Fram, ursul Morar, Valea Alba si alte povestiri de primavara

27 April 2011, by bubulu

A venit primavara, asa ca turele prin Bucegi se tin lant. In weekendul de Pasti am bagat un Morar, Alba si am inchis cu o coborare pe valea Costilei. Desi nu s-ar zice, cele 3 vai au fost extrem de diferite, deci atentie ca alegeri faceti.

Valea Morarului -23 aprilie 2011

Sambata impreuna cu Claudiu imi facusem planul sa dam un Morar. Urcam destul de tarziu, iar pe platou, pana in Cerdac, suntem invaluiti de o ceata deasa, o lumina filtrata facea insa ca radiatia sa fie si mai puternic resimtita fata de situatia in care cerul ar fi fost senin.

Dupa Cerdac vremea se limpezeste si dam de un cer albastru si un soare arzator, care ne va insoti pana la intrarea in valea Ialomitei. In Ialomita, pe nord, zapada extraordinar de buna, 10-20cm de pulver rece peste o zapada tare fac coborarea sa fie foarte placuta. Dau o tura si pe sud, dar aici zapada e moale cum nu mai dadusem de mult o ceara pe schiuri, coborarea nu a fost la fel ca pe nord.

Cu soarele arzator in spate ajungem intr-un sfarsit la Omu. Cabana este aproape acoperita de zapada, cum nu am mai vazut-o demult in perioada asta. De la Omu o dam direct in jos. In prima caldare dam de un pulver rece avand si 30-40 cm in unele locuri, asa ca este un vis. Vis care se termina din pacate, pentru ca foarte repede valea devine un amestec de crusta si zapada moale destul de dificil de virat, e drept era aproape ora 17 aproape.

Zapada pe vale este stabila, insa versantul din Bucsoiu este destul de incarcat cea ce ne face sa fim foarte atenti si sa ne miscam repede in zona firului secundar. Zapada depusa saptamana trecuta este foarte multa, canionul din Morar fiind mult mai larg decat acum o luna. Se poate cobora pe schiuri pana mai jos de cabanuta din Morar, aproape de firul apei, evident in padure zapada este foarte moale si greu de virat.

In firul apei o ursoaica cu 4 pui ne da emotii mari, mai ales ca unul din ursuleti ramasese sinistrat in mijlocul apei iar maica-sa devenise foarte nervoasa. Ne cam iau fiori reci pe sira spinarii, dar in cele din urma ursoaica se cara in padure, insa dracii de ursuleti se suie neastamparati in copaci si nu o urmeaza pe ursoaica, situatie destul de periculoasa pentru noi. Daca ursoiaca le simtea lipsa si ar fi crezut ca noi suntem vinovati, nu prea era bine de noi… Dupa plecarea ursoaicei sprintene, si cum parca ne disparuse orice urma de oboseala, ajungem repede la Gura Diham.

Valea Alba - 24 aprilie 2011

Un singur cuvant: PERFECT! Duminica de Pasti a fost pe Valea Alba ca si anul trecut PERFECTA. Un firn cu 20cm de pulver perfect nivelat, a facut coborarea facuta impreuna cu Fane sa fie absolut memorabila.

Nu prea sunt multe de spus doar ca mai este zapada amenitatoare pe zona peretelui Vaii Albe, pe vale este cursa doar o singura avalansa in zona Blidului Uriasilor, in rest sub saritoarea Carnului zapada se inmoaie semnificativ.

Valea Costilei - 25 aprilie 2011

Nimic nou pe frontul de Vest: crusta, zapada tare, zapada moale, pudra intr-un amalgam greu de descris si virat ;). Duminica dupa ce am dat un ocol pe la intrarea in Malin, ma hotarasc impreuna cu Catalin si Laurentiu sa dam o Costila, incurajati si de zapada foarte buna de cu o zi inainte din Valea Alba.

Din pacate dupa hornul de la intrare, unde zapada era moale si firnuita, in rest acelasi amestec de crusta-gheata-pudra, ca si acum 2 saptamani, care desi nu era la fel de rea ca atunci totusi nu era vreo bucurie. In plus, aceeasi situatie limita: you fall, you die!

Pe secundar zapada devine mai moale si mai prietenoasa, dar totusi destul de greu de virat prin ea.

