sarea legatura (ceea ce ar fi trebuit sa se intample!) acuma ne povesteai de un incident si nu , din pacate, de un accident.
    Nu vreau sa fiu lupul moralist ca poate ai facut tu parte din procentul ala f mic de erori in functionare prezent la orice sistem facut de om. Ce am scris e doar pt a atrage atentia la importanta ffff mare a reglajului legaturilor pt cei care poate nu stiu asta….
    Cat despre cap pe umeri, mi-am furat 3 trante acuma in vacanta, ca daca nu-mi sareau skiurile acuma eram prin pat in ghips…
    Oricum, insanatosire totala.

  52. iulian on 12 January 2009 12:50 pm

    ms pt mesaje.adevarul este k am faqqt marea greseala sa ma dau q skiuri inkiriate,deoarece ale mele au ramas la azuga(pe valea prahovei ma dau de obicei)si nu am mai avut rabdare s mai astept o sapt s ma duc dupa ele….asa k se pare k vor ramane la azuga pana la anu :D
    asta dc nu ma recuperez pana pe la sfarsitu lu feb.

  53. dragos on 12 January 2009 8:21 pm

    Nu stiu ce as face eu daca as fi in locul tau (e usor sa vorbesc, dar e nasol ce ai patit tu), dar cred ca mai bine te-ai abtine anul asta. Asa ai garantia ca o sa te tina picioarele in sezonul viitor.

  54. costel on 13 January 2009 3:11 pm

    nu am poze momentan dar ma anunt pt actiune… voi urmari atent topicul (oricum primesc stirile si prin e-mail) :D

  55. costel on 13 January 2009 3:17 pm

    inca ceva… pana rezolvam, toata lumea sa se dea “in plug” sau “frunza”, astfel se indeplinesc conditiile de siguranta, se reduce coada de la telecabina, se niveleaza partia, si se reduc vanzarile pt urcari…. etc etc :)))

    ps: gluma-i gluma, dar pe langa alte actiuni ar putea fi si asta o modalitate de manifestare ;)

  56. barbosa on 13 January 2009 3:41 pm

    @costel -sa te uiti la fetele celor ce au in proprietate partiile si cablurile si vei intelege ca putem merge si pe burta cu soacra in spate si nu vor intelege mesajul
    @all- singura solutie -,,DAT IN GURA CA LA COASA” -incerc si eu ceva cu Gore la Realitatea ….
    cum ai prins unu din media cum stai pe el ,pui presiune,arati poze ( si comparative) devi persuasiv si da si o bere ,ca merita ,pana interlocutorul baga la cap ca nu esti tu complexat ( ca ai fost violat de o matusa cand aveai 12 ani) si chiar sunt PROBLEME GRAVE

  57. dana on 13 January 2009 4:50 pm

    @ barbosa
    de acord cu tine cu “datu’n gura…”
    dar vad k deocamdata si noi astia de pe aici (care se presupune k vrem sa facem ceva concret), suntem campioni mondiali doar la datu’ din gura. :(

  58. barbosa on 13 January 2009 6:24 pm

    @dana- am zis ca deja cu Gore avem o intalnire cu cineva de la Realitatea
    ideal ar fi ca unul din noi ( cei care nu concep viata fara ski si au zero interese materiale din explatarea partiilor) sa patrunda in media (ideal TV) si faca o emisiune ADEVARATA despre starea partiilor ,strat zapada ,preturi, posibilitati cazare , bugete ski / perioada…………..
    Pana una alta se pare ca sambata tot la Sinaia noastra draga ne zvarcolim ,nu???

