0
Vote

Cum aleg claparii? (2)

17 October 2007, by absinth

In materie de clapari, nu prea ar trebui sa existe branduri preferate, caci, nu-i asa, claparul bun e ala de ti se potriveste cel mai bine.

Totusi, asa cum exista schiuri specializate, exista si clapari pentru diverse tipuri/niveluri de schior. In plus exista modele care au nume diferite, chiar si preturi diferite, dar sunt in esenta cam acelasi lucru. Ca sa fie si mai complicat, caracteristicile unui anume model pot varia semnificativ de la an la an.

De exemplu claparii Atomic sunt in general rigizi si ingusti, Dalbello sunt mai comozi si usor de customizat, Tecnica sunt mai largi si usor rigizi, Salomon sunt ceva mai soft, Nordica sunt mai scumpi. Astea sunt tendinte generale, nu trebuie luate mot-a-mot.

Cu cat schiezi mai in forta si cu viteza mai mare, cu atat claparul trebuie sa fie mai rigid, sa poata trasmite mai repede si mai exact forta catre schi.Rigiditatea e cea mai importanta caracteristica la un clapar. Neajunsul e ca pot aparea diferente mari intre momentul in care probezi un clapar in magazin, unde e cald si bine, si momentul in care il pui in picior pe partie, unde se presupune ca e frig ca naiba. In general claparul e un compromis intre rigiditate (adica siguranta la viteza si fidelitatea cu care iti transmite informatii despre partie) si comoditate. In ciuda importantei, rigiditatea nu are o unitate de masura standard pentru toti producatorii. Asa ca inainte sa cumperi un clapar, trebuie sa vezi cam cum sta treaba la fiecare brand in parte.

Ciorapii sunt si ei foarte importanti. Feedback-ul pe care ti-l da claparul se poate opri in grosimea ciorapului. La fel, reactiile corpului se pot pierde intre ciorap si claparul. Ideea e ca piciorul, ciorapul si claparul sa se miste impreuna. Sunt multi schiori de competitie care schiaza fara ciorapi. Nu vrei sa faci asta pentru ca mirosul… iih.

Niciodata nu e de ajuns, asa ca spun si eu: schiul nu incepe cu schiurile, cum s-ar putea crede, ci cu claparii. Cumpara clapari, inainte de orice. Si probeaza-i bine, documenteaza-te bine. Daca nu te descurci, intreaba-ne :).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
Concurs BCA & WIntermag

Comentezi?? Comenteaza!!

146 Raspunsuri la “Cum aleg claparii? (2)”

  1. Flipper S on 17 October 2007 10:19 am

    … cu cit un clapar este mai rigid cu atita te oboseste mai tare (te solicita mai mult). Oricum si la clapari cred ca trebuie o diferentiere in functie de abilitatile de skior ale fiecaruia. De ex pt incepatori e recomandat un clapar mai moale, iar pentru cei profi … hmm, pentru profi, nici o recomandare ca stiu ei mai bine :d.
    Claparul trebuie luat pentru nivelul la care esti acuma si nu pentru nivelul la care visezi sa ajungi. Daca te visezi un mare vitezist si tu deabia te tii pe schiuri nu-ti lua clapari tari duri pentru ca mai mult te vor incurca, asteapta pina cresti ca si skior si ti iei atunci.

    … nu am mai skiat de ceva ani buni in schimb am fost in fiecare sezon cu placa iar acuma imi dau cu parerea la clapari … daca vede cineva ca o iau pe alturi sa zica :d

  2. alexosu on 17 October 2007 10:28 am

    Man, ce sa zic… Eu sunt de parere ca e bine ca echipamentul sa fie o idee mai bun decat ai nevoie, asta plecand de la ideea ca majoritatea celor care schiaza incearca sa progreseze.

  3. Flipper S on 17 October 2007 11:06 am

    …hmm …. poate fi adevarat ce zici atita timp cit esti constient la ce sa te astepti de la echipamnent.
    Ma gindeam acuma ca multi sunt skiori de duminica, adica schiaza in jur de 15 - 20 de zile pe an dar ii vezi cu ultimile aparitii (probabil s-au dus la magazin si au luat ce era mai bun (ultimul ragnet)) folosite incorect (ii vezi ca isi dau drumul la vale pentru viteza cu skiuri carve si nu constientizeaza ca pica chiar din cauza skiurilor (vibratiile pe virful skiului))
    Daca consideram ca pentru un skior de duminica trebuie cam 3-4 sezoane sa-si perfectioneze tehnica astfel incit sa simta nevoie de alt echipament atunci poate ar trebuii, cum spui, ca echipamentul sa fie o idee mai bun.

    Revenind la clapari, de exemplu pentru claparii de tip race (foarte duri) trebuie sa stapinesti skiul foarte bine si sa ai o pozitie joasa cu genunchii foarte indoiti (e impusa de clapar), acest clapar nu te va ajuta nicodata la slalom sa nu mai vorbim de powder unde trebuie sa stai un pic pe coada skiului.

    … aaa, si clar claparii trebuie sa fie in concordanta cu legaturile si cu tipul de ski pe care il ai sau vrei sa-l achizitonezi.

  4. alexosu on 17 October 2007 11:15 am

    Hmm… corectie. In powder NU trebuie sa stai deloc pe cozi. Dar despre asta cu alta ocazie.

  5. Flipper S on 17 October 2007 11:22 am

    da … ??? …hmm …
    Ne-o lamuri cind vine topicul cu pricina :d

  6. Popika on 7 November 2007 2:41 pm

    Am vizitat si eu siteul la recomndarea lui Bcoman, caruia i-am cerut un sfat asa ca acum o sa intreb si aici….vreau sa imi iau clapri si nu stiu ce si cum! Modelele la care m-am gandit sunt
    *Tecnica Diablo Magma (flex 100),
    *Lange Fr 110 (flex 110 sau variatiuni in functie de ce recomandati)
    si de ce nu
    *Rossignol BSquad Carbon (flex 120)/Composite (flex115))
    asa ptr ca ma gandesc sa imi iau o pereche de skiuri Rossignol Scratch Brigade/Scratch BC sau Scratch FS WRS (2007) au 84cm in talie. Bine despre skiuri poate altadata.
    Acum ce dileme am eu la clapri: care este mai rigid si care este mai moale, ca sa imi iau? eu am niste calapri Nordica cu lex 70-90 si claparul care vreau sa il iau este mai mult ptr pow si din cand in cand si ptr pista. Ce imi recomandati din modele de mai sus si de ce?

    De skiat, skiez de la 5 ani dar de vreo doi ani am prins gustul freerideului si m-a facut sa imi iau un echipament ptr freeride.

    In rest disper vanzatorul cu probatul claparilor! THX in advance!

  7. alexosu on 7 November 2007 5:21 pm

    Intai ar trebui sa stii ca Lange FR si Rossi BSquad sunt, in mare, acelasi lucru.
    Eu sunt de parere ca pentru off-piste si daca nu te dau foarte tare nu e nevoie ne un clapar foarte rigid. Coman o sa iti spuna altceva, probabil :), lui ii plac claparii din granit.
    Revenind la modelele propuse de tine, toate sunt foarte bune, foarte reusite si probate in timp. Deci nu o sa ai surprize neplacute. Dar nu pot sa fac o recomandare. Trebuie sa probezi si ala care iti vine mai bine castiga. Eu nu sunt atasat de vreun brand anume. Claparul preferat e ala care imi vine cel mai bine.

  8. Thenutz on 7 November 2007 6:04 pm

    Interesanta discutie…. cu aceeasi problema q care se confrunta popika ma confrunt si eu… Lista mea in schimb sta altfel…:

    Salomon Impact 10
    Salomon Gun
    Lange freeride 110

    Am schiuri de 87 in talie (Salomon Foil) si as vrea niste recomadari (indrumari) mai “profi” in ceea ce priveste clapariii…Sunt perfect de acord q faptul k ce iti vine bine pe picior e cel mai bun pentru tine. Oricum nu aleg ceva fara sa probez inainte, dar as dori si opinii despre modelele mentionate mai sus… Schiez si eu de destula vreme, dar nu stiu ce sa aleg….nu as vrea 100% freeride.

    Multumesc anticipat pt reply!

  9. Popika on 7 November 2007 6:07 pm

    Dar ce zici de ideea de a avea un setup de la acelasi producator? Adika daca tot an de gand sa iau niste Rossignol Scratch sa imi iau si claparii tot Rossignol Scratch care cred ca au flex 95/85?

    Ce insemna din puctul tau de vedere un clapar foarte rigid (ca flex)? Sa inteleg ca Bcoman ar prefera 120 chiar 130 si eu sa ma multumesc doar cu un 100?

  10. alexosu on 7 November 2007 6:27 pm

    @Thenutz
    Lange sunt in general vazuti mai bine decat Salomon. Mie, personal, nici nu imi plac foarte mult Salomon, mi se par foarte moi si nu mi-au dat vreun sentiment de incredere. Nu inseamna ca altcineva nu poate vedea in Salomon un clapar foarte bun. Deci eu m-as orienta catre Lange din lista ta.
    Dintre cele doua Salomonuri, Gun e al mai destept. Pe forumurile de schi de pe afara are review-uri foarte bune. Despre Impact nu prea stiu ce sa iti spun. E un model nou si lumea nu prea s-a inghesuit sa il testeze.

    @Popika
    Nu ma intereseaza un setup de la acelasi producator, sorry :). Daca Rossi Scratch ti se pare ok, go for it. Oricum e un clapar foarte ok. Am schiat multi ani in Rossi si nu prea am de ce sa ma plang.
    Pentru mine, orice depaseste 110 e foarte rigid. Limita mea de suportabilitate cred ca e in jur de 110. Pe de alta parte, dupa o iarna serioasa un 110 cred ca ajunge pe la 100. Cel putin eu asa patesc.

  11. alb_ca_zapada on 8 November 2007 12:03 am

    sa ma bag si eu in discutie, ca deh, ma cheama coman.

    1. indicele de flex difera de la un producator la altul… asa ca nu merge sa compari nordica cu rossi de ex

    2. eu unul ma dau pe niste rossi race carbon model 2005/2006 parca… un flex de 120.. si vb lui alex, mi-as lua din ciment daca s-ar face…

    3. nu vad nicio leg intre producatorul skiului si al claparului… smecheria asta a venit odata cu marketingul si cu achizitia lui lange de catre rossi prin 89 parca

    4. nici eu nu-s fan de salomon deloc (la clapari doar)… sint moi si prea imi lasa impresia de produs mass market

    5. daca ar fi sa aleg dintre lange si rossi (la aceeasi gama si acelasi flex) as alege totusi lange din motime de brand… cum zicea si alex oricum sint cam acelasi, asa ca as alege originalul (mr lange a inventat claparii).. plus ca au o imagine mai de nisa nu de produs care il gasesti si la hipermarket

    6. am folosit citeva zile acum vreo 2 sezoane niste tecnica… mi-au lasat o impresie tare buna de lucru bine facut

    7. bottom line: ce conteaza cu adevarat este: a) cit de rigid vrei sa fie si b) sa ti se potrivesca pe picior (nu toti claparii au acelasi calapod, si daca piciorul nu e fix pe toate directiile rezultatul e dezastruos in ceea ce priveste controlul skiului)

  12. alb_ca_zapada on 8 November 2007 12:12 am

    ah, si baietii de la freeskier au un buyers guide ok… il dau p-asta ca mie imi place revista… exista si online multe d-astea dar altceva e sa pipai revista cufundat comod in fotoliu :D

    http://community.freeskier.com/pages/pdf/v10_buyers_guide.pdf

  13. Thenutz on 9 November 2007 11:30 am

    Multumesc pentru sfaturi! Am vazut si eu review urile bune despre Gun! Nu prea cred k am cum sa il iau de la cineva din tara…..oricum 90% merg pe Lange. Salomon Impact 10 sunt practic modelul care inlocuieste XWave 10. Un model destul de apreciat din cate stiu eu… nu cred k are cum sa fie nasol….Eu pana acum nu am mai avut clapari Salomon si nu am ce sa spun de flex din experientza…ca ar fi prea moi sau asa ceva…va/te cred pe cuvant.:)

    Daca aveti si alte idei legate de clapari…gen alte modele firme etc. sunt curios sa le aflu. Ma orientez catre un flex de 100-110…q picioarele nu am probleme (platfus sau alte forme ciudate ale talpii) si as vrea ceva orientat catre freeride dar nu exclusivist…

  14. alexosu on 9 November 2007 12:04 pm

    Eu recomand Dalbello. Pe mine m-au cucerit din momentul in care i-am pus in picioare. Modelul pe care ma dau e un Avanti VComp. Destul de usor, destul de rigid si cu tot felul de optiuni de customizare, ceea ce e un lucru foarte bun. Si vin si la un pret ok. Se gasesc in Sinaia la Snow.

