Pirtiile de nicaieri

12 January 2010, by alb_ca_zapada

Luati, cititi si va veseliti. Domnu ziarist, stiti care-i diferenta intre schi si saniuta? Nu, nu ciocolata Paltinis. A, aia era Postavaru… Aici, in Jurnalul.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

    Comentezi?? Comenteaza!!

    25 Raspunsuri la “Pirtiile de nicaieri”

    1. Maximilian on 12 January 2010 3:17 am

      Esenta articolului sade in urmatoarea fraza: “Există o gheretă unde se poate consuma vin fiert, dulciuri şi sandvişuri calde. Nu se pot închiria schiuri, deocamdată, dar e superb!” Aste pentru cine nu stie de micii de la Cota 1400, de porcii parliti pe peron la 2000, de restaurantul cu staif din statia superioara a Cabinei Mici din Poiana, de meniul de la eterna Cabana Julius Roemer sau, in alta cuvinte, motivul PRINCIPAL pentru care vine romanu’ “la munte, frate!” Pai fiindca e “frumuos asa, gen, e mai deosebit!”!

      Am incheiat, gen, cu traditionala urare: “Hai, termina-s-ar vaccinurile inaintea voastra, dupa ce ati stat 6 ore la coada ca prostii, si lovi-v-ar gripa la pachet cu trichineloza, dupa ce veti fi mancat si ultimii caltabosi de austeritate de dupa sarbatori!” Sa fiu scuzat, dar am auzit asa se spune anul asta “Hai, sa fii sanatos!” ;)

      Mx

    2. Lake Louise on 12 January 2010 8:29 am

      Nu este greu de remarcat diferenta între alb ca zapada si “domnul” jurnalist…Ce-ti mai place sa-l iei în derâdere de “domnul” jurnalist.

    3. Stefan on 12 January 2010 9:19 am

      20 de km de drum forestier pana la baza partiei?
      Pai sa bage mata masina pe acolo…
      Daca ninge si se depune 40 de cm de zapada pe acel drum, ce fac o bate cu ratrakul?
      Nu ne-am nascut in locul potrivit…

    4. ion on 12 January 2010 11:08 am

      eu tot ce-am retinut din articolul asta e ca s-a mai deschis o partie noua. asta n-are cum sa fie atat de rau, nu? :)

    5. marcu on 12 January 2010 11:25 am

      Ce e foarte trist e ca se promoveaza pantofarismul pe partie si cocalarismul gen: **** daca vrei si ai gipan ajungi pana la baza partiei cu MASINA mancatzas…
      Domeniu sureanu este un lucru bun pt tara asta, la mai multe, dar daca e promovat de megapasionatul asta de carvuri o sa se umple mai repede de pantofarii locali…
      La ranca same shit… super zona care ezploatata cum trebuie ar fi DEMENTIALA PENTRU ORICE.. s-ar **** pe tot ce inseaman statiune la noi, dar nu e exploatata si e plina de toti cocalarii de GJ si VL si DJ si defapt e un *** deservit de 2 teleschiuri vai mama lor… sa-mi bag **** tot business-ul de iarna e pentru PANTOFARI frate… ma *** in ea de tzara, sper sa ramana toti cocalarii inzapeziti pe drumu spre baza partiei… *** acum am vazut ca nu Sorin a scris articolul :) dar dupa cum e scris tot la fel gandeste si Lucian. bag **** iar si iar si iar si iar si iar si iar…

    6. alexosu on 12 January 2010 11:45 am

      @marcu
      Am editat “putin” commentul tau. Iti inteleg supararea, dar orisicat.

    7. Haotik on 12 January 2010 11:53 am

      Drumul este foarte bun, nou asfaltat, atenţie însă, de la ultimul baraj sunt circa 20 km de drum forestier

      E de bine, 20 de km de drum forestier “proaspat asfaltat”
      20 de km de drum foretier vara cu masina ii fac in cam o ora. iarna nu vreau sa stiu.

      mai bine ma duc de nebun prin bucegi, ca gasesc partii mai misto, ma rog nu chiar de nebun, ci poate cu echipa derdelus ca ei se mai duc prin locuri neumblate.

    8. Danut Nicolae on 12 January 2010 11:57 am

      “SUPERB”, achiesez la urarea lui Maxi.