  59. mihai on 13 January 2009 9:10 pm

    Salut,
    Bravo pt initiativa, eu am postat pe toate forumurile ce mi-au iesit in “cale” dupa ce in Poiana fitzelor, am reusit sa cumpar o cartela care nu am avut unde s-o folosesc pt ca de la casieria respectiva nu mi-a spus nimeni ca pista este pt role, nu era zapada decat pe sub brazi iar pe marginea partiei subteleferic o prietena s-a “impiedicat” de o bucata buna din vechiul gard de plasa, iar eu am efectuat o intoarcere demna de invidiat de un profesionist din cauza unui fier beton infipt in pamant si strambat, semn ca cineva nu a mai avut chef sa-l scoata de acolo.
    Asa ca am facut o tura cu claparii pt ca i schiurile erau noi si mi-era mila de ele.
    Daca mergeti in poiana inchiriati schiuri de la centrul ana (copos) si coborati fara mila, doar el este administrator si din cate se vede e multumit de calitate atata timp cat partia este deschisa fara a fi conditii de schiat.
    Nu am iesit din tara la schi, deci nu o spun ca si comparatie, o spun ca si om care sta la doi pasi de poiana si care este dezgustat de felul cum ne fura unii.

  60. ionel on 14 January 2009 1:35 am

    -din pacate pentru noi tot asa va ramane totul…treaba asta este ca stirile…ni se prezinta un caz extraordinar dar pe urma nu mai auzim nimic despre el….
    -problema este ca marea majoritate a paltonofarilor care ajung la munte se ard….cad,se lovesc…..ei au si relatii…poate in timp daca intra in unu vreo teava de 2 toil o sa se trezeasca astia sa faca ceva…..
    -apropo in zona zermatt(am auzit nu am avut cum sa vad) cica au radare !!! pe partie si daca depasesti 30 de km la ora platesi amenda…
    -problema este asa…comunitatea dintr-o zona montana spre exemplu sa zicem…..cazul straja….toti proprietarii de cabane inscrisi obligatoriu intr-o organizatie….se poate face asta fara a fii numit abuz….aceasta organizatie se intruneste…ai lipsit de la ea ai pierdut….sa se formeze un regulament….si sa spunem ai cabana de 10 locuri de cazare da? platesti in numele statiunii 100 de euro pe an….si asa adunam bani de la toti ca la toti le trebe cosuri de gunoi,locuri de parcare si ZAPADA…..bun avem x cabane…..anu asta realizam x locuri de parcare…..la anu luam 2 tunuri de zapada care sunt ale noastre a tuturor…si uite asa si ala care are hotel de 100 de locuri castiga si badea ion care are 5 locuri….zapada avem(poate),astupam gaurile de pe partie si semanam niste gazon ….
    -eu vorbesc mult si aiurea dar sunt 100% sigur ca se poate…cand o sa se sature lumea sa mai fie hapsana dupa bani si o sa se mai uite si la noi astia prostii care vrem sa skiem si nu sa ne dam cu atv-ul pe partie…..mergeti in p@#a mea cu atv pe drum dar nu pe partie….
    -merg de cativa ani intr-un sat din zona caras-severin….care intamplator se afla la doar cativa km de o minunata statiune de ski cu zapada din belsug….imi aduc aminte cu placere de anii in care nu existau atv-uri acolo….nu pot spune ca ma relaxez stand acolo….sunt deranjat permanent de zgomotul atv-urilor….in special dimineata si seara…proasta inventie pentru romani
    -sa mergi la munte a ajuns o moda de vreo 3-4 ani….dar ca anul asta parca niciodata….si va fii din ce in ce mai rau….pentru ca oamenii astia care ajung mult mai usor acolo ca au jeep-ul stica locul in loc sa il sfinteasca…gunoaie….galagie….prostie pe mp….si lipsa de respect fata de orice …
    -sincer ma astept ca in 2-3 ani sa apara pe partie si prietenii de etnie sa zica “frate nu iti vand un telefon furat de la unu de la coada de la teleski cand l-am ajutat sa cada”….sau am gasit sa innebunesc lantu asta de aur alb-verzui care se duce dupa o spalare in zapada …l-am vazut de la un kilometru sa innebunesc…imi sclipea in ocheane…da ti-l vand tie ca am nevoie sa fac 2 ture….ca e scump teleskiele….
    -raman la parerea ca putem incerca sa facem ceva…dar nu putem schimba mentalitatea oamenilor….desi am o intrebare…de ce dracu toti scriem ca ce ok suntem noi ca ce bine facem noi si multe altele si cand colo suntem depasiti clar de astia care distrug tot….adica eu nu inteleg cumva o chestie….toata lumea o arde dubios ca ce buna ii,ca schimba lumea,ca nu face aia….ca face aia…ca se ia ca da ca trage…dar faptele nu se vad….probabil inferioritatea numerica ne da batai de cap….
    -(nu)ne batem joc de cocalari,pantofari,pitipoance,manelisti dar ei exista si urca tot mai sus…nu le putem interzice dar le putem zice ;) ceva…
    -nu indemn la violenta dar indemn la vigilenta….