  15. Thenutz on 9 November 2007 9:49 pm

    aham…uite am luat o revista de ski din londra si ridica in slavi Surefoot….ai auzit ceva despre ei?

  16. alexosu on 10 November 2007 2:20 pm

    Surefoot e un retailer de clapari pe care ii customizeaza la greu. Gama lor de clapari Surefoot nu e chiar a lor, ci sunt clapari produsi de altii, pe care ei ii modifica si ii branduiesc Surefoot. E o practica des intalnita in alte industrii.

    Orice bootfitter e mai bun decat nimic. Asa ca daca ajungeti in Austria, Elvetia, Franta, Italia, vedeti ce bootfitter-i gasiti in zona. Dar pregatiti-va sa cheltuiti ceva bani (cel putin 100 euro pentru un fitting ca lumea)

  17. popika on 11 November 2007 11:47 am

    Am ajuns si eu pe la Predeal si am gasit un magazin in care aveau Tecnica si am probat un Diablo Fire UltraFit care costau 1070ron. Mi s-au parut f oki ptr modelul respectiv insa eu caut Diablo Magma sau Lange FR110. Rossi Bsquad nu i-am gasit decat la Himalaya unde sunt 1600ron, pana acum cam scumpi, dar totusi prefer Lange ptr ca asa cum ziceati si voi pe aici apartin unui brand cu performante de istorie si este un brand de nisa.

    Unde pot gasi in Buc magazine unde sa probez si eu Lange si tecnica?
    Daca nu gasesc in Buc, atunci unde pe V.Prahovei (imi este mai accesibil)?

    Intr-un final am ajuns la ultima etapa decisiva: sa probez modelele si va decida banul!

    10x…

  18. alb_ca_zapada on 11 November 2007 2:46 pm

    cred (dar nu bag mina-n foc) ca la himalaya e mai scump decit la importatorul din bv… asadar rossi poti incerca in predeal linga gara sau la mag rossi din bv care este pe strada aia care duce in piata sfatului (gasesti pe net adresa). de fapt mai bine suni sa intrebi daca au pe stoc si la ce pret… ai putea sa ai noroc sa gasesti modelul de anu trecut in reducere.
    aceeasi poveste si cu lange, tot in bv, destul de aproape de mag rossi… dar tot asa, suna inainte, ca astia nu prea au ei multe modele pe stoc. in buc am vazut lange la coloane pe academiei… dar tot asa, si ei tot de la bv ii iau cred

    tecnica ii importa zipper din bv (of, tot bv)… aia de aduc si volkl, au magazin la intrare in bv, pe calea buc, pe partea stinga cum vii de la buc. in buc gasesti la un mag pe mosilor vechi, highsports se cheama parca.

    cam asta, daca mai vrei detalii, zi-mi

  19. alexosu on 11 November 2007 7:43 pm

    Cateva observatii:
    1. Lange s-ar putea sa fie mai scumpi decat Rossi, chiar daca e cam acelasi clapar dupa cum ziceam. In general asa e. Deh, marketing. Si ii si gasesti greu @ro. La Mountain Expert (coloane academiei) gasesti fie de tura, fie entry-level, fie din colectii vechi. Nu prea e o optiune, decat daca aduc pe comanda. Deci merita intrebat.
    2. Magazinul Rossi de pe Mureseni/BV s-a cam inchis, din pacate. Acum e o frumoasa banca acolo. Ramane cel din predeal, care e ok. Sau sunat direct. Totusi, din cate stiu eu, dar nu bag mana-n foc, Himalaya nu isi pune mai mult decat isi punea magazinul din BV :). Merita sunat direct, asta e sigur.
    3. Tecnica numai la Ziper. Adica in Brasov, la iesirea spre Bucuresti, Predeal, unul dintre magazinele alea de la strada, dintre benzinarie si gara sau in Bucuresti, pe Calea Mosilor veche, dar magazinul ala e mai mult inchis.

  20. popika on 12 November 2007 9:24 am

    Multumesc mult ptr infos! Sunteti super cool!

    Acum sa va zic eu ce am facut in weekend in questul meu dupa calapri…:
    1. PREDEAL-un magazin micutz intre Rossignol si outlet O’neill, am gasit 3 modele de clapri Techica si eu am probat Technica Diablo Fire UltrFit (1070RON) si au zis ca pana la sf lunii mai aduc si alte modele.
    2. BV-Outletul Rossignol de pe str. Lunga s-a mutat si l-am gasit in magazinu Star (un mag pe genul Cocorul/Unirea) si am gasit BSquad dar mi-au sarit in ochi niste Scratchuri numai ca erau de FS si am uitat sa ma uit la pret (”varza”) si sa probez :D. Am luat telefonul de acolo si o sa vrb cu ei astazi sau maine.
    3. Himalaya-am vazut acolo si BSquad (1590ron) si Scartch(990ron)
    4. Mountain Expert-nu am mai fost de mult, dar o sa ajung pe acolo sa probez daca au ceva

    Mai ramane sa ajung iar in BV sa ma duc sa probez Lange, dar tre sa ii gasesc ca magazinul Rossi s-a mutat. Si la fel si la Ziper (pe Cale Buc), sper sa ajung sa fac o proba.

    @Alexosu “Ramane cel din predeal, care e ok.” Cel din Predeal este magazinul dintre Rossignol si O’Neill? Lange Fr 110 900ron e un pret bun?(imi poate aduce cineva din Cluj)

    In concluzie, optiunile din BUC sunt Himalaya si Mountain Expert de la coloane.

    THX A LOT AGAIN! KEEP IT ON!

  21. alexosu on 12 November 2007 10:23 am

    @Popika
    Pretul pentru Lange e ok. Numai sa nu nu ii cumperi inainte sa ii probezi.
    In Bucuresti mai e o optiune: Gipo de langa Gara de Nord, unde gasesti Nordica. Daca la schiuri optinunile nu sunt prea multe, gama de clapari e completa.

    Da, ala e magazinul Rossi la care ma refer.

  22. popika on 12 November 2007 1:06 pm

    Multumesc mult ptr suport si informatii!

    Mai intai o sa probez tot ce am ochit si de la Tecnica, Rossi si Lange si apoi ma decid. Magazinul Gipo il stiu, dar mai nou partea de sporturi de iarna s-a separat de magazinul mare si este localizat un pic mai sus la 20m carte Gara de Nord si se numeste SKY RUN (sau ceva cu SKY sigur).

    La magazinul ala despre care vorbim din Predeal, o sa aduca pana la sf lunii alte modele de la Lange si mai fac o vizitz pe la ei!

    Astept subiectul legat de skiuirle de FR, FS si BC!
    THX!

  23. alexosu on 12 November 2007 1:27 pm

    Pai ia vezi matale aici.

  24. popika on 12 November 2007 1:45 pm

    My bad!

  25. gremy on 2 December 2007 8:59 pm

    Doresc sa-mi cumpar clapari si schiuri dar nu stiu ce sa aleg deoarece:
    - nu am mai schiat de aprox. 6 ani ( schior de duminica 15 zile pe an)
    - am ajuns la 120 Kg la 186 cm ( m-am lasat de fumat)
    Va rog daca aveti amabilitatea, dati-mi ceva sfaturi pt alegerea claparilor si schiurilor in conditiile date

  26. alexosu on 2 December 2007 9:57 pm

    Claparul trebuie sa fie rigid, asa ca as incepe cu modele de competitie: Rossi Pro Carbon sau Pro Composite, Atomic Racetech 140 sau 130, Nordica Dobermann Pro 130 (aici din cate stiu au acum in magazin numai marimi mici, dar merita cercetat), Fischer Soma Race 120. Depinde, totusi, foarte multe de cum te dai si de unde ai de gand sa ajungi cu schiul. Ce ti-am recomandat mai sus s-ar putea sa fie cam hardcore. Poti merge si pe ceva mai moale, dar e posibil sa te lase repede si sa nu iti ofera sustinerea de care ai nevoie. Pe de alta parte, un clapar mai soft e si mai prietenos cu picioarele tale. Evident ca trebuie sa incerci si Dalbello Krypton :). Cel mai bine e sa probezi multe modele si sa vezi in ce te simit bine.

    La schiuri e si mai complicat. Dar primul schi care imi vine in minte este Volkl AC30, iar al doilea este Head Monster iM 78. Sunt schiuri mai late decat media, dar care merg mai multe spre clasic decat spre carve. Si banuiesc ca esti strain de ce inseamna carve, din moment ce nu te-ai mai dat de 6 ani. Tot din aceleasi motive nu ti-as recomanda ceva mai lung de 180. Astea sunt schiuri all-mountain. Daca crezi ca ti-ar placea sa ramai mai mult pe partii, iti recomand ceva de cross: Atomic SX9 sau Rossi X-Fight 1 Oversize.

    Avem amabilitatea, binenteles, si va rugam, daca se poate, sa ne tutuim. E mai usor de scris asa :).

    Bafta cu alegerea schiurilor.

  27. alexosu on 3 December 2007 3:47 pm

    Ah, de mentionat ceva uber-important: legaturile trebuie sa fie cu DIN de cel putin 12.

  28. gremy on 6 December 2007 3:57 pm

    Multumesc, alexosu. Cu siguranta ca ne putem tutui. Daca mai consideri ca trebuie sa tin cont de ceva te rog sa-mi transmiti.

  29. alexosu on 6 December 2007 8:02 pm

    Putem vorbi pe tema recomandari mult si bine. Cel mai bine e sa vezi ce oferta e prin magazine, sa iti stabilesti o limita de buget, sa mai cercetezi eventual netul asta mare si sa mai discutam dupa.

  30. Kuki on 10 December 2007 1:36 pm

    Salutare la toata lumea !
    Weekendul asta am fost in Predeal (din greseala) si s-a intamplat “nenorocirea”. M-a pus dracu’ sa pun schiuri in picioare (dupa vreo 30 si ceva de ani..) si, dupa doua zile de coborari pe Cocosu’ si p-aia care duce direct la Clabucet sosire, m-am “imbolnavit”
    Deci, la 170 si 60 kg, neantrenat si cu genunchii cam obositi, trebuie asa:
    - clapari (voi sta numai pe partii amenajate, coborari intr-un fel de cristiane, lejer asa - cel putin un an,doi)
    - schiuri
    - legaturi (am inteles ca astea trebuie montate in functie de greutate, dimensiune rotula - unde s-ar putea face asa ceva in ro?)
    Cu tzoalele ma mai descurc…
    Acum ar fi minunat daca mi-ati putea indica si niste pravalii prin Buc care sa aiba ce-mi veti recomanda. Mentionez, daca mai e cazul, ca sunt varza la capitolul ski dar promit sa recuperez cei 30 de ani de pauza :)
    Stiu ca va cer mult dar va implor sa m-ajutati si pe minee…

    Multumesc mult !

