Devil’s Gardens

7 February 2011, by bubulu

Sambata aveam chef de dat ceva pe schiuri maiu usurel si chiar daca stiam ca pe munte a batut vantul toata saptamana si nici vorba de pulver, totusi nici nu ma gandeam ca poate fi asa de rau din puct de vedere al stabilitati zapezii. Dar sa spun povestea.

Sambata suntem la cabina in formatia Ana, Geo, Cezar Manea si Bili. Vreme buna, senin, insa sus vantul batea turbat, deci nici vorba sa mearga cabina.

Hotaram sa urcam cu schiurile in spate pe Jepii Mari si de acolo sa incercam o Valea Cerbului sau o retragere onorabila pe Genune. Zis si facut, ne echipam si plecam, dar fara Ana care are probleme cu spatele si nu era indicat sa urce cu greutate cei aproximativ 2000m diferenta de nivel.

Zapada buna de mers prin padure, insa un gand ma rodea: vantul bate tare sus a fost destul de frig toata saptamana, deci reteta perfecta pentru placi de vant si tragediile de rigoare. Buletinul NIVO spune pentru Bucegi RISC MODERAT 2. Ok, sunt eu prea fricos poate…

Ajungem pe la ora 14 sus in platou unde un vant turbat ne ia in primire imediat ce incepem sa urcam spre Piatra Arsa. Pe drum imi schimb planul: vantul puternic si ceva care imi statea pe creier precum si zgomotul facut de zapada ma fac sa abandonez idea de Cerb. Mergem pe Genune. Oricum era tarziu si nu avea nici un rost sa alergam tot platoul pana in Cerb ca sa ne dam pe gheata si scoici.

In sfarsit, in jurul orei 16 suntem in capul Genunei. Sincer nu imi place cum arata valea, se vedea clar ca vantul transformase pulverul de acum o saptamana intr-o enorma placa de vant. Nu vrea sa fiu Gigi Contra totusi a fost anuntat risc moderat 2. Decidem sa plecam la vale pe versantul dinspre Valea Pelesului, aici zapada putina 10-15cm pe boscheti nu poate pune probleme. Robert imi spune, insa, ca zapada trozneste rau. In fine, ajungem la intrarea in firul principal al Genunei. Treaba nu prea imi mirosea bine, asa ca inainte sa sap un profil ma gandesc sa dau un viraj de proba intr-o zona de margine; daca pleaca placa ma pot retrage usor in zona fara zapada.

Dau primul viraj cu viteza maxima si ies in boschet. Rezultatul: o fisura lunga de aproximativ 50m, transversala, pe toata latime Vaii Genunii. Ma simt ca soldatii englezi cand au dat de “Devils’ Gardens” - campurile minate ale lui Rommel la El Alamein, brusc imi dispare orice chef de schiat. O fi risc 2, sunt poate fricos, asta e… din momentul asta treaba e simpla, comand retragerea.

Urcam inapoi in platou, se facuse ceasul 17. Acelasi vant turbat pe un fond de cer rosu ma face sa ma gandesc bine care ar fi urmatoarea mutare logica: spre Sinaia la frontale sau spre Piatra Arsa? Nu am chef de Sinaia si nici chef sa testez placile de vant in Carp pe timp de noapte, asa ca usurel o dam spre Piatra Arsa la un vin fiert, papanasi si Martini dupa cheful fiecaruia.

A doua zi numai am chef de experimente si o dau peste Furnica, pe Drumul de Vara combinat cu un Papagal ca in luna Mai, cu zapada umeda si apoasa cum se gaseste zilele astea pe fetele sudice.

Track GPS aici.

Planurile de Albisoare la coltari si piolet de saptamana asta cu Chitanu le anulez fara parere de rau. O fi RISC MODERAT, dar eu sunt fricos si numai am chef de Bucegi o perioada. Punct.

Altfel, m-am bucurat de noii mai ochelari ZEAL LINK (POLARIZED). Nu am crezut ca exista ochelari de schi care sa nu se abureasca cand urci cu schiurile in spate pe rucsac diferente mari de nivel. Deasemeni, ai acelasi confort vizual si cand e senin bec cu soare puternic si la apus cand lumina este slaba. De pe la ora 12 pana la ora 18 am mers cu iei la ochi in conditii de vedere perfecta. Vantul cu zapada din Genune care pe ochelari vechi imi ramanea o posghita de chiciura, pe astia ZEAL nici vorba, curati ca scosi din cutie. Nu am incercat sa ii smotocesc in maini cum mi-a aratat Mita ca rezista practic la orice presiune fara sa fie afectati. Cu ochelarii vechi aveam problema cu depozitarea in rucsac sa nu stea presati, cu ZEAL problema asta destul de sacaitoare a disparut.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

3 Raspunsuri la “Devil’s Gardens”

  1. Baloc Cristoff on 7 February 2011 3:48 pm

    Da, chiar ma intrebam ce ai facut weekendul asta dat fiind ca aseara am dat peste asta http://stirileprotv.ro/stiri/eveniment/fenomen-rar-in-bucegi-avalansa-care-a-durat-ore-in-sir.html .
    oricum asta a fost duminica dar ma gandeam de cand am vazut pe prognoze cat e rau sa incalzit ca nu are cum sa fie bine.
    Si mai rau in fagaras au fost 4 oameni prinsi de avalansa ieri, insa au reusit toti sa scape.
    Ma intreb ce se mai intampla cu vremea pana weekendul asta? si cu evenimentul bineinteles. Numai bine!

  2. patrick on 8 February 2011 2:46 am

    bravo bubulu! din ce in ce mai bine scrise articolele.

  3. Andy on 9 February 2011 11:41 am

    Fratilor , nu va cunosc personal (desi as vrea) dar parerea mea este ca sanatatea este mai importanta , altminteri cand am vazut primele cadre din filmulet mi s-a facut pielea gaina pe mine . Va urez cat mai multe coborari si sper sa n-aveti parte de accidente !

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free