  61. costel on 14 January 2009 9:25 am

    @ barbosa: de acord cu datu’n gura, dar ma gandesc ca daca facem o manifestatie pasnica inainte, poate reusim sa atragem si alti confrati, mai resemnati…. pana la urma conteaza si numarul “luptatorilor” si nu cred ca se strang prea multi din lumea virtuala…

    la urma urmei noi trebuie sa implicam presa si sa sensibilizam/facem presiune asupra institutiilor statului autorizeaza partiile, ca degeaba ne batem cu copos, dracu si compania… o sa apara la TV ca 20 de huligani au visat frumos si apoi au sarit la bataie…

    zic si eu, nefiind un expert in arta bataliilor cu smecherii tarii…

    ps: si cum zapada nu e foarte multa in perioada asta cred ca putem strange o gramada de materiale foto/video cu toate “surprizele” care exista pe partie…

  62. barbosa on 14 January 2009 9:54 am

    @costele -la aia cu iesit-u in strada sunt profesor ,n-am pierdut nimic intre 1990-1992 (eram tanar,idealist…..) EFECT =0 .Lumea care trece sta de vb ,te asculta ,zice da ,ca doar ai argumente solide ,apoi ii auzi cand pleaca ,,is tineri ce stie ei …….
    Tot aia cu presa cred ca-i solutia !!!!!!!!!!!!

  63. dana on 14 January 2009 11:14 am

    @ barbosa

    domn’le pai pana faceti emisiunea aia la realitatea hai sa scriem ceva si la ziar ( am postat mai sus ca lucr la un ziar) . io planuisem sa ma intalnesc cu onor albu’ joia trecuta sa le dam in cap seneceferistior ( el sa vina cu materialele pe care le are, io cu relatiile si posibilitatea de a vorbi cu oamenii care au oarece raspundere in domeniu si sa ticluim o kestie cu impact macar la sefii celor care fac asa gafe), dar teapa. n-a venit!

    ce sa zic! as fi bucuroasa sa ma intalnesc si cu alti oameni care au ceva de zis , de pe aici de pe derdelus (pentru ca mai multe pareri, ale mai multor oameni, cu diferite experiente traite sau auzite, ne apropie mai mult de realitate) dar nu prea cunosc pe nimeni! :))

    asta nu inseamna ca n-o sa le dau domnilor seneceferisti peste nas sau n-o sa scriu despre mizeria de partii de la noi (cum am facut-o si in alte randuri).
    doar ca va dura un pic mai mult pana strang tot ce-mi trebe. :)

  64. alb_ca_zapada on 14 January 2009 11:37 am

    @dana:
    cine n-a venit fata? eu? vorbim despre joia trecuta cind s-a proiectat filmul forum?? hai sa fim oameni seriosi!!!

    @all:
    eu propun sa ne coordonam putin si sa avem o lista proprie de discutii despre subiectul asta.
    asadar, rog pe toti cei interesati in aruncatul cu pietre (pietre culese de pe pirtie) in administratori si autoritati a-mi transmite adresele lor la bogdan_coman [la] yahu(cu 2 “o”, nu cu “u”) [pun.ct] com

  65. raduac on 26 January 2009 10:02 am

    In aceasta dimineata la Radio Guerilla a fost intervievat un tip care a povestit ca vineri a cazut cu telescaunul din Valea Dorului. Din descrierea lui reiese ca s-a rupt cumva sistemul de sustinere al rolelor de pe un stalp. Tot el sustinea ca cel putin o persoana a fost ranita. Cred ca ar trebui sa activam cunostintele din presa sa verifice aceasta poveste!