  31. alexosu on 10 December 2007 5:27 pm

    Salut Kuki. Ma bucur ca te reapuci de schi, nu conteaza dupa cati ani si la ce varsta :).
    O iau in ordine.
    Clapari - avand in vedere ca te dai “la relaxare” nu am prea multe sfaturi sa iti dau. In functie de buget, ia o pereche care sa iti vina bine. Gasesti mai sus toate sfaturile. Ce NU recomand este claparul “fara clape”, ala cu o clapa mare in partea din spate a ghetei. Din punctul meu de vedere, cel mai bun raport pret/calitate il ofera acum Dalbello. Cu 350 ron iti poti lua o pereche absolut decenta.
    La schiuri pot, tot asa, sa iti dau cateva sfaturi generale. Ia-ti ceva scurt, pana in 160. Rossi Zenith Z3 sau Z5, Volkl AC10 sau AC20, Elan Magfire 8 sau 10, Dynastar D’stinct Plus, Fischer AMC 73… sunt foarte multe optiuni. M-ar ajuta mai mult daca as stii in ce buget te-ai incadra.
    Multe dintre schiuri vin cu tot cu legaturi. Pentru un incepator (cu tot respectul), nu o sa ai probleme cam cu nicio legatura, numai sa o regleze baietii aia cum trebuie. Dimensiunie rotula? N-am auzit de satu’ asta.
    Magazine: Himalaya, Sky-Run, Salomon. Ai putea sa iei chiar si de la Metro, dar nu recomand. Mai bine mai asculti un sfat si de la vanzator, desi majoritatea sunt ca slabi, din pacate.
    Bafta si tine-ne la curent cu treburile :).

  32. Kuki on 10 December 2007 9:06 pm

    Multumesc pt rabdare..
    Bugetul nu-i o pb dar nu vreau sa apar ca manelarii pe partie cu echipament de j’de mii de euro si eu - bata.
    Mie mi-ar cam place astea http://www.volkl.com/ski/unlimited_ac_motion.html
    dar de unde le iau ?
    Claparii astia http://www.gipo.ro/produs/5469.EASY-MOVE-12.html
    or “functiona” ?
    Am mai gasit la Montain Expert niste Blizzard XO cu legaturi Marker Sigma S10. O fi ceva de capu’ lor ?

  33. alexosu on 11 December 2007 12:26 am

    Ei, de la Volkl mai bine te-ai uita la Unlimited AC20. In principiu gasesti la Ziper Sport in Brasov, aproape de iesirea spre Bucuresti pe partea dreapta. Sau un Predeal, la strada, langa gara.
    Motion e ok, dar e un schi mai tont decat AC20, nu ti-ar da ocazia sa progresezi prea mult. Blizzaord XO e de anul trecut si nu ti-l recomand. E un schi prea soft chiar si pentru un incepator. In general am tendinta sa recomand modele putin mai “avansate” decat schiorul, dar plec de la ideea ca omul ala vrea sa progreseze.
    Claparii, dupa cum ziceam, sunt ok. Totusi, aia de la Nordica mi se par cam scumpi pentru ce ofera. Mai bine te-ai uita si la Salomon sau Dalbello.

  34. Kuki on 11 December 2007 1:46 pm

    Pana sa ajung la Volkl am ajuns la Gipo si am gasit astea:
    http://www.gipo.ro/produs/5491.GRAN-SPORT-S8-XBS.html
    Pareri ?

    …si multumiri inca o data..

  35. alexosu on 11 December 2007 2:00 pm

    Mai bine asta http://www.gipo.ro/produs/5488.HOT-ROD-ELIMINATOR-XBS.html

    Desi vad ca diferenta de pret e foarte mare…

  36. brimex on 11 December 2007 3:26 pm

    parerea mea..luati clapari cu flex cat mai mare(bine..nu peste 110 ca acolo este alta mancare de peste).In general orice clapar se lasa, mai ales astea de mass production.
    Evitati toate nebuniile alea cu Ski/walk si alte prostii.(gen clapari cu inkidere cu sireturi/sarma+disc) Sunt numai de marketing puse.Cu cat are mai multe fitzo-gadgeturi cu atat e sansa mai mare sa se beleasca in timp.

  37. Kuki on 12 December 2007 5:07 pm

    Salutam din nou !
    La schiuri e cam clar, se pare ca vor fi Rossignol Z5 (conform sfaturilor)
    Acum intrebarea e: de 154 sau 162 ? …eu avand 170 si 60 kg…
    Si la clapari s-a mai cernut si au ramas astia:
    http://www.atomicsnow.com/34/products/alpin/boots/hawx/h-80.html
    si
    http://www.gipo.ro/produs/5469.EASY-MOVE-12.html
    Dilema…

  38. alexosu on 12 December 2007 9:59 pm

    Nu Hawx. Deci in niciun caz Hawx. Oamenii de pe alte forumuri care s-au dat cu “claparii” astia au dat cele mai proaste note pe care le-am vazut. Mult mai bine Nordica. Daca ar fi sa iti recomand ceva, ar fi astia: http://www.gipo.ro/produs/5465.GTS-12.html . Dar sunt ok-ish si Easy Move.

    Rossi Z5 de 162 e foarte ok.

  39. Kuki on 13 December 2007 3:02 am

    Am inteles..
    Azi voi fi la Gipo sa vad daca au si GTS 12-le. EM 12 l-am probat si-mi venea manusa..
    Inca o intrebare acum: stie cineva unde se pot monta/regla profi legaturi ?
    Multumiri inca o data..

  40. alexosu on 13 December 2007 10:18 am

    In Bucuresti se pot pune (si) la Himalaya. La munte, la orice magazin de schiuri (vanzari sau inchirieri) de pe langa partie.

  41. cosminII on 13 December 2007 1:36 pm

    as mai avea si eu niste intrebari :).
    ac1 vs ac10. cele de anu asta au ceva in plus?
    in rest, ca data trecuta n-am intrebat, pe la restu producatorilor ce ar mai fi?
    multumesc.

  42. alexosu on 13 December 2007 1:46 pm

    Da, sunt mai multe schimbari la toata linia Unlimited - forma, design, materiale folosite. Volkl promite un control mai bun. Schiul de anul asta e mai bun decat cel de anul trecut, deci.
    In rest, vezi si recomandarile pentru Kuki.

  43. Kuki on 13 December 2007 5:39 pm

    Deci:
    GTS 12 nu aveau asa ca sunt fericitul posesor al unor Easy Move 12
    Numai ca baiatul de la Ski Run, foarte amabil, m-a imbarligat ca cica daca vreau sa dau 18 mil pe Rossi Z 5 de ce nu iau mai bine Nordica SpeedMachine 14 (2005) pe care le are la 14.5 mil (sunt reduse - alea de anul asta sunt 25 mil) care zice el ca-s mai adevarate.
    Asa ca, iertati-ma va rog pt. insistenta si plictiseala pe care v-o provoc dar mai am nevoie de un sfat:
    Rossignol Zenith Z 5 Oversize sau Nordica SpeedMachine 14 (2005) ?
    Mie parca-mi par din categorii diferite dar nu foarte. Asa ca va rog, mai dati-mi un branci…

    Recunostinta eterna..

  44. alexosu on 13 December 2007 6:07 pm

    Eu zic sa ramanem la Z5. SpeedMachine din 2005 e totusi un schi din 2005. Intre timp lucrurile au mai evoluat putin.

  45. Kuki on 14 December 2007 12:45 am

    Si eu ma gandeam la fel…
    Diseara le iau. Acu’ sa vedem unde le “udam”.. :)

    Multumesc inca o data pentru tot.

  46. alexosu on 14 December 2007 9:46 am

    N-ai pentru ce. Distractie placuta.

  47. mihutz on 30 December 2007 11:16 pm

    Salut!

    Poate cineva sa-mi dea mai multe detalii despre acest model de ski?…intotdeauna mi-a placut Volkl (am schiat cativa ani pe un P400 si ma gandesc sa-mi achizitionez o pereche…..sy b y the way, ce parere aveti de claparul Atomic Xseries 110?

  48. mihutz on 30 December 2007 11:18 pm

    scuze,,,,era vorba de modelul de schi Volkl Tigershark 12 Foot Power Switch

  49. alexosu on 31 December 2007 12:03 pm

    E un model cu “sistem”, are un fel de disc care se plimba in partea din spate si care face schiul mai rigid sau mai soft (diferentele nu sunt majore, dar sunt). E destul de greu, dar foarte stabil si foarte previzibil, ceea ce e bine, pentru ca e usor de controlat.. Totusi, trebuie sa pui ceva forta si viteza in el ca sa mearga asa cum trebuie. Daca vrei sa cheltui aproximativ 1000 E pe un schi, asta e acel schi :).
    Claparii Atomic sunt foarte ok, atata timp cat nu vorbim de gama Hawx. Daca iti vin bine, ia-i.

  50. rocket on 10 December 2008 11:56 pm

    oki, am citit de sus pana jos ce scrie pe forum, dar tot nu mie clar…in afara de cum imi sta piciorul in clapar si cat de comod il simt, care sunt alte criterii sau dupa ce imi dau seama daca un clapar e mai bun decat altul…fara sa tin cont de marci sau pret.
    ms

  51. alexosu on 11 December 2008 10:51 am

    In general claparii sunt buni - a cam trecut vremea in care luau apa sau se rupeau clape sau aveau alte defectiuni de genul asta. Nu am mai auzit de asa ceva de multi ani.
    Alt criteriu major e rigiditatea. In principiu, cu cat te dai mai tare, cu atat claparul trebuie sa fie mai rigid. Si deci mai scump.
    Dar criteriul major este urmatorul: claparul trebuie sa iti vina.

  52. ghitzuca on 11 December 2008 11:27 am

    @rocket iti alegi claparul in functie de experienta si in functie de cea ce o sa vrei tu sa faci. De asemenea trebuie sa ti cont de faptul ca claparul isi mai mareste dimensiunea cu un sfert respectiv jumatate de numar in timp. Deci este recomandat sa-ti fie fix fara a te jena bineinteles in pozitie de ski (adik inclinat putin in fatza).

  53. john on 14 December 2008 11:42 pm

    Intrebare. Sunt in cautare de clapari buni. Am probat Atomic Hawx, imi vin bine. Am vazut insa si comentariile voastre. Care e problema cu acesti clapari? Ce recomandari/ alternative aveti pentru un schior avansat?

  54. alexosu on 15 December 2008 12:29 am

    Salut John. Nu e nici o problema cu Hawx, doar ca sistemul propus de Atomic nu functioneaza cum spune la cartea tehnica. In sensul ca modul in care se flexeaza claparul e cam dubios.
    Sunt foarte multe alternative: Rossi Carbon sau Composite (Bandit sau Radical), Nordica Speedmachine 14 sau 12, Dalbello Krypton Pro, Fischer Progressor 120, Soma RC4 Comp, Salomon Falcon 11 sau 10… si lista poate continua.

  55. john on 22 December 2008 8:15 pm

    Multumesc frumos. Ce parere ai despre Atomic M90? Am o preferinta pentru Atomic - se aseaza foarte bine pe piciorul meu! Par sa fie clapari buni si convenabili in materie de calitate/pret.