    9. mariusica on 12 January 2010 12:19 pm

      Eu nu stiu de ce atata misto. E fain ca la primavara ma duc acolo ca e altitudine si ma dau in aprilie cu 60 de lei toata ziua. Si stiu ca nu mai bag banii in funduletul lui Sarbu. Chestia cu drumul forestier e naspa in draci, dar partia e cocotata sus la altitudine si acolo ninge, nu gluma. Si sunt ceva km de partii. Cazarea nu am idee unde o sa fie, cred ca la cort :))

    10. mariusica on 12 January 2010 3:08 pm

      E simpla treaba. Aici sunt mai multi km ca in Predeal sau Azuga, cam de doua ori mai multi km. Faceti un calcul simplu si asa o sa iasa. Iar in Azuga, Busteni, Predeal cea mai mare altitudine ar fi la Azuga 1500. Aici totul pleaca de la 1650. Eu apreciez ca ceva se face aici, dar mama lui de drum forestier, aici e bataie de joc.
      http://www.schisureanu.ro/pages–home.html

    11. Zulu on 12 January 2010 3:49 pm

      Care ma dumireste si pe mine, ca io nu vad nici o saniuta… vad doar o capra, da’ cre’ ca e a vecinului…

    12. ionel... on 12 January 2010 6:13 pm

      men…ce se intampla…ideea ii ca avem un munte intreg unde sa ne dam!!! si 2 teleskiuri…si zona de freeride/backcountry/offpiste bla bla ziceti cum vreti la 1 ora de mers la talpa de unde te lasa lantu/cureaua/cabluski-liftul…deci adios si andiamos la osssss!!!

    13. Thomas on 12 January 2010 8:25 pm

      + putina luma
      + peisaje misto
      + partii late (nu cine stie ce dificile)
      + o gramada de posibilitati sa te dai prin pulver pe langa
      + ieftin

      - drumul (dar e bine ca nu ajunge chiar toata lumea)
      - partii nebatute (sau cel putin cand a fost prietenul asta al meu)
      - sunt pietre mari in unele zone si daca nu e destula zapada…
      - cazare in doar 2-3 locuri (nr mic de camere) in zona, deci trebuie sa bati drumul zilnic

    14. ionel... on 12 January 2010 11:50 pm

      - eu m-am saturat de staiuni pline de cabane…de aceea vreau ca aici la Sureanu sa nu fie facute locuri de cazare in imediata apropiere…e bine unde sunt alea acuma asa putine…nu o sa vina paltonaru” sa isi arate mertanu”
      - imi aduca aminte cu placere cum era acum 8 ani la Straja…cine isi aduce aminte stie ce vorbesc…
      - in loc de cabane cu gratare si manele as vrea sa mai faca vreo X teleskiuri + MINIM UN SCAUN/GONDOLA/CABINA…si sa lase cazarea aia jos…sa ne duca pe munte cu tanc/raba/tancheta/buldozer/roman/saviem orice dar sa nu mai vad jdemii de masini langa partie + claxoanele aferente…
      - SA CONSTRUIASCA ACOLO SUS LA MUNTE TELESCAUN SI NU TELESKIURI… CA M-AM SATURAT DE TELESKIURI SI DE FAPTU CA NU POT URCA SI EU STAND FRUMOS CA SA IMI ODIHNESC FESELE…CA ORICUM MERG CU DACIA LA MUNTE,NU IMI PUN CURU IN X6 SAU IN FRATELE MELEU!!! CU SUSPENSII PSEUDOPUFAITOARE!!! HAI LA MUNTE!!!
      - PENTRU TOTI AIA CARE STIU SA CITEASCA…DACA MERGETI LA MUNTE DOAR CA SA BETI/FUMATI/URLATI SI IN GENERAL SA FACETI CACAT… SI IN GENERAL PENTRU AIA CARE COSU DE GUNOI II LOCU PE CARE ISI PUN TIGARA SA SE LEGE LA PANTOFII DE CROCODIL…VA ROG FRUMOS MERGETI ALTUNDEVA…VA FAC SI OFERTE…STRAJA/RANCA/POIANA SI PRAHOVA VALLEY…LASATI LOCU” ASTA PENTRU noi!!!
      %%-

    15. alb_ca_zapada on 13 January 2010 1:13 am

      @all:
      se pare ca degeaba batem apa-n piua aici pe derdelus.ro… degeaba, degeaba, degeaba.
      domnilor, nu este vorba aici de capra de alaturi, despre peisaje, despre noi pirtii sau 2 teleschiuri, este vorba despre cit de corect, impartial si cu spirit jurnalistic este prezentata problema sporturilor de iarna in tembelizoarele si ziarele romanesti.