  66. Tudor on 2 February 2009 1:57 pm

    Bravos!

    Eu ma inscriu la poze. O sa fie insa cam greu ca trebuie pozate cam toate partiile de sus pana jos, nu prea vad bucatile europene din ele :). Trebuie sa-mi cumpar aparat de filmat …

    Da, deci, da: eu vin cu poze de la Sinaia: Valea Dorului, Dr. Vara, Carp. Asta cam in 2 saptamani cand mai ajung pe acolo, cel tarziu.

    Mai exista si altii prin Romania, derdelusul de Vatra Dornei de pilda (Straja, Paltinis), care sa stranga poze? Ar fi bine de contactat daca ii stiti ca sa o punem si de faza nationala, sa nu ramanem la judeteana.

    Tudor

  67. radubu on 2 February 2009 3:14 pm

    mi vida:

    acu’ vreo zece ani bateam muntele mic si staja paringul. total placut. accesibil ca pret shi ca nivel de ocupare. doar pe 1-2 zile de weekend dar IN FIECARE SAPTAMINA. partiile erau tot de kkt. DA’ GOALE.. am prins vremurile cind nea fred la mm dadea drumu la teleskiul vechi shi il opream io de la buton cind ajungeam sus shi lasam teul sa nu consume curent degeaba; ajungeam jos, marcam banutzu si ii dadea iar drumu’. sau cind faceam urme pe slima sau b’ul de la paring. sau cind eram max 5 la leleskiurile de pe slalom la straja.

    apoi s’a intimplat ca shi cu soselele noastre. prea multzi pe aceeashi infrastructura. shi prea multi administratori lacomi.

    am migrat (sa traiascu inceputurile lu klingeis cind era pustiu la el) la balea - dar de anu’ trecut s’a terminat shi acolo, apoi la ski de tura (tarcu, retezat, paring) mai nou ne-am mosit shi preferam autobahnu’ de austrica. in fond pin la semmering is 7 h din TM. weekend de vineri sau joi seara. la bani iese ok. iara la ski de vacantza…incomparabil mai bine.

    asa ca drag am cam renuntzat la ideea de partii la patria muma. acuma is curios de rausor de unde se suie usor pe lolaia- vf retezat. aia arata cam ca la inceputuri shi e mai putin aglomerata. ideea e sa mergi in sus cu tura ca “partia”…lol

  68. Tudor on 4 February 2009 12:26 pm

    1 februarie 2009 - un baiat s-a agatat cu schiurile de gardul din SIPCI de LEMN care delimiteaza partia de sub telescaun Sinaia cota 2000. Pacat … Valea Dorului este incredibila comparativ cu orice altceva din V. Prahovei relativ la marimea partiei, starea zapezii, numarul de luni schiabile. Dar lipsa unui mijloc de transport (azi e vant si nu merge telecabina sau nu avem noi chef), pretul imens pentru skipass, la ora 4 ultima urcare pe telescaun (care se stie ce probleme are), nemarcarea partiei lasa o mare parere de rau ca suntem …. in Romania.

  69. raduac on 4 February 2009 3:02 pm

    din cate stiu eu gardul de lemn a fost facut ca sa tina zapada pe partie; de foarte multe ori ninsorile in Valea Dorului sunt insotite de vanturi puternice care zbrau zapada inainte sa apuce o bata; din punctul asta de vedere gardul este o initiativa buna dar care trebuia categoric dusa pana la capat prin montarea unor protectii;

  70. barbosa on 4 February 2009 4:45 pm

    @ sorin -www.montania.ro/ro_Sinaia_SKI.htm- aici sunt date corect ,,partiile” din Sinaia!
    @all -a schiat cineva azi la Sinaia ? Cum a fost ?Nu de alta dar maine am ,,ciupit ” o zi si sunt acolo!

  71. Mihai N. on 5 February 2009 12:45 pm

    Am trimis recent mail-ul de mai jos pe adresa [email protected]. Astept un raspuns de la ei.