  56. raduac on 23 December 2008 10:20 pm

    Cred ca multa lume isi ia claparul prea mare. Si chestia asta vine si de la vanzatorii care spun ca claparul trebuie luat cu un numar sau doua mai mari. Eu am auzit de cateva ori aberatia asta, mai ales pe la hypermarket-uri. Iata cateva sfaturi pe care le-am primit de la un vanzator capabil la Au-Vieux-Campeur in Franta:
    - daca la prima proba a claparului in magazin poti sa strangi clapele la maxim, atunci cu siguranta acel clapar iti este mare
    - cand stai flexat in clapar, degetele de la picioare nu trebuie sa atinga partea din fata a claparului; dar in pozitia cu genunchii intinsi (atat cat permite claparul) degetele pot atinge varful claparului,
    - din pozitia usor flexata cu claparii inchisi incercati miscarea de a te ridica pe varfurile picioarelor. Calcaiul se va desprinde de fundul claparului intotdeauna, dar important este ca sa nu se poate ridica mai mult de cca 1 cm. Acum nu ma intrebati cum masurati, va trebui sa apreciati pur si simplu.
    Si nu in ultimul rand trebuie mentionat ca este foarte important sa folosesti un ciorap de ski cand probezi claparii. De altfel toate magazinele adevarate ofera ciorapi de ski pentru proba claparilor.

  57. Bogdan on 23 December 2008 11:52 pm

    O recomandare daca se poate pentru un clapar de tura?????

    Mi-au facut cu ochiul o pereche de la Nordica ( cei galbeni ) , i-am probat in magazin si i-am simtit bine in picioare dar totusi nu stiu ce sa zic. Poate ma ajutati voi.

    Multumesc

  58. raduac on 25 December 2008 8:36 am

    Depinde daca faci tura in adevaratul sens al cuvantului (ore intregi de mers pe piei de foca) sau vrei clapari de tura ca sa urci mai usor in creasta la Balea si atunci mai importanta este tinuta claparului la coborare. Nordica de care zici tu (probabil TR12) este un clapar clasic de tura. Dar daca nu vrei sa faci compromisuri la coborare, ti-as sugera Garmont Endorphin sau poate noul Black Diamond Factor, dar din pacate nu stiu unde se pot gasi in Romania.

  59. gioni on 25 December 2008 3:12 pm

    @ alexosu
    ai probat hawx ?
    intre el si rosi carbon, calcaiul sta mult mai bine in hawx. ce nu i-ti place la flexul lui ?

  60. alexosu on 26 December 2008 8:13 pm

    Gioni, cred ca depinde si de glezna. Nu?
    Nu imi place flexul de la Hawx pentru ca nu am incredere in “modelul” propus. Si nu cred ca dupa 1 sezon mai poate prea multe. Un sezon de-al meu, vreau sa zic.
    Daca are cineva Hawx, sa ne zica, dom’ne, cum e claparul asta pe bune, sa nu ne mai scoatem ochii aiurea.

  61. kiru on 6 January 2009 8:27 pm

    @ alexosu
    Ce ai alege dintre Nordica Speedmachine 14, Nordica Dobermann Pro 100/130, Fischer Soma X 120/100 sau Fischer Soma RC4 130/120/110?
    Multumesc anticipat.

  62. alb_ca_zapada on 6 January 2009 8:41 pm

    pai ai insirat acolo o intreaga gama de clapari… cred ca s-a spus p-aici de nenumarate ori ca claparul cel mai bun e ala care ti se potriveste si in care te simti bine.
    eu unul as alege doberman pro 130… cu toate ca am probat si tot mi s-au parut moi… alex ar alege speedmachine poate… ma rog, vroiam sa zic ca intii trebuie sa-ti raspunzi singur la citeva intrebari:
    -te aranjeaza un clapar moale?
    -simti ca rigiditatea iti ofera control?
    -cit de des schiezi
    -ce este mai important pt tine, confortul piciorului sau viteza si adrenalina?
    -la ce nivel te autoevaluezi si unde ai vrea sa ajungi

    daca nu esti sigur cu privire la chestiile astea, iti poti lua orice, comod sa fie.

  63. kiru on 6 January 2009 8:49 pm

    Iti dai seama ca mi-am raspuns deja la intrebarile astea inainte sa postez. Sint destule posturi anterioare care sa ma ajute in alegerea claparilor, pur si simplu am
    vrut sa am o alta parere. Mersi pentru post, deci tu esti pentru Nordica…

  64. kiru on 6 January 2009 9:04 pm

    @ alb_ca_zapada

    Stii ce e misto? Ca si pe fie-mea o cheama Daria si are 2 ani si jumatate… :)

  65. alexosu on 7 January 2009 9:05 am

    Din toata lista ta eu as alege, cum a intuit Bogdan, Speedamchine. Dar nu imi vine - am incercat :).

  66. kiru on 7 January 2009 11:51 pm

    Exact asta mi-am luat, Speedmachine 14. :) acu’ mai trebuie sa imi fac si timp sa ii probez :) Apropos, de ce nu iti vin? Adica altfel spus, unde nu se potrivesc pe piciorul tau, tibie, glezna, calcai? Intreb pentru ca sunt pur si simplu curios, pe piciorul meu vin bine doar daca scot rear spoilerul. Oricum vreau sa iti spun ca nu se compara cu Nordica de acum 20 de ani. Am o pereche, care inca mai sint ok, de prin ‘87 si mi se pare ca aia vechi sint mult mai bine lucrati. Sigur ca cei din ziua de azi au o gramada de tehnologii noi, dar daca ii compari cu cei de acum 20 de ani, parca cei vechi sint mai bine lucrati. Nu stiu, poate e doar o impresie gresita pe care o am eu… Oricum o sa ii probez luna asta si va spun impresiile. Asta dupa ce imi aduc aminte cum schiam “pe vremuri” :)
    Dragos

  67. ionutu. on 9 January 2009 9:04 pm

    am intrat acum o una pe acest site , nu din greseala , si datorita lui am reusit sa ajung si eu cu copii la Predeal unde am inchiriat schiuri pentru toti trei:lacopii pentru prima data iar eu dupa 24 de ani(mai mare rusinea deoarece sunt din Cimpina-la 50km , iar altii vin de la constanta de ex in fiecare sambata cat e zapada).dupa trei zile baiatul cel mare deja coboara de la capatul teleschiului dar la cel mic mai am de lucru.Ce ma sfatuiti , deoarce sfaturile pe care le-am citit sunt foarte bune si pertinente.
    1.pentru cel mic de 9 ani as merge si in continuare pe inchiriat.
    2.pentru cel mare 18 ani sunt in dilema:clapari Nordica One 10 cu schiuri Head x2 sau clapari Dalbello cu schiuri Rossignol (problemele sunt si banii ca nu sunt prea multi pentru investitia asta si faptul ca ce am gasit pachet schiuri + legaturi singurele schiuri de 1.54 care aveau lagaturi reglabile ca sa prinda clapari nr 43 erau fischer si head)
    3.la mine care sunt mai comod la 1.80 si 90kg m-am orientat la Head s2 de 1.63 si la clapari oscilez intre Dalbello,Salomon si Nordica one 10 .Ce ma sfatuiti ca mai vechi in ale schiului.Va multumesc.

  68. ionutu. on 9 January 2009 9:46 pm

    scuze , dar am uitat sa precizez ca articolele la care m-am oprit cu alegerea sunt cele de la carefour si selgros.va rog nu ma trmiteti la mag gen Snow Sinaia sau Monteo sau Hervis ,inca.Poate peste vreo doi ani.Si inca ceva.Cand am ales spre inchiriere dimensiuni si tipuri de schiuri ,sa stiti ca m-am orientat dupa sfaturile voastre si a fost totul OK si cu incaltarile si cu schiurile.Au fost f amabili cei de la inchirieri si in aceste zile am testat schiuri head si ross.A treia zi baiatul cel mare a avut atomic si dupa o ora le-a shimbat.Deci sa stiti ca o sa tin f mult cont de sfaturile voastre
    multumesc si un week-end plin de soare si zapada

  69. alexosu on 12 January 2009 1:48 pm

    @kiru
    Speedmachine nu imi vin pe lungime. E destul de rar sa se intample asta, dar iaca. Ori imi sunt prea mici, ori imi sunt cam ficsi.
    Nu stiu ce sa zic despre lucratura… Oricum nu cred ca pot sa schiez mai mult de 3 sezoane in aceiasi clapari. Se largesc prea mult pentru ca ii muncesc din greu.

    @ionutu
    Inteleg ca esti limitat de buget. In cazul asta de ce nu inchiriezi? Pentru ca vei inchiria cam aceleasi modele pe care le gasesti in hyper-market-uri. Daca nu schiezi mai mult de 15 zile pe sezon, cred ca e mai profitabil sa inchiriezi.
    La clapari nu am sfaturi, decat sa cumparati ce vi se potriveste. Brandul conteaza, dar nu asa mult. Mult mai important e sa va vina bine. Sunt pe derdelus.ro mai multe articole despre cum se probeaza si aleg claparii. Citeste-le cu atentie, pentru ca in Selgros nu are cine sa te ajute cu sfaturi.

  70. ionutu. on 12 January 2009 3:03 pm

    multumesc mult! am luat pana la urma in felul urmator:pt baiat clapari lange - astia i-a vrut dupa ce a probat tot ce era in metro si carrefour deoarece i-a simtit el ca sunt f comozi si schiuri head x4 iar pt mine , un domn f f amabil si se vedea ca e schor vechi,de la carrefour mi-a recomandat o pereche de schiuri salomon care , cam scumpe cei drept dar asta e,si din tot ce-am pobat cel mai bine m-am simtit in nordica 8.asta e.pentru inceput am scapat cu 2500 lei .va multumesc inca odata si va spun cum este ,saptamana viitoare.

  71. alexosu on 12 January 2009 3:13 pm

    Perfect :). Ce Salomonuri ai luat?

  72. ionutu. on 16 January 2009 9:25 am

    salomon aero xt 165 (eu am 181).au fost 980 lei si nu stiu ce s-a intamplat dar fiindca erau sosite din alt mag. am dat doar 550 pe ele.asta e .ma rog sa ninga sa le testez maine la azuga sau predeal.daca nu mai astept pana sapt viitoare
    .multumesc pentru rasp.

  73. ionutu. on 21 January 2009 7:13 pm

    eram dator cu o impresie .mi se pare ok ce am luat .sa stii ca salomon-urile mi s-au parut ca aluneca mai rapid decat head-urile baiatului dar mult mai pretentioase in viraje.acelasi lucru la constatat si baiatul meu.pe zapada care era sambata la predeal , m-am simtit bine .

  74. Je on 10 July 2009 12:48 am

    Ce parere aveti de cumpararea claparilor pe internet? Asta in cazu’ in care pretzu’ este foarte bun…Un prieten si-a luat niste Atomic M90 de pe net cu $250…I-a format singur la cald si este super multzumit de ei. Risc prea mult cumparand clapari pe net?

  75. kiks on 11 July 2009 9:19 am

    Nu risti nimic daca te duci in magazin, probezi, dupa care te duci acasa si comanzi de pe net;) Termoformarea merge usor, dar daca un clapar de lungime corecta are locuri unde strange si/sau altele unde e larg, numai un magazin specializat te poate ajuta. Specialistii lucreaza cu insertii ortopedice, injectii cu spuma, aparate de masura biometrice etc. Din cate stiu eu, nu exista asemenea magazine in RO. Iar in final imi fac putina reclama: mai am o pereche de Lange Banshee Pro 8.5 in plus pentru cine vrea (castigati ca premiu, n-am nevioe de ei).

  76. alexosu on 11 July 2009 12:37 pm

    Perfect de acord cu kiks. Trebuie sa probezi claparul intensiv si daca iti vine, poti sa il iei si de pe luna. Dar asta doar daca nu ai un picior mai ciudat, care sa necesite interventii serioase asupra claparului.

