Litoralul ciobanesc

29 May 2011, by bubulu

Unii petrec pe litoralul bulgaresc (ca pe cel romanesc nu cred ca mai merge cineva), alti pe litoralul ciobanesc. Ghiciti voi pe unde petrec eu ;).

Valea Alba, 21 mai 2011

Saptamana trecuta ma gandeam sa dau ceva prin Bucsoiu dar instabilitatea atmosferica incepuse sa imi dea deja de gandit. Nu prea aveam chef sa ma alerg cu fulgerele pe la Omu.

Urcam destul de devreme, cu cabina de 10 si ceva, pe sus norii negrii se strangeau deja amenintatori. Sasa care se da cu parapanta  si cunoaste foarte bine treaba nu norii, imi da un verdict hotarat: daca nu ne caram repede din zona in 2-3 ore, o sa ne alerge fulgerele pe platou. Valea Alba a venit ca o retragere onorabila din situatia asta.

Inca se poate intra de sus din buza, valea fiind incredibil de curata fata de alti ani, putini bolovani sau pamant, probabil datorita faptului ca nu prea au fost avalanse mari pe vale anul asta.

Sambata trecuta inca se putea cobora pe la saritoarea de sus si saritoarea Carnului pe schiuri, insa podul de zapada format presupune atentie maxima. Acum cativa ani un pod rupt s-a lasat cu fracturi urate a unui tip care a cazut cu el. Saptamana asta nu cred ca se mai poate cobora saritoarea Carnului pe schiuri, ci mai mult ca sigur trebuie descatarata. Zapada este pana jos la Verdeata. Jos apa care curge de sub zapada a creat mici piscine artificiale unde daca vrei poti face o baie buna si rece ;).

Altfel zapada pe vale era intacta, noi am fost primi care am coborat-o, o zapada foarte buna mult peste ce gaseam de obicei in alti ani pe vremea asta.

Valea Malinului, 22 mai 2011

Duminica am renuntat la catarat, vroiam sa mai prind un pic de firn. Dupa multe parlamentari cu Sasa aleg Valea Malinului - ploaia a nivelat sigur urmele de la concurs, deci o sa fie ok. Accesul rapid ne asigura faptul ca nu o sa fim prin zona cand incepe furtuna clasica deja de dupa amiaza.

Desi urcam devreme pe la 9.30, pe sus norii s-au strans foarte repede. Pe la 11 si ceva deja era negru, o grindina deasa imi da emotii mari, daca incep traznetele o sa fie rau de tot.

Alegem sa nu ne ducem la releu si sa asteptam sa treaca furtuna. Ne schimbam rapid sub un potop de grindina si ii dam bataie pe vale. In partea de sus grindina cazuta forma deja ceva suvoaie. Desi ninsese (?) doar o ora, suvoiale puteau sa iti reteze usor picioarele si sa te dea cu capul la vale. Zapada firnuita, fara urme, cu grindina de deasupra este un deliciu, insa amenintarea traznetului nu ma lasa sa savurez coborarea. Ii dam bataie si ajungem fara probleme in Poiana Malinului.

Pana aici valea nu doar cateva rimae, usor de ocolit si mici, situatie net diferita fata de alti ani. Canionul este inca larg, se poate vira in el fara mari probleme. Zapada este mai umeda dar nu dificil de virat.

La intrarea in Canionul de jos, zapada s-a topit, trebuie sa scoti schiurile o portiune de vreo 20-30m. Apoi, desi urmeaza o portiune ingusta, se poate cobora pe schiuri, valea se largeste si zapada este pana la zona cu jnepeni, unde se termina de obicei.

Mai jos cu ploaia dupa noi, reusim sa coboram saritoare si sa ajungem cu bine la Caminul Alpin, cam uzi dar in buna stare ;).

In Busteni treaba sta asa: dimineata cald, iar dupa ora 14-15 incepe furtuna, cu traznete si fulgere, apoi dupa ora 17 cerul se curata. Aviz amatorilor de vai care ajung prin zona, ca sa fie safe: ori urci devreme ori dupa ora 15 cu ultima cabina, daca nu vrei sa ai de a face cu cateva milioane de volti ;).


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

2 Raspunsuri la “Litoralul ciobanesc”

  1. Simona on 30 May 2011 10:21 pm

    la anu’ poate m-ar tenta o Vale Alba

  2. Bubulu on 31 May 2011 2:36 pm

    Anul asta datorită faptului ca a fost zapada cam putina, si avalanse mici in zona, valea Alba a fost foarte buna, începând din aprilie. Sunt insa ani cand nu calc pe Alba- bulgari de avalanşă,pietre etc. Care nu prea te îmbie la schi.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free