0
Vote

Ce schiuri sa imi iau? Sunt incepator!

5 January 2007, by absinth

Suntem la rubrica “raspundem cititorilor” si cum iarna se apropie, multi oameni, daca inca nu si-au luat schiuri noi, se gandesc serios sa o faca. Dar nu stiu de care. Pentru asta suntem aici, sa dam sfaturi pretioase :).

In primul rand, avand in vedere cate tipuri si subtipuri de schiuri exista, cel mai bine ar fi ca fiecare sa isi defineasca terenul de joaca (cum am detaliat deja). Mai pe intelesul omului de birou, treaba sta cam asa:

  • pentru carve - un schi scurt (pana la nivelul pieptului);
  • pentru viteza - un schi lung, pana la nivelul nasului asa;
  • pentru powder - un schi lat, peste 85mm
  • pentru incepatori - un schi scurt si “moale”
  • pentru lenesi - un schi cu flex mediu
  • pentru avansati - un schi “tare”, adica rigid.

Ok, vorbim-scriem, dar hai sa vedem cu exemplele cum stam. Pentru simplificare, o sa iau doi producatori, cei care sunt cel mai bine vanduti in Romania. Sau cel mai bine distribuiti: Rossignol si Atomic. Tot pentru simplificare o sa incepem cu incepatorii. Urmeaza zilele astea un post pentru intermediari. Pentru avansati nu stiu in ce masura e nevoie caci oamenii cam stiu ce vor. Vedem, in functie de feedback.

Schiuri pentru incepatori

Pentru dansii/dansele recomandam Rossignol Actys 100, Actys 200 sau Actys 300. Ceva mai spre carve e seria Zenith.

De la Atomic recomandarile merg in zona Nomad: Sativa, Bluemoon, Highnoon, Whiteout, Blackeye sau Crimson . In ordinea asta de la incepatori spre avansati. Putem mentiona si seria Metron, dar aici e vorba de niste super-carvere care cer genunchi antrenati.

Totusi, pentru recomandari mai clare, care se pot referi si la alte modele decat cele mentionate aici, nu ezitati sa intrebati. Avem nevoie de multe detalii insa: nivel (definit ca “ce stiu sa fac pe schiuri”), experienta pe schiuri (cat timp ati mai schiat inainte?, pe ce schiuri?, v-au placut?), cam cat schiati in fiecare sezon, unde, ce fel de partii preferati, varsta, greutate, inaltime. Cu cat detaliile sunt mai multe, cu atat putem sa venim cu sfaturi mai personalizate.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!
Concurs BCA & WIntermag

Comentezi?? Comenteaza!!

202 Raspunsuri la “Ce schiuri sa imi iau? Sunt incepator!”

  1. cosmin on 6 November 2007 10:30 am

    chiar, ce schiuri sa-mi iau? am devenit incepator pe schiurile lui axi (10x axi!) si acum ma gandeam poate ar trebui sa-mi iau unele noi. eventual sa raman tot la volkl sa nu stric armonia grupului. seria unlimited (deh tot incepator fara vreo valenta de viteza/offpiste). ar fi ultimele de jos ac sau ac motion. care din ele crezi ca ar fi ma potrivit? eu aproape m-am hotarat dar nu strica o opinie de pro.
    ps felicitari ptr site!

  2. alexosu on 6 November 2007 11:04 am

    Salut Cosmin. Multumim.
    O sa trecem peste detaliii cele multe, pentru ca in cazul tau stiu despre ce e vorba. Prima recomandare e sa scapi de schiurile cele vechi :).
    Tu te-ai uitat pe site-ul US (volkl.com). Nu strica sa arunci o privire pe site-ul nemtesc (voelkl.com). E mai sigur ca pe astea le vei gasi in magazinele din Romania si Europa in general.
    Sunt destule diferente intre cele doua modele, dar nu majore. Iar eu ti-as recomanda AC10 (http://voelkl.com/#12/EN/98/151) in locul oricaruia dintre cele doua. In principal pentru ca are acelasi profil cu AC Motion, dar e un schi putin mai evoluat, putin mai rigid, drept pentru care te va tine mai bine in viraje. Si nu in ultimul rand pentru ca te va tine mai mult ca timp. Multe schiuri entry-level au tendinta sa se deformeze intr-un timp relativ scurt.
    Cred ca cea mai buna lungime pentru tine este 170cm.
    Daca te intereseaza si alti producatori, just ask.

  3. cosmin on 6 November 2007 4:51 pm

    Great. Sper sa pot sa ma descurc cu surplusul de viteza. 10x again.

  4. alexosu on 6 November 2007 5:16 pm

    Nu inseamna ca merge mai repede, inseamna doar ca te tine mai bine la viteza mai mare. Daca crezi ca e prea mult, poti sa incerci varianta putin mai scurta, de 163cm.
    Oricum ar fi, iti recomand sa il iei din Austria si sa vorbesti si cu vanzatorul din magazin. S-ar putea sa mai stie cate ceva.

  5. Popika on 8 November 2007 8:03 pm

    Si eu am o mica problema cu alegerea unor skiuri de offpiste. Nu exagerez, adika nu sunt 100% freeride, dar vreau sa-mi iau niste skiuri care, zic eu, sa fie cam in jur de 90 mm in talie ca sa mai pot cere macar un comportament decent si pe o partie, daca duc lipsa de powded. Prefer skiurile twintip ptr ca se mai pot face si ceva trickuri (180, 360, grap, switch, jump si chiar kicker, dar principalul vizat este powderul).

    Imi puteti recomanda ceva de la Rossignol (eu m-am gandit la Scratch Brigade, Scratch BC WRS, poate si un Scratch Sprayer BC), Dynastar (eu m-au uitat la un Big Trouble dar mi s-a zis ca sunt un pic moi, dar merg in pow si backcountry), Salomon, K2, nu stiu…orice recomanadre. Am mai vrb cu cineva de modelul MOVEMENT THUNDER, ce imi puteti spune despre el?

    10x for help!

  6. popika on 8 November 2007 8:20 pm

    Nu sunt incepator in ale skiului, dar intampin greutati in algerea echimapentului potrivit. Daca se poate spune asa, sun incepator in offpiste, desi experineta si abilitatile imi permit sa ma dau oriunde. Deci este doar o problema de alegere a echipamentului in ideea sa nu arunc banii pe geam aiurea…

    !0x again!

  7. alexosu on 8 November 2007 10:11 pm

    Popika, stiu ca nu e foarte politicos ce fac, dar nu o sa iti raspund acum la intrebare, decat foarte pe scurt. Tot ce ai mentionat tu sunt schiuri de parc. Adica destul de moi, si nu prea late, deci nu chiar potrivite pentru off-piste.

    Unul dintre urmatoarele posturi va fi dedicat schiurilor de off-piste (freeride, freestyle, tura). Cred ca ala ar fi un cadru mai potrivit pentru discutia asta.

  8. popika on 8 November 2007 10:25 pm

    Nu ma grabesc nicaieri….astept cu nerabdare sa dam drumul la o discutie….

  9. negreanu on 17 November 2007 8:59 pm

    Salut! Daca tot aveti bunavointa de a ne sfatui, voi profita si eu :D.

    In ultimii 4-5 ani am mers anual de vreo cateva ori la ski si pot spune ca ma descurc, dar, recunosc, mai sunt multe de imbunatatit! :)

    In momentul de fatza am (de vreo 9 ani!!) niste clapari Rossignol Course KX (foarte rigizi), de care am fost tare multumit. Schiurile le-am inchiriat mereu in ultimii ani si am ales doar carve, cam de 1.65-1.70 (eu am 1.76).

    Ma gandeam ca ar fi timpul sa imi cumpar un echipament nou, dar chiar nu am nicio idee ce sa aleg. Dvs ce ma sfatuiti?

    Mentionez ca viteza schiurilor carve mi se pare suficienta si mai trebuie spus ca imi place sa imi depasesc limitele :), deci, ma intereseaza un echipament performant.

  10. negreanu on 17 November 2007 9:01 pm

    Multumesc! :)

  11. alexosu on 17 November 2007 11:39 pm

    Fara dvs. Decat daca glumiti, bine-nteles.
    Inteleg ca esti intermediar, auto-didact (?), care nu prea iese din partie. Cam putine pentru niste sfaturi decente. Mai multe informatii, te rog:
    - cati ani ai
    - ce greutate ai
    - cum stai cu conditia fizica
    - din ce ai inchiriat, ce schiuri ti-au placut si ce nu ti-a placut. Ai simtit diferente intre schiuri?
    - cum te dai? viraje largi, viraje scurte? cum stai cu tehnica carve?
    Hai sa incepem asa :).

  12. negreanu on 18 November 2007 8:19 pm

    :)) ok, fara Dvs.

    Sunt intermediar, auto-didact, da. Am cazut de vreo 2-3 ori in ultimii 5 ani si cobor pe partie pana nu mai imi simt genunchii :).
    - am 25 de ani
    - 68 kg
    - 1,76 m
    - cu conditia fizica stau bine spre foarte bine, mi-as dori ceva care sa ma forteze cat mai tare.
    - dintre schiurile pe care le-am inchiriat, m-am inteles bine cu niste dynastar rosii (nu stiu mai mult :( ), probabil nivel incepatori - mediu, care initial mi-au placut, dar dupa care parca mergeau din ce in mai prost (am luat acelasi model vreo 2-3 ani si probabil erau tot mai uzate)
    - viraje cat mai scurte, efort/viteza cat mai mare :)

    Sincer sa fiu nu prea stiu cum stau cu tehnica carve :)), dar vreau sa stau din ce in ce mai bine…

    Concluzionand, am nevoie de un echipament bun, pe care sa il folosesc initial la 60-70% din ce poate, dar care sa imi permita o crestere, in timp.

    Inca o data, multumesc! :)

  13. alexosu on 19 November 2007 11:54 am

    Ok. In general pentru schiori obisnuiti, cum cred ca esti si tu, recomandarea mea merge in zona all-mountain. Adica nu niste super-carvere sau schiuri de competitie (like) pe care s-ar putea sa te enervezi foarte rau, ci ceva mai soft, care sa te ajute cam pe orice tip de zapada. Adica asa cum e la noi pe partii, de obicei.
    Cateva optiuni sunt urmatoarele:
    - Rossignol Zenith Z9 Oversize 162 cm. Asta ar fi cel mai radical dintre toate, dpdv carve.
    http://www.rossignol.com/
    - Elan Magfire 10 de 168 cm
    http://www.elanskis.com/pcc.asp?xpath=&xpathid=&xpathid2=&xpathid3=&lang=eng
    - Volkl AC 20 de 170 cm
    http://voelkl.com/index.cfm/EN/6/#2/DE/98/150
    - Atomic Nomad Highnoon de 164 cm
    http://www.atomicsnow.com/int/products/alpine/ski/nomad/highnoon.html
    Oricare dintre modelele astea te va ajuta sa treci la un nivel mai ridicat. Dupa ce ajungi acolo, urmeaza sa iti faci si tu o parere despre cum vrei sa continui. Oricum, de la un moment dat incolo, all-mountain-urile nu prea mai sunt o optiune. Un schi specializat pentru ce vrei e alegerea mai buna. Sau alegerile :).

  14. popika on 19 November 2007 12:02 pm

    Din cate am citit, inteleg ca stilul tau se apropie tot mai mult de GS sau downhill, adika viraje scurte, in viteza si cu transfer de energie cat mai mare catre skiuri. In general on-piste.
    Asa cum mi-au spus si mie baietii cu alta okazie, iti recomand sa arunci o privire pe aici (http://www.derdelus.ro/2007/10/24/schiuri-categorii-si-tipuri/) si sa decizi tu ce profil de ski ti se potriveste mai bine, sa alegi cateva modele de pe net sau de unde vrei tu (in functie de caracteristicile skiului, stilul de ski ptr care este dedicat, core-ul folosit in costructie si cateva tehnologii si de ce nu brand, pret, culoare si design :D) si sa faci o lista ca sa te poata ajuta lumea de pe aici sa alegi ceva bun ptr tine.
    Este f greu sa recomanzi un model de ski potrivit cuiva din multitudinea de modele existente pe piata, cu atat mai mult ca in fiecare an apar game noi, modele noi sau modele imbunatatite!
    Bafta si numa’bine!

  15. alexosu on 19 November 2007 12:05 pm

    Se pot face recomandari. Am si scris un comment mai devreme care se pare ca s-a pierdut undeva. Revin :).

  16. alexosu on 19 November 2007 12:12 pm

    Ma rog, se pare ca il rescriu pana la urma :).
    Deci, in general pentru un schior obisnuit si intermediar, recomand modele din categoria all-mountain. Genul de schi care merge pe oriunde, fara mari nazuri. In plus cred ca pentru partiile din Romania, cu zapada variata samd, mai ales pentru un schior intermediar, sunt alegerea cea mai buna.
    Modelele ar fi urmatoarele:
    - Rossignol Zenith 9 Oversize de 162 cm. Asta ar fi cel mai radical, cel mai carve-oriented.
    - Elan Magfire 10 de 168 cm. Asta ar fi cel mai all-round dintre toate.
    - Volkl Unlimited AC20 de 170 cm. Sau chiar de 163 cm. Asta ar fi cel mai de nivelul la care probabil esti acum. Cel mai user-friendly sa zicem. Dar cred ca e si cel mai usor de depasit. Un schi solid si de incredere, in orice caz.
    - Atomic Nomad Highnoon de 164 cm. Trebuie sa fie si un Atomic in lista asta, nu?
    Nu sunt singurele alegeri, evident, dar oricare dintre modelele astea te-ar duce cu cativa pasi inainte fata de unde esti acum. Modelele astea sunt schiabile, nu sunt asa fioroase. Poate Rossi sa fie ceva mai greu de stapanit, dar e ok cu picioare antrenate.
    Inca ceva: m-am bazat pe dorinta ta de a-ti imbunatati stilul catre carve. Asa ca modelele astea au un radius mediu, de aprox 15m. Numai bune din punctul asta de vedere.
    Alte intrebari? :)

  17. negreanu on 19 November 2007 1:44 pm

    In primul rand, va multumesc mult pentru raspunsuri, in mod special pentru raspunsul optimist si foarte detaliat :))

    Din ce am citit si rascitit, Rossignol Zenith 9 Oversize sunt castigatoarele :)

    Ce clapari ar fi potriviti pentru acest model? Dar legaturi? Care este inaltimea ideala a betelor? Cum pot sa iti multumesc? :)

  18. alexosu on 19 November 2007 1:52 pm

    1. Nu exista clapari potriviti pentru schiuri, ci numai pentru schiori. Probeaza la greu. Si citeste ce am mai scris noi pe aici si pe aici.
    2. Legaturi Rossi cu un DIN maxim de 12 ar trebui sa fie de ajuns. Oricum, Rossi face niste legaturi foarte ok.
    3. Betele se probeaza in felul urmator: iei batul de capatul care intra in zapada si il tii fix de varf, cu stoperul sa iti atinga mana. Face mana ta unghi de 90 de grade? E bun. Nu face? Mai incearca. Sunt, totusi, oameni care prefera bete mai scurte sau mai lungi. Treaba lor.
    4. Ne multumesti zicand magazinului de unde iei schiurile cine ti le-a recomandat :). Restul detaliilor financiare le discutam privat =)).

  19. brimex on 30 November 2007 12:34 am

    eu am inceput in ale skiului pe carve uri de 170, si asa am ramas de atunci.Am 183.Din cate vad..toata lumea zice de carve uri sub 170..Nu sunt cam mici?Eu stiam de o dimensiune cu 10 cm mai mica decat inaltimea proprie.

  20. alexosu on 30 November 2007 9:59 am

    Man, nu e regula. Depinde ce vrei sa faci, cum vrei sa te dai. Daca te dai scurt de tot poti sa iti iei si de 150.

  21. cosmin on 15 December 2007 1:24 pm

    AS DORI SA-MI ACHIZITIONEZ NISTE SCHIURI SI CLAPARI, CU CARE SA POT SKIA PE PARTII, SCHIEZ CAM IN MEDIE VREO 50 ORE PE SEZON, DAR VREAU SA SCHIEZ SI MAI MULT, INCA MA SIMNT UN INCEPATOR, SI AS DORII NISTE SCHIURI SAMI FIE MAI USOR PANA INVAT FOARTE BINE.
    SI AS MAI DORI ORICE INFORMATIE DIN ACEST DOMENIU CARE MAR PUTEA AJUTA.
    VA MULTUMESC

  22. cosmin on 15 December 2007 1:34 pm

    AM MAI REVENI CU CEVA AM 1.82CM, 83KG, SI AS DORII SI NISTE CLAPARI SA MA SIMNT BINE IN IEI.

