Ce schiuri sa-mi iau? Nu prea-mi place pe partie.

10 November 2007, by alexosu

Cu alte cuvinte vorbim despre off-piste. Adica:

  • freeride (sau big mountain, sau free ski sau ce alti termeni se mai potrivesc),
  • freestyle (adica big air, slope-style, half-pipe si alte chestii park related)
  • schi de tura (sau backcontry sau schi alpinism)

Ramura asta a schiului modern a avut cea mai dinamica dezvoltare in ultimii ani, si deja s-a segmentat in categorii foarte specializate: powder, big mountain, park, telemark, backcountry. In general categoria asta a schiurilor off-piste este rezervata avansatilor, oamenilor care stiu ce cauta si care vor un schi foarte specializat.

Primele modele au fost Volkl Explosive si Rossignol Bandit. Intre timp, producatorii s-au inspirat masiv din tehnologiile folosite de producatorii de snowboard si asa au aparut twin-tip-urile. Care pot fi pentru park sau pentru powder. Sau pentru ambele. Ultima tendinta este “freestyle backcoutry“. Pustii de acum cativa ani s-au saturat de park-uri si au iesit in natura :), dar vor in continuare sa faca o grama de trickuri.

In general, flexul schiului variaza foarte mult intre mijloc si extremitati. Ideea e ca varful trebuie sa fie mai moale pentru a “iesi” la suprafata in zapada afanata. Iar coada e si ea ceva mai moale pentru a amortiza aterizarile, dar si pentru a “agata” in powder.

Schiurile specializate pentru powder sunt foarte late (+110mm la mijloc) si foarte moi. Ce e un avantaj in powder e un cosmar pe partie. Un Volkl Sanouk, de exemplu, cu greu poate fi controlat pe o partie batuta, iar pe gheata e un cosmar. Ultima tedinta in materie de powder e “reverse camber” si/sau “reverse sidecut”. Am mai vorbit pe tema asta, dar nu insist pentru ca in Romania nu prea loc de dat cu asa ceva.

Pe de alta parte, exista schiuri foarte rigide. Dynastar Legend Pro Rider e un exemplu bun. Rossignol Bandit B-squad, Movement Goliath, Volkl Katana sunt alte exemple (tot bune). Pana la urma, linia asta a fost deschisa de un schi foarte rigid - Volkl Explosive, adica. Ideea e ca schiul trebuie sa se comporte foarte bine in conditii de zapada variabila, pe pante in general mari si la viteze mari si foarte mari. Totusi, sunt si modele mai soft. Cel mai cunoscut e, cu siguranta, K2 Seth. E un schi ajuns la a 4-a generatie si e foarte apreciat.

Multi schiori prefera schiurile de park pe post de all-rounder (un schi care face totul bine, mai ales in off-piste). Merge, atata timp cat schiorul e destul de usor (sub 75 kg, sa zicem) , pentru ca schiurile de parc sunt destul de soft si de scurte. Practic asa a aparut o noua categorie - backcountry freestyle. Cele mai cautate sunt Volkl Karma (de anul asta s-a metamorfozat in Volkl Bridge), K2 Public Enemy, Dynastar Big Trouble, Rossignol Scratch, Salomon Gun si lista poate continua.

Schiurile de tura sunt o clasa in sine. Sunt foarte usoare, nu foarte lungi (max 180cm) , cu un radius destul de mare (peste 20m) si mai degraba inguste (rar depasesc 80 mm in zona mediana). Majoritatea reprezinta un compromis intre usurinta la urcare si disponibilitatea pentru coborare. Sunt schiori care prefera un schi obisnuit de freeride pe care pun o legatura de tura. E mai greu la urcat, dar sigur senzatiile sunt altele la coborare.

