0
Vote

Cum imi aleg o pereche de schiuri?

2 January 2009, by absinth

.!.

Sense and Sensibility the movie

Into the Storm Addicted to Love movie

the king’s speech psp download

Desi sunt foarte multe articole pe derdelus.ro despre schi, nu am scris inca, detaliat, despre cum se alege o pereche de schiuri cand vine vorba de lungime. Asta e primul lucru care trebuie lamurit. Deci - cat de lung trebuie sa fie viitorul meu schi? Raspunsul este foarte simplu: depinde.

Sunt multe variabile: tipul schiului, tipul schiorului, tipul de zapada

the movie “season of the witch”
Prozac Nation film

si lista poate continua. Exista schiori care au acelasi model de schi in 2 lungimi diferite - fiecare schi cu alta destinatie.

Cand vei merge la un magazin sa iti cumperi schiuri, prima intrebare pe care o vei auzi ca fi “ce inaltime ai?”. Ma rog, una din primele 3 intrebari pe care ar trebui sa-ti fie puse. Pe fond insa intrebarea este partial gresita, pentru ca inaltimea nu are foarte mult de a face cu lungimea schiului, ci greutatea este factorul principal.

The Business trailer

Greseala este insa explicabila, pentru ca intre greutate si inaltime exista, in general, o oarecare proportie comuna la adulti. Dar ce te faci cand vine un schior de 160 cm si 90 de kg? Poti sa ii dai acelasi schi ca unui schior de 160 cm si 55 de kg?

Raspunsul ar fi undeva mai in profunzime. Sa facem deci mai multa lumina: de fapt nu greutatea este factorul determinant ci fortele la care este supus schiul cind il calarim la vale. Iar aceste forte au legatura cu masa corporala, forta musculara Ciao movie si nivelul tehnic.

Asadar intrebarea care ar trebui sa vi-o puneti (sau sa va fie pusa in magazine) este de fapt tripla:

  • greutate si inaltime
  • grad de pregatire fizica. tonus muscular
  • stil de schiat

Mai apare o problema: diferite tipuri de schiuri au lungimi “nominale” apropiate, dar lungimi “efective” mult diferite. Lungimea nominala este cea care apare inscriptionata pe schi, cea efectiva este lungimea care intra in contact cu zapada. Sa luam exemplul unui schi de GS de 180 cm si a unui twin-tip de 180 cm. Primul va avea lungime efectiva de, sa zicem, 170 cm, in timp ce al doilea nu va depasi 160 cm. Sau chiar mai putin.

The Meaning of Life dvdrip

Motivul e foarte simplu: din cauza cozii ridicate (asemeni varfului, de unde si denumirea de twin-tip) se mai pierd cativa centimetri. Cam ca in figura de mai sus. Asta inseamna ca un twin-tip ar trebui sa fie mai lung decat un carver cu vreo 10 cm.

Ce e de comparat aici: (100cm + greutatea schiorului) vs. (lungimea schiului). Nu trebuie uitat de nivelul schiorului - in general schiorii avansati prefera schiuri mai lungi pentru ca merg cu viteze mai mari dar si pentru ca in general ei supun schiul unor forte de torsiune mult mai mari.

Daca tot am ajuns la capitolul asta, lungimea si viteza sunt in legatura stransa. Se zice ca pentru stabilitate. Si asta e o afirmatie partial gresita - stabilitatea nu e data neaparat de lungime. Stabilitatea e data de rigiditate si de radius

. Cu cat e mai lung schiul, cu atat va avea un radius mai mare. Si va fi mai stabil in linii drepte sau viraje largi.

In general incepatorii ar trebui sa se orienteze catre schiuri mai scurte (diferenta dintre cifrele de mai sus ar trebui sa fie in jur de 10-15), mai soft si cu radius mic sau mediu. Intermediarii pot sa puna cativa centimetri in plus si sa vada mai multe tipuri de schi. Avansatii sau expertii au cea mai mare libertate de a alege - lungime, rigiditate, radius, latime… Din amestecul asta ies schiuri mai potrivite sau mai putin potrivite. Nu te chinui sa gasesti schiul perfect. Nu exista. Sunt prea multe variabile in joc. Ce poti face, insa, este sa cauti schiurile potrivite pentru scopurile tale.

Pe net sunt tot soiul de tabele si formule care dau lungimea ideala a schiului. Nu cred in ele, asa ca nu le voi relua aici. Daca dai de ele, tine minte ca cifrele rezultate sunt pur orientative. In masura in care ai posibilitatea, testeaza inainte sa cumperi. Nu te jena sa testezi acelasi schi in lungimi diferite. Sau macar documenteaza-te cat mai mult. Si intreaba-ne :).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
Concurs BCA & WIntermag

Comentezi?? Comenteaza!!

247 Raspunsuri la “Cum imi aleg o pereche de schiuri?”

  1. Ady on 2 January 2009 5:53 pm

    Ok. Atomic beta curv X 9 20 e tipul de schii pe care il am . Eu am 1.75 cm , 60 Kg, si sunt incepator . Credeti ca imi va fi dificil sa pt. mine sa imi maresc experienta pe acest tip?

  2. alb_ca_zapada on 2 January 2009 9:17 pm

    pai aici vorbeam despre lungimi.

  3. alexosu on 2 January 2009 9:19 pm

    Ady - raspunsul e foarte simplu. Depinde :). Da-te pe el si vezi cum merge. Si da, aici era vorba de lungimea schiurilor. Hai sa ramanem on-topic.

  4. Andy on 3 January 2009 3:17 am

    Foarte reusit articolul dar va rog frumos si un articol daca se poate despre “Cum iti alegi Snowboardul” pentru cei care practica :X . Marca , caracteristici , la ce te uiti prima oara , etc etc…voi stiti mai bine ca sunteti specialisti …respect !

  5. alb_ca_zapada on 3 January 2009 10:33 am

    @andy:
    cu mare bucurie am fi publicat si despre snowboard, nu unul, ci mai multe articole.
    dar, pb este ca fiecare aici scrie despre ce se pricepe si nu am reusit inca sa convingem pe cineva care se pricepe la snowboard sa impartaseasca din ale sale cunostinte… remember, vorbim despre cineva care chiar stie ce vb, nu discuta din carti si internet.

  6. Dinutzu on 3 January 2009 10:30 pm

    Apropo de lungime…
    Am avut ocazia sa incerc in aceeasi zi, si pe aceleasi partii 5 skiuri… m-am dat 1h cu fiecare: toate WorldCup de slalom; Head 1.65m/raza13m , Rossignol 1.65m/raza12, Salomon 1,70/raza13,1m, Stoeckli 1,71/raza14m, Fischer 1,65/raza13m
    M-am dat pe partie rosie si una/doua ture pe o partie neagra cu zapada tare spre gheata ca sa vad cum tin pe panta mai mare.
    Concluziile sunt pur personale!!!!!!!! Am 1.90 si vreo 85kg si skiez sa zicem agresiv :-))))

    Schiu de 1,65m nu imi iau decat daca e pe gratis ca pe panta mare am derapat in modul cel mai clar posibil!!!
    Cu Salomon si Stoeckli de 1,70m m-am dus rotund ca racheta p-acolo… cu un plus pt Stoeckli! Mamaaaa ce schiuri fac elvetienii astia…
    Incredibil cat conteaza 5cm!!
    Pe partia rosie am mers f frumos cu toate, un plus pt Rossignol care avand raza cea mai mica (12m) te invarti cu el cum vrei. E chiar distractiva senzatia.

    DAR, ca sa subliniez ce se scria si in articol, daca vrei panta mare in viteza…. schiul scurt e inutil!!!
    Cam asta a fost povestea porcului.

    Offtopic: zona St. Anton/Reindl/Zurs/Lech e absolut superba atat pe partie cat si (sau mai ales) offpiste.

  7. mariusica on 3 January 2009 10:39 pm

    Salut Alexosu! Tu pe ce te-ai dat si cu ce te dai acum si pe partie si pentru vale? Si de ce ai facut aceste alegeri? Multumesc

  8. echipa Fresh Meat on 5 January 2009 10:36 am

    andy, in linii mari si la alegerea unui snowboard conteaza cam aceiasi factori: greutate, inaltime, stil practicat si experienta …

    pana apare un articol dedicat acestui subiect, poti citi despre legaturile de snowboard, care sunt o parte extrem de importanta a echipamentului tau.
    uite aici:
    http://www.fresh-meat.ro/index.php?module=articles&func=display&catid=32&aid=122

    numai bine

  9. alexosu on 5 January 2009 11:34 am

    @mariusica
    Eu ma dau acum cu o singura pereche de schiuri - Mantra de 191. Teoretic un schi de offpiste, practic a ajuns schiul bun la toate. Mai am un AC4 (tot Volkl) de 184 dar pe care l-am folosit de fix 3 ori de cand a aparut Mantra in peisaj.
    Am scris un review pentru Mantra in care apar si motivele http://www.derdelus.ro/2007/12/17/voelkl-mantra-ski-review/
    In momentul asta caut ceva mai lat (un ANT de la Armada, cum ar veni). Schiuri dedicate de partie sau de race nu prea ma mai pasioneaza in momentul asta. Nu stiu ce va fi pe viitor :).

  10. mariusica on 5 January 2009 3:16 pm

    Salut Alexosu si multam mult pentru informatii.

  11. ionut on 6 January 2009 2:14 pm

    Salut,

    Alexosu, te rog sa ma ajuti cu un sfat.

    Am tot rascolit interneul si forumurile de ceva vreme, pentru a-mi lua o pereche de skiuri. Si in final am dat peste o oferta irezistibila (as zice), niste Atomicuri SL10 noi de 1.63m, la 1000 ron.Should I go for it? sau poate as gasi in Austria, pe la sfarsitul lui ianuarie, un pret chiar mai mic? Planuiesc oricum sa ma duc o saptamana la ski in Austria.

    Eu am 1.80, 70 kg, si ma dau de anu trecut, binisor as zice: in sensul ca pot sa cobor o partie albastra fara sa cad, desi inca nu am reusit sa stapanesc foarte bine tehnica virajelor, pentru ca le iau mai mult in derapaj. Dar sunt decis sa exersez cat mai mult, si sa invat cat de repede. Totodata, la viteza nu prea ma incumet inca. De aceea m-am gandit ca niste SLuri mi s-ar potrivi, si mai ales de lungimea 1.63, pentru ca mi se par mai usor de stap[anit decat niste skiuri de 1.70 sa zicem (si nicidecum din snobism cum spunea cineva nu demult intr-un comentariu). Plus ca si pretul mi se pare irezistibil. So, ce parere ai?

  12. alexosu on 6 January 2009 3:40 pm

    Ca sa fiu sincer, cred ca un SL, fie el si 10 - cel mai beginner-friendly din gama SL, e un schi cam pretentios pentru un incepator. S-ar putea sa functioneze daca iti bagi si un monitor si in cateva zile te pune pe picioare ca lumea.
    Altfel, pentru albastre si rosii, pentru viteza mica si, mai ales, pentru viraje in derapaj, schiul asta mai mult o sa iti faca zile fripte.
    Pe de alta parte, pretul este bun, trebuie sa recunosc.

  13. Anonymous on 6 January 2009 10:39 pm

    in ce sens spui ca mi-ar face zile fripte?
    Dar de un salomon streetracer 6 ce parere ai? (ok,e tot in genul sl,dar e si mai ieftin)
    Sau ce alt tip de ski crezi ca ar fi mai potrivit pt mine? Radius mai mare, allround,sau…da-mi te rog niste modele ca exemplu.

  14. ionut on 7 January 2009 2:36 pm

    am uitat sa ma semnez…eu am scris si comentariul de mai sus.

  15. alexosu on 7 January 2009 3:29 pm

    Problema vine de la rigiditate - schiul s-ar putea sa fie prea fortos pentru tehnica ta. Oricum, dintre Atomic si Salomon as merge pe Atomic.

  16. ionut on 7 January 2009 5:41 pm

    ok, m-am decis sa las race carverele, si sa iau totusi un allround.

    daca esti cumva online, pls raspunde-mi cat mai repede, ca sunt aici la magazin, si tre sa ma decid intre un Atomic Drive 7, si un Head iXRC 600.

    am vazut intr-un articol ca vorbeai de bine Drive-ul, dar si de XRC am citit lucruri bune…so ce parere ai?

  17. ionut on 7 January 2009 5:42 pm

    ok, ar mai fi si un Blizzard Magnum…. :)

    (toate in jur de 120 eur)

  18. alexosu on 7 January 2009 6:38 pm

    Blizzard Magnum cat? Banuiesc ca e similar cu Atomic-ul si Head-ul. Man, nu stiu ce sa zic. Astea sunt toate schiuri potrivite pentru un incepator-intermediar. Totusi, daca e vorba de Magnum 7.6 de sezonul asta, eu catre asta as inclina. E o idee mai lat decat celelalte si ceva mai destept.
    Daca nu, cred ca Atomic-ul e o alegere ok. Ca si Head-ul :).

  19. Anonymous on 10 January 2009 1:59 am

    Dap, am optat in final pentru Blizzard Magnum. Surpriza a fost insa pretul: pretul pe care il credeam eu a fi cel redus, era de fapt reducerea. Pretul a fost 270 euro. Si modelul nu e nici 7.4 nici 7.6, ci 7.5, care s-a dovedit a fi un model facut special pt piata ceheasca (din Praga le-am luat).

    Am facut bine ca le-am luat…am facut rau…nush. Sa ma scap de ele? Tu ce zici?

    Totusi nu reusesc sa inteleg care-i faza cu modele astea facut special pentru anumite piete…De ce nu se pot vinde modelele standard? De ce e nevoie de skirui customizate pentru un anumit market?

  20. ionut on 10 January 2009 2:35 am

    si iarasi am uitat sa ma semnez…

  21. serban on 10 January 2009 3:33 pm

    salut! eu as vrea un ski cu cel mai mic radius posibil ca am auzit ca e misto in curbele strinse, adica pentru slalom, am o inaltime de 1.80 si m am gindit sa mi iau 1.55 sau 1.65 cam asa ..ce parere aveti?

  22. Dinutzu on 10 January 2009 5:17 pm

    @serban (parere personala!!)
    Acuma dupa cum ziceam mai sus, sa te gandesti si pe ce partii te dai de obicei (pt placere maxima carv cu raza mica ai nevoie de partie f buna)… ca daca-ti plac negrele si un pic de viteza eu personal 1,65m il gasesc prea scurt. De altfel se vede ce dificultati au si aia in Cupa Mond pe portiunile mai inclinate… si vorbim de cei mai buni dintre cei mai buni… :-)))
    Dintre 1,65-uri, DIN CATE STIU EU, Rossignol Radical R9S WorldCup Oversize are cea mai mica raza - 11m - dar cel mai simplu e sa intrii pe site la toti si sa vezi care are cea mai mica raza.
    De asemenea schiul de world cup e pretentios la tehnica si conditia fizica deci ia si asta in calcul… mai ai R8S WC si R10S Mutix care-s mai cuminti, tot raza 11 dar mai putin rigide deci mai putin performante pe gheata…. Succes!

  23. alexosu on 12 January 2009 1:55 pm

    @ionut
    Nu scapa de ele, man. Vezi intai cum te simti cu ele pe partie.
    Modelele customizabile tin, normal, de marketing. Atomic, de exemplu, vinde si anul asta Metron, dar numai in magazine selectionate. Pe site nici macar nu mai apar. Or fi ramas cu stocuri si asa incearca sa scape de ele. In cazul lui Blizzard e mai ciudat si nu stiu care ar fi explicatia.

    @serban
    Exista pro si con la a avea un schi asa scurt. Pro - e extrem de controlabil si vioi, ajunge de pe un cant pe altul intr-o fractiune de secunda si tot asa. Contra - schiul va deveni greu de controlat la viteze mari.
    Oamenii din World Cup se dau in slalom cu cel mai scurt schi permis de regulamentele FIS. Mario Matt se da pe schi de 155, abia ii trece de buric schiul. Dar asta nu inseamna ca un schi asa scurt e usor de stapanit la viteze mari.

  24. Sorinescu on 13 January 2009 8:43 pm

    @ Ionut
    Ar trebui sa stii ca sunt modele (cam la toti producatorii “de masa”) fabricate pentru magazine gen supermarket. Ele nu apar in cataloage sau pe site-urile producatorilor, nu o sa le gasesti in magazinele serioase si in general sunt facute pentru a avea pretul cel mai mic posibil… de aici intelegi si tu cam de ce calitate vorbim.
    Bafta!

  25. bogdan22 on 17 January 2009 10:52 am

    salutare!
    Sunt incepator si am tinut neaparat sa am perechea mea de schiuri asa ca achizitionat niste Blizzard xo3 firebird de 1,67 radius 15. Eu am 1,82 76 kg si conditie fizica buna. Astept ceva pareri si in legatura cu schiurie dar mai ales in ce priveste legaturile cu care au venit acestea si anume Salomon C609 drive+ care din cate am vazut ulterior pe net sunt destinate mai mult femeilor si , citez ” adolescentilor slabuti” . Pot folosi aceste legaturi sau trebuie sa ma orientez catre Tyrolia SL100 de exemplu sau ceva asemanator ? Multumesc mult!

  26. Dinutzu on 17 January 2009 2:10 pm

    @Bogdan22
    Despre legaturi nu stiu exact pe ce interval de greutate lucreaza astea… dar ideea este ca trebuie sa fii undeva spre mijlocul acestui interval pt max de securitate. Daca trebuie sa strangi legatura f tare (spre capatul scalei) ca sa nu sara degeaba s-ar putea sa nu mai sara deloc!! Daca schiurile sunt second hand ar fi f bine sa cureti (sau sa le dai la vreun prieten care se pricepe) si sa ungi legaturile ca nu stii cate drumuri (respectiv mizerie si sare) pe capota masinii au inghitit….. Distractie placuta.

  27. bogdan22 on 17 January 2009 2:24 pm

    Multumesc!
    Schiurile sunt noi, la fel si legaturile . Am avut noroc totusi, si fiindca legaturile erau oricum nemontate pe schiuri , am reusit sa le schimb pe ultima 100m , tot de unde le-am cumparat cu niste legaturi Tyrolia SL100 dar acestea nu au inaltatoare incluse . Acum trebuie sa caut niste inaltatoare ptr ca am inteles ca ajuta mai bine in viraje si , ca incepator cred ca ar fi bune. Vreo recomandare ptr inaltatoare si un loc unde se gasesc la vanzare >?
    Tot o recomandare as vrea si in privinta locurilor de pe Valea Prahovei unde imi poate monta cineva legaturile . Am inteles ca exista nu stiu ce sistem de montare in functie de rotula genunchiului sau ceva de acest gen.
    Multumesc !