  72. Mihai N. on 5 February 2009 12:50 pm

    Am trimis recent mail-ul de mai jos pe adresa [email protected]. Astept un raspuns de la ei

    ……………………………………………………………………….
    Sunteti penibili.

    Incepand de la site si forum (pe care nu te poti inscrie oricat ai incerca) pana la sistemul de skipass. Personalul vostru isi baga picioarele in tot ceea ce inseamna transport pe cablu MAI ALES IN SINAIA !

    Sa fiu chiar primul care va spune asta…? Ca platesc abonament pe o zi si cablurile nu functioneaza decat daca este coada…? Adica pana la 11.00 ne rugam de ei sa dea drumul la cabina / telescaun etc… Placa cu “bate vantul si e ceata” este atat de uzata ca ne apuca rasul de cate ori vrem sa urcam la 8.30 – 9.00 si asteptam sa vina staff-ul pe la 10.00.

    Ca pe sefu’… ALDEA parca… nu-l doare nici in c*r n-as mai mentiona ca oricum nu conteaza… Decat daca va hotarati sa-l dati afara.

    Hai sa va spun ceva: LA SINAIA O SA VINA CRIZA MULT MAI REPEDE !

    Daca pana acum (si schiez de 40 de ani) m-am orientat sa-mi fac vacantele de iarna mai mult “afara” rezumandu-ma sa ma enervez doar in w/e… Ei bine… Gata ! Si la w/e v-au facut bulgarii! Ca sa ajung la Borovets trebuie doar sa ma trezesc ceva mai devreme.

    Idioltilor!

    Un admirator si un client foarte multumit, care va incepe sa posteze pe forumuri aceste comentarii.

    Macar sa stie toata lumea cine ne sapa turismul.

    Mihai N.

  73. matei on 9 February 2009 6:07 pm

    Fratilor, am fost in Sinaia joi si mi-am jurat ca in viata mea nu mai calc in Valea Dorului. Pai cum e posibil sa aiba astia nesimtirea sa iti vanda un abonament de 120 RON in conditiile in care apuci sa te dai de maxim sase ori?

    Am facut inconstienta sa cobor in Valea Dorului, unde m-a intampinat o coada de 35 de minute!! Normal ar fi sa nu te lase sa iti cumperi abonament, in conditiile in care practic nu ai cum sa te dai de atatea ori incat sa renteze abomanentul versus cartelele cu puncte.

    E hotie pe fata! Asta ma deranjeaza, nu coada de la cabina. Ca daca imi iau cartele cu puncte si ajung la 1400 si constat ca nu am chef de stat la cozi toata ziua ca e prea aglomerat, iau schiurile cu carca sau urc pe piei, dau o Genune sau un Pelisor, ma intorc acasa, si folosesc restul punctelor altadata! Dar ca sa ajung la 1400 si sa constat ca am dat efectiv 120 RON DEGEABA este super enervant. Repet, astia din Sinaia sunt de o hotie si de o nesimtire crasa.

    …pana la urma au dat drumul la telescaun, dar a fost de ajuns cat sa imi stric ziua stand 20 de minute la coada.

    Oricum, a fost un dezastru…noroc ca am coborat pe Genune la final si m-am mai reabilitat psihic :)

  74. DanNic on 13 February 2009 8:44 am

    In continuarea celor de mai sus, a se citi azi un articol ratacit in Adevarul, in pagina 9 despre cum zburda ATV-urile/Snowmobilele pe partii prin Romania.

    Ziaristul de acolo pare ca s-a documentat si el un pic. Pe langa articolul Danei din Romania libera, este o alta aparitie in presa ref. la problemele cu care cu totii ne confruntam pe partii. La mai multe, ca poate, poate…

  75. World Annihilation » Blog Archive » “Partii fara sange” on 25 February 2009 9:23 am
  76. GIo on 13 March 2009 10:14 pm

    Pentru cine isi mai aduce aminte in ‘89 a fost o revolutie. Ce a facut aceasta revolutie? Pai in principiu ne-a scapat de comunism, care se baza pe proprietatea publica si piata inchisa/reglementata. Ce am primit la schimb? Pai am primit proprietate privata si o piata libera/nereglementata.

