Go fat or Go home (adica despre schi in Romania)

10 December 2008, by alexosu

In ultimii ani schiurile late si twin-tip au revigorat o industrie a schiului ce se indrepta implacabil catre nimic. Se intampla intr-un moment incare era destul de clar ca razboiul pentru publicul tanar fusese castigat de snowboard. And yet… A fost de ajuns ca Salomon & Mike (Godfather) Douglas sa iasa cu celebrul model 1080 pentru ca lucrurile sa ia o alta intorsatura.

Istoria e destul de simpla: schiurile despre care vorbim au aparut cu scopul initial de a face trick-uri in parcurile si pipe-urile stapanite de boarderi. Putini se gandeau atunci ca au descoperit aur. Pentru ca exeprienta a dovedit ca un twin-tip este un all-mountain aproape perfect. Din mai multe motive, pe care le discutam acum.

Primul ar fi latimea schiului. Si profilul, in general. Fiind mai late decat schiurile carve sau race, twin-tip-urile se descurca mai bine in zapada mare. Sau zapada macinata, sau crusta sau ce-o fi p-acolo.

Apoi e flexibilitatea. Pentru a avea “pop” in parc, varful si coada unui twin-tip sunt mai flexibile decat restul schiului. Asta ajuta la acelasi lucru - schiul va manca orice fel de zapada, fara comentarii. In loc sa se afunde in zapada mare, varful va iesi la suprafata si va trage dupa el tot schiul.

Without Limits hd

And the last but not the least, ar fi VERSABILITATEA. Da, asa este: un schiu putin mai lat si usor twin-tip este cu MULT mai versatil, mai all mountain decit un super carver recomandat in “magazinele de specialitate”. Si, pe cale de consecinta cum ar veni, este schiul perfect pentru zapada carpatina. Adica asa cum este ea, ceva mai off-piste decit in Austria.

Multi “specialisti” cred ca din cauza cozii care nu este dreapta, schiul este nesigur in viraj. Poate fi asa in cazuri extreme - placi mari de gheata pe fete abrupte. Sau in cazul unui concurs de slalom. Evident, cozile schiului nu vor inchide virajul asa cum o face un schi cu costructie clasica, dar problema asta dispare pe masura ce creste stratul de zapada. Ba chiar dispare senzatia ca schiul “agata” in viraj - senzatie foarte neplacuta de altfel. Si acum pe bune, citi specialisti de super race si cate asemenea partii avem noi in Romania?

Nu incerc sa spun ca un twin-tip este un schi perfect. Doar ca este un schi foarte versatil, mult mai versatil decat s-ar putea crede la o prima vedere. Si da, este perfect pentru muntii si zapezile romanesti. Pe multe partii de pe afara vei vedea oameni pe twin-tip-uri, oameni care nu au nici cea mai mica intetie sa ajunga vreodata intr-un parc. Acum stii si motivele. Lucrurile se schimba, industria merge mai departe.

Asa ca atunci cand veti merge la cumparaturi de schiuri data viitoare, ganditi-va si la un twin-tip. S-ar putea sa va distrati mai tare decat la after-ski. Daca nu ma credeti, testati unul cu prima ocazie.

It’s Christmastime Again, Charlie Brown movie download
download Hellboy II: The Golden Army

[LE]: Luati de val si si se pare vrajiti de cultura anglo-saxona am folosit termenul “versabilitate” intr-un context gresit. Caci “versatil” a intrat in DEX pe filiera franceza si are un cu totul alt inteles: inconstant, nehotarit, nestatornic.

Deci cuvantul de ordine este ADAPTABIL / ADAPTABILITATE. Am scris cu majuscule pentru noi, ca sa nu mai repetam greselile. Gata, s-a terminat si ora de romana.

The Combination video

Green Lantern: First Flight psp

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

28 Raspunsuri la “Go fat or Go home (adica despre schi in Romania)”

  1. alb_ca_zapada on 10 December 2008 4:09 am

    dadada!!
    eu cu ceva ani in urma aveam cica un all mountain volkl ac4… 78 mm la talpa.
    am trecut apoi la un karma ceva mai lat, twin-tip pe care mi l-a vindut nenea drept schiu de powder (el era de fapt un schi de park ceva mai rigid)… 84 sub talpa parca…. acela a fost momentul in care viata mea s-a schimbat… mi-am schimbat radical perceptia asupra schiului…. Si nu doar perceptia, ci si bucuria de a fi pe munte. A fost asa, un… un wow.

    Dupa vreo 2 ani am trecut pe dinastar legend pro… 97mm cu 29m raza de curbura… jumbo-jet original. dupa ceva timp de experiente fantastice am primit cadou the ultimate shit: legend pro xxl: 109mm cu 37m raza…

    Cam asta este pe scurt istoria mea… acum visez la un Armada ANT de 191cm.

    Nu-s eu insa etalonul… etalonul este industria care creste treptat latimea aceluiasi model de la an la an… etalonul este schiul all mountain care acum nu se prea mai fabrica sub 85mm latime…

    Anyway, poveste lunga si mare dreptate are domnul alexos… numa la noi perceptia e alta si se vind ca piinea calda schiuri de race complet inutile. iar la magazin cind te duci si intrebi de un schiu lat ti se spune “ala nu-i de romania nene, e schiu de austria”… oioi??!!??

  2. alexosu on 10 December 2008 9:34 am

    Tu cu ceva ani in urma aveai un all mountain volkl 724 pro sau exp :). Eu aveam un AC4. Pe care inca il mai am. Dar care, desi e in stare perfecta, a fost inlocuit anul trecut de un schi mai lung, mai lat si mai twintip (doar pe jumatate, ce-i drept), si anume de Mantra.
    Si, da, un ANT pare o inventie diabolica :D.

  3. raduac on 10 December 2008 4:23 pm

    Cred ca ceea ce descrii tu in articol se apropie foarte mult de categoria de schi denumita backcountry de unii dintre producatori. Schiuri la limita dintre freestyle si freeride cu care tot muntele pare un park :) . Eu folosesc de 3 ani un Rossignol Scratch BC (90mm sub clapar) si am trecut prin toate fazele, teama de skiu lat la inceput, momentul in care incepi sa ai incredere in ski si sa il folosesti la maxim si extazul aferent :))), iar acum sunt in faza in care realizez si punctele mai slabe. De aceea il si vand acum (daca stiti pe cineva interesat, dati-mi si mie de stire :)). Punctele slabe sunt , culmea, latimea skiului si twin-tip-ul. Referitor la latime, acum 3 ani mi se pareau imense , mai ales in comparatie cu skiul meu de partie Supersport 6* care are 69mm. Le poreclisem lopetile. Acum bineinteles vreau ceva un pic mai lat :). Cat despre twin-tip, aduce confortul fantastic de a nu agata niciodata, dar au fost si momente cand as fi vrut sa inchida mai ferm virajul. O precizare se impune, nu sunt interesat sa fac trick-uri, asa ca nici nu mi-ar folosi prea mult o coada twin-tip. In concluzie skiul meu preferat ar trebui sa aiba 95mm macar, vreo 180 cm si coada semiinaltata. Asa ca pe locul intai in lista de achizitii se gaseste…ati ghicit :) Voelkl Mantra. Iar pentru skiorul mediu de “partie” din Romania, categoric ar tebui sa aiba minim 80mm sub talpa in opinia mea.

  4. ghitzuca on 10 December 2008 7:35 pm

    @alb_ca_zapada - iar la magazin cind te duci si intrebi de un schiu lat ti se spune “ala nu-i de romania nene, e schiu de austria”… oioi??!!??

    asta e in cazul fericit..in care vanzatoru shtie despre ce e vorba :))

    @raduac - man toata stima dar vb niste aberatii o data spui ca t deranja latimea o data ca ai vrea un skiu mai lat.
    Detaliaza t rog cum foloseseai tu skiul acela la maxim??? Il comparai cumva cu skiul tau de partie super f sport?
    Cat despre trick-uri mai bine stai in banca ta, doamne fereste sa patzashti` ceva.
    Oameni buni Skiul se confunda de multe ori cu tot felu de stiinte (chimia, biologia) dude schiaza, traieste cum shti tu mai bine acele clipe, ia in calcul cea ce vrei sa auzi, cea ce crezi ca te-ar ajuta in tehnica ta shi DISTREAZA-TE ca doar de aia ai dat atatzia banii pe echipament, de aia sunt zile in care t gandesti numai la cum te-ai da un pic si cat de bine ar fi sa retraiesti anumite momente in care era foarte entuziasmat de cum ti-a ieshit totul.

    Peace!

  5. DanNic on 11 December 2008 4:33 pm

    Guys, ca tot vorbim de ski-uri late, eu caut acum sa-mi iau un ski mai lat (zic asa pt ca nu o sa imi iau giganti cu 120 sub talpa, ca nu o sa vad eu powpow prea des pentru asa ceva) acolo, intre 95 si 105.

    Tot cautand, am ajuns la Volkl Mantra si Armada ARV pe de o parte si Dynastar Legend Pro si Kastle MX 98 pe de alta parte.

    Le-am clasificat asa pentru ca primele doua sunt mai flexibile, fara titan, mai usoare, merg la greu si pentru tura, si sunt mai carvuite.
    Celelate doua au ambele cate doua foi de titan, deci mai grele, mai stiff, si mai putin carvuite.

    Ati avut ocazia sa le incercati pe undeva? Pareri, opinii? Alternative?

    In Romania de unde as putea sa le comand?

    Thx

  6. alexosu on 11 December 2008 4:57 pm

    :) Bun shortlist. Stii cat costa Kastle-urile?
    Pe site poti citi un review pentru Mantra (eu ma dau pe Mantra), si mai multe articole despre Legend Pro (Bogdan).
    Totusi, cred ca ARV-urile merita incercate, macar.

  7. DanNic on 11 December 2008 5:21 pm

    stiu cat costa prin state (1100-1200 dolari) fara legatura :-( , sunt intr-adevar sceptic, dar review-urile sunt excelente si daca le pun in picioare si simt ca “zbor” , ca-i “love at first sight”, atunci as face un efort. Ca si asa cam toti banii mei se duc in echipamente de munte sau de mare (vara ma ocup cu scuba-diving - care te tine al naibii de in forma).

    Vreau sa incerc ARV-urile, dar mi-e clar ca in Romania nu am unde si nu cumpar inainte sa incerc, oricat de bun ar fi review-ul.

    Plec saptamana viitoare pe Stubaier Gletscher (cu familie, copil de 6 1/2) ca atfel m-as fi dus in Pitztal, dar nici pe acolo nu am gasit dealer-i Armada sau Kastle. Probabil ca o sa gasesc Mantra.

    Al tau nu e de sezonul asta - crezi ca sunt mari diferente?

  8. alb_ca_zapada on 11 December 2008 6:55 pm

    @DanNic:
    cred ca se poate aranja un test cu ARV-ul.. mai nou (cum poate ai citit pe aici) Armada este distribuit in Romania… Ii stiu pe oameni, cred ca ti-as putea arnja si de un discount (asa ca esti om de derdelus)… oricum pretul e mai bun decit in Austria se pare (sub 500e)

    cit despre legend pro, numa de bine (ma dau de 3 ani pe asa ceva, mai nou am in dotare si xxl)… pb cea mare cu ele este ca se pare de anul asta, in goana dupa vinzari si profit, dynastar s-a spurcat si le-a cam inmuiat (n-am incercat dar asa spun pe forumuri oamenii din emisfera sudica).

    asadar una peste alta ARV-ul este si ramine o super optiune…

  9. DanNic on 11 December 2008 7:08 pm

    @alb

    Am vazut ca e distribuit si in Romania, le-am vazut pe pagina unui magazin de la Cluj si de asemenea am vazut cand au fost aduse la Himalaya ;-), dar nu credeam ca se fac si demo-uri.

    Daca se poate aranja de un test ar fi excelent, fug si in cursul saptamanii de la birou, numai sa il fac. Cat despre discount…sa fie primit…:-).

    By the way, legaturi Marker stiti pe undeva prin Romania (as vrea sa-mi iau Baron-ul)

    Multumesc inca o data si abia astept sa ne dam la vale o data impreuna (cei de pe derdelus.ro), nu numai pe net

  10. alb_ca_zapada on 11 December 2008 11:14 pm

    @dannic:
    o fi greu de crezut, nu stiu.. dar de bine, e de bine in mod sigur.
    asadar, am dat mailul tau oamenior cu pricina. daca nu, vb tu cu ei la contact .la. armadaskis.ro

    cit despre leg marker ce sa zic.. mai bine nu mai zic.. la fel de greu de obtinut precum o racheta atomica.. incearca sa iei leg cu cei de la ziper sport din brasov si vezi daca-ti iese.

    toate bune,
    bogdan

  11. ciprian on 12 December 2008 10:00 am

    @dannic
    legaturi marker le baron, hmmmm…daca ai putina rabdare te pot ajuta eu.Eu tocmai ce mi-am luat din Germania si le-am montat(de fapt tot cei de acolo) pe un Dynastar. In concluzie , daca ai rabdare pana la anul , te pot servi.

  12. alexosu on 12 December 2008 10:09 am

    Dan, poti vorbi si cu Leon Rotaru (HighSports). leon[dot]rotaru[at]highsports[dot]ro sau 0 744 671288. Din cate stiu, ei aduc Baron cu aprox 800 lei.

  13. barbosa on 12 December 2008 10:54 am

    DANIC - 0746863555-anca - un fel de sef la vanzari la impotatorul oficial ,,ZIPER ” pt MARKER.
    o tipa ok de la ea am cumparat le duke 16 acum 3 saptamani
    Bafta !

  14. alexosu on 12 December 2008 11:00 am

    Nu-mi vine sa cred cata reclama le facem astora… :)

  15. barbosa on 12 December 2008 11:11 am

    …..si gratis ,Alexosu!Adevarul e ca am dat pe ele 300 euro iar in moscova la importator era 350 euro ! nu stiu cat e in Europa dar am inteles ca-n State ar fi cel mai mic pret
    MAI IMPORTANT- unde ne dam maine????

  16. alexosu on 12 December 2008 11:17 am

    Se pare ca doar la Cavnic, in conditii bune. Altfel, e posibil sa mearga si in Poiana si alte locuri, dar nu garanteaza nimeni ca nu iti nenorocesti schiurile.

  17. Maximilian on 12 December 2008 11:29 am

    Please, but please don’t get me started! Nu de alta, dar m-am impiedicat de curand pe la mine prin sat de un magazin unde nimeni nu stia ce se petrece cu viata in general, daramite cu schiurile… “Ah, legaturi? Pai daaa… Uhm, flexie??? DIN ce? Nu, ne pare rau, nu avem asa ceva…” Cunoasteti sentimentul jenei de jena interlocutorului, nu doar prins cu garda jos, dar trezit din pat si pus in ring de-a dreptul, fiindca isi doarme viata la modul cel mai profesional cu putinta. E o jena similara cu cea care te loveste (sic!) atunci cand ajungi intr-unul din magazinele inca bine ancorate in trecutu-ne glorios, sustinut “strategic” de prototipul vanzatoarei/gestionar ;) la circa 50+ de ani, cu ochelari cu rama groasa, pulovar tricotat acasa, dinte de aur si neg facial cu vlastare, pe care ti-e si teama sa o intrebi ceva, ca nu cumva sa o deranjezi de la Rebus sau lecturarea esentei vietii: Formula AS. Get me?

    Din punctul meu de vedere, in Romania exista cel mult 2 (ahoi!) importatori/distribuitori care au o idee cu ce se mananca schiurile de mai sus si, de ce nu, schiurile in general, iar aia nu sunt de fel cei pe care ii crede lumea! Totusi, acum, aici si mai ales ASA nu este locul sa-i pomenesc cu detalii, deoarece cred ca genul asta de publicitate este cam desantata. Pentru astfel de lucruri trebuie ca exista bannere specifice, contracte bilaterale si mai ales INTERES, nu-i asa, Barbie? ;) Pe cand niste paste-uri cu ultimele oferte de telefonie mobila, mezeluri “de hypermarche” sau din magazinele de 3,90 lei, draga Derdelus?

    de la No Fun At All, cu drag:

    “Give me money, give me gold
    It brings me happiness I’m told
    I need experience in being rich
    and need it now
    I need everything!
    [...]
    Give me everything!”

    Powder to the people,
    Mx

  18. alexosu on 12 December 2008 11:48 am

    Maxi, don’t get mad :). Esti tanar. Cineva a intrebat cum se poate cumpara o legatura mai speciala, altcineva i-a dat o informatie.
    Desi ma mananca limba rau, am taiat o parte din parerea mea fata de oamenii care aduc Baron @ro. M-am gandit ca ar fi si mai mult…

  19. barbosa on 12 December 2008 11:51 am

    la sinaia sunt in valea dorului 10 metri maxim latime dar nu pana jos la scaun
    la predeal doar jos unde au dat artificiala dar cu iesiri de pete
    pe toate astea se poate ,,skia” dar cu skiurili vecinului!

  20. DanNic on 12 December 2008 11:54 am

    @alb_ca_zapada, alexosu, barbosa

    Va multumesc mult pentru informatii, o sa le dau de cap, m-apuc de dat mail-uri, telefoane de azi.

    @maximilian

    Nici eu si nici nici ceilalti nu cred ca au vrut sa faca reclama “desantata”. Au oferit doar informatii la cererea mea (deci nu e spam :-)). Nu crezi ca tot “forumul” asta trebuie sa indeplineasca si functia asta, de a oferi informatii punctuale?

    In rest suntem cu totii de acord ca in Romania, in magazine, nu prea ai pe cine sa intrebi despre ce vand ei acolo.

  21. raduac on 12 December 2008 5:47 pm

    @ghitzuca
    cred ai citit postul meu in mare repezeala si tot asa ai si dat reply-ul. Am o banuiala ca te-a deranjat afirmatia “nu sunt interesat sa fac trick-uri”. Ti-am vazut biografia si am inteles ca esti mare maestru in trick-uri. Iar cum asta nu se poate fara sa fii un foarte bun skior in general, cel mai probabil ca esti la un nivel mult mai avansat decat mine. Avand in vedere asta si faptul ca esti din echipa derdelus, ma asteptam la un mesaj mai constructiv si mai concret , daca tot ai vrut sa dai un reply. Eu incercam doar sa povestesc din experientele unui skior mediu cu primele skiuri late si twin tip. Si pentru ca mi-a cerut sa iti explic , iata explicatiile: 1. Nu am spus niciodata ca ma deranja latimea ci doar ca la inceput imi era un pic teama de latimea lui. Adica nu il puneam ferm pe cant, derapam mai mult. Si ma temeam ca nu va tine in zapada tare. Dar am descoperit ca poate fi trecut de pe un cant pe altul cu destula usurinta si ca tine bine si in zapada mai tare. Si astfel am inceput sa ma joc mai mult cu el, chiar si pe partie, si crede-ma m-am distrat fain cu el. Iar acum doresc ceva si mai lat pentru ca stiu sigur ca pot sa il manevrez 2. Nu am nimic impotriva trick-urilor si a celor care fac trick-uri, ba chiar ma uit cu admiratie de fiecare data cand am ocazia. Doar ca eu personal nu prea imi permit sa incerc asa ceva datorita unei hernii discale. 3. Da, eu sunt dintre aia bolnavi cu tehnica inglobata in skiuri. Pe langa a skia imi place si echipamentul in sine si toata stiinta pe care o inglobeaza. De fiecare data cand imi cumpar ceva echipament stau si studiez si compar si incerc sa testez daca am ocazia. Sunt mai inginer asa de formatie :) Tu pari mai artist, ba chiar cred ca se poate spune ca esti artist. Abia astept sa iti vad operele pe viu, nu imortalizate in foto. Iar daca randurile mele despre prima mea experienta cu un ski de backcountry probabil ca tie nu ti-au folosit la nimic, eu sunt convins ca folosesc altora ca mine, skiori medii, care vor sa faca pasul in aceasta directie. Doamne, cat am putut sa scriu! Vezi ce face lipsa asta de zapada din om!

  22. alb_ca_zapada on 12 December 2008 10:39 pm

    @raduac & ghitzuca:
    ma copii, stati flexati ce naiba…
    nea ghitzuca ne-a explicat ca schiul este (sau ar trebui sa fie) o simpla, f simpal bucurie… de fapt cam asta este si esenta/folozofia freestyle-ului cu toate ale ei conexe gadgeturi tehnice ori vestimentare :D (sa nu-mi sara nimeni in cap pls)

    iar nea raduac isi exprima si el parerea ca l-ar coafa un schiu mai lat… dot din cauza de bucurie dar cu alte resorturi cum bine ne-a explicat.

    asadar sa vina zapada si sa terminam cu vorbele luuungi.

    peace

  23. alb_ca_zapada on 12 December 2008 10:40 pm

    @maxi: who the fuck is barbie?? :)

  24. ghitzuca on 13 December 2008 9:18 pm

    barbie is a hore :)

  25. ghitzuca on 13 December 2008 9:42 pm

    cu w in fatza

  26. catau on 14 December 2008 10:25 am

    De libtech Narrow Ass Snowboard cu magne nu zice nimeni nimic ?

  27. ghitzuca on 14 December 2008 12:58 pm

    LibTech NAS un skiu cam rigid pentru partiile shi hopurile de la noi din tara daca vrei mai multe informati t pot pune in contact cu dealerul local.

    let it snow

  28. Schiuri late sau deloc : derdelus.ro on 25 November 2009 9:23 pm

    [...] care dau libertate totala si care fac ca toata povestea sa tina doar de schior. Majoritatea sunt si twin-tip-uri (sau macar partial), asa ca gradul de distractie creste [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.