Dar despre schiul (si schiurile) de tura, despre echipament, tehnica si altele poate intr-un post viitor. Daca uit, aminti-mi. Oricum, spor la cumparaturi si nu uitati sa spuneti vinzatorului de unde ati auzit de schiurile lui ;)

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

22 Raspunsuri la “Ce schiuri sa-mi iau? Nu prea-mi place pe partie.”

  1. popika on 12 November 2007 2:32 pm

    “Multi schiori prefera schiurile de park pe post de all-rounder (un schi care face totul bine, mai ales in off-piste). Merge, atata timp cat schiorul e destul de usor (sub 75 kg, sa zicem) , pentru ca schiurile de parc sunt destul de soft si de scurte. Practic asa a aparut o noua categorie - backcountry freestyle. Cele mai cautate sunt Volkl Karma (de anul asta s-a metamorfozat in Volkl Bridge), K2 Public Enemy, Dynastar Big Trouble, Rossignol Scratch, Salomon Gun si lista poate continua.”

    Sa despicam un pic firul in patru:
    -skiurile de park merg pe post de all-rounder ptr cei cu 75 kg (usor)…asa si daca am 83 de kg asa insemna ca nu pot sa gasesc un skiu ge genul si pe marime mai mare acre sa se potriveasca?am gasit (desi nu m-a interesat dar il dau ca exemplu) Rossi Scratch FS 181cm…ski twintip de park cu ceva cm, nu?
    - mie cred ca mi se potrivesc la fix skiurile si categoria BC-FS si din ce ai zis tu am ochit si eu K2 PE, Dynastar BigTrouble, Rossignol Scratch si Salomon Gun; K2 PE am vrb cu mai multa lume si am ajuns la concluzia ca au ramas mai mult orientate pe FS si sunt totusi cam prea moi ptr BC; Dynastar BigTrouble mi se par super oki au wood core ceea ce le face destul de rigide cu dimensiuni potrivite ptr BC-FS 124/92/114, dar nu le-am testat; Rossignol Scratch BC cele din 2007 mi se par f oki cu dimensiunile de 128-98-121mm; Salomon GUN sunt misto si destul de rigide, late insa nu prea le gasesc in Romanica;

    Avand in vedere toate astea ti-as cere o parere: ce sa imi iau dintre Rossignol Scratch BC si Dynastar BigTrouble?

  2. alexosu on 12 November 2007 2:40 pm

    Pentru un raspuns am nevoie de mai multe informatii: inaltime, greutate, experieta pe schiuri (de cat timp schiezi, ce schiuri ti-au placut, ce schiuri nu ti-au placut etc), experienta cu un twin-tip, stil (care/non-carve, cat de tare te dai).
    Ideea cu unu twin-tip este pare un schi mai scurt decat e de fapt, din cauza ca mai pierde ceva cm in coada. Eu m-am dat cu Karma de 177 si faceam viraje de slalom. In plus la viteza mai mare pareau nesigure, asta desi Karmele sunt printre cele mai rigide schiuri din categoria asta. Deci un twin-tip trebuie sa fie destul de lung ca sa te tina in offpiste.
    A, si nu vrei sa dai de gheata cu un twin-tip. Nu ai un control prea bun si vibreaza ca naiba.

  3. popika on 13 November 2007 9:19 am

    Detalii: 177cm, 83kg, skiez de la 5 ani (in prezent am 26), nu am preferinte la skiuri, pana acum 3 ani am skiat pe carve on-piste si apoi am trecut pe all-mountain skis sau all-rounder skis si anul trecut am avut primele experiente off-piste numai in powder in Austria cu niste twintips Salomon Flyer (mi-au picat la indemana), ma dau destul de tare (nu f tare inca :D).

    Iata un scurt istoric de unde s-a nascut si dilema mea, atat legat de skiuri cat si de clapari de off-piste, backcountry sau freeride(am mai vrb noi cu
    alta ocazie).
    Am constatat si eu, si iti dau dreptate, ca un skiu twintip pierde in inaltime datorita faptului ca are varful si coada intoarse. Desi am probat niste twintips de 181cm, raportate la inaltimea mea erau aproape cat carve-urile mele de 171cm.

    Experienta am destula incat sa ma dau pe niste skiuri mai lungi si mai bune incat sa progresez si sa imi perfectionez stilul….cu alte cuvinte in afara de dropuri (caci am discopatie lombara si ma feresc de socuri la coloana), pot face orice line, ma dau pe oriunde!

    Acum iti este mai usor sa vezil lucrurile si sa ma ajuti sa ma decid Rossignol Scratch BC sau Dynastar BigTrouble?
    PS Nici nu am de gand sa ma apuc de patinaj la vale, skiatul pe gheata nu mi-a facut deloc placere nici on-piste!

