Despre snowboard

14 January 2008, by Flipper S

Inainte de a vorbii despre cum trebuie aleasa o placa de snowboard (urmeaza un articol pe acesta tema) am decis sa enumar principalele caracteristici ale placilor si sa descriu succint cum pot acestea influenta comportamentul palcii. Here goes:

  1. Talpa (Base) - este aceea parte a placii care este in contact cu zapada - Talpa placii este foarte importanta in relatie cu viteza placii (indicii de viteza, gasiti pe unele placi, sunt in directa relatie cu materialul si tehnologia folosita la fabricarea talpi)
  2. Curbura (Camber) - este acel spatiu care se formeaza in centrul placii cind aceasta sta pe o suprafata plana - Curbura este strins legata de flexibilitate, o curbura mica (adica putina presiune pe virful si coada placii) duce la o rotire/rasucire foarte usoara a placii lucru de dorit in cazul unor placi utilizate la frestyle sau park, o curbura mai mare da un control mai bun, lucru dorit in cazul palcilor de freeride. Sfat: uitati-va la acesta curbura daca achizitionati placi second si comparati-o cu dimesiunea unei placi identice dar noua sau dimensiune data de producator, daca acesta curbura este mult mai mica decit cea indicata este un semn ca acea placa si-a cam trait viata.
  3. Flexibilitate (Flex Point) - reprezinta masura ridigitatii la o placa - Flexibilitatea detremina comportamentul placii pe denivelari si diferite tipuri de zapada. In general pentru incepatori este de dorit o flexibilitate mare deorece asigura o manevrabilitate crescuta la viteze mai mici, iar pentru avansati o flexibilitate mai mica. Oricum alegerea flexibilitatii placii depinde de mai multe criterii astfel ca placile de freeride vor fi mai dure in comparatie cu palcile de freestyle.
  4. Canturile sau Marginea placii (Effective Edge) - Portiunea de metal care inconjoara placa pe margini, si pe care se fac virajele (marginea de metal de pe virf si coada nu sunt incluse ) - Canturi lungi cauzeaza o crestere a satabilitati dar ingrreuneaza curbele strinse, canturi scurte usureaza curbele strinse
  5. Lungimea (Overall Length) - Lungimea

    buy White Christmas

    totala a placii - Lungimea placii determina manevrabilitatea palcii si stabilitatea acesteia.

  6. Profil (Sidecut Radius) - masoara partea scobita a placii si spune cit de adinca este “taietura” placii. In principiu este cam acelasi lucru ca si la skiuri iar pentru mai multe informatii exista pe derdelus.ro un articol mai amplu - Profilul este in directa legatura cu lungimea si este foarte important in viraje astfel daca avem un profil mic vom fi avantajati la curbe strinse iar cu un profil mare, placa va vira mai larg.
  7. Latimea (Waist Width) - masoara partea cea mai ingusta a placii (de obicei este intre legaturi in mijlocul profilului

    The Killing Room film

    ) - latimea este importanta in legatura cu marimea piciorului si modul de folosinta (tipul de teren si zapada pe care placa va fi folosita).

In functie de combinatia elementelor de mai sus rezulta diversele tipuri de palci:

  1. Speed boards (Race boards, Carving Boards, Boardercross)
  2. Freeride boards (Big mountain)
  3. Freestyle boards ( Park/Pipe boards)
  4. Backcountry boards (All mountain)
  5. Womens boards

    How to Be a Detective release

  6. Kids boards

Aproape toate categoriile de palci enumerate mai sus au si asa numitele Signature series boards care deobicei reprezinta virful de gama si sunt facute de/pentru rideri celebrii si implicit poarta semnaturile acestora.

Cam atita pentru azi, data viitoare vorbim despre cum trebuie aleasa o placa in functie de mai multi factori urmind mai tirziu sa intram in mai multe detalii despre fiecare categorie enumerata mai sus.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

11 Raspunsuri la “Despre snowboard”

  1. demon on 14 January 2008 2:14 pm

    E taman invers. Placile de freeride sint mai tari si cele de freestyle sint mai moi ;)

  2. Flipper S on 14 January 2008 2:20 pm

    Corect, am scris gresit.

    Mersi pentru observatie!

  3. brimex on 15 January 2008 12:55 pm

    Eu mi am luat prima ca prima placa una zic eu destul de rigida..Nu mi pare rau. La viteze mari se tine f bine.Cu micile sarituri e mai complicat.:)) ..dar alea nu prea sunt de mine..

  4. Flipper S on 15 January 2008 2:51 pm

    depinde ce insemna “destul de rigida”. Din pacate flexibilitatea nu este standardizata inca astfel incit difera destul de mult de la un constructor la altul.

  5. Tipuri de snowboard : derdelus.ro on 28 January 2008 5:31 pm

    [...] cum spunem in articolul anterior placile se impart in mai multe categorii, astfel ca [...]

  6. sh on 20 December 2010 3:01 pm

    stie careva unde pot gasi cureluse de plastic pt legaturi, k mi s’au rupt!

  7. Mirel on 20 December 2010 3:21 pm

    Google it!

  8. marcu on 20 December 2010 3:55 pm

    Lungimea (Overall Length) - Lungimea totala a placii - Lungimea placii determina manevrabilitatea palcii si stabilitatea acesteia.

    Aici e un pic eronat, manebvrabiliattea este influentata de RUNNING Length adika de lungimea placii care atinge zapada. O placa de freeride de 155 (Over all lenght) o sa aiba un running edge mai mic decat un board de freestyle de aceeasi dimensiune… insa… acum cu noile tehnologii nu stiu daca mai are sens mentionarea acestor termeni. Odata cu aparitia rockerului lungimea placii devine din ce in ce mai putin importanta in ceea ce priveste manevrabilitatea.

  9. Flipper S on 20 December 2010 4:32 pm

    @ marcu - de acord cu tine.
    Initial nu am vrut sa mai pun inca un termen si am considerat ca Lungimea (Overall Length) si Running Length sunt oarecum proportionale, dar ai dreptate proportionalitatea difera de la un tip de placa la altul.

    Cu noile tehnologii problema se modifica si unii termeni dispar iar altii apar, interntionez sa scriu o noua versiune a acestui articol si sa includ si noile tehnologii dar din pacate nu am mare experienta cu rockerul, am mers doar de citeva ori pe o “banana” si intradevar manevrabilitatea e alta (mult inbunatatita),
    acuma caut sa-mi achizitionez o noua palca (roker) si revin cu primele impresii.

  10. Flipper S on 20 December 2010 5:53 pm

    @sh - la service de ski si snowboard.
    pt. Timisoara incerca la Sport Concept.

  11. sh on 21 December 2010 1:09 am

    @Mirel - crede’ma ca asta fac de vreo 3 zile…da nu gasesc rezultate in Romania!

    @Flipper S - ms…voi incerca acolo! ;)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free