  28. Dinutzu on 17 January 2009 2:50 pm

    Inaltatoarele (sau placi tot aia este) permit o inclinare mai mare in viraj fara ca claparul sa atinga zapada. Acuma ca incepator nu-ti trebuie neaparat ca nu cred ca o sa te inclini atat de mult…. Cu cat evoluezi in tehnica o sa inclini din ce in ce mai tare. Ce sa zic, depinde cat de repede o sa evoluezi…
    Oricum sa ai grija ca legaturile sa fie compatibile cu placa pt ca nu e intotdeauna cazul!!
    Cat despre montat.. nu stiu :-(
    Aia cu montatul in functie de rotula… eu personal nu am auzit de asa ceva…
    Poate era vorba de reglajul lateral al claparilor (cantingul) in functie de cum cad tibiile pe pamant (nu intotdeauna sunt perfect verticale)…

  29. alexosu on 17 January 2009 8:12 pm

    Bogdan, felicitari pentru achizitie. Nu sunt cele mai bune schiuri din lume, dar cred ca pentru inceput o sa te distrezi cu ele :).
    Nu te ingrijora in legatura cu placa. Asa cum zice si Dinutzu, pentru un incepator nu e nici o problema. Rolul lor este, pe langa ca tin claparul mai departe de zapada, sa ajute la virajele super-carve, permit o angulatie mult mai mare. Deci chestii cu care te vei confrunta, in cel mai bun caz, peste 2-3 ani si, sper, cu alte schiuri.
    Cat despre reglajul legaturii in functie de rotula… n-am nici cea mai vaga idee despre ce poate fi vorba. Monteaza-le la Snow in Sinaia sau la Fulg de Nea in Predeal sau in spatele statiei de gondola in Azuga. Sunt centre testate si unde totul e ok.
    Sper ca ai deja clapari :).

  30. bogdan22 on 18 January 2009 10:46 pm

    Multumesc mult Alex ! Acum vreo 5 zile am incercat sa scriu pe celalt articol ( “Sunt incepator… ” ) , insa nu stiu din ce motiv nu imi aparea deloc ceea ce incercam sa postez. Povesteam acolo pe scurt cum a decurs prima mea experienta de schi ( pe kalinderu) si cum m-am indragostit subit de acest sport si pe langa asta ceream pareri in legatura cu schiurile,legaturile si claparii ( ca haine imi luasem deja :) ) Intre timp am gasit la cineva aceste schiuri noi noute Blizzard xo3 la 450 RON si nu am stat prea mult pe ganduri desi vazusem diverse pareri in legatura cu ele , printre care si a ta pe alt articol in care spuneai ca sunt prea soft . Acum sa fiu sincer eu m-am bucurat de pret , comparativ cu 650 ron cat am vazut ca sunt in magazine.Sper sa ma inteleg bine cu ele si sa invat ceva iar la anul poate o sa-mi iau altele. Clapari nu mi-am cumparat inca. Astazi am fost si am probat cateva perechi in magazine dar nu m-am decis. Nu vreau sa cheltui mai mult de 300-400 ron pe clapari pentru ca nu aveam in plan sa indragesc in iarna asta acest sport si trebuie sa ma incadrez cu toate in maxim 900-950RON. M-as orienta catre o pereche Tecnics vazuti la Intersport redusi de la 500 ron la 300 si in care ma simteam chiar bine dar mai astept eventual si alte sugestii de locuri unde as putea gasi ceva bun la un pret bun ( acum stau stresat ca era doar o pereche 28 si poate se vand :) ) Pana in week-end vreau sa-mi iau si clapari si sa inaugurez sambata tot echipamentul !

  31. Bogdan22 on 19 January 2009 10:04 am

    Claparii de la Intersport sunt Tecno Pro ( made in Italy ) si nu Tecnica. Am fost dimineata si am rezervat ultima pereche 28 dar nu e modelul ST3.9 la 300 RON ci modelul ST5.9 la 420 RON ( redusi de la 600 ) . Sa mai incerc si in alte locuri ? Eu ma simt bine in astia si i-as cumpara .

  32. iovanus on 19 January 2009 10:37 pm

    buna tuturor!Ce am intrat si eu pe site derdelus.ro in intentia de ma informa putintel despre cum sa aleg un echipament de ski….Nu am mai schiat(cateva tentative prin copilarie acum 15-17 ani)deci complet incepator….m-ar interesa sa reiau sportul asta si tare as vrea cateva sfaturi utile.Am inaltime de 197cm si 96 kg,.partia de schii mai modesta undeva in M-ntii Retezat,.As vrea un clapar mai moale,relaxant,si schiuri .Cateva site-uri cu produse U.S.(am posibilitatea de a le achizitiona de acolo).Multumesc anticipat!

  33. bogdan22 on 19 January 2009 10:55 pm

    Claparii de la Intersport sunt Tecno Pro si nu Tecnics ..scz ! Si inca odata scuze ca am deviat discutia de la ” cum imi aleg o pereche de schiuri”.

    ps: am cumparat modelul Tecno Pro ST 3.9 si imi plac ft mult . am stat 40 min cu ei in picioare in magazin de mai aveau aia putin si ma dadeau afara ; au indice de flex 70 si sunt cat se poate de confortabili.

  34. alexosu on 20 January 2009 9:10 am

    @Iovanus
    Iti recomand sa incepi cu claparii. Fiind incepator, claparii ar trebui sa fie mai soft. Totusi, nu recomand claparii cu o singura clapa, si nici claparii foarte incarcati de 1000 de sisteme (walk, hard, soft etc). Un clapar simplu in 3 clape (gen Dalbello) sau 4 clape. Nu pot sa iti spun modele - probeaza si vezi ce iti vine mai bine. E obligatoriu insa sa probezi. Poti sa cumperi de pe net, dar numai ce ai probat intr-un magazin.
    In ceea ce priveste schiurile, ar fi fost o idee mai buna sa inchiriezi o perioada. Dar banuiesc ca nu prea ai de unde, la partia modesta din Retezat. Ce buget ai? Gandeste-te ca iti trebuie si o legatura. Iar la greutatea ta e nevoie de un echipament destul de solid.

    @bogdan22
    Ma gandeam eu ca nu exsita clapari Technics. Initial am crezut ca ai luat Technica si voiam sa te felicit. Despre TecnoPro nu stiu ce sa zic, nu stiu decat ca sunt destul de ieftini. Asteptam un feedback de la tine :).

  35. iovanus on 21 January 2009 3:00 am

    @ alexosu

    mersi ca ti-ai facut timp pentru mine putin.Am inteles ca este important sa-i probez …ce inseamna sa fie confortabil?(cateva criterii)dar fara sa afecteze evident si tehnica de schi.Schiuri au de proasta calitate deci v-a trebui sa le cumpar ,legaturile deasemenea(probleme este ca nu stiu cum se monteaza legaturile si nici nu cred ca stiu pe cineva care sa stie cum sa le monteaze …o sa mai intreb insa)este o idee buna sa le iau gata montate cu schiurile? daca da ce dimensiuni ar trebui si ce model sa aleg? Inaltimea 197cm ,96kg.Bugetul nu este o problema…chiar ma intereseaza lucruri de calitate (evident la nivelul meu de incepator) si in speranta ca o sa mai invat putintel …As inclina spre produse Salomon,Nordica( de ce?…..le pot achizitiona prin intermediul unui prieten din SUA…dar sunt dschis si altor produse europene)

  36. alexosu on 21 January 2009 8:49 am

    @Iovanus
    Sunt 3 articole foarte detaliate despre cum se aleg si probeaza claparii. Citeste-le cu incredere. Daca dupa asta mai ai nelamuriri, just ask.
    http://www.derdelus.ro/2007/10/16/cum-aleg-claparii/
    http://www.derdelus.ro/2007/10/17/cum-aleg-claparii-2/
    http://www.derdelus.ro/2008/01/09/cum-imi-cumpar-clapari-in-7-pasi/

    In ceea ce priveste schiurile - ce planuiesti sa faci cu ele? Esti incepator, dar ce pare sa te atraga mai mult? Carve, offpiste?

  37. iovanus on 21 January 2009 5:52 pm

    @alexosu

    Mersi ptr. informatiile legate de alegerea claparului..foarte bune articolele..urmeaza sa merg intr-un magazin si sa incep cautarile….In legatura cu schiurile inclin spre carve cred……deocamdata .cateva recomandari in sensul asta?Multumesc anticipat

  38. Dinutzu on 22 January 2009 7:48 am

    @iovanus
    In legatura cu skiurile, parerea mea e ca ar fi bine sa ai la inceput niste skiuri cu raza de viraj mica gen 13-15m pt ca vireaza f bine si usor la vitezele si pantele mici pe care vei merge cel putin 2 sezoane…. NU iti lua skiu de cursa (nah am zis-o si p-asta ha,ha,ha) ca e prea pretentios pt un incepator. Ca inaltime, undeva intre barba si nas.
    Distractie placuta.
    P.S. La clapari, eu cel putin am avut o revelatie cu Dalbello Krypton Pro. Pt mine e super comod si rigiditatea excelenta. Dar evident TREBUIE sa te incalti in mai multi sa vezi care iti vine cel mai bine!!

  39. alexosu on 22 January 2009 9:54 am

    @iovanus
    Am prezentat destul de pe larg fiecare colectie care ajunge in Romania. Ai Armada, Atomic, Elan, Fischer, Rossignol, Volkl.
    Uita-te, la fiecare, la categoria all-mountain. Eu asta as recomanda. Adica, evident, un schi mai degraba lat :D (am zis-o si pe asta, o sa ma omoare Dinutzu cand m-o prinde). Adica ceva in jur de 80-85 mm.
    Uita-te la ceva o idee mai rigid - adica nu la modelele entry-level. Esti mare si fortos, o sa ai nevoie de un schi mai solid.
    Succes la cumparaturi.

  40. alb_ca_zapada on 22 January 2009 11:12 am

    @dinutzu:
    iarta-ma ca te corectez, dar aia cu “intre barba si nas” nu prea e corecta… explicatia sta in insusi textul articolului de mai sus.

  41. Dinutzu on 22 January 2009 8:44 pm

    omul a zis ca se orienteaza spre carv adica partie…. cat or fi cu hopuri si gheata prin Ro cred tocmai acolo te ajuta un schiu mai scurt. Nu vred ca o sa se dea prea tare macar vreo 2 sezoane… dupa aia o sa-si ia sigur altele daca nu le rupe-n pietre p-astea intre timp.
    Ma rog, voi sunteti obsedati de allmountain parca ar fi skiul perfect. Parerea mea ca nu e nici cal nici magar. E bunicel peste tot dar nu cel mai bun in nimic.
    Eu sunt extremist de felul meu deci nu-mi plac compromisurile… Fiecare cu ideile lui…

  42. iovanus on 23 January 2009 4:02 am

    @alexosu

    deci tu spui sa merg pe un schiu mai lat?….intre 80-85mm(te referi la waist mm?)avand in vedere inaltimea si greutatea……am cautat cateva modele pe net la all mountain….insa am fost putin confuz ….care sunt asa marime mai mare 179-182 mm sunt recomandate ptr. cei intermediari spre avansati…cele care sunt ptr. incepatori asa ca mine sunt insa marime mai mica 172- 178mm…diferentele astea de marime conteaza asa mult in cazul meu.?..sau ar trebui sa optez ptr. ceva mai .. inspre intermediari ..ptr. ca dispun si de caracteristic sa zicem mai” solide fizic”??…cateva exemple de modele de schiuri cred ca mi-ar venii in ajutor….in sensul ca as stii unde sa ma orientez cand aleg….

    o alta intrebare vine….la sugestia @dinutzu sa optez ptr. schiuri mai scurte… intradevar partia unde o sa schiez mai mult, nu e performanta si o sa aiba si gheata probabil…si cum sugereaza el as avea un control mai bun.

    Sunt un pic confuz acum …poate imi fac eu griji aiurea asa din nestiinta!….astept sugestii in continuare..inainte de a face cumparaturile. .

  43. Dinutzu on 23 January 2009 4:19 pm

    @Iovanus
    Avand in vedere ca practic acuma te apuci de ski nu prea vad cum o sa te apuci de offpiste imediat… sau ma rog, parerea mea e ca intai trebuie sa inveti sa te dai macar binisor pe partie (asa cum sunt ele in RO) si dupa aia sa incepi iesitul pe langa unde o sa dai de pulvar, cruste si alte d-astea.
    Depinde cat crezi ca o sa tii skiurile. Daca-ti permiti sa schimbi schiurile cam la 2 sezoane atunci deocamdata un schiu de partie iti ajunge. Daca nu atunci i-ati allmountain ca cu ala iesi acceptabil si prin pulvar/crusta.
    Un schiu cu raza de viraj mica te ajuta sa progresezi mai repede pt ca face o parte din treaba pentru tine la viteze mici. Lungimea este o problema in momentul in care te dai tare sau pe pante mari (peste 35grd). In rest nu ai probleme.
    Acuma schiu lung cu raza mica (aprox 14m) nu prea sunt. La fel si allmountain… eu nu stiu nici un model sub 17m dar nu le stiu eu pe toate :-))))
    Majoritatea la asemenea raze au cam max 1,75 inaltime… dar la inceput pt ca nu cred ca o sa fii prea vitezoman eu cred ca e ok.
    Ma rog, asta e parerea mea! :-)
    Orice ai alege, nu-ti face griji ca nu e o chiar asa o mare diferenta la inceput ca sa crezi ca nu se poate decat cu nu stiu ce schiu. Astia care ne dam mai de mult am inceput pe schiuri de lemn fara canturi si uite ce ne-am distrat!! :-)))
    Asa ca distractie placuta!

  44. mr.twister on 23 January 2009 7:08 pm

    o intrebare, tot legat de inaltime, lungimea schiului si eventuale corectii introduse de alti factori:

    cum sa interpretez acel parametru pe care Elan il numeste “Reccomended body height / ski lenght ratio”?

    de ex, la modelul Mag 10 Ti, recomandarea este ca raportul intre inaltime si lungimea schiului sa fie de forma -5/-15. cum naiba traduc?
    sa aleg un schi cu 15 cm mai scurt decat inaltimea mea redusa cu 5 cm?!

    sau?

  45. mr.twister on 23 January 2009 7:09 pm

    recommended :P

  46. alexosu on 23 January 2009 8:04 pm

    @Iovanus
    Asa cum probabil Dinutzu s-a obisnuit, nu o sa fiu de acord cu el. Cel putin nu pana la capat. Un all-mountain nu mai e genul de schi bun la toate si la nimic. Cel putin nu de cativa ani buni incoace. Au aparut atat de multe modele absolut fantastice ca mi-e si greu sa le enumar. Pur si simplu tehnica folosita in constructia unui schi permite sa faci schiuri bune care fac mai multe lucruri bine.
    Asa ca raman la recomandarea mea: esti icepator, ia un all-moutain. Fie el si pentru intermediari. In mod normal, cu un monitor sau cu ceva ambitie si muschi vei ajunge intermediar in mai putin de 10 zile de schi. Really, atat de putin iti ia.
    Sunt multe modele misto: Atomic Nomad Crimson, Volkl AC3 sau 5, Armada El Rey, Fischer seria Heat, Elan Magfire 82 (Ti sau nu)… sunt multe modele.
    Sunt insa de acord cu Dinutzu: la inceput nu o sa simti prea multe diferente. It va fi greu oricum :)). Ia un schi cu vreo 10-15 cm mai scurte decat inaltimea ta si o sa fie ok. Pe bune. Daca despicam firul intr-o mie nu mai ajungem nicicand la un rezultat.

    @Mr. Twister
    Si eu am avut probleme cu recomandarile de pe siteul Elan. Am ajuns la urmatoarea concluzie (verificata pe diverse forumuri): compari inaltimea ta cu lungimea schiului si incerci sa mentii diferenta in limitele (-5; -15). Adica daca ai 175 recomandarea ar fi ca schiul sa fie intre 160 si 170 cm. Asa cum spuneam si in articolul de fata, asta e doar o recomandare, si nu e neaparat foarte relevanta. Principalii factori care influenteaza comportamentul unui schi sunt altii decat inaltimea - si tin mai mult de forta, greutate, masa musculara si nivel de pregatire.

    Sper ca nu am ametit prea multa lume :).

  47. dinutzu on 23 January 2009 9:15 pm

    De acord cu allmountain mai ales pt incepatori!!! Dar ma gandeam ca un schiu cu raza mica l-ar ajuta sa progreseze mai repede dupa care (in 2 sezoane) ajungand la avansati sa-si ia un allmountain ca sa inceapa joaca si-n offpiste.
    Daca ajunge mai repede tine de cate zile de ski reuseste sa bage pe sezon. Cred ca e o medie de 2 sezoane pana la avansati… depinde de fiecare evident!
    Acuma e f posibil sa ajunga la acelasi reultat si cu allmountain…
    Cat despre inaltimea schiului: parerea mea personala, din experienta personala, e ca viteza la care iti place sa mergi (si panta) este esentiala in alegerea lungimii. Cu cat mai tare cu atat mai lung…
    Aia cu -5/-15 = schiul mai scurt cu intre 5 si 15cm decat omul. Adica ce ziceam mai sus; te dai incet -15, te dai mai tare -5….

  48. iovanus on 24 January 2009 6:20 am

    @alexosu @dinutzu

    deci luam un all mountain atunci? ….chiar am testat ca lungime un volkl mantra imi vine pana la barbie 650$(ar fii indicat sa-l cumpar? alexosu stiu ca tu ai unul si pari incantat de el…
    Am mai incercat si cumparat (daca nu e prea bun pot sa-l returnez) Atomic B-70 din seria Comfort.230$…e o alegere buna ? problema insa pare la piciorul drept unde m-a jenat putin in urma testarii am stat 7 minute cu ei in picioare inclinat cu tibia pe limba (usoara jena a aparut pe partea stanga superior a piciorului drept cam la incheietura claparului …cam la trei cm inspre degetul mare …este firesc sa fie asa sau ar trebui sa mai incerc si altceva? ar trebui sa-l incerc si in zapada la rece?…daca la cald a strans putin cu atat mai mult la rece probabil.
    Caracteristicile partiei pe care o sa schiez …e o partie cu foarte multe denivelari si de abrupta cu nu foarte multi schiori pe ea…deci probabil un all mountain m-ar avantaja in conditiile date?

  49. Dinutzu on 24 January 2009 9:25 am

    @iovanus
    Ai strans tare clapele sau ai stat cu ele desfacute sau putin stranse.
    Acuma o sa-ti zic cum imi incerc eu claparii (e posibil ca altii sa aiba alte metode care sa mearga la fel de bine….)
    1- scot ciorapul din clapar si bag piciorul in ciorapul scos din coca de plastic. Evident ca trebuie sa te simti practic ca in adidasi aplicand aceleasi criterii de alegere.
    2- bag ciorapul inapoi in coca si bag piciorul asa, fara sa prind de loc clapele. Ma plimb vreo 5min prin camera/magazin ca sa vad daca ma bate pe la degete/calcai/glezna bla,bla,bla
    3- Strang clapele dar nu pana sa doara din prima dar bine stranse si ma las in fata apasand bine cu tibia pe limba. Nu trebuie sa doara la tibie (acuma un pic o sa jeneze ca nu ai tibia obisnuita dar sa nu doara) si NU trebuie sa se ridice calcaiul de loc!!

    Cu primele 2 pcte verifici calapodul daca iti comvine… daca nu nici nu prea are rost sa mai incerci aceeasi firma ca probabil nu iti vine nici unul.
    Cu pct 3 verifici partea de ski.

  50. Dinutzu on 24 January 2009 9:29 am

    ahhh am uitat, la pct 3; tibia nu trebuie sa joace prea mult cu clapele stranse…. doar un pic eventual de loc.

  51. alexosu on 24 January 2009 10:38 am

    Mantra e un schi cel putin interesant. Dar nu stiu daca e potrivit chiar pentru un incepator. Nu stiu. Mai degraba AC3 sau AC5, daca e sa pastram producatorul.

