Recapitulare de sezon de dat de povestit de repetat

8 June 2010, by alexosu

Da. A trecut 1 iunie, asa ca e momentul bun sa vedem cum se inchide inca un sezon derdelusian. Sa vedem ce da cand tragem linie. Sa vedem ce am invatat. Si sa vedem cum ne pregatim pentru ce urmeaza.

Iarna 09-10 a fost una ciudata. Desi a anins foarte repede - tineti minte powderul de octombrie, nu? - si desi a a nins destul de des, din cauza temperaturilor ridicate, zapada nu prea a tinut. Desi am avut in noiembrie si decembrie ninsori care au depus +1m, in 2-3 zile se ducea tot. Iarna a venit si a plecat de mai multe ori, asa incat abia prin februarie-martie am avut constant zapada buna.

Cu toate astea, sezonul care s-a incheiat a fost unul bun. Am ajuns la concluzia ca a fost un sezon cu zile foarte bune, chiar daca nu foarte multe.

Am avut concursuri multe si pentru toate gusturile, de la invitationale pentru oamenii grei, pana la cele mai de amatori, fara sa le uitam pe cele pentru tineret-sperante (Sinaia Freeride Challenge, Five-O JibStars, Cupa Malinului, Campionatul National de Freeride, Sinaia Freeride Fest, Cai VS Oameni Putere, Try 2 Fly, Inferno), campuri - (FreshMeat la Capra, Freeride Camps by Ion Trandafir, SummerCamp cu Kinda Geza - yet to come), ski-teste (Armada si K2) si un targ de echipament de iarna - SnowShow, nu a fost tocmai ISPO dar e un inceput. Asta ca sa ne rezumam doar la ce s-a intamplat prin partile noastre.

Am avut si niste iesiri de povestit nepotilor. Impreuna cu ceilalti oameni din echipa derdelus.ro am reusit sa organizam o excursie la Monterosa care nu a facut decat sa ne deschida apetitul pentru un anume gen de schi. Un singur regret: a tinut doar 6 zile. Apoi a fost Balea Whope, alta treaba organizata gospodareste si cu simt de raspundere. Un singur regret: nu au fost mai multe iesiri la Balea.

Gashca SkiVirus a facut tumbe prin Bansko si Balea, FreshMeat pe la Capra, Balea sau prin Bucuresti (ca tot am avut zapada mare). Baietii de la Brasov au facut turul locurilor cu powder in tripul DePow.

Dupa ce anul trecut Slopes No More a dus la o discutie lunga si constructiva despre filmele sport-action, iata ca sezonul asta Ion, Bivuacu si restul echipei au reusit sa filmeze niste cadre care ne-au cam lasat cu ochii in lacrimi. Daca Global Freezing va fi macar la jumtate fata de asteptarile create de teasere, vom avea un film de pus in colectie. Dar vom reveni pe tema asta, cu siguranta. Ca veni vorba de filme, am continuat cu bucurie White Evenings, am comentat From Romania With Love, ne-am laudat la IGotShot sau am petrecut la Ride, Die or Party (fara film, doar cu party).

indiscutabil vedeta sezonului a fost celebrul film Downtown Bucharest Urban Skiing (aproape 200.000 view-uri pe Youtube).

Ma uit pe lista asta de mai sus si imi dau seama ca incet-incet s-ar putea sa ne apropiem de un oarecare nivel de decenta al industriei pe care o sprijinim - cea a spoturilor de iarna. Indraznesc sa spun ca cel mai bun sezon pentru industrie. Poate nu in termeni de vanzari, dar treaba se leaga.

Si nu e intamplator. Oferta de echipament specializat si de buna calitate a crescut - avem Movement (de ceva timp), Armada, K2 si Black Crows. Mai mult, se anunta Line si Full Tilt (asta de surpriza!). Cu alte cuvinte, zona underground/independenta da semne de profesionalism. Chiar daca vanzarile sunt inca mici, lucrurile par sa se miste in directia buna. Sa speram ca si oamenii care se ocupa de lucrurile astea vor avea rabdare si resurse sa continue ceea ce fac.

