Radius… ce e aia?

18 October 2007, alexosu

Astazi discutam despre radius. Cine e dansul si ce vrea de la viata?

Inchipuiti-va ca pana prin anii 90 schiurile erau drepte. Perfect drepte. Singurele diferente erau de lungime si de flex. Pe vremea aia oamenii schiau cu picioarele apropiate, cu piciorul interior ridicat - aia care stiau si puteau. In powder se schia cu cele mai lungi schiuri din dotare, asa ca nu era nimeni surprins ca erau oameni care ieseau cu schiurile de coborare de 2,30m in zapada proaspata.

In acelasi timp, din ce in ce mai multi tineri se apucau de alt sport - snowboard-ul. Industria era in scadere, multi producatori au fost foarte aproape de disparitie, pe fondul scaderii vanzarilor. Pana cand cuiva i-a venit ideea salvatoare: cum ar fi daca un schi ar arata ca un snowboard? Cum ar fi daca ai putea sa te dai “carve” si pe schiuri? Se pare ca primul schi carve a fost lansat de Elan si s-a numit Stealth. Era simetric, adica latimea varfului si a cozii erau aceleasi. Modelul in sine a fost un esec, dar a deschis un drum nou - schiurile carve urmau sa salveze o intreaga industrie.

ski anatomy


Totul sta in notiunea din titlu - “radius”. O definitie simpla a termenului zice ca radius = raza cercului pe care l-ar descrie curbura schiului. De fapt lucrurile sunt putin mai complicate, pentru ca figura geometrica pe care o descrie curbura schiului poate fi si o elipsa. Dar astea sunt detalii nefolositoare.

Cert e ca modul in care se schiaza s-a schimbat radical. Radius si carve sunt sinonime din anumite puncte de vedere. Ideea de baza e simpla: prin tehnica numita carve, nu se mai pierde viteza in viraje. Ba chiar se poate castiga. Pretty cool, nu? Motivul e simplu. Tot ce trebuie sa faca un schior este sa stea in pozitia corecta (despre asta cu alta ocazie, poate) si sa incline picioarele. Daca miscarea e executata corect, s-ar putea ajunge la performantele din clipul de mai jos.

Cu cat radiusul este mai mic, cu atat virajele vor fi mai stranse. Dar exista si efecte adverse: un schi cu un radius mic nu se simte bine decat pe cant. In linie dreapta, la viteze mari pot aparea problemele - schiul are tendinta sa “agate”, adica sa intre in viraj de capul lui. Asa ca schiul trebuie ales cu mare atentie si schiat ca atare.

Sa mai detaliem putin: in momentul in care schiul intre in viraj se va si flexa in functie de cat de rigid e. Schiurile de competitie se curbeaza la viteze si forte mari, cele pentru incepatori la viteze si forte mai mici. Dupa cum stim de la primele ore de fizica, actiunea are si o reactiune. Deci, odata ce schiul s-a indoit, urmeaza sa revina la forma initiala. Energia pe care o pui in intrarea in viraj pentru a indoi schiul, se intoarce la iesirea din viraj cand schiul se indreapta. De aici rezulta distractia - la iesirea din viraj sunt senzatiile maxime, cand schiul aproape pluteste.

Totusi, carve-ul nu e Nirvana schiului, ci e chestie de alegere personala, e doar o alta tehnica de schi. In sportul asta important e sa te simti bine.

Ce ziceti de “reverse sidecut”? Asta inseamna ca schiul e mai lat in talie si mai subtire in extremitati; sunt foarte putine modele de genul asta. Rezultatul e un schi ultra-specializat, care se foloseste numai in powder foarte mare. Primul model de genul asta a fost lansat de Volant, pe vremea cand Volant se ocupa de inovatii si nu de fashion, si se chema Spatula. E inca un schi foarte apreciat si cu o cota buna pe piata SH mai ales pe coasta de V a US si in Alaska. Din zilele noastre, vedeti Armada ARG, DP Skis Lotus 138 sau K2 Pontoon. Mai multe pe tema asta, cand vom vorbi de schiurile de powder.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

11 Raspunsuri la “Radius… ce e aia?”

  1. lucian on 18 October 2007 4:54 pm

    superb!
    la fel si pe placa.

  2. Flipper S on 19 October 2007 10:08 am

    @ lucian
    ce e superb, articolul sau filmuletul ? (eu zic ca articolul, filmulete gasesti pe net :d )

    pe snowboard e alta mincare de peste, carvingul pe snowboard se face cu placi speciale si cu legaturi hard. vezi mai multe detalii pe http://www.extremecarving.com/index.html

  3.   Schiuri - categorii si tipuri by derdelus.ro on 25 October 2007 1:45 am

    [...] profil (sidecut) [...]

  4.   Schiuri 100% pentru partie by derdelus.ro on 4 November 2007 9:59 pm

    [...] functie de lungime si radius s-ar distinge urmatoarele [...]