  52. Dinutzu on 24 January 2009 11:31 am

    Un skiu care m-a inpresionat tare e K2 Apache Recon

  53. iovanus on 24 January 2009 7:17 pm

    @alexosu @dinutzu

    am inteles volkl mantra e un schiu mai ptr. avansati …in magazinul care am fost era singurul care imi ajungea pana la barbie..celelte erau mai scurte…o sa mai caut insa …am intrat pe site-ul volkl si am gasit AC 30 , AC 50 si AC simplu…ultimul era recomandat ptr incepatori…

    In legatura cu claparii Atomic B-70) i-am probat (marimea 29) asa cum ai spus @dinutzu..pe piciorul gol fara ciorap.varful degetului mare ajunge exact in varful claparului(o usoara stare de incomoditate.)..am mers cu ei cateva minute desfacuti insa jena pe piciorul drept ramane si cred ca e din cauza invelitorii de plastic…ar trebui sa incerc un 29,5? sau sa incerc si altceva?

  54. alb_ca_zapada on 24 January 2009 8:49 pm

    @iovanus:
    iti recomand sa treci pe la himalaya si sa intrebi de sorin… el s-a dat de curind pe un armada arv 175 si zice ca a avut o experienta usor mistica… intreaba-l pe el daca pe mine nu ma crede nimeni

    ps: mantra e prea mult pentru tine… poate chiar si arv… poate oi lua in calcul elrey… oricum prea multe pareri, prea multa zapaceala… scrie pe formularul de contact de aici de pe site (rubrica echipa derdelus) si o sa incerc sa-ti fac citeva propuneri concrete

  55. dinutzu on 25 January 2009 1:09 am

    in legatura cu claparul; nu pe piciorul gol (probabil m-am exprimat gresit) ci cu ciorapul claparului scos din carcasa de plastic. Pune-ti ciorapii de ski, daca ai, daca nu o pereche un pic mai groasa cam ca aia de ski!
    Pai ar trebuii sa incerci un 29,5 ca e clar ca 29 ti-e mic daca ajungi in varf fara sa fii nici macar in carcasa de plastic. Dupa aia vezi daca te mai bate pe partea superioara a piciorului… daca da atunci e calapodul…. si o sa te omoare cand stai cu ei stransi si faci efort (piciorul se umfla un pic de tot datorita acumularii de sange).

  56. alb_ca_zapada on 25 January 2009 2:04 am

    @dinutzu:
    trebuie sa demolez inca un mit: ciorapii de schi nu-s grosi… ba dimpotriva. :D

    asadar, domnii cititori de derdelus, luati-va ciorapi speciali de schi… ideal din fibra de lina, foarte subtiri… p-afara gasiti multitudine de optiuni, eu unul mi-s fan de smartwool.

  57. alb_ca_zapada on 25 January 2009 2:12 am

    @all:
    atentie mare!! cam asta ar fi abordarea corecta.
    -stai in fund, clapele desfacute… degetele sint usor chinuite, simti ca-ti trebuie un nr mai mare
    -stringi clapele, laba piciorului este trasa usor in spate… presiunea din degete a disparut putin (stai tot in fund) dar inca simti atingerea in virf (nu este insa deranjant)
    -te ridici in picioare si te apleci usor in fata… te simti confortabil, nu mai este nimic deranjant.

    !! atentie!! la o flexie mai puternica spre fata calciiul nu trebuie IN NICIUN CAZ sa se ridice si sa iasa din menghina pe care orice clapar o are in zona respectiva

  58. dinutzu on 25 January 2009 8:20 am

    ma rog… grosi. Sunt ceva mai consistenti decat o pereche de ciorapi d-aia subtiri de strada… d-aia am zis sa puna ciorapii de ski.

  59. iovanus on 25 January 2009 6:04 pm

    @all

    am probat claparul si dupa indicatiile date de @ alb_ca _zapada….claparul respecta parametrii enumerati …usoara presiune(jena) exercitata de calapod pe suprafata anterioara a labei piciorului drept a disparut (nu stiu ce se intampla..ar fii 2 explicatii…ori a cedat ciorapul claparului usor,ori e prea cald in casa si s-au dilatat putin ..dar o sa i pun afara in zapada ptr. cateva ore sa vedem apoi la contractia materialului daca presiunea deranjanta asupra piciorului revine…
    Cateva exemple de schiuri ptr. mine ca incepator (197 cm 96 kg) si dimensiuni ,all mountain..Multumesc inca o dat tuturor ptr. timpul pe care vi-l faceti ptr a ajuta a “ajuta”incepatori ca mine..

  60. alexosu on 25 January 2009 6:07 pm

    @iovanus
    Au fost mai multe recomandari - vezi inca o data raspunsurile. Ai de unde alege, zau :).

  61. claudiu on 25 January 2009 6:52 pm

    Salut,Am schiat 5 sezoane cu schiuri clasice dar acum am cumparat si eu o pereche de schiuri Head xenon xsc radius 17, 102-71-117 1,63 noi de la cineva cu 250 euro e mult /putin? sunt bune? sunt destul de rigide? dupa ce am facut cateva ture mi-am dat seama k trebuia sa-mi caut cu un radius mai mic pt a schia mai scurt doar pe partii amenajate la carve sunt incepator……….daca sunt doritori le dau tel 0757245878

  62. iovanus on 27 January 2009 2:43 am

    @alexosu

    mltumesc inca o data ptr.rabdarea pe acare ai avut-o cu mine..datorita informatiilor furnizate de tine mi-am facut si eu o idee in alegerea echipamentului(am cumparat claparii am inlocuit atomicul b-70 cu nordica gransport 16…m-am simtit minunat in acestia din urma ..mai trebuie schiurile si…sa-i dam bataie..sa inceapa distractia….:)
    ce sa zic ,,,,sa aveti in continuare parte numai de satisfactii pe partia de schii…si bravo ptr.site….

  63. victorio on 30 January 2009 11:48 am

    Pentru incepator la inaltimea de 1,75 ce schiuri ar fi bune la un pret moderat si pentru pirtiile din tara unde am inteles ca sunt destui bolovani . Elan ,Rossignol,Dynastar,Head ? Sau care ?

  64. jack_in_the_green on 30 January 2009 12:46 pm

    victorio: orice allmountain intre 155 si 165 lungime, cu raza de 11-13 m. Marca conteaza mai putin. In general un schi acceptabil cu caracteristicile astea, indiferent de firma, se invarte pe la 500 - 800 RON. Eu ti-as recomanda Salomon Streetracer 10 - sunt excelente pentru incepatori.

  65. alexosu on 30 January 2009 12:57 pm

    Unde sunt bolovani e bine sa te dai cu schiurile Altora. E o marca foarte buna si ieftina.
    Acum serios: cat schiezi pe sezon? Unde schiezi? Unde vrei sa ajungi cu sportul asta? Sunt multe intrebari la care trebuie sa iti raspunzi, sau sa te ajutam sa iti raspunzi. Abia apoi ajungem la intrebarea “ce echipament sa imi iau”.

  66. victorio on 1 February 2009 11:50 am

    Schiurile de la ELAN cum sunt ? Vreau sa imi iau o pereche de schiuri si fiind incepator imi este f. greu sa ma decid .Am disponibil in jur de 600,700 lei.Am gasit in oferta si Dynastar si Rossignol la Sellgros ,dar am auzit ca Elan fac schiuri super bune . Cina ma poate lumina? Nu ma intereseaza sa fac impresie pe pirtie.

  67. victorio on 1 February 2009 12:00 pm

    PTR. alexosu si jack_in_the _green.Va multumesc pentru raspunsuri . Anul trecut am pus ptr a doua oare schiurile in picioare ,si imi place la nebunie. Am tot echipamentul mai putin casca deocamdata si schiuri. Pe sezon am intentia sa ma duc la 2 saptamini cite 2 zile la schi,si vreau sa incerc pe masura ce avansez ca experienta pe toate pirtiile inclusiv sa ma duc in Austria unde sunt pirtii ptr incepatori si intermedii mai lungi.Acum insa incerc sa inteleg diferentele intre schiurile pemtru incepatori,in afara de pret ( legaturi,vibratii,stabilitate,etc)

  68. jack_in_the_green on 1 February 2009 2:33 pm

    @victorio - In cazul asta, ceea ce am spus eu mai sus ar fi cam tot ceea ce trebuie sa ai in vedere. Schiurile pentru incepatori sunt mai putin rigide decat cele pentru avansati si au raza mai mica, ca sa te ajute sa iei curbele mai usor. Cele pentru avansati (Race) sunt foarte rigide si au raza mai mare. La schiuri de freeride nu ma pricep, dar oricum nu e cazul tau. Despre tehnologiile si sistemele de atenuare a vibratiilor nu e cazul sa iti faci probleme in momentul asta - vibratiile nu apar decat la viteze foarte mari, pe care probabil ca nu o sa le atingi in urmatorii ani. O pereche de schiuri pentru incepatori bine alese vor acoperi foarte bine inclusiv perioada in care vei fi “intermediate”. Deci, cauta-ti orice allmountain-uri (indiferent de marca - Elan-urile sunt foarte bune, de asemenea si celelalte marci cunoscute, Rossignol, Dynastar, Salomon, Nordica, Fischer, Volkl, etc.) cu caracteristicile pe care le-am mentionat mai sus: lungime intre 155 si 165 cm si raza intre 11-13 m. Niste schiuri cu caracteristicile astea te ajuta sa iei curbele mai usor, sunt foarte stabile la viteze mici si medii, sunt foarte “iertatoare” cu greselile (deci nu o sa cazi imediat daca te dezechilibrezi) si te ajuta in general sa schiezi cu un efort mult mai mic decât niste schiuri mai rigide si cu cu raza mai mare. Dezavantajele apar la viteze foarte mari: schiurile cu raza mica au tendinta sa vibreze si sa intre in viraj la cel mai mic dezechilibru. Deci, daca te dai ca bomba la vale si iti fuge putin un picior la stanga sau la dreapta, schiul va avea tendinta sa ia virajul respectiv. Dar dupa parerea mea nu vei ajunge in situatia asta decat dupa minimum 2 sezoane.

    Despre Selgros si Metro: Nu o sa incep sa te dascalesc sa nu iei sub nicio forma de-acolo (multzi schiori au tendintza asta). Avantajul la Selgros si Metro e ca gasesti schiuri mai ieftine (modele din anii trecuti, luate en-gros => pretz mai mic). Dezavantajul e ca n-ai pe cine sa intrebi, sau chiar daca ai, o sa fie un habarnist, si risti sa iti iei ceva prost (sunt si multe modele slabe pe acolo). Eventual, daca tii mortis sa ti le iei din Selgros sau Metro, da intai o raita pe acolo, vezi ce ti-ar placea, noteaza numele complete si caracteristicile si striga dupa-aia dupa ajutor. O sa ne fie mult mai usor sa iti zicem ia-ti d-astea, nu-ti lua d-alelalte. Dar in general, cred ca orice schiuri cu caracteristicile de mai sus si pretul intre 600 - 800 RON sunt ok pentru tine in momentul asta si in urmatoarele 2-3 sezoane (desigur, daca n-ai de gand sa faci cine stie ce performantze).

  69. victorio on 1 February 2009 4:43 pm

    ptr.jack_in_the_green. multumesc foarte mult ,acum stiu cam ce sa caut ,oricum inainte de a cumpara ceva strig dupa ajutor am mai gasit ceva la Intersport Buzau niste Atomicuri , Roosignol si Techno Pro dar baietii de acolo nu stiau nimic asa ca am sa va cer ajutorul pentru ca se vede ca intr-adevar va pricepeti de minune.Inca o data multumesc.

  70. barbosa on 1 February 2009 7:13 pm

    @victorio-daca iti e usor sa ajungi la Brasov (delegatie sau mergi obligat la o ruda) mergi pe ,,strada de mijloc” unde e un magazin ELAN si acolo dai de patronul firmei care importa (cred ca rucareanu se numeste ;intra pe elan romania) care te va lumina !Asta daca vrei 100% elan ! Sunt cu tot cu legaturi (ca 90% din skiuri) si sigur te intelegi cu el si la pret (ideal sa iei din stoc )
    Indiferent de unde cumperi fi cinstit cu cel ce te sfatuiesti -greutate ,inaltime , cum simti claparul cum ai vrea sa te dai si mai ales LA CE NIVEL ESTI ACUM !
    Pt Rossi sau Atomic, dynastar ,volkl……… tot Brasovul e cel mai bun de cumparat ( vanzatorii au habar cat de cat fata de cei din Metro= varza + cel mai important -acolo-s importatorii deci preturi mai mici !!!) Sunt bucurestean deci nu ma acuza de patriotism local !Bafta !

  71. alb_ca_zapada on 1 February 2009 8:06 pm

    @victorio:
    ar fi fantastic daca schiurile de la sellgross/metro ar fi modele de anii trecuti… din pacate nu este asa… personal nu recomand decit daca esti chiar la inceput si iti schimbi schiul ala in 2 ani… chiar si asa daca faci o socoteala mai bine mergi in primii ani pe schiuri inchiriate ca oricum sint mai bune decit alea si iesi mult mai ieftin pe termen scurt.

    la clapari insa nu recomand nici metro si cu atit mai putin inchiriatul… pt clapari ar trebui sa te sfortezi putin si sa-ti iei ceva bun inca de la inceput… cu 6-8 mil cred ca te descurci… ai grinja insa, stiu multi oameni care si-au luat clapari de la supermarket iar apoi au trebuit sa-si ia altii.

  72. victorio on 1 February 2009 10:05 pm

    @ptr barbosa si alb_ca_zapada inca o data va multumesc ca ma sprijiniti in a face o alegere buna ,saptamina asta cred ca pe joi ,vineri am sa ajung la Brasov si am sa ma duc si la Elan sa vad ce imi recomanda patronul. Schiul de la Elan mi la recomandat Vali Antochi baiatul lui Sorin Antochi ( avea si el ) voi fiind mai vechi intre schiori cred ca ii cunoasteti pe amindoi.Oricum in limita timpului voi fac opriri si pe la alti importatori cu toate ca toti isi vor lauda marfa. Va multumesc.

  73. barbosa on 2 February 2009 9:22 am

    @victorio- tel patron elan-cred ca -l cheama rucareanu iulian-0732148100
    alb zice bine - claparii - CUMPARATI de tine pt tine - din motive tehnice,igienice,practice (ski inchiriezi si-ti bagi picioarele pe unde te dai ) !!!!

  74. Ionita Marius on 2 February 2009 12:01 pm

    Salut.

    Am 35 ani, 184 cm inaltime, 110 Kg. Recent am fost la Paltinis. Pentru prima data in viata am inchiriat echipament de Sky si m-am dat ( la baza partiei), mai bine spus am incercat sa devin schior..
    Am invatat urmatoarele lucruri:
    sa ma incalt cu claparii,
    sa merg cu claparii (este cam nasol pt ca nu pot indoi bine piciorul din cauza calaparilor),
    sa prind schiurile de calpari,
    sa desfac skyurile de clapari,
    sa urc la deal pe skyuri (perpendicular pe sensul partiei;
    sa urca la deal pe skyuri tinand skyurile in v ;

    Nu prea am invatat sa merg in plug si sa skyez.

    Am nevoie de ajutor. Imi place skyul si vreau sa invat.
    As vrea sa ma sfatuiti sa imi aleg corespunzator echipamentul necesar.
    Vreau sa fac sky de placere si in siguranta.
    Nu doresc sa fac o pasiune prea mare, adica inrait.

    Astept ajutorul vostru.
    PS. Fiul meu are 7.5 ani, 47 Kg, 160cm si vreau si pentru el o sugestie.

  75. victorio on 2 February 2009 6:23 pm

    ptr. barbosa. am luat leg cu Iulian Rucareanu ,pe mail deocamdata acum urmeaza sa stabilm detaliile. Cred ca ramin la Elan ,vreau sa vad si castile .

  76. alexosu on 4 February 2009 2:33 pm

    @Marius
    Cred ca ar fi o idee mai buna sa continui cu lectiile. Si eventual sa cumperi o pereche de clapari. Vezi articolele pe tema asta.
    Dupa ce inveti ce si cum poti sa te gandesti sa investesti intr-o pereche de schiuri.

  77. andrei on 5 February 2009 11:28 pm

    numele meu este Andrei, am 23 ani, 1.73 cm si 69 Kg
    -practic schiul de 4 ani in statiunile din romania, am fost doar in predeal si poiana brasov, am schiat pe schiuri clasice si si pe un schi tehno pro carve, si clapari salomon, un echipament mai de incepator, nivelul meu este unu Mediu, abia m-am intors de la predeal si dorec sa plec iar peste 1 saptamana, am vandut echipamentul vechi si doresc sa achizitionez unul nou

    echipamentul vechi in viraje era putin nesigur simteam vibratiile extrem de tare si nu mai vorbesc ca dupa 2 coborari complete de la telescaun pe clabucet si apoi pe clabucet varianta sau pe clabucet -spre sosire .. imi tremurau picioarele.. si totusi.. sunt f. bine pus la punct cu pregatirea fizica mai ales la picioare, chestia care era daca faceam virajele lungi nu era problema.. dar daca incercam ceva scurt de genu cristiane, ma fortam destul de mult.. am intrebat un instructor de acolo si a concis ca sunt schiurile devina.. inaltimea lor era undeva la 167 cm

    -am vandut schiurile si am achizitionat Clapari Rossignol Salto TX marimea 27,5 (port cam 41) Noi din predeal la un pret destul de bun
    - ACUM doresc sa imi achizitionez niste schiuri! SH, ca noi nu prea imi permit.. nu stiu ce sa aleg.. am mai multe variante pun cateva din ele! si astept un sfat de la voi despre modelele acestea sau alte modele
    imi plac coborarile cu viteza medie(spre mare) , cu viraje scurte-medii(nu stiu daca am definit bine ce vreau

    oferte: -Atomic Supercross SX 7.2 , Legaturi: Centro 310 , Marime : 168cm ,Dimensiuni, radius: 109/64/97mm ;168cm 13 la pretul de 350RON in stare foarte buna
    - Atomic supercross SX5.2 , Legaturi NEOX,150cm stare foarte buna! pret 450 ron
    - Atomic Izor 7:5 , legaturi Atomic Centro 310, 168cm stare foarte buna pret 350 Ron
    -BLIZZARD X-cross RXK R carve 160 cm, stare aproape Noi , 400ron
    mai am inca o oferta SUPERCARV Salomon Equipe 10SC Pilot 165cm, Radius 12.3! , legaturi Salomon S912 TI cu inaltatoare de magneziu. stare buna cu 450 RON
    Astept orice sfat! in legatura cu schiurile care s-a potrivi!

    cine doreste sa ma ajute sa posteze aici, sau la adresa de mess: amator.poker sau sa sune pe nr 0752.290.100(sa dea bip si sun eu!)

  78. mariusica on 10 February 2009 1:33 pm

    Sunt curios, o pereche de schiuri de parc sunt bune pentru schi de tura? Au multe avantaje:
    1 sunt ieftine: Volkl Ledge e 700 de roni la Hervis ( din pacate au 162 cm maxim cam putin pentru mine, vreau minim 178mm ca vreo 5 mm nu stiu daca se pun)
    2 sunt foarte usoare: asta vrei la schi de tura sa fie cat mai usoare.
    3 sunt late: acelasi exemplu Volkl Ledge are 84 mm la clapar.
    Dar ce nu mi-a placut: au canturi proaste si nu stiu cat de bine stau pe zapada inghetata sau scoici ( crusta etc). E cineva care a pus pe schiuri de parc legaturi de tura? Eu zic ca merita

  79. alexosu on 10 February 2009 1:59 pm

    In general se folosesc schiurile de park pe post de schiuri de tura. Sunt ceva mai grele decat cele speciale de tura, dar cred ca diferenta merita. Pe forumurile de pe afara o sa vezi foarte multe referinte la Volkl Karma, K2 Public Enemy, Salomon 1080, Dynastar Big Trouble - toate folosite pentru tura.
    162, totusi, s-ar putea sa fie cam putin. Nu ar trebui sa iti fie frica de scoici, cat de gheata. Fiind un schi mai soft, e posibil sa tzipe rau pe gheata. Pe de alta parte, daca nu esti un schior bun, e nasol pe gheata cu orice schi.

