Totul despre Europa Sportregion (Austria)

28 January 2009, by alexosu

.!.

Seria de articole scrise de cititorii nostri continua. Tot cu Austria. Dar daca ati fi vrut sa aflati ceva despre Europa Sportregion, asta e cel mai complet articol pe care il veti citi. Nu numai pe derdelus.ro, ci in general. As vrea sa mai remarc ca cititorii derdelus sunt nu numai harnici, dar si dispusi sa spuna si altora ce si cum. Asta e cea mai buna motivatie pentru noi, echipa. Sa trecem la subiect. Articolul a fost scris de Ion Radoi, caruia ii multumim public si oficial.

Citind articolul despre Stubaital, m-am gândit să scriu şi eu unul despre zona Kaprun – Zell am See, in privinţa căreia am o experienţă considerabilă, dat fiind că schiez acolo de 3 ani încoace. Nu pentru că m-aş fi îndrăgostit de zona cu pricina, ci pentru că în primul an acolo am nimerit, în al doilea am mers cu nişte prieteni care mergeau cu nişte prieteni care făcuseră rezervare acolo, iar in al treilea pentru ca am vrut s-o urc pe fie-mea pe schiuri si am stat la aceeaşi pensiune, care se află fix pe pârtia de începători.

Deci, după cum s-a mai spus, prin Austria, staţiunile de schi sunt organizate pe regiuni. Cele din landul Salzburg, despre care vorbim acum, se împart şi ele pe regiuni - cea despre care o sa bat câmpii aici se numeşte Europa Sportregion şi cuprinde zonele de schi Zell am See, Kaprun şi Kitzsteinhorn aflate cam la 4-5 km una de alta.

Despre skipass

Skipass-ul pentru o săptămâna, pentru Europa Sportregion, costă 194 EUR şi contra unui supliment de încă 15 EUR, poţi să intri în fiecare zi la piscinele din Zell am See şi/sau Kaprun. Dacă vreţi neapărat, pentru 204 EUR, puteţi să luaţi Salzburger Superkicard - un skipass global, pentru toate regiunile de schi din Salzburg (Skicircus Saalbach-Hinterglemm, Wildkogel Arena, Ski Amade şi încă vreo 5). Diferenţa de 8 EUR e infimă şi eşti tentat s-o dai, dar după părerea mea, schiorul român de clasă medie, proaspăt scăpat din jalea de la noi, n-are nevoie de sute de km de pârtii - o să se simtă foarte bine pe cei cca. 200 km de pârtii din Europa Sportregion.

Uitându-mă la austrieci şi la regiunile lor de schi, visez şi eu la o regiune de schi Valea Prahovei, în care să avem şi noi un număr decent de cabluri, pârtii bine bătute, un singur skipass pentru Sinaia, Buşteni, Azuga şi Predeal şi eventual conexiuni pe cablu între cele 4 “staţiuni”.

Despre Zell-am-See, partii si cabluri

Zell-am-See – oraş. Adică nu sătuc, cum e Kaprun-ul si majoritatea staţiunilor de schi din Austria. Muntele pe care schiem se cheamă Schmittenhohe şi ar putea fi comparat oarecum cu Postăvarul, doar că suprafaţa schiabilă e de vreo 5-6 ori mai mare.

Pârtii diverse, de toate gradele de dificultate. Suprafaţă deservită de tunurile de zăpadă: peste 90%. Mai precis, nu ştiu cât naiba au investit ăştia, dar au zăpadă artificială pe tot muntele. Cu un sistem ciudat, care seamănă ca aspect cu nocturna de la Predeal. Adică nu sunt tunuri d-alea bulky, ci nişte stâlpi ca de iluminat. Şi oricât de prost ar fi anul din punctul de vedere al precipitaţiilor şi temperaturii, la ei tot e zăpadă super. Plus că sistemul merge continuu, de la ora 4 după amiaza când se închid cablurile, până a doua zi dimineaţa.

Pentru cine nu ştie, zăpada artificială are cam -25°C în momentul în care atinge pârtia. De unde rezultă două chestii:
- pârtiile cu zăpadă artificială rezistă mult mai bine la căldură şi zeci de drifturi
- schiorului român obişnuit cu fleaşca din Poiană o să i se pară că pârtiile sunt foarte tari, chiar îngheţate pe alocuri. Nu sunt tari ale lor, ci sunt ale noastre moi…