    Ok, ce inseamna piata libera/nereglemantata? Pai inseamna ca exista, chipurile, mecanismul de autoreglare care se bazeaza pe principiul cererii si ofertei. Calitatea pietii este foarte puternic influentata de aceste doua elemente. Teoretic aceasta piata, cea libera, este mult mai eficienta decat o piata inchisa/reglementata, cum a fost cea din era premergatoare cvasi-democratiei actuale. Se pare ca la noi nu este tocmai asa, si asta exclusiv din cauza noastra, a consumatorilor, respectiv a cererii. Noi reprezentam cererea, Sarbu reprezinta oferta. Noi am cerut, Sarbu ne-a dat. Noi cerem in continuare, Sarbu ne da in continuare. Ce ne da Sarbu? Stie toata lumea. E, in momentul in care noi o sa fim capabili sa cerem si altceva, probabil ca o sa primim si altceva, dar se pare ca noi inca vrem mult, dar foarte mult ce ne da Sarbu acum, date fiind cozile si inghesuiala de pe aceste cvasi-partii de schi.

    Este foarte simplu oameni buni - este rational, este firesc, este natural, este omeneste, este business, este lumea in care traim si ar trebui sa ne adaptam acestor reguli care ghideaza aceasta lume. Scandalul pe care il faceti voi poate fi parafrazat perfect de o veche zicala: Cainii latra, ursul merge.

  77. alb_ca_zapada on 13 March 2009 10:37 pm

    @glo:
    dupa a mea judecata faci 2 greseli:
    1. piata libera nu este si nereglementata… exista oriunde in lume si in orice domeniu reglementari clare sub care se desfasoara jocul actorilor din piata.
    2. rationamentul tau este “aproape” corect… dar de ce vb tu la pers a 2-a? “scandalul pe care il faceti voi”… sa inteleg ca te delimitezi de scandalul asta si nu e o treaba care sa te priveasca… sau gresesc?

  78. cristi on 14 March 2009 12:20 am

    Pai noi ce scandal facem? Numai gura e de noi. Ne meritam soarta. Din cate vad eu pe prima pagina e SINAIA.
    Dar nu poti sa musti mana care te hraneste,….mai iese o zi pe partie moca, nu stai la coada… , lasa ca oricum vin prostii , da-i dracu sa moara, acum avem si acoperire …am anuntat risc de avalansa 4 spre 5 :))))))))), oricum nu stiu aia ce inseamna asta, am dat prin ziare si TV ca partiile sunt inchise, ….dar tu baga ca ele sunt bine batatorite, intretinute, zapada tare dar sa nu se inteleaga gheata,mai scrie si ceva de powder ca asta le place la fraieri, conditiile perfecte pentru o zi pe partie.
    Sa traiesti campionule, mare om mare caracter.

  79. cristi on 14 March 2009 12:29 am

    Comentariul de mai sus nu este la adresa lui alb_ca _zapada, sa nu se inteleaga gresit