      punctual:
      1. pirtie NU inseamna o bucata de panta defrisata. aia este derdelus. ati fost in bulgaria, ucraina sau chiar ungaria?
      2. statiune de iarna NU inseamna orice deal cu 2 teleschiuri la mina a 2-a insirate aiurea.
      3. o astfel de intreprindere are nevoie de niste AVIZE acordate instalatiilor de catre ISCIR si de OMOLOGAREA pirtiilor. printre criteriile ce tin de siguranta si marcare (btw, exista formatie savamont in zona asa cum legea obliga? unde, in dugheana cu vin fiert?) mai exista unul care face referire la intretinerea pirtiilor. deci, unde este ratrakul? (ma scuzati, poate nu va intereseaza. nici ratrakul si nici respectarea legilor)
      4. si cocalarii sint oameni. nu asta e problema de fond ci de ce TOTI jurnalistii din media traditionale cinta in struna oricarui demers indoielnic? raspuns: pt ca primesc o masa plus niste sunculita la pachet.
      5. atita vreme cit nu vom sti a ne cere drepturile si a cunoaste care sint obligatiile “intreprinzatorilor”, ale administratorilor de pirtii si ale primariilor vom avea in continoare parte de tot dispretul lor si tratamentul ce se pare ca ne-a intrat in singe.
      6. succes
      7. ne pregatim de monterosa. urmeaza bansko. si tot asa.

    16. ioenl on 13 January 2010 9:04 am

      - m-as pregati si eu de monterosa…si de bansko…dar din pacate pentru mine sunt limitat…ca multi altii…la ce? la stiti voi ce…si daca nu stiti incercati sa ganditi?!?!?!
      - aici nu e vorba de ce zic jurnalistii…cine ii prea prost ii crede…corect nu este salvamont+ratrak+cabana cu mancare si cazare + alte sute de neajunsuri…cele 5 partii sunt de fapt un munte intreg…de fapt un deal…ca nu are inclinatie de munte…asa ca ce scrie presa gen cancan…ma cancan pe ei!

    17. dinutzu on 13 January 2010 12:02 pm

      Aici sunt de fapt doua subiecte:

      1- Fitzosii cu masini de lux, gratar, blablabla… Asta face parte din specificul poporului roman!!! E nasol!!! Dar asta e realitatea! Daca vreti sa-i eliminati atunci trebuie o dictatura desteapta!

      2- Modul in care s-a facut treaba:
      2 subpuncte:
      a) autorizatii de constructie: aici pe de-o parte sunt de acord cu Alb, dar pe de alta parte nu cred ca trebuie sa fim prea pretentiosi, macar la inceput. Nu prea cred ca austriecii au inceput direct cu telecabine de 150peroane si gondole pe 2 cabluri….
      b) locatia: daca omul a facut totul pe banii lui privati atunci ce va doare pe voi? Treaba lui unde arunca cu banii!!!

      Nu ne vindem tara!!!!!! hahaha mai bine o dadeam pe gratis poate iesea ceva din asta….

    18. ioenl on 13 January 2010 12:09 pm

      a si mai ceva…cum sa le cer alora ratrak si partii batute?

    19. alb_ca_zapada on 13 January 2010 12:10 pm

      @dinutzu si toata lumea:
      este descurajant pt mine dar am sa zic pina mi se lipeste gura.
      nu este vb despre banii privati ai omului. cu banii privati face ce vrea in curte la el, nu pe strada. pe logica asta pot sa zic asa: “mi-am facut spital, care e pb, sint baii mei si il fac asa cum vreau… care norme domne, e spitalul meu”

      pe de alta parte intervine pb modului cum astfel de intreprinderi (bune ca idee si demers) sint prezentate in media traditionale. daca ziaristul este mituit cu cirnaciori, iese ce iese, avem statiunile pe care le avem… nu stim sa criticam, nu stim sa cerem servicii morale si legale.

      nu am spus niciodata ca prezenta unei aproape-pirtii este un demers gresit… am spus ca este gresita promovarea festivista, entuziasmul de fatada, incuviintarea fara a gindi, nerespectarea nu a legii ci a consumatorului si a nevoilor sale minime.

      ma rog, incep sa cred ca ce vb eu aici este mult prea complicat pt foarte multi dintre noi. auguri.

    20. alb_ca_zapada on 13 January 2010 12:11 pm

      @ioenl: sa il reclami, simplu. ai observat ca nu stim sa reclamam? stiu ca e o picatura intr-un ocean, dar si oceanul este format din picaturi.

