Cum se alege echipamentul pentru copii?

19 December 2009, by alexosu

Alegerea echipamentului de schi pentru copii nu e deloc o treaba simpla. Rolul parintelui e, normal, foarte important dar nu in sensul ca trebuie sa stie tot ce e de stiu despre echipament, cat mai ales sa stie pe cine sa intrebe, cui sa ceara sfaturi.

Daca vorbim despre schiuri, ele trebuie adaptate nivelului de schi al copilului. Un incepator va avea nevoie de schiuri usoare cu o inaltime mai mica cu 15-20cm decat inaltimea copilului (la o greutate normala). Schioii juniori medii si avansati pot apela la schiuri dintr-o compozitie mai dura si mai grea care faciliteaza stabilitatea in alunecare, cu inaltime mai mica cu 5-10cm decat inaltimea copilului.

Pentru copii de 3-7 ani, criteriul esential e lungimea. In rest, constructiv, schiurile seamana foarte mult, indiferent de producator. Calitativ pot aparea diferente majore, insa. Asa ca alegerea trebuie facuta cu grija.

Datorita teribilismului si neconstientizarii eventualelor accidente exista riscul ca dupa initierea copilului in schi acesta sa-si doreasca sa alunece cu o viteza mai mare, vrand sa demonstreze parintilor sau apropiatilor ce a invatat el la cursurile de schi, plus ca schiul un pic mai lungut il forteaza sa abandoneze pozitia de recul - tipica copiilor.

Datorita faptului ca sistemul osos la copii de pana in 10 ani este fragil, claparul este foarte important pentru ca trebuie sa stranga glezna piciorului, astfel evitandu-se un potential accident. Majoritatea producatorilor din domeniu produc pentru copii clapari cu o singura clapa pentru a fi usor de incaltat. Avanatajele e ca se incalta usor si sunt comozi, dezavantajul e ca nu glezna nu e stransa atat de bine.  Ideali sunt claparii cu mai mult de o clapa si cat se poate de inalti. Altfel, regulile de probare ale unui clapar sunt aceleasi ca si in cazul adultilor (cititi mai multe pe tema asta aici).

Betele se aleg la fel ca pentru un adult. In magazin se probeaza tinand batul de varf, cu mana lipita de stopper. Mana trebuie sa fie orizontala, eventual o idee mai sus. Niciodata mai jos.

Putem sugera ca pentru primele ore de schi echipamentul sa fie inchiriat pentru ca nu putem sti reactia copilului la alunecare, s-ar putea sa nu-i placa. Apoi, daca nu schiaza de mai mult de 5-7 zile pe iarna, e mai rentabil sa inchiriati decat sa cumparati.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

Un Raspuns la “Cum se alege echipamentul pentru copii?”

  1. shepty on 20 December 2009 5:11 am

    cand se probeaza batul se tine cu varful in sus si mana sub rozeta…nu deasupra ei…pt ca in momentul cand schiezi varful batului pana la rozeta intra in zapada….

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free