  5.   Ce schiuri sa imi iau? Nu prea imi place pe partie by derdelus.ro on 9 November 2007 4:45 pm

    [...] tedinta in materie de powder e “reverse camber” si/sau “reverse sidecut”. Am mai vorbit pe tema asta, dar nu insist pentru ca in Romania nu prea aveti ce face cu asa [...]

  6. cristian on 29 December 2007 10:37 pm

    Salut!

    Zielele astea m-am dat cu un Atomic SL 9

    radiusul era de 11

    28 ani / 178 cm / 80 KG /
    nivelul .. chiar nu-l stiu.. in ultimele zile am facut cam 17-18 coborari pe Clabucet
    insa e a 6 zi la ski

    am “invatat” sa skiez.. acum 20 de ani .. cand mi-am rupt un picior..:)
    si acum o saptamana cand am reinceput skiul

    ideea este ca acum ma doare genunchiul drept de mor.. ai idee de ce?

    tot caut sa-mi iau schiuri.. insa habar nu am ce ar trebui sa-mi iau?

    merci
    Cristian

  7. alexosu on 29 December 2007 10:57 pm

    Ti-a placut Atomicul ala? Daca da, go for it. Banuiesc ca e de 160, corect?
    Altfel, pentru ce vei folosi schiul?

    Despre picior nu stiu ce sa zic. Daca ai un “trecut” cu el, s-ar putea sa fie vreo problema care nu s-a rezolvat complet. Banuiesc ca e la genunchi durerea, nu? Daca persista si/sau apare dupa fiecare zi de schi, ar fi bine sa iti faci o radiografie/RMN.

  8. alb_ca_zapada on 30 December 2007 3:59 am

    @cristian:
    pe bune, daca te doare de ce te chinui??
    primim un feedback ff bun de la propriul trup, trebuie sa stim doar sa-l interpretam…. :)

  9. cristian on 30 December 2007 10:49 am

    salut. multumesc pt raspunsuri..

    acum 20 de ani mi-am fisurat tibia si peroneul.. lucru care s-a soldat cu 4 luni la pat

    ideea este in felul urmator….
    atomic sl 9-le mi-a placut…. e super tare..
    - dpdv viraje - radiusul de 11 se simte foarte bine

    - dpdv viteza - raspunde fff bine, la viteze mari.. nu tremura si iti da o senzatie, probabil falsa, de siguranta (spre deosebire de alte schiuri care incep sa tremure de te apuca si pe tine tremuratul de frica)

    - dpdv hopuri, denivelari, sarituri… e super misto.. parca e continuarea piciorului.. nu tremura.. se comporta perfect… nu-ti da nici un moment sentimentul de instabilitate sau nesiguranta

    cu toate astea ieri cand am plecat de la partie ma durea genunchiul rau da tot. aseara am dat cu un pic de “ben veselul” si se pare ca acum nu ma mai doare…

    nu stiu de la ce poate sa fie durerea..
    a. tehnica - care, oricat de inconstient as fi de fac multe coborari si multe in viteza, nu poate sa fie foarte avansata, iar lipsa de tehnica o suplinesc cu musculatura si oase :-) (fiindca si muschiul femural drept e foarte solicitat )
    b. skiul - pur si simplu nu e pt mine
    c. numarul mare de coborari

  10. alb_ca_zapada on 30 December 2007 12:40 pm

    parerea mea:
    1. esti incepator. 16 ture pe zi poate sa fie cam mult pt tine. poti fi bine facut si solid, dar pur si simplu solicitarea sa fie cam mare.
    2. nu cred ca are leg cu accidentarea cea veche
    3. genunchii sint extrem de solicitati in sportul asta… ba mai mult, accidentarile mai nou sint aproape exclusiv in zona aia… tibii si peronee nu se mai rup acum
    4. cu virsta ne cam lasa genunchii… n-ar trebui sa pierzi din vedere niste inceputuri de pb acolo… in schi e primul lucru care cedeaza cu virsta (artroze si alte rahaturi)
    5. revenind la faptul ca esti incepator: a compensa prin musculatura lipsa de tehnica merge pe perioade scurte… daca exagerezi e posibil ca solicitarile sa fie prea mari mai ales ca tu in mod sigur nu ai dezvoltata musculatura care trebuie… si atunci sufera genunchiul pt ca preia socuri pe care muschii tai nu pot si nu stiu sa le amortizeze.

    pe final sfatul meu e sa o lasi mai moale ca nu stii cind te pricopsesti cu o ruptura de ligament… am mai zis-o, durerea ne-a fost data ca sa fim atentionati ca in zona aia e ceva in neregula… asa ca fii atent la semnalele de la propriu-ti trup

  11. Despre snowboard : derdelus.ro on 14 January 2008 12:26 pm

    [...] acelasi lucru ca si la skiuri iar pentru mai multe informatii exista pe derdelus.ro un articol mai amplu - Profilul este in directa legatura cu lungimea si este foarte important in viraje astfel daca avem [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.