    Faza cu termoformarea nu e chiar cel mai simplu lucru din lume. Daca nu te pricepi, cu putin ghinion poti sa strici bunatate de clapari.

  77. Je on 11 July 2009 5:51 pm

    Am inteles, multzumesc!
    Oricum, cred c-o sa ma risc la niste Rossignol SAS 110 Sensor3 daca prietenu’ asta mi cumpara si mi trimite din State cu 520$. Alta optiune ar fi Lange WordCup 120 cu vreo 550$. Termoformarea, intr-adevar, poate fi riscanta da’ parca pretzul imi place prea mult. Nu stiu ce sa zic…La restu’ n-am gretzuri -geaca, pantaloni, ochelari schi…schiurile din nou, mi-a gasit Volkl AC30 Unlimited cu Marker iPT12 la doar $890 cu transport din State.
    Kiks, tu cu cat dai claparii aia? Heeeeelp!
    Multzumesc din nou

  78. kiks on 11 July 2009 8:01 pm

    @je - scrie-mi 1 mail ca sa pastram discretia dar pregateste-te pt o surpriza placuta;)

  79. alexosu on 11 July 2009 9:08 pm

    Je, ma bag si eu in vorba. Ce vrei sa faci cu schiurile? Nu ca AC30 nu e un schi misto, dar intreb :).

  80. alb_ca_zapada on 12 July 2009 12:36 am

    @je:
    1. go for bashee pro… e un clapar bun… foarte bun.
    2. ce atita comenzi din state? ai studiat cumva piata si p-aici? ca uneori e posibil cu transport & shit sa ajungi tot p-acolo…
    3. da, bine zise alexosul, mai concret, ce-ai vrea asa faca schiul ala si cam pe unde sa-ti poarte trupul?

  81. dudddd on 12 July 2009 3:21 pm

    Ma bag si eu pe aici. De ce din State ?Iti zic eu de ce , fiindca sunt cam in aceeasi situatie. Am fost la toate magazinele din Bucuresti sa-mi caut niste clapari acum si nimeni nu are nimic pe stoc doar in depozit si nu vand de acolo. De ce acum ? M-am gandit ca poate si magazinele noastre au reduceri precum magazinele din State si prind un clapar bun la super pret. Alt motiv este acela ca pe la noi nu prea gasesti ce model vrei tu , din ce am auzit pana acum gamele de freestyle si freeride nu prea se aduc sau doar cateva bucati si la preturi foarte mari .

    Acum ca sa fiu mai ontopic :
    Voi ce clapari mi-ati recomanda pentru un schior de “duminica” , adica 12-16 zile pe an , dar in zilele alea ma dau offpiste si vreau sa incep sa invat freestyle.
    Ideal ar fi un clapar care banuiti voi ca l-as putea gasi si pe la noi .
    Schiul va fi un K2 Seth .
    Ma gandeam la niste Tecnica Agent 95 , dar nu stiu exact daca il voi gasi pe la noi.
    De mentionat ca voi face trecerea de la niste clapari cu flex 70 si cred ca ceva pe la flex 100 /110 max ar fi mai mult decat suficient , nu?
    Multumesc !

  82. kiks on 12 July 2009 6:10 pm

    La schiul lui Seth - claparul lui Seth: http://fulltiltboots.com/boots/seth_morrison + un playlist 100% punk rock & you’re set!

  83. Je on 12 July 2009 6:28 pm

    @alexosu - Vreau sa vad daca le pot face toate doar cu o pereche de schiuri; prea le lauda lumea ca-s capabile de orice de la gheatza la pudra.Si-s si foarte rapide :) Asta stim despre schiuri…sa vedem daca si schioru’ e la fel de “versatil”.

    @alb_ca_zapada - O sa citesc un pic despre Bashee, multzumesc. Comenzi din State ptr ca nu prea am rabdare sa merg la ‘nshpe magazine si sa vezi acelasi lucru; daca vezi ceva aparte e la super pretz. Asa vb cu amicu’, cu tot cu trimis si toate frectziile ies mai bine la pretz si totu’ se face stand la birou. S-ar putea sa ma bazez un pic cam mult pe review-uri da’ pan-acum n-am avut surprize neplacute.
    Si nu in ultimu’ rand Kiks, dupa ce-am scris am realizat ca marimea e 8.5; mie-mi trebuie 10.5.
    Multzumesc mult tuturor!

  84. thenewhumn on 12 July 2009 6:39 pm

    Je, cred ca faci misto de noi cu preturile alea… si argumentarile.

  85. Je on 12 July 2009 6:56 pm

    @ thenewhumn - nu prea inteleg ce vrei sa spui - ce-i cu pretzurle si argumentarile?

  86. je on 12 July 2009 7:47 pm

    kiks, s ar putea sa am cumparator ptr clapari tai , te anuntz

  87. alb_ca_zapada on 13 July 2009 3:28 am

    CUMPARATI NENE DIN STATE, APOI LAMENTATI-VA NITEL CA IN TARA ASTA DE CACAT NU SE FAC CHESTII CA AFARA… SUCCES LA CUMPARATURI!!!!!!!!

    K2seth e cel mai bun… si claparii flex 70 asemenea… enjoy bai domne!

  88. alexosu on 13 July 2009 7:55 am

    @Je
    AC30 e un schi foarte misto, dar nu face chiar orice :). E un all-mountain care merge destul de “clasic”, dar care isi arata limitele destul de repede in zapada mare.

    @dudddd
    O sa fie cam greu sa gasesti Tecnica Agent 95. Cred :). Da un senm la oamenii astia si vezi ce si cum. http://zipersport.ro/home.php?pagina=contact

    Pe afara e o vorba: support your local dealer. Ganditi-va si la asta cand faceti cumparaturi.

  89. Je on 13 July 2009 5:12 pm

    @Alb_ca_zapada & Alexosu,
    inteleg foarte bine ce spuneti si-s de acelasi principiu. Intotdeauna incerc sa fiu fidel firmelor locale, de la nenea cu chioscu’ din coltzu’ strazii, la frizeria si croitoru’ din cartier, la produsu’ care-l cumpar,etc. Da’ atunci cand ti se pune pata pe ceva anume, vorbesti cu 6-7 magazine, trei dintre astea promit ca te suna-n maxim o saptamana sa-ti zica pretzu’ si cand ajunge marfa si astepti ca prostu’…te cam saturi. Macar restu-ti zic ca ceri prea mult…mai de apreciat (oare?)
    @ thenewhumn - intr-adevar, argumentu’ cu comoditatea e cam de kakao da’ restu’ mi se par destul de de decente - proiectia propriei opinii :-) . Cat despre pretzuri, tot nu inteleg ce vrei sa spui…
    @dddd - sunt curios dac-o sa gasesti TA 95 si la ce pretz, serios!
    @alexosu - sper sa nu ma dezamageasca schiurile; merci ptr info
    Merci inc-o data si chiar mi-a placut topica putzin deraiata de la clapari la principii. :)

  90. thenewhumn on 13 July 2009 5:29 pm

    sunt niste preturi aberant de mari, iar eu mi-am luat cate ceva din SUA si stiu ce spun. cu banii astia gasesti alternative f bune aici in tara. 900usd pe AC30… asta m dat pe spate. daca nu le gasesti la noi pe bani mai putini lasa un contact… .

  91. Je on 13 July 2009 8:31 pm

    Astea-s 08-09 cu tot cu legaturi; mi se pare pretz ok, da’ merci, o sa te anuntz, multzumesc !

  92. alexosu on 14 July 2009 8:09 am

    Man, si mie mi se pare cam mare pretul. Cu 900 de USD banuiesc ca acum, in extra-sezon, poti sa iei un AC50 sau chiar un Grizzly daca cauti bine. Asta ca sa mentinem gama. Pentru ca, la banii astia, gasesti multe schiuri extrem de capabile. Tocmai de aia te intrebam ce vrei sa faci cu ele.

    Ia uite aici: http://www.untracked.com/p2673c2b53-09_volkl_unlimited_ac30_skis_w_ipt_bindings.html
    Si dupa aia aici: http://www.untracked.com/p2671c2b53-09_volkl_grizzly_power_switch_skis_w_ipt_wide_ride.html
    Cum ziceam, 900 usd pe AC30 e mult.

    Ai si tu dreptatea tu, relativ la magazine.

  93. thenewhumn on 15 July 2009 4:03 pm

    tot mult este, fie ele 08-09. la fel si claparii.
    daca nu ti-ai gasit ceva sa-ti placa la noi in magazine am zis ca te ajut cu AC30 la un pret mai rezonabil.

  94. dudddd on 17 July 2009 3:25 pm

    Pentru JE , care astepta raspuns in legatura cu Tecnica Agent . Cei de la zipper sport au spus ca de sezonul viitor nu vor mai aduce Tecnica, ci Daelbello si oricum nu ar fi adus nici un clapar din gama freestyle/freeride.
    Asteptam deci Octombrie/Noiembrie sa vedem ce aduc magazinele de pe la noi…

  95. ghitzuca on 17 July 2009 8:28 pm

    pai si Dalbello ce gama e daca nu e freestyle/freeride? Ia-ti dalbello krypton daca vrei sa faci o investitie buna sau rampage.

  96. ghitzuca on 17 July 2009 8:32 pm

    rectific: nu zic ca nu fac si alte game pe langa cele de freestyle/freeride dar ei prin asta au ajuns unde au ajuns…

  97. dudddd on 17 July 2009 9:00 pm

    Pai tocmai , ca din ce mi-a zis la telefon ,cica pentru modelele acestea de clapari nu prea exista cerere si de aceea evita sa le aduca, inclusiv la Dalbello .
    Mai incerc si pe la altii .

  98. ghitzuca on 17 July 2009 9:28 pm

    daca ai ocazia zi-le ca a venit timpul sa mai iasa din casa draq sau macar sa-si scoata capul pe geam ca is tare icuiatzi…

  99. alb_ca_zapada on 17 July 2009 9:29 pm

    mama lor cu cererea lor… pai normal, unde dracu in lumea asta se vinde echipament de freestyle si freeride la supermarket… daca ei sint obisnuiti sa scoada bani din low end-uri, asta este… dracia naibii, ca ma enervez acum si fac vreo nesabuinta ;)

  100. alb_ca_zapada on 17 July 2009 9:32 pm

    si btw, importatorul dalbelo era la timisoara (cei cu fisher).. acum nu stiu daca ziper aduce prin aia cu fisher sau de capu lor… asadar nu strica o intrebare si la oamenii din tm pt dalbelo (anii trecuti au adus citiva kryptoni)

    daca e cineva interesat sap dupa un nr si va zic (sau treceti pe la hymalaia in caz ca sinteti din buc)

  101. Je on 19 July 2009 7:46 pm

    Tragi–comica treaba, ce sa mai zici…acolo e profitu’ fratzilor, sa vinzi jeguri cu adaos de 100-200%.Omu’ care nu stie, merge la hypermarket si restu’ care-s mai mici, nu se risca sa le tina-n stoc.
    Alb_ca_zapada- sa nu faci vreo nesabuintza! Hahahahahah!
    ddddddd - Cum zice ghitzuca, krypton e chiar suparat(eu prefer tot Lange/Rossignol).Mai cauta Tecnica oricum…
    Gata, stiu! Snowboarderii sunt de vina ptr tot!!! ;-)

  102. kiks on 20 July 2009 9:56 am

    950 ron pentru banshees! primul venit primul servit! sa nu iasa vorbe ca umblu cu matza-n sac;)