  23. manuel on 27 December 2007 12:44 am

    dragilor foarte pe scurt

    1,90
    90 kg
    28 ani
    incepator ( este al 3lea an cand ma dau , de 2 ori in austria o data in italia shi anu asta am incercat sa ma dau de la poiana din postavaru shi era sa mi rup gatul)
    ideea e in felul urmator nu am schiuri shi am tot inchiriat de diferite tipuri modele culori legaturi etc
    informatiile mele despre echipament de schi sunt egale cu zero de aceea ideea e simpla

    ce fel de schiuri trebuie sa cer in momentu in care inchiriez
    de ce latzine
    ce lungime
    etc

    mentzionez ca m am dat aproape numai pe schiuri cu “bot” rotund , iar cand m am dat cu unele cu “bot” ascutzit am luat totzi copacii la rand , nu reuseam sa ma tzin de loc pe ele

    so, HELP me !! nu vreau sa fac fitze shi figuri pe partie ci sa ma dau cat se poate de lin frumos shi putzin periculos
    thx

  24. manuel on 27 December 2007 1:16 am

    revin cu precizarea ca nu am mentionat ca am schiat in italia shi austria pentru a ma da mare ci pentru simplu fapt ca acolo o partie albastra chair este albastra ( la poiana brashov de exemplu daca te dai de pe postavaru incepi cu roshu continui pe neagra shi sfarsheshti pe albastra, asta in cazul in care nu tzi dai duhul pe parcurs ), partiile sunt lungi shi extrem de late , lasandu tzi loc de defashurare cat cuprinde !!!

    inca o data multumesc !!!!

  25. alexosu on 27 December 2007 12:34 pm

    Salut Manuel,

    Despre partii si clasificarea lor, cu alta ocazie. Hai sa ne ocupam de echipament.
    Nu am inteles foarte bine care e diferenta intre boturile schiurilor. Forma varfului nu influenteaza prea mult comportamentul unui schi.
    La 1.90/90 trag concluzia ca esti destul de in forma dpdv fizic. Pe de alta parte, incepator fiind, nici nu ar merge un schi foarte rigid.
    Ca sa iti raspund la intrebari: schiul nu ar trebui sa fie mai lung de 175 cm, mai lat de 75 mm si radiusul ar trebui sa fie in jur de 15m. Daca ar exista motoare de cautare cu criteriile astea cred ca ar rezulta vreo 40-50 de rezultate, deci ai de unde alege :).
    Rossi Zenith Z9 sau Z5, Volkl Tiger Ten, Tiger Twenty sau Unlimited AC2, Atomic Supercross SX 5, SX 7 sau Nomad Bluemoon, Head iXRC 300, iXRC 500, Xenon 5 sau Xenon 7, Elan Speedwave 8 sau 10… si lista poate continua mult si bine.
    Sunte multe diferente intre schiurile astea. Unele sunt mai carve, altele sunt mai versatile… Din ce ai inchiriat pana acum, a fost ceva ce ti-a placut in mod deosebit? Ai simtit diferente intre schiurile cu care te-ai dat?
    Cred ca ti-ar prinde foarte bine si un monitor, sa stii. Ai progresa mult mai repede.

  26. alb_ca_zapada on 27 December 2007 1:21 pm

    zic si eu:
    1. cind manuel vorbea de botul schiului cred ca se referea la schiuri noi si vechi, carve sau drepte
    2. pt un incepator-incepator-mediu-incepator (buna identificare, huh?) cred ca nu importa prea mult 1 m +- la radius sau o dif minora de rigiditate… ii itrebuie un schi “intermediate” care sa-i placa la culori si design… mai peste ani mai vede el cum ar trebui sa stea in viraje sau cum este cu rebound energy :D

  27. manuel on 27 December 2007 2:21 pm

    merci de raspoonsuri
    eu chair vb serios
    m am apoocat de schi din plictiseala si la insistenta prietenilor cu care am fost acum 3 ani in austria shi eu beam bere shi ei se dadeau pe partii

    prima iarna am facut o fara instructor
    a doua mi am luat monitor dar din nefericire am dat banii de pomana pt ca mi a arata ce deja descoperiesem
    a 3 a iarna m am dat singur insa din nefericire din cauza acelor schiuri cu bot ascutzit era sa mi rup toate oasele , pur si simplu nu ma puteam tzine pe ele, cred ca erau shi destul de inguste, nu mi mai aduc aminte decat ca eram numai pe jos
    am subliniat ca nu ma pricep de loc la treaba asta cu clapari schiuri legaturi etc de aceea cer ajutorul pt ca atunci cand inchiriez sa shtiu ce sa cer nu sa mi se dea toate dubiosheniile

    de descurcat ma descurc cred ca destul de bine pt un incepator, shi in plus mai sunt shi kamikaze , sambata m am dat de la postavaru shi n am cazut decat o data din cauza unui “placar”

    sunt totushi incepatior shi de aceea vreau sa ma obisnuiesc cu ceva echipament pentru a nu experimenta mereu senzatzii tari.
    mereu parca e altfel
    nu ma intereseaza culori sau marci ci doar sa ma dau cu ceva capabil cu care s avansez nu sa ma intreb mereu : ashtia iar au schimbat sportul asta ?

    meeeeeerciiiiiiiiiiiiiii !!!!!!!!

  28. alb_ca_zapada on 27 December 2007 3:00 pm

    @manuel:
    sa stii ca n-am glumit… avind in vedere ca gamele se innoiesc cam la 1-2 ani e ff greu sa ai ceva care sa fie top pt o per mai lunga… d-asta am zis ca pt tine nu conteza prea mult chestiile de mare finete ci un factor imp ar fi sa-ti placa schiul… si pt stadiul unui incepator-mediu-incepator asta inseamna vopsea… de fapt inseamna si pt avansati dar poate intr-o proportie mai mica…

    parol, nu glumesc.

  29. manuel on 27 December 2007 5:52 pm

    am inzteles
    merci mult de tot

    am sa incerc in uichendu asta

    lungime pana n 175
    latzime pana n 75
    shi radiusul 15

    sper sa nu ma ia aia de la inchirieri la bataie sau sa mi zica … ete a venit alberto tomba in orash ;)))

    shi daca functzioneaza poate chiar am sa mi cumpar unele

  30. alexosu on 27 December 2007 8:00 pm

    Mi-e ca toate informatiile astea sunt usor inutile la un centru de inchirieri de pe plaiurile mioritice. Aici incearca sa iei un model cat mai nou si in stare cat mai buna. Si pana in 175. Oricum nu exista schiuri prea bune de inchiriat, asa ca macat sa fie in stare ok.

  31. manuel on 28 December 2007 12:07 pm

    fratilor merc mult
    mai am o singura rugaminte
    ca m am hotarat sa ma duc sa mi cumpar schiuri
    ce sa i iau fetii mele
    specific ca i mai incepatoare ca mine

    are 1,67 shi 53 kg

    lungime ?
    latzime ?
    radius ?

    merci anticipat

  32. manuel on 28 December 2007 12:42 pm

    aaaa
    shi inca o rugaminte
    vreun magazin prin bucuresti de unde pot sa mi iau schiuri la pretzuri mai de doamne ajuta ???

    thx

  33. alexosu on 28 December 2007 12:51 pm

    Eu ti-as recomanda sa cumperi intai clapari. Dar daca esti hotarat si pentru schiuri, cu atat mai bine :).
    Exista schiuri construite special pentru femei. Sunt mai usoare si mai putin rigide decat cele pentru barbati. Exista Rossignol Passion II, III si Attraxtion I, Roxy Swell (e aproape acelasi lucru cu Rossi Passion III) sau Roxy Bliss, Volkl Attiva Agua, Aire, Viento sau Sol, Nordica Olympia Fox sau Mint, Elan My Space sau Mag Space. Multe optiuni, si nu sunt singurele, evident.
    Important e sa fie in jur de 1.50.

  34. alexosu on 28 December 2007 12:53 pm

    O lista cu magazine gasesti aici: http://www.derdelus.ro/echipament/
    Asa, informativ, schiurile tale sunt in jur de 1500 lei, iar schiurile domnisoarei nu trebuie sa treaca de 1000 lei. Bafta la cumparaturi.

  35. alb_ca_zapada on 28 December 2007 1:35 pm

    :))
    draga alex, sarbatorile astea dauneaza grav sanatatii … :))

    “mai de doamne ajuta” nu face referire in niciun caz la sexul acela…

    cit despre preturi, ce sa zic… daca n-ai bani multi de dat, daca chiar nu poti face rost de altii, daca iti trebuie niste schiuri entry level pe care nu ai de gind sa le tii prea mult, daca chiar nu poti incropi peste 10mil pt schiuri si leg, daca chiar nu ai alta solutie, doar si doar in cazurile astea te poti indrepta spre cora/metro/etc… daca nu, si daca ai drum pe afara iti poti lua la sf de sezon ceva ff ok cu reducere negociata.

    mag din buc au in general preturile de afara anuntate la inceput de sezon… uneori (dar nu in toate cazurile) poate putintel mai scump

  36. manuel on 28 December 2007 2:08 pm

    merci muuuuuuuult de tot pentru sfaturi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  37. alexosu on 28 December 2007 2:54 pm

    Domnu Bogdan, domnu’ Manuel intreba mai sus de schiuri pentru “fata lui”. Ia vedeti cum e cu sarbatorile si nu va luati de oamenii bolnavi.

  38. alb_ca_zapada on 28 December 2007 3:46 pm

    @alexos:
    oh, da!
    se pare ca sarbatorile au daunat mai ales capului meu. ;)
    scuzati (oricum draguta neintelegerea). :))

  39. levemail on 29 December 2007 9:54 am

    Am incercat sa aud parerile a multor persoane in legatura cu ce schiuri sa-mi cumpar.Sunt incepator si pana ce tot ma gandeam la schiuri m-am trezit cu un cadou frumos,o pereche de sci Fischer X-pedition HK cu legaturi Tyrolia, 160.
    Am mai schiat demult,dar sincer nu stiu daca ar fi o idee buna sa reincep cu aceste schiuri. Ce parere aveti?

  40. alexosu on 29 December 2007 10:37 am

    Fischer X-pedition sunt niste schiuri foarte bune. De tura. Nu as folosi genul asta de schi decat pentru ture, si deci as schimba legatura Tyrolia cu o legatura de tura (Dynafit, Naxo, Diamir sau Marker Duke).
    Daca esti incepator, un X-pedition nu e chiar prima alegere. Am recomandat mai sus modele mult mai potrivite. Schiurile pe care le-ai primit cadou poti sa le pastrezi pana cand inveti si sa le folosesti pentru ce au fost concepute - ture.

  41. levemail on 29 December 2007 10:45 am

    Insa am gasit si acest site : http://nkbv.nl/plaatjes/Hoogtelijn/2006/Toerskitest.pdf
    Apare ca “Ideal for beginners” Chiar nu mai stiu ce sa fac.Sincer nu prea practic acest sport numai din cand in cand, de dragul baietelului meu. Nu am inteles cu legaturile Tyrolia ? Adica daca vreau aceste schiuri pt tura ar trebui sa le schimb? Asa cu am mai scris nici nu prea ma pricep la marci ,va rog sa-mi explicati despre legaturile Tyrolia. Multumesc

  42. alexosu on 29 December 2007 11:10 am

    Scuze ca am fost asa eliptic, o sa detaliez putin.
    Schiurile pe care le-ai primit sunt niste schiuri specializate pentru tura (sau schi-alpinism). Sunt ideale pentru incepatori in schi-alpinism. Dar schiul de tura e un alt soi de animal fata de schiul de partie. E un schi mult mai usor, facut in primul rand pentru a urca si apoi pentru a cobora. Nu as recomanda nimanui sa schieze pe un X-pedition pe partie, cu atat mai putin unui incepator. Nu e nicio problema, dar e ca si cum ai merge cu un tractor prin oras. Se poate, dar de ce ai vrea sa faci asta? Schiul asta vireaza destul de greu; daca nu ai picioare foarte hotarate si tehnica buna, e dificil de controlat.
    Tyrolia sunt niste legaturi foarte bune, dar ar fi pacat sa le pui pe un schi de tura. Practic ai strica schiul. Asa ca ori iti iei alte schiuri, pentru partie, pe care sa pui legaturile pe care le ai, ori pui legaturi de tura pe X-pedition. Dar nu ti-as recomanda sa incepi direct cu turele. Intai invata sa schiezi bine. Schiul de tura presupune cunostinte destul de bune, si poate deveni un sport destul de periculos.

    Pentru mai multe detalii vezi si postul asta http://www.derdelus.ro/2007/11/10/ce-schiuri-sa-imi-iau-nu-prea-imi-place-pe-partie/.
    Cu ocazia asta observ ca avem o restanta la capitolul echipament.

  43. alb_ca_zapada on 29 December 2007 11:29 am

    @levemail:
    eu as completa asa: daca le-ai primit cadou, daca nu le poti inlocui cu un carve de incepator, daca nu ai de gind decit sa schiezi din an in paste, daca nu ai alti bani pt alte schiuri…….. le poti folosi si pe alea de tura… n-o sa-ti fie la fel de usor ca un carver simplu si iertator, dar te vei descurca…

    ar mai fi insa o varianta: sa incerci un schimb cu cineva care isi doreste si un schi de tura si are de dat un carver mai vechi… va intelegeti la dif de bani cum stiti si e toata lumea fericita.

  44. alexosu on 29 December 2007 12:32 pm

    Evident, e si varianta asta. Eu sunt mai purist, asa :).

  45. Dan on 31 December 2007 1:59 am

    Am primit de curand o pereche de schiuri ATOMIC Beta Carv X 9.14, modelul rosu din 2003 de 180 cu legaturi TYROLIA Racing PS…Eu am doar 1,77 si schiez o saptamana pe an, de 6 ani, deci la nivel de incepator…As putea sa schiez poate un sezon pe ele?? Cum se vor comporta? Si ultima intrebare, care schiuri din noua gama Atomic ar trebui sa aleg, pt ca in primavara as vrea sa-mi cumpar schiuri noi, neaparat Atomic si neaparat ceva cu rosu, pt ca am cumparat deja claparii Atomic M Tech 110, o alegere proasta, pt. ca poate sunt pt performanta, dar comfortul lasa de dorit, sunt ff rigizi si greoi..
    Multumesc!

  46. alexosu on 31 December 2007 12:29 pm

    Nu am gasit prea multe informatii despre schiurile pe care le-ai primit. Dupa nume cred ca are un radius de 14 m si fiind un carver cred ca nu e mai lat de 65mm in talie. Acestea fiind premisele, cred ca e un schi foarte lung pentru un incepator:). Incearca-le, totusi, s-ar putea sa iti placa.
    Din gama Atomic (neaparat :) ) ti-as recomanda mai multe modele. Printre care si SX 5, care sunt si rosii :). Alegeri interesante ar fi SX 7 si SX9. Exista si in gama Metron niste modele interesante, dar in general gama asta a nascut opinii radicale love/hate. Daca iti place un carver hardcore (radius mic), ai putea sa incerci Metron 7 (da, e rosu) sau 9.
    De ce spui ca ai facut o alegere proasta cu claparii? Adica de ce i-ai luat daca sunt incomozi? Greoi? In ce sens? Da, sunt rigizi, dar asta e un lucru bun in anumite conditii.

  47. Dan on 31 December 2007 8:20 pm

    Despre clapari…inainte am folosit mereu clapari inchiriati, nu dadeam importanta la marca-model…erau relativ comozi. Am hotarat sa-mi cumpar echipament si am inceput cu claparii, fiind f importanti, e vb de comfortul personal si igiena si nu am vrut sa mai folosesc rentals…i-am cumparat din Timisoara de la un magazin de specialitate, alegand de pe catalog produsul cel mai performant care era disponibil…deci Atomic M tech 110. I-am incercat si se potriveau ca o manusa. In magazin. Pe partie insa, au devenit insuportabili pentru ca ma strang si impiedica circulatia sangelui incat dupa 2 ture am picioarele amortite…E f dificil sa mergi pe ei, fara schiuri, pt ca sunt f rigizi si chiar cu legaturile desfacute e un calvar…Dar poate ca e chestiune de obisnuinta, poate se mai lasa…i am folosit doar 5 zile..
    Despre schiuri, anul asta voi fi nevoit sa folosesc Atomic Beta Carve 9.14 de 180 iar in primavara as cumpara ceva peste nivelul meu de acum, pt ca toti vrem sa progresam…stiu ca aici parerile sunt impartite, dar as vrea sa fiu cu un pas inainte. Nu conteaza atat de mult cat costa ci doar ce poate face, pt ca le iau pt mine si pun in prim plan comfortul, placerea si performantele ce le poate oferi modelul respectiv si nu eticheta de pret…de aceea poate i-mi poti spune care e diferenta dintre SX 5 , RACE SL 12 PB si Metron 9…De precizat ar fi ca nu voi folosi schiurile doar pe partii amenajate.
    Multumesc f mult pt ajutor si iti doresc un an nou mai bun sau doar mai fericit! LA MULTI ANI!

