Care e varsta de la care copiii pot incepe sa schieze?

1 December 2009, by Luciana

Continuam seria de articole despre tabere de schi cu raspunsul la intrebarea pe care o auzim cel mai des. Care e, deci, varsta de la care un copil poate sa inceapa schiul?

Copilul poate fi pus pe schiuri de la 3 ani, 3ani si jumatate, cu conditia ca totul sa decurga sub forma unui joc si “jocul” sa nu dureze prea mult - 30-40min, maxim 1 ora pe zi. In tabere el poate merge de la 4ani, dar poate avea si 3 si jumate daca e descurcaret, pentru ca se poate comunica mai bine cu el de la aceasta varsta.

Cel mai important lucru este ca cei mici sa nu fie fortati sa ia lectii de schi pentru ca exista pericolul dezvoltarii unei aversiuni fara de schi si cu greu vor mai putea fi motivati sa se reintoarca la aceasta activitate.

Primele lectii sunt de acomodare cu instructorul, zapada, schiul, alunecarea. O data ce instructorul castiga increderea copilului, acesta se relaxeaza si devine receptiv la informatiile care i se dau, sau mai bine zis la ce i se arata. La varste fragede functioneaza mult mai bine demonstratia decat explicatia, ei incercand sa imite tot ce vad la instructor. Acesta e motivul pentru care metodele folosite pentru cei mici sunt amuzante si sunt adaptate nivelului lor de cunostinte.

Invatarea schiului de la varste fragede poate fi un mare avantaj. Copiii iau schiul ca pe un joc, devine o placere pentru ei, poate chiar o pasiune, plus ca nu isi pun atatea probleme ca adultii - daca o sa cad, daca nu o sa reusesc, etc.

Asa cum spuneam in si articolul precedent, progresul cel mai mare il fac totusi in tabere pentru ca mediul ii ajuta sa devina mai buni, ei fiind intr-o permanenta concurenta cu ceilalti colegi.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

2 Raspunsuri la “Care e varsta de la care copiii pot incepe sa schieze?”

  1. diah on 4 December 2009 1:25 pm

    …sau atunci cand au un antrenor personal :)

  2. Luciana on 8 December 2009 5:17 pm

    Cand vorbesti de antrenor banuiesc ca te referi la schi de performanta (eu asta inteleg prin antrenor de schi), noi discutam aici nu de performanta, ci de agrement si de la ce varsta pot invata copiii sa practice acest sport cu un monitor de schi. Oricum la 3 ani jumate putem vorbi de joaca pe schiuri, buna dispozitie, si nu de performanta.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.