Telecabine - de toate pentru toţi. Dacă nu staţi în Zell, cel mai bine e să urcaţi cu Areitbahn, o gondolă de 6 locuri care are marele avantaj că are o parcare uriaşă în faţă. Celelalte două puncte de urcare sunt gondola CityXpress, care porneşte chiar din buricul târgului, dar n-are locuri de parcare deloc, şi staţia combinată Schmittenhohebahn & TrassXpress (cu locuri de parcare destule, dar nu chiar ca la Areitbahn). Aici, doua chestii foarte mişto am remarcat: Prima ar fi că, la telecabina veche (Schmittenhohebahn), oamenii deştepţi de la compania de cablu au asortat o gondolă de 8 locuri nou-nouţă, care are aceeaşi staţie de plecare cu cabina veche. Adică de ce să construim încă o staţie de plecare dacă avem una deja. A doua chestie ar fi că io sunt înnebunit după telecabine de când eram mic. Adică stăteam şi căscam gura la ele zeci de minute fără să mă plictisesc. Telecabina veche (Schmittenhohebahn) cred că e cam de aceeaşi vârstă cu ale noastre de la Sinaia şi Buşteni, dar de vreo 2 ori mai mare. O chestie foarte interesantă, e că, spre deosebire de ale noastre, nu are două peroane (adică două “găuri” în stânga şi în dreapta, în care “parchează” cele două cabine). Are un singur peron, care se mută dintr-o parte în alta, “formând” gaura liberă pentru cabina care va să vie, pe stânga sau pe dreapta, după cum e cazul. Nu că ar fi neapărat interesant pentru voi, da’ pentru mine e :D. În rest, telescaune de 4 şi 6 locuri, unele cu canapele încălzite, altele cu banchete de plastic.

Arealul Sonnenalm (pe hartă în partea dreaptă – oarecum separat de zona principală Schmittenhohe) e ceva mai puţin aglomerat şi  (printre altele) are două pârtii (23 şi 30 parcă) jalonate pentru slalom şi slalom uriaş, cu instalaţie de cronometrare şi tot tacâmul. 1 EUR coborârea, dacă vrei să te cronometrezi… Dacă nu, e gratis. Şi foarte fun. P-aici o să daţi şi de ceva telescaune mai vechi, dar după ce aţi îngheţat în rabla din Valea Dorului nu cred că o să faceţi prea multe mofturi.

Pentru cei pasionaţi de pârtii grele, recomand călduros pârtiile 13 şi 14. Foarte abrupte, dar excelent pregătite de ăştia cu ratrak-urile. Zăpada  e foarte tare (fără să fie gheaţă ca la noi), dar mie îmi place mult mai mult aşa – cred că e chestie de obişnuinţă. Se simte pârtia mai bine, chiar dacă îţi demolează picioarele. Pentru freerideri, se poate coborî fix pe sub telecabina Schmittenhohebahn - am înţeles că se face acolo un pulver de-ţi lasă gura apă. Eu nu m-am dat pe-acolo, dar am văzut ceva plăcaşi pricepuţi care făceau spectacol.

Despre mancarea de pe partie

De mâncat la prânz, se mănâncă pe pârtie. O grămadă de cârciumi, cam la fiecare capăt de telescaun/gondolă/cabină. De fapt, cârciumi e urât spus. Unele sunt mai degrabă restaurante (împinge-tava), altele seamănă mai degrabă a cabane. Nu cum sunt la noi, ci cum ar trebui să fie. Totul curat, civilizat, cu budă normală şi curată, nu d-aia din scânduri de te bate vântu’ pe la cojones, cum era la Babele într-o vreme. Cam 15 EUR o masă formată dintr-o ciorbă (recomand gulaşul cu căldură) şi un felu’ doi de tip cartofi prăjiţi cu wurst sau şniţel. Nu încercaţi să mâncaţi de prânz în staţiuni (Kaprun sau Zell), că o să vă fie cam greu… Ăştia deschid după 4 jumate, pentru că schioru’ mănâncă la locul de joacă.

Despre Kaprun, partii si cabluri

Kaprun – Maiskogel. Kaprun-ul e o staţiune austriacă tipică: sătuc/orăşel frumos, ordonat nemţeşte, cu casele în acelaşi stil, cu acoperişurile la aceeaşi pantă. Chiar şi culorile în care ai voie să-ţi vopseşti casa sunt reglementate prin lege. N-ai voie să faci gardu’ cum ţi se scoală,  ci cum vrea primăria. Nu ca la noi, unde tot nesimţitu’ îşi scoate PUD şi construieşte după cum vrea puşculiţa lui, de ajungi să vezi porţi maramureşene lângă mastodonţi de 3 etaje din oţel şi sticlă (vezi Bran) şi fiecare îşi trage gard după cum i se scoală, unu’ de lemn, altu’ de beton, muşcând şi din trotuar eventual.

Dar să revenim la Kaprun. În Kaprun-ul propriu-zis se poate schia pe Maiskogel, o prelungire a masivului Kitzsteinhorn, care are in jur de 1700 m şi ar putea fi comparat cu Clăbucetul nostru, numai că de vreo 2 ori mai lung. Pârtia e practic una singură (plus vreo două variante de ocolire); e în cea mai mare parte albastră, cu o bucată neagră în partea de sus (e neagră pe hartă, dar în realitate e un fel de roşie). Are un telescaun de 4 locuri şi unul de 6 locuri, cu bulă anti-vânt şi încălzire la fund, plus vreo 3-4 cabane-restaurant, de nu mai ştii dacă ai chef să schiezi sau să stai la căldurică, să mănânci wurst şi să te uiţi afară cum ninge. Apropo: pe pârtie mâncarea nu e foarte scumpă, dar vinul fiert, ceaiul cu rom şi ciocolata caldă cam ustură la buzunar (cam 4 EUR cana. Şi nu bei doar una.)

