0
Vote

Schiurile de supermarket

21 November 2011, by absinth

Ne întreabă de foarte multe ori lumea despre modele de schiuri (discuția e echivalentă și la plăci, ca de obicei) care se găsesc în magazine ca Decathlon, Hervis, Intersport (sau și mai rău - Carefour, Metro etc), dar care nu se găsesc pe site-urile producătorilor. Care e povestea lor?

Sunt două categorii de schiuri de supermarket. Prima categorie e una foarte cinstită - branduri mici, cvasi-necunoscute, care fac lucruri ieftine pentru schiorii ocazionali atenÈ›i înainte de orice la aspectul financiar. Nu e nimic greÈ™it în asta, atâta timp cât cumpărătorul este informat corect È™i È™tie pe ce a dat banii. Exemple: Wed’zee (brand propriu Decathlon) sau Explosiv. Părerea mea este că între a cumpăra o pereche de schiuri mediocre noi È™i o pereche de schiuri mai bune la mâna a doua, mai bine aleg ultima variantă. Dar asta e doar o părere, nici măcar un sfat.

A doua categorie e cea perfidă. Sunt schiuri “de brand” - Atomic, Head etc, foarte asemănătoare ca denumire È™i grafică cu cele din colecÈ›ia oficială. Aparent nu diferă mai mult de o cifră sau o literă dintr-o denumire de genul Rossignol Magnum 7.5 XTR (am amestecat mai multe lucruri aici, fără să fiu părtinitor). Și diferă È™i preÈ›ul, care e mult mai mic decât Rossignol Magnum 7.6 XCR.

Asta într-o lume mai bună se cheamă țeapă. Sau șarlatanie. De ce? Pentru că marii producători au foarte prostul obicei de a lua schiuri no-name pe care le vopsesc în culorile de brand, le dau o denumire pompoasă și asemănătoare cu a unui model oficial și le aruncă în lupta pentru cumpărători.

De ce e țeapă? Pentru că schiurile astea nu sunt ce se dau a fi. Sunt un fel de Abidas, Mike, Reabok. Prima categorie e mult mai cinsită pentru că nu promite mai mult decât ce oferă. În plus sunt șanse mari ca cele din a doua categorie să fie schiuri identice cu cele din prima. Cu atât mai mult cu cât se zvonea că Atomic-urile de supermarket erau făcute acum câțiva ani în fabrica Explosiv din Bulgaria. O lume mică :).

Dar care e problema cu schiurile astea? Folosesc materiale de proastă calitate începând cu core-ul din compozit ieftin. Nu o să vedeți nici urmă de lemn pe aici. Talpă care nici nu alunecă bine, nici nu rezistă la zgârieturi, canturi moi și tot așa. Asta, cum ziceam, nu e neapărat rău dacă prețul e corect. Problema apare atunci când dai banii pe ce pare un super-târg, care e de fapt o mică țeapă.

Cum verifici? Cel mai simplu e să intri pe site-ul producătorului cu pricina și să verifici dacă e listat sau nu. Notează în magazin denumirea exactă, la milimetru, și apoi google it. Sau întreabă-ne pe noi.

Nu în ultimul rând, încearcă să faci cumpărăturile de sezon în magazine specializate, unde oamenii care vând chiar folosesc echipamentul pe care îl expun. Sfaturile lor te vor ajuta să faci alegeri mai bune în magazin și să te distrezi mai bine pe pârtie.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
Concurs BCA & WIntermag

Comentezi?? Comenteaza!!

16 Raspunsuri la “Schiurile de supermarket”

  1. ola on 21 November 2011 10:29 am

    Total de acord cu nota articolului. Cu exceptia ca, in opinia mea, Explosiv nu are ce cauta in articol. Este o firma mica, ungureasca si face lucruri foarte bune la banii pe care-i dai. Am vazut zeci de posesori de Explosiv la treaba si am calarit si eu jucarii de astea. Foarte corecte, la un pret bun. Nu se compara cu niciun Head Ishape de metro cu poza lui Bode Miller lipita pe fibra de sticla ieftina. Nu am vazut Explosiv la niciun supermarket de gen. Oamenii au site-ul lor si vand pe categorii ce produc.

    Astept sa revina Reghinul. Atunci voi posta acelasi comentariu. Sa dea domnul sa auzim de Reghin.

