You fall, you die! Valea Costilei.

5 April 2011, by bubulu

Sambata seara dupa tura sindicala de pe valea Cerbului, aveam in cap sa dau ceva mai inclinat. Imi era dor de senzatia aia de frica si eliberare cand stii ca un viraj gresit sau o crusta parsiva care te agata inseamna necazuri mari. Il convoc evident pe Soso pentru treaba asta, tinta era evident Valea Costilei “pe gheata”!

In plus, valea asta urma sa fie testul suprem pentru noile mele schiuri Movement Jackal. Una e sa dai cateva viraje pe tare la Sinaia si alta este sa dai un culoar de aproape 1000m dif. de nivel, cu gheata bocna, cruste si alte nenoriciri, pe panta de 40-45 grade.

Duminica ajungem in echipa mai mare la cabina, eu cu Soso sa mergem pe Costila, in timp ce nea Gigi cu Vladone, Miki, Geo si Mirela sa dea un Pripon sau o Alba. Evident sus vantul batea turbat deci nici vorba de urcat cu cabina. Alegem sa urcam pe jos pe Valea Alba cu schiurile in spate, eu cu Soso sa urcam pana sus si apoi sa ajungem in Costila, in timp ce nea Gigi&Co sa se sbenguie in voie pe fetele de sub saritoarea Carnului.

Pe la 11 plecam de la Caminul Alpin si in jur de 12.30 suntem la Verdeata.

Valea Alba arata dezamagitor pentru schiat, avalanse multe, scurse din zapada noua de luni, au facut ca valea sa fie cat de cat schiabila doar de la saritoarea Carnului in jos si aici doar pe o zona ingusta pe margine numai crusta. Eu cu Soso continuam sa urcam si pe la 15.20 suntem sus in capul vaii Albe unde ne ia in primire un vant rece, taios.

Ne taram spre Valea Costilei si dupa o ora suntem in capul ei. Zapada pe Costila este cam cum mi-am imaginat: zone de zapada tare cu putin pulver si crusta care pun la incercare tot bagajul tehnic al schiorului. Aici nu crei sa ratezi un viraj pentru ca daca pici, mori. Costila acum nu are nici cea mai mica legatura cu valea firnuita din mai, cand poti sa o dai si cu un schiu mai slabut.

Primul horn are ceva pulver care alterneaza cu gheata foarte zgronturoasa si crusta, deci schiul prinde foarte putin din cant, asa ca trebuie atentie maxima. Incerc sa cobor pe dreapta, dar gheata si bolovani descoperiti, alternand cu crusta si pulver, ma fac sa ma razgandesc. O dam pe fir. Soso coboara de sus in stilul caracteristic sigur si elegant, fara emotii. Bucata de fir inclinata pana in canion are zapada mai putina ca in alti ani, si dincolo de problema cu gheata & crusta trebuie sa fii atent sa nu agati vreo stanca si sa pleci cu capul la vale.

In Canion, desi mai ingust ca in alti ani, este zapada relativ multa, insa zonele cu gheata lucie, din aia de coltari si pioleti tehnici, face ca viteza de schiat sa fie mica. Prindem o zona cu zapada crustoasa mai tare pe dreapta si reusim sa traversam in valcelul de sub perete. Valcelul de sub Perete e la fel - inghetat bocna, o gheata denivelata cu zone de crusta si ne face viata un calvar. Singura zona unde viram putin mai relaxati este la intersectia cu poteca din valea Galbinele la 5 min. de refugiu ;).

Altfel sambata pe Valea Cerbului, zapada firnuita, si desi a fost cam ceata am ajuns jos teferi si ne vatamati. Se poate cobora doar pana in Poiana Priponului cam la 1550m.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

15 Raspunsuri la “You fall, you die! Valea Costilei.”

  1. kojaak on 5 April 2011 2:02 pm

    Bubulu, respect pt ceea ce faci dar hai sa n-o dam in stirile de la ora 5

  2. Bubulu on 5 April 2011 2:24 pm

    Prietene, m-am dat de vreo 70-80ori pe costila, inclusiv cu femei si copii cand zapada era bună. Duminica zapada a fost una din cele mai rele din ultimi 5-6 ani. Si este si părerea lui Soso. Acum poate am îmbătrânit si ne tremură genunchi. Daca te duci si te dai maine cu schiuri de tura si clapari de tura intr.o clapa . Subliniez maine sau poimaine. Nu in mai cand merg cu femeile si copii poti sa treci sa ne urechezi putin;) pe mine in poiana tapului si pe Soso in Sinaia;) ca plictisim lumea cu poveşti de ora 5.

  3. alexosu on 5 April 2011 2:37 pm

    Bubulu, eu te cred pe cuvant :). Mai ales cand il vad pe Soso cu 2 viraje pe metru liniar… Tre’ sa fi fost tare rea zapada.

    Dar imi rasare o alta intrebare: de ce? Adica de ce te-ai da pe gheata si crusta de acolo? Te intreb foarte pe bune si sincer. Ma gandeam sa dau o tura pe undeva in weekendul asta, dar vazand conditiile nu mai sunt asa sigur. Cu ghetus si crusta nu prea e distractie. Nu as alege sa schiez genul asta de zapada niciodata…

    Poate senzatia ca ai iesit cu bine dintr-o zona care nu iti da voie sa gresesti sa fie un driver, dar mie personal nu imi apeleaza cine-stie-ce receptori. As prefera sa am loc de ceva viteza, de niste viraje largi etc.