  48. alexosu on 1 January 2008 4:48 pm

    Claparii cei mai performanti, si in general echipamentul cel mai performant, nu e so cel mai potrivit pentru oricine si pentru orice situatie. Claparii high-end de la Atomic sunt recunoscuti ca niste clapari foarte rigizi si care trebuie deschisi in momentul in care s-a terminat coborarea. Pentru un schior foarte experimentat si care se da in forta, asa ceva e de mare ajutor. Pentru restul e un chin.
    Cam la fel si cu schiurile. Un schi expert nu iti va fi de mare ajutor daca nu esti un schior avansat. Da, sunt de aceeasi parere ca si tine: echipamentul e bine sa fie cu un pas in fata, dar nu cu prea multi, pentru ca apar problemele.
    Ca sa pot sa fac o recomandare am nevoie de ceva informatii despre tine
    - cati ani ai
    - ce greutate ai
    - cum stai cu conditia fizica
    - din ce ai inchiriat, ce schiuri ti-au placut si ce nu ti-a placut. Ai simtit diferente intre schiuri?
    - cum te dai? viraje largi, viraje scurte? cum stai cu tehnica carve?
    Diferentele dintre cele 3 modele sunt foarte mari.
    SL12 e un schi de partie 100%. Foarte rigid, cere foarte multa munca si tehnica foarte buna. E genul de schi care se lipeste de partie si care, o data intrat in viraj, il tine pana cand incepe sa urce. Control foarte bun pe gheata si zapada tare. Cosmar cand apar denivelari si horror in powder. E pentru un schior avasat (cel putin), care stie cam ce vrea sa faca cu un schi si ce isi doreste.
    SX5 e un schi intermediar. Mai putin rigid, e mai usor de schiat si mai ingaduitor cu schiorul. Nu are acelasi control la viteza mare, dar e de presupus ca nici schiorul nu ajunge la viteze prea mari, anyway. Foarte bun pentru un intermediar, poate fi un schi distractiv si pentru un avansat, pe post de al 2lea schi. Mai versatil decat SL-ul.
    Metron 9. E cel mai versatil schi dintre cele 3. Pentru un schior mediu care, din cand in cand, mai iese putin in offpiste, poate fi o alegere foarte buna. Problema poate fi cu radiusul foarte mic. Nu oricine vrea sa schieze numai in viraje scurte, iar Metronul te cam conditioneaza sa faci asta. Asta daca il schiezi corect.
    De ce nu un Nomad? E un all-mountain foarte interesant. Nu vine pe rosu, ce-i drept, dar nu ar trebui ca asta sa fie o problema prea mare.

  49. Dan on 1 January 2008 7:26 pm

    Am 30 de ani, 1,77 si 78 kg, conditie fizica buna.
    Am invatat cam sa schiez in Austria, acum 7 ani, pe schiuri inchiriate Fischer XTR de 170…Erau ok, dupa o saptamana ma descurcam f bine si castigasem incredere in mine, coboram cu viraje scurte pt a putea controla viteza de coborare…
    Am mai schiat La Straja pe schiuri imprumutate de la un amic, Rossignol, ceva gri inchis, cheap stuff, luate de la metro..Nu mi-au placut, pt ca nu le puteam controla f bine si ma dezechilibram, cadeam la fiecare coborare…
    Nu stiu ce alte marci am mai folosit, dar pt mine e important ca schiul folosit sa-mi ofere comfort si incredere, pe schiuri si nu pe spate, pt ca pt mine e fun si entertainment, nu provocarea coborarii contra timp sau off piste…Cred ca prefer schiuri care pot sa vireze scurt, pt ca in felul asta pot sa-mi controlez f bine viteza de coborare si traseul, nu ies de pe partie si nu fac salturi sau alte chestii acrobatice.
    Vorbeam de SX5 si de SL12 (radius de 11m/150) pt ca ambele modele sunt disponibile in magazin in TM, Nomad si Metron inca nu, sau va trebui sa caut in alta parte…
    Ar fi important sa stiu si care ar fi inaltimea ideala recomandata, avand in vedere datele mele si modelul de schi recomandat….
    Sper ca te-am ajutat sa ma ajuti…THX!

  50. alexosu on 2 January 2008 12:20 am

    Cred ca SX5-ul ar fi perfect in varianta 159cm. SL-ul, raportat la inlatime-greutate ar trebui sa fie cel de 155cm. Dar dintre cele doua cred ca te-ar avantaja mai mult SX5. SL-ul e prea pretentios ca sa te distrezi, ca intermediar. Poate fi o alegere buna cand esti schior avansat, dar si atunci e chestie de gusturi.
    Daca ai ocazia sa iesi pe undeva in Europa la schi, testeaza. Numai asa iti dai seama cu adevarat de ce vrei.

  51. Dan on 2 January 2008 12:28 am

    Multumesc ff mult…Ma bucur ca am dat de acest site:)

  52. Cristian on 2 January 2008 12:00 pm

    Salut,
    Poti sa ma ajuti cu un sfat ? Vreau sa-mi achizitionez o pereche noua de schiuri Dupa multe “sapaturi” pe net m-am oprit la doua modele cu recomandari foarte bune: Atomic Nomad Blackeye si Fischer RX Fire 8 FTi.
    Am 170, 75 kg, mediu-avansat, 40 de ani si conditie fizica buna. Ce-mi recomanzi si la ce lungime?

    Multumesc

  53. cosmin on 2 January 2008 12:11 pm

    @alexosu: O consultatie la domnu te rog.. 170/75, med-avan, 40 ani. :P

  54. alexosu on 2 January 2008 8:37 pm

    Salut Cristian. Spune-mi, te rog, de ce ai ajuns la cele doua modele? Banuiesc ca te intereseaza anumite caracteristici. Care sunt alea?

  55. Cristian on 2 January 2008 9:28 pm

    Nu m-am uitat neaparat la caracteristici. Pur si simplu am incercat configuratoare de schiuri de pe diverse site-uri si am vazut ca cele doua modele apar destul de des in recomandari. Am un stil mai agresiv dar schiez mai mult pe partii. Daca ai si alte sugestii te rog.

  56. cuc vlad on 3 January 2008 2:33 pm

    bun…acum imi caut schiuri si nici nu stiu de unde s apornesc,pt ca nu stiu ce exact sa caut:|.de schiat n-am mai schiat.alte sporturi le pratic,dar cam niciuna nu are legatura cu iarna(sk8,role(agressive),patine).am cam 1,82 cm,62 de kg,16 ani,conditzie fizica buna.daca vreti alte date imi cereti.deci,cam de fel de schiuri ash putea sa imi caut?:)

  57. cuc vlad on 3 January 2008 2:34 pm

    ah….shid e obicei nu am porbleme cu vreun sport…prind repede:D

  58. alexosu on 4 January 2008 6:57 pm

    Scuze de intarziere, frumoasa vreme m-a deconectat de la cele online.

    @vlad
    Chiar daca incepi repede, tot ar trebui sa iti iei niste schiuri mai “linistite”. Ce fel de schiuri te intereseaza? De partie, de park?

    @cristian
    Diferentele dintre cele doua schiuri din shortlist sunt foarte mari. Blackeye e un all-mountain cu calitati acceptabile de off-piste si un radius de GS (viraje largi, viteza mai mare).
    RX Fire 8 e un carver de partie, cu radius destul de mic (viraje scurte, viteza dupa cum poate fiecare).
    De asta te intrebam care sunt criteriile pe care le urmaresti.
    Cand spui mediu-avansat ce inseamna? Te ajuta un schi carve? Daca stapanesti genul asta de schi, si stai mai mult pe partii, as alage Fischer-ul, dintre cele doua. Daca nu, poate ar fi mai interesant Fischer Red Heat. Seamana cu RX Fire, dar are un radius mai mare - asta inseamna ca nu te obliga la viraje prea scurte. In plus e si un schi ceva mai moale, deci si mai ingaduitor cu schiorul.
    Lista de modele e foarte lunga. De asta m-ar ajuta mai multe detalii despre cum te dai, cat de tare, cat de in forta samd.

  59. gabriela on 5 January 2008 12:20 am

    Salut,
    Ma bucur mult ca existati si ca v-am decoperit.

    Am nevoie de un sfat competent pentru a-mi cumpara echipament nou de ski.

    Am 38 ani, 169 cm si 90 kg (foarte overweight, recunosc). Conditie fizica proasta.
    Skiez de la 16 ani, dar am luat o pauza de vreo 10-12 ani intre timp. Am reinceput sa skiez acum 2 ani, merg anual in Austria.
    Plec peste 2 saptamini din nou, in Zillertal si apoi in Italia in Kronplatz.

    Sunt autodidacta, merg pe pirtii medii sau pt. incepatori cind vreau sa ma “odihnesc”. Fac si viraje largi si mai strinse. Cazaturi nu prea - poate 1-2 pe sezon. Am skiat si cu carve si cu skiuri inguste, clasice, cu ce aveam prin casa. Nu am inchiriat niciodata echipament.

    Am probleme mari cu claparii, ma tring la partea superioara, pe majoritatea nu pot sa ii inchei la clapa de sus. Mi se pun frecvent circei in talpa, dar numai in clapari, uneori si in timp ce skiez.
    Primele 3 zile sunt foarte grele, apoi merge.
    Vreau ca echipamentul sa ma ajute sa ma simt bine la ski, sa nu fac un efort deosebit, sa ma simt in siguranta si sa obtin maximum de beneficii din acest sport.

    Ma gindesc sa “asasinez” un vinzator prin Austria pina imi iau ceva corect, dar nu stiu deloc spre ce sa ma orientez.

    Puteti sa ma ajutati cu citeva sfaturi ?

    Multumesc anticipat,

    Gabriela

  60. alb_ca_zapada on 5 January 2008 12:46 am

    pai n-am inteles cada e vb doar de clapari sau si de schiuri… :)

    despre clapari pot sa-ti spun asa: in principiu cam in orice statiune de afara exista cel putin un atelier de boot-fitting.. le gasesti de obicei in magazinele mai cozy-fancy-family (nu alea mari gen intersport).

    ei se lauda ca pot face minuni pt oamenii cu probleme destul de grave (monturi, talpi asimetrice, platfus, etc)… practic procedeul consta in crearea unui interior de ciorap sau chiar a unui ciorap intreg pe o amprenta a piciorului tau… pretul pleaca de la 50 pt operatii simple (aplicare de brant, etc) si poate ajunge la citeva sute pt un ciorap custom

    oricum oamenii sint ff deschisi, expune-le problema si iti spun daca au solutie pt tine sau nu

  61. cosmin on 5 January 2008 10:12 am

    @gabriela: Stiu bine despre ce fel de probleme vorbesti. Am trecut si eu printr-o perioada asemanatoare cand imi tot crestea piciorul si nu puteam sa-mi inchid claparii si sa stau confortabil in ei.

    In ceea ce priveste carceii de care vorbesti, in cele mai multe cazuri sunt generati de terminatii nervoase care sunt apasate pe talpa (asemanator unui masaj) si au ca efect incordarea nejustificata a muschilor din talpa care, dat. excesului de acid lactic, se blocheaza. O alta cauza ar fi planeitatea talpii claparului, ea neurmand profilul piciorului tau si, probabil, preasiunea nu se distribuie uniform pe suprafata talpii ducand, din nou, la oboseala. O SOLUTIE ar putea fi niste branturi sau soseste ortipedice, cum a spus si Bogdan.

    Faptul ca nu iti poti inchide sus claparul este problema ce poate fi rezolvata modificand “artizanal” clapa de sus cu o prelungire (stiu ca in Poiana -Telegondola Express -si in Predeal -la Snow-, la centrele de inchiriat schiuri, exista cineva care te poate ajuta) din sarma de arc sau otel calit.

    Tinand cont de “overweight”, fii atenta la tolonul claparului (portiunea de sus a labei piciorului, unde ai clape) daca este suficient de abrupt pt piciorul tau. In general, clparii cu talon abrupt -pt picioare mai groase- sunt mai inalti (blocheaza o bucata mai mare din tibie) si de aici problema cu inchisul. Incearca sa te uiti si dupa clapari cu spuma sua perna de aer. Te-a putea ajuta.

  62. gabriela on 5 January 2008 11:49 am

    Multumesc pentru raspunsuri.

    Ce fel de schiuri imi recomandati ?

  63. alexosu on 5 January 2008 12:08 pm

    Iti voi recomanda schiuri de dama, pentru ca eu cred ca au rostul lor. Daca ai probleme in gasirea lor, atunci exista si modelele unisex care pot merge ok.
    Plecand de la ce vrei tu de la un schi, optiunile ar fi:
    - Nordica Olympia Victory 154 sau Drive 162.
    - Voelkl Attiva Tierra 156 sau Sol 161
    - Rossi Attraxion III 162 sau I 162
    Toate sunt schiuri solide, cu rigiditate medie. La viteze moderate sunt foarte ok. Ordinea in care le-am scris nu e intamplatoare, chiar asa as incepe sa le caut. Tine-ne la curent cu ce ai gasit.
    In cazul in care nu gasesti nimic din ce am scris aici, caracteristicile pe care ar trebui sa le cauti sunt urmatoarele:
    - latime in zona claparului de 70-75 mm
    - lungime de maxim 165
    - rigiditate medie.

  64. Ionut on 5 January 2008 9:28 pm

    Salutare, si ma bucur si eu ca v-am gasit site-ul (desi cam tarziu ce-i drept, dupa mai bine de o luna in care am cautat informatii despre skiuri pe net).
    V-as ruga sa imi dati niste sfaturi pentru achizitionarea unei perechi de skiuri. Insa pentru inceput, va rog sa ma ajutati sa imi clarific niste aspecte.

    1)vorbiti de skiuri pentru carve ca fiind ceva aparte, pe langa cele de viteza, de slalom etc, insa nu majoritatea skiurilor noi sunt carve (ma refer la profil)? sunt cam confuz relativ la chestia asta.
    2) din cate stiu eu, viraje scurte = radius mic = skiuri de slalom, viraje largi = radius mare = skiuri de viteza, race (din ce am citit pe net). Insa nu stiu daca mi-e clar in minte aspectul vitezei, asociata celor doua tipuri de viraje: viraje scurte = a vira din scurt stanga-dreapta cu o frecventa mare (un astfel de stil nu implica deloc viteza?), iar viraje largi = viraje de pe o latura pe alta a partiei si la viteze mari?
    3)sunteti buni sa mai explicati o data, “babeste”, cum se aleg betele? :)

    Iar acum despre mine, si skiuri. Am 24 de ani, 1.80m, 70 kg. Am mai skiat putin in tinerete, iar in iarna asta m-am decis sa ma reapuc. Am fost 1 zi pe o partie din Cavnic, unde am inchiriat ceva pereche de Atomicuri rosii (nu stiu modelu, ci doar ca avea pe varf un desen asemanator steagurilor cu care se da finishul la curse, in patrate alb-negre), de 1.70, cu care mi s-a parut un pic cam greu sa iau virajele…Apoi am stat o luna la repaus, fortat, ca am cazut cu motoru si mi-am rupt mana:(. Iar acum ca mi-am dat jos ghipsul, am pornit iar la cautari. In general, ma atrage skiatul de placere, pe piste amenajate, facand multe viraje, si nefiind genul kamikaze. De aceea ca stil, ma gandesc sa ma orientez pentru inceput spre a invata sa iau cat mai bine virajele, viraje stranse, viteza mica, ca sa fiu sigur ca stapanesc bine tehnica, si doar pe urma sa ma aventurez si la viteza. Am inteles ca skiurile care se preteaza unui astfel de stil sunt cele de slalom, cu radius relativ mic 12-13-14 m. Mai sunt si altele? Acum mai intervine si aspectul financiar. Daca initial toata lumea m-a sfatuit sa imi iau o pereche de skiuri second, daca tot sunt incepator, cum nu am gasit skiuri folosite doar 1 maxim 2 sezoane (ci vechi de cel putin 4 ani), m-am gandit ca ar fi bine totusi sa imi iau noi. Numai ca nu stiu daca se merita sa dau o caruta de bani pe o pereche noua, in conditiile in care sunt incepator (prin caruta de bani, referindu-ma la niste Fischer Race SC RC4 cu 1100 roni)… Voi ce ziceti (vis-a-vis de marimea investitiei la un incepator)? Ca alternativa aici pe plan local (Cluj-Hervis), au mai ramas pe stoc niste skiuri Atomic SX Drive albastre, de lungime maxima 1.59 (cu radius de 15 m), la 700 roni, si fara inaltatoare, cu legaturile evox 310 prinse direct pe ski, despre care nu prea am gasit info pe net. Ce parere aveti de aceste doua modele/ si mai cu seama, ce alte modele imi mai puteti recomanda (eventual si cu niste preturi aprox)?

    Sper ca nu v-am plictisit , si astept cu nerabdare niste sfaturi. :)

  65. Ionut on 5 January 2008 9:36 pm

    am uitat sa adaug ca la conditie fizica stau de la mediu spre bine, si ca prind repede (pornind de aici, v-as ruga sa luati in considerare la recomandarea skiurilor si nivelul pe care l-as putea atinge pe skiurile respective - in genul niste skiuri pe care dupa un sezon te plictisesti si ai nevoie de altceva, sau te poti da cateva sezoane la rand tot pe aceleasi skiuri).

    P.S. dau niste beri de ne intalnim pe vreo partie, daca aveti rabdare sa imi cititi romanul de mai sus, si sa ma scoateti din ceata :)

  66. alexosu on 6 January 2008 2:24 am

    Salut Ionut. Nu ai de ce sa dai beri, dar nici nu le refuzam la o adica. Pana la urma noua chiar ne place sa vorbim de treburi d-astea legate de radius, rigiditate samd si s-au cam plictisit prietenii de noi.
    Cu schiurile carve treaba e cam asa: da, tot ce se produce in zilele noastre sunt schiuri carve (ma refer la schi alpin, nu la schi fond sau sarituri). Numai ca sunt modele care nu prea te lasa sa le schiezi altfel - un schi de slalom de exemplu, dar sunt si schiuri care sunt mai ingaduitoare. Totusi, eu cel putin, cand ma refer la un carver ma gandesc la un schi facut pentru partie, care nu e de slalom, dar care e facut pentru un schior care se da carve toata ziulica. Rossi Z9 Oversize, de exemplu.
    Da, e corect. Viraje scurte = radius mic, viraje largi = radius mare. Asta nu inseamna ca virajele scurte inseamna neaparat si viteza mica. Asta e ideea cu un schi de slalom - se misca atat de repede si are atat de multa energie in viraj, incat iti da posibilitatea sa ai o viteza destul de ridicata. Evident, nu se compara cu un schi de GS, cu un radius de 20m, pentru ca asta e facut sa mearga mai drept, deci si mai tare. Pana la urma, schiorul decide cu ce viteza merge, si nu schiul.
    Betele se probeaza in felul urmator: iei batul de capatul care intra in zapada si il tii de partea care chiar intra in zapada, pana la stoper (rozeta de plastic). Daca bratul tau face un unghi de 90 de grade, atunci e ok.
    Nu stiu cu ce ai schiat. Atomic foloseste de multi ani modelul de patratele alb-negre. E posibil sa fie un schi mai old-school, care vireaza altfel decat cele din ziele noastre. Depinde si de tine, totusi. Orice schi vireaza pana la urma :).
    Daca 1100 lei sunt o caruta de bani, o sa ai ceva probleme gasind o pereche de schiuri ok cu tot cu legaturi. Oricum, nu lua din Metro.
    Nu prea inteleg ce e cu Atomic SX Drive. Pe site nu apare nimic de genul asta. Si nici prea multe informatii nu am gasit, decat ca sunt destul de ieftine. Nu m-as grabi, totusi.
    Incearca ceva de la Elan. S-ar putea sa iesi mai bine la pret. Gasesti la TopSport in Brasov (0268/477909). Din gama Elan iti recomand Speedwave 8 sau 10 sau Magfire 8. Primele doua sunt cam ce cauti tu, ultimul e mai all-moutain, mai versatil. Orice schi ai lua, nu ar trebui sa depaseasca 170. Sau chiar 165.

  67. Ionut on 6 January 2008 11:54 am

    Si ca tip, in ce categorie intra Elanurile de care zici, Speedwwave si Magfire?
    Dar de Fischer RC4 SC mentionat de mine, ce parere ai?
    La urma urmei, ce tipuri de skiuri crezi ca mi se potrivesc? De slalom, race carve, all-round…? Dar astfel incat sa nu fiu nevoit sa le schimb dupa un sezon, ci sa pot progresa pe ele cateva sezoane la rand.

    Si, nemaitinand cont de pret, poti sa-mi faci si alte recomandari?

    P.S. Am gasit pana la urma un site unde apar SX-urile astea, numai ca informatia mi se pare cam saraca, nu imi dau seama din ce categorie fac parte…
    http://www.ski-andmore.de/_plentyMarkets/Artikelansicht/a-578/ReferrerIDQQ19/

  68. alexosu on 6 January 2008 3:57 pm

    Pai cred ca ti se potrivesc niste schiuri de intermediar. In general eu nu recomand schiuri de race incepatorilor/intermediarilor, desi unii dintre ei s-ar putea simti bine.
    SX Drive sunt niste schiuri de incepator. Dupa dimensiuni si pret cam asta e concluzia mea. Nu le-as lua in calcul.
    Fischer RC4 SC sunt niste schiuri foarte bune, au referinte excelente de multi ani incoace si Fischer se pare ca a gasit o formula foarte buna pentru un carver. S-ar putea sa nu fie o alegere asa rea, pana la urma, pentru ca Race e o idee mai soft decat WorldCup. Din punctul meu de vedere, insa, un schi ca asta e o alegere perfecta cand partia e “sosea”. Ori conditiile astea sunt mai greu de gasit la noi si asta inseamna ca vei munci mai mult, ca incepator. Dar te pot trage dupa ele, asta da.
    Elanurile de care ziceam sunt carvere destul de prietenoase. Magfire e putin mai “plinutz”, asta inseamna ca e mai versatil. Un fel de all-moutain timid.
    Daca nu tinem cont de pret, recomandarile sunt foarte multe. Volkl AC2, Rossi Zenith Z5 sau Z9, Nordica Speedmachine Mach2 sau 3, Fischer RC4 Progressor (asta ar fi o varianta putin mai lata la SC) si lista poate continua.

  69. Ionut on 6 January 2008 4:51 pm

    Mersi tare mult de sfaturi, alexosu.

    O sa studiez si celelalte modele de care ai zis, desi s-ar putea sa ma orientez spre elanuri, ca astea am mai mari sanse sa le gasesc aici in cluj. O lungime de 1.60 a skiului e ok, in conditiile in care eu am 1.80? Ziceai sa nu imi iau mai lungi de 1.65, dar care ar fi si limita inferioara? Si avand gama aceasta de lungimi in minte, care e comportamentul skiului, la extremitatile gamei?

    Ce fel de skiuri sunt acestea, in termeni de rigiditate, grad de torsionare, si cum se comporta pe pista?
    Care ar fi diferenta intre Speedwave 8 si Speedwave 10, si care crezi ca mi-ar fi mai potrivit?

    Si inca o ultima intrebare: crezi ca fiind Elanuri (si nu Atomic, Rossignol sau alte branduri mai cunoscute), voi avea probleme mai mari in viitor daca voi vrea sa le vand?

  70. alexosu on 6 January 2008 5:22 pm

    Nu exista limita inferioara. Doar sa fie in jur de 165. Nu inteleg intrebarea cu “extremitatile gamei”.
    Sunt schiuri cu un flex mediu. Nu stiu cum se comporta pe pista, pentru ca schiul are nevoie de schior ca sa se comporte. Cu alte cuvinte, cel putin in faza in care esti tu acum, s-ar putea sa nu faci diferenta intre 8 si 10. Ar fi bine daca ai putea sa le testezi, pentru ca nu stiu care ti s-ar potrivi mai bine.
    Apropo de torsionare, Elan se lauda cu o tehnologie lansata sezonul trecut: WaveFlex - care apare pe seria Speedwave. Ei zic ca asa poti sa iei viraje scurte si lungi la fel de usor cu acelasi schi, din cauza modului in care se torsioneaza. Techtalk, pentru mai multe detalii baga un ochi aici http://elanskis.com/pcc.asp?xpath=&xpathid=&xpathid2=&xpathid3=&lang=eng.
    Diferenta majora dintre 8 si 10 vine din rigiditate. !0 are in plus fata de 8 un strat de lithium, metal usor si rezistent la schimbarile de temperatura.
    De ce sa le vinzi? Pastreaza-le, fa o colectie frumoasa, pastreaza-ti optiunile deschise :). Urmatorul schi poate fi alt gen, nu?

  71. Ionut on 6 January 2008 6:11 pm

    Am inteles.

    Prin extremitatile gamei, ma refeream la o lungime minima, care sa fie totusi ok, tinand cont de inaltimea mea. Si de comportament, la lungimea minima, respectiv la cea maxima (asta mi-ai spus-o, 1.65, insa pe cea minima nu) parca stiam ca era ceva legat de viteza (la o lungime mica nu ai stabilitate la viteze mari insa poti lua viraje mai stranse, iar la lungimi mari, viceversa. Voiam o mica detaliere pe subiectul asta :)

    Iar cat despre diferenta intre 8 si 10, te intrebam asta pentru ca citisem undeva ca daca vrei un ski pe care sa poti progresa mult, ar fi bine sa nu-ti iei chiar cel de la baza gamei (in cazul nostru speedwave 8), ci unul mai de pe la mijloc (10 sau 12). Exista vreun adevar in treaba asta?

    Si revenind iarasi la lungime, ziceai sa fie ceva in jur de 1.65, insa Speedwave-urile vin in lungimi de 1.52, 1.60 si 1.68…. So, which one…? 1.60 sau 1.68?

  72. alexosu on 6 January 2008 6:28 pm

    Treaba cu viteza e cam asa: schiurile de slalom au radius mic si lungime mica, cele de DH exact invers. Asta nu inseamna ca daca iei un schi de slalom mai lung si, implicit, cu radius mai mare, te vei da mai tare, ci mai greu. Intelegi? Ideea e sa iei un schi pentru ce a fost el facut si sa il potrivesti cu nevoile tale.
    Da, asa e cu schiurile pe care poti progresa. Si eu tind sa recomand ceva mai destept, in ideea ca aproape oricine vrea sa se dea mai bine.
    Dar gama Speedwave nu este una pentru incepatori 100%. La Elan gama Flow se ocupa de schiorii astia. Deci oricum te uiti intr-o gama destul de desteapta. 8-ul e cel mai safe, 10-le e mai motivant. Nu cred ca ar fi prea mult, daca ai de gand sa te tii de sportul asta si daca prinzi repede. 12 sau 14 deja sunt modele foarte pretentioase.
    Referitor la lungime, sa zicem ca 8-ul ar fi bun in varianta 168, iar 10-le mai degraba in 160. Repet, cel mai bine ar fi daca ai putea sa le testezi.

  73. george on 6 January 2008 8:01 pm

    Ati putea explica, va rog, diferentele dintre Atomicurile GS 12pb, SL 12, SX 12? Intentionez sa-mi cumpar un model din gama asta dar nu sunt foarte hotarat ce sa aleg.

  74. Ionut on 6 January 2008 8:36 pm

    ok, gata cu intrebarile. mersi tare mult te sfaturi, m-ai ajutat foarte mult.
    si tine-ti-o tot asa, ca tare mult bine faceti :)

    sigur va fi 8-le sau 10-le. Insa poate mai degraba 8-ul, ca e ultima pereche aici in cluj, la 1.68, si la un pret f bun, doar 900 ron. Pentru 10, ar trebui sa dau un telefon la Brasov sa ma interesez. O sa vad.

    Mersi inca o data :)

  75. alexosu on 6 January 2008 10:11 pm

    @ionut: n-ai pentru ce. Daca poti sa testezi, go. Daca nu, ia Speedwave10 si pune-te pe invatat :).

    @george
    Diferente sunt multe si destul de mari. Cele 3 modele sunt 3 variante diferite de a merge in forta: GS-ul inseamna viraje largi, viteza foarte mare pentru ca e vorba de un schi cu mult metal in el, SL-ul e cam la fel, doar ca virajele sunt scurte, dar forta pe care trebuie sa o pui in schi e tot mare. SX12 e si el destul de hardcore, undeva intre cele doua ca radius. E mai apropiat de GS, de care il separa cativa mm ca dimensiuni. In ceea ce priveste radius-ul, e mai aproiat de GS decat de SL. Asta inseamna ca e ceva mai versatil, ca tipuri de zapada. Oricum, toate 3 cer tehnica foarte buna si forma fizica pe masura. Cer destul de mult de la schior, ca sa ofere multe: rebound, control chiar si in conditii de gheata, stabilitate.
    Zi-mi mai multe despre tine, mai bine.

  76. Ionut on 7 January 2008 2:29 pm

    @alexosu, inca o intrebare.

    intre Elan Speedwave 8 si Salomon XWing 4, care zici ca ar fi mai OK? Ca multi prieteni cand au auzit ca imi iau Elan, mi-au zis nu-s de treaba. Din punctu asta de vedere, Salomon e un nume mai titrat, XWing 4-ul asta fiind un all-mountain cica, cam cu aceleasi dimensiuni ca Speedwave 8. Ce zici…?

  77. alexosu on 7 January 2008 2:48 pm

    Oh, prietenii astia :). Elan e unul dintre cei mai underrated producatori ever, desi e unul dintre cei mai seriosi si lucreaza cu nume uriase (Ingemar Stenmark, Glen Plake) si asta nu de azi-ieri, ci din anii 60.
    Nu zic, Salomon e de asemenea un nume mare, dar in ultimii ani a mers mai mult in jos. Din toata gama XWing, singurele modele care mertia ceva atentie sunt Sandstorm si Fury. Dar si astea au destule hibe - dimensiuni de offpiste, comportament de on-piste… nici cal, nici magar.
    Intre cele doua modele nu se poate face o comparatie: Elanul e un carver destul de destept, XW4 e un all-round-er mai tantalau. Eventual ai putea sa compari cu ceva din seria Corssmax, dar eu as alege tot Elan.

  78. Ionut on 7 January 2008 3:59 pm

    ok, inteleg.

    cred ca o sa fie pana la urma Speedwave 8 de 1.68, ca e ultimul aici in cluj, si nu prea am cand sa ajung pana la brasov, unde ar fi si modelul 10.
    Sper sa fie ok si 8-ul asta :)

  79. alexosu on 7 January 2008 4:31 pm

    Cat costa? Sunt doar curios.

  80. Ionut on 7 January 2008 4:50 pm

    in mod normal sunt 1050 ron, da e ceva reducere la toate articolele, asa ca ajunge la 900 ron.
    in brasov, mi s-a spus ca speedwave 8 e 1182, iar 10 e 1339 ron.

  81. alexosu on 7 January 2008 5:03 pm

    Merci. Mi se pare un pret foarte decent.

  82. dana on 7 January 2008 5:52 pm

    salutare

    super site!! sunt ff incantata de ce citesc!!
    alexosule esti incredibil cu cata rabdare (si nu numai) le raspunzi tuturor :))
    asa k vin si eu cu o serie de intrebari!

    mai intai am 1,75 m, nr. 36 la clapar (nu stiu daca are vreo importanta), 56- 57 kg, cond fizica f buna si ff mult entuziasm :))
    imi place mult sa schiez dar din pacate inca din prima clipa cand mi-am pus
    schiuri in picioare am fost numai cu prieteni care se dadeau ff bine. Evident, m-au dus din start pe partii de la medii in sus (de pilda, a doua oara in viata de pus schiuri in picioare am fost urcata sus pe sorica!! - am crezut ca vor sa ma omoare, dar m-am ambitionat sa cobor pe schiuri pana jos) si este lesne de inteles cate cazaturi am putut sa iau, mai ales ca am schiat si cu schiuri de imprumut clasice ( mostenire de la meseriasii mei prieteni). asa m-am pricopsit cu tot felul de entorse la genunchi si chiar glezne!!! (mie mi-a reusit faza cu rasucitul gleznei in clapar!!)

    de anul asta insa am fost singura la schi!!!!
    mi-am luat claparii mei proprii si personali rossignol xena noi ( pe care abia am reusit sa-i strang la inceput) iar schiuri mi-am cumparat, de capul meu, second hand de la snow-ul din sinaia.
    treaba este ca nu stiu daca schiurile nou achizitionate sunt sau nu bune pentru mine pentru ca nu stiu ce inseamna toate cifrele si literele alea de pe acolo :)))

    este vorba de niste carve fischer S220 LX, airflex, A604 110-70-98??!!! dreak stie ce-s astea si R 14 ( despre asta am inteles din explicatiile lui alexosu) si 1,50m lungime.

    ideea este ca m-am simtit ff bine pe ele si n-am cazzut decat de vreo doua ori, cand deja incepusem sa ma cred mare schioare si nu m-am mai concentrat asa bine!
    apropo sunt incepatoare dar vreau sa progresez repede, fara sa dau bani la monitori!!! am luat lectii din filmuletele de pe youtube :))

    intrebarea este: dupa parerea voastra ma vor ajuta schiurile astea, de care v-am zis mai sus, sa progresez repede?? sau am nevoie de schiuri cu alta lungime si (sau) alte coordonate!!???
    si ce naiba inseamna codurile ale de pe schiuri???

    ce pot sa va mai zic este ca nu m-am dat niciodata pe o partie usoara! (asta nu pentru ca as fi vreo meseriasa, retineti!!!) cele mai usoare pe care am coborat au fost drumul rosu din poiana si drumul de vara din sinaia de la cota 2000 la 1400, dar mie mi s-au parut ff incomode pt ca sunt ff inguste!! :(

    ultima data, acum vreo doua saptamani inainte de sarbatori, mi-a placut mult la predeal pe cocosului, pt ca zapada era super misto, si pe clabucet, chiar daca avea cateva portiuni cu gheta si la un mom dat pietre la suprafata ( desi era zapada destula)

    nu mai stiu ce sa va zic asa ca astept raspunsurile voastre
    mercic mult!