Vine un Cerb la rand, stati in zona ;).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

5 Raspunsuri la “Fram, ursul Morar, Valea Alba si alte povestiri de primavara”

  1. Mal on 27 April 2011 12:43 pm

    Fara cuvinte, sublim!

  2. alexosu on 27 April 2011 1:04 pm

    Bubulu, 2 intrebari:
    1. ce faceati daca ursoaica va vedea/mirosea/auzea si decidea ca trebuie sa le arate juniorilor cum se discuta cu dusmanii?
    2. malinul arata tare bine, dar destul de dubios fara cornisa aia de la intrare. Cum ti s-a parut valea?

  3. Claudiu on 27 April 2011 3:04 pm

    @Alexosu
    La intrebarea nr. 1 raspunsul corect, stabilit de comun acord pe drumul spre Gura Diham este ca ajungeam la Inviere mai devreme (asta ca sa stie Bubulu ca sunt Claudiu).

    Apoi, Bubulu va raspunde ca ursoaica ar fi inceput cu mine pentru ca-s mai voluminos si el ar fi filmat in continuare dar eu zic ca la 5 guri de hranit, pe criza asta, primavara, nu scapa nici el :).

    Daca ursoaica avea treaba doar cu mine si el scapa cu filmarea putea candida la un premiu Pulitzer si facea si o gramada de bani pe deasupra.
    Daca nu se multumea doar cu mine, il las pe el sa ne raspunda ce lua :).

    Marele castig pentru mine a fost sa experimentez noi limite fizice ale corpului. A fost prima oara cand chiar am simtit ca merg in ritmul pe care si-l dorea Bubulu in acele momente.

  4. Bubulu on 27 April 2011 3:56 pm

    1. de acord cu ce spunea Claudiu …doar ca am o completare puteam sa folosim CUTITUL de urs ;)…cred ca stiti despre ce este vorba ;)
    Acum serios vorbind este foarte greu de gestionat o intalnire cu o ursoaica cu pui, daca strigi si faci scandal i se poate parea ca ai ceva cu ursuleti, daca taci malc s-ar putea sa te considere o amenintare din umbra…oricum ursul prin miros te repereaza de departe iar apoi…alearga mai repede ca un cal sau un caine..deci rezultatul este previzibil. Oricum cea mai proasta treaba pe care ai putea sa o faci este sa FUGI…atunci s-ar putea sa ai probleme mari. Nu prea exista o metoda 100% sa o aplici dar ca sfat ar fi asa: sa nu fugi, sa nu faci zgomot prea mare( sa o sperii) si sa incerci sa te retragi usor din zona ursului. Ursoaica este un animal cu instincte materne puternice, daca considera ca ursuletii sunt amenintati ataca cu o ferocitate extrema…sau intamplat cazuri de oameni care au murit sau au suferit rani grave dupa ce au dat cu bolovani in ursuleti (un caz il stiu eu in Busteni).Altfel ursoica din valea Alba care ia murit ursuletul acum vreo 2 ani in valea Alba a venit mult timp in zona unde era cadavru si il misca…
    2. Sus pe Malin desi arata urat, cu cornise mari, zapada nu era asa de rea…zapada era tare cu ceva pudra deasupra cam cum era in Valea Alba, cum e mai jos va poate spune Nusu si cu Alex care au coborat-o luni. Dar Malinul este ok, atat timp cat temperatura nu o sa creasca. Malinul este periculos cand sus este foarte cald si pot pleca cornisele din secundar sau Scorusul (vezi avalansa de anul trecut).

  5. Mihai on 1 May 2011 6:38 pm

    Am fost ieri, 30.04.2010 pe Morar. Un scurt raport:
    Vreme numai buna de drmetie, fara vant. Un pic mai mult soare nu ar fi stricat. Cabana de la Omu e deschisa!
    Zapada f buna in prima caldare si inca ceva dupa, pana pe la 2000m. Mai jos o mare marmelada in care nu prea pot spune ca am schiat cu mare placere. Probabil ca nu o sa apuce sa se faca firn primavara asta. E deja cald si se mananca rapid zapada cea mare cazuta la mijlocul lui Aprilie.
    Cu ceva intreruperi am ajuns pana la cararea cu triunghi rosu. In cateva zile nu o sa mai mearga decat pana la Rapa zapezii.
    Cateva poze:
    https://picasaweb.google.com/skioru/SkiInBucegiMountains02#
    PS In padure am chiuit ca nesimtitii… se pare ca a functionat, nici urma de urs…

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free