    Asta e “pacatul” vailor astora - Alba, Malin, Costila, etc. Se ingusteaza cand ar trebui sa se largeasca :).

  4. Bubulu on 5 April 2011 3:07 pm

    De ce ? Pentru ca ne place;). Jocul cu moartea . In pudra mai poti greşi si sa scapi bine Mersi. Aici nu e loc de eroare. Pe gheata au cazut si murit pe Costila alpinisti cu coltari si pioleti in mâini, cu schiul esti tare neajutorat. Oricum ca cobori pe gheata nu te face nici mai bun nici mai frumos ca ceilalti. Unora le place altceva . Altora altceva. E pur si simplu chestie de gust. Iar Soso nu cred ca e omul care urăşte pudra
    Si totusi câteodată simti nevoia sa cauti moartea si sa o bagi in turbinca;). Nu cautam satisfactia schiului ci pur si simplu doar senzaţia ca esti nemuritor chiar si pentru cateva clipe. Oricum nu am inventat noi apa caldă se mai practică si prin Franta in la Grave;)

  5. Bubulu on 5 April 2011 3:10 pm

    Altfel pe Cerb si pe vaiile largi e mai ok. Firn. Fara gheata.

  6. alexosu on 5 April 2011 3:47 pm

    Oho, se practica la greu, nu zic. Dar eram usor nedumerit.

  7. barbosa on 5 April 2011 7:21 pm

    Bubulule-multumit de uluci pe gheata ?

  8. Bubulu on 6 April 2011 10:02 am

    Daca nu eram mulţumit Acum eram sigur mulţumit la 2m nu sub zapada ci sub pământ;).
    Allfel serios vorbind chiar daca e mai putin rigid ca elanul 999,888, blitzard titan, dynastarul vechi, kastle sau alt schi cu placa de metal, totusi Jackalul de la movement este un schi cat se poate de rigid. In schimb se vireaza extrem de usor in zapada mare, cruste pentru un schi de 105mm. Iar de usor de cărat in tura numai zic, are 3kg cu Duke la 1 85m. Altfel indifeRent de schiu sau schior fara un schiu perfect ascutit la unghi nu prea ai ce cauta pe Costila Acum. In mai e alta poveste, cand pot sa meargă femeile si copii. Cine crede ca sunt poveşti de ora 5 ne poate demonstra cu schiuri soft,scurte,neascutite si clapari de tura cum se Coboara ACUM COSTILA. E singura demonstratie care o accept .

  9. patrick on 7 April 2011 1:00 am

    bravo bubulu!

    cred ca amicul kojak de la primul comentariu se referea la faptul ca nu ar vrea ca vreunul din voi sa apara ca subiect la stirile de la ora 5, cum ca ar fi cazut si patit ceva. adica sa fii mai prudent, ca sa mai scrii si pe viitor articole pe blog, ca de-asta intram aici, nu-i asa?
    cred ca asta a vrut sa spuna

  10. Bubulu on 7 April 2011 8:24 am

    Toate drumurile care nu pot duce si catre moarte, nu sunt decat tot atatea fundaturi…
    zicea tatucu Titus….(Titus Gontea http://titusgontea.blogspot.com/), cataratorii stiu de cine vorbesc….
    Prudenta e un lucru relativ..pentru unii nu este prudent sa schiezi nici pe Kalinderu ;)…Ne dam pe acolo ca ne face placere. atat. si NUMAI cand consideram ca suntem in stare, altfel stam acasa la ciorbita de urzici.Personal atat timp cat o sa consider ca pot sa fac treaba asta o sa o fac. daca nu nu.

  11. tzake on 7 April 2011 8:41 am

    Prudenta voastra nu este o chestiune intrinseca. Ea vine din spate cu ani de zile de mers pe munte si schiat (pe vai sau nu), cu alegerea corecta si completa a echipamentului, cu o buna cunoastere a zonelor si a zapezii pe unde va dati si probabil cel mai important factor - dorinta de revenire.

    Hai ca am filozofat suficient. :D

    Cu stima, borderasii de anul trecut care nu stiu cum fac dar va strica toata partia. De data aceasta: Valea Morarului. :)

  12. Bubulu on 7 April 2011 9:26 am

    Lasa ca ninge:) din seara asta;).. E loc si zapada pentru toÅ£i:)….

  13. Simona on 7 April 2011 9:08 pm

    Ca veni vorba de femei si copii vreau si eu sa incep pe vai mai usoare intai(anu’ trecut am incercat un pic pe Sugari in mai,dar nu eram cu echipamentul meu).Mi-a placut totusi.Cine stie poate m-as descurca(si cred ca da).
    Apoi am tot urmarit pe youtube filmuletele voastre si asa imi faceti pofta!As incerca.Ceva sfaturi,”convocari”?

  14. Bubulu on 8 April 2011 8:10 am

    Pai facem si ture mai lejere. Uite mailul meu [email protected] . Da un semn si vedem ce si cum:)

  15. alexosu on 8 April 2011 9:31 am

    @Simona
    Vezi si articolul pe tema schiului de primavara de aici: http://www.derdelus.ro/2010/01/12/schiul-de-primavara/

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free