  83. cuc vlad on 7 January 2008 6:13 pm

    bun…ai intrebat ce schiuri ma intereseaza.pai,eu zic ca de partie,din moment ce parc pt schiuri nu am prin zona(patriile din zona mea sunt cea de la ariesheni shi cea de la stana de vale).cand am postat comentu anterior nu puseszem schiuri in picioare,dar acum,de 3 zile am fost la partia din ariesheni shi m-am dat pt prima data:D.eu zic ca am prins cate cw repejor adica am picat de 2 ori pana am luat virajele cum trebuie,si probabil o consideri o prostie da nu m-am putut abtzine shi m-am dat tot din varfu partiei din momentu in care am putut simtzi bine schiurile:)(n-am dat in nimeni si nici n-am picat):))).schiurile,dupa lughime erau pt viteva ,adica imi erai pana la nas.erau marca Rossignol.cam atat,nu stiuc e model erau:)))erau albe cu albastru verzui shi roz:))

  84. alexosu on 7 January 2008 6:32 pm

    Buna Dana,
    Ma bucur ca iti place ce citesti, cam asta e si ideea :). Da, rabdarea ma carcaterizeaza.
    Nu pari sa ai probleme majore cu schiurile pe care le ai acum. Codurile alea de pe schiuri zic asa: ca si schiuri Fischer, ca modelul e S220 LX, ca sunt facute si cu un material plastic care se cheama airflex si ca dimensiunile sunt 110-70-98mm (varf, talie, coada). Stiu despre ce schi e vorba. Ce sa zic, nu e un mare schi :). Dar, pe de alta parte, nici nu cred ca ai dat prea multi bani pe el.
    Acum, daca iti place schiul si iti e ok, nu are sens sa il schimbi. In momentul in care il vei depasi, iti vei da seama ca e o problema. Daca totusi insisti sa schimbi schiul, sunt multe optiuni. Cred ca am scris mai sus ceva despre schiurile de dama. Asa cum tot zic, eu tind sa recomand schiuri putin peste nivelul schiorului, in speranta ca majoritatea vrea sa progresam.
    Asa ca sunt multe recomandari. Rossignol Passion II, III si Attraxtion I, Roxy Swell (foarte aproape de Rossi Passion III) sau Roxy Bliss, Volkl Attiva Viento sau Sol, Nordica Olympia Fox sau Mint, Elan My Space sau Mag Space.
    Ideea ar fi ca schiul sa nu fie mai mare de 160 cm. In jur de 155 e foarte ok.
    Dar cred ca ti-ar prinde bine ceva cursuri cu un monitor si cred ca ai putea sa incerci si partii usoare ca sa faci toate miscarile corect. Pe o partie medie sau grea sunt destul de sigur ca e mai mult vorba de “supravieturire” decat de schiat.
    Cocosul din Predeal e o partie buna pentru incepatori. La fel si Valea Soarelui din Sinaia (varianta din dreapta, cum te uiti de la telescaun catre cabana).

  85. Ionut on 7 January 2008 6:35 pm

    ei @alexosu, ce merci??? eu sunt cel care iti multumeste!!! :)

    sa vezi inca o chestie ce mi-a zis-o un prieten, cand a aflat ca imi iau skiuri noi: ca mai bine mi-as lua second, pt ca la starea in care sunt partiile la noi, de prind o piatra si imi zgariu acele skiuri noi, o sa ma zgariu si eu pe creier dupa aia. Desi parca, daca stau bine sa ma gandesc, tot skiuri noi mi-as lua.

    deci ce zici de asta?

  86. dana on 7 January 2008 7:37 pm

    mercic mult de sfaturi alexosu!! (inca nu-mi revin din uimire cu cata promptitudine si cat de detaliat le poti raspunde tuturor!!!)

    cred ca pana la urma o sa imi iau si un monitor, macar sa-mi spuna unde si ce gresesc.

    partea proasta este ca partiile usoare ma cam plictisesc si imi vine tot timpul sa ma dau pe alea medii de genul sulinar sau clabucet!!! deja valea sorelui sau cocosul mi se par usoare.

    aaaaa!!
    am uitat sa intreb, are vreo importanta ca am legaturi marker pe fischer-urile SH nou achizitionate??

  87. alexosu on 7 January 2008 8:57 pm

    @ionut
    Discutia asta e ca si cu masinile. Genul “tot mai buna e o Dacie pe drumurile noastre”. E cam aberant. Un schi nou si bun ramane un schi nou si bun pe orice partie. However, daca sunt pietre mai bine inchiriezi :D. Eu prefer sa nu ma dau. In general tin si la schiurile vechi pe care le am in colectie si nici pe alea nu le-as lua cand sunt pietre.
    In plus poti sa iti rupi schiurile in pietre la fel de usor si in Austria. Asa ca, bottom line, daca poti ia-ti schiuri noi.

    @vlad
    Nu iti trebuie parc pentru schiuri de parc. Iti faci matale un kicker, gasesti o bara pe care sa faci un slide, na… intelegi tu. Dar probabil ca mai bine incepi cu ceva mai conventional, doar ca ma legasem de celelalte sporturi pe care le practici.
    Daca zici ca ai prins asa repede, conditie fizica buna, tanar, curajos etc hai sa trecem si la recomandari. Mergem pe 2 clase diferite. Prima - carvere onpiste, a doua - all-mountain (in speranta ca vei vrea sa evadezi putin din conventionalul partiei - pentru mine acolo incepe distractia cu adevarat)
    Intai carverele on-piste:Voelkl Tiger Twenty (mai pe relaxare) sau Voelkl CrossTiger Titanium (mai hardcore) Rossi Zenith Z5 sau Z9, Elan Speedwave 8 sau 10, Fischer Progressor si lista mai curge daca vrei. Aici schiul ar fi bine sa fie in jur de 165.
    All-mountain: Voelkl AC20 sau 30, Rossi Bandit B74 sau B78, Elan Magfire 10 sau 12, Fischer AMC 76, 79 sau RedHeat sau CoolHeat, Nordica Hot Rod Eliminator, Modified sau Nitrous. Oricare in zona 170-175. Sigur nu mai mare.
    Pentru fiecare marca, modelele sunt in ordine crescatoare, ca nivel la care ar trebui sa fii. Oricum, ar fi bine sa faci cateva ore cu un monitor bun.

    @dana
    Promptitudinea e relativa. Raspund ori de cate ori intru pe site si am cui, doar ca intru destul de des :). Iar detalierea tine de logoreea pe care o am cand vine vorba de schi in general si de echipament in particular.
    Partiile usoare au rostul lor. Poti sa inveti miscarile corecte pe care sa le aplici pe partii mai grele si in diferite tipuri de zapada. Asa ca nu fugi de ele, foloseste-le. In plus mie uneori mi se pare distractiv sa fac o tura pe Valea Soarelui.
    Legaturile, daca sunt reglate ok, nu au mare importanta in stadiul in care esti tu acum. Mai incolo poate fi o discutie. O sa si scriu candva un articol mai detaliat despre legaturi.
    Tine-ne la curent cu evolutia ta in materie de schi.

  88. cuc vlad on 7 January 2008 10:03 pm

    bun…schiurile all mountain imi fac cu ochiul….shi avand in vedere ca-s incepator is ok shi tiopul ala de schiuri?:D.eventual o marca mai hardcore:D……dak mi le cumpar,le cumpar in vara,din austria sau ungaria,pana atunci imi inchiriez….nu ca n-ash vrea tot ce se poate in mementu asta,da trebuie sa vad cat costa shi la cate jobui trebe sa ma angajez:|

  89. cuc vlad on 7 January 2008 10:15 pm

    omg….abia acum m-am uitata pe net la unele modele:|.se pare ca o sa imi trebuiasca multe joburi:|poate prea multe.cel mai probabil o sa studiez fiecare model in parte,sa-mi dau seama ce imi trebuie,shi o sa caut unele marci ce le pot gasi ai ushor….shi directzai seconduri in austria:|…ca am auzit ca acolo shi schiurile noi is mai ieftine shi seconduri gasesti ce vrei:|.ms pt afaturi…e ce-mi trebuie ca sa pornesc in cautarea perechii potrivite:D.multa bafta si tot s-o tzinetzi tot asha cu situ:D ca e ft tare…sincer:D.noroc:D

  90. alexosu on 7 January 2008 10:34 pm

    Iti recomand si tie Elan. Au un raport pret/calitate excelent. Uita-te putin mai sus la discutia cu Ionut.

  91. azurica on 8 January 2008 12:11 am

    salut! super chestiile de pe site, dar mai rau sunt in ceata dupa vreo 2 ore de surf!
    Pe scurt povestea mea: de vreo 2 saptamani am descoperit schiul, am vreo 15 ore la activ cu monitor si alte 10 de capul meu; cea mai mare performanta (ametitoare pt mine) a fost sa cobor de pe cazacu cu viteza melcului si in viraje largi - concluzie, nivel habarnist incepator, da ambitios. Ma gandesc sa investesc ceva bani in echipament (mediu nu prea multi, ca dupa aia arat ca un alien pe partie si oricum am cheltuit destul pe alte prostii). Ce-mi recomandati?
    Eu: 36 ani/1.76m/75kg
    Ea: 36 ani/1.60/54kg
    P.S. - care-i tb cu carver-ul ca mi-am iesit din minti citindind despre el si neintelegand nimic (cu radiusul m-am lamurit - multumesc pt definitia gasita)
    merci anicipat pt raspunsuri.

  92. alexosu on 8 January 2008 12:22 am

    Cu carve-ul treaba e mai simpla decat pare: a schia carve inseamna ca fiecare viraj sa fie facut prin alunecarea paralela a schiurilor, cu greutatea distribuita egal pe ambele picioare. Asta spre deosebire de stiul vechi de schi, cand virajul se lua prin derapare, cu greutatea pe piciorul din exteriorul virajului. Uita-te pe postul despre radius. Ce face personajul din film e carving pur.
    15 ore cu monitor ar trebui sa insemne mai mult decat viteza melcului pe Cazacu. Din cate stiu sunt cam putini monitori buni in Azuga, asa ca poate ar fi o idee sa incercati amandoi si alta statiune, cu alt monitor.
    Esti sigur ca vrei sa investesti acum in schiuri? Mai bine luati-va intai clapari si inchiriati schiuri. In Predeal, Sinaia si Poiana sunt multe centre de inchirieri cu schiuri foarte decente - alegeti unele in stare cat mai buna si nu mai lungi de 165 pentru tine si 150 pentru ea. Daca ai gasi 140 ar fi si mai bine.
    O pereche de clapari ok sunt in jur de 500 lei. O pereche de schiuri ok (cu legatura) incepe pe la 700 lei pentru ea si 900 lei pentru tine. Cel putin.

  93. Ionut on 8 January 2008 12:22 pm

    newsflash: I-am sunat pe cei de la magazin sa imi retina Speedwave-urile 8, si mi-au spus ca au un mic defect din fabricatie: la unu din skiuri, ii lipseste plasticul/tija gradata de la legatura, pe care vezi cat de mult reglezi legatura. Ei zic ca nu afecteaza functionalitatea skiului, si ca poti face reglarile, folosind ca model un clapar pentru care s-a reglat in prealabil cealalta legatura.
    Le-am zis ca in cazul asta, pe langa reducerea existenta, ce le faceau sa ajunga la 900 ron, sa imi mai faca o reducere suplimentara. Insa nu au vrut, pt ca cica ei nici nu au voie sa vanda articolele cu defecte din fabricatie. Insa o pot face, daca clientul cere in mod deosebit.

    Ce zici, alex? Sa le iau, sau sa mai astept? Oricum, pretul le face un chilipir.

  94. alexosu on 8 January 2008 12:55 pm

    Nu afecteaza functionalitatea, asa e. Poti sa le iei, daca asta e singura problema.

  95. alexosu on 8 January 2008 12:58 pm

    Anunt important: va rog ca eventualele probleme legate de echipament se le supuneti discutiei pe http://www.skiforum.ro. Acolo avem un cadru mult mai ok pentru discutii de genul asta.

    Multumesc.

  96. dana on 8 January 2008 1:05 pm

    salutare din nou

    @alexosu, acu ca am descoperit site-ul asta, si m-au dat pe spate sfaturile super k si la obiect pe care le dai tuturor, sa te tii intrebari-stres de la mine!! :)) - si inca nici n-am mai iesit pe partie dupa ultimile povesti citite pe aici!!! :))

    Si acum:

    1. nu sunt lamurita cand o sa stiu ca trebuie sa-mi iau schiuri mai smechere (nici nu m-am mai dat de vreo doua saptamani si ma gandesc deja la schiuri mai performante ::)), of asta sunt!!!)

    2. mi-a zis un pretin ca ar fi fost mai bine sa-mi iau schiuri de 1,40 m !!?? ( reamintesc am 1,75 m) cica asa as invata mai usor??!! asa e?? (pana acum m-am dat pe drepte de 1,70 m si am reusit sa cad in cele mai nastrusnice pozitii, si pe carve de 1,60 m cu care a fost k, dar parca m-am simtit mai smechera pe alea de 1,50 m pe care mi le-am si cumparat pana la urma!)

    3. ce importanta are cat sunt schiurile de late la mijloc unde se prinde legatura?? cum iti influenteaza modul de a schia?? (daca il influenteaza!) care dimensiune, in afara de lungime, sau caracteristica este mai importanta?? (ca citesc discutiile voastre despre tot felul de tipuri de schiuri, aceeasi marca sau diferite, ca ultima fraiera :((. macar “basicul” sa-l prind).

  97. alb_ca_zapada on 8 January 2008 1:11 pm

    doamna dana, va rugam, il gasiti pe domnul alexos si pe skiforum.ro… exista acolo un loc special amenajat denumit “discutii generale despre echiament”… faceti un topic nou sau va folositi de cel special creat “Sint incepator. Ce schiuri imi iau”

    multumim.

    ps: va recoman sa luati cu copy/paste intrebarile de mai sus pt a avea o baza de discutie reala.

  98. dana on 8 January 2008 2:05 pm

    ??!!!
    deci povestim in continuare aici sau pe skiforum.ro??!!!

    sincer…. acolo e cam pustiu!!!

  99. alexosu on 8 January 2008 2:23 pm

    Discutiile de genul asta se muta pe forum. Nu e pustiu, e liniste :).

  100. alb_ca_zapada on 8 January 2008 2:27 pm


    Anunt important:

    Va rog ca eventualele probleme legate de echipament se le supuneti discutiei pe http://www.skiforum.ro. Acolo avem un cadru mult mai ok pentru discutii de genul asta.
    Forumul indicat ar fi Discutii generale despre Echipament unde puteti posta intr-un topic deja existent sau crea unul nou in fuctie de ce anume aveti de intrebat/comunicat.

    Multumim
    Echipa derdelus.ro

  101. azurica on 8 January 2008 8:04 pm

    alexosu, multumesc pentru sfaturi. O sa tin cont de ele.

  102. manuel on 14 January 2008 5:25 pm

    fratilooooor m am intors
    merci mult de sfaturile din decembrie

    m am dat pe actys 200 1,70 / 75 / 17 shi au fost geniale

    va recomand MARMOLADA ITALIA in cazul in care nu ati fost inca
    super partii super infrastructura
    in 10 zile nu am pootut sa ma dau pe toate partiile de acolo
    e monotona viatza de dupa ski . mnu prea se intampla nimic prin statziunile alea insa dupa 5 ore de ski zilnic nu prea tzi mai arde de disco club berceni sau altfel de galagii
    vin fiert zapada ski shi somn !!!

    respekt !!!

  103. vlad alex on 15 January 2008 12:58 am

    Ajutati-ma si pe mine va rog cu niste sfaturi, n-am schiat niciodata si tare mi-as dori sa invat si pentru asta am inceput cu achizitionarea echipamentului, mi-am luat clapari nordica b7 (ce parere aveti despre ei?) si care ar fi cele mai potrivite schiuri pentru incepatori dintre urmatoarele:
    BLIZZARD XC6.8 +M900
    ELAN BLUE MAGIC ELW9.0
    ATOMIOC SX DRIVE +EVOX310
    BLIZZARD ICELANDER+900

  104. alexosu on 15 January 2008 12:41 pm

    Anunt important:

    Va rog ca eventualele probleme legate de echipament se le supuneti discutiei pe http://www.skiforum.ro. Acolo avem un cadru mult mai ok pentru discutii de genul asta.
    Forumul indicat ar fi Discutii generale despre Echipament unde puteti posta intr-un topic deja existent sau crea unul nou in fuctie de ce anume aveti de intrebat/comunicat.

    Multumim
    Echipa derdelus.ro

  105. irina on 18 January 2008 4:15 pm

    helau!
    sunt si eu incepatoare in ale schiatului si am un echipament destul de invechit si rigid : schiuri dynastar,175 cm,legaturi tyrolia–imi solicita foarte mult genunchii la viraje ,iar claparii sunt rossignol cu o singura clapa si imi cam lasa vanatai.
    ma puteti ajuta cu niste recomandari?
    am 22 de ani, 168cm inaltime si 50 kg.
    ce schiuri mi-ar trebui am aflat din replicile de mai sus : rossignol passion II , III sau attraxtion I ; nordica olympia fox,mint ; elan mag spice..
    dar nu stiu spre ce clapari sa am orientez (din experienta cu cei pe care ii am degeaba ma simt bine in ei cand ii probez ca dupa 3-4 ture de partie alta e situatia).
    merci

  106. alexosu on 18 January 2008 4:19 pm

    Pai cam asa e cu schiurile. Alea sunt modele ok. Ca lungime, cred ca ar fi foarte bune in jur de 150, dar nu mai mari.
    Despre clapari nu prea stiu ce sa iti recomand. Oricum, schimba-i pe cei pe care ii ai. Aia cu o singura clapa la spate sunt foarte prosti, in general.