Daca tot vorbim de astpectul asta, nu uitati de dictonul “support your local shop”. Stiu ca in trecut au existat multe probleme - multe dintre ele reale, altele care tineau mai mult de perceptie - dar intre timp lucrurile au evoluat simtitor. Faptul ca in magazine mici din Bucuresti, Sinaia, Sibiu, Cluj, Baia Mare, Brasov sau Targu Mures (si sigur mai sunt si alte orase) poti cumpara un schi serios de freeride/freestyle si alte echipamente la preturi ca afara, e un semn foarte bun. Ma bucur ca pe partiile patriei vad din ce in ce mai des twin-tip-uri si fatties. Oamenii incep sa fie mai deschisi la inovatii.

Partea mai putin buna e aia mai grea. Partiile din Romania inca nu se ridica la pretentiile de siguranta cerute de lege, desi se pot vedea si aici ceva pasi timizi spre o lume mai civilizata. Transportul pe cablu e extrem de scump fata de ce ofera. Serviciile adiacente sunt aproape inexistente. Inca nu avem un parc in care pustii sa poata invata iar riderii sa poata progresa. Sunt sigur ca daca oamenii din industrie si pasionatii ar fi ceva mai vocali, mai uniti si mai perseverenti, s-ar misca lucrurile vizibil si in zona asta.

Si in final intrebarea: ce a insemnat iarna 09-10 pentru voi? Nu va sfiiti.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

22 Raspunsuri la “Recapitulare de sezon de dat de povestit de repetat”

  1. ion on 8 June 2010 2:03 pm

    pentru partea cu “pacea si prietenii” intre partenerii din industrie sunt deacord. :)

    sezonul pentur mine a fost scurt (am cred vreo 20-30 de zile de ski) dar intens. am fost anul asta mai mult off-piste. simt ca am progresat destul de mult. tre sa mai lucrez mult la capitolul conditie fizica, insa. :)

    am fost si in bansko. a fost foooooarte frumos. a ploat. a fost vant. de vis, ce sa mai… :)

  2. Andrei on 8 June 2010 5:23 pm

    Pentru mine, personal, 2010 a insemnat un an in care m-am indreptat din ce in ce mai mult spre off-piste. Si mi-a placut!
    Pentru noi ca si intreprindere din industria sporturilor de iarna, 2009-2010 a fost un sezon in care am crescut, am mai gresit, am invatat, am notat.

    Se simte intradevar un interes crescut catre zona de off-piste si personal sunt foarte incantat de directie!

  3. duddd on 8 June 2010 7:47 pm

    Ia uitati ce park frumos au oamenii astia aici http://vimeo.com/6815841 si nici n-au nevoie de zapada :D

  4. ghitzuca on 8 June 2010 10:02 pm

    @duddd daaa oamenii aia s-au cam nascut in locul potrivit

  5. duddd on 8 June 2010 10:17 pm

    Nu as zice chiar locul potrivit, Londra daca primeste 20 cm de zapada pe an… Dar au stiut sa se descurce :D
    Tare curios sunt din ce material e facut park-ul ala…. (decopertam niste terenuri de fotbal sintetic :D? )

  6. Mirel on 9 June 2010 6:14 am

    Sezonul pt mine a insemnat 13 zile de schiat dintre care 6 in Austria si totodata, primele ture prin powder (cu schiuri all mountain) care pur si simplu m-au marcat.

  7. dinutzu on 9 June 2010 11:04 am

    @dudddd
    Uite aici ultimele inventii in materie…. http://en.wikipedia.org/wiki/Dry_ski_slope#Recent_materials

  8. barbosa on 9 June 2010 11:08 am

    Cam 30-35 de zile de ski + o avalansa + o cazatura sanatoasa pe Malin + 5-6 prieteni de ski + bucuria de vedea tineri pe vai ( fara ipocrizie)+ arbitru la coborarea chinezeasca +5 zile cu Trandafir si echipa (ma felicit ca m-am dus ) … …..si cu speranta ca mai experimentati ,titrati , batranii, Dumnezeii ….ski-ului in afara partiei isi vor da mana sau macar nu se vor sunta,decalota reciproc si vom avea mai multe concursuri, iesiri, intalniri …….pe coclauri !!!

  9. serban on 9 June 2010 12:22 pm

    09-10 a insemnat ca am dat cu nasul de twin tipuri si de pow pow adevarat :). Am realizat ca tind sa fiu un sobolan de park si de urban si anul viitor ma voi devota si voi contribuii pt un parc cat de cat acceptabil :)). Astept cu nerabdare Line-urile.. aveti idