Ride of the Valkyries

19 May 2011, by bubulu

Cum weekendul trecut aproape toata lumea a fost pe Malin, celelalte vai au fost pustii. Sambata am ales Costila, iar duminica a fost vecinul Malinului, Priponul.  

Pe Costila cu telemarkul (14 mai 2011)

In lumea amatorilor de off-piste din Romania exista o anume prejudecata ca oameni care se dau cu altceva decat cu schiurile cu schiuri cu legatura fixa sunt limitati in conditii dificile de zapada si teren. In Franta, la La Grave, am avut ocazia sa imi schimb aceasta prejudecata. Am vazut oameni care se dadeau cu placa pe gheata lucie pe culoare “pente raide”, cu panta mare peste 40 de grade, cu aceeasi siguranta ca si baietii cu 2 doage in picioare. Am vazut atat francezi, cat si pe nea Fane care s-a axat pe snowboard de ceva ani, fara insa a renunta la schi. Tot in La Grave, amicul Robert a coborat cu telemarkul aceleasi culoare ca si noi, fara sa para incurcat de legatura mobila. Ca sa cobori un culoar ca Costila, Trifide, Voute Chirouse etc. cu telemarkul este clar infinit mai dificil si mai riscant, decat cu schiuri cu legatura fixa, cu care mai poti minti un viraj prin derapanj. Cu telemarkul, fara un moral de fier si o pregatire fizica pe masura, treaba se poate termina prost. Sa cobori pe Costila cu telemarkul este o treaba rezervata doar pentru oameni de fier.

Acum sa vedem cum sta treaba cu zapada. Zapada este partial firnuita, insa incalzirea brusca a facut sa fie foarte moale in unele locuri. Trebuie sa acorzi antentia maxima care curge dupa tine cand virezi. Daca nu esti atent iti poate reteza usor picioarele cu consecinte nefaste, sau cum spun francezi “mort probable”.

Zapada este doar pe firul principal, zona abrupta nu poate fii ocolita prin dreapta. In zona canionului sub zapada moale mai exista zone cu zapada tare, chiar gheata. Eu personal m-am felicitat ca mi-am ascutit schiul saptamana trecuta. Datorita faptului ca apa sapa pe sub zapada, pe vaii gen Costila, riscul sa se declanseze avalanse de mari dimensiuni, de fund de vale, este destul de important.

Inca se poate cobora relativ usor pana la refugiu Costila. Sunt ceva zone mai inguste dar se poate merge inca pe schiuri. Rimaele nu sunt foarte multe, dar destul de greu de depistat, fiind inca acoperite cu zapada ninsa acum o saptamana.

Marea Floscaiala de pe Pripon (15 mai 2011)

Duminica nu am mai avut chef de dat ceva abrupt, dupa experienta din Costila unde trebuia sa te feresti constant de lavinele care veneau dupa tine, asa ca un Pripon mi se parea destul de accesibil, cu toata saritoarea de jos care trebuie descatarata cum aflasem inca din martie.

Duminica a fost mult mai cald decat sambata, asa ca zapada a fost foarte moale, eu cu Jackalul de 1.85 si 105 la mijloc, proaspat ceruit, ma cam infundam destul de des.

Zapada este destula, doar o mica zona mai intrerupata intre caldari. Dupa caldarea de sus zapada, desi moale, e ceva mai firnuita si mai usor de virat. Se poate cobora pana la saritoarea de jos (cea din vale, nu cea din Poiana Priponului -confluenta cu Cerbul). De aici se poate descatara pe stanga, pe horn destul de usor sau pe dreapta mai greu, apoi pe brana se poate iesi in poteca de valea Cerbului.

Pe brana, dupa accidentul lui nea Radu de acum 2 ani, exista un lant montat de Eugen Popescu (cred), deci trecerea la stana este destul de usor de facut.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

7 Raspunsuri la “Ride of the Valkyries”

  1. Nume on 19 May 2011 8:24 am

    Nu stiu este pe Costila, dar cunosc pe cineva care a facut Malinul în telemark. Treaba nu s-a terminta grozav, si-a rupt un bat. Asa a fost sa fie.

  2. alexosu on 19 May 2011 8:51 am

    O adevarata tragetie sa rupi un batz… Stiu cum e, si eu am patit-o. Pierderea e imensa.

  3. foxtremnoname on 21 May 2011 4:16 pm

    Tare faza cu telemark-ul pe panta aia, si ingusta, si fleoashka, si pietre…..si cam nimeni prin preajma ….decat voi si ursul :)! Si faina si coborarea pe Valea Priponului.
    Daca nu l-ati vazut(desi nu cred), pun ceva ce mi-a placut mult, apropo de telemark, sper sa va placa si voua:
    http://www.youtube.com/watch?v=_RQdbpZ-Nz4
    Weekend Placut!

  4. Bubulu on 24 May 2011 2:45 pm

    Pe pudra,telemarkul e mai de inteles, oricum Dufour este un tip cunoscut care se da foarte bine. Dar pe gheata, zapada tare (neige dure) si ,,pente raide,, mi se pare foarte tare sa reusesti sa cobori cu telemarkul in siguranta :)…oricum e MULT mai greu decat cu schiul cu legatura fixa. fara nici o discutie.

  5. samo on 25 May 2011 11:34 am

    Bubulu, cum crezi ca se prezinta priponul sau malinul zilele astea? Se pot cobora fara coarda la saritorile care probabil sunt descoperite?

  6. Bubulu on 25 May 2011 2:30 pm

    Pe Malin am fost duminica, vine povestea zilele astea pe larg:). Pe pripon am fost duminica trecuta, nu cred ca s-a schimbat radical, jos inainte de traversarea la stana, saritoarea trebuie sa o descateri, de preferat pe hornul din stanga (cum cobori),noi ne.am dat jos pe dreapta Dar e mai dificil. Un piolet e mai mult decat suficient, nu ai nevoie de coarda:)

  7. foxtremnoname on 31 May 2011 5:33 pm

    Mai uitati ceva interesant, legat de telemark
    http://www.youtube.com/watch?v=ZKq2WGSrLc8&feature=related

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free