  103. Laurentiu on 2 October 2009 9:09 pm

    Salutare!
    Mai e activ threadul? :) Am citit ce a ti scris voi pe aici in incercarea de a ma documenta in ale ski-urilor si mai ales claparilor si tin sa va felicit pentru efortul depus!
    As avea si eu nevoie de putin ajutor din partea celor mai experimentati in ale partiilor. Schiez de vreo 2 ani (ultimul an chiar foarte intens din pacate doar in romania dar am fost de muuuulte ori) si am facut eu o socoteala ca la cati bani am dat pe inchiriat ( in principiu din poiana Rossi care erau cam 45 lei parca equip complet pe zi…insa erau cat d e cat de calitate) … la cat am dat pe inchiriat un sezon imi luam echipament….macar jumate nou (claparii) si poate si skiuri SH pt inceput.
    In fine…ideea e ca in 2 ani cred ca am invatat sa schiez ok, un pic peste mediu si as dori sa cumpar pt inceput claparii, insa pe principiul ceva mai bun decat ce stiu ca sa ma traga in sus, incerc sa evoluez cat mai repede. Acestea fiind spuse m-ar interesa din prima un flex index 90-100…oare e totusi prea mult pt nivelul meu? eu sper ca nu.
    Ce ar mai fi de adaugat aici e ca si banii sunt o mica problema, as vrea sa nu trec mult de 800 ron, insa pe principiul ca fiind inainte de sezon gasesc din sezonul trecut cu mari reduceri. Ah mai vreau sa mentiunez ca in roamania am mers doar pe partie dar as vrea sa incerc si altceva, poate putin pe langa partie, chestii de genul asta mai ales ca intentionez sa fac iarna asta o excursie in austria doar pentru ski.
    Despre mine, am 23 ani, 85 kg si cam 1.83m. Despre marimea skiurilor…am incercat diverse si cand am ajuns la niste rosi carve de 165 am ramas la 165…deci as prefera ceva mai scurte pt mai mult control (pt inaltimea mea cred ca recomandat e 170…nu? )
    Despre clapari, in micul meu studiu de piata am ajuns la: (mentionez din start ca nu am probat inca nici unul, intentionez sa o fac cat mai curand insa as vrea intai ceva pareri calitative)
    - Atomic M-Tech 90 pe care i-am si gasit in magazin pe la 600 ron…mi se par foarte ieftini fata de ceilalti pe care ii voi enumera insa am citit pe la voi ca sunt cam tari, incomozi etc…deci nu sunt in topul alegerii din motivul asta, corectati-ma daca gresesc.
    - NORDICA SPEEDMACHINE 8 (cam 800 ron) sau NORDICA SPEEDMACHINE 10 (900-1000 ron) … nu stiu daca e diferenta asa mare intre ei…flex index 100 sau 110 si am vazut ca mai difera Velcro strap: 35 mm respectiv 45 mm…imi puteti spune ce reprezinta acest indice? …si de asemenea speed machine 10 merita diferenta? e putin peste cat eram dispus sa cheltuiesc
    - Salomon Falcon 10 sau Salomon Falcon 9…diferenta 10 la flex index si probabil un pic la pret…falcon 10 e pe la 800 si ceva ron… Aici as merge pe flex index 100 mai degraba decat 90 pt ca am citit tot la voi ca salomon sunt mai moi ei insasi. Iarasi tin sa mentionez ca am o slabiciune pt firma Salomon doar ca brand, desi vad ca nu sunt chiar apreciati :)
    - Hmm alte sugestii va rog tinand cont de variabilele expuse? :) poate deva Dalbello in aceeasi gama si pe la acelasi pret?
    Astept parerea voastra si va multumesc anticipat.

  104. ghitzuca on 4 October 2009 3:53 am

    eu iti recomand:

    - Dalbello Krypton CROSS de anu trecut daca gasesti, are o gramada de ajustari + ca vine cu 2 limbi de plastic pentru flex (una mai tare si una ceva mai moale).

    - Rossignol Scrach

    - Lange Banshee

    Doar sa ai mare grija cu marimea. Ia-ti pe marimea ta! Sa-ti vina fix pe picior; in timp se mai maresc..

  105. alexosu on 4 October 2009 9:41 am

    Salut Laurentiu,

    Toate modelele pe care le-ai gasit sunt, in mare, ok. Recomandarile lui Ghitzuca sunt iarasi foarte ok. Dalbello Kryton Cross e un clapar foarte interesant. Daca ai posibilitatea sa il probezi, fa-o. Nu stiu exact daca mai exista prin magazine, dar poti incerca la Himalaya iar ei, daca nu il au, pot intreba mai departe la importator.

    Diferenta dintre cele doua modele de la Nordica merita. Nu banda de velcro (”ariciul”) face diferenta, ci flexul - deci constructia shell-ului, si calapodul. Atentie, 10 e ceva mai dur si mai incomod. Dar asta duce la un control mai bun in partie. Totusi, avand in vedere ca esti in plina forma fizica si vrei sa progresezi, cred ca un clapar ceva mai dur (100, nu mai mult) te va tine mai mult. Ar fi, deci, o investitie mai buna pe termen lung.

    Alegerea ar trebui sa fie bazata intai pe ce iti vine. Apoi pe buget. Nu cumpara fara sa probezi.

  106. Laurentiu on 4 October 2009 10:02 am

    Salutare!
    Va multumesc pt sugestii. As mai face totusi cateva intrebari :)
    In primul rand Dalbello suna bine, dar nu am idee unde as putea sa gasesc asa ceva. Mi-am propus un drum weekend-ul viitor pe valea pravohei unde sa iau magazinele la rand poate am noroc….la himalaya am dat o tura si nu prea mai au mare lucru, desi nu am intrebat de ceva anume, o sa ma mai duc odata. Lange iarasi, nu stiu pe unde :) dar despre banshee-uri…stiu ca vindea cineva pe aici si am dat un search pe gugal si am vazut ca au flex 135….deci nu e cazul…sau sunt si banshee-uri mai mici?
    Despre cele propuse de miine…speram sa ma ajutati si cu un clasament, gen ok, daca gasesti ala si iti vine e mai bun, sau ceva de genul. De mentionat ca am gasit deja Atomicii M-tech….totusi merita sa ii iau daca imi vin bine si nu gasesc altceva soon sau sa mai strang bani si sa iau altceva din sezon eventual daca nu gasesc acum….
    Ce alt index afara de flex mai conteaza la un clapar? sincer sa fiu din ce am citit … ma uit numai de flex. Poate vreun unghi sau detalii de material? Bine, stiu ca trebuie sa aiba clape cat mai solide, ajustabile, de metal…ideal in numar de 4..

  107. Laurentiu on 4 October 2009 10:04 am

    aaa si inca ceva :D Rossi Scrach nu gasesc pe google :-s

  108. alexosu on 4 October 2009 12:51 pm

    Sunt multe lucruri care conteaza la un clapar, in afara de flex. Cum ar fi latimea calapodului. In general, cu cat un clapar e mai rigid, cu atat va avea calapodul mai ingust. Totul pentru control cat mai bun. Linerul e foarte important, de asemenea (ciorapul, cum ar veni). Clapele trebuie sa aiba micro-adjustment si sa fie dintr-un material cat mai rezistent. Sunt multe chestii de luat in calcul… Poate detaliem totul intr-un articol in viitorul apropiat.

    La Himalaya nu vei gasi mare lucru acum, dar daca vorbesti cu Sorin (el se ocupa de schiuri) sunt sigur ca te va ajuta cu mai multe informatii direct de la importatorul Dalbello.

    Dintre modelele enumerate de tine, cel mai bun e Speedmachine 10. Despre Falcon nu prea stiu ce sa zic. Nu aveam o parere prea buna despre Salomon, dar din ce am citit, se pare ca seria Falcon e destul de reusita. Dar toate astea sunt irelevante - cel mai important e sa iti vina bine claparul. Asa ca daca Atomicul iti vine bine, eu zic sa il iei. E un clapar decent. Cel putin vreo 2-3 ani vei scapa de o problema.

    In general sunt recomandati claparii in 4 clape, dar sunt modele in 3 clape foarte-foarte tari: Dalbello Krypton sau Full Tilt (nu se gasesc in Romania, cel putin deocamdata).

  109. Laurentiu on 6 October 2009 5:49 pm

    hmm am probat Atomic M-Techu … am luat un clapar fix, era f ok in partea de jos a piciorului insa ma jena putin in partea de sus, cam pe partea din fatza a gleznei. Daca flexam mai mult genunchii (destul de mult) si atunci ma aplecam pe ei in fatza erau ok…am inteles ca se regleaza chestia asta din unghiul facut de partea de jos a claparului (cea care acopera laba piciorului) cu partea care tine tibia (scuzati lipsa de profesionalism in exprimare :D )…din pacate nu am avut ocazia sa il probez ca era sigilata cheita etc….voi ce parere aveti
    la rossi am sunat in bv si mai aveau exalt-uri care am vazut ca merg pana la flex 80 :( si mi se par prea moi….si zicea tipa si de ceva active-x dar eu nu am gasit asa ceva pe net…oricum o sa dau o tura sa vad ce si cum.
    Si cam atat din ce a ramas sezonul asta…deci mai ramane salvatoarea tura pe sinaia-predeal-bv …. poate gasesc ceva ce nu am reusit la tel si atomicii cu mica problema…care daca s-ar rezolva doar din reglaje ar fi super

  110. alexosu on 7 October 2009 1:12 pm

    Parerea mea e ca trebuie sa probezi claparul foarte intensiv. Si ca ar trebui facut si reglajul de inclinatie, desi e posibil sa nu amelioreze cu nimic problema.

    Exalt-ul e un clapar de incepatori. Ceea ce esti si tu, pana la urma, dar daca esti asa hotarat sa faci progrese semnificative, zic sa iei un clapar mai serios. Pe langa faptul ca e mai moale, un clapar de incepator se si deterioreaza mai repede. Deci in 2 ani probabil ca vei avea nevoie de alti clapari, daca schiezi destul de mult si destul de “apasat”.

    Bafta in periplul dupa clapari :).

  111. Laurentiu on 10 October 2009 9:59 pm

    Am luat pana la urma Atomic M-Tech 100, am gasit in Brasov. Foarte mare diferenta in magazinul din Brasov si cel din Buc, acolo era un nene schior..foarte tare si m-a ajutat o gramada cu sfaturi + aratat ce face fiecare reglaj si reglat pana m-am dovedit satisfacut :). Au costat 650 ron cu marile reduceri out of season, pret f bun dupa parerea mea.
    Anyhow, tnx de sfaturi si poate ne auzim pe vreo partie candva :)

  112. tighyxu on 19 October 2009 10:20 am

    Eu am o pereche de Atomic Hawx 80 si spun ca din punctul meu de vedere sunt ok ,sunt destul de rigizi si se comporta bine pe skiuri.

  113. corvin on 24 October 2009 3:08 pm

    salutare.din cate vad am nimerit bine…
    sunt incepator,dar cu apetit mare pt schi.as vrea sa-mi recomandati un clapar de tura,imi place mult muntele si vreau sa fac ture de iarna pe schiuri,dar sa pot totusi schia decent cu ei..26 ani1.78,cam 76kg,schiurile le-am primit deci no comment,dar din ce am citit sunt prea lungi pt mine(revin cu modelul lor exact,,sunt in garaj)pt inceput claparii,si ceva ce pot gasi pe la noi(cluj)va multumesc

  114. george on 12 November 2009 6:10 pm

    Salutare,

    Sezonul acesta m-am hotarat, de nevoie, dupa vreo 6 perechi de clapari avuti pana acum, sa-mi iau o pereche fie cu spuma, fie facuti la comanda.

    Piciorul meu este atipic, scurt si gros, probleme am la toate genurile de incaltari, asa ca nu e de mirare ca nu am gasit inca claparul perfect. Si e pacat sa ma chinui in conditiile in care schiez destul de mult intr-un sezon.

    Este cineva care sa ma poata sfatui, sau care a avut genul asta de clapari. Mi-e clar ca-i voi lua din Austria, unde ajung pe 2 ianuarie, insa ma intereseaza pareri si sfaturi.

    Anul trecut, tot in Austria am vazut pe cineva care si-a luat Nordica, nu retin modelul, la 630 euro.

    Multumesc

  115. alexosu on 13 November 2009 9:19 pm

    Sa stii ca de fapt conteaza mai putin brandul. Tot ce trebuie sa gasesti e un boot-fitter foarte bun. Cauta in statiunea unde te duci unul. O sa te coste ceva, mai ales daca vrei un ciorap custom-made, dar o sa vezi ca merita toti banii.

  116. florin on 13 December 2009 2:52 pm

    Salutare!

    Va rog sa va dati cu parerea despre clapari ATOMIC B TECH 90 confort fit 104 mm. Deasemenea va intreb in ce masura se potrivesc la SKI ATOMIC VOX L=1,66, 120,5×72x104, R=14m

  117. X on 21 December 2009 8:14 am

    Sunt super incepator (de fapt nu stiu de loc) . Ce imi recomandati ? Care este ordinea in care sa-mi aleg echipamentul si nu prea am inte les ce e cu cifrele alea in legatura cu clapari.
    Va multumesc anticipat

  118. X on 21 December 2009 8:22 am

    Si unde (pe ce partii) imi recomandati?

  119. Mirel on 29 December 2010 10:37 am

    Care e faza cu canting si double canting? Este doar o chestiune de marketing sau chiar are importanta?

  120. Johann on 30 December 2010 12:32 am

    Salutare,

    Ma aflu si eu intr-o incurcatura… Am dat de curand o groaza de bani pe niste clapari, in ideea ca sunt mai profi, si voi putea controla skiurile mai bine (avand in vedere ca am ajuns la un nivel mediu spre avansat). Am optat pentru Atomic RT CS 110 (cei alb cu negru), pentru ca au un flex bunicel, si sunt croiti din start pt race. Ideea era ca imi veneau ca o manusa, insa erau foarte ficsi. Desi nu ajungeam cu degetele in varf, si puteam sa imi misc degetele inauntru, erau fff stransi pe picior. Dupa mai multe zile in care i-am purtat…la birou…sa vad daca nu ma ia cu dureri, am observat ca imi amortesc degetele la unul din picioare, din cauza ca penultimul deget atingea putin, si ma jena. Am mers inapoi la magazin (magazinul era in Germania)., au incalzit claparul si cu un calapod special l-au mai largit putin, si in zilele urmatoare a fost ok, fara amorteli.

    Insa de cateva zile am inceput sezonul de ski, si stupefiat, am observat ca imediat dupa o jumatate de ora de purtat, incep sa imi amorteasca degetele de la ambele picioare…insotite de niste dureri crunte… Dupa aprox doua ore e mai ok, dar doar in sensul in care nu mai simt durere, pentru ca sunt atat de amortite incat nu le mai simt!! Iar dupa 5 ore de skiat, cand dau jos ciorapul (ciorap de ski), degetele imi sunt reci ca gheata si amortite.

    Am incercat si sa imi desfac legaturile la baza partiei, pe durata urcarii..dar cu acelasi rezultat, din pacate.

    Ce imi recomandati sa fac?

    1.Astept sfarsitul lui ianuarie sa plec in Austria si sa caut un boot fitter si il rog sa imi largeasca shell-ul ambilor clapari, in zona jumatatii din fata a labei piciorului?
    2. Sa renunt la ei, cu parere de rau - desi am dat o groaza de bani, si am crezut ca fac o investitie buna…? (este exclus cred sa ii returnez - nu cred ca ar accepta, si nu am cum sa mai ajung in germania degraba)
    3. Merg inainte cu ei, in ideea ca se vor mai largi de la sine…? (parerea asta am primit-o de la un salvamontist)
    4. Sau…altceva?

    Va multumesc anticipat, si as aprecia foarte mult orice parere….

  121. alexosu on 31 December 2010 11:03 am

    @Johann
    Bine ai venit in lumea claparilor :D. Problema de care vorbesti apare din cauza ca pe partie e mai frig decat la birou, drept pentru care claparul se contracta putintel. Dar cam asa se intampla cu un clapar nou, din pacate.

    Eu zic sa nu abandonezi. Un boot-fiiter poate sa te ajute, cu siguranta, dar am impresia ca daca vei continua sa te dai, pana la sfarsitul lui ianuarie se va rezolva problema. Ai putea ca in pauzele de masa sa scoti claparul de tot din picior.

    Mie inca imi amortesc degetele la primele ture dintr-un sezon in claparii pe care ii am de 4 ani.

    Apropo: ce ciorapi folosesti?

  122. Johann on 1 January 2011 11:24 pm

    hmm…. O sa ma mai dau cu siguranta weekendurile ce vin, pana la sfarsitul lunii ianuarie, cand voi pleca in austria…

    De amortit imi amortesc in prima ora…pe urma durerea nu mai e asa de crunta, pt ca pierd in mare parte simtul din ele…insa picioarele sunt amortite raaaau…

    Sa-ti raspund si la intrebare, folosesc ciorapi speciali de ski (de 10-15 EUR).

    Mersi de raspuns!

  123. barbosa on 2 January 2011 7:26 pm

    o intrebare pt ALB , ALEXOSU, BUBULU…………
    daca nu se pune probl banilor ce clapari ati lua pt 2-4 urcare( tura sau pe ei ) si coborare; on, off, vai ……, si 2-3 ore coborare ( in ei desigur )???
    Atentie la animal -mult peste 100 kg , 45 la picior ……+ transpira mult !
    Multumesc si LA MULTI ANI !!!!!

  124. alexosu on 3 January 2011 2:12 pm

    Ar fi asa (dupa mintea mea):
    Black Diamond Factor, Garmont Radium sau Axon.
    Nu am probat, dar din citite Factor-ul de la BD e foarte aproape de un schi de alpin. Asta e si downside-ul, pana la urma, e prea aproape. Totusi, la forta ta nu cred ca ar fi o problema.
    Ma astept ca Garmont sa fie ceva mai prietenoase. Oricum, m-as uita numai la clapari rigizi (120 plus) - o data din cauza greutati, dar si pentru ca pot fi perechea unica de clapari.

  125. alb_ca_zapada on 3 January 2011 2:31 pm

    @johann: problema cu amorteala mai poate aparea si din cauza stringerii excesive a clapelor. asta este motivul pt care mie mi-a inghetat un deget care s-a soldat cu o unghie cazuta.

    @barbosa: eu am un garmont megaride cu care m-am dat nitel si in bucegi si cu care am urcat si pe la mt blanc. destul de ok si la vale si la padure, poate ceva mai rigizi n-ar fi stricat sa fie (ia in considerare si faptul ca eu ma dau cu clapari cu flex 120)

  126. Bubulu on 3 January 2011 4:12 pm

    Salut!
    Pentru o treaba de asta as alege intre:
    dynafit zzero4-u-tf si zeus
    http://www.dynafit.com/product/shoes/zzero4-u-tf
    http://www.dynafit.com/product/shoes/zzeus-tf-x
    Nu am fost niciodata fan dynafit, nu am schiat cu iei dar am probat si am mai multi cunoscuti care au … dynafitul face in ultimul timp clapari destul de rigizi insa foarte usori si comozi.
    altfel as alege scarpa:
    typhoon sau skookum
    http://it.scarpa.net/prodotti/snow/typhoon/
    http://it.scarpa.net/prodotti/snow/skookum/
    am avut Scarpa rigizi si comozi dar un pic mai grei . La modele mai vechi erau probleme cu niturile de la clape.
    Garmont-am auzit multi la care au pleznit-in Ro Horatiu- la scoala de iarna din padina i-a facut praf, cedeaza nitul de imbinare si clapele se rup usor.
    Factorul-am probat, nu am schiat, mai rigid dar FOARTE INCOMOD. nu mi-as lua,
    nu e nici cal nici magar.In ture mai hard merg cu CLAPARI Rossingol B squad (de fapt Lange) flex 120 cand vreau sa ma dau mai tare si ma freaca putin da ma pot baza pe iei, la deal pun coltari.

    Eu am Crispi diablo frereid
    http://www.crispi.it/en_index.php#
    Dupa 3 ani multumit de ei, comozi si destul de rigizi, singurul cui care il am e cu clapa de plastic de care trebuie sa strang cu grija.

    Oricum NICI UN CLAPAR DE TURA NU SE COMPARA CU NICI MACAR CU UN CLAPAR CU FLEX 80, asa ca trebuie sa iti adaptezi stilul de schi in consecinta.
    ps. asta e parerea mea care poate fi proasta, nu e o axioma:)

  127. barbosa on 3 January 2011 5:33 pm

    multumes !voi tine cont de sfatul vostru dar mai intai astept sa se vanda legend-ul!!!

  128. Bubulul on 4 January 2011 8:56 am

    Salut. parerea mea e un pic diferita ;)
    desi nu sunt fan Dynafit in ultimul timp Dynafit face niste clapari interesanti
    dynafit zero
    http://www.dynafit.com/product/shoes/zzero4-u-tf
    sau zeus
    http://www.dynafit.com/product/shoes/zzeus-tf-x
    Nu am schiat cu iei doar i-am probat sunt foarte comozi si neasteptat de rigizi plus ca sunt foarte usori.
    Altfel mi-as lua Scarpa Typhoon sau Skokum
    http://it.scarpa.net/prodotti/snow/typhoon/
    http://it.scarpa.net/prodotti/snow/skookum/
    Am avut modele mai vechi de la Scarpa rezistenti dar mai grei si pe vremuri aveau probleme cu niturile de la clape care se rupeau. Altfel pozitie mai dreapta la schi , bocancul mai putin inclinat decat la alti producatori.
    Factor am probat dar mie personal nu mi-a placut … am avut senzatia de clapar ..cred ca nu e nici cal nici magar.. Daca am nevoie de clapar sa ma dau mai tare la vale ma dau duc la tura cu claparul normal 120 flex, rossingol B squad (lange de fapt), ma freaca ma roade da si la vale e altfel ;)
    Eu la tura merg acum cu un Crispi Diablo freereid
    http://www.crispi.it/en_index.php#
    Destul de rigid si comod destul de usor..nu exceleaza in nimic dar il am de 3 ani si peste 300 de ture. ghetuta a rezistat ok, e inca buna dupa 2 termoformari.
    Ca chestii naspa am avut probleme cu limba dupa 100 de ture s-a crapat putin dar mi-au schimbat-o repede, intr-o saptamana am avut-o acasa.
    Si nu imi place clapa de plastic de care trag cu mila ..in rest un clapar ok.
    Garmont este ok dar din pacate am auzit de multi plezniti- anul trecut lui Horatiu i-au crapat la tabara de la Padina, i s-a rupt nitul care uneste partile bocancului si s-au mai bulit si clapele.
    ALTFEL DUPA PAREREA MEA UN CLAPAR DE TURA NU SE APROPIE CA PERFORMANTE NICI MACAR DE UN CLAPAR CU FLEX 80. Asa ca trebuie sa iti modifici stilul de schi in consecinta. e parerea mea care nu e o axioma. poate fi gresita.