    21. ioenl on 13 January 2010 12:48 pm

      @ alb_ca_zapada stii referitor la reclamat…am reclamat si stiu cum functioneaza sistemul…reclam…ala de la OPC merge…ia o spaga sau da o amenda infima si atata tot…cred ca ISCIR-ul a dat cu semnatura pentru instalatii din moment ce ele functioneaza…
      - eu nu vreau sa reclam,ma multumesc cu putin, in ideea ca imi place sa ma dau pe langa partii… dar asa cum spuneai si tu…ma intrebam; daca ma duc si dau o linie de pe sureanu (ipotetic vorbind…o sa fac asta) si sa zic ma ia zapada…si ma semi ingroapa…sau isi rupe unu m#ia de un copac ca s-au mai vazut cazuri…cine si cum ii ofera primul ajutor?
      - nu mai spun nimic referitor la acest munte…nu vreau sa iasa un scandal cum a mai iesit…inchei prin a va invita si pe voi la un ski de primavara prin aprilie…
      - iar referitor la articolul din jurnalul…doar atat…jurnalul=antena3=v@#$%^&scu
      - cine se uita la tv…si nu stie sa extraga esentialul…vede la tv nimic…teroare/crime/gripe si k@k@t si asa si traiesc….IESITI MAI DES AFARA…
      - v-am salutat si hai cu zapada!

    22. zappa on 13 January 2010 1:21 pm

      Eu sunt de acord cu alb.
      Hai sa promovam heirupismul, sa acceptam mediocritatea ca standard si sa ne ‘bucuram de natura si schi, cat si cum le avem’. Cam asta scrie in articol.
      Din toate pozele, comentariile si filmuletele pe care le-am vazut, pare inca un proiect facut ‘ca la noi’. Hai intai sa trantim niste sarme pe undeva, promovam cat putem, incet-incet va veni lumea, vor aparea cabane, mici, clienti de toate felurile, veselie, bla-bla, inca o statiune gen parang/muntele mic/oricare alta din tara.
      Avem marcaje pe partie (cum trebuie)? Acces la partie? Utilitati? Salvamont? Lucruri considerate normale pentru un ‘domeniu schiabil’ (si care din cate stiu - pana si la noi sunt legiferate destul de clar).
      Eh, ce conteaza. E departe de v. ph., are zapada, e ieftin. Merge si asa. La naiba, nici macar nu e inaugurat oficial (cum functioneaza ceva ‘neinaugurat’, nu inteleg).

    23. dana on 13 January 2010 5:58 pm

      cred ca daca domnu’ ziarist Lucian Dobrater ar fi scris in loc de “a fost amenajat un domeniu schiabil”, “un iubitor de schi (sau un patron,sau un x) vrea sa transforme in domeniu schiabil un loc extraordinar, cu km de pante, unde se poate aluneca pe schiuri sau snowboard” n-ar mai fi dat nastere la atatea discutii patimase. :)
      daca ar fi continuat cu “primii pasi au fost facuti si s-au instalat doua teleschiuri care deocamdata sunt in probe” ar fi fost si mai bine. iar daca ar fi incheiat cu ceva gen “mai e mult pana la amenajarea unor partii adevarate, ca afara, dar impatimitii de zapada, si nu numai, se vor putea da la vale in conditii acceptabile pe schiuri sau snowboard - fara riscuri prea mari chiar si pentru incepatori pentru ca pantele sunt destul de line” ar fi fost chiar k.
      altfel, ce sa zic? poate oamenii aia chiar vor sa transforme locul intr-un domeniu schiabil adevarat in cativa ani.
      scris in schimbului unor carnati sau nu, mie imi pare bine ca am aflat de locul ala. din curiozitate poate voi ajunge in zona la un moment dat, macar pentru a vedea cu proprii-mi ochi despre ce e vorba si apoi, eventual, sa dau cu barda.

    24. Zulu on 13 January 2010 7:05 pm

      Io cred ca v-ati ambalat degeaba, partia (scuzati, derdelusu’) nici nu exista in realitate(ups…), e o facatura de-a grupului de la Grivco, pozele sunt trucate, pixeli albastri peste tot…, ce mai, manipulare ordinara domle… :))
      Haidem sa iesim la aer pe munte mai tovarasi !

    25. alb_ca_zapada on 14 January 2010 1:16 am

      @dana & zappa:
      se pare ca sinteti cam singurii care au inteles ce am vrut sa spun de fapt… da, conteaza cum este prezentata stirea…
      sa repet deci: m-am saturat de festivism timpit, de traditionalul reporter invaluit in fum de gratare, de acelasi reporter de data asta zgribulit undeva in vifornita anuntind panicat sfirsitul lumii, de barbatii neamului a caror virtute de a fi penibili este expusa in televizoare si ziare, de miini jilave si ochi mijiti, de mediocritatea ridicata la grad de virtute in intreaga societate, de autosuficenta si indolenta generala, de imposibilitatea de a discerne nuantele si a judeca doar putin…
      nu, nu este filozofie, este vorba despre schi si zapada!!

    Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.