Armada - the real McCoy

29 October 2008, alexosu

Boyz & gals, astazi vorbim despre Armada, unul dintre cele mai cool branduri de schi ale momentului.

Cind spui Armada reactiile sint de doua feluri: fie ceva in genul “nu stiu, n-am auzit, cine-s astia” fie niste dinti rinjiti si-o sclipire-n ochi. “Most wanted ski ever” cum zice un tovaras intru pasiune.

Armada se vrea o filosofie a skiului. Este, asa cum se descriu singuri, un “owned riders company” cu originile in California, o echipa de top riders & visual artists, schiuri produse in fabricile Elan pare-se (n-o luati drept buna chiar), atitudine, coolness si mult marketing foarte profi.

Ideea e cam asta: cand vorbim despre schi vorbim despre distractie, imaginatie, libertatea de a face orice. Nu conteaza in cat timp ajungi jos, ci cum o faci. Stilul bate tot :) Iar echipa de rideri Armada, in frunte cu Tanner Hall, exact asta spune.

Armada propune schiuri de park&pipe design personal THall (Pipe Cleaner, THall Signature), schiuri de powder care schimba modul in care se practica treaba asta (ANT, ARG, JP vs Julien) si schiuri all-mountain care pot face orice, chiar si mountainbike, dupa cum zice marele JP in filmul de prezentare al modelului ARV. Mai avem si schiuri de domnisorici cool (ARVw, ARW, Catinka) si de copilasi la fel de cool (Coda). Toate sunt twin-tipuri, toate sunt construite impecabil, toate au o grafica perfecta. Si, mai ales, toate-s FUN!

Inovatiile Armada nu stau in materialele ultra hi-tech folosite sau in sisteme compicate, ci in ideea de schi in sine: profil, flex, camber.

Una dintre cele mai tari chestii din ultimul timp se cheama Elf Shoe Tech (pe modelele Alpha 1, ARG, JJ vs Julien) din care rezulta niste schiuri versatile si super-dubioase ca forma. EST inseamna ca zona mediana a schiului e construita in mod clasic (normal camber, profil normal), iar varful si coada pe invers - curbura si profilul. Asa ca iese ce iese. Un schi bun de off-piste care isi face treaba onorabil si pe partiile batute.

Armada nu e genul de schi pe care sa il gasesti peste tot. In general e pentru oameni care stiu ce vor cand vine vorba de echipament. Nu sunt schiuri pentru incepatori si nici pentru snobii de Predeal. Daca scopul tau in viata e sa castigi o proba de slalom sau de coborare, exista variante mult mai bune decat Armada. Dar daca vrei sa te distrezi, daca vrei sa o arzi aiurea pe munte, sau pe un rail, sau pe un kicker… eh, atunci Armada este una dintre optiuni.

Si totusi, de ce atata scandal pentru un producator care nu exista in Romania? Pentru ca exista ceva zvonuri cum ca situatia e pe cale sa se schimbe. Se pare ca incepand de sezonul asta, Armada va fi de gasit si pe la noi. Mai multe detalii, cand le vom avea si noi.

So, “We are what skiing will become“… N-o zicem noi, o zic ei, cei de la Armada… Ca o fi ori nu asa, om trai s-om vedea. Pin’ atunci insa, flexam si ne bucuram!

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

19 Raspunsuri la “Armada - the real McCoy”

  1. Solo Radu on 29 October 2008 7:08 pm

    pt freestyle ori backcountry, asta-i ‘miezu’! dc apar si la noi cu sigurantza vor sari o gramada pe ele….in fuctie de adaosurile pe care comerciantii le vor practica!

  2. Toma on 29 October 2008 9:40 pm

    Eu unul nu reusesc sa inteleg urmatorul lucru ; Aceasta nebunie cu schiurile freestyle in conditiile in care sunt maxim 10 rideri de freestyle in romania. Asta se intampla si la snowboard ,toata lumea cumpara boarduri de freestyle dar nu sar si nici macar nu au de gand sa sara. Schiul sau boardu de freestyle e facut mai mult pt air. Backcountry e tot un fel de freestyle ,nu confundati cu freeride-ul.
    Cati dintre voi va da-ti in pipe cu schiurile ? Schiul pentru Romania
    ( gheata ,hopuri, pietre ,pamant ,samd)recomandat de mine e un allaround ,un schiu de cross sau un freeride.

