Weekend la Sinaia

2 February 2011, by alexosu

Asa cum spunea si Bubulu in cea mai recenta poveste a lui, in sfarsit am avut un weekend cu zapada si vreme bune. Foarte bune, as putea sa zic, dar sa nu anticipam.

Sinaia a devenit sezonul asta un loc mult mai interesant de dat, dar cu contrastele si piedicile cu specific local si national. Avem un telescaun nou, care i-a facut pe oficiali si o parte din presa sa dea drumul comparatiilor cu Austria, avem 2 snow-park-uri, avem restaurante noi. Cand zapada e mare si proaspata, cand soarele straluceste, cand vantul nu bate, toate astea adunate dau un mare ranjet pe fata oricui se intampla sa fie in zona. Si cam asa am fost si eu.

Zapada de 30-40 de cm a facut din weekendul trecut cel mai bun pe sezonul asta. M-am dat in special pe Tarle si pe Carp. Nu a contat prea mult ca stratul cel mare nu avea baza si eram in cap din cauza de mici bolovani sau smocuri de iarba de care imi loveam schiurile in mod constant. Cu alte cuvinte, trebuie sa mai ninga pentru o avea zapada cu adevarat buna. Duminica, la sfarsitul zilei, zonele bune erau cam devastate de schiorii si boarderii constiinciosi.

La Cabana Miorita poti sa iti intinzi putin muschii la snow-park-ul de langa cabana. Elemente putine, dar prietenoase chiar si cu incepatorii si lucrate cu simt de raspundere, zona de sezlonguri pentru stat la soare, muzica si beutura de la bar, fac locul foarte dragut pentru cine gusta genul. Mai multe detalii aici.

Am ajuns si pe partia cea noua din Valea Dorului (sau Valea Soarelui). Partia in sine nu imi spune nimic - dar e lunga, lata si putin inclinata. Pentru incepatori si intermediari e o varianta foarte buna de dat.

Highlight-ul e snow park-ul Burn Air. Elementele sunt multe (2 box-uri, un kink rail, un rail A-frame, un rail drept, un rainbow box, un tub pvc si o sfera) si asezate in linie, ceea ce asigura flow si continuitate in abordarea traseului. Parcursul se incheie cu piesa de rezistenta, salteaua gonflabila BigAir, ce va ramane amplasata permanent in park, si care va da posibilitatea snowboarderilor si schierilor sa se antrenezeconstant.  Cand stratul zapezii va permite, park-ul se va imbogati si cu o serie de elemente din zapada.

Astea sunt partile bune, si nu sunt putine dupa cum vedeti. Totusi, in continuare nu avem partii marcate corespunzator, parcari care sa inghita cele cateva mii de oameni care vin in zona, nu avem drum de acces decent sau… wc-uri.

Cat ar costa o zi de schi in Sinaia, va intrebati? Daca un turist obisnuit cu serviciile normale ar vrea sa schieze pe tot domeniul schiabil Sinaia, ar trebui sa plateasca doua abonamente pe zi, pentru doi operatori de cablu diferiti. Unul de 150 de lei (telacabine, telescaun nou Cota1400-Cabana Miorita, telescaun vechi din Valea Dorului) si unul de 120 de lei (gondola Taverna Sarbului - Cota 1400 si telescaunul nou din Valea Dorului). Adica 270 de lei, ceea ce inseamna 62 de euro. Ta-daaa! As indrazni sa inaintez ipoteza ca nu e tocmai ca in Austria.

Cam asta e Sinaia in anul 2011, cu bune si rele. Fiecare va alege ce ii convine, sau ce isi permite. Unii vor alege Austria sau Bulgaria, sunt sigur.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

20 Raspunsuri la “Weekend la Sinaia”

  1. john on 2 February 2011 1:12 pm

    lasa ca este bine…2 abonamente…zapada putina….hai ca incet, incet “amorteste” Sinaia…
    pentru o parte, pentru o mica parte din noi, este suficient sa mearga cabina si atat…

  2. Flavius on 2 February 2011 1:24 pm

    Acum două sâmbete am remarcat un anunţ la cabina de la 1400 care informa că o cartelă de 10 puncte este valabilă 10 zile. Nu e un capăt de ţară să pierzi 2 puncte dacă nu reuşeşti să le consumi în acest răstimp, dar parcă nu e normal nici să-i dea termen de valabilitate de parcă ar fi banane.

  3. alexosu on 2 February 2011 2:09 pm

    @john
    Asta voiam sa zic si eu. Daca merge cabina si zapada e destula, inca e okish. Dar pentru un turist obisnuit povestea e tare aiurea.
    Dar faptul ca intr-un asa loc sunt 2 parcuri facute cu cap si atat de diferite arata ca lucrurile, chiar daca sunt facute separat. pot sa se lege elegant, cu doar putina bunavointa.