  2. alexosu on 21 November 2011 10:40 am

    Dacă a revenit Pegas (sau e pe cale să o facă), de ce nu și Reghin?

  3. Sorin Anghel on 21 November 2011 4:52 pm

    Ar fi frumos sa revina Reghin! :) Din punctul meu de vedere, Decathlon are o atitudine nesimtita fata de cumparatorii din Romania. Am cumparat din Franta bluze fleece cu 1,99 euro (era promotie), iar in Bucuresti sunt vandute cam cu 35 de lei bucata (produs bleu). Culmea este ca cei de la Quechua produc in Romania.

  4. Lucian on 22 November 2011 8:04 am

    Si Atomic & Salomon produc in Ro, si pentru asta claparii costa 1000 RON, nu 100 cum am vrea noi.

  5. raduac on 22 November 2011 10:47 am

    As zice ca a doua categorie se imparte la randul ei in doua subcategorii. Exista producatori care dau informatii si despre produsele lor destinate “supermarket-urilor sportive”. Uite un exemplu: http://www.rossignol.com/index.php?_lang=AT&_cnt=AT&function=showProd&insidefile=productDetails.html&oid=CAT1011:cqx6wu93341lv&alias=ski-women-skis-all-mountain-rocker

  6. Sorin Anghel on 23 November 2011 9:54 pm

    Vin cu un exemplu legat de cei de la Decathlon. Au anuntat oferta serioasa, reduceri de 80% la 500 de produse. M-am dus in magazin si n-am gasit nimic. Cum au facut promotia? Au pus 250 de tricouri de dama si 250 de tricouri pentru barbati la pret redus. Modelul era acelasi.

  7. SnowM3 on 24 November 2011 3:50 pm

    Am fost Duminica la Decathlon si am intrebat de clapari de tura. Mi-au aratat spre ghetele de schi fond. Baietii nu stiau ce-s aia clapari de tura ! Nu aveau produse in raft si nici nu aveau ideie despre ce-i vorba … Cumva eram convins ca unii dintre ei chiar si practica, m-am inselat.

  8. Eduard on 24 November 2011 4:00 pm

    Eu am cumparat de-a lungul timpului mult echipament sportiv - atat de la magazine specializate cat si din restul comertului. Nu o sa uit niciodata teapa maxima luata de ai mei cand mi-au cumparat de la Metro schiuri Atomic Atc7 - acum muuulti multi ani - cand multa lume vedea in lanturile internationale singura varianta sigura de a face cumparaturi. Intre timp am schimbat cateva perechi de schiuri si mi-am cumparat si placa. Ultima pereche de schiuri (de care sunt extrem de multumit) am luat-o de la Hervis - la fel si placa - Voelkl Pixel - pe care consider ca am platit un pret corect. Sotiei mele i-am luat tot de acolo placa Voelkl - care e ok si schiuri Rossignol Passion - care sunt destul de praf; n-a vrut sa ma asculte cand le-am cumparat, i-a placut culoarea… Totusi, daca nu stii exact ce cauti (producator/model) e probabil o idee buna sa verifici pe internet produsul (sigur gasesti pe undeva ceva review-uri)… Ca in multe alte domenii din Romania profesionistii ne lipsesc cu desavarsire - motiv pentru care nu ar trebui sa te increzi in personalul din magazine - mai ales daca e vorba de retail international unde oamenii nu sunt deloc pregatiti.

    La polul opus exemplului cu schiurile din Metro sau din Hervis: a trebuit sa cumpar din Austria acum doi ani ochelari de schi pentru sotia mea… am intrat intr-un magazin mic si foarte frumos aranjat - ca de altfel toate din statiunile de acolo, am cumparat o pereche de ochelari recomandati de tipa de acolo pentru uz ocazional (am dat cam 45 de euro pe ei, marca este absolut necunoscuta dar sunt facuti in Austria); nu numai ca sunt confortabili, ca nu se aburesc niciodata dar sunt si mult mai rezistenti decat tot ce am avut inainte. In aceeasi perioada eu am schimbat cam 3 perechi :)
    Una peste alta e o idee buna sa cumperi din magazine specializate din afara.

    P.S. Orice schi/placa/bat/ochelari/etc cu cod de bare imprimat e 100% teapa

  9. alexosu on 24 November 2011 5:49 pm

    E o idee bună să cumperi și din magazinele specializate de aici, de fapt. În general atunci când oamenii din magazin se dau pe ce vând, ai șanse mari să primești sfaturile potrivite.