  4. popika on 13 November 2007 9:25 am

    O mica rectificare… greseala neintentionata din graba :D inlatime 173cm nu 177cm!

    Sorry!

  5. alexosu on 13 November 2007 9:37 am

    Dintre cele doua ti-as recomanda Dynastar Big Trouble de 176cm. 186 s-ar putea sa fie prea mult schi, cum ar veni, mai ales ca e un schi destul de rigid.
    Rossi e ok, dar e mult mai de parc - adica varf si coada foarte moi care s-ar putea sa te cam incurce rau pe altceva decat powder.
    Dar, in locul tau sa fiu, m-as mai uita si la Volkl Bridge. E urmasul lui Karma care a fost un schi foarte reusit. Bogdan poate sa iti spuna mai multe, s-a dat vreo 2 ani pe el.
    Orice model ti-ai lua dintre cele de aici, atentie mare la legaturi, sa fie cu stopere late.

  6. popika on 13 November 2007 10:47 am

    WIDE BRAKE it is! Nu am uitat de ele…. Astept doua oferte ptr skiuri cu legaturi si WB modele 2007 Rossi Scratch BC si Dynastar BigTrouble si porbabil ca banul o sa decida daca ma dau pe un skiu cu o idee mai moale si dupa perfectionare il schimb cu unul mai rigid!

    Un tip care le-a incercat pe amandoua mi-a recomandat Scratch BC ca se potriveste mai bine la ce caut eu si cu toate ca Dynastar are o experienta mai mare pe segmentul acesta, Rossi a pistonat mult a testa, retestat si imbunatatit skiu si cica ar fi un pic mai reusit!

    Cred ca o sa raman la Rossignol Scratch BC….

  7. alexosu on 13 November 2007 10:50 am

    Ma bucur ca ti-am putut fi de folos :).

  8. popika on 13 November 2007 12:16 pm

    Intr-adevar mi-ai fost de folos si iti multumesc ptr asta….mai rar siteuri ca asta….
    Am uitat sa te mai intreb ceva….am auzit multa lume ca zice “am luat modelul X in teste”. Zi-mi si mie te rog, ce prespune sa iau niste skiuri in teste si unde pot gasi magazine sau dealeri care ofera posibilitatea asta?

    10x

  9. alexosu on 13 November 2007 12:29 pm

    In Sinaia Rossi si Volkl vin din cand in cand cu modele pentru testat. Nu costa nimic, dar trebuie sa stai la coada. Din pacate astea sunt actiuni semi-underground, nu sunt anuntate nicaieri, modelele sunt putine samd.

    In Austria, in schimb, poti sa inchiriezi modele foarte noi, sau chiar modele nelansate. In martie in St Anton erau la inchiriat Volkl Tigershark, schi lansat abia acum, pentru sezonul 07/08. Contra cost, normal, iar preturile sunt in general mai mari decat pentru un schi obisnuit (in jur de 35-40 de euro).

  10. alb_ca_zapada on 14 November 2007 11:42 pm

    iete ce discutie interesanta am gasit aici… eu unde fusesi?
    hehe, ma rog, sa zic si eu ceva.

    1. daca tot nu te dai de-a dura si nu faci ca elicopteru pe kikere si daca tot nu-s parcuri in rom, de ce naiba iti iei twin-tip? mergi in switch? pe bune, nu e o intrebare asa, de smecherie…. eu unul nu-s in stare.

    2. eu m-am tot dat pe karma si aici si afara… pt romania e un ski excelent, pentru afara mi-a fost cam mic si ingust… asta pina am descoperit legend pro… la el te-ai gindit? zic si eu, incerc sa fac prozeliti, stiu, nu e twin-tip

    3. mi se pare ca esti destul de greu si legat pentru un ski serios… adica te dai de la 5 ani, poti face orice linie, 83kg/177, la naiba, te-ai putea da la orice ora pe ceva peste 180… sigur nu te cheama trandafir? :)

    4. ai grija la leg, vb lu alex… eu m-am cam chinuit sa-mi gasesc unele cu stoppere late p-aici… ca de obicei nu se prea aduc… si vezi ca mai nou nu prea sa mai pot inlocui stopperele la marea maj.