    @Flavius
    Corect, asta e o gaselnita noua. Uitasem complet.

  4. Tibi on 2 February 2011 8:08 pm

    Lucru de echipa…..made in romania…….ce sa mai zici.
    Carpul foarte inselator de la 2000-1700 pow cu strat de baza dedesupt insa de la 1700 la 1400 panica, stratul debaza lipsa si dedesupt pietre….am venit lansat…m-a agatat si uite asa…s-a lasat cu o accidentare destul de urata.

    p.s. ce v-am relatat eu e din 26.01, adica imediat dupa ce s-a terminat ninsoarea si totul parea de vis :)

  5. SnowM3 on 2 February 2011 10:39 pm

    Am fost si eu Sambata dimineata si am constatat lucruri pozitive: cea mai mare suprafata batuta de ratrac in Valea Dorului ever, garduri de lemn (cu rol de a tine zapada des batuta de vant pe partie) pe lungimi mari, o placere ! Am fost luat prin surprindere de coada formata in Valea Dorului inca de la 11:30 … ma asteptam ca noul telescaun + zona schiabila dintre 2000 si 1400 sa disperseze cumva multimea de amatori … Partia aferenta noului telescaun arata foarte promitator ca lungime dar nu avea zapada destula. O da, si cand m-am retras pe la 12:30, m-am bucurat ca am gasit la 1400 client pt restul cartelei de o zi .. Ar trebui stabilit un punct de reper si un protocol pt astfel de tranzactii / mi se pare aiurea sa dau 143 de ron de la 8:30 la 12:30 (alegerea mea, pt ca la telacabina nu exista pret pe prima jumatate de zi ci doar pe cea de-a 2-a) si altul sa dea inca 105 ron de la 13 la 16:30

  6. patrick on 3 February 2011 1:14 am

    e tare asta cu “am gasit client”.

    intrebare cat se poate de serioasa: de ce nu bat carpul cu ratracul?

  7. john on 3 February 2011 7:21 am

    @alex

    corect, exista multa bunavointa din partea multor oameni iubitori de zapada, din partea voastra…dar nu cred ca este potrivit sa discutam de turisti pentru ca momentan turistii sunt 99% romani iar romanul este babalau, scoate banii, nu comenteaza si gata…desteptii au luat banii iar omu s-a dat ;) !
    cred ca daca se nimereste sa fie prin Sinaia un austriac, italian sau unu care are la el in tara 1000 Km de partii si 3 mil. de instalatii pe ele si trebuie sa scoata din buzunar peste 50 euro sau dublu pentru o zi de schi, cat ar plati la el in tara, sigur va fi prima si ultima oara cand schiaza la Sinaia !
    ma intreb de ce nu exista un pass pe tot domeniul Sinaia (cu toate ca stim ce rahat se intampla acolo) iar partea cu limitarea nu ma deranjeaza, asta este peste tot in lume numai ca la noi a fost adoptata ca si metoda de constrangere pentru a scoate banii de la turistul ala obisnuit :) si implicit de la noi care nu mergem un we pe luna la schi ci toate 4 daca este zapada….

  8. Flavius on 3 February 2011 11:32 am

    @ Tibi

    Plusez la cele spuse cu faptul că este anormal ca pe Carp, între 1800-2000m să ai cursă cu obstacole periculoase şi nemarcate: ţevi ieşind din pământ, construcţii hidrotehnice, resturi de fundaţii etc.
    Iar pe Schuss-ul de la 1500 să te întâmpine o sârma cât degetul ieşind din pământ.

    Departe de mine intenţia de a fi cârcotaş, sunt un maniac cu Sinaia (de la căţărat la schiat); însă asta nu mă împiedică să semnalez nişte lucruri anormale.

  9. SKS on 3 February 2011 11:34 am

    @ patrick: Pentru a urca o panta ca cea a Carpului plugul trebuie sa se deplaseze cu ajutorul unui vinci http://www.youtube.com/watch?v=znhe8D3Btqs&feature=related
    Nu e rocket science dar la noi abia daca le bat si pe cele albastre, ce sa mai vorbim de vinciuri.

  10. Mirel on 3 February 2011 11:36 am

    @patrick
    Carpul nu este batut cu ratrackul pt ca cei din Sinaia nu stiu sa manevreze ratrackul cand panta este mai abrupta.

  11. alexosu on 3 February 2011 12:24 pm

    Uitasem de poze.

    @Mirel
    Carpul nu e batut din caza ca e prea inclinat (cel putin pe Fata Mare, in partea de sus). E nevoie de un vinci, asa cum spune si SKS.