  10. Claudiu on 26 November 2011 12:48 pm

    Bleah, nu-mi face nicio placere sa dau bani francezilor…

  11. radubu on 5 December 2011 8:16 pm

    o optziune interesanta e netu.asha zise auslaufsmodele (sezoane trecute). la sfarshit sau chiar inceput de sezon. sper ca nu nu supar vreun retailer ca dau exemple: conrad, praxenthaler (ashtia-s la mine in cartier) glisshop sau telemark-pyrenees la frantzuji.experientza mea a fost pozitiva.

    de remarcat ca la chestiile de masura (gen clapari) cel putzin aia de la conrad is superprofi. au trimis claparii in dublu ambalaj cu etichete de poshta pretiparite in caz ca vreau sa schimb marimea.

    nu stiu cum mai e cu livrarea in .ro. cred ca trebuie scris email shi intrebat.

    retailerii din .at nu mai sint ce au fost acuma trei patru ani. o mare parte sint inghitzitzi de intersport sau sport2000, cu mix de vanzari inchirieri. iar ocaziile de megareduceri au fost subtzirele. shi am batut salzkammergutu anu trecut fiecare weekend. practic talpi premium sub 3-400 nu prea am vazut. interesant ca fiecare producator baga un model la oferta sa atraga clientzii. de exemplu atomicul anu’ trecut a dat ieftinutz accesu acuma imping in fatza blogu.

    cit despre atomic, e plin hervisu de alea bulgareshti. iar aia de la coreupt nu se mai sfiiesc sa scrie china pe ale lor.

    cinic era de ashteptat cind baietzii au pus pricingu pe la 600 ioroi pe talpi shi 3-400 pe legaturi, bashca 400 claparii, sa se repeada totzi la inchirieri sau la clone… sau sa bata netu dupa schnaeppchen…

    mie mi se pare ca anu asta a inceput in draci moda sa inchiriezi pachet shi cu tzoale. cam multzi pe partii in acelashi costum.

  12. Alex Ion on 27 January 2012 12:50 pm

    Salut @alexosu,

    Am si eu o intrebare. Am fost la Salomon in Afi, si baiatul de acolo parea sa se priceapa. Nu schiaza, dar avea idee de schiuri si clapari. Mi-a recomandat ca si clapari Mission RS 7 (cu custome fit) iar schiuri 24 Hrs model 2011/12 (TI2).

    Sunt schior avansat. 1.80m, 88 kg.

    Pret: 740 + 1860

    Ce parere ai? Rossignol mai bine, Atomic, Volkl?

    Mersi mult!

  13. alexosu on 30 January 2012 9:15 am

    Asta e schiul? http://www.salomon.com/others/product/24-hours—z12.html Dacă da, e un schi foarte ok pentru pârtie. Bănuiesc că asta căutai. GăseÈ™ti lucruri bune È™i comparabile cu 24Hours È™i la Rossi, Volkl sau Atomic, cu siguranță.

    Cu claparii e simplu: dacă îți vin bine, sunt buni. Pentru un schior avansat s-ar putea să fie cam soft, totuși. În locul tău mi-aș lua un clăpar mult mai rigid (100-120 flex index). Dar e și chestie de gust.

  14. ionut on 31 January 2012 12:49 am

    buna! sunt incepator intr-ale schiatului si as vrea sa-mi iau o pereche de schiuri second. ce imi recomandati? am 1.81 inaltime, 80 kg. va rog sa-mi recomandati cam toate detaliile tehnice pe care ar trebui sa le urmaresc la schiuri. multumesc!

  15. alexosu on 31 January 2012 6:58 am
  16. Cosmin on 6 February 2012 2:42 pm

    Salut! Mi-am cumparat anul trecut niste schiuri Salomon 24 hours powerline s3 de la magazinul Salomon de pe blanari. Problema este ca nu am gasit niciun fel de informatie pe internet despre modelul asta (mai putin pe niste siteuri japoneze). Ce se intampla? E o teapa? Unde as putea gasi ceva despre ele? Sezonul asta vad ca au pe site modelul S1 insa nici despre asta nu gasesc mai nimic pe internet. multumesc!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free