Pentru începători, tot în Kaprun există pârtia Lechnerberg (40), unde m-am dat eu cu fie-mea. Si unde s-au întâmplat următoarele. În prima zi, m-am gândit să mă dau întâi cu ea de vreo 2-3 ori, să văd dacă-i place, şi după aia să-i iau skipass. Aşa că vâram pe şest copilu’ de 3 ani printre turnicheţii de acces la teleschi, şi urcam pe ciupercă împreuna cu ea (o ţineam între picioare). Nenea de la teleschi nu zicea nimic. Bodgaproste, am zis eu. Până la un moment dat, când copilu’ a trecut dincolo, io am rămas în spate, iar skipass-ul meu zicea “double taxation”. Cam ca la metrou, când încearcă doi să intre cu acelaşi abonament. Numai că la metrou e mai uşor să sari turnichetele. Cu doagele in picioare e imposibil. Da’ io am încercat. Şi am ajuns în nişte poziţii ciudate rău, poziţii care s-au soldat într-un final glorios cu un cant care mi-a ras pielea pân’ la os de pe jumate de deget arătător (pentru că eram fără mănuşi, ca să am priză mai bună la cupil). Aviz amatorilor. După faza asta m-am enervat pe cât de bou am fost şi m-am dus să iau skipass copilului. Ca să aflu că copiii sub x ani (nu mai ştiu câţi, probabil 4) intră pe gratis, pe skipass-ul adultului. Adică tre’ să ai grijă să treci cu copilu’ deodată prin turnichete, şi e totul ok. Deci, am schiat io cu sângele gârlă din deget in ziua aia, până când s-a plictisit fie-mea si ne-am dus să mâncăm. A doua zi am pus-o să urce singură cu ciuperca, si n-a avut nicio problemă. În fine, era foarte haios să urc şi cu ea între picioare, dar m-am bucurat mult mai tare s-o văd urcând singură. În rest, prea mult schi nu s-a lipit de ea, dar pentru 3 ani, nici pretenţiile mele nu erau chiar ridicate.

Sfaturi pentru parintii cu copii

Câteva sfaturi pentru cei care vor să pună copilul mic pe schiuri şi să facă pe monitorii cu el:
- copilul nu o să schieze mai mult de 2 ore pe zi sub nicio formă. Din cauza efortului, a fricii si a frigului (în săptămâna în care am fost eu, au fost între -15 şi -10 grade). Drept pentru care programul trebuie adaptat. De pildă, la mine, soţia nu schiază. Aşa că eu mă dădeam de la 8:30 la 11:00, pe urmă mă duceam s-o dau pe fie-mea; iar după-amiază mă dădeam iar, de la 13:00 la 17:00, cât trăgeau fetele somn de după-amiaza.
- e foarte posibil ca, deşi a schiat cu aparentă plăcere in prima zi, a doua zi, copilul sa nu mai vrea sa urce pe schiuri sub nicio formă. Se cheamă febră musculară. Noi am schiat (a se citi: eu am schiat-o pe ea) din două in două zile, câte 2 ore pe zi, de la 11:00 la 13:00.
- din momentul în care oboseşte sau se plictiseşte, copilul de 3 ani nu mai ascultă ce-i spui şi cască ochii pe oriunde altundeva decât pe unde merge. Aşa că nu întindeţi coarda încercând să-l duceţi prea repede pe pârtii mai grele (am încercat io s-o duc pe Maiskogel a treia zi şi n-a fost deloc bine).

Despre schiatul pe ghetar

Kaprun - Kitzsteinhorn. Extrem de diferit de tot ce ştim prin România. În plus, e soluţia de avarie în caz că plouă la altitudini mici. Aici se schiază până la 3000 m, tot anul. În fine, vara doar în porţiunea superioară, unde e gheţar. Eu personal nu sunt înnebunit după pârtiile de pe gheţar, deşi priveliştea e frumoasă: piscuri multe, zăpezi etc. Problema e că peisajul e cam prea arid şi sunt prea multe cabluri. Aceeaşi problemă am avut-o şi la Chamrousse, în Franţa, unde am fost uimit că pe un munte mai mic decât Postăvarul se pot pune vreo 25 de telescaune şi teleschiuri. Pe de altă parte, după cum am mai zis, eu sunt înnebunit după telecabine (după ele ca realizări tehnice – a nu se înţelege că vreau să umplu munţii de fiare). Iar aici, pe gheţar, după accidentul celebru cu trenul (funicularul) care a luat foc în tunel, austriecii au scos funicularul cu pricina din exploatare şi au construit în schimb Gletscherjet – o mândreţe de funitel albastru, cu cabine de câte 20 de oameni. Pentru cine nu ştie, funitelul e o gondolă cu cabine fooooarte mari care, în loc să umble pe o singură funie, umblă pe 2, paralele. Şi ăsta, în plus, mai e şi albastru. :D

Un alt dezavantaj al gheţarului e că, fiind foarte sus, e foarte frig şi uneori foarte vânt. Drept pentru care nu e chiar întotdeauna plăcut de schiat. Mai ales că la pârtiile de sus nu prea poţi ajunge decât cu teleschiul. Care e luuuuung…. şi te bate vântuuuul în el… E drept, sus poţi să ajungi şi cu o telecabină superbă, care pleacă de la AlpinCenter, mare cât un autobuz, care merje pe cel mai înalt pilon din Europa (şi el mare cât o zi de post, desigur). Din păcate, la telecabină e cam coadă şi e cam greţos de ajuns la ea cu schiurile în picioare, pentru că e cumva aşezată mai în dos. o să vă dumiriţi voi la faţa locului.