  80. mariusica on 10 February 2009 2:13 pm

    Multumesc pentru sfat. Sigur nu o sa fie un schi de 162 e mult prea mic dar sunt pornit sa cumpar Dynastar Big Trouble anul acesta sau in cel mai rau caz anul viitor ( ari fi bine sa iau acum ca sunt reduceri frumoase). Ce am acum pentru schi de tura e strigator la cer: schiuri lungi de 1 80 perfect drepte. Am tras cat am putut de mine sa fac o coborare cat de cat decenta de pe Varful Papusa din masivul Iezer Papusa dar aratam ca un ultra incepator pe asemea schiuri. Zapada era perfecta de la 2000 de m in jos, de la 2200 de unde am inceput coborarea pana la 2000 a fost un chin pentru toti, placi de zapada inghetata si scoici.

  81. mariusica on 10 February 2009 2:17 pm

    Era sa uit. Am inteles de ce lumea a renuntat la schi pentru placa in anii 90. Pai cu noi era un incepator, anul acesta a invatat sa se dea cu placa dar a avut pana acum 20 de zile pe partie. In iezer pe zapada de toate tipurile cu placa plutea fara nicio problema, facea tot ce-i trecea prin minte. Daca nu apareau schiurile Carv ( si mai tarziu schiurile grase la mijloc) sigur eram acum pe placi si derdelus era un site 100% pentru snowboard.

  82. alexosu on 10 February 2009 2:27 pm

    Vezi ca mai ai si alte variante al Dynastar Big Trouble - Armada AR6 ar fi o treaba. Zic si eu :).

  83. victorio on 23 February 2009 10:01 am

    SCHIURI DE LA INCHIRIERI
    am gasit schiuri cu preturi intre 300 ron si 100 euro la centrele de inchirieri,unele au zgirieturi mai mari si mai multe altele mai putine . Ce parere aveti pot sa imi iau o pereche ,ptr ca nu stiu pina la ce nivel de zgirieturi poti merge cu o pereche de schiuri. Schiurile sunt mai bunicele de ex SALAMON,ELAN,nu ca astea de la carrefour sau metro,dar nu stiu pina la ce nivel de zgirieturi poti folosi o pereche de schiuri.Multumesc…

  84. alexosu on 23 February 2009 11:01 am

    Victorio, cel mai simplu e sa vezi cat ar costa sa le aduci in stare buna. In general la centrele de inchirieri au si atelier de reparatii - cere-le sa iti faca o evaluare a reparatiei.

  85. victorio on 23 February 2009 12:21 pm

    ptr alexosu
    am gasit o pereche de SALAMON ,nu am retininut numele complet stiu ca sunt de 155 radius de 12 m. legaturile tot SALAMON cu inaltatoare ,au 2 amotizore de vibratii pe ele ,au ceva zgirieturi,dar nu foarte adinci si nici foarte multe( acum nu stiu daca deja au fost reconditionate odata) ,iar baiatul de la inchirieri mi-a spus ca se da el cu ele si nu prea le da la toata lumea,mi le-a dat ptr ca nu mai avea decit de 1,70 si nu am vrut eu iar atunci mi le-a dat pe alea si mi-a spus ca sunt ale lui si sa am mare grija sa nu le zgirii . Ce zici ? Multumesc.

  86. Anonymous on 29 March 2009 9:25 am

    bre, matale chiar pricepi! ti-o spune unul care schiaza de 30 de ani. foarte bine ai scris. esti inginer, cumva? dintre aia destepti, din care cred ca fac si io parte?

  87. cata on 5 September 2009 5:52 pm

    Salut,vreau sa-mi iau o pereche de schiuri si ma gandeam ca puteti sa ma ajutati. Sunt la un nivel putin peste incepator, pot cobora partia clabucet fara sa cad.M-am dat cu niste schiuri destul de lungi, 192cm fisher semi-curve si luam destul de greu virajele, adica, chiar munceam sa le iau. Daca imi puteti recomanda cam ce marime mi-ar fi bune, eu am in jur de 180cm si vreo 65-70kg, forma fizica destul de buna.
    Schiurile le folosesc tot pe clabucet. Multumesc.

  88. alexosu on 6 September 2009 4:57 pm

    Salut Cata!
    Inainte de toate, daca iti mai aduci aminte cine ti-a pus in picioare un pereche de schiuri de 192, du-te si da-i o palma dupa ceafa. Si mai da-i una si din partea mea, te rog.
    Cat de des schiezi? Asta e intrebarea cu care trebuie sa incepi. Daca nu schiezi prea des, e bine sa ramai la inchiriat. Daca schiezi de mai mult de 4-5 weekenduri deja merita sa te gandesti sa cumperi.
    Ai clapari? Daca nu, mai bine incepi investitiile cu o pereche de clapari. E mult mai bine sa ai claparii tai si sa inchiriezi schiuri, decat invers.
    Si, nu in ultimul rand, investeste si in niste lectii de schi cu un monitor calificat si acreditat. 2-3 weekenduri cu monitor fac minuni.
    In ceea ce priveste schiurile, stai pe aproape pentru recomandari. Vom avea o serie de articole in saptamanile urmatoare despre noile coletii de la majoritatea producatorilor.

  89. cata on 6 September 2009 5:39 pm

    Salut,
    Am clapari,ma duc mai in fiecare weekend la munte iarna cu prietenii,ma interesa cam cat de lungi ar trb sa fie schiurile(180cm, 65-70kg,forma fizica buna),de preferinta curve,cele inchiriate nu prea aluneca cum trb, sunt obosite. ms

  90. maria on 9 October 2009 10:12 pm

    Salut,
    Am si eu o intrebare ,daca ma poate lamuri cineva.
    Am o fetita de 9ani, care a invatat sa schieze in urma cu 2 ani.La noi in familie doar ea schiaza, deci nu ne pricepem la echipament. Anul acesta trebuie sa-i luam echipament “nou”, fiindca a crescut destul de mult si o string “ghetele”. In fiecare an o trimitem la munte in tabar de schi, ne mai ducem toata familia in vacanta din ianuarie o saptamana la munte , si cateva weekenduri o ducem la schi, dar vrem sa invete macar ea si mai tarziu si baiatul, dar el inca nu prea vrea. In final ce-mi recomandati sa cumpar, nu m-am gaindit la echipament nou, fiindca creste, si nu prea am posibilitatea sa-i cumpar in fiecare an echipament nou.

  91. alb_ca_zapada on 10 October 2009 1:42 pm

    Buna Maria,

    In primul rind maxim respect pentru ceea ce faci pentru fetita ta. Am si eu o gigilice de aproape 6 ani si de sezonul trecut a inceput sa mearga in mai multe tabere.

    OK, deci, schiuri care sa creasca odata cu copilul nu stim sa existe. Eu insa iti recomand cam asa:
    1. claparii intotdeauna sa-i fie potrifiti ca dimensiune si comozi. Nu recomand inchiriere!!!
    2. schiurile poti sa le inchiriezi daca fetita nu se da inca ff bine. eventual iti poti face un calcul de eficienta finaciara
    3. cit copila e inca incepatoare poti merge pe schiuri low-cost de la metro. ai grija insa la momentul in care ea va sti sa se dea cit de cit, sa nu cumva sa o tina in loc schiul… un schiu entry-level de la supermarket o poate incurca mult in dezvoltare
    4. daca fetita a “crescut” si vrea mai mult poate ar fi timpul sa te gindesti la ceva mai rasarit. aici nu e vb de marca ci de gama. mai toti producatorii au game mass-market in supermarketuri, insa acele schiuri sint din spuma (d-aia de se pune la usi) si nu prea pot fi folosite de un intermediate
    5. stiu ca baietii de la Armada au de gind sa implementeze un program de buy-back pt schiurile de copii. nu am detalii, dar le poti scrie tu pe site p-acolo: http://www.armadaskis.ro

  92. CATALIN on 12 November 2009 2:41 pm

    SALUT.
    Am si eu ceva intrebari , si va rog sa ma ajutati.
    Am 1.66 inaltime , .. schiez in fiecare an prin Valea Prahovei , deci cred ca ma descurc,nu sunt nici incepator dar nici super profesionist. am cam 76 kg …….si vreau ceva sa ma pot misca bine pe partie normala….de 3-4 ori pe an.in concedii.

    CE SHIURI IMI RECOMANDATI???si ma refer la lungime ….daca se poate sa imi si raspunda cineva pe mail…. [email protected]

    multumesc.

  93. alexosu on 13 November 2009 9:42 pm

    Daca doar lungimea e problema, e destul de simplu.
    Daca e un all-mountain normal (gen Elan Magfire, de exemplu), probabil ca ar trebui sa fie in jur de 160.
    Daca e un twin-tip all-mountain (Armada ElRey, K2 Extreme, Salomon Threat), atunci poate fi in jur de 165, chiar 170. Depinde si de conditia ta fizica.

  94. floartflorin on 25 November 2009 9:14 pm

    Salut!

    Am H=1,80 , 79 kg stadiu mediu , doresc sa cumpar o pereche ski 1,67- Blizzard IQ 007 - PRET 870, 00 ron (Carrefour. Astept parerile voastre legate de acest tip de ski sau alte recomandari.

    Multam,

  95. alb_ca_zapada on 26 November 2009 8:16 am

    noi zicem asa: nu schiuri de la supermarket pt schiorii medii… astea-s o optiune doar pt incepatori.
    am mai spus-o, de schiurile din categoria asta e doar vopseaua si cam atit.
    si inca ceva, cind modelul respectiv nu apare nici pe siteul producatorului si nici google nu stie despre el, sint niste semne de intrebare, nu?

  96. MB on 26 November 2009 9:49 am

    Am intelesc ca supermarketurile au produse low-end din acest punct de vedere.
    Intreb daca toate produsele din magazinele de profil sunt rezonabile dpdv al calitatii.
    Magazinele de tipul Hervis, Intersport, MasterSport sunt de o anumita factura , iar Himalaya, Ascent, Montrek, etc sunt adresate altui tip de consumator. Preturile sunt altele - si as vrea sa intreb daca si calitatea produselor este/poate fi diferita. (daca produsele TheNorthFace & Rossignol au pret cel putin dublu la AuVieuxCampeur fata de cele din magazinul din Romana - inseamna ca acestea de la noi sunt fake-uri?)
    De asemenea, as intreba daca un skior incepator/mediu se poate orienta catre produse de calitate mai vechi (SH sau noi) - si daca da, unde se poate face asta?

  97. barbosa on 26 November 2009 10:23 am

    @MB - exista 2 tipuri de ,sa zicem, polartec The North Face ; 1 original facut in state ,italia ,china, romania……….. adica cu contract ,sub atenta supraveghere , abilitari, …………..adica cu materialul ORIINAL ,cu fermoarele ORIGINALE……si care ,teoretic, ar trebui sa aiba acelasi pret peste tot si 2 facut pe vapor ,intr-o hala ,fabrica in china , somalia , mozambic ………..care nu este ORIGINAL si cei ce -l produc ar trebui sa faca puscarie pt asta !
    1 polartec il poti gasi in magazine gen HIMALAYA sau AuVieuxCampeur la o diferenta de 10-30% cam asta cred eu ca-r fi ecartul de bun simt !
    Mai exista o varianta ROMANEASCA 100% - polartecul se face in Romania ( sa zicem la Barlad sau Alba Iulia - baietii stie ) ATENTIE identic cu cel din magazinul din Franta dar care ,,cade ” la calitate si aici intervin ,, baietii destepti” care ,din nou ATENTIE , cu factura , pe bune , cumpara acest polartec cu un pret ce-i permita sa-l vanda cu cat vezi tu !
    Produsul de mai sus nu are nici o legatura cu mizeriile di dragonul rosu , tarabe ,piete……..
    Am vb tot timpul de ACELASI ARTICOL ,pt ca ,desigur, fiecare magazin tine cont de ,,noua colectie” , promotii, adaos comercial , cheltuieli fixe diferite ………..si de aici rezulta clar o diferenta ce poate ajunge la 100% !
    E clar ca ados-ul e diferit pt un tricou ce sta in raft de 2 ani si unul ,, new colection” !
    Ideal este sa te pricepi cat de cat la materiale( sau sa ai un PRIETEN vanzator) si atunci poti cumpara, linistit , un polartec fff bun cu 200 lei din Romania produs in Romania = cu cel de 136 euro din Franta !
    Parerea mea !

  98. alb_ca_zapada on 26 November 2009 3:39 pm

    @barbosa:
    hai ca polarul de birlad si alba iulia nu-i chiar ca ala adevaratu… pe bune, si cu putina atentie se observa. e pacat insa ca magazinele nu isi mentin un blazon si o etica in sensul asta…. deh, discutie lunga.

    @MB:
    la schiuri in principu si de regula nu se pune problema falsificatului de catre altii ci a “flasificarii” chiar de catre producator… majoritatea producatorilor importanti (gen rossignol, head, atomic, etc) au linii destinate exclusiv segmentului mass-market.. este vb despre schiurile pe care le gasim la metro, cora, etc.
    schiurile astea nu apar pe siteul producatorului, sint un soi de fantome… sint in general facute din spuma dar vopsite foarte bine in culorile specifice colectiei “oficiale”.

    schiurile din magazine gen hervis, intersport, decathlon sint un alt segment… este mid-marketul reprezentat de modelele ieftine (entry-level) de la fiecare producator… vb aici despre schiuri care apar in siteul producatorilor, modele asumata, cu review-uri, caracteristici tehnice, etc.

    segmentul specializat, high-market este prezent in magazine strict specializate… la noi nu-s prea multe, daca stau bine sa ma gindesc doar himalaya in vine in minte (exceptind magazinele proprii ale fiecarui producator)… aici gasim schiurile serioase, gamele de mijloc si de top de la producatorii importanti. un simplu search pe google va va da raspunsul la multe intrebari despre un anume model.

  99. katy23 on 28 November 2009 1:46 am

    helloo,eu sunt foarte incepatore ….si chiar am nevoie de sfaturile voastre.Am 1.66m inaltime,56 kg,conditie fizica buna.Tocmai mi-am cumparat clapari Nordica si intentionez sa achizitionez si o pereche de schiuri…am vazut unele dynastar rotunjite la ambele capete…mai multe detalii nu am :| sorry sunt praf la capitolul asta…adica nu stiu ce model erau…am retinut doar inaltimile 143,158…astept sfatul vostu.Va multumesc o seara buna!

  100. alexosu on 28 November 2009 8:46 am

    Felicitari pentru clapari. Ai inceput bine :).
    E foarte greu sa imi dau seama ce e cu schiurile de care vorbesti. Nu stiu daca “rotunjite la ambele capete” inseamna seria 6th Sense (modelele sunt twin-tip-uri) sau seria Booster (modelele din seria asta au coada ceva mai rotunjita, dar nu sunt in nici un caz twin-tip-uri).
    Cel mai bine ar fi sa intri pe site la Dyna si sa vezi ce si cum. Asta daca te-ai hotarat asa tare pe Dynastar.
    Exista si alte variante. Totusi, recomandarea ar fi sa faci niste cursuri cu un monitor si sa inchiriezi schiuri macar o perioada.

  101. katy23 on 28 November 2009 11:02 am

    am inchiriat anul trecut niste schiuri atomic…si erau foarte naspa si vechi :|…acum prefer sa mi le iau pe astea de la dynastar, le-am gasit si la un pret foarte bun…probabil ca sunt model de anul trecut..dar nu ma deranjeaza :)
    Abia astept sa merg iarna asra la munte!Multumesc mult!

  102. katy23 on 28 November 2009 11:04 am

    ah mai am o intrebare…sunt ok ca firma Dynastar??

  103. katy23 on 28 November 2009 4:59 pm

    buna uite am fost sa mai vad si azi schiurile si se numesc Dynastar sweet trouble,va rog sa-mi spuneti daca sunt bune de mine ca incepatoare…pentru mine sunt ok cele 143 sau cele 158?????( mai erau si unele driver x07 supra)
    va multumesc!

  104. Flipper S on 28 November 2009 8:22 pm

    @katy23 - ce anume vrei a face cu skiurile ?
    daca bine imi aduc eu aminte Sweet Truble sunt skiuri cu un profil axat pe freestyle (park) pe cind driver x07 supra sunt mai mult de pirtie.

  105. alexosu on 28 November 2009 8:36 pm

    Pai eu as alege Sweet Trouble de 158. Motivele sunt mai multe:
    - sunt destul de soft ca sa poti invata pe ele
    - sunt twin-tip-uri. Cozile rotunjite vor face schiul mai intelegator cu tine, pe partie.
    - sunt destul de late incat sa nu ai probleme in diferitele tipuri de zapada de care vei da pe partiile noastre. Chiar asa, in ce statiune vei schia mai mult?
    - au un nume mult mai misto decat Driver x07 :).
    Va trebui sa potrivesti si o pereche de legaturi pe ele. Atentie la stoper, sa fie destul de lat.
    Distractie placuta!

  106. katy23 on 29 November 2009 12:16 pm

    @Flipper-pai momentan nu vreau sa fac prea multe, decat sa ma dau pe partie :)

    Multumesc mult pentru sfat alexosu,deci la inaltimea mea de 166 sa le iau pe cele de 158 cm?

    Cred ca mai mult voi frecventa partiile din sinaia….cat despre legaturi au deja pe ele unele dynastar.Scuze dar nu stiu ce este stoper-ul :|

  107. Flipper S on 1 December 2009 8:52 pm

    @ katy 23 - spor in continuare, eu zic sa-l asculti pe @alexosu stie ce spune … garantat, intrebarea mea era ajutataoare :)

  108. Claudia Radoiu on 1 December 2009 11:29 pm

    Salut
    am si eu o intrebare, vreau sa cumpar clapari si schiuri.

    Am 1,70, 75 kg, nu sunt chiar incepatoare, sa zicem mediu, dar totusi nu ma simt foarte bine in viteza pe skiuri.

    Vreau sa cumpar niste clapari si skiuri Salomon de la Decatlon - clapari Divine 4 pentru cine cunoaste, iar la skiuri ma gandesc sa aleg intre Amber si Crystal.

    Acum intrebarile… port 39 la picioar, deci un ski 26 cm este ok? Am skiat cu alti clapari in trecut - 26,5 de la Atomic, dar nu inteleg exact daca 26-le de la Salomon e cam tot aia sau nu. I-am probat in magazin, si cu claparul inchis ramane un pic de loc in fata, totusi nu chiar 1 cm cum zic unii ca treubie.

    Referitor la skiuri, din ce am citit Amber e de incepatori (la site-ul oficial speed nu e mentionat) iar Crystal e intermediate. Pe care ar trebui sa-l aleg?

    Ca marime, desi am 1,70 as merge pe niste skiuri 1,50 credeti ca e ok?

    Mersi!

  109. vladuts on 16 December 2009 3:52 pm

    Salutare tuturor!

    Am o pereche de Salomon S850 carve de 189cm. Eu am 180cm, 70 kg si conditie fizica excelenta…
    Fostele schiuri aveau doar 155cm, Dynastar, carve.
    E cam brusca schimbarea de inaltime? -sunt de nivel mediu- O sa ma acomodez repede…?

    Multumesc!

  110. alexosu on 16 December 2009 6:36 pm

    Nu stiu nimic despre schiurile tale cele noi. Iar domnul Google zice ca S850 sunt legaturi.
    Intrebare: cum de ai trecut de la 155 la 189?

  111. Dorin on 16 December 2009 9:47 pm

    salut. am 14 ani si as vrea sa imi iau niste schiuri! am 1,76 si 62kg, ma dau destul de bine pe ski..cam de nivel mediu spre avansat! si m-ar interesa ceva de la Atomic, ati putea sa imi spuneti ce model mi s-ar potrivi, lungime..sau alte detalii despre skiul care ar trebui sa il cumpar
    Multumesc!

  112. Ionutz on 17 December 2009 1:40 pm

    Salllut!
    Am si eu cateva probleme in alegerea unor schiuri si a unor clapari potriviti.
    Am inaltimea de 170 cm
    Greutatea de 90 Kg
    Marime pantof 41
    Gradul de pregatire incepator-mediu.
    Pana acum am inchiriat schiuri dar de data aceasta as vrea sa-mi cumpar unele noi sau second hand si clapari la fel.
    Va rog sa ma ajutati in alegerea tipului si marimi si eventual de unde pot achizitiona second-hand (un magazin de incredere).
    Va multumesc anticipat!

  113. Dorin on 17 December 2009 2:11 pm

    da si as vrea sa adaug ca am marimea 43 la pantof! si as vrea sa stiu si eu la fel ca ionut un magazin de unde se pot achizitiona:)

  114. cosmin on 23 December 2009 12:03 pm

    Salut oameni buni.

    Need help. M-am tot interesat si tot in intuneric am ramas. Oi fi eu de vina … si totusi eu zic ca n-am intrebat pe cine trebuia. :)

    Am schiat pe Rosignol Viper X de 170 de cm si R:16 1 an. Am 1,89 si 86 kile cu o conditie fizica putin superioara canapelei. M-am dat de la partii albastre pana la negre la austrieci-deci pe partii abrupte ,dar fara denivelari - si nu mi-am rupt nimic.

    Problema e ca nu m-am simtit foarte stabil pe schiura mea.Mentionez de asemenea ca intre marcajul de la mijlocul claparului si marcajul de la mijlocul schiului e diferenta de 1 cm. Claparii sunt decalati inspre spatele schiului si nu se poate regla legatura altfel, ca nu culiseaza decat partea din spate.

    Vreau sa merg sa vad niste Atomice de 171 cm si 122/74/109, R 13 cu legatura reglabila fata spate si niste Nordica de 170 cm 115/70/99, R: 16.

    Spuneti-mi va rog ce parerea aveti . Care dintre cele 2 schiuri mi-ar fi mai de folos ca sa mai avansez si eu in fata. Si evident daca mi-ar fi de folos sa imi schimb schiurile sau problema mare e chiar schiorul … si tre sa il inlocuiesc pe el. :))

    mare multam.

  115. alexosu on 23 December 2009 7:51 pm

    Salut Cosmin,

    Da, schiurile alea trebuie schimbate ASAP. Nici cand au fost noi nu au fost cine stie ce. Are multe neajunsuri, instabilitatea fiind doar unul dintre ele.
    Faptul ca e montat cu 1cm in spate nu e neaparat ceva rau. Dar nici bine. In general, schiurile carve se monteaza unde scrie pe schi ca se monteaza. La twin-tip-uri e alta treaba, acolo se pot monta si 5cm mai in spate.

    Zi-mi ce modele sunt cele doua la care te-ai oprit. Si cum ai ajuns tocmai la alea. Banuiesc ca Nordica e SportMachine, dar despre Atomic nu pot sa iti spun prea multe numai dupa profil. SportMachine, daca asta e, e un schi ok pentru un intermediar. Dar nu o sa te dea pe spate niciodata. E genul de schi pentru oamenii mai comozi, care ies la schi 5-7 zile/an, cand e soare si cald si care nu se intrebuinteaza prea mult. Daca esti genul asta de schior, incearca-l. Dar, cum zicea, nu o sa te dea pe spate.

    Care ar fi scopul tau in materie de schi? Vrei sa progresezi, sau doar vrei sa dai o tura din cand in cand? S-ar putea sa fie mai util sa iei niste lectii cu un monitor decat sa investesti acum in schiuri.

  116. Erasieritza on 26 January 2010 8:04 pm

    Salutare,
    Sunt incepatoare bebe, stiu sa ma dau cat sa nu cad, fac viraje in plug ,conform gradului de suzeta:) si am avut mereu schiuri inchiriate. Am 1,60 si 50 kg… Ce schiuri ar trebui sa-mi cumpar? Model..latime ..lungime..tot ce trebuie.. Multumesc anticipat.

  117. alb_ca_zapada on 26 January 2010 9:36 pm

    @Erasieritza: la nivelul de viraje in plug nu cred ca ai face vreo diferenta. poti continua cred cu alea inchiriate inca un sezon.

  118. Erasieritza on 27 January 2010 11:09 am

    Pai de ce sa continui cu alea cand pot sa-mi iau setul complet din targ,second, pana mai invat ,cu 20 de euro si sa nu dau 25 pe inchiriat de fiecare data?!

  119. Erasieritza on 27 January 2010 11:13 am

    Nu fac oricum diferenta intre schiuri ,dar vreau unele care sa-mi usureze “munca” … am citit pe undeva ca incepatorii ar trebui sa-si cumpere schiuri evolutive (ceata totala!!!)..sunt intr-un(intrun ca nu ma obisnuiesc) domeniu nou mie..dar invat repede ca sunt silitoare:)..asa ca helpuiti-ma..va rog..

  120. alexosu on 27 January 2010 12:24 pm

    Erasieritza
    Daca gasesti niste schiuri in stare decenta la 20 de euro, go ahead. Dar ma indoiesc sincer. Mai ales legaturile vor fi intr-o stare deplorabila. Macar la centrele de inchirieri oamenii aia mai ascut un cant, mai repara o talpa. Primesti un echipament acceptabil, in principiu.
    Sfatul meu e sa cumperi o pereche de clapari si bete si sa continui sa inchiriezi schiuri.

  121. stanescu on 27 January 2010 12:49 pm

    salut sunt incepator si as vrea sa va intreb ce lungime exacta mi s-ar potrivi?am 1,83 inaltime si 88 de kg…nu vreau sa cobor partia in mare viteza ci sa pot face cu usurinta slalomurile…sunt bune schiurile mici?…dar acelea foarte mici sunt doar pentru freestyle?

  122. Erasieritza on 27 January 2010 1:55 pm

    Mersi, alexosule ,pentru sfaturi…ai dreptate si tu..o zi buna..

  123. donaska on 27 January 2010 4:00 pm

    noroc!
    daca ma poate ajuta si pe mine cineva cu un sfat legat de achizitia unui model de skiuri i-as fi recunoscator:)
    1,90 cm,100 kg,forma fizica decenta(3 ori pe sapt sport).Ca nivel pe skiuri sunt incepator.
    Multumesc mult
    o zi buna

  124. alb_ca_zapada on 27 January 2010 7:37 pm

    @stanescu:
    ca sa te descuri ca incepator, nu iti lua in niciun caz schiuri de race, de cupa mondiala sau alte avioane ce ti-ar putea baga unii pe git.
    so, niste entry-level, schiuri moi, nu ff rigide.
    pt tine, ceva pe la 175 daca discutam despre schiuri de pirtie (avem noi pirtii oare) si pe la 180 daca vrei un allmountain

    @donaska:
    aceleasi recomandari ca si la @stanescu dar la tine lungime ceva mai mare.
    185cm pt pirtie (mai mari nu prea gasesti), 190 pt un all-mountain cu valente de offpiste (depinde cit de incepator esti)

    NOTA: schiurile cele ff scurte nu-s schiuri, se cheama skiboard-uri. in general e cam alt sport, faci piruete dar nu te poti da cu viteza.

  125. donaska on 27 January 2010 7:56 pm

    @ alb: multumesc mult…..initial ma gandisem sa iau ceva la 175 deoarece sunt chiar incepator incepator dar mai bine ca am intrebat intai

  126. barbosa on 27 January 2010 9:49 pm

    @donaska- ma bag si eu in seama pt ca avem dimensiuni asemanatoare !
    uita de skiboard-uri, scurte , de slalom ,viraje scurte, dalea ca la olimpiada ,de cursa ………..Stabilitatea la gabaritul nostru e importanta iar la cat sport bagi ceva imi spune ca te tin picioarele si ,,bagi carbuni” deci , si dac te pui sau nu la punct cu tehnica cred ca te vei da tare ! Recomand ALL moutain , sau un 50-50 -on -off piste Si cred ca 1,82 e minim ! Ca marca - ceva adevarat -Dinastar- Atomic -Elan -Armada -Rossi ———-

  127. alb_ca_zapada on 27 January 2010 10:23 pm

    sa-mi fie cu iertare, dar pe zona de all-mountain atomic nu prea exista… rossi e pe duca impreuna cu dyna (cam stim ce s-a intimplat cu mareata serie legend in ultimii 2-3 ani).. so, optiunile nu mai sint asa multe.

    inca o data, depinde cit de incepator esti… daca abia legi primele viraje eu zic sa mai continui pe schiuri de inchiriat inca 1-2 ani… apoi mai discutam.

  128. dinutzu on 27 January 2010 11:35 pm

    Chestia cu inchiriatul e cu dus si intors dupa parerea mea.
    Dezavantaje:
    - daca ai mai mult de 10 zile de ski/sezon deja te costa aproape cat o pereche de skiuri de incepator…
    - (poate asta ar fi nr 1 la motive) pe cand te obisnuiesti cu un skiu si incepi sa te asezi mai bine pe el, hopa te trezesti pe alt skiu si o iei de la inceput.

    Avantaje:
    - ai tot timpul un schiu cat de cat ascutit si pregatit (desi cred ca pana la urma pt un incepator 2,max 3 ascutiri pe sezon e f de ajuns)
    - daca dai in pietre (nu f grav evident) nu te doare prea tare :-)))

    Mie personal imi pare mai logic ca un incepator sa incerce sa se dea pe acelasi skiu cat mai mult (2 poate 3 sezoane)pt ca un incepator nu se adapteaza usor (sau deloc) unui nou skiu (la inchirieri schimbi practic de fiecare data skiul).

    Doar o idee, nu dati cu pietre!! hahaha

  129. alb_ca_zapada on 28 January 2010 1:54 am

    nea dinutule, recomandarea noastra cu inchirierea era pt incepatorul foarte incepator… cind omul sta deja pe picoarele lui, stie sa lege o coborire, vrea sa continue treaba si merge mai des la dat deja se poate gindi la propriile doage

  130. yyz on 28 January 2010 6:27 am

    Pentru o mai buna intelegere a raportului inaltime skior vs ski cred ca s-ar putea foarte bine folosi imaginea atasata din articol.
    Daca am numerota skiurile de la stanga spre dreapta cu 1,2,3,4 s-ar putea spune :
    - 4 - ski entry level pentru incepatori,prietenos, cu un flex moale
    - 3 - ski pentru incepatori , medii care vor sa progreseze, flex mediu
    - 2 - ski pentru avansati, experti, rigid, allmtn carver sau racecarver.
    - 1 - ski destinat expertilor, GS sau coborare.
    Exemplu de sus se refera numai la skiul de partie (allmtn sau carver) , backcountry ski, twintip, rockere … sunt alta kalimera.
    Sigur ar mai fi de luat in considerare si alti factori ca raza, constructia skiului , etc. … dar cam asta ar fi ideea.
    My two cents !

  131. yyz on 28 January 2010 6:38 am

    o mica rectificare :
    - 2 - ski de GS si coborare pentru experti
    - 1 - ski de pentru avansati, experti, almmtn carver, racecarver asu skicross
    Daca ar fi fost aranjate in scara magarului atunci ar fi fost ordinea din primul post:)

  132. donaska on 28 January 2010 9:35 am

    merci all in primul rand
    sunt incepator pe skiuri(pe placa am 2 ani si un nivel mediu dar am zis ca e cu totul alta mancare de peste).
    ce inseamna pt mine incepator?pot cobori drumul rosu (incet dar sigur) fara trante spectaculoase:).Am preferat primele dati sa stau pe bradul cu copii si sa ma acomodez cu skiurile decat sa incerc sa urc sus si sa creez si eu haos(de parca nu ar fi destul acolo:) )..
    Motivul principal pentru care as prefera un ski(poate fi si sh, claparii in orice caz ii iau noi) este faptul ca din toate datile in care am inchiriat skiuri o singura data am nimerit unul pe care sa il simt ok.
    Ca idee cred ca prima data cand m-am dat mi-au pus niste fischer ski de 1,65 in picioare si mi-au dat drumul pe partie motivand ca sunt incepator si o sa imi fie mai usor asa:)Recunosc ca nu m-am dat ever pe un ski mai mare de 175 principala cauza fiind ca sunt inca la inceputuri.
    Ce pot sa mai zic? inca o data multumesc mult si cred ca iti voi urma sfatul la inceput alb si voi mai inchiria un timp(cat o mai fi zapada) iar la anu’ am pus bookmark sugestiei lui barbosa:)

  133. Alex on 28 January 2010 2:56 pm

    Sal,am si eu o intrebare:ce lungime de schiuri??si ce greutate trebe sa aiba schiuriile daca am 1 79m aproape 1 80 si 60kg?? si sunt mai incepator

  134. alexosu on 28 January 2010 3:05 pm

    Trebuie sa recunosc ca intrebarea cu greutatea m-a dat gata… Nu stiu ce sa iti spun. Oricum, in afara de schiurile de tura, greutatea e un factor atat de putin relevant ca nu prea conteaza.

    Referitor la lungime, ceva in jur de 165 ar fi ok. Poate merge catre 170-175cm daca e un twin-tip.

  135. vali on 15 March 2010 12:41 am

    salut, sunt la al doilea sezon, inca incepator, cobor Azuga - sorica, kalideru, drumul de vara ( cu o cazatura spectaculoasa in zona f ingusta sambata trecuta), am 1,83 inaltime si 86 kg.
    Forma fizica medie, cu o problema la meniscul drept ( skiez cu orteza).
    Anul trecut, la inceputul sezonului am cumparat de la un centru de inchirieri o pereche de volkl energy 320 sh( cred ca de 1,65), pe care le-am zgariat f adanc la azuga in februarie
    Spuneti-mi va rog ce schiuri as putea sa-mi cumpar la nivelul meu, fara pretentii de coborari f rapide datorita genunchiului, ma intereseaza lungimea schiurilor in principal si sa nu vibreze f tare.
    merci

  136. alexosu on 15 March 2010 11:30 am

    Salut Vali.
    Ma bucur ca scapi de schiurile cele vechi. Stiu bine modelul - e complet depasit in momentul asta. Sunt multe variante foarte bune cu care poti inlocui vechiul Voelkl, mai ales in perioada asta a reducerilor.
    Lungimea ar trebui sa fie in jur de 170 daca e un carve si 175-180 daca ti se pare interesant un twintip. Vezi mai sus discutiile cu avantajele si dezavantajele legate de un twin.
    Treaba cu vibratul schiului are legatura si cu tehnica ta. Eu zic ca ar fi bine ca pe langa schiuri sa isi si un monitor 2-3 zile.

  137. sorin on 7 April 2010 4:44 pm

    salut, am 42 de ani , 1,83 inaltime si 93 kg.
    N-am schiat in viata mea , dar as vrea sa ma apuc din iarna, sper ca nu e cam tarziu la varsta asta.
    Din ce ati postat cei care va pricepeti am inteles ca, claparii sunt foarte importanti, ce ar trebui sa imi cumpar?
    Probabil ca pentru inceput o sa inchiriez schiuri, dar daca ma hotarasc sa le am pe ale mele ce imi recomandati?

  138. popic on 28 September 2010 7:40 am

    salutare ! articolul nota 10 …am citit toate articolele ( incerc sa aflu cat mai multe)
    Sunt nivel mediu-avansat ( asa m`au caracterizat cunoscatorii) si as vrea sa`mi iau niste schiuri anul asta.primele de altfel. Nu prea stapanesc terminologia…am clapari personali si a venit vremea si de schiuri.
    Capital 1500lei ( schiuri+legaturi+inaltatoare)
    Va rog sa ma ajutati cu niste modele ( max 2 ani ), cred ca allmountain ar fi perfect..twin-tip( daca nu e contradicite de termeni…)
    In cer scuze pentru documentatia mea..dar sunt constantean si nu ma lovesc de asa ceva. perioada de schi pe an este de vreo 10 zile…am de gand sa iau ceva care sa ajung sa scot tot din ele…sa nu fiu nevoit la anul sau peste 2 ani sa`mi iau altele.
    am 180cm - 70 kg - coditie buna - dornic de viteza ( nu mai fac plugul de 5 ani) ma opresc “hochei” cam la orice viteza.
    Multumesc aniticipat…si daca se mai posteaza pe aici..astept un raspuns ( dau refresh la 10 minute :) )

  139. alexosu on 28 September 2010 11:09 am

    Salut Popic.
    Mi-a placut mesajul tau, foarte determinat, foarte cool. Mi-ai adus brusc aminte ca e octombrie si ca in 2 luni ar cam trebui sa inceapa treaba :).

    Intai problema cu inaltatoarele - respectiv placa de sub legatura. Chestia asta se foloseste pentru schiurile de partie si ajuta la initierea mai usoara a virajului. In offpiste e cam in plus si mareste si greutatea schiului. Acum intervine si gustul personal, sunt schiori care se simt mai bine cu asa ceva, iar altii care se descurca foarte bine si fara (printre astia sunt si eu). Oricum, nu ar trebui sa fie pe lista de prioritati.

    Apoi all-mountai si twin-tip. Se refera la lucruri diferite. Twin-tip inseamna ca schiul are coada la fel de curbata ca si varful. Chiar articolul de fata dezbate putin problema. Un all-mountain poate fi twin-tip, dar nu e obligatoriu. Iarasi e chestie de gust - si iarasi eu sunt in tabara celor care se distreaza mai bine cu un twin-tip in picioare.

    Din categoria twin-tip recomandarile ar fi Armada El Rey (mai de partie, mai pentru schiori medii) sau Armada ARV (mai de offpiste, mai pentru schiori medii-avansati). K2 Silencer e un model destul de apropiat de El Rey-ul de la Armada. Line are cateva modele interesante - vezi Prophet 90. De la Salomon vezi Lord sau Knight, de la Volkl - Mantra e un schi foarte solid (desi nu e tocmai twin-tip), de la Atomic - Panic mi se pare un model interesant.
    La capitolul twins, nu stiu ce vei gasi prin magazinele de la noi. Armada vine cu linie completa, dar de restul nu prea stiu.

    Din categorie “carve traditional” variantele sunt foarte multe. Preferatele mele ar fi Volkl AC50 sau Tigershark. Atomic are o gama all-mountain misto, cam scumpe insa schiurile - vezi Crimson sau Blackeye. Elan s-ar putea sa mai fie o varianta, mai ales ca au si preturi destul de prietenoase - seria Magfire din anii trecuti.