    Aceasi problema este si cu echipamentele de Race - Toata lumea isi cumpara World Cup. De la Instructorii de schi pana la elevii care au invatat sa faca plugul.
    Macar acum exista doua optiuni :freestyle.si race :))

  3. alexosu on 29 October 2008 9:46 pm

    Eu m-as bucura daca as vedea mai multe schiuri de freestyle decat de race. Sunt foarte multe schiuri de freestyle care sunt niste schiuri excelente de all-mountain. Karma e primul nume care imi vine in minte. Public Enemy e al doilea.
    E si explicabil: sunt schiuri cu varful si coada mai soft. Si destul de rigide torsional. Adica exact ce se cere si de la un all-mountaind. Karma, ca sa continui exemplu, e un schi foarte rigid overall - confirm si eu si poate sa va spuna si Bogdan.
    Si, pana la urma, cate perechi de freestyle ai vazut? Ca eu nu cred ca stiu mai mult de 10.
    Schiurile de freestyle sunt mult mai putin specializate decat ar parea la prima vedere.

  4. hei on 29 October 2008 10:21 pm

    sunt mai mult de 10 oameni la ski freestyle…dar se da fiecare pe unde si cum poate …pe hopuri hand made…si crede-ma in romania sunt 20-30 de freeskiori pasionati…si probabil inca vreo 50 de boarderi pasionati…care fac cate ceva,se misca pe ici pe colo….si legat de cei care au echipament si nu se dau vreau sa spun un singur lucru…sunt comozi…in 3 oameni dureaza 1 ora 2 sa faci un kiker sa sari cat te tine cojonesul…deci baieti puneti mana pe lopeti…am facut n kikere in x locuri…se poate…si daca vrei sa inveti tre sa te dai…si ca sa te dai tre sa vrei sa te dai ….si daca chiar vrei sa te dai tre sa iesi in afara partiei,sa cauti un loc cu landing,sa faci kikeru de n+1 metri,sa bati aterizarea poate,sa shapanesti kikeru,sa bati calea de rulare, sa urci pe jos…cand te dai la kiker…si asta inseamna sa ai chef/sa iti faca placere sa fii motivat…sa inveti…se pare ca la noi (romania) nu ducem lipsa de oameni care sa se dea….doar ca lenea ii impinge pe multi la a se limita la datul pe partie…si spun asta pentru ca multi nu au chef sa piarda 1-2-3 ore pe zi sa caute si sa faca kikerul…cand ei atat timp se dau pe zi…in fine poate am batut campii dar stiu…ce zic…iarna nu se incheie in 1 aprilie cand nu mai merge teleskiul…iarna se termina in 15 mai-1 iunie cand mai este inca zapada sus la 2000…da tre sa bagi pe jos…si asta inseamna totusi efort…pe care multi nu sunt dispusi sa il faca…pacea…

  5. Solo Radu on 29 October 2008 11:35 pm

    mai nou, la noi in tara, oamenii isi cumpara anumite placi (nu ma pricep aici) si anumite schiuri (w.c., twintip sau fatties) pt ca sunt la moda; e ste intr-adevar o ‘nebunie’….totul este legat de felul in care esti receptionat de pretenii din gasca! Armada si alte firme (Amplid, 4FRnt, Blackcrows, K2 etc ) pun f mult accentul pe design, pe imaginea printata pe ski si nu in ultimul rand pe atitudine… Cine are bani si vrea sa fie la moda poate sa-si ia ce vrea! Nu e numai la noi asa! Piata de twintip-uri a explodat si oferta e uriasa!
    Oare in anii ‘80 aia se gandeau ce schiu sa-si ia ca sa dea un backflip peste nu stiu ce piatra? toate erau lungi de 2m si late-n talpa de 60 mm :D
    p.s. pacat ca nu exista mai multe snowpark-uri de calitate in Ro….sunt convins ca exista multi, si pe placa si pe ski, care ar putea exersa, si ar avea apoi ce arata!

  6. alb_ca_zapada on 30 October 2008 1:11 am

    @solo & toma & all:
    ramura asta de freeski a evoluat mult in ultimii ani… iar evolutia nu se va opri aici iar eu unul cred ca o sa vedem o piata tot mai segmentata si specializata… si, evident, un segment tot mai mic inghitit de dinozauri gen rossignol & co… daca vrei s-o iei cumva, ia-o ca un soi de era 2.0 in schi (eh, maxi, ti-a placut asta?)

    si ca tot veni vb, priveste brandurile restilizate ale lui voelk si head pe segmentul de freeski… au simtit ca o grafica in ton cu piata nu le ajunge, isi doresc singuri un soi de repozitionare si reinventare pe segmentul asta… numa ca pustanii cu greu inghit dume d-astea iar cu echipe gen armada e greu sa te pui chiar daca te cheama candide thovex (chiar si iconul lor se pare ca si-a ales drumul propriu intrun label numit coreupt).

    so, welcome to ski 2.0… :D

  7. Solo Radu on 30 October 2008 8:40 am

    asa e! ai dreptate! :)

  8. alexosu on 30 October 2008 8:47 am

    Nu e vorba doar de moda. Evident ca e o presiune din partea pietei si ca oamenii vor schiuri cool - iar zilele astea cool inseamna freeride/style.
    Reactia producatorilor e foarte misto, insa: fac schiuri din ce in ce mai bune pe zona asta. Schiuri late care stiu sa tina un viraj carve (exemplele sunt nelimitate). In momentul asta numai schiurile exclusiv de powder ar fi o chestie ciudata pe o partie (reverse camber/sidecut). In rest, anything goes.
    Evolutia e in constructia schiurilor. Pur si simplu sunt din ce in ce mai bune. Si, da, arata genial.

  9. Dinutzu on 30 October 2008 3:05 pm

    Am vazut odata un filmulet pe you tube cu o tipa, fosta concurenta olimpica pt SUA, care acum facea teste pt o revista de ski f cunoscuta din SUA. Si zicea ca a fost intrebata la ce folosesc video de prezentare de skiuri cu fosti olimpici ca ei se dau bine cu orice. Si tipa zicea ca un review despre un ski e bine sa fie facut de un pro/ex pro pt ca ala stie ce trebuie sa faca un ski si isi da seama care ski face mai bine una si alta….
    Am scris povestioara asta pt a sublinia faptul ca moda trebuie sa fie ultimul lucru la care te gandesti cand iti cumperi echipament….
    Evident gandurile trebuie ocupate cu a decide ce vrei sa faci cu echipamentul.
    Nu cred ca vor aparea vreodata skiuri care sa faca f bine si partie si powder.
    Acuma, ca poti sa mergi si cu doua lemne din gard a fost demonstrat de inaintasii nostrii (tot respectul pt ei!!!) dar placerea parca e alta cand te dai cu ceva adaptat cerintelor.

    Filozoful Dabija has spoken…. ha,ha,ha

  10. alexosu on 30 October 2008 3:19 pm

    Pe de alta parte chiar citeam un interviu cu Bode zilele trecute care zicea ceva de genul “it’s all skis” :). Ceva de genul “mai lasati vrajeala, ca toate scunt schiuri”.
    Asa e, nu exista schiul perfect pentru toate. Exista, insa, combinatia perfecta. :D
    Un schior care se da intr-o varietate de tipuri de zapada, ar trebui sa detina o varietate de schiuri.

  11. Dinutzu on 30 October 2008 3:47 pm

    Pai cam asta am vrut si eu sa zic :-))))
    Combinatia perfecta o faci dupa ce stii ce vrei sa faci.
    poate nu m-am exprimat destul de clar…
    Cred ca la nivelul la care au ajuns skiurile iti cam trebuie trei perechi (daca esti schior min avansat/exeprt); unul de powder, unul race, unul de tura usor.
    Asta evident daca iti place sa faci toate astea….

    cam multe nu? :-)))))

  12. alexosu on 30 October 2008 3:55 pm

    Da, si eu cred ca 3 schiuri should do it. La mine ar fi carver/race, all-mountain cu radius mediu, un big-mountain cu radius mare si legaturi de tura.

  13. mariusica on 30 October 2008 6:18 pm

    Suna minunat faza cu 3 perechi de schiri, dar trebuie si buzunar: eu strang bani sa iau una, sper pana la mijlocul lunii noiembrie sa cumpar ceva ok pentru orice, dar cu un cant pentru sticla noastra

  14. alexosu on 30 October 2008 6:20 pm

    Asa e, mariusica. Noi aici vorbim de cazul ideal.
    Bine, in cazul ideal, numarul de schiuri e n+1, unde n e numarul de schiuri din dotare. Get it :D?

  15. Dinutzu on 30 October 2008 6:29 pm

    @mariusica
    Mda, intr-adevar vorbeam de cazul ideal. Eu pot zice ca atat timp cat am fost in RO, deci nu aveam partii ca lumea si nici prea mult pulvar am mers pe Rossi Bandit X si ulterior Dynastar Intuitiv 74. Astea s-ar incadra la categoria all mountain (alexosu contrazice-ma te rog daca gresesc).
    In RO parerea mea e ca all mountain e f bun ca sa-l ai ca schiu unic. Nu e fantastic in nimic dar iesi bine peste tot….. chiar e destul de usor sa faci ture onorabil cu ele.

  16. alb_ca_zapada on 30 October 2008 9:31 pm

    ma, eu zic ca iar cadem in discutia nesfirsita cu schiul universal… eu zic ca e in functie si de:
    - cum te dai
    - pe unde te dai
    - nivel tehnic
    - dorinta de a progresa sau incerca lucruri noi
    - bani
    - timp
    so, o gramada de variabile se pare… asadar schiul perfect e de fapt mai multe si ff customizat in functie de om si aspiratii personale.. ca altfel n-ar mai fi atitea modele si branduri … :D

    pina una alta vorbeam de armada si segmentarea pietii… asa cum si masina de raliu si aia de curse tunata in spatele blocului si suv-ul si 4×4-ul pur singe tot masini sint, asa si intuitiv-ul si legend pro-ul si armada jj si atomic dobledecker si fisher hole tot skiuri sint… got it?

  17. Toma on 31 October 2008 10:37 am

    Sunt deacord cu toata lumea. Eu am vrut sa accentuez mentalitatea unora care isi cumpara un echipament doar de dragul de a arata si nu in functie de stil ,loc samd.

    “is’t all skis” perfect adevarat. De la 14 ani am avut un VOLKL de 207 si m-am dat in porti cu el ,in powder, pe crusta ,pe vai si bagam cele mai mari jumpuri. Acum nu ne mai chinuim. Eu am 2 boarduri de slalom -unul de antrenament si unul de cursa ,3 boarduri de Giant Slalom , 2 boarduri de cross ,2 de freeride ,1 special de powder ,si unul de freestyle pe care il folosesc cand ma dau cu kite-ul. In total sunt 11.Schiuri am unul de tura pe care nu m-am dat niciodata ,schiu de cursa slalom ,schiu de cross si un schiu cu allaround (f prost ) Urmeaza un schiu de fr si unul de gs.

    Poate n-as avea nevoie de toate ,dar biroul meu e pe munte si am nevoie de niste jucarii. Pe de alta parte ma pot descurca si cu jumatate din ele. La urma urmei si cu unul singur :D

  18. Armada - colectia 2008/2009 : derdelus.ro on 27 November 2008 12:13 pm

    [...] cu mult timp in urma am spus cateva cuvinte despre Armada. Acum vom intra in detalii si vom spune cate ceva despre modelele cu care Armada se [...]

  19. Ski Review - Armada ARV : derdelus.ro on 14 January 2009 10:00 am

    [...] rost sa mai insistam foarte mult cu detalii asupra producatorului american. Detalii despre companie aici, despre gama 2008-2009 [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.