  129. alb_ca_zapada on 4 January 2011 10:07 am

    intru totul de acord cu maestrul. nu le poti avea pe toate intr-un singur clapar. dar, la fel de bine cum poti merge la vale cu un flex mai mic si un shell mai putin de incredere, la fel cred eu ca pt doar 2-3 ore de mers la picior poti folosi fara probleme un clapar de freeride sau freeride-touring mai rigid dar cu vibram pe talpa.

    pe de alta parte, eu nu inteleg folosirea claparilor ultra light pe platoul bucegilor. unde urcam nene, in pamir? cind ii aud pe marii plimbareti in plat de la noi ca isi iau cine stie ce scule usoare ma dau pe spate de asa minune…. chiar conteaza la 2000m altitudine 2-3 kg in plus sau minus?? hai sa fim seriosi, asta e fitza ;) (atentie, nu ii includ aici pe cei care participa la competitii)

  130. barbosa on 4 January 2011 10:38 am

    Multumesc, acum sunt pe deplin luminat !am tot sperat ca strutocamila exista !si eu cred ca pt 2-3 ore de mers chiar 1-2 kg nu conteaza ( ba chiar mai slabesti ) dar sti cum e draga @alb : daca au aparut PAMPERS-ii de ce sa folesesc scutecele !In competitii de tura am vazut numai clapari usori scurti cu 2 clape !Ba la uni am vazut si decupati cu foarfeca , dar vb de alta liga ce nu are legatura cu mine !
    eu am de 4-5 ani LOWA eva struktura -3 clape bunicei la urcare dar moi la coborare + ca sa dus dracu ciorapul si talpa lui sta sa cada dar eu zic ca si-a scoc banii !Inca odata MULTUMESC!

  131. Doru on 4 January 2011 10:40 am

    @barbosa: o resursa utila in alegerea unui clapar de tura poate fi: http://www.tetongravity.com/forums/showthread.php?t=78437
    Atentie insa, sunt date empirice, furnizate de feeling-ul utilizatorilor, comparativ cu alti clapari folositi, inclusiv de partie.

    Legat de experiente personale: si eu sunt destul de masiv: 1.93m, ~93-95kg, 45 la picior:
    - am probat Garmont (Axon, Adrenalin), pt mine sunt mult prea inguste;
    - am testat BD Factor: surprinzator, nu m-a impresionat deloc rigiditatea. O cauza ar putea fi si pentru ca l-am testat primavara, pe temperaturi pozitive.insa mi s-a parut destul de flexibil. Surpriza placuta e ca sistemul overlap pare destul de comod la mers, insa nu l-am incercat decat cale de cateva sute de metri.

    - optiunea personala, pentru setup-ul de tura (insa strict de tura): Dynafit Zzero 4C TF sau Scarpa Maestrale (pt setup cu Dynafit).
    Pentru mers pe platou in Bucegi si coborat o vale, ture scurte in Baiului/Vanturis, sau plimbari la Balea, merg pe ceva mai dur (BD Verdict + clapar partie).

  132. Bubulu on 4 January 2011 10:44 am

    Eu personal folosesc claparul de tura iarna cand obligat fortat zapada este doar pe vaiile mai largi si mai soft, si apoi mai ai de mers pe zapada, bolovani gheata etc. si conteaza sa ai talpa. Cu claparul normal merg doar cand e zapada pana jos in Busteni sau pentru vaii gen Costila, Bucsoiu, Comori ,Caraiman etc. cand e zapada buna si merita .
    Acum totusi o tura in Bucegi nu e chiar asa de soft…Daca te duci pana la Omu, si te dai in Ialomita si apoi cobori pe Cerb ai totusi aproape 1000m dif nivel si 15 Km de mers. pana la drumu forestier. Ca sa numai zic ca daca dai si o caldare in ialomita, o caldare in Cerb si una in Morar aduni ceva denivelare…deci un clapar mai usor, evident nu cu o clapa ..dar mai usor conteaza…acum depinde si cat mergi..daca mergi odata pe iarna ..mergi si in lange 150 flex…daca mergi mai mult cateva grame plus minus mai conteaza..eu personal de aia am zis ca dynafitul asta ar fi mai ok, din punctul meu de vedere, ca e usor si comod la mers si totusi pare rigid (nu am schiat cu el doar asa bagat in picior).
    Acum daca urci de jos fara cabina si bagi plus 3000m da…atunci nu ai ce cauta cu clapar de tura in 4 clape si schiu de 10kg…DAR se poate si cu echipament mai greu am urcat de multe ori valea Alba si am coborat Costila cu 15kg de echipament in carca.

    Daca mergi de la Babele-Omu cu prea are sens un clapar usor, si schiu soft…ba mai e si naspa ca la vale daca prinzi gheata esti mancat :)

  133. Doru on 4 January 2011 10:52 am

    @alb_ca_zapada: legat de greutate, ai si nu ai dreptate.
    Pentru mers de la Babele la Omu, urcat de la Paltinu in Saua Doamnei, sau din capul gondolei din Azuga pana pe Vf Urechea, poate echipamentul light e fitza.

    Insa pentru “plimbareti” care merg 1-2 zile lumina cu skiurile in picioare, chiar si sub 2000m, kilogramele alea pot conta mult. Si da, se pot face spre 2000m dif de nivel pe zi si la noi, in munti mai domoli gen Leaota, Iezer, picioare sudice din Fagaras, chiar si Bucegi.

    Deci nu trebuie neaparat sa mergi la concurs ca sa beneficiezi de avantajul unui echipament light. E drept ca in afara concursului, in ture de genul de mai sus, te descurci si cu un echipament mai greu. Dar de ce sa te chinui, daca ai alternativa ? (Asta e ca problema aia falsa pe care-ati mai discutat-o aici: de ce sa skiezi in zapada dificila pe skiuri late, cand te poti chinui pe alea inguste ? . Si raspunsul nu cred ca e “de fitza” ;) ).

  134. Bubulu on 4 January 2011 11:01 am

    altfel off topic. am mai vazut un Diamir rupt (partea metalica) din fata duminica..la Mario legatura aproape noua, bine ca a cedat la tura si nu la schi ca se lasa prost. asta apropo de discutia cu ruptul legaturilor ;).

  135. victor on 4 January 2011 12:24 pm

    Inseamna ca era foarte frig! :D Ce era? Freeride pro?

  136. alb_ca_zapada on 4 January 2011 12:35 pm

    @doru&bubulu: nu m-ati inteles :)
    eu zic asa: daca participi la competitii sau daca mergi mult in plat, da, conteaza claparul usor si comod.
    intrebarea venea de la barbosa care zicea asa: merge pe platou pina intr-un cap de vale, apoi coboara pina unde e zapada apoi cca 2 ore la picior pina la masina… in cazul asta preponderenta este siguranta si placerea coboritului… eu spuneam ca exista clapari de freeride si freeride/touring care au talpa de vibram si sint rigizi (evident, si grei)….

    in concluzie, un clapar ultra-light si in consecinta ff soft nu se recomanda pt schiorii de vale din bucegi.
    daca insa practici tura la nivel mai profi iar coborirea la vale este eventual o nota de subsol, atunci merg si d-aia decupati.

  137. raduac on 4 January 2011 3:24 pm

    Anul acesta au mai aparut o gramada de modele in categoria pe care unii o numesc freeride/rando si care ar fi dedicati preponderent pentru coborare dar au si mecanism de walk si un pic de talpa: Salomon Quest, Atomic Tracker, Tecnica The Agent BC, Lange Blaster Pro. Chiar si Dynafit are acum o categorie de produse denumita freeride touring cu modelele TF-X. Nu am vazut pe niciunul in realitate , nici pomeneala sa probez…daca a avut cinevs ocazia, sunt curios ce impresie au facut

  138. Pericle on 4 January 2011 6:25 pm

    Intru si eu cu putin offtopic aici .
    Zilele astea mi-am trimis claparii acasa cu masina unor prieteni, ca sa nu-i mai car pe tren, si cumva cand i-am luat inapoi a disparut strapu (de deasupra clapelor, acela cu scai) cu tot cu surub. Stie cineva daca pot sa gasesc undeva separat strap-uri cu tot cu sistemul de montaj? As vrea undeva pe la noi si cat de cat ieftin.
    Ultima solutie este sa comand o pereche de strap-uri Power Booster, dar nu prea sunt prevazuti in buget si dureaza si vreo 3-4 saptamani pana imi ajung.
    Claparii sunt Lange Inferno , acelasi shell ca la Banshee si Rossi Bandit de acum vreo 2 ani parca.
    Poate are cineva niste clapari aruncati pe undeva si n-are ce face cu strapu ?
    Multumesc

  139. daniel on 5 January 2011 9:28 pm

    @Bubulu spune-mi te rog unde ai probat clapari Dynafit, ca mi s-a cam pus pata pe ei.. ;) !

  140. radubu on 8 May 2011 7:15 pm

    are careva experientza cu endorfina de la garmont?.

    chestia e de talon, am 26 si glezna,calcii si picior destul de ingust. pina acuma m-am dat pe dynafituri, 26,5 de free prea mari. dar se pot regla bineam schimbat linerul cu unu mai gros de fischer race si au mers. 26 perfectzi la proba si cam un an, mai mult suit, dar dupa aia s-au lasat ca dreaq (erau oricum tlt nu free).

    ma gandesc ca la g fit ar trebui sa incerc 25,5 dar sint pe net, nu am cum sa-i probez. chestia de largit la astia vechi o simt cel mai nasol la glezna si tibie.

    are careva idee cum pica marimile de la garmont fatza de mondopoint?. ca la salomon pica ceva mai mari. si la atomic is mai latzi.

    multzumesc

  141. RARES on 7 February 2012 10:54 am

    buna ziua! skiez de 19 ani si imi place freeraidu si freestailu am o perche de calapari rossignol dar sunt un pic mai mari(eram inca in crestere…)pe partie ma descurc cu ei dar nu sunt foarte comozi si ma freca daca merg mai mult as dori sa cumpar niste calapri dabelo dar am o problema cu marimea trebuie sa fie fix claparu?stiti cumva un distribuitor in romania unde as pute sa si incerc?dupa cum ziceati anterior difera marimile de la firma la firma si vreau sa vad cum stau in ei cat de rigizi is , nu pot sa ii comand de pe net si dupa aia sa vad ca nu mise potrivesc sau ca nu ma simt bine in ei multumesc!

  142. alexosu on 7 February 2012 2:54 pm

    @Rares
    Claparii pot fi probati fain-frumos la magazin. Vezi SkiCenter sau Switch. Oamenii de acolo te vor ajuta cu mai multe detalii despre modelele Dalbello.

  143. ion on 7 February 2012 6:38 pm

    @rares -> recomand, cu 2 maini, dalbelo krypton pro.

  144. Puiu D. on 17 February 2012 8:29 pm

    Salut tuturor,

    Sunt skior de placere, skiez binishor.

    Intrebare: se recomanda vreodata folosirea claparilor de tura in skiul normal, de agrement? Sau e cu totul altceva si se foloseste numai la tura?

    Multumesc,

    Puiu

  145. Bogdan on 20 February 2012 9:16 am

    Buna ziua!

    Am urcat duminica prima data pe partie impreuna cu fiica mea de 12 ani, ambii incepatori (prima data). Ne-a placut si ma gandesc sa continui experienta. Ce clapari recomandati pentru doi viitori schiori de week-end? Eu am 174cm si 62 kg.
    Multumesc mult!

  146. alexosu on 20 February 2012 10:18 am

    @Bogdan
    ÃŽÈ›i recomand clăparii care îți vin cel mai bine în limita bugetului pe care îl ai. Ia-È›i un clâpar cinstit, fără “inovaÈ›ii” gen “walk-mode” sau alte trăznăi. Și cu flex de 80-90, să îi ai mai mult timp.
    Spor la dat și la învățat!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free