    Deja sunt foarte multe recomandari, sper sa te descurci cu ele. Sfatul meu e sa le cauti intai pe astea pe net, sa vezi ce review-uri au si apoi sa incerci sa testezi ceva inainte sa cumperi. Pana la urma, indiferent de orice review, cum te simti tu pe o pereche de schiuri e cel mai important.

    Spor!

  140. popic on 28 September 2010 3:41 pm

    ms in primul rand de raspunsul tau promt. Eu nu sunt in tara…sunt in mijlocul ocaeanului pacific…dar am inceput sa`mi fac plaurile de plecat ( bulgaria…din mai multe motive…1. raport calitate pret la cazare ….2 distanta )
    m`am uitat la niste volkl ac30 unlimited daca nu ma inshel…si la tigershark..dar mi s`au parut cam piperate..si nu cred ca ma voi incadra. Tinand cont ca ma duc in Bulgaria anul asta…nu prea stiu de unde sa imi cumpar echipamentul…(sper sa gasesc in bucuresti…sau pe la munte..ca ma duc o tura si acolo sa imi incalzesc genunchii). tin sa mentionez ca o sa investesc in jur de 1000E pentru 2 persoane ( eu si prietena). Si eu m`am gandit la twin-tip deoarece mai stau dupa a mea..mai merg cu spatele sa o corectez…si probabil se apropie putin si de skiboarduri( visul meu …dar nu le vreau acum..mai am de alergat pe skiuri lungi…o astept pe a mea sa prinda experienta ).
    ceva magazine ai idee unde ash gasi de specialitate ? si vorba voastra..sa nu ma duc la carefour sa iau niste bucati din spuma vopsita…si sa le arunc inainte sa ma dau cu ele.
    eu in constanta nu am posibilitate de asa ceva…dar pentru investitia care vreau s`o fac pot ajunge si pana la brasov…nu e prb.
    Numai bine …si citez dintr`un site : va dorim vara cat mai scurta ! astept raspunsul tau.

  141. alexosu on 28 September 2010 3:45 pm

    In Bucuresti sigur gasesti chestii interesante la Himalaya. Chiar si acum au din colectia de anul trecut, deci ai putea gasi ceva f ok ca bani.

  142. popic on 28 September 2010 5:13 pm

    ok..am sa incerc cand ajung in tara….sper sa nu creasca preturile pana in nov la colectiile mai vechi, si totodata am sa tin cont de sfaturile tale legat de schiurile respective.

  143. Iulian on 11 November 2010 10:09 pm

    Salut,

    Sunt un schior incepator. Am inceput cam acum 3 ani cu un instructor in Poiana, dar nu am avut prea mult timp ca sa ajung la schi (maxim 10 zile in 3 ani). Vreau sa merg in Bulgaria 1 saptamana si sa ajung si pe la noi in cat mai multe week-enduri anul asta.
    Vreau sa-mi iau echipamentul meu si am citit cam ce sfaturi ati dat mai sus.
    Pentru ca nu am prea mult timp ca sa umblu dupa echipament, am fost in Decathlon sa vad ce au pe acolo si mi-au placut:
    Schiuri:
    - Rossignol Alias TPI2 la 899
    - Rossignol Attraction 1 la 899
    - Salomon X wing 6 la 849 (nu mai erau in stoc dar vin in 2 saptamani)
    Clapari (pornisem cu gandul la Salomon Mission RS8):
    - Salomon Mission RS8-flex 90 la 799 (in lungime ok, dar ma cam jeneaza la incheietura piciorului)
    - Nordica Sportmachine Flex 80-90 la 699 (in care m-am simtit foarte bine)
    - Technica Phoenix Air shell 80 la 699 (destul de bun feelingul si interesant sistemul pe aer)

    As vrea niste sfaturi de la voi; nu sunt fixat doar pe aceste produse, astept si alte opinii, dar sa nu sara de 1700 ron schiuri+clapari.

    Mentionez ca am 178-180 cm si max 70 kg.
    Poate fi o varianta sa cumpar doar clapari sau e mai bine sa am schiurile mele, mai de incepator care sa ma ajute si cu care sa ma obisnuiesc?

    Merci de sfaturi.

  144. alexosu on 11 November 2010 10:22 pm

    Salut Iulian
    Cu claparii e cel mai simplu: ti-au placut Nordica, ia-i. In general eu sunt de parere ca un clapar simplu e mai bun decat unul complicat. Asta apropo de Tecnica.

    La schiuri e mai complicat. Taie de pe lista Rossi Attraction, e un schi de gagici (ma mir ca cei de la Decathlon nu stiau asta (de fapt nu prea ma mir). Nu stiu mai nimic despre Alias, iar XWing6 e un schi mediocru. Atentie, nu mediu!

    Cred ca dupa schiuri merita sa alergi putin. Incearca o vizita la Skicenter sau la Himalaya, s-ar putea sa dai de niste oferte foarte interesante acolo.

  145. alb_ca_zapada on 12 November 2010 6:57 am

    @iulian
    atentie, in clapar, atunci cind il probezi in magazin, nu trebuie sa te simti prea confortabil. daca te simti in el ca in papucii de casa, cu siguranta nu este bun. alege cu grija marimea, de asta poate depinde fericirea sau nefericirea ta pe pirtie (uneori chiar si sanatatea, dar asta e valabil si pt schiuri/legaturi… as fi deci putin circumspect cu privire la sfaturile si reglajele din decathlon/cora/metro)
    doua articole despre alegerea claparilor am publicat si noi aici:
    http://www.derdelus.ro/2007/10/17/cum-aleg-claparii-2/
    http://www.derdelus.ro/2008/01/09/cum-imi-cumpar-clapari-in-7-pasi/

  146. iulian on 12 November 2010 9:04 am

    Multumesc pentru sfaturi.

    Referitor la clapari am citit articolele publicate si am urmat instructiunile cand i-am probat (aproape 2 ore am probat cele 3 perechi-nu era mai nimeni in magazin); marimea este 27 la toti, adica echivalent 42 cat port la pantofi, calcaiul sta fix, degetul pana in varf, fara sa ma jeneze cand e claparul incheiat; in Nordica ma simt confortabil, vine fix pe picior, dar fara sa ma stanga, Salomon ma strange pe tibie in partea de jos (il simt ca pe un disconfort). E mai normal ca (macar la inceput, cand nu esti obisnuit cu clapari) sa simti acest disconfort, sa simti ca e claparul strans pe picior, sau e ok si daca nu te deranjeza deloc si simti ca ti se potriveste perfect dar nu te jeneaza? Oricum, mai merg in wkd sa-i mai probez.

    Referitor la schiuri o sa merg in magazinele indicate sa vad ce gasesc. Ca indicatie, un all mountin de 165cm cu R-ul cat mai mic, daca am inteles bine?

  147. alexosu on 12 November 2010 10:08 am

    Desi multa lume e de parere ca schiul de incepator trebuie sa aiba radius cat mai mic, eu nu sunt tocmai de acord cu asta, din simplul motiv ca un incepator inca nu stie sa carveze. Iar cand va invata va avea surpriza ca schiul sa vireze foarte scurt. Deci un radius mediu mi se pare mult mai potrivit - in jur de 16-18m.

    Altfel, da, un all-mountain in jur de 165 (poate chiar si 170-175 daca e un twin-tip) e o alegere buna.

  148. Iulian on 13 November 2010 11:37 am

    Salut,

    Am fost azi la Himalaya si la Sky Center si mi s-au recomandat:

    La Himalaya:
    -Rossignol Pure Mountain 2000 sau 300 la 1.100/1.200 Ron
    http://www.rossignol.com/US/FR/pmc-2000_RA0JK02_product_ski-men-skis-all-mountain.html
    http://www.rossignol.com/US/FR/pmc-3000_RA0JK01_product_ski-men-skis-all-mountain.html
    -Rossignol Alias Composit/Carbon la 1.600/1.700 Ron
    http://www.rossignol.com/US/FR/alias_RA0EB04_product_ski-men-skis-all-mountain.html

    La Sky Center aveau doar Un Fischer RX Fire la aproape 1.000 Ron pt mine.

    Ce ziceti de aceste modele si de ce ar fi mai bune decat Salomon X Wing 6 care apare in catalogul Salomon la 1.329 Ron, dar in decathlon il au redus pana la 849?
    http://www.salomon.ro/product–_Salomon_X_Wing_6_2010—2011.html

    Thanks!

  149. pink on 14 November 2010 2:35 am

    salut. AM NEVOIE DE AJUTORUL VOSTRU :)
    incerc sa descriu, mult, dar pe scurt :)
    Am 32 de ani
    1.73 inaltime
    70 kg
    conditzie buna
    Am skiat de cateva ori in tzara si mai mult in strainatate,doar cu schiuri inchiriate si imprumutate (nu am nici o idee cum se numeau,ce tip sau pentru ce erau), pur si simplu schiam si uneori mai si cadeam :)
    am sa incerc sa va explic la ce nivel schiez, ca eu nu am nici un habar,la ce nivel sunt :) poate va datzi seama voi si ma amagitzi cu cavintul INCEPATOR :)
    de obicei skiam cam 5-7 ore incontinu, (ma dureau picioarele seara), parti rosi de obicei si uneori negre. cadeam cam 1-2 ori pe zi (cazaturi ca ma rostogoleam de 5 ori peste cap) Nu am avut niciodata monitor sau prieten indrumator, pur si simplu am prins din mers. ok. pana aici
    Acuma m-am mutat langa o statziune de ski, e la 15 min. de masina
    Si astazi am primit o oferta la 50 euroi (poate imi spunetzi si o parere daca sunt scumpe sau nu), niste schiuri cu clapari,care imi vin, insa inca nu e zapada si as vrea parerea vostra despre skiuri,daca merita sa le iau sau sa imi caut eu altele (si daca imi putetzi recomanda ceva), in cazul ca astea nu mi se potrivesc. (nivel de skiat, statura,etc)
    Skiurile sunt HEAD CYBER 14X cu legaturi ROSSIGNOL FD70 si clapari TECNO PRO MAXUM 8
    Arata impecabil si foarte ingrijite
    PS o inca intrebare: pe partea de contact cu zapada a skiurilor e ceara, asa cred,este un strat de catziva mm. e normal sa fie?
    multzumesc anticipat si……la totzi le dorec partie libera :)

  150. Alexosu on 14 November 2010 1:17 pm

    @Iulian
    Din lista ta, cel mai interesant e, de departe, Rossi Alias Composit/Carbon. E diferenta mare inte asta si XWing6 - Rossi foloseste un core din lemn, in timp ce Salomon e compozit. Dar ai si ajuns la limita bugetului, cu ocazia asta. Totusi, lemnul isi merita din plin banii, pentru ca schiul va rezista mult mai bine in timp. Lemnul nu isi pierde flexibilitatea asa usor.

    @pink
    Intai si intai as investi in lectii de schi cu un monitor (nu cu un prieten). Cand te rostogolesti de 5 ori peste cap poate ca nu consideri ca e destul de periculos pentru tine, dar sigur e pentru altii. Sunt nenumarate accidentele in care un schior il loveste pe un altul si cel din urma iese foarte sifonat (ligamente rupte, fracturi etc).
    Revenind la echipament, nu e vreo mare afacere. Modelul Cyber vine din istoria antica a schiurilor carve, legatuile sunt sub ce ai tu nevoie (cauta unele cu DIN cel putin 10, cele de care spui au din 7), iar despre clapari nu stiu nimic. Ce-i drept, ai avea echipamentul tau, dar nu ti-as recomanda sa il si folosesti :).

    Sunt foarte multe modele de schiuri pe care le poti cumpara ca incepator. Discutia incepe, de obicei, de la buget. Cati bani ai de bagat, cat de des vei schia (pentru ca e posibil sa fie mai rentabil sa inchiriezi in cotinuare), cat de repede vrei sa progresezi (si aici revin la recomandaea de la inceput).

    Da, e normal ca schiurile sa aiba un strat de ceara. Probabil ca abia au fost ceruite. La prima tura, se vad duce stratul ala vizibil si ramane ceara cat trebuie. Va trebui ca din cand in cand sa le dai din nou la ceruit.

  151. alb_ca_zapada on 14 November 2010 6:03 pm

    @pink:
    atentie mare la legaturile alea! un DIN 7 poate fi OK pt un copil pina in 40-50 kg, nu si pt un adult de 70. iar “nu sint ok” se traduce prin “accidente urite”

  152. Iulian on 14 November 2010 7:04 pm

    Salutare,

    Tocmai m-am intors din Decathlon; eram curios daca acel Rossignol Alias TPI2 pe care il vazusem prima data si pe care l-am propus in primul post alaturi de Salomon si Rossi de dama este acelasi care mi-a fost recomandat la Himalaya si despre care @alexosu mi-a spus ca e cel mai bun dintre cele prezentate.
    Si, surpriza, e acelasi si costa 999 ron fata de aproape 1600 cat e la Himalaya.
    Am crezut initial ca e o teapa in Dechatlon, pt ca inspre varful schiului, langa Alias scrie composites si ma gandeam ca asta e diferenta intre ele (ca nu ar fi din lemn), dar vad ca asa e si pe site-ul producatorului, aceeasi poza cu specificatia ca are nucleu din lemn.

    Cat despre clapari, m-am decis la Nordica.

    Seara buna!

  153. pink on 14 November 2010 8:55 pm

    multzumesc mult pentru indrumari, imi sunt de mare folos.am renuntzat la echipament, insa in cele din urma….le-am primit de-a moaca :) (o incercat sa scoata bani, dar cu ajutorul vostru :) nu am mai fost interesat si le-am primit xadou :)
    In echipament as investi pana in 300-400 euroi. De schiat, sper sa schiez macar o data pe saptamana, ca vad partia de pe gemam :) insa e scump forfaitul, 35 de euroi pe zi. Asta inseamna ca trebe sa ma limitez intre 5, maxim 10 zile pe luna.
    Am sa incerc partia cu echipamentul asta si in ianuarie mi-as cumpara un echipament pe masura. V-as fi recunoscator daca m-atzi ajuta voi cu cateva indrumari. Schiez spun eu destul de dur si in viteza (nu stiu daca e un stil,sau are un nume). Viraje stranse si doar pe pista. Nu imi place inca :) in zapada virgina.
    multzumesc pentru ajutor si……partie goala va doresc :)

  154. alb_ca_zapada on 15 November 2010 4:32 am

    @pink:
    un echipament nepotrivit te poate conduce la spital, nu conteaza daca l-ai primit pe gratis sau nu. noi ne-am facut datoria, ti-am explicat. la cit este strinsa legatura aia care este maxim 7 DIN?
    bafta multa

  155. Marc on 15 November 2010 9:13 am

    Colegul Pink nu cred ca are nevoie sa regleze legatura la DIN 7, conform tabelului si calculatorului de mai jos reglajul trebuie sa fie pe la 5-51/2.
    Problema e ca trebuie cautate legaturi la care valoarea calculata sa fie undeva pe la mijlocul plajei de reglaj si in nici un caz aproape de maxim sau minim.
    Daca gresesc, corectati-ma!

    http://www.dinsetting.com/
    http://www.dinsetting.com/dinchart.htm

  156. alb_ca_zapada on 15 November 2010 10:03 am

    @marc:
    nu gresesti, asta am si spus. un din 7 e ok pt max 40-50 kg.
    un adult (barbat) de 70 kg trebuie sa isi regleze lagatura in jur de 5 daca e foarte incepator si in jur de 6-7 daca e mediu si se da precum spune pink.
    so, dintr-o legatura de 7 reglata la 6 iese cu siguranta treaba de cutit mai devreme sau mai tirziu. noi am spus, fiecare face dupa cum il taie capul

  157. Victor on 18 November 2010 8:36 pm

    Salut, am si eu o nedumerire .. astazi mi-au venit niste ski-uri din Baia Mare (second -hand au fost un fel de cadou sa zicem) adica nu am stiut pana azi ce marca ce lungime etc. Problema este ca nu am gasit nimica despre aceste ski-uri ele sunt Rossignol Power 170 cm 10.5 CUT .. legaturi tot rossignol .. eu am 182 cm 95 Kg .. find incepator. zic eu .acuma intrebarea mea este sunt niste ski-uri oki pentru un incepator ??
    Multumesc pentru raspunsuri daca vor fi .

  158. Victor on 18 November 2010 8:51 pm

    Revin cu o completare legaturile sunt Rossignol 105 FTX ..
    Si pana acuma am avut doar ski-uri de inchiriat .
    Multumesc anticipat

  159. alexosu on 19 November 2010 3:24 pm

    Oh, celebrele Rossi Cut. Cred ca oamenii aia din Franta nici nu stiau exact ce e cu modelul asta :). E un model destul de vechi, foarte des intalnit in Hypermarket-uri si rental-shop-uri dubioase.

    Legaturile sunt civilizate - dar nu le-as regla la mai multe de 8-8.5 DIN (maximul e 10). La greutatea ta e posibil sa apara probleme din cauza asta, dar abia dupa ce vei depasi stadiul de incepator.

    In set-up-ul asta, schiurile sunt o problema. Nu grava, in sensul ca sigur poti sa te dai cu ele, dar ti-as recomanda sa te dai si pe un schi mai bun, macar sa vezi daca simti diferente.

  160. Victor on 19 November 2010 7:37 pm

    mersi pentru raspuns .. dar as mai avea o intrebare la ce te-ai referit cand ai spus ca ski-urile ar putea fi o problema .. ? daca ai putea fi mai explicit

  161. pink on 23 November 2010 3:17 pm

    Ma bucur mult ca m-atzi ajutat cu informatzi foarte utile. La mine a dat prima zapada de 10-15 cm. probabil pana sambata se deschide partia si……la deal in jos :) Am ramas pana in ianuarie la chipamentul asta Head Cyber, cu legaturi Rossignol FD70. O intrebare as mai avea in legatura cu reglajul legaturilor.
    Din cate am intzeles imi sunt sub limita mea si daca le reglez la 6-7 e prea riscant. Am citit mai sus ca reglajul trebe sa se afle pe la mijlocul tablei. ( Eu nu ma pricep la reglaj, acuma o fac prima oara, le reglau la inchirieri de obicei).
    La legaturile mele FD7 Am reglaj de la 3 la 10. si mijlocul e exact intre 6 si 7 Asta daca la acel reglaj de pe legaturi,din fatza si spate vorbim. Eu de de acela vorbesc. Sper sa nu ma fac de rushine :)
    mii de multzumiri. salutari

  162. sorin on 29 November 2010 10:36 am

    Salut, am 42 de ani , 1,83 inaltime si 93 kg.Am mai scris dar cam tarziu in aprilie,revin acum cand se apropie sezonul.
    N-am schiat in viata mea , dar as vrea sa ma apuc din iarna, sper ca nu e cam tarziu la varsta asta.
    Din ce ati postat cei care va pricepeti am inteles ca, claparii sunt foarte importanti, ce ar trebui sa imi cumpar?
    Probabil ca pentru inceput o sa inchiriez schiuri, dar daca ma hotarasc sa le am pe ale mele ce imi recomandati?

  163. alb_ca_zapada on 29 November 2010 11:13 am

    Salut Sorin,
    De tirziu nu e deloc tirziu. Prin vest vezi pe pirtii (sau pe linga) de la gigilici de 3-4 ani pina la oameni de 70-80 de ani… So, sint ei altfel construiti sau doar au o alta perspectiva asupra vietii si sanatatii?