Pârtiile, ca şi în Zell, excepţional întreţinute. Dacă vă vine să credeţi, şi aici au tunuri. Pârtii albastre şi roşii, în marea majoritate. O chestie de remarcat: din cauză că se schiază pe distanţe foarte mari (o coborâre completă ajunge la 8-10 km), cu pârtii combinate, de diverse dificultăţi, care în general au părţile abrupte şi dificile în partea de jos, şi din cauză că nu se stă la coadă la cablu, oboseşti destul de repede. De pildă, eu simţeam nevoia să mă opresc la un ceai după 3 coborâri complete, de sus până jos, pe oricare dintre cei trei munţi descrişi mai sus.

Despre cumparaturi de echipament

Alte lucruri care ar merita menţionate. Schiurile sunt semnificativ mai ieftine la ei, dar clăparii sunt mult mai scumpi (probabil pentru că majoritatea sunt făcuţi în lohn la noi). Găseşti allmountain-uri noi, bune, la Intersport cu 100 şi ceva de EUR. Ochelari buni (Scott, Uvex cu geam dublu, antifog şi protecţie UV) la 25 EUR – dar nu la Intersport-urile din staţiuni, ci pe la supermarket-urile din afara marilor oraşe. De pildă, la Linz e un centru comercial gen Băneasa, de la care puteţi lua echipament bun şi ieftin. De exemplu, căşti. La supermarket încep de la 40 EUR (pentru adulţi), iar la Intersport-uri de pe la 60 EUR. La ei, cam 50% din schiori poartă cască – la noi, lumea se uită ca la urs dacă te văd cu cască. Eu mi-am luat cască anul ăsta, pentru orice eventualitate, deşi nu mai căzusem de vreo 2 ani. Şi fix a doua zi după ce am luat-o, am luat o buşitură de-am zis că mi-am rupt capul. Eram la ultima coborâre şi mi se cam muiaseră picioarele. Aşa că vă recomand din toată inima să vă luaţi căşti, pentru că nu se ştie niciodată.

Despre cazare

Referitor la pensiuni. In general, cam toate sunt bune. La 28 - 30 EUR/noapte găseşti condiţii bune, la o pensiune de 3 margarete, cu mic dejun inclus. Dacă vreţi mai ieftin, aveţi toate şansele să reuşiţi cu apartamente închiriate, cu câte 3 dormitoare, pentru 6-8 oameni. Trebuie săpat pe net, dar se poate ajunge şi la 15 EUR pe noapte, in condiţii poate chiar mai bune decât la pensiuni (fără mic dejun, e drept). Majoritatea pensiunilor au o cameră specială pentru lăsat schiurile şi clăparii peste noapte, cu sistem de uscare (foarte practic). Nu ai voie să intri încălţat cu clăparii (mi se pare chestie de bun simţ). Eu personal am lăsat schiurile pe portbagajul maşinii peste noapte, fără nicio problemă. Am întrebat-o pe tanti de la pensiune şi mi-a zis să n-am nicio grijă.

De final

Per total, o săptămână de schi, cu tot cu drum (maşină cu minim 2 oameni), skipass, cazare, masă (fără să te dai în bărci, dar şi fără să-ţi mănânci de sub unghii) te duce cam la 600 EUR.

Poze n-am prea făcut, pentru că am fost ocupat cu schiatul ;)) A făcut fie-mea în schimb o grămadă de poze cu mâini, picioare, zăpadă, cer, jumătăţi de faţă, asfalt, etc… Am ataşat cateva mai acătării. Pozele cam lasă de dorit din lipsă de lumină. Aşa că dacă vreţi poze frumoase, intraţi pe www.kitzsteinhorn.at şi www.schmitten.at.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

34 Raspunsuri la “Totul despre Europa Sportregion (Austria)”

  1. bogdan on 29 January 2009 12:00 pm

    si daca tot ajungeti in zona nu ratati “natural pipe”-urile de pe kitzsteinhorn

  2. SnowM3 on 29 January 2009 3:19 pm

    Frumos articol, felicitari ! Si eu am fost de cateva ori la ski la Kaprun si am o senzatie de ‘deja vu’ :-) Mi-am pus baiatul pe aceeasi partie anul trecut la 2 ani jumate’ , observatiile tale sunt f. corecte. Cateva adaugiri:

    - pe ghetar e intr-adevar frig iarna, am prins -22C si vant, dupa primul an mi-am luat cagula si acum o consider indispensabila
    - si eu port casca de cativa ani; doar dupa un an sau doi insa am reglat si curelusa / atentie: e ca la centura de siguranta de pe masinile vechi: nereglata nu ajuta, la impact casca sare din cap !
    - austriecii sunt foarte economi, in camerele de pensiune temperatura e de 19 C (si nu 25 C ca la Predeal) si peste tot sunt becuri economice, cateodata cam chioare; da’ te obisnuiesti repede si te simti bine
    - toate zonele schiabile mentionate mai sus sunt interconectate prin microbuze si autobuze gratuite, cu statii prin toate punctele de interes, poti sa iesi in clapari din pensiune ca in 5 min vine microbuzul care te duce la autobuz care te duce la ‘funitel’ si apoi pe partie
    - ‘autoservirea’ de la 3029 m alt si mai ales cea de la 2450 m (cu 5000 de locuri!) alt are pe langa fast food si salate, sucuri naturale, lapte proaspat (!), fructe, prajituri, placinte, mancare tailandeza etc etc la preturi similare cu cele de ‘jos’
    - ceaiul e ceai (nu ca cel din Valea Dorului, rosu ‘de fructe’ in pahar de plastic), in cana curata, lingurita, pliculet, lamaie, cu zahar sau miere (!) un Swartz tee mit Zitrone e parca 1,90 Euro
    - zona superioara a ghetarului cuprinde un snow park veritabil cu kickere de diverse dimensiuni (de care nu m-am lasat pana nu mi-am tasat ceva vertebre), intretinut zilnic cu minutiozitate si (atentie) o pista de ski fond care pare deschisa tot timpul anului, ca doar de-aia e pe la 2900 m alt

  3. cosminII on 29 January 2009 3:52 pm

    si vinu fiert e putin diferit in AT fata de ala de pe valea ph =)) merita cei aproape 5e. mai au acolo o vorba “our house wine is jagermeister”.
    si ca veni vorba de ceaiuri, cel mai bun ceai de pe acolo e jagertee ;)).

  4. lkss on 29 January 2009 4:30 pm

    Multumim de prezentare. F buna si detaliata.
    Ce varsta are fetita ta ? Era la prima incursiune pe schiuri ?

  5. Zawarez on 29 January 2009 5:12 pm

    Foarte misto articolul.Pentru unul ca mine care n-a fost niciodata in AT la ski, informatiile de aici sunt aur curat. Desigur, am mai gasit si in alte site-uri review-uri de acest tip, insa mai multe pareri din unghiuri diferite nu pot decat sa ne ajute si mai mult sa ne formam propria imagine. Probabil ca cea mai buna imagine o vom avea la fata locului :o)

    Sper ca dupa 15.02 sa va calc si eu pe urme (daca n-or fi fost deja astupate de zapada de pe stalpii aia de care vorbea Ion Radoi).

  6. jack_in_the_green on 29 January 2009 5:43 pm

    Salutare. Ma bucur ca v-a placut articolul.
    @lkss: fie-mea are 3 ani.

  7. miha on 29 January 2009 7:26 pm

    buna descriere si buna locatie
    singura observatie, poate subiectiva, nu stiu, o greseala sa te dai in fucking Zell am See (like in fucking Bruges:)) daca nu a nins natural. partiile arata foarte bine, dar eu care ma dau taricel le-am urat, zapada artificiala si inghetata pune mari dificultati la controlul vitezei si la franare, fara sa caut powder pe partiile din Zell am See… sau poate deficientele tehnice si canturile neascutite bisturiu au fost cauza, desi nu am probleme cu gheata si portiunile dezvelite de pe canal-Sulinar spre exemplu, ca tot exista comparatia cu Postavaru (buna, pastrand proportiile). daca ma pui sa aleg fara ca banii sa fie un factor, prefer Postavaru(nu acum, cu anomalia asta de vreme, niciodata n-a fost asa in ianuarie :( )
    KITZSTEINHORN-ul m-a vindecat in cateva minute de trauma din Zell Am See :))
    nu o sa-l preamaresc aici, e pentru orice si oricine.
    nu carcotesc, dar poate cineva care intelege ce-am scris si ajunge prima oara(ca mine) acolo in conditii de precipitatii slabe(zona nu e vestita pentru abundenta acestora), va fi avertizat de zapada tare pe Schmittenhohe, descrisa si mai sus, care mie nu mi-a placut deloc.

  8. Mal on 29 January 2009 9:50 pm

    Excelenta descrierea. Bravo

  9. Alex on 29 January 2009 10:36 pm

    Da’ la Ishcgl care ati fost? Ceva sfaturi/recomandari?

  10. Alex on 29 January 2009 10:39 pm

    Ma rog, l-am pocit putin, de fapt e Ischgl.

  11. alexosu on 29 January 2009 11:27 pm
  12. Solo Radu on 30 January 2009 8:24 am

    pt ‘alex’ :
    Ischgl, e o statiune micutza (sincer), stramtorata pe valea Paznaun cu acces de la autostrada din Landek. Domeniul skiabil e urias (peste 200 km de partii)- statiunea e interconectata cu Samnaun(Elvetia). Altitudine maxima 2900m. Skipass 6 zile aprox 200 euro. Toate scumpe pe acolo; magazine putine de sport. Multe magzine de fitze. Doua puncte alimentare (Billa si Spar), un club celebru (Pacha -Ibiza) si multe baruri apres-ski. Groaznic de multi romani (suparator de multi- se comporta “ca atare”). Partii impecabile. Freeride la el acasa….mii de km. de linii :). Un snowpark de milioane. Preturi cazare in sezon mai mari de 30E/pers/noapte (in Ischgl) si mai mari de 15E/pers/noapte (pe vale). Mai multe info pe http://www.ischgl.at. Merita si o tura la Galtur (mai sus pe vale). Enjoy.