  80. GIo on 14 March 2009 9:59 am

    @alb_ca_zapada:
    1. Da, pietele alchoolului, tutunului, combustibililor, da, sunt reglementate, in rest nu exista piete reglementate si totul ar trebui sa se bazeze pe mecanismul cererii si ofertei. Pentru cine isi mai aduce aminte de nea’ Nicu, daca te duceai la alimentara sa iei paine, trebuia sa cumperi si niste compot si marmelada, altfel nu primeai paine, paine care era de un singur fel - asta e exemplu de piata reglementata. :)
    Daca te referi la acea legislatie care ar trebui aplicata in cazul nostru legata de amenajarea domeniilor schiabile, aceea este doar ca sa ne confere un minim grad de siguranta si un cadru legal pentru evenimentele neplacute care pot avea loc pe o partie. Asta nu inseamna ca este piata reglementata.
    2. Da, eu m-am lasat de facut scandal, nu ajuta cu nimic. Nu-i putem atinge pe acesti oameni in felul acesta, oameni care detin trusturi de presa si pot deforma opinia publica foarte usor in detrimentul nostru. Singura cale prin care putem face ceva concret care sa poata aduce atingere afacerii lor, este boicotul. Eu nu am mai schiat in Sinaia, Predeal, Busteni de 5 ani de zile. Nu te obliga nimeni sa cumperi ceva daca nu-ti place, dar voi insa o faceti. Nu vreau sa o luati personal, dar asta e parerea mea.
    Sunt sigur ca un cetatean onorabil sa zicem din Europa de vest, cu o puternica educatie a consumului, ar penaliza acest lucru si nu ar mai pleca sa schieze acolo, chiar daca este cel mai mare fan al acestui sport - asta e singura cale de a da valoare pietii, de a-i oblica pe acesti operatori sa investeasca, nu legea trebuie sa-i oblige, noi trebuie sa-i obligam, prin actiunea noastra de a merge sau nu la ski acolo. 6 weekenduri de ski la SInaia, dpdv financiar, echivaleaza cu o vacanta de 6 zile in austria. In schimb sunt sigur ca cei care au fost acolo au realizat ce inseamna sa schiezi cu adevarat, ceea ce nu pot decat sa va doresc tuturor sa iesiti si sa aveti un etalon corect pentru ce inseamna un domeniu de ski. Nu zic ca sunt impotriva actiunilor voastre, ba chiar ma bucur ca exista initiativa, problema este ca in felul acesta nu se rezolva nimic. Atitudinea trebuie sa fie mult mai radicala si presupune si sacrificii.
    Cum remarca cineva pe un forum, noua ne place sa ne compromitem in anumite situatii, dupa ce ne-am manjit de rahat la bot, umili, mai cerem o portie. :)

  81. alb_ca_zapada on 16 March 2009 10:35 pm

    @glo:
    situatia din sinaia este generalizata la nivelul intregii tari… unde ai vrea sa ma duc eu sa schiez? la tura in baiului sau ciucas? cu fiica-mea de 5 ani ce dracu sa fac?

    ff frumos la tura, nimic de zis, dar nu toata lumea este iubitoare/pregatita de asa ceva… nici chiar eu (pt ca poate mi-s lenes)…

    asta cu boicotul nu este o solutie… daca nu-mi plac strazile nu mai merg pe ele, daca nu-mi plac politicienii nu ma mai duc la vot, daca nu-mi place orasul poluat ma mut la tara… n-are sens… unde-i nene ACTIUNEA asumata? unde este spiritul civic si responsabilitatea proprie? … asta am fost invatati de mici, nu faceti scandal, nu se rezolva nimic… chiar si bravii nostri strabuni fugeau cit iti tineau picioarele si dadeau foc la ogoare; boicotau invazia turceasca, mama ei de treaba

  82. cristi on 17 March 2009 8:07 am

    Eu nu zic sa nu se duca lumea, numai ca nu inteleg de ce se tot promoveaza Sinaia. S-a organizat protest, s-au semnat petitii, dar pe prima pagina e descris cat de fain este in Sinaia.
    Li se rupe de actiunile noastre, ei sunt afectati doar de incasari.

  83. barbosa on 17 March 2009 1:09 pm

    @cristi - ,,promovare ” fac la sinaia pt ca - e cea mai apropiata de Ploiesti(pt ei) ,Otopeni (pt mine) si Bucuresti (pt ei )
    - e singurul loc unde am schiat si in NOIEMBRIE si in MAI
    - cand ma duc pt sufletul meu ( carp,papagal……) nu prea se compara cu restul (Predeal ,Azuga……) si vreau sa transpir ,sa muncesc
    - cand ma duc cu sotia ( ski de race ,viteza ,partie 100%,fite) si e vale adorului batuta de ratrac nu vrea in alta parte
    -cu fetitele (10 si 6 ) recunosc ca e mai comod in Predeal - parcare , masina aproape de partie ,posibilitati rapide de pus bluzita ,dat jos bluzita ,pipi,caca ,foame …….dar cea mare e iubeste Valea dorului nu pe patronul partiei !
    - cum te bate si te prinde soarele in vale sau pe carp nu pupi in alta parte (poate poiana bv )
    ORICUM la cati soso si paltonari urca sa manance la 1400 sau 2000 cred ca-i doare in cur ca 100 de ,,adevarati” fac greva si nu vin