  107. irina on 18 January 2008 4:28 pm

    multumesc..si inca o intrebare..cam ce lungime ar trebui sa aiba betele?:)

  108. alexosu on 18 January 2008 4:37 pm

    Sigur am mai spus pe aici pe undeva cum se probeaza betele. Dar zic din nou: iei batul de partea de jos si il tii de de ceea ce acum devine partea de sub stopper. Acum bratul tau ar trebui sa faca 90 de grade.
    Totusi, sunt persoane care prefera bete mai lungi sau mai scurte.

  109. alb_ca_zapada on 18 January 2008 5:13 pm


    @irina & all
    va rog mult puneti intrebari despre echipament in sectiunea specializata de pe skiforum.ro… mai exact, aici:

    http://skiforum.ro/viewforum.php?f=6

    multumesc,
    echipa derdelus.ro

  110. livia on 14 February 2008 10:23 pm

    salut!ma bucur foarte tare sa vad ca exista pagina asta ,pentru ca am mare nevoie de un sfat.
    am 19 ani,1.65 m inaltime,53 kg si anul asta am schiat pt prima data.pregatirea mea fizica e destul de buna,nu am probleme cu asta.problema mea sunt schiurile.primele pe care m am dat le am imprumutat,nu stiu exact ce model sau marca erau.apoi m am mai dat de cateva ori cu alte schiuri ,foarte vechi ,despre care si tipul de la telescaun a spus ca sunt groaznice:)
    eu as vrea sa stiu cam ce dimensiuni ar trebui sa aiba schiurile pe care in mod sigur mi le voi cumpara.nu vreau sa ma duc la magazin si sa las toata responsabilitatea asta vanzatorului(sunt din sibiu si aici nu am prea multe magazine de unde pot sa aleg,si nici pe cineva cu un sfat avizat)
    tin sa mai mentionez ca pentru inceput vreau doar sa invat sa ma dau cat mai bine.pe partie.
    multumesc anticipat.

  111. alexosu on 15 February 2008 9:43 am

    @livia & all
    va rog mult puneti intrebari despre echipament in sectiunea specializata de pe skiforum.ro… mai exact, aici:

    http://skiforum.ro/viewforum.php?f=6

    multumesc,
    echipa derdelus.ro

  112. Me IDL on 15 March 2008 9:47 pm

    Am si eu 2 intrebari :

    1. Ce schiuri sa imi iau ?
    2. De unde sa le iau ?

  113. alexB on 15 March 2008 10:35 pm

    nu m-am putut inregistra pe forum asa ca intreb tot aici:)
    ce parere ai sau ce stii despre atomic supercross sx7?
    mi-am gasit o pereche second hand la 600 ron si vreau sa stiu dc a meritat afacerea. thx

  114. cosmin on 16 March 2008 7:47 am

    @me IDL, alexB:

    va rog mult puneti intrebari despre echipament in sectiunea specializata de pe skiforum.ro… mai exact, aici:

    http://skiforum.ro/viewforum.php?f=6

    multumesc,
    echipa derdelus.ro

  115. Serban on 17 July 2008 2:39 pm

    eu schiez de foarte mult timp si totusi nu stiu ce schiuri sa-mi iau poate ma puteti ajuta…de schiat schiez f bine zic eu,dar ma intereseaza schiuri numai de viteza si in special d la volkl

  116. alexosu on 18 July 2008 10:09 am

    Salut Serban,

    In curand va aparea pe derdelus o scurta trecere in revista a celor mai interesante modele din sezonul 08/09. Vom face si niste recomandari la modul orientativ, asa.

  117. Monica on 11 August 2008 2:04 pm

    Buna Alex,

    Profit ca e vara si nu esti foarte ocupat cu alte persoane raspunzand la intrebari despre echipament de ski, ca sa te rog eu sa-mi faci o recomandare:)

    Am invatat sa skiez numai iarna trecuta. Nu m-am gandit niciodata ca o sa fac treaba asta, m-am apucat de musai ca de voie buna ….dar ce pot zice e ca mi-a schimbat perceptia asupra anotimpului iarna…Unde pana anul trecut iarna era pentru mine un timp rece bun numai pentru colinde si craciun….de iarna trecuta vad altfel lucrurile. Abia asteptam sfarsitul de saptamana sau o zi furata pentru ski. Alta viata…alt suflu …alta lume…altfel trece vremea. E minunat.

    La ora asta am echipament second skiuri si clapari (doar bete noi :P) de care vreau sa scap si sa imi iau ceva nou potrivit pentru mine. Skiez de placere linistit fara pretentii am f multe de invatat asa ca te rog recomanda mi ceva simplu si bun pentru o femeie:

    32 de ani
    52 kg/168cm
    conditie fizica bunicica

    Ma gandesc la un ski de dama usurel si moale pentru incepatori.

    Iti multumesc anticipat si sa auzim de bine!

    Monica

  118. alexosu on 21 August 2008 5:29 pm

    Buna Monica,
    Mai ai putina rabdare. Inca studiez noua gama de schiuri ce va aparea in magazine iarna asta. Vor fi o serie de articole despre subiectul asta curand.
    Pentru discutii mai generale sau mai aplicate si pentru recomandari ne vom intoarce pe forum.

  119. cristina on 24 September 2008 10:36 am

    Buna Alex,
    Scriu si eu cu niste intrebari….. Am incercat pe skiforum, nu merge pagina de inregistrare….
    Am 32 de ani, 1.62 inaltime, 44 kg, fara conditie fizica; sotul meu are 34 de ani, 1.90 inaltime, 87 kg, tot fara conditie fizica. Pana acum iarna nu prea mergeam pe nicaieri, insa acum avem un bebe mic si ne gandim ca in anii ce vin va fi foarte bine sa-l scoatem iarna la schi, patinaj, etc. Ideea e ca pentru asta nu ar strica sa incercam sa invatam si noi ceva…. Amandoi am schiat o data-de 2 ori cand eram copii, adica acum suntem practic la nivel 0.
    Ca urmare, te-as ruga sa ne dai niste sfaturi pentru alegerea unui echipament potrivit (clapari, schiuri, etc). Si inca ceva: in zona Cheia (avem o casuta de vacanta pe langa Valeni) este vreo partie practicabila?
    Multumesc anticipat,
    Cristina.

  120. alexosu on 24 September 2008 10:45 am

    Buna Cristina, si bine ai venit pe derdelus.ro.
    Din cate stiu in Cheia se construieste o partie. S-au facut ceva defrisari. Nu stiu cand va fi gata. Cred ca cel mai la indemana v-ar fi Poiana Brasov. Si Valea Prahovei, de fapt.
    Avand in vedere ca nu stati bine la conditia fizica, poate ar fi o idee sa incepeti de acum pregatirile. Mergeti la sala. E bine in principiu sa faceti asta, dar cu atat mai bine daca vreti sa va apucati de schi. Dupa cum poate ai citit pe site, schiul e un sport care iti poate pune probleme de sanatate daca conditia fizica nu e tocmai buna.
    Incepeti cu un monitor. Amandoi. O saptamana cu un monitor bun va pune pe picioare cu siguranta.
    Incepeti cu clapari. In principiu orice clapari sunt buni pentru inceput, dar ii recomand pe cei in 4 clape. Incepeti cu ceva mai ieftin, pentru ca va vor menaja picioarele. Nu aveti nevoie de clapari rigizi.
    Despre schiuri va recomand sa inchiriati, pentru inceput. In Poiana, Predeal si Sinaia sunt ceva centre de inchiriat in care veti gasi schiuri acceptabile. Vedeti doar sa fie intregi - talpa, canturi. Pentru tine ar fi bune niste schiuri de 150, pentru sotul tau ceva in jur de 170.
    Daca va place sportul va puteti gandi la cumparare. Despre colectia de anul asta vor urma cat de curand niste articole cu recomandari.

  121. cristina on 24 September 2008 11:30 am

    Alex, multumesc mult pentru raspunsuri, am sa tin cont de ele.
    In cazul asta…….ramane sa asteptam iarna, sa mai citim intre timp ce mai scrieti voi aici si sa facem ceva in privinta conditiei fizice….Asta e cel mai greu, cred, deh, suntem oameni lipiti de biroul de proiectare…..
    Toate bune, Cristina.

  122. alexosu on 24 September 2008 11:48 am

    Da, stiu. Cel mai greu e sa schimbi rutina :).

  123. Ionescu Ion on 27 October 2008 6:48 pm

    Daca iau in considerare trei stadii succesive ale invatarii schiului -incepatori, avansati, experti, nepotica mea -13 ani, 60 kg. 165 cm inaltime, aste in mijlocul stadiului avansati. Coboara pante grele, face cristiane bine, este sigura in timpul schiatului, este curajoasa, cu aspect sportiv (inoata foarte bine, in toate stilurile). Schiaza cu multa placere, este talentata.
    Vreau sa ii cumpar schiuri noi, foarte bune si foarte adecvate ei (lungime, forma, latime, greutate,etc.)
    Va rog sa ma sfatuiti ce fel de schiuri sa-i procur.
    Va multumesc.

  124. alexosu on 28 October 2008 9:20 am

    Salut Ion,
    O sa iti raspund, dar genul asta de discutii se poarta cel mai bine pe forum - http://www.skiforum.ro.
    Din ce mi-ai spus, as recomanda modele pentru avansati/experti adulti. O vor ajuta sa devina experta, mai ales daca mai ia lectii din cand in cand. O sa recomand fara sa ma gandesc la buget, dar luand in calcul ce se gaseste in Romania.
    Schiul nu ar trebui sa fie mai lung de 150, daca vorbim de un schi exclusiv de partie. Recomandari: Elan Wave Magic sau White Magic, Fischer Progressor 8+, Rossi Attraxion VI, Nordica Olympia Firefox, Atomic Raisin’ Hell, Volkl Attiva Arena.
    Daca vorbim de un all-mountain, lungimea maxima ar trebui sa fie in jur de 155-160. Dar nu mai mult de 160, in niciun caz. Recomandari: Elan Magfire 78, Fischer Vsion Vapor, Rossi Bandit SC 74 Women, Nordica Olympia Victory.
    Lista poate continua, dar toate modelele de mai sus sunt foarte bune. Ar trebui sa testeze si sa aleaga ce ii place mai mult.

  125. myando on 29 October 2008 12:38 pm

    Salut,

    Sunt o fata care doreste sa-si dezvolte abilitatile in acest sport. Am inceput sa skiez in 2007 pe partia de la Borsa si mi-a placut extrem de mult. Nu am avut nici un monitor , doar mi-am pus schiurile in picioare si “mi-am dat drumul” pe partie. A fost destul de bine cu cateva cazaturi usoare. Habar n-am ce skiuri mi-a dat domnul de la inchirieri , stiu doar ca erau unele scurte si atat.
    As dori si eu sa-mi dai cateva sfaturi pentru alegerea skiurilor si claparilor.
    Deci am 1,65 si 55 Kg….incepatoare de tot.

    Multumesc anticipat!

  126. alexosu on 29 October 2008 1:05 pm

    Incepe cu un monitor. Si apoi cu clapari. Banii de schiuri mai bine ii bagi in lectii.

  127. Ionescu Ion on 29 October 2008 6:15 pm

    Va multumesc foarte, foarte mult.

  128. alexosu on 29 October 2008 6:24 pm

    Cu placere. Si alta data :).

  129. Marius V. on 14 December 2008 11:02 pm

    Salut,Alexosu,sint Marius V.Dupa cite vad,ma rog,citesc,tu te pricepi f.bine la echipamente,si am nevoie si eu de o parere din parte ta,te rog.Am schiat pe ”vremuri” cu schiuri RUBIN daca le sti,am intrerupt schiul o lunga perioada,acum am reinceput in ian.2008 dar cu schiuri de tura.Acum,dec.2008 am achizitionat un ATOMIC RACE GSR CARBON 160cm,110×65x95-r14.si un clapar tot de la ATOMIC din seria CONFORT modelul B-60.Am vrut schiu de pirtie si cu care sa pot face usor carv.Am 173cm inaltime si 83kg,conditie fizica f.buna.Ce parere ai de schiurile astea,merg pt.mine?Daca mai vrei sa-ti spun detalii intreaba-ma ce anume vrei sa sti.Merci mult pt.atentie si eventual raspuns.

  130. alexosu on 14 December 2008 11:24 pm

    Nu stiu prea multe despre GSR Carbon - mai sap si revin. Totusi, cum l-ai ales?

  131. Marius V. on 15 December 2008 9:52 pm

    Da,multa lume nu stie de el,nu apare pe site-ul ATOMIC,l-am ales cu ajutorul unui prieten(monitor de schi),eram cam nehotarit ce sa iau,intre ATOMIC,SALOMON CROSSMAX si HEAD.Dupa multe discutii am luat ATOMICUL asta necunoscut GSR CARBON.Am vrut schiu de partie si asta am fost sfatuiut sa iau.Am sa sun la ATOMIC sa-i intreb pe ei mai exact ce e cu modelul asta,dar dupa cite am aflat face parte din categoria GS de la ATOMIC.Dar de lungime si dimensiuni ce zici?Toate cele bune!!!

  132. alb_ca_zapada on 16 December 2008 12:37 am

    dupa nume si dimensiune nu prea suna a pirtie si schiu pentru unu care a schiat inainte pe rubin… ma rog, sfatul monitorului cel prieten nu poate fi niciodata pus la indoiala…

    eu intreb asa, usor contrariat: totusi, de ce nu crossmax-ul? sa fie oare brand awarness-ul lui atomic?

    cit despre telefonul tau la dealerul atomic eu iti urez succes… inceraca si zi-ne si noua ce-ai aflat ;)

  133. alb_ca_zapada on 16 December 2008 12:39 am

    precizare: dim lui suna a pirtie, pb este ca eu nu stiu niciuna in romania… pirtie adica.

  134. Maximilian on 16 December 2008 4:05 am

    Holla! Avem partii in Romania??? Tradare-tradare, dar sa stim si noi!

    Poate binevoiti sa imi spuneti si mie unde sunt astea… cum le zice… partii (asa!); nu de alta, dar am in pivnita un Salomon S9000 si doua Dynastar-uri GS cu “semelle course” (unu-i din ala cu “ciuperca”!) in culori de-a dreptul obscene pentru ziua de azi (”it was acceptable in the 90’s!”) si mi s-a facut dor sa ma dau cu ele! 2.10 m de placere pura si dreapta! Cred ca nici Glen nu se mai stie da cu asa ceva… Ha!

    Ultima oara cand am vazut din aia, cum ii zice… partie (asa!) era inainte sa dea Nea Bucur gramada aia de pietris (Barney Rubble???) in Sub Tele si sa spuna: “Ce sa te duci sa bati, ma Gicule?! Pai noi avem motorina sa ne plimbam pe aici asa, ca pe promenada??? Lasa ca nu e nimic! Sa-si bata si le bata si singuri…” Macar Razvan a fost fericit, a mai inhalat niste prenadez si a mai blestemat o noapte nenorocirile alea de scule Hugo Boss, sau cum naiba le zicea??? Pfff…

    Holler back, boys2men! ;)

  135. Cristian on 16 December 2008 3:43 pm

    Am si eu o intrebare…….sunt pasionat mai nou se ski si as dorii sa stiu cam ce skiuri am nevoie.
    Am 1.79, 75 kg….si dupa primele experiente pe partie….am observat ca stilul meu este mai in viteza…..adica dupa 2-4 zile se scki…i cam depaseam pe toti pe partie…..dar din pacate la un moment dat ma prapadeam de partie…
    Dar imi sarea un schiur si pe linie la cele mai mici eschive….si ma trezeam cu doar un schiur in picior….
    Am folosit ceva Fischer…..inchiriate…de toata jena…..acum vreau sa-mi cumpar ceva pana in 2000-2500 ron.

    Schiez cam 15 zile pe an….:D incepand de anul asta…..pana acum am cam 5 zile de ski efectiv…..dar am prins repede…nu mai cad decat foarte rar.
    Am fost pe partiile de la Muntele Mic si Arieseni

  136. alexosu on 16 December 2008 3:55 pm

    Man, nu e bine ce faci :). M-am distrat citind postul tau, dar nu e asa nostim. Mai bine ai baga niste bani intr-un monitor, ti-ar fi mai de folos in faza asta.
    O sa te rog sa mutam discutia despre echipament si recomandari pe skiforum.ro. Dureaza 3 minute sa iti faci cont. Ne vedem acolo.

  137. barbosa on 16 December 2008 3:59 pm

    CRISTIAN-vezi ce spun si cei ce ,,muncesc” aici si stiu mult mai bine ce ai de luat!
    ..dar sigur saritul skiului are 100% probleme cu LEGATURA !!! nu cu skiul
    iesi de pe partie?
    cat?
    minim un 1,75 daca -ti place viteza
    si nu uita de clapari -clar de competitii daca esti asa viteaz ( aici uni ma vor injura ) duri ,tari dar strangi din dinti ca merita !!!!

  138. ghitzuca on 16 December 2008 7:38 pm

    @Cristian de banii aia iti recomand: Armada - El Ray de 1.78 cu niste legaturi pana in 110-120 montate cu 2.5 cm in spate d la mijloc. El ray e un bun ‘all mountain ski’ ceva mai rigid decat ar6 sau t-hall, vei putea merge cat d tare t tin picioarele :)) + ca o sa-ti placa shi o sa t distrezi pe ele mai ales ca iti fac viata mult mai usoara decat un shtiu eu ce alt ski de race.

  139. Maximilian on 16 December 2008 8:19 pm

    Ghitzuca presedinte! Dar numai pe switch! =)) Haha!

  140. barbosa on 16 December 2008 9:25 pm

    Ghitzuca zice bine !nu uita de clapari TARI !ROSIGNIOL recomand

  141. alexosu on 16 December 2008 9:29 pm

    Cu tot respectul, dar eu nu as recomanda un clapar prea tare. Fiind incepator, cu siguranta Cristian inca nu sta cum trebuie in clapari. Daca pune in picioare o perche de Rossi Composite cred ca s-a terminat cu schiul si incep chinuri medievale. Deci, un clapar mediu, in jur de 100, de la Rossi, ca sa nu se supere barbosa :).

  142. barbosa on 18 December 2008 8:04 am

    Alexosu ,nu-s asa sensibil + ca-i gandit vis a vis de statul lui CORECT !eu am zis sa-l chinui dar sa nu mai aiba omu nici un ,,refugiu ” cand vrea sa se dea tare tare tare !
    Alexosu ai uitat ca am de dat o bere ,deci nu ma pot supara pe tine iar ROSSI am zis ca ma dau eu de 15 ani pe ei si-s multumit la 110 kg si 1,85 ai mei !

  143. Cristian on 19 December 2008 9:40 pm

    Mine sunt pe partie…inchiriez din nou….sper sa iau ceva cat de cat..desii aia au doar skiuri de 4 mil….sau..second :((…..
    Cine stie unde se regleaza legaturile calumea….dupa greutate..plm….am auzit la unu se poate…dupa inaltime greutate….si alte chestii….sa nu le reglez doar dupa oki din surubelnitza

  144. alb_ca_zapada on 19 December 2008 11:26 pm

    @alex & barbosa:
    si eu mi-s fan de rossi la clapari… cu cit mai beton armat cu atit mai bine

    @cristian:
    daca esti incepator spre mediu nu te aventura la o stringere mai mare de greutatea ta… de ex la 80 kg pt un incepator eu nu recomand mai mult de 7… de fapt nu se ia in calcul doar greutatea ci si forta, stilul de schiat, dar la cineva care este la stadiul “inchirieri” se poate merge cam pe formula de mai sus.

  145. Dinutzu on 19 December 2008 11:51 pm

    @alb&Co
    Daca imi permiti, dupa cum stii tocmai m-am dat cu noii Dalbello Krypton Pro achizitionati. Pot spune ca pt prima oara-n viata mea nu a trebuit sa sufar ca sa am clapari misto!! :-))
    Acuma o sa ma dau practic 14 zile la rand cu ei si daca intereseaza pe careva revin cu detalii pe 4 ian :-))) dar dupa doua ture (inclusiv o urcare pe piei!!) mi-au parut f comozi si tin f bine la ski…
    Salutare!!

  146. Augustin on 20 December 2008 10:31 am

    Salut,

    tocmai mi-am achizionat o pereche de schiuri, nivelul meu este mediu, mi-am luat Salomon Scream 10 Pilot Hot , sunt aduse din Elvetia, le-am luat de la un second, arata in conditii bune, insa problema mea este ca nu sunt sigur daca am facut alegerea potrivita pentru nivelul meu de a schia (mediu), pentru ca din ce am citi pe net se pare ca sunt pentru avansati;
    stiti ceva sa-mi spuneti de acest model de schiuri: SALOMON SCREAM 10 PILOT HOT ?

    merci mult

  147. Bebe on 27 December 2008 7:08 pm

    Salutare nu am avut rabdare sa citesc decat inceputurile dicutiei asa ca ma arunc si eu cu rugamintea sa-mi recomandati niste skiuri.
    Nu m-am dat in viata mea pe skiuri,am 25 ani 1.70 60kg si invat foarte rpd dar ma si plictisesc foarte rpd(ma refer la faptul ca nu e nevoie sa imi iau skiuri de noob pt ca stau la Brasov,am unde sa progresez rapid)
    Astept cu nerabdare sugestii,mulumesc
    Sarbatori fericite!

  148. cristi on 27 December 2008 7:24 pm

    incearca unele pe la 1.60m sau chiar 1.55m carve care sa te ajute sa cotesti mai usor(cu raza un pic mai mica).mai multe nu pot sa spun de teama sa nu zic prostii:D

  149. Anonymous on 29 December 2008 2:13 pm

    Bebe eu iti recomand cea ce i-am recomandat si lui Cristian care incepator fiind in ale skiului, un twintip - Armada - El Ray de 1.78 cu niste legaturi pana in 120 montate cu 2.5 cm in spate d la mijloc.

    Ski is fun. Enjoyyy

  150. ghitzuca on 29 December 2008 2:13 pm

    am uitat sa ma semnez.

    Ride on!

  151. Bebe on 30 December 2008 10:57 am

    Ok,multumesc pentru sfaturi o sa tin cont de ele.Un an nou fericit!

  152. cristi on 30 December 2008 7:28 pm

    Vand skiuri Fischer Progressor 7+ de 170cm cu 1550 RON.Le-am folosit DOAR odata si am constatat ca nu sunt exact ce vreau eu.Daca e cineva interesat,sa-mi zica:D

  153. kinder on 2 January 2009 12:54 am

    salut sunt si eu in situatia lui Bebe m-am dat decat de 2 ori dar invat foarte repede
    am 1.75 si 60 kg si m-ar interesa sa imi cumpar echipament de pe acum sa ma motiveze in timp ce invat :) va multumesc anticipat pentru sfaturi.Ar fi frumos daca ati pune si un link cu un magazin de unde pot cumpara din romania.Mutumesc inca odata si la multi ani.

  154. Cosmin Aurelian on 4 January 2009 12:24 am

    Buna. In primul rand site-ul este foarte interesant. Am si eu o problema. Am primit o pereche de schiuri cadou (Rossingnol PMC 3000), fara clapari, nu stiu pentru ce, pentru ca ultima data mi-am pus schiurile in picioare acum 8 ani (am 24 acum). M-am interesat pe site-ul celor de la Rossignol sa-mi cumpar ceva, si nu prea inteleg, chiar am vazut ca au si acest tip de ski si tare as vrea sa continui pe aceasta cale (firma). Deci ma consider incepator, am 1, 82, 76 de kg si ca si conditie fizica, cred ca sunt bine (fac sport saptamanal). Daca nu imi sunt ok, recomandati-mi ceva. Va multumesc, si site-ul este de nota 10.

  155. alexosu on 4 January 2009 11:26 am

    Schiul pe care l-ai primit e foarte ok pentru un incepator. Dar nu inteleg ce vrei sa continui. Oricum, daca tot ai primit schiuri cred ca ai putea sa investesti intr-o pereche de clapari :).

  156. Cosmin Aurelian on 4 January 2009 1:13 pm

    Ma refer la clapari Rossignol, sa continui pe acelasi cale, adica firma producatoare. Am vazut ca au diferite marimi ca si latime interna a zonei din fata a piciorului, cred ca pentru ale mele s-ar potrivi cele de 98, sau gresesc. Vreau sa reduc putin aria de cautare si de aceea apelez la ajutor. Mersi.

  157. alexosu on 4 January 2009 6:25 pm

    Singura metoda este sa probezi. Si daca nu iti vine nimic de la Rossi, nu-i problema. Sunt pe derdelus cel putin 3 articole despre cum sa alegi claparii. Search si citeste-le cu atentie.

  158. Cosmin Aurelian on 5 January 2009 5:53 pm

    Mersi fain, tine-o tot asa. Succes.

  159. RADU on 8 January 2009 8:21 pm

    Sal am cumparat si eu niste schiuri si asptep parerile voastre sunt ca mediu la schii si am cumparat modelu ATOMIC SX drive sunt bune eu am 178 inaltime ele au `1.59 Bafta….

  160. alexosu on 8 January 2009 9:09 pm

    Nu stiu nimic despre modelul SX Drive. Drive e o gama, SX e o subgama in gama Race… Sorry.
    Drive: http://www.atomicsnow.com/int/home/products/alpine/ski/drive-on-piste.html
    SX: http://www.atomicsnow.com/int/home/products/alpine/ski/race.html
    Oricum, tu vei stii cel mai bine ce si cum, dupa ce te vei da. Asa ca te asteptam cu impresii despre noul schi.

  161. kinder on 9 January 2009 11:02 pm

    pe mine nu ma ajuta nimeni :(

  162. alexosu on 12 January 2009 2:03 pm

    @kinder
    Sorry, am trecut peste commentul tau. Se mai intampla.
    Daca esti in situatia lui Bebe, de ce nu s-ar potrivi recomandarile pe care le-a primit el? Ori iei un carve soft, pentru incepatori, caz in care lungimea nu ar trebui sa depaseasca 165. Aici ai multe variante, in functie de buget. Pot fi mai late, gen Atomic Nomad Whiteour, sau mai inguste, gen Fischer Progressor 7+.

    Sau poti sa te orientezi si catre un twin-tip - s-ar putea sa fie mult mai distractiv decat cu un carver. Caz in care Armada El Rey de 178 montat cu 2.5 cm mai in spate e o alegere foarte ok.

  163. muff on 4 March 2009 2:33 pm

    @Alexosu & All

    Salutare la domnii! M-am reapucat (sort of) de schi dupa o pauza de 20 de ani (i.e. mascul de 41 y.o., 1,82/63, conditie fizica varza - fumat included). La acele vremi m-am dat pe Combi -R si Topaz (all rentals) fo 4 ani la rind pe Clabucet (only), nivel personal de skill undeva beginner/intermediate. Din cauza de incercat pus pe fiica-mea (5 ani) pe schiuri (cu monitor, nu cu mandelu’), raportez ca ma lua iar microbu’. Intentionez sa ramin pe pirtie (recreational), off piste pt mine insemnind max. drumul de vara. Deci, stiu, sint din alta liga decit cei care scriu/citesc pe aici.

    Dupa indelungi studii de www-uri si configuratoare de scule aceleasi www-uri ale variilor producatori, m-am ales cu neshte scule Head (Edge +10 si Xenon 4.0 cu RF 11 de 163 cm), c’asa mi-a ghicit configuratorul de pe head.com. Claparii de la Intercom (care par a fi singurii importatori de Head) si schiurile de la …? Ei, da, Metro (practic tot de Intercom aduse).

    Acum, dupa ce am tot citit pe aici despre tot soiul de scule si provideri de scule, intru linistirea psihicului meu greu incercat de procesul asta de alegere, domnu’ Alexosu, as avea doua intrebari: (a) avind in vedere ca n-am vazut nici un review la Xenon 4.0, care ar fi opinia despre echipamentul ales (avind in vedere nivelul actual si o prezenta pe pirtie estimata la max. 15 zile/an); sint ele un dezastru? sint ok? permit progres? stau bine in viraje? etc., si (b) care-i dom’le problema cu schiurile din Metro and the like (de mentionat ca, normal, ar fi fost putin mai ieftine la Intercom)?

    Stima,
    muff

  164. alexosu on 4 March 2009 2:52 pm

    Salut muff si bine ai revenit in lumea schiorilor. Ma bucura intoarcerea fiecarui fiu risipitor :).

    (a) eu zic ca echipamentul luat e ok pentru nivelul tau. Banuiesc, insa, ca ai apucat sa te dai pe el si sa iti faci o opinie. Tu ce parere ai? Schiurile permit un oarecare progres, dar daca vrei sa vezi rezultate iti recomand sa
    (i) iti iei un monitor cateva zile si
    (ii) sa te dai si pe alte schiuri, mai pretentioase.
    S-ar putea sa ai mari surprize si sa descoperi ca schiuri mai bune te vor ajuta mai mult. Oricum ar fi, incepe cu un monitor pentru ca vei face progrese foarte-foarte repede.
    E posibil sa fi iesit mai ieftin daca inchiriai schiuri - ai fi gasit chestii asemanatoare in centrele de inchirieri mai destepte.

    (b) problema cu schiurile din Metro (& alike) e ca nu e nimeni de incredere care sa te consilieze cand le cumperi. Stiu ca nu e cazul tau, dar cei mai multi oameni nu se documenteaza pe web inainte de achizitie.
    In plus, in retelele de gen circula si modele construite special pentru ele. Adica schiuri foarte ieftine si, in general, foarte proaste. Iarasi, nu e cazul tau.

    De ce erai asa setat pe Head?

  165. muff on 4 March 2009 4:07 pm

    @alexosu

    mercic de prompt reply. De dat cu ele inca n-am apucat inca (le-am luat abia acum doua zile). Nu eram setat pe Head. Totul a plecat, de fapt de la clapari. Monitorul fiica-mii mi-a recomandat un flex de 70 si, dupa ce am tot cautat prin ce se gaseste prin Bucuresti, Edge+10 erau singurii care aveau flex (dublu) 70 - 80. Cit despre schiuri, am bagat la cap ce ati tot scris voi pe aici despre echipament scump vs. skill si, iata: Xenon 4.0 - reviewes bunicele pe ici pe colo, nu scumpe, si potrivite pt cit pot eu duce ca skill de moment.

    Recunosc am cochetat cu ideea de a lua niste Atomic DR7 (9 nu se mai gasesc pe niciunde prin Bucuresti). De ce tot zic de cumparat din Bucuresti? Pt ca n-am mai avut rabdare sa ajung prin Brasov sau Sinaia pt achizitie. Tentatie mare, rabdare mica :)

  166. alexosu on 4 March 2009 4:26 pm

    Si daca ai fi ajuns, nu ai fi avut o oferta cu mult mai mare. Poate prin tari vecine, desi in materie de schiuri carve-oriented, indiferent de nivelul schiorului, oferta mi se pare destul de completa in Romania.

    Revenind la achizitie - cel mai in masura sa dea un feedback esti tu :). Asa ca te asteptam.

  167. muff on 4 March 2009 4:55 pm

    merci Alex, will do:)

  168. Mal on 4 March 2009 9:27 pm

    @muff: Stai linistit ai ales bine. Asa cum spunea si alexosu te-ai orientat ok. Chiar daca le-ai luat de la metro o sa mai adaug faptul ca sunt singurele schiuri de la metro care se regasesc in colectia producatorului(astea si parca mai erau niste Elanuri Flow 4.2-6.2. din anii anteriori). In rest celelalte sunt facute pentru marele mase si daca dai search cu “pretenul” google nu o sa gasesti modelele dupa denumire pe nici un site. Aceeasi poanta e si cu multe modele rebranduite pentru Hervis, Intersport samd. Deci ai luat oricum un schi din colectie si cu austriecele nu ai cum da gres. Acest lucru il poti verifica si daca nu ma insel e si cel mai scump schi vandut de metro, tocmai datorita motivelor expuse mai sus. Singurul lucru unde nu e tocmai ok e lungimea apreciez ca 1,70m era numai bun pt tine. Sunt schiuri destul de iertatoare, singura problema fiind ca au 73 mm sub talpa, sunt putin prea late pt nivelul tau dar te vor ajuta sa avansezi. (de aceea si recomand 1,70)

  169. florin on 6 March 2009 4:45 pm

    am si eu doua modele de skiuri.daca ma poti ajuta cu cateva detalii despre ele: — fischer rc4 worldcup gs./r>14 la pretul de 450 ron,inaltime 1.53,legaturi fischer freeflex180″:as vrea sa stiu in primul rand daca sau luat la un pret bun,precizez ca sunt second.si daca se poate invata un incepator pe asa ceva —atomic sx11 ,inaltime 1.70,schiez de 7ani la nivel mediu la pretul de 410 ron tot second,raza nu o mai retin dar banuiesc ca e undeva la 14 mersi mult !!!

  170. Mal on 6 March 2009 6:46 pm

    Sunt schiuri de race, rapide si rigide, exclusiv de partie. Pretul nu e rau dar inaltimea la ele e cel putin ciudata, optezi intre 1,53-170, fara inteles. Inaltimea acestora se stabileste in raport de inaltimea ta, nivelul de tehnica samd. Daca esti la nivel mediu ele nu te vor ajuta sa avansezi prea mult, cer conditie fizica foarte buna si stapanirea tehnicii.