  13. jack_in_the_green on 30 January 2009 8:25 am

    Salutare tuturor. Multumesc pentru aprecieri. Am incercat sa scriu articolul asa cum mi-ar fi placut mie sa-l citesc inainte de a merge prima oara in Austria.

    @lkss - Fie-mea are 3 ani si da, a fost prima oara cand am pus-o pe schiuri.
    @miha - Probabil ca e intr-adevar chestie de gust. Eu prefer partiile pe Schmitten tocmai pentru ca au zapada foarte tare si bine batuta. Si eu schiez destul de tare, dar am invatat sa schiez foarte tarziu, si am inceput sa schiez carve direct, fara sa trec prin tehnica de drift, clasica. Si e mult mai usor sa schiezi carve pe zapada tare decat pe zapada moale si uda. Inclin totusi sa cred ca problemele tale au fost din cauza canturilor neascutite - eu n-am avut probleme cu derapajele si franarea absolut deloc pe Schmittenhohe. Dar in definitiv, dupa cum am zis, e doar chestie de gust… De exemplu, eu nu ma dau in vant dupa Kitzsteinhorn din cauza peisajului fara vegetatie si a zecilor de cabluri - altfel, partiile propriu-zise mi se par foarte misto si acolo.
    @Alex - La Ischgl n-am fost, am fost in schimb la Saalbach. Foarte misto si acolo. Ca tot veni vorba de calitea zapezii, acolo e ceva mai moale. Si sunt mai multe partii decat dincoace… Practic e o vale gen valea Prahovei, cu 3 statiuni / Saalbach / Hinterglemm / Leogang, si are zeci de partii si pe stanga si pe dreapta. Diferentza e ca in loc sa ai Bucegi pe o parte si Baiului pe partea ailalta, ai ceva intermediar, pe ambele parti, iar cablurile sunt astfel dispuse incat poti sa pornesti din oricare dintre statiuni si sa ajungi in oricare dintre statiuni, fara probleme. De-asta visez io la Prahovatal Sportregion :))

  14. Solo Radu on 30 January 2009 9:31 am

    Kaprun este o statiune extrem de bine pozitionata pt cei ce vor sa se plimbe la ski in mai multe directii. Foarte usor se ajunge in reg. Kitzbuhel-Brixen im Thale-Fiberbrunn sau la Garmisch (Zgspitze) in Germania sau la Flatach (pt Molltal Gletscher) sau in localitaea Radstadt , punct de plecare pt statiunile din Ski Amade (recomand cu caldura Flachau si Obertauern). Niciuna din staiunile enumerate de mai sus nu sunt cuprinse pe un singur skipass regional, deci daca vreti sa va plimbati, va faceti pass de o zi in fiecare loc (mai scump). Insa va puteti scoate banii dc coborati pe la ora 3 de pe partii si vindeti pass-ul la rusii sau britanicii ametiti de aburul alcolului care apar tardiv la ski in jurul acelei ore si prefera sa cheltuiasca mai putin pt o ora de ski. Incercati. Merge :))

  15. jack_in_the_green on 30 January 2009 10:06 am

    Si la Kaprun si Zell am See sunt destul de multi romani, si extraordinar de multi ucranieni. Care ne depasesc cu mult ca nesimtzire si prost-gust (BMW X6 cred ca e masina nationala la astia). Iar daca vi se pare ca romanii vorbesc tare si se poarta ca-n codru, sa-i vedetzi pe ucrainieni… Oricum, senzatia nu e nici pe departe la fel de neplacuta ca la noi in statiuni, dar daca vreti sa nu mai auziti deloc vorbindu-se romaneste, va recomand statiuni mai mici si mai putin cunoscute (de ex, Lermoos).

    Apropo de ce zice Radu mai sus… Garmisch e destul de departe - cred ca se fac peste 2 ore pana acolo. Cele mai apropiate zone mari de Kaprun ar fi Skicircus (Saalbach/Hinterglemm/Leogang) - cam 30 min. si Ski Amade (Flachau, Wagrain) cam 1 ora. Restul sunt la distante mai maricele si cu mic dejun, fumat tigari, dus la buda, imbracat, adus clapari la masina, pus schiuri pe masina, drum, incaltzat… Ajungi pe partie la 11.

  16. Solo Radu on 30 January 2009 3:13 pm

    asa e Jack… am uitat de skicircus! hot spot! merita eventual un pass global kitzalps cu 210 E pe 6 zile si va intra si kaprun si kitzbuhel si ski circus si wilderkaiser si alpbachtall etc. :)

  17. Bobi on 30 January 2009 4:40 pm

    Foarte frumoasa descrierea. Am fost si eu anul trecut la schi in Austria, pe ghetar la Molltal a fost foarte frumos. Anul asta in schimb am incercat Bulgaria - Bansko. A fost la fel de bine ca in Austria, partii lungi (cea mai lunga aproximativ 15 km), zapada buna si la jumatate de pret.

  18. miha on 30 January 2009 4:50 pm

    @ jack_in_the_green
    am uitat sa zic ca eu sunt cu board si chiar simt nevoia de unul mai mare, deci cant mai lung.
    dar toate astea sunt probleme prea mici sa ma impiedice sa ma dau cum vreau, conditiile erau cele date.
    cum am spus, o informare personala de la fata locului si atat.
    si am gresit cand am spus orice pe Kitzsteinhorn, dar n-am mai revenit desi am realizat, m-ai taxat tu :P nu gasesti copaci pe acolo si e chiar misto sa te dai prin padure!
    pana una alta ninge pe kitstainhornii si smitenhohii nostri, arata bine Valea Dorului, Straja, Ranca, Balea nu se pune :)

  19. alb_ca_zapada on 30 January 2009 7:34 pm

    promit sa scriu si eu 2-3 articole la fel de bune cind m-oi intoarce din incursiunea prin tirol… momentan nu va pot spune decit ca am avut un soi de day of my lifetime undeva pe valea cu hintertux (nu stiu, dar au astia niste nume imposibile si nu am prea retinut… dar promit ca ma voi intoarce documentat)… so, cca 1400 m dif de nivel pe un munte (aproape) neatins… greu de descris :D… si ai naibii astia, au zapada cit casa si la 1000m

  20. alexosu on 30 January 2009 8:28 pm

    Chiar crezi ca avem nevoie de toate detaliile astea?
    Las, ca si la Sinaia e bine. Powder de vreo 10 cm - ceva de vis.

  21. barbosa on 30 January 2009 8:44 pm

    Cum bine a zis un clasic in viata; FIECARE POPOR ARE POWDER-UL PE CARE-L MERITA!

  22. Alex on 31 January 2009 2:29 pm

    @all
    Multumesc pentru informatii.

  23. emmynem on 27 February 2009 1:27 am

    multumesc ca mi ai adus aminte de cea mai buna saptamana de board … :) am fost anul trecut in martie si a fost absolut demential. dar din pacate este f departe de noi asa ca ramanem cu muntii nostri. eu unul prefer vf.Papusa din Ranca unde chiar poti sa simti cu adevarat muntele- liniste si multa multa zapada.

  24. Tura la Bansko - 20-22 februarie : derdelus.ro on 24 March 2009 6:17 pm

    [...] au durat vreo 3 saptamani, mi-am gasit in sfarsit timp sa scriu articolul despre Bansko. Deci, dupa tura la schi din ianuarie, din Austria, m-am gandit sa merg un weekend la Bansko (20 – 22 februarie), pentru ca auzisem ca e tot un fel [...]

  25. laura on 29 April 2009 4:06 pm

    are cabane pt sex?

  26. barbosa on 29 April 2009 8:54 pm

    pt sex nu conteaza locul ,doar partenerul !

  27. radubu on 30 April 2009 9:29 am

    despre cazare:

    in afara de tiscover .at eu am fost si la “pleazna”. fara rezervare. la birourile turistice exista mult familiarul (de austria) panou cu harta cu beculete verzi si rosii cu telefon direct la fewo (daca e verde au locuri libere). suni si te cazezi. tre’ sa cam stii germana.

    un singur punct negativ: nu rapsund la telefon seara . eu am ajuns dupa 9pm, era jumate gol dar nu raspundea si nu ne caza nimeni. am stat la steinberger o noapte si a doua zi dimineata erau totzi disponibili si zimbitori. la preturi foarte bune. cind i-am intrebat de ce nu au raspuns seara (si am sunat la vreo 20!!) au zis ca ei prefera cu rezervari si ca “dupa 4 nu lucreaza!!!. iar la maj hotelurile persoana care face cazarile pleaca tot la 4 pm. asta in extrasexon (dupa 15 mar).

    zapada artificiala jos la areitbahn ia o culaore ciudata pe la trei -patru dar e foarte faina

    va doresc distractie placuta!!!

  28. chv on 2 May 2009 4:18 pm

    bun articol. cam aceleasi impresii si pe unde am fost eu cu familia iarna asta: corvara, italia, dolomiti. 1500 m altitudine. avantajul: lipsa romani. pare ceva mai scumpa decit asutria. skipass include un copil gratis, daca are sub 8 ani. daca copilul stie cit de cit sa schieze IL POTI LASA DE CAPUL LUI PE PIRTIILE DESTINATE LOR. Al meu de 7 ani, a fost o dimineata intreaga singur: la scaunel, doi operatori sareau sa-l ajute … pirtii patrulate permanent de carabinieri-salvamontisti, trupe alpine…. totul civilizat, precizie la maxim. cazarile scumpe, mincarea cam ca si in austria: o pizza la restaurant 7,5 - 8 euro, dar mare si ca lumea. pirtiile excelente. transportul pe cablu super, atit scaunele de 3, 4, sau 6 persoane cit si telecabinele. 130 km, in jurul statiunii, 500 km in toti dolomitit, tura selaronda. magazine in statiune exclusiv de fitze si preturi prohibitive… la 30 km se afla un orasel mic si cochet: brunico. magazin de sporturi alpine super: sportler, cu tot ce vrei si nu vrei. personal calificat, prevenitor, civilizat, dar daca ora inchiderii este 18, efectiv sting lumina pe tine, nu-i interesesza nici daca cumperi de 1000 de euro. per ansamblu a fost mai mult decit ok. nu pot compara cu valea prahovei ca nu am fost decit la poiana brasov in 1998, parca, dar de atunci nu am mai dat pe acolo, fiind din oradea. daca cineva vrea detalii, fara probleme…