    5. last word.. twin-tip, ne twin-tip, tu decizi… dar ia-ti dynastar, e mai de facon, mai exclusifist, alta imagine ;)… deh, made in chamonix… si nu uita sa le zici de noi :)

  11. ion on 21 November 2007 2:01 pm

    karma sunt groaznice pe gheata pe zapada tare si pe “scoici”. vibreaza de-ti clantane dintii, iti cad ochelarii, explodeaza cola in rucsac etc. dar cum zapada e mai moale nitelus (chiar si fleasca daca-s bine ceruite skiurile) e deja vis. :) iar pe powder nu necesita nici un efort in a le folosi.

  12. shepty on 18 January 2008 2:29 am

    Si eu zic Dynastar in loc de Rossignol. Eu ma dau pe Dynastar Big Trouble de 1,86 si e super. sta bine la viteza, sta bine in pow, sta bine si pe groomed. E destul de rigid la mijloc ca sa stea bine si pe putina gheatza. E un schiu all-around foarte bun daca poti sa il duci….
    Cat despre schiurile cu reverse camber,,,,m-am dat pe unele si nu m-0as mai da decat in cazul in care am 2m de pow pow sub picioare:))))))
    Asteptati pana la anu, din cate stiu Rossingol o sa scoata schiuri cu Magne-Traction (de la Lib Technologies snowboards)….daca le pun pe schiuri de freeride o sa fie posibil sa le faca mai moi si totusi sa tine foarte bine si pe partie batuta.

    ciau

  13. zgura on 26 September 2008 12:42 am

    Am citit posturile voastre de cateva ori la rand…. sunt f indecis.
    Sa va zic despre ce este vb ca poate ma ajutati si pe mine cu un sfat

    Ski-ez de 7 ani serios, ma dau tare imi place sa ies des de pe partie in free ride. Am 186 cm, 86 kg pana acum m-am dat pe rossignol zenith Z9 dar nu prea imi plac cum se comporta in off pista, in acesta toamna vreau sa-mi cumpar ceva mai mult pentru off pista, voi merge in Austria si vreau sa am cu ce sa ma dau :). Caut un ski pentru freeride , dar car sa se comporte bine si pe pistele din Romania (gheatza, zapada putina, bolovani) as vrea rossignol scratch dar cred ca sunt destul de greu pentru modelul asta de altfel rossignol bandit imi face cu ochiul dar sunt prea moi pentru pistele din romania……eu ce imi cumpar ?Need Help!

  14. alexosu on 26 September 2008 9:49 am

    Asa e, Z9 nu e un schi de offpiste.
    Nu o sa gasesti un schi de freeride care sa se comporte bine pe partiile inghetate. Trebuie sa faci un compromis undeva. Recomandarea mea ar fi sa testezi inainte sa cumperi. Si sa testezi un model lat si rigid. Gen Dynastar Legend Pro Rider de anul trecut - se pare ca modelul de anul asta e mult mai soft, Stockli Stormrider DP Pro sau Stormrider XXXL. Ai mai putea incerca Volkl Mantra (mai soft, dar mie personal imi place foarte-foarte mult - vezi pe site un review), Elan 999 (Bubulu are si el un review pe site). Armada are niste modele foarte interesante - ARV, de exemplu, sau ANT.
    Lista sigur e mai lunga. Dupa cum tot anunt pe site, in curand urmeaza o serie de articole despre noile modele ale fiecarui producator.

  15. zgura on 26 September 2008 12:47 pm

    Multumesc @alexosu pentru raspuns… …..imi este greu sa ma opresc la unul din ele. As vrea daca se poate sa primesc un feedback de cum se comporta un schi de freeride pe o partie amenajata.