  84. cristi on 17 March 2009 2:20 pm

    Ma repet, nu interzic nimanui sa se duca in Sinaia. O persoana cand (daca) intra pe derdelus.ro vede Sinaia. In fiecare saptamana pe acest site sunt descrise conditiile din sinaia. Nu mi se pare etic, din moment ce tot derdelus.ro a organizat protestul si a fost primul care a luat atitudine fata de ce-a patit BOBO.Daca dai pe google stare partii sinaia, pe prima pagina apare derdelus si aici, din punctul meu de vedere, sunt cele mai profesioniste si corecte descrieri a conditiilor.
    Daca nu are veni 100 de pers. crede-ma ca s-ar simti si inca cum . 110×100=11000. Dar stiu ca a fost o cifra supra optimista.
    Eu de peste 10 ani schiez in sinaia, dar am hotarat ca cel putin sezonul acesta sa nu mai platesc pentru nesimtirea si bataia lor de joc, nu cer sa faceti si voi la fel dar macar sa nu mai fie promovata.

  85. barbosa on 17 March 2009 3:15 pm

    am pus promovare cu ghilimele tocmai ca nu o promovez iar daca cineva povesteste de sinaia e ca a fost acolo nu insemna ca nu poate trai fara ea !
    plus, Cristi, ,,,nu trageti in curier” -domeniul ,muntele e una si zdrentele ce prifita alta !
    Sa zicam ca am boala pe francezi si langa casa mea cel mai aproape e un magazin Cora sau carffour si mor de sete ce fac? nu cumpar ?
    Constientizez ca daca merg bag bani in buzunar ramelor taratoare si baloase dar am si eu micile mele bucurii!
    Parca tot protestul e mai bun + presiunea presei !

  86. Mihai Gunner on 27 March 2009 10:08 am

    Ma bucur sa vad ca parca incepe sa se coaguleze ceva, sper sa fie si ceva de durata si sa nu ne piara suflul dupa cateva sute de metri. Nu stiu daca solutia este sa boicotam prin absenta sau sa scriem petitii sau sa ne agitam schiurile si placile precum niste furci in fata primariei Sinaia sau oricarei altei primarii din tara. Cred ca sunt si alte multe domenii unde e nevoie de activism civic dar tot trebuie sa incepem undeva. Hai sa-i dam bataie.

  87. perplex on 5 November 2009 10:52 am

    Deoarece nu se mai poate cu actuala echipa guvernamentala, primul ministru al Romaniei (care o fi ala?) s-a gandit sa aduca 10 experti japonezi pe posturile de ministri.
    Iata cele 10 nume de ministri:

    1. Nimika Nuymoka
    2. Yaspaga Shidute
    3. Wreypostu Daybanu
    4. Undeypliku Katesparg
    5. Skimbaley Inparay
    6. Winoakuma Kosuma
    7. Furatzara Kutotu
    8. Bagabany Labayatu
    9. Totkumita Madeskurk
    10.Nufurytu Furyo

  88. perplex on 5 November 2009 10:56 am

    …deci putem sta linistiti…Romania e pe maini bune…

  89. foxtremnoname on 4 June 2011 12:32 pm

    “Sinaia, Mon Amour”, zicea un prieten…..iarna asta…..iar eu ii tin partea, ca am o gramada de amintiri placute incepand cu 2011, si terminand cam prin 1975, cand eram copil….

    YO, YO ,SINAIA!!!

    ps.; stiu ca are o gramada de lipsuri, dar acolo ma simt acasa……e ca faza cu Romania……cand te duci prin alte parti, si cand revi te simti iar acasa……eu unul asa simt!!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free