Statiunile din Europa

22 December 2010, by alexosu

De foarte multe ori suntem pusi in fata intrebarii: unde sa ma duc iarna asta la schi? Iar optiunile pareau mereu aceleasi: Bulgaria, din motive de buget, sau Austria din motive de proximitate.

Ei bine, ECC-Net (ReÅ£eaua Centrelor Europene ale Consumatorilor) a publicat de curand studiul “Statiunile de schi din Europa”, o analiza comparativa a 197 de statiuni de schi din 20 de tari din Europa.

Am aflat, cu aceasta ocazie, cateva lucruri foarte-foarte interesante si care pun intr-o noua lumina statiunile mioritice, dupa cum veti vedea.

Evident ca destul de greu de urmarit un studiu care cuprinde 197 de statiuni. Totusi, e un document util pentru o studiere rapida a ofertelor statiunilor - altitudine minima si maxima, numar de partii si de cabluri, servicii adiacente si, evident, preturi.

Unul din primele lucruri care se observa: statiunile mici sunt mai ieftine decat cele mari, cand vine vorba de pretul ski-pass-ului. Asta e cu dus si intors, in sensul ca intr-o statiune mica e posibil sa dai de cozi, sa te plictisesti de aceleasi partii, sa ai mai putina variatie sau servicii. Asa ca pretul nu e neaparat singurul lucru care trebuie discutat, dar in general de aici pleaca selectia unei destinatii de schi.

Pretul unui abonament de 6 zile variaza intre 40 de euro (Cehia - Sport Areal Klíny, Lituania -Vilkaviškio Rajono Slidininkų Klubas) si 272 de Euro in St. Moritz.

M-am uitat dupa locuri asemanatoare cu cele din Romania (ca altitudine minima/maxima si km de partii). Nu mi-a fost usor sa gasesc ceva comparabil, pentru ca se pare ca suntem foarte in urma ca dezvoltare, dar orisicat. In Cehia, pretul unei zile de schi variaza intre 10 si 24 de euro. In Slovacia si Slovenia e ceva mai scump: intre 17 si 31 de euro.

Desi Romania nu apare in studiu, noi cam stim despre ce e vorba. O zi de schi la Predeal sau Sinaia costa aproape 40 de euro. Iar in SaasFee, 43 :D. Nici nu vreau sa stiu cat poate costa o zi de dat in Busteni.

Mai multe informatii, inclusiv despre metodologia studiului, aici. Lipsesc multe locuri importante. Ca aminteam mai sus de Bulgaria, lipseste Bansko. Iar Franta si Elvetia sunt tratate destul de sumar. Dar e un document care ar trebui studiat in momentul in care vrei sa pleci la schi prin tari straine. Cu siguranta editiile viitoare vor fi mult mai complete.

Tabelul comparativ aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “Statiunile din Europa”

  1. Lucian on 22 December 2010 10:00 am

    Ca te intrebai de Busteni - Kalinderu: vezi http://www.kalinderu.go.ro/.
    13 urcari - 150 ron -> 35 Euro
    25 urcari - 250 ron -> 58 Euro
    Enorm de mult :(

  2. victor on 22 December 2010 10:41 am

    Pai daca au clienti…
    Ia sa nu mai mearga nimeni si sa le fie pravalia goala, ce se intampla?

  3. alb_ca_zapada on 22 December 2010 12:20 pm

    ma, am si eu o buba pe creier… inteleg, nu sint pirtii (ca bucatile de munte defrisat cu zapada viscolita/troienita nu se pot numi pirtii), nu sint tunuri, dar WC-uri domnilor, WC-uri de ce nu sint???… ma rog, as intreba si de parcari dar mi-e teama ca iar voi fi considerat rauvoitor :)

  4. Vlad on 25 December 2010 9:09 am

    Bravo Alex. Foarte utila informatia. Un lucru e clar (daca mai trebuia): la noi pe Valea Prahovei sau in Poiana Bv e foarte scump. Nejustificat de scump.
    Au din partea mea un boicot.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free