  171. yyz on 6 March 2009 9:04 pm

    @ florin : ski de GS de 1,53, radius 14 m ? … este un skiu de concurs pentru juniori.
    Le-ai cumparat pentru un adult sau pentru un junior ?

  172. andrei1985 on 26 September 2009 11:37 am

    Salutare! As dori si eu sa imi cumpar niste schiuri sinu stiu care ar fi cele mai potrivite. Pt inceput trebuie sa va spun ca sunt mai putin decat incepator :))) adica pana acum m-am mai urcat pe schiuri doar o data, dar se pare ca ma camprins. Alte informatii: inaltime 1,75 si 73 kg. Va multumesc anticipat.

  173. alexosu on 28 September 2009 11:05 am

    Andrei, ce buget ai? Si cat timp intentionezi sa schiezi? Ai clapari?
    Asa cum spunem foarte des incepatorilor, ordiea ar fi urmatoarea:
    1. clapari
    2. monitor
    (in timpul asta poti sa inchiriezi schiuri)
    3. schiuri

  174. andrei1985 on 29 September 2009 4:21 pm

    De schiat nu o sa schiez mult ( 2,3 ori pe an).Inca nu am cumparat nici clapari. Ca buget as vrea sa fie ceva cat mai ieftin avand in vedere ca pe ele am de gand sa invat si nici nu o sa le folosesc mult ( cum am spun 2,3 ori max/an).
    Inca o intrebare sper sa nu fie prosteasca :) : De ce trebuie cumparati inainte claparii?

  175. alexosu on 29 September 2009 4:51 pm

    Incep cu intrebarea de final, pentru ca nu e deloc prosteasca.
    Claparii trebuie cumparati inainte pentru ca sunt cea mai importanta parte a echipamentului. Pentru a te convinge, te rog sa citesti urmatoarele articole:
    http://www.derdelus.ro/2008/01/09/cum-imi-cumpar-clapari-in-7-pasi/
    http://www.derdelus.ro/2007/10/16/cum-aleg-claparii/
    http://www.derdelus.ro/2007/10/17/cum-aleg-claparii-2/
    Mai e si un aspect care tine de igiena. Nu intru in detalii, dar claparii de inchiriat nu imi miros bine :).

    Acestea fiind spuse, recomandarea mea sa iti cumperi clapari si sa investesti in niste lectii de schi cu un monitor atestat. Ii gasesti destul de usor.

    Daca schiezi asa rar, e mult mai eficient sa inchriezi. Banii pe care i-ai baga acum in niste schiuri nu foarte bune ii redirectionezi catre o pereche de clapari si un monitor. Mi se pare o idee buna :).

  176. dan popescu on 25 October 2009 8:23 pm

    Salut,

    Am pus schiuri in picioare doar de inchiriat(la fel si clapari).
    Am 180/si 115kg.
    Ce schiuri ma sfatuiti sa-mi cumpar? Vreau sa am echipamentul meu. Din austria e ok ca si pret (cred ca ajung prin feb. acolo).

    Multumesc,

  177. ghitzuca on 25 October 2009 11:43 pm

    @dan cum se/s-ar misca industria de ski/snowbd de pe la romanica daca toti ar gandi ca si tine..?

  178. dan popescu on 25 October 2009 11:58 pm

    tu despre ce industrie vb.? mai bine zis comertul si cand te gandesti ca au niste adaosuri de te “doare capul”….

  179. IONEL on 26 October 2009 1:33 pm

    subscriu…care industrie?
    - nu im place faptul ca intr-un magazin gasesc 5 geci de iarna…
    - dintre alea 5, 2 de anu” trecut….preturi de anu” asta…

  180. FlipperS on 26 October 2009 2:57 pm

    poate tocmai de aia gasesti “5 geci de iarna” - pt ca toti gindesc ca e mai bun dincolo, desi in multe cazuri nu este sau poate se cistiga 10 / 20 euro

  181. fulgu on 26 October 2009 6:39 pm

    dupa ce am comandat 2 produse din afara.. si ambele au venit cu defecte.. evident fara a putea beneficia de garantie (teoretic ai, practic.. tre sa trimiti produsele inapoi la mama dreaq) am devenit un MARE APARATOR al ideii de a CUMPARA DIN TARA.

    de ce?
    1. sustii firava (da, firava) industrie de profil din romania, implicit economia tarii si implicit pe tine insuti ca “ROMAN”
    2. beneficiezi de GARANTIE si customer service care de obicei sunt de buna calitate la brandurile care se respecta (alea care incep cu A, B, F, N, R nu dau nume stiti voi care)
    3. beneficiezi de consilire in shop, la fel de obicei de la oameni care stiu ce sa iti vanda ca sa fie pe masura ta. ma refer aici la shop-urile de profil cu personal de tineret, nu la magzinele “de schi” cu bunicute trecute bine de 40 de anisori
    4. nu in ultimul rand, preturile sunt relativ standardizate si in sezon sunt cam aceleasi in toata europa .. e drept ca atunci cand vine vorba de reduceri la “ei” este INCA mai bine.. poate si pt ca nimeni nu se gandeste la punctele 1, 2, 3 de mai sus

    spor la shopping! :)

    F

  182. alexandra on 12 November 2009 8:00 pm

    Salut! Ma numesc Alexandra sunt incepatoare si a-s dori sa imi gasesc perechea de schiuri ‘perfecta’ . Am mai schiat dar foarte putin pe schiuri pentru viteza - un schi lung, pana la nivelul nasului cam asa, si m-i se pareau putin prea mari . Am schiat pe partia de la ‘ Belis’ . Imi plac partiile de incepatori deoarece imi este frica pe partiile de avansati.
    - inaltime : 1 metru 65 cm
    - greutate :72 kg
    - varsta :13 ani

  183. alexosu on 13 November 2009 9:26 pm

    @alexandra
    Nu exista perechea de schiuri perfecta. Really.
    As vrea sa il cunosc pe cel care ti-a dat un schi de viteza, tu fiind incepatoare. Si apoi sa vad daca poate sa inghita schiul cu pricina. Apoi si perechea sa. Totusi, ma indoiesc ca ai avut in picioare schiuri de viteza :).
    Incepatoare fiind, cred ca mai bine inchiriezi o perioada. In plus, inca esti in crestere (nu?) asa ca schiul pe care il cumperi acum va trebui schimbat intr-un an, doi.
    Cred ca cel mai bine ar fi sa iei niste lectii de schi. Si o pereche de clapari. Asa ai investi mai bine banii pe care i-ai da pe schiuri.

  184. Vlad on 14 November 2009 3:12 pm

    Salut, cer si eu un sfat… Sunt incepator, am invatat sa schiez acum vreo 4 ani, dar m-am dat de maxim 10 ori, numai pe Clabucet si numai cu schiuri inchiriate( atomic, head, rossignol si fischer) toate carve. Acum am mai mult timp liber si ma gandeam sa-mi petrec mai mult timp pe partie. As vrea sa stiu ce schiuri&clapari imi recomandati( marca, model, dimensiuni…). Nu am un buget anume, dar nu vreau sa dau nici foarte mult pe ele, prefer sa cumpar second hand dar bune, decat sa ma incurc cu marfa din hipermarket.
    Iata ce ski skills am :D : nu ma urc niciodata pana in varf( muuult prea abrupt pt mine), nu excelez in cristiane( le fac foarte largi si uneori mai nimeresc cate un bradut). Am 24 de ani, 1.81m si 82 kg.

  185. Laurentiu on 16 November 2009 5:45 pm

    salutare!

    Am o mica problema, am gasit la SH Volkl AC3 si/sau AC4 la un pret destul de avantajos…problema e ca sunt peste stilul meu (am mai postat la clapari daca ma mai tineti minte si am luat pana la urma atomic mtech 90 :D ). Ma dau….mediu, pot sa fac partiile negre din poiana bv spre exemplu (subteleferic, lupului cat e deschis) fara probleme, in cristiane insa nu in viteza, destul de incet, mai cad din cand in cand….asta ca o idee despre nivelul la care ma aflu.
    Insa despre stiu ca astea sunt niste ski-uri foarte foarte bune si eu sunt destul de ambitios, vreau sa evoluez repede…merita sa le iau? exista posibilitatea sa imi strice felul in care skiez faptul ca pun un ski de expert cand sunt la nivel intermediar?

  186. yyz on 16 November 2009 11:40 pm

    Laurentiu nu-ti fa nici o problema AC 3 sau 4 nu sunt skiuri de expert, te vei descurca cu ele.
    Bafta !

  187. alexosu on 17 November 2009 10:53 am

    Laurentiu, intre cele doua modele diferentele sunt mai mari decat par la prima vedere. Adica AC4 nu e doar o versiune mai lata a lui AC3. Sa ma explic putin.
    Ca fost posesor de AC4, pot sa iti spun ca e un fat carver. Ma rog, cel putin era cand a aparut, pentru ca acum nu prea mai e fat. Cuvantul cheie e, insa, carver. E destul de zvelt si merge acceptabil si in scurte iesiri off-piste.
    AC3 e un schi ceva mai clasic, old-school. Faptul ca e folosit mult ca schi de tura spune multe. Are varful si coada mai rigide decat AC4. Deci, culmea, s-ar putea sa fie mai greu de schiat decat AC4.
    Daca esti hotarat sa evoluezi repede, as alege AC4 dintre cele doua. Si un monitor :).

  188. Laurentiu on 17 November 2009 10:57 am

    ok, merci mult de raspunsuri. inca o mica nelamurire am doar…ac4-ul e 170, eu am cam 183 si pana acum am skiat cu 160 si m-am descurcat bine, mi-a fost putin frica sa pun mai mari….totusi cred ca e ok sa iau 170 si sa ma obisnuiesc cu ele, cred ca asta e inaltimea potrivita pt mn. (85 kg).

  189. alexosu on 17 November 2009 10:58 am

    Oh, e foarte ok 170. Ar fi mers chiar si 177.

  190. popi on 10 January 2010 11:18 pm

    buna ,ma bucur ca am gasit acest sait,am nevoie de putina consiliere in ale schiatului.Am 34 de ani si sunt incepator spre mediu,am opereche de atomic supercros sx 9,2 credeti ca mi se potrivesc,nu ma arunc in cap nu fac spectacol pe partie.Am 1.73m 78KG iar schiurile au 1.58 rad 14.

  191. cristi on 14 January 2010 2:15 pm

    Buna.

    Am si eu o intrebare la care nu am reusit sa gasesc un raspuns multumitor oricat am cautat pe net. Am inaltimea de 1.63 , 61 kg , 26 de ani si schiez de la varsta de 8-9 ani.Am conditie fizica buna. Dilema mea este urmatoarea: doresc sa achizitionez o pereche de Salomon T 2V Race lungime 1.56 (la pret avantajos) - schiuri pentru juniori. Intrebarea este,se merita?E ok sa folosesc schiuri de juniori?Nu sunt cumva prea putin rigide avand in vedere faptul ca sunt proiectate pentru juniori?
    Multumesc anticipat :)

  192. Vlad on 13 November 2011 6:20 pm

    Salutare,

    De ceva timp tot citesc pe forumuri, cum sa imi aleg schiuri carve, am 25 ani, 191 cm, 91 kg si o conditie fizica exelenta.
    Va rog sa ma ajutati in acesta privinta sunt convins ca experienta voastra isi va spune cuvantul, am uitat sa mentionez ca ma dau de 2 ani.

    Multumesc si Stima tuturor.

  193. Vali on 13 November 2011 9:28 pm

    Salut,

    De anul acesta vreau sa ma apuc de schiat. E prima oara, deci sunt incepator. O sa am un monitor bun (asa sunt feedbackurile despre el) si sper sa evoluez suficient cat sa nu cad pe o partie nu foarte grea.
    Problema mea e alta. Am primit acum o saptamana cadou o pereche de ski-uri si o pereche de clapari si nu stiu daca sunt potrivite pentru nivelul meu.
    Ski-urile sunt Atomic TI Race SL, lungime 163, iar claparii sunt Atomic B90.
    Eu am 1,83 inaltimea si 90 kg si o conditie fizica foarte buna.
    Puteti sa imi spuneti daca ar trebui sa imi iau alte schiuri sau daca sunt OK acestea? Cam care ar fi avantajele si dezavantajele lor?
    Multumesc anticipat pentru sfaturi!!!

  194. alexosu on 14 November 2011 9:36 pm

    Salut Vali! Astea sunt cumva schiurile pe care le-ai primit? http://www.atomicsnow.com/en-US/Products/Alpine/Ski/Race/RACE_TI_SL/AA0013150.aspx
    Daca da, that’s a hell of a ski, dar nu pentru tine, nu acum. In faza asta ai nevoie de un schi mult mai soft si mai intelegator cu greselile pe care le vei face. Ca de obicei, recomandarea e sa inchiriezi pentru inceput ceva si sa vezi cum merge. E bine ca ai rezolvat cu claparii, mai ales daca iti si vin :). Claparii sunt foarte ok, zic eu.
    Dezavantajele cu schiurile primite e ca sunt extrem de rigide - 2 straturi de titanal o sa puna la grea incercare multi schiori experimentati. Nu mai vorbesc de un incepator.

  195. alexosu on 14 November 2011 9:40 pm

    Salut Vlad!
    Dupa ce ai citit formurile ai ajuns la vreun rezultat? Mi-e foarte greu sa iti recomand ceva doar pe baza informatiilor pe care le-ai dat. Uita-te la discutiile de mai sus, sau spune-mi mai multe despre cum te dai, ce fel de schiu cauti, ce buget ai samd.
    Cheers!

  196. Andrei on 27 December 2011 9:49 pm

    Va rog sama ajute cineva!!!!! Sunt incepator, adica nu chiar incepator am mai mers pe schiuri de cateva ori. Vreau sa stiu ce schiuri sa imi cumpar. Am 1,82 si 78 kg.

  197. alexosu on 27 December 2011 10:14 pm

    Andrei, ce inseamna “de cateva ori”? Te-ai dat cu instructor sau de capul tau? Ai clapari?

  198. Sorin on 2 January 2012 8:55 am

    Am 1,90 m inaltime , 104kg, 44 la clapar si sunt incepator spre intermediar ca nivel de schiat. Am cumpărat o pereche de schiuri Atomic VarioCut de lungime 1,70 m si nu știu dacă am ales bine. Va rog sa îmi spuneti părerea Dvs . Multumesc

  199. victor on 4 January 2012 2:07 pm

    Salut .Sunt un schior de nivel mediu ,am suferit o ruptura de ligament achilian la inbinarea ligamentului cu muschiul geaman de la gamba .Am 10 luni de cind m_am operat ,pot merge sunt aproape recuperat complet. Vreau sa ma duc insa la citeva ture la schi ,am o pereche de schiuri de la Salamon Cross Max radius 12.lung 155,in stare buna desi nu le/am avut de noi .As vrea sa cumpar o pereche de schiuri de la Head, Icon SC 72 cu radius 14.9 lung 170. Ce parere ai ,tinind cont si de piciorul meu care inca nu este recuperat complet ..inca !!. Imi poti recomanda altceva ? Multumesc .

  200. ion on 4 January 2012 2:19 pm

    inaltime, greutate, conditie fizica?

    o sa te intrebe alexosu. :)

    nu cred ca accidentarea ar trebui sa-ti dicteze ce schi iti iei. daca nu esti sigur mai bine inchiriezi anul asta si te mai gandesti la anul ce si cum (in functie de cum te simti). dar ar fi pacat sa-ti iei un ski acum, doar pentru ca ai o accidentare care va trece complet peste cateva luni si la anul sa-ti dai seama ca vrei ceva mai lung sau cu radiu mai mare.

  201. victor on 4 January 2012 2:30 pm

    Ptr. Ion…Inaltime,178,94 kg,atletic,instructor de fitness,deci am condtiie fizica destul de buna..Am gasit schiurile astea la un pret bun si ma gindeam sa le schimb pe ale mele ,ptr ca au un radius cam mic totusi .Multumesc!

  202. alexosu on 4 January 2012 7:54 pm

    @Sorin
    Dacă tot ți-ai luat schiuri noi, cel mai bine ar fi să vezi cum te simți cu ele. Personal cred că îți vor fi foarte scurte și soft, dar depinde de cât de repede vei avansa cu schiatul. La greutatea ta ți-aș fi recomandat ceva mai strong. Mă mir că oamenii care ți-au vândut schiul nu ți-au spus asta. Dar dacă te simți bine pe ele totul e ok.

    @Victor
    First things first: nu te urca pe schiuri până nu te recuperezi cum trebuie. Bănuiesc că știi mai bine decât mine, dar zic.
    Ca și Ion sunt de părere că anul ăsta te poți da bine-merci cu ce ai, deși sunt cam scurte după gustul meu. Head-urile alea nu sunt cine știe ce. Cred că sunt mai mișto CrossMax-urile pe care le ai deja. Sau îți faci griji că îți vor solicita genunchiul prea intens? Depinde mai mult de tine și de cum te dai, decât de schiu.
    Cât de bine te dai, chiar așa? Ai învățat cu monitor?

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free