    CIt despre clapari, avem aici pe derdlus citeva articole in care sint detailatii pasii de urmat. Pe scurt, claparii cei mai buni sint cei in care te simti bine (ATENTIE, ATENTIE, super ATENTIE!! cind probezi claparii, nu trebuie sa te simti in ei ca in papusii de casa. trebuie sa stea piciorul super-fix dar nici chinuit. aloca-ti timp, mult timp pt intreprinderea asta. probeaza fara jena cit mai multe perechi si modele - calapodul difera de la producator la producator)

    Despre schiuri ar fi bine sa discutam insa dupa ce iei primele lectii si te poti tine singurel pe picioare.
    Si atentie, apeleaza la un monitor AUTORIZAT. Sint multi sarlatani si in meseria asta. Iar un monitor e altceva decit un prieten, are o metoda, stie pasii pe care trebuie sa ii parcurgi ca sa iti iasa bine si sa nu te alegi cu vreun ligament bulit.

  164. sorin on 30 November 2010 10:17 am

    Multam pentru sfaturi si incurajari, o sa revin dupa ce incep.

  165. ion on 30 November 2010 12:26 pm

    @sorin - pot intari ce spune alb cu privire la monitor autorizat. e chiar mai ieftin decat unul care o face dupa ureche. desi taxeaza mai mult pe ora, te invata muuult mai repede care-i treaba. si deci o sa ai nevoie de mai putine sedinte.

    gaica-mea, care nu-i vreo sportiva, dupa 2 sapt cu un monitor autorizat a coborat carpul fara prea mari probleme.

    am un prieten care dupa 2 saptamani cu un monitor “eftin” de la azuga, tot la baza partiei cu schiurile in brate o ardea.

  166. ella on 4 December 2010 2:44 am

    salut, vreau sa imi cumpar schiuri, si clapari, sunt destul de avansata la schi(schiez de la 4 ani :) ), imi plac pantele abrupte si viteza dar nemaischiind de cativa ani, nu mai stiu ce ar fi bun sa imi iau, aveam atomic 180 cm mai demult cu coada dreapta, acum nu stiu ce sa iau, am 170 cm si 65kg- multumesc pt raspuns

  167. kiki on 4 December 2010 5:54 pm

    salut la toata lumea.am facut si eu cateva ore de ski anul trecut si mam gandit ca anul acesta sa incerc si singur.dar imi trbuie echipament.am dat peste acest site si mam hotarat sa va cer parerea.sunt,dupa cum vam spus,incepator si asi vrea sami cumpar echipament.am 1,80 inaltime si 78 kg.ce skiuri imi recomandati ma refer la lungime,legaturi.clapari.am un buget mediu.astept parerile voastre.multumesc mult.

  168. rbk on 15 December 2010 6:41 pm

    Mi-am cumparat skiuri,head carve x-40 am 1,81 si 92kg skiez de 3 ani pot spune ca ma descurc la nivel mediu am descoperit acest sport si viata mea s-a schimbat .Imi doresc enorm sa ajung pe partie sa skiez .Multumesc mult ptr acest sait si ptr informatiile pe care ni le-ai dat .Te rog daca ai putea sa-mi spui daca am facut o alegere buna cu skiurile.

  169. Bogdan on 31 December 2010 12:43 pm

    Ok! Si tot n-am inteles cum e cel mai bine sa-mi aleg lungimea ski-ului. Unii imi spun ca ar trebui sa fie pana la barbie pentru carve (adica 160 cm) si pana la nas pentru semicarve (165 cm).

    Inaltimea mea este de 182cm si am 75 kg. Sunt destul de incepator, insa ma gandesc ca trebuie sa existe un standard pentru lungimea skiului.
    Adica: daca sunt carve-uri, toate modelele de 165 cm ar trebui sa fie cam la fel …. gresesc aici?
    Ca la 2 oameni de aceeasi inaltime s-ar putea sa le fie mai potrivite ski-uri de lungimi diferite, inteleg, dar cand vine vorba despre aceleasi caracteristici la 2 persoane diferite, banuiesc ca poate exista un standard pe care sa te poti baza. Asa e?

    Multumesc pentru informatii si LA MULTI ANI!!!

  170. Dudu on 16 January 2011 7:31 pm

    Salut!
    spuneti-mi si mie va rog, daca la 1,70, 58 kg, nivel incepator (dupa 2 sezoane, in primul am invatat sa schiez 5 zile cu monitor in germania) sunt potrivite niste schiuri BLIZZARD CMX IQ 10, lungime 156, radius 14,5, noi, cu legaturi blizzard.
    va rog sa imi spuneti eventual la ce ar trebui sa fiu mai atent. merg la schi saptamana asta in austria si nu as vrea sa imi rup gatul :-))) mai ales ca cei de la magazin ziceau ca sunt pentru incepatori iar acum cand caut pe internet observ ca nu e chiar asa

    va multumesc mult de tot

  171. Alex on 17 January 2011 10:39 am

    Concluzionez ca ai luat blizzard-urile alea la oferta de la Hervis… :) aceeasi achzitie am facut-o si eu sambata. doar ca lungimea e de 163 cm.. .. Eu am 1.75 si 84 kg. Anul asta ar fi al 3-lea sezon de schi pt mine, iar cei de la magazin au zis ca schiurile sunt pt nivel mediu spre avansat…. daca ai si conditie fizica ok.. schiurile sunt potrivite zic eu.. Nu o sa-ti rupi gatul daca nu te hazardezi pe partie….

  172. alexosu on 17 January 2011 4:59 pm

    Felicitari amandurora pentru achizitie.
    Schiurile pentru incepatori au o caracteristica interesanta: sunt mai flexibile decat cele de avansati (vorbim aici de schiuri de partie). Deci fie le schiezi tu pe ele, fie te schiaza ele pe tine.
    Acum, IQ10 nu e tocmai un schi de cupa mondiala. E un carver pentru schiori intermediari/avansati. Din punctul meu de vedere, un incepator dispus sa invete se poate adapta destul de repede la genul asta de schiuri.
    Prin “dispus sa invete” inteleg ca va lua lectii de la un monitor autorizat.
    Deci cu putina ambitie, s-ar putea sa va distrati chiar bine :).

  173. radubu on 18 January 2011 8:47 pm

    rugaminte la connaisseuri

    asa ca idee imi datzi si mie un sfat…

    mi-a ramas o oarfecare fixatzie pe jj (multzumesc lui bogdan pentru probefahrt). prin cartier circula o multzime de anuntzuri cu jj facut de armada ptr hilfinger. ce dreaq e asta? suna ca ceasuri gucci samd.
    ma intreb daca sint tehnic inauntru aceleasi sau doar neste plasticuri cu miez de spuma chinezesti de vitrina….

    ex: http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeigen/s-anzeige/armada-ski-jj-185cm-freeride-freestyle-neu-top/16623951

    e a nu stiu cita pereche care o vad…

    va multzumesc

  174. Dudu on 19 January 2011 9:02 pm

    multumesc pentru raspunsuri, intr-adevar le-am luat de la hervis ;-) nu am putut rezista ofertei. si eu cred ca va fi bine, maine plecam spre partiiiiii! sper sa fie zapada :-))))

  175. alexosu on 20 January 2011 9:50 am

    @radubu
    JJ Hilfiger edition e exact acelasi JJ pe care l-ai testat. Doar grafica e schimbata. Daca ma intrebi pe mine, Hilfiger incearca sa devina putin mai cool :).
    Nu stiu nimic despre un parteneriat Armada-Hilfiger.

  176. Razvan on 31 March 2011 4:11 pm

    sal alexosu am si eu o mica problema si as dori sa stiu schiez de la 13 ani am facut o mica pauza de cativa ani vro 3 ani si echipamentu a ramas mic si acuma vreau sa imi iau altul si as dori pentru inaltimea de 1,71 ce marime la bete mi-ar trebuii ??? skiuri m-am axat intotdeauna pe Atomic au dat roade si sunt exceptionale 1,69 ,174 am folosit si folosesc dar le Bete am un mare semn de intrebare nu stiu pt 1,71 ce marime:( plss:D help astept msg cu stima

  177. Ovidiu on 1 November 2011 9:17 pm

    Am si eu o rugaminte. Am 37 de ani, 95 kg si inaltimea de 1,80. Am invatat sa schiez anul trecut si as dori sa imi cumpar o pereche de schiuri. Am vazut o oferta la Hervis cu schiuri Fischer RX Trend FP9 /RX10 sau Head (nu mai stiu modelul). Pentru greutatea si inaltimea mea puteti sa ma ajutati cu niste sfaturi ce ar trebui sa aleg?
    Va multumesc anticipat.

  178. sorin on 15 November 2011 3:59 pm

    La o inaltime de 158 Cm si greutate de 40 Kg, fetita energica, cam care ar fi recomandarile?
    Dicutam de fiica mea. Stie sa schieze as spune de nivel mediu.
    Doresc sa cumpar schiuri noi.
    Pot primi ceva recomandari?
    Multumesc

  179. alexosu on 16 November 2011 9:03 am

    Salut Sorin! Cati ani are fiica ta? A facut pana acum cu monitor, sau cum a invatat?

  180. sorin on 18 November 2011 11:59 am

    Are 11 ani, iar de invatat a invatat cu monitor.

  181. alexosu on 21 November 2011 9:32 am

    Cred că deja te poți gândi la un schi din gama adulți, mai ales dacă va continua lecțiile cu instructor. Sunt multe variante interesante din zona all-mountain (cea pe care ți-o recomand înainte de schiuri de race).
    Sezonul asta vei găsi în magazinele de la noi Atomic, Fischer, Rossignol, Volkl, Armada, Movement, K2.
    Mai sunt alte câteva branduri dar care nu cred că se potrivesc încă cu ce cauți.
    As recomanda ca lungimea sa fie intre 140 si 155 cm.
    Vezi si articolul asta, te rog: http://www.derdelus.ro/2011/11/21/schiurile-de-supermarket/

  182. sorin on 22 November 2011 11:41 am

    Multumesc mult!
    Sorin

  183. alexosu on 22 November 2011 11:48 am

    Pentru puțin. Ține-ne la curent, te rog. Sunt curios ce o sa cumperi și cum o să se simtă fiica ta pe noile schiuri.
    Cheers!

  184. Horea on 23 November 2011 9:56 pm

    Salut! Mi-a placut mult articolul. Chiar daca pretind ca pricep cate ceva despre schiuri (iubesc sportul asta) as dori un sfat de la tine. Am alunecat ultimii 2 ani pe Rossignol Radical R11 (MUTIX) de 175 cm pentru comparatie GSvsSL, insa am constatat ca tot viteza e factorul atractiv. Am 178 cm/72 kG si schiez mediu spre avansat. Ma tenteaza o pereche de Atomic Race LT (2011/2012) de 174 cm. (cam acolo ma tine bugetul). Sunt insa deschis si spre alte modele cu performante similare. O opinie si poate un sfat legat de alte variante ar fi excelent (Claparii sunt noi, Atomic RTTI flex-110). multumesc! Stima!

  185. alexosu on 24 November 2011 8:42 am

    Oh, Mutix… Chiar ai folosit sistemul asta? Mie mi s-a părut complet inutilizabil. Când am văzut cât e de È™urubărit m-am lăsat pagubaÈ™.
    Nu știu prea multe despre LT. Tu cum ai ajuns la el? Adică ce te face să crezi că ăsta e schiul de care ai nevoie? Oricum, ai o limită de buget destul de generoasă.
    Eu mă uitam zilele trecute la modelul ăsta: http://www.head.com/ski/products/skis/gto/?region=eu . E cam scump, e cam îngust, e cam lung, dar pare one hell of a ski :).
    O să dau o tură prin magazine în weekend să văd ce modele sunt disponibile pe la noi. Head-ul de mai sus sigur nu e.

  186. sorin on 24 November 2011 9:00 am

    Ce parere aveti despre Atomic Pack Race Junior. Am vazut ceva la Dechatlon si au lungimi de 140, 150.
    Dar de Head Xenon 2.0.

    Multumesc
    Sorin

  187. alexosu on 24 November 2011 3:33 pm

    Ca să fiu sincer, nu am o parere prea bună despre nici unul dintre schiurile menționate. Xenon 2.0 era (nu se mai produce) modelul de intrare in gama all-condition de la Head. E un schi corect, presupun, dar nu are nimic special/interesant. Îl găsești și de închiriat, din câte îmi aduc aminte. Dacă prețul e foarte bun, e o variantă.
    ÃŽn cazul Atomic, presupun că ăsta e modelul: http://www.atomicsnow.com/en/Products/Alpine/Ski/Race/RACE_JR/AA0014460.aspx?filter=468%3a1 . ÃŽn general nu recomand modele “de race”, pentru că cer pârtie foarte bine bătută, lucrur mai rar @Ro. ÃŽn plus, cred ca la anul deja va fi un schi prea mic pentru ea, prea de copii.

  188. sorin on 25 November 2011 8:01 am

    ok, va multumesc.
    Va trebui sa ma orientez spre altceva. As combina treaba cu un cadou de Mos Craciun. Sper sa fie ceva promotii pana atunci.
    Va rog sa-mi dati ceva sugestii de modele( din plaja de producatori pe care deja mi-ati transmis-o: Atomic, Rosignol…………………), daca nu va este foarte greu.

    Sorin

  189. alexosu on 25 November 2011 1:05 pm

    Sorin, vezi mesajul de mai sus, cel in care iti recomandam producatorii. Click pe fiecare dintre producatori si vezi ce se deschide ;).

  190. FlipperSt on 25 November 2011 2:29 pm

    daca anul asta intra in buget, caut si eu o pereche de skiuri + legaturi (pe care pot sa le tin citeva sezoane) pt un fost skior (ultima oara am skiat acum 16 ani), actual snowboarder de 180 si 90 kg cu un grad de pregatire fizica mediu si care vrea sa se reapuce si de skiat.

    de skiat inca stau pe skiuri ::)), da ocolirea tot pe un picior este :p, asta sa nu spun direct ca sunt incepator.

  191. corina on 26 November 2011 3:36 pm

    Buna!
    As vrea sa cer un sfat persoanei care semneaza “alexosu”; incep spunand ca sunt coplesita de multimea informatiilor citite mai sus, eu fiind practic necunoscatoare in acest domeniu. Totusi, anul acesta va fi al treilea sezon de schii pentru mine, si cred, momentul sa schimb primele mele schiuri (Atomic- nu stiu alte detalii, cumparate la sugestia celor de la magazinul Hervis…)
    Am 1.72 m, 55 kg si conditie fizica as spune buna/ foarte buna.
    Am invatat sa schiez cu monitor, pot spune ca ma descurc pe orice pista rosie, dar cred ca schiurile nu ma ajuta suficient ( aceasta a fost dealtfel parerea monitorului, dar am simtit-o mai ales cand am inchiriat alte schiuri, cu care am avut senzatia ca SCHIEZ! )
    Deci, daca imi puteti oferi niste sugestii privind alegerea unor schiuri, voi aprecia si va voi multumi mult!

  192. sorin on 30 November 2011 7:35 am

    Ce parere aveti despre Salomon Origins Lime?
    Dar despre Rossignol Pack Attraxion 3 Echo?
    Multumesc
    Sorin

  193. horica on 3 December 2011 7:40 pm

    cam ce lungime recomanzi pentru 1,84 cm, 85-90 kg?

  194. horica on 3 December 2011 7:56 pm

    salut, cam ce lungime recomanzi pentru 1,84 cm, 85-90 kg?

  195. sorin on 13 December 2011 7:53 am

    Ce spuneti despre ATOMIC Heaven / XTL 9 Lady?

    In acest weekend ar trebui sa rezolv aceasta problema, ca vine Mos Craciun.

    Multumesc
    Sorin

  196. alexosu on 13 December 2011 1:44 pm

    @Sorin
    Din cele 3 modele, cel mai interesant pare Rossi. Doar fii sigur ca e modelul de aici: http://www.rossignol.com/RO/RO/attraxion-3_RA1EG04_product_ski-women-skis-all-mountain-frontside.html . Ma cam incurca Echo ala din coada, nu apare pe site sub denumirea asta.

    @horica
    Imi pare rau, nu pot sa iti recomand nimic cu doar atatea informatii. Te rog sa vezi discutiile de mai sus pentru mai multe detalii.

    @Corina
    Scuza-ma ca raspund asa greu, abia acum am vazut mesajul de la tine. Intai - felicitari pentru progrese si pentru ca vrei sa mergi mai departe. Apoi spune-mi ce buget ai. Sunt cateva modele foarte misto prin magazinele din Bucuresti. Un all-moutain pentru o schioare intermediara care vrea sa progreseze cred ca poate fi gasit cu 1500-2000 de lei.
    Cateva exemple: Fischer Koa 78 (din seria My Style), Rossi Attraxion 1 sau 3 - de gasit la Himalaya, Armada Cantika (magazinul Switch), Nu stiu ce au adus cei de la Salomon (magazinul de langa ClubA) sau Volkl (la SkiCenter), dar poti trece si pe la ei.
    Oricum, ca idee, as cauta ceva cu latime de cel putin 75 mm in talie (75-80mm), lungime 165-170 (mai mare daca e twintip) si radius de sub 18m.

    Spor everybody!

  197. Bogdan on 16 December 2011 10:58 pm

    Salut !

    As avea si eu nevoie de niste indrumari legate de niste schiuri + clapari. Bugetul ar fi pana in 3000 max 3500 roni. Schiez de 8-9 ani , pe niste Voelkl-uri energy 220 de 1,70m (de vreo 2 ani nu le-am mai folosit deoarece simteam ca ma incomodeaza fiind prea lungi si greu de manevrat- spun asta pentru ca am testat cateva modele in astia 2 ani si nu am putut sa ma intorc la ale mele sub nici o forma). De schiat am schiat numai in tara neavand ocazia sa cercetez si alte meleaguri insa la anul am in plan o iesire si vreau sa ma echipez corespunzator. Consider ca sunt de nivel mediu spre avansat,am 1.84 si 85kg. As aprecia niste sugestii de la voi ! multumesc - regret ca nu am putut ajunge la “the art of flight” insa la urmatorul eveniment sper sa ajung. Salutare !

  198. Leul, moneda nationala României on 16 December 2011 11:58 pm

    Întradevar, schiurile de 1m70 sunt cam lungi pentru un utilizitator de 1m84 si 85 de kg. Stau si ma întreb, niste patine nu ar fi mai practice ? La cât de scurt sunt, musai sa fie mai usor de manevrat.

  199. Bogdan on 17 December 2011 1:14 am

    1.80 au …greseala mea ! ma gandeam la cele folosite in ultimii ani cand am scris 1.70; ideea e ca m-am simtit mai bine cu cele de 1.70 fata de ce aveam eu,chiar daca diferenta e mica. Stiu si am citit si la voi ce presupune lungimea schiului si factorii pe care ii influenteaza asa ca “moneda nationala” nu se pune problema de patine …

  200. sorin on 19 December 2011 7:47 am

    ce puteti sa-mi ziceti de Rossignol Alias?
    Multumesc
    Sorin

  201. alexosu on 19 December 2011 11:33 am

    @Bogdan
    Suspectez ca nu lungimea e problema schiurilor, ci modelul, ca sa zic asa. 220 Energy e un schiu destul de vechi, si nici cand a aparut nu era chiar o bijuterie a tehnicii.
    Pe ce te-ai dat si ti-a placut? Ala e un punct bun de plecare.

  202. alexosu on 19 December 2011 11:54 am

    @Sorin
    Din pacate nu stiu nimic despre modelul asta. Unde l-ai gasit?