  29. Junior Adventure on 10 November 2009 4:15 pm

    Alpendorf- Austria
    La aproape 60 de kilometri de Salzburg, se afla statiunea montana Alpendorf .
    Circa 5 luni pe an aici gasiti aici zapada si conditii perfecte pentru petrecerea unei vacante de schi. Statiunea Alpendorf face parte din grupul Skiwelt Amade, care pune la dispozitia turistilor peste 800 de kilometri de partie pentru toate categoriile de schiori.
    Profilul Statiunii Alpendorf este special construit pentru familii, si grupuri de scolari si pre-scolari, oferind pe langa schi si o gama variata de distactii de la sanius, piscine, patinuar…etc
    Una din cele trei scoli de schi din aceasta statiune ofera turistilor romani posibilitatea de a invata secretele acestui minunat sport de iarna chiar in limba romana. Toni Gruber Skischule este singura din Land Salzburg  care ofera aceste servicii.
    Link-uri utile:
    http://www.toni-gruber.cc        Scoala de schi
    http://www.lehengut.at              Hotelul
    http://www.alpendorf.at           Statiunea
    http://www.junioradventure.ro Tabere de schi

  30. vio on 28 December 2009 2:08 am

    superba descrierea! jack, parca mi-ai luat vorba (vorbele) din gura. noi mergem peste 3 saptamani la kaprun (a 3-a oara). ce bine era daca gaseam articolul inainte de a merge prima oara…
    by the way… ce sa mai fac asa, mai interesant, dupa ce am vazut si zell si kaprun? vreo idee, ceva? o sa imi iau si suplimentul ala la skipass, ca sa ma dau la bazinul acoperit din kaprun, dar alte distractii mai stii? nu ma refer la cluburi si discoteci, daca intelegi ce vreau sa spun. prefer o cascada, un show de ski, chestii d-astea, nu fitze de copii de ministri…
    mai tre spus de muzeul de masini retro din kaprun, e superb. un tip a adunat peste 100 de oldtimers in subsolul cabanei, te minunezi cand le vezi, nu alta…
    si mai tre spus de lacul zeller see, daca e inghetat (si cam este, de obicei), poti patina pe el, poti juca fotbal pe gheatza, sau te poti plimba, pur si smplu, e superb seara…
    intreba cineva de ischgl. am fost si acolo, e fain, nimic de zis, dar mai scump ca la caprun sau in alte statiuni. eu+ nevasta+ copilu de 5 ani, toti schiori, aproape 2000 de euroi per saptamana, ca nu m-am redresat nici in anul urmator. a meritat banii, nimic de zis, numa sa-i ai disponibili, ceea ce la mine nu e cazul… plin de romani galagiosi si, mult mai deranjant, de rusnaci imbogatiti, cu euroii facuti sul si legati cu elastic de borcane. rusoaice cu blana de mii de euroi care se plimba pe partie si ghiolbani rusi cu palarie cu boruri largi, care beau sampanie cu galeata si mananc icre negre cu polonicul, doar asa, “fiindca pot!”. cam gretos pentru mine, cel putin, care merg la munte sa schiez cu nevasta si sopilul, sa admiram natura si sa ne relaxam.
    inca ceva: a fost cineva la austrieci la ski undeva unde sunt si bai termale? la statiuni gen Bad Gastein? Cica e super sa te scalzi seara afara in apa de 40 de grade si sa admiri muntii plini de zapada. daca da, asteptam impresii.

  31. florin on 11 January 2010 4:35 pm

    “sus [pe ghetar] poţi să ajungi şi cu o telecabină superbă, care pleacă de la AlpinCenter, mare cât un autobuz, care merje pe cel mai înalt pilon din Europa (şi el mare cât o zi de post, desigur). Din păcate, la telecabină e cam coadă”

    partea naspa e ca mai trebuie sa stai la o coada dupa ce iesi din telecabina: deoarece nu exista (sau era inchisa) o partie care sa inceapa imediat de acolo, trebuie sa iei un “lift” de vreo 20 persoane pana unde incep partiile.

  32. george on 11 January 2010 5:41 pm

    Am fost eu la Bad Gastein. Merita din plin. Super conditii de schi, ai pe ski pass 3 regiuni, Sportgastein, Bad Gastein si Bad Hofgastein. Bai termale daca mai ai energie sa ajungi la ele, si tot ce-ti doreste inima.

    Acum m-am intors din Kaprun, nu e rau de loc (mai ales privelistea), o statiune populara, insa strict schi e mai bine la Bad Gastein in opinia mea.

  33. Flo on 3 January 2011 12:41 pm

    Multumim frumos pentru informatii.Foarte bune.

  34. Russell Armstrong on 10 March 2011 3:16 pm

    Russell Armstrong Suggests Its An Incredible Posting Cool…

    In your own time try to read these a few might be of interest too! whoa have one hear on Tunisia has now got a lot more complications also !…

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free