    @Flavius
    E eterna poveste. Oamenii lucreaza ceva peste vara si lasa pe acolo tot felul de materiale care nu fac deloc bine schiorilor. Problema e ca lucrurile astea se intampla pe niste asa-zise partii (care nu sunt partii, dar asta e alta discutie).

    In Azuga am vazut cum angajatii Romenergo strang pietre de pe partie. Mi se pare un efort mic, dar care arata foarte clar diferenta dintre cele doua statiuni. Pana la urma asta e singura solutie: concurenta.

  12. Tibi on 3 February 2011 2:09 pm

    @Flavius

    Pai macar sa fie freeride extrem nu??:)

    Acum lasand gluma la o parte…ar trebui curatata de asemenea obstacole, marcate traseele ca rute de offpiste, nu ca PARTII NEGRE!!!, cum sunt acum marcate cu nesimtire de catre teleferic SA…sau cum masa ii cheama.

    Eu nu sunt deacord sa se bage rat track pe Carp, Tarle, Papagal sau pe alta varianta a acestora, dar asta e parerea mea personala.

  13. patrick on 3 February 2011 4:57 pm

    evident ca la inclinarea carpului (chiar daca nu este extrema) este necesar ca ratracul sa aiba troliu. asa se bat toate partiile negre in lumea civilizata. eu am intrebat, mai mult sau mai putin retoric, de ce nu se face si la noi???

    zic asta pentru ca alexosu, in articolul de mai sus, scrie “M-am dat in special pe Tarle si pe Carp”. eu anul asta nu am fost in sinaia, dar am fost anul trecut, si pe carp erau numai mogule si zapada tocata = partie IMPRACTICABILA. cum sa te dai pe asa ceva?! a fost un calvar sa o cobor. si zapada era din belsug, intra in ea aproape tot batul de schi, deci conditii naturale ideale.

    asa ajung si la intrebarea fundamentala: acei 62 de euro (multi, putini, e relativ asta) PENTRU CE II PLATIM??? doar ca sa ne plimbe telescaunul ala putin prin aer, ca tiribomba din oraselul copiilor??? cand ne dam jos din el, nu mai suntem raspunderea nimanui???

  14. alb_ca_zapada on 3 February 2011 6:21 pm

    pai o pirtie nebatuta nu este pirtie. si asta nu in acceptiunea generala a cuvintului ci conform legii (o hotarire de guvern din 2001 si un ordin al min turismului care reglementeaza omologarea pirtiilor)… eh, poveste lunga

    cit despre preturi si cartele unificate cred ca noi consumatorii avem un cuvint de spus. putem incepe prin a solicita bon fiscal de ex…

  15. ion on 4 February 2011 10:16 am

    @alexosu -> nu te plange de drumul 1400-Sinaia, ca daca nu era acoperit de zapada, coboram pe picioare pana in Sinaia, nu pe skiuri.

    exact! era mai multa zapada pe drumul de masina!!!! :)

  16. fratele butch on 4 February 2011 2:06 pm

    punctez si eu sarmele si tevile iesite din pamant care m-au facut sa inteleg incaodata daca era nevoie, ca echipamentul bun se tine acasa pana ninge mai bine…cat despre ratrack pe carp? atunci clar ca numai calc la sinaia pt ca pur si simplu asta e frumusetea locului, sa dai niste ture prin pow, fie el si tocat…pt partii frumos amenajate exista tarile vecine.

    &pray for snow

  17. patrick on 4 February 2011 2:41 pm

    powder ≠ zapada tocata + mogule. nu continui discutia ca sa nu trollez

  18. Lucian on 4 February 2011 4:12 pm

    Pai in una din poze se vede un ratrac care pare a avea troliu, dar degeaba daca nu exista pe pirtie un punct de ancorare in care sa se prinda carligul din troliu.

    Off topic:
    In Postavaru in partea de sus a Zidului mare exista un punct de ancorare pentru troliul ratracului. In primavara lui 2009 dupa o ninsoare zdravana, chiar am vazut ratracul la lucru batand Zidul mare. Au fost cateva zile in care Zidul mare a fost ca in palma… ce vremuri :( . Acuma nu mai e zapada deci n-ai ce bate.

  19. jack_in_the green on 5 February 2011 10:02 pm

    Din ciclul frunza… Ati auzit de sloganul Sinaia - Ski on Sky? Mi s-a parut destul de reusit… Asta pana sa intru pe site-ul unei statiuni italienesti pe nume Pila… http://www.pila.it

  20. ciprian on 5 February 2011 10:17 pm

    in Pila ( http://www.pila.it/homepage.asp?l=e
    ) e prea tare. Mai ales incepand cu sezonul trecut.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free