  16. alexosu on 26 September 2008 1:21 pm

    :)) daca il lasi sa “alerge”, se comporta foarte bine. Modelele pe care le-am enumerat eu mai sus au un radius de peste 20m - mult peste in cele mai multe cazuri. Asa ca ai nevoie de mult spatiu ca sa iei un viraj ca lumea. Si de multa viteza.
    Gandeste-te la un schi de GS, dar mult mai lat. Cel putin Dynastar LP Rider si Stockli DP Pro chiar asa au fost gandite.
    Pentru Mantra, 999 si LP Rider vezi review-urile de pe site.
    Mantra aici http://www.derdelus.ro/2007/12/17/voelkl-mantra-ski-review/
    999 aici http://www.derdelus.ro/2008/01/08/elan-m999-wood/
    Legend Pro Rider http://www.derdelus.ro/2007/02/16/dynastar-legend-pro/

  17. danipavel on 21 January 2009 9:21 am

    Incepator-mediu, inaltime 165 , greutate 55kg. Am achizitionat niste Fisher Race-uri de 150 . E ok? ca nu sunt foarte incantata…

  18. alexosu on 21 January 2009 9:48 am

    Pentru off-piste? Zic ca exista si optiuni mai bune :D.

  19. aghidusu on 21 January 2009 10:30 am

    @zgura: imi pare rau ca vad abia acum postul tau. Poate te mai ajuta cele de jos…
    Experienta mea (nu prea mare) pe un Rossi Bandit B3 de 176cm -pe care sunt puse niste legaturi Diamir. Am precizat legatura pt ca datorita constructiei ei mie mi se pare ca nu altereaza flexibilitatea schiului, adica atunci cand el se arcuieste tija care sustine claparul aluneca in prinderea de la calcai. Alte tipuri de legaturi cred ca pot induce un comportament putin diferit pt ca mentine schiul drept sub clapar.
    Asadar, impresiile mele:
    OFF PISTE cu zapada batuta de vant: multumit
    OFF PISTE cu zapada proaspata si grea: nu prea multumit, viram cam greu; dar ma bazez doar pe o singura zi de ski in aceste conditii.
    OFF PISTE cu ceva crusta: multumit

    ON PISTE dura: nemultumit pt ca skiul vibreaza. Cu cat este mai dura pista cu atat vibratiile sunt mai puternice. Cu cat viteza este mai mare cu atat vibratiile sunt mai puternice. Aceste vibratii solicita mult muschii, mai ales daca ai viteza si trebuie sa cantezi tare.
    ON PISTE cu un strat moale: multumit, vibratiile dispar, si virajele sunt foarte faine.
    ON PISTE foarte tare/gheata: eu cel putin derapez rau de tot … si canturile nu sunt chiar duse.

    Raza lui de 17m te ajuta in situatiile off-piste, chiar am simtit nevoia sa fie mai mica in unele situatii. Pe de alta parte, unde dai de gheata sau zapada tare (si pana la urma dai si de astea :) ) vroiam ceva mai stabil.

    Este primul meu schiu cu veleitati off-piste, insa cred ca experienta te duce incet spre schiul care ti se potriveste.
    Sfatul meu este sa nu te arunci sa dai o gramada de bani pe un schiu off-piste pt ca in functie de locurile in care te dai, de tipul de zapada, etc. sunt diferente intre schiuri si este posibil sa simti ca ti-ai fi dorit altceva.
    Vaneaza reducerile, sau ceva second-hand in stare buna.
    Personal am ajuns la concluzia ca cine este pasionat va ajunge sa-si cumpere mai multe perechi de schiuri.

  20. jura victor on 8 February 2009 7:05 pm

    Hei,eu skiez de la varsta de 4 ani si sunt in picioare pe partie cu freestyle10

  21. iovanescu iasmina on 21 June 2010 1:24 pm

    hei jura victor te cred cu partea cu 4 ani dar la partea cu freestyle ma rog scrie ce vrei dar inseamna ca ia si freestyle la sk8teboarding nu?

  22. Andrei_Nae on 26 June 2010 10:17 am

    Salutare,
    Interesant rau topicul asta:)
    Eu schiez de mai bine de 12 ani (23 in prezent) dar abia anul trecut am iesit de pe valea prahovei/Poiana spre Austria.
    Pana acum m-am dat doar pe schiuri carve, dar de la anul as incerca ceva freestile, ideea e ca nu vreau sa ajung pe partii complte virgine - ala e freeride, doar sa ma distrez pe partie si pe marginea ei:) - deci ceva tot la 170 - 180 (eu am 1.90 dar putine kile:)) dar sa pot incerca si mers cu spatele sau ceva:)
    Multumesc frumos

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free