  203. sorin on 19 December 2011 12:10 pm

    la Intersport.
    Cei de acolo, desi nu foarte mari specialisti, spun ce este un model nou si cel putin la fel de bun ca si attraxion.
    Multumesc

  204. alexosu on 19 December 2011 12:16 pm

    @Sorin
    Tot ce am gasit despre Rossi Alias e legat de clapar, nu de schiu. E posibil sa fie un model custom-made pentru Intersport, ceea ce nu as recomanda.

  205. sorin on 19 December 2011 12:55 pm

    Deci recomdarea este( una peste alta) sa nu le cumpar…
    Multumesc
    Sorin

  206. sorin on 19 December 2011 1:15 pm
  207. sorin on 19 December 2011 1:18 pm

    Eventual citind cate ceva despre caracteristici, poate ca ma puteti lamuri mai bine.
    Multumesc

  208. raduac on 19 December 2011 1:26 pm

    Alias este un model aparut anul trecut prin care Rossignol a introdus rocker si pe skiurile de partie. Anul trecut erau doua versiuni, Alias 74 si Alias 74 Carbon. Cel din urma era cotat ca un skiu foarte corect pentru skiori intermediari. Deasemenea destul de polivalent datorita rockerului. La Intersport insa aveau sezonul trecut o versiune dedicata al lui Alias 74, denumita parca Limited. Un ski doar pentru incepatori in opinia mea. Nu stiu daca acum au bagat vreun model de anul asta sau sant ramase de anul trecut. Dar poti sa afli foarte simplu notand product numberul care se gaseste la Rossi pe coada skiului si cautand pe Internet. Pe site-urile Rossignol gasesti de regula acest product number in adresa web a paginii cu skiul respectiv. De exemplu este mai sus dat link-ul asta: http://www.rossignol.com/RO/RO/attraxion-3_RA1EG04_product_ski-women-skis-all-mountain-frontside.html . RA1EG04 este product numberul care iti identifica exact modelul.

  209. Giannini Iulius on 19 December 2011 10:46 pm

    Buna, am si eu o intrebare, as vrea sa imi achizitionez o pereche de schiuri de tura cu legaturi Silvreta 404 de 160cm eu avand inaltimea de 175cm si 75kg, nivelul de experienta la schiat mediu, este o alegere buna lungimea, avand in vedere ca vreau sa le folosesc si la ture pe munte dar si la schii.

  210. alexosu on 21 December 2011 10:41 am

    Din cate stiu eu, Silvretele sunt legaturi destul de fargile, asta in idee ca le vei folosi destul de des (si pe partie). Depinde mult de starea in care sunt.
    Despre ce schiuri e vorba? 160 s-ar putea sa iti fie foarte scurte pentru altceva in fara de tura.

  211. sorin s on 21 December 2011 3:12 pm

    Salut ,
    Am nevoie de ajutor , vreau sa cumpar schiuri ptr mine si sotie . Am gasit salomon 24GTPro si Aeromax TI ptr mine si Salomon origins line ,origins lagoon ptr sotie . Amandoi suntem de nivel mediu cu inaltimea de 177 si 176 cm .
    Imi poate da cineva un sfat , va rog .
    Multumesc

  212. Tina on 11 January 2012 3:50 pm

    Salutare,

    Am si eu nevoie de sfatul vostru:
    oscilez intre 2 perechi de skiuri, ambele de la dechatlon:
    atomic sau salomon ?

    Specificatiile pt salomon: http://www.decathlon.ro/RO/set-origins-lime-200953740/

    Forma sa rocker oferă amortizare optimă, asigurând viraje precise.
    Polivalenta : 30% pistă, 70% în afara pistei. 60% curbe mici/ 40% curbe mari.
    Capacitate de manipulare : Nucleu din compozit uÅŸor.
    Controlul traiectoriei : Formă Rocker pentru orice teren, amortizare pentru mai mult control.
    Sistem de siguranta : Fixare L9 Salomon, reglare Din de 2,5 - 9.
    Lejeritate : Nucleu din compozit, combinaţie de fibre ce permite schiurilro să fie uşoare.
    Calitatea deplasarii : “Pulse Pad” permite absorbÅ£ia ÅŸocurilor pentru o alunecare mai uÅŸoară.

    marimile sunt 1,51 si 1,59

    atomicul apare doar pe prima pagina ca oferta speciala
    dimensiuni: 1,59
    si cred ca sunt all mountain 70% partie, 30 % …

    As vrea sa stiu ce mi s-ar potrivi mai bine.
    Skiez la nivel incepator-mediu, pe orice partie.
    Vreau siguranta in viraje (mai ales cele scurte) si nu neaparat super viteza.

    Am 1,70 si 65kg.

    Multumesc pentru sfaturi.

  213. raduac on 12 January 2012 4:20 pm

    Descrierea de pe site e gresita, Salomon Origins Lime nu are cum sa fie 30% pistă, 70% în afara pistei ci mai degraba invers. Eu unul as avea mai multa incredere in acest Salomon pe care il gasesti cu toate detaliile pe site la producator http://www.salomon.com/others/product/origins-lime—l9.html decat in modelul Atomic descris mult prea generic “Vario”. 151 mi se apre un pic cam scurt, as merge mai degraba pe 159.

  214. alexosu on 12 January 2012 4:30 pm

    @Tina
    De acord cu raduac :).

    @Sorin
    24GT Pro mi se pare un schi decent. As fi zis ca e mai misto Enduro, dar cred ca de partie e foarte ok si asta. Ia-l pe la 170 si roll with it.
    La Oroginis (si Lime si Lagoon am o rezerva pentru ca e composit complet, nu are lemn. Cat schiaza sotia ta (zile/an)? Daca se da o saptamana, e ok. Daca se da mai mult, poate ar fi mai bine sa incerce ceva cu core din lemn.

  215. mihai1979 on 13 January 2012 8:21 pm

    Salut!Rog pe cine stie sa-mi spuna ce parere are despre acest schi:Nordica Enforcer 2011(este un All Mountain slab,bunicel sau bun ?extraordinar banuiesc ca nu este.)va multumesc

  216. Antonio on 17 January 2012 7:58 pm

    Salut.Am o intrebare,am 1.85m,si 98 de kilograme(in scadere):)),ca sa zic asa.Ce lungime a schiului mi-ar trebuiCum il pot alege exact?Imi puteti recomanda ceva?
    Multumesc.

  217. alexosu on 18 January 2012 9:27 am

    Salut! Citind articolul ar trebui sa ajungi la niste concluzii legate de lungimea care ti s-ar potrivi.

  218. mihai1979 on 18 January 2012 6:43 pm

    Nu-mi raspunde si mie cineva va rog?

  219. alexosu on 18 January 2012 8:28 pm

    Mihai, Enforcer-ul e un schi bun sau chiar foarte bun. Nu l-am schiat, dar nu prea am auzit altceva decât cuvinte de laudă. Totuși, depinde pentru ce îl iei. Ce așteptări ai de la el?

  220. Bogdan on 22 January 2012 7:38 pm

    Salutare , am revenit ! am mai cautat zilele astea pe net diferite modele de schiuri/clapari si am gasit urmatoarele modele care mi s-au parut interesante : Salomon X-Wing Enduro, Atomic Vario Fiber 2012, Atomic Vario Carbon iar clapari Atomic Burner 90, Atomic B Tech 80, Atomic Hawx 90(nu ii extrem de rigizi). Am 1.84 ,83 kg, nivel mediu, de dat ma dau mai mult pe partii insa vreau sa ma pot da si prin powder cu ele. Nu stiu daca am gasit modelele ideale de schiuri pentru ce vreau eu ,nu am avut foarte mult timp sa caut insa astept niste sugestii de la voi/sfaturi.Multumesc

  221. stefan on 27 January 2012 10:05 am

    salut!
    pentru o persoana de 190 cm si 97 kg incepator este ok modelul volkl unlimited ac marimea 170?
    conditia fizica decenta(3 ori pe sapt antrenamente bodyweight)
    ma intereseaza doar pentru partie

    multumesc anticipat

  222. RUSU on 27 January 2012 7:28 pm

    Salutare . M-a dau de trei zile pe partia de la Busteni (nu m-am mai dat pana acum , dar cele de inchiriat sunt varza , si ude :(( ) , si vreau sa-mi cumpar o pereche de schiuri si una de clapari , ce imi recomandati , si daca se merita sa iau noi sau S-H ? (sa ma incadrez pana in 15 mil toate ) . Am 1,77 si 89 kg.
    V-a multumesc !

  223. Mirel on 28 January 2012 12:53 pm

    @Rusu
    Salutare. Eu iti sugerez sa-ti cumperi clapari noi, sa nu aibe flex index-ul mai mare de 80. Gasesti pe site indicatii despre cum sa-ti alegi claparii. Schiuri iti poti cumpara sh, sigur la bugetul pe care-l ai sa gasesti un schiu bun la un pret corect.

  224. alexosu on 29 January 2012 10:22 am

    @Stefan
    Cred ca ti-ar fi foarte mic AC-ul de 170. Dupa un sezon va trebui sa scapi de el. E bun pentru inceput, dar cred ca iesi mai bine daca inchiriezi.

    @RUSU
    Claparii ar trebui sa ii cumperi de noi sau aproape noi. Schirui gasesti SH, sunt sigur.

  225. Silviu on 29 January 2012 11:15 am

    Despre Armada Triumph ne mai zici? Saptamana viitoare sunt in tabara cu derdelus.ro si Albul ii are la inchiriere si mi-ar prinde bine un review. Drept e ca ii pot incerca pur si simplu la fata locului si vad ce si cum in mod direct.

  226. Iustin on 29 January 2012 2:34 pm

    Salut, Alexosu te ro sa ma ajuti cu un sfat. Am 32 de ani 1,81 ,90kg , sotia 32 de ani 1,62 ,52kg. Ne dorim foarte mult sa schiem (ambitie avem) apelam la un monitor autorizat 10 - 15 ore. Am tot rascolit internetul si forumurile de ceva vreme si intr-un final am ajuns la concluzia : Cielo Motion 148cm - Tecnica Attiva Modo 10

    Volkl Sensor S2 168cm - Phoenix Max 10 Air She
    (Vrem schiuri noi) Spune-mi daca este ok Multumesc

  227. stefan on 29 January 2012 7:59 pm

    merci pentru raspuns alexosu
    o seara placuta!

  228. Mirel on 30 January 2012 8:56 am

    @Iustin
    Pe zapada asta tu intrebi de Triumph? Ar trebui sa-l intrebi pe Alexosu care este cel mai lat schiu de la Armada :))

  229. alexosu on 30 January 2012 9:02 am

    @Silviu - vine astazi review-ul.
    @Iustin - schiurile sunt entry-level, asa ca e foarte posibil ca dupa 1-2 sezoane sa aveti nevoie de altceva. Cred ca e un echipament ok pentru inceput, cu conditia sa dati putini bani pe el :).

  230. iustin on 30 January 2012 4:26 pm

    Multumesc, te rog ofera-mi niste sugesti, schiu - clapar, marime etc. Bugetul care il aveam in minte era in jur de 4000 lei… Merg pe mana ta.

  231. vlad on 30 January 2012 7:44 pm

    salut
    Ce parere aveti despre salomon poket rocket le-am luat la mana a 2a cu 500 de lei cu tot cu legaturi . Este primul an in care incerc schiuri twin tip pana acum am mers numai pe schiuri de race, deci acum vine intrebarea cum se comporta un schi twin tip spre deosebire de un race?

  232. alexosu on 30 January 2012 9:40 pm

    Oh… PR au fost mega schiuri la vremea lor. Nu È™tiu în ce condiÈ›ii se prezintă cele pe care le-ai găsit tu. Dacă ai noroc, te-ai făcut cu un schi tare.

    PR a fost unul dintre primele twinuri all-mountain, împreună cu K2 Seth Pistols. Nu se poate compara în nici un fel cu un schi de race, nu servesc aceluiași scop.
    Se schiază ușor, dar spre deosebire de un carver, un twintip nu va închide virajul la fel de sigur. Câștigă însă la capitolul adaptabilitate și se descurcă de minune în foarte multe tipuri de zăpadă. Tip: țtine-l departe de ghețușuri.

    Personal mi-ar plăcea să încerc un Pocket Rocket ca să văd cum s-au schimbat lucrurile în ultimii 7 ani.

  233. dan on 31 January 2012 10:00 am

    Ce parere aveti despre Atomic BetaCarv 9.16 Hyper carbon 170 cm ,105;62;94;R14m,am 1,80 si 80 kg,le-am luat deja si sunt nivel incepator-intermediar.Multumesc

  234. dan on 31 January 2012 11:28 am

    Am fost in wekend la Straja cu ele si mia fost cam greu pe abrupt.;schiurile sunt second in stare f buna.Ce sa fac ?;sa le schimb sau sa mai prind niste experienta.Pe panta usoara ma descurc foarte bine.Va rog pareri .Faceti treaba minunata ,multumesc

  235. alexosu on 31 January 2012 4:22 pm

    Daca e vorba de modelul galben cu pătrățele alb/negru și galben/negru, atunci ai pus mâna pe un schi destul de tare. Nu știu cât de bine și-au păstrat flexul, talpa și cantul. Cred că nu prea, fiind un schiu destul de vechi (+10 ani?). Dar poate ai noroc.
    Nu prea e schiu de începători, s-ar putea sa îți fie greu cu el. Totuși, dacă pe o pârtie ușoară te descurci, atunci merită să îl păstrezi. Dar îți recomand să iei lecții de la un instructor autorizat.

  236. iustin on 31 January 2012 6:13 pm

    Multumesc, te rog ofera-mi niste sugesti, schiu - clapar, marime etc. Bugetul care il aveam in minte era in jur de 4000 lei… Merg pe mana ta

  237. dan on 31 January 2012 7:53 pm

    E modelul cu 6patratele alb/negru (in fata);in spate scrie,beta profile,intelligent power response,carbon channels,B TECHNOLOGY .Talpa f.buna,cantul taie brici dar la flex nu ma pricep cat ar trebui sa se arcuiasca (daca trag de el deabia il aduc in pozitie dreapta,ca sa-l arcuiesc trebuie putina forta).Daca as avea posibilitatea sa le schimb sa-mi iau plate?, fara beta profille? si ce lungime?astept si iti mai multumesc o data.

  238. deny on 31 January 2012 9:27 pm

    Am 1.70 inaltime si 56 kg vreau sa stiu ce schiuri mi se potrivesc, sunt nivel mediu, am gasit head de 1.50 si salomon de 150 care ar fi mai bune?

  239. alexosu on 1 February 2012 8:43 am

    @deny, te rog sa citesti articolul de față cu atențoe. Vei găsi multe informații lămuritoare la întrebarea ta.

    @Iustin
    Tocmai ce ziceam ca mi se pare că ai ales corect pentru început. Apropo de clăpari, ai grijă cum îi alegi și cum îi probezi. Îți recomand articolele următoare (vechi dar bune):
    http://www.derdelus.ro/2007/01/16/cum-aleg-claparii/
    http://www.derdelus.ro/2007/10/17/cum-aleg-claparii-2/

    @dan
    După flex îți dai seama ce schiu ai de fapt :). Nu înÈ›eleg la ce te referi când spui “plate”. Lungimea cred că e ok, poate ar fi mers o idee mai scurt. Cu ce le poÈ›i schimba?

  240. dan on 1 February 2012 9:49 am

    cand spuneam plate ma refeream la suprafata superioara a schiului(unde vin clap
    arii)am impresia ca tocmai tehnologia beta profil le face asa rigide .Apropo de schimbat nu stiu ce mai are cel ce mi lea dat dar vreau sa ma duc pregatit la el,mi le schimba ,nici o problema , dar cu ce?Aici am mare nevoie de tine sa-mi explici treaba cu flexul,si ce lungime ,latime(fata,sub talpa ,spate) si radius m-ar avantaja
    multumesc

  241. dan on 1 February 2012 9:55 am

    tot eu; am inteles ca mai late sub talpa sunt mai bune.asa este?si cat trebuie sa se indoaie

  242. alexosu on 1 February 2012 10:48 am

    E discutie foarte lunga, dar am scris mai multe articole pe tema asta. Adica:
    Radius: http://www.derdelus.ro/2007/01/18/radius-ce-e-aia/
    Lungime: găsești informații chiar în articolul ăsta
    Lățime: http://www.derdelus.ro/2008/12/10/go-fat-or-go-home-adica-despre-schi-in-romania/
    Lectură plăcută :).

  243. iustin on 1 February 2012 3:39 pm

    Scuza-ma daca devin prea insistent, Alexosule o ultima intrebare : volkl sensor s2 sau salomon enduro lx 750 sau fisher motive 74 (la fisher nu stiu daca le voi putea stapani inca de la inceput si care lungime ar fi mai indicata 165 sau 170) — volkl cielo motion sau fisher pure my style sau fisher exhale my style(la exhale my style nu stiu daca le va putea stapani inca de la inceput) multumesc inca o data pentru timpul acordat

  244. alin on 2 February 2012 8:08 pm

    buna , am si eu o intrebare, (am inteles ca schiurile carv se aleg de obicei cu aprox 10 cm mai mic decat inaltimea schiorului), de cateva zile mi-am luat niste schiuri carv blizzard v matic firebird de 1,67 m ,pana acum nu am schiat cu ele si nici cu schiuri carv ,inaltimea mea este de 1,63 (descult) si aprox .70 kg, sunt schior cu experienta medie, in general am schiat cu schiuri clasice de 1,70 si 1,75, crede-ti ca ma voi descurca cu ele imi voi putea inbunatatii tehnica de schiat? (imi place sa schiez cum zic unii “agresiv”) , sau sa le gasesc alt proprietar , va rog 2 - 3 sfaturi ca m-am zapacit deja cat am rascolit netul ; s-ar putea ca in acest week-end ce vine sa le incerc , dar nu e sigur ; multumesc anticipat celor care imi acorda atentie,

  245. alexosu on 3 February 2012 9:21 am

    @Iustin
    Pentru tine cred că Salomonul e schiul mai mișto. Cel puțin pe hârtie așa mi se pare. Ia-l de 170. Pentru ea, aș merge pe Exhale, chiar dacă e ceva mai avansat. O să aibă motive să se țină de treabă ca lumea :).

    @Alin
    Schiurile carv se aleg mai scurte sau mai lungi, depinde de om/schi etc. Vezi articolul de mai sus. Blizzard-ul de care vorbști nu e vreun mare schiu. Încearcă-le oricum dacă poți, dar sunt opțiuni mult mai bune de atât. Ce buget ai?

  246. Alin on 4 February 2012 6:08 am

    Multumesc pentru raspuns, buget este, numai ca deja le,am luat pe astea (blizzard v_matic), le incerc astazi sa vad ce iese, daca nu sunt multumit incerc sa le schimb, am citit articolul de mai sus si o parte din forum, de acea am intrebat, ce recomandare ai avea ce model de schi daca zici ca blizzardul e “slabut”?

  247. George on 14 March 2012 4:26 pm

    Salutare tuturor!!

    Vreau sa-mi achizitionez o pereche de schiuri si nu stiu ce anume sa aleg ,am ramas intre doua modele VOLK RTM 77 (lenght 176, radius17.2) si ELAN Amphibio WaveFlex 12 Fusion ( lenght 176 ,radius 15.7),inaltimea mea este de 1,80 cm ,90 kg ,specific ca sunt schior cu experienta medie.Sunt bune aceste modele pentru experienta mea,crede-ti ca ar trebui sa ma orientez catre altele??
    Multumesc anticipat celor care imi acorda atentie,

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free