Tura de ski la Isola 2000

4 February 2009, Adrian

Adrian ne povesteste despre prima experienta de ski frantuzesc intr-o statiune cu un nume cu iz italienesc - isola 2000. (n.r.)

Acum vreo 3 saptamani vorbeam cu J, ca doi expati, sa gasim o statiune de ski pt un weekend, undeva la mijloc, intre Olanda si sudul Frantei. Gen Chamonix, Elvetia, etc. In gluma (proasta) am sugerat La Grave, J s-a plans ca e doar un teleski si am renuntat. Oricum distanta era mare pt amandoi.

Pana la urma cea mai buna solutie s-a dovedit ca el sa vina cu avionul in Franta, eu sa-l iau si sa mergem intr-o statiune mai apropiata din Alpii de sud. Aici in afara de Isola, in zona masivului Mercantour, se mai gasesc Auron si Valberg, statiuni similare ca dimensiuni si pozitionare. Bun, si multe altele mult mai “sus” ca de exemplu Serre Chevaliere, dar vorbesc de cele accesibile intr-un weekend.

Am plecat cu credincioasele mele volkl carver axis de 1.91, la fel de eficiente ca de obicei.  Imi rezervasem cu o seara inainte timpul pentru o reascutire ad-hoc. J urma sa-si inchirieze niste skiuri de jucarie, de 1.50 m probabil, ca sa skieze “carve”.

Alpii de sud sunt niste munti cu adevarat interesanti. La 90km de coasta ajungi la 3000 si ceva de metri rapid, vara chiar pe sosea daca nu ai ce face. Apropierea de coasta inseamna precipitatii extrem de bogate - anul asta periculos de bogate. isola 2000 a fost blocata o saptamana in noiembrie - in multe locuri se acumulasera +20 de m de zapada.

Deja cativa nefericiti au semnat condica la “morti_in_avalansa_pe_hors_piste” asa ca nu prea e de glumit, chiar daca deja a trecut ceva timp si ce era de curs a curs. Asta nu insemna bineinteles ca nu imi infasor arva sub polar. 

Revenind la actiune, sambata 21.01 la o ora stupid de tarzie intram in A8 spre Nice. Drumul este in mare bun, liber, cu parti de voie rapide. Zapada a aparut doar la sfarsit, pe ultimii 20 km, cand practic urci spre statiune din satul Isola, dar foarte putina pe sosea. La un moment dat am vrut sa-mi pun lanturile dar, fiind noi si  nereusind din prima, am renuntat. Oricum mergea, nu prea era zapada pe sosea. Pe la pranz (dupa cam 2h) ne parcam masina intr-o parcare excelent de pustie: isola 2000 ne intampina aproape goala.

La isola si in alte statiuni frantuzesti, dupa cum aveam sa descopar, nu se folosesc cartele de acces. In principiu iti cumperi niste stickere pe care ti le pui(sau nu) pe tine si treci. Se trece pur si simplu la toate instalatiile. La unele mai e cate cineva care mai controleaza prin sondaj, dar cam atat. Se bazeaza pe incredere. Eu dupa cateva incercari eu mi-am pus abtipildul pe casca. Abonamentul pt o zi este 28 euro, demi-jurneul 21, inchiriatul cam 20 depinde de ce vrei.

Ca domeniu skiabil Isola se prezinta bine: 120 km/44 piste, si 22 de teleferice dintre care 2 gondole mai mari. Destul de multe sunt telescaunele mai vechi, nedebraiabile, de 2 - 4, dar sunt si vreo 2 de 8, moderne. De skiat e destul, noi nu am apucat intr-o zi decat cateva piste sa facem, am skiat mai mult in zona Merlier, am descoperit celalalt versant la sfarsit si chiar a fost pacat. 

Majoritatea partiilor sunt insa usoare, chiar si alea asa zis grele. Greu inseamna doar cateva grade in plus in inclinatie si ceva mai multe moguls. Dpdv coclauri se gasesc tot timpul variante, dar cunoscatorii le stiu mai bine. Am vazut mai multe culoare interesante cu destul de multe urme pe ele, dar nu imi era clar cu sa ajung acolo si nu aveam timp sa le caut. Asa cam m-am rezumat la variante prin padure/padurici, destul de comune.

Zapada era excelenta, cam 15 - 20 cm de pudra “rece” si fluida deasupra unei zapezi bine batute de ratrakur - de vis pentru o statiune. Gheata e un musafir greu de gasit in zona. Cat am stat acolo a nins intermitent, inca vreo 10 cm cum am constatat la intoarcere pe sosea. Dpdv al securitatii, erau destul de multe zone alpine expuse, unde vedeam niste versanti destul de ingrijoratori. Oamenii isi faceau datoria si inchideau anumite zone dar lumea nu prea lua in seama avertizarile …

La momentul potrivit am gustat si o bere, mult prea comuna si proasta 1664, intr-o cabanuta cocheta pe la 2000 si ceva de metri, langa partie. Pentru nostalgici gratarelul sfaraia langa cabana.

O bere era 3.5 sau 4.5 euro (la 25 cl), un hotdog 4 euro, o portie de cartofi prajiti 4.5 euro.
Si cam atat - cu ultimul telescaun luat ne-am oprit la masina si ne-am tirat … cu mare atentie pe sosea: la zapada proaspata si la plugurile imense si carora le si cam rupea de alte masini, care aparusera deja. Poze prea multe nu am facut, ca am fost ocupat cu skiatul.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

15 Raspunsuri la “Tura de ski la Isola 2000”

  1. mitza(tm) on 4 February 2009 10:18 am

    he he, va sa zica ati fost la mine in home spot :)
    data viitoare daca se mai intampla dati un ding la 06 42 50 87 76 - poate va arat niste valcele misto :)
    anul asta e exceptional in zona, nu a mai nins atata din 89, toate statiunile merg la plin regim si chiar staiunile mici unde de obicei nu prea e zapada (Greolieres, Roubion, Colmiane) au peste 1m la baza pistelor.
    In zona o alta varinata de incercat e Limone in italia. Cam aceeasi distanta ca Isola, Valverg ai Auron fata de coasta.
    Nu am intalnit deloc romani pe la isola (in afara de aia pe care-i cunosc si stau in zona) dar masini cu numar de ungaria am vazut o multime - e o destinatie vanduta de agentii din ungaria banuiesc.

  2. Adrian on 4 February 2009 10:22 am

    Da am fost si la Greoliere o zi, e un fel de Predeal asa, cu foarte multa lume si cam atat :) Singurul avantaj e ca teoretic e mai aproape de mine, kilometric vorbind. Oricum nu se compara cu isola.
    O sa-ti dau un ding :), de ce nu, si asa nu am cu cine skia pe aici …

  3. mitza(tm) on 4 February 2009 11:01 am

    eu nu am fost anul asta decat in la Isola, Auron, valber si Limone, da mi-am propus sa nu ratez nici o statiune din zona sezonul asta ca cine stie cand o sa mai afie atata zapada…

  4. Adrian on 4 February 2009 11:05 am

    Apropo de Greoliere, sus de tot, la capatul celui mai de sus teleski, pe partea cealalta a muntelui incepea un valcel/vale destul de misto, dar cand am fost eu era o superceata si nu vedeam ce e mai jos .. daca te duci poate investighezi si dai raportul, nu se stie niciodata.

  5. jack_in_the_green on 4 February 2009 12:50 pm

    Salutare. Eu am in plan o iesire la isola sau greoliere in 30 martie - 4 aprilie. Mai precis, in cea mai apropiata statiune de Nisa, in care o sa mai fie zapada la momentul respectiv. Daca tot s-a nimerit, mai zi-mi si mie cateva amanunte… cam cat faci de la Nisa cu masina pana la Isola, respectiv Greoliere si (daca stii) cam la ce scoruri se inchiriaza masini din Nisa.

  6. jack_in_the_green on 4 February 2009 12:52 pm

    a… si eventual, daca sunt autobuze din Nisa spre statiunile din Alpii Maritimi. De la Grenoble spre statiunile din Isere erau, da’ acolo e de profil ;)

  7. Adrian on 4 February 2009 1:05 pm

    Deci de la nice la isola sunt cam 90 km, ii faci cam intr-o ora si un pic daca nu e trafic, si evident ,nu e zapada pe sosea. Autobuze stiu sigur ca sunt, dar nu stiu exact orarele. Greoliere e mai departe, si sincer, nu se merita, multa lume, multi copii, altitudine mica … un fel de Predeal. Isola e alpina, e mai aproape de o statiune austriaca sa zicem ca stil. De inchiriat masina nu stiu, dar poti sa te uiti pe net pt asta :).

  8. mitza(tm) on 4 February 2009 2:40 pm

    La Auron se urca mai usor ca nu e drumul asa de serpuit si abrupt
    Auron e mai insorit si multa lume prefera din asta cauza Auron.
    Auron e un sat isola e o statiune. Oricum seara sunt baruri si discoteci in ambele da parca e mai animat la Auron.
    Sunt busuri din aeroport si costa incredibila suma de 1e :)
    Zapada este pana in mai, doar ca statiunile inchid la sf lui aprilie caci zapada devine prea moale. Anul asta nu trebuie sa-ti faci griji din cauza zapezii.
    De cazat te poti caza cu france location: ex la Isola - http://www.france-location.fr/Sites/Montagne/Isola/hiver/?categorie=reserver#hmenu
    Apartamentele din cladirile Les Adrets 1 si 2 sunt pe front de neige, adica la 50-100m de partie.
    Valberg, Greolieres, Roubion, Colmiane sunt statiuni familiale mai mici si mai jos, desi Valberg e destul de mare si e frumos view-ul acolo.

  9. jack_in_the_green on 4 February 2009 3:24 pm

    Mersi. Probabil ca o sa stau la Cannes - mai precis in Juan les Pins - merg cu sotzia, care are ceva trebi pe-acolo. Sper sa fie autobuze si din Cannes - daca nu, pb ca o sa inchiriez masina, ca sa trag vreo 2 ture la schi.

  10. Adrian on 4 February 2009 3:45 pm

    Din cannes nu cred ca e direct, dar e linia aia care merge pe toata coasta, 200 mi se pare, cu care ev poti sa ajungi in nince din j les pins. Dar deja e cam complicat :), daca nu e pb de bani mai bine inchiriezi masina esti mai relexat.

  11. mitza(tm) on 4 February 2009 3:49 pm

    he he, eu stau in juan de asemenea :)
    mai aproape de Juan e Antibes, si din Antibes si Cannes ai ski bus, 35 eur transport + skipass, pleaca la 7h30 din centru din Antibes - Place de Gaulle, din Cannes nu stiu de unde pleaca si se intoarce la de la isola pe la 17h00 din cate tin minte
    uite link: http://www.santa-azur.com/santa-azur/santa/pages/170_SKIBUS_1.html
    trebuie insa luat bilet inainte - agentia e chiar in Place de Gaulle (buricul targului) in Antibes

  12. matei on 4 February 2009 5:54 pm

    O mie de ani pace pentru fratele meu Adrian! Las ca merg si io maine la Sinaia cu Stefan, sa vezi festival ce o sa facem p-acolo!! Hai ca te pupa tata si te astept in Romania sa imi arati cum dracu se foloseste camera aia video pe care mi-ai cumparat-o din America.

  13. mitza(tm) on 4 February 2009 6:22 pm

    aviz amatorilor : in weekend se anunta scandalos, a nins ziele trecute cam 30cm si prognozele zic ca ninge pana vineri-sambata

  14. koobik on 16 February 2009 2:42 pm

    @mitza(tm)
    nu ai vrut sa vii in Val Thorens….a nins aproape toata saptamana….au fost de vis cele 8 zile de ski

  15. mitza(tm) on 16 February 2009 2:52 pm

    eh nu am vrut… da de la vrut cu facut e cale lunga uneori…
    sari si tu cu niste dovezi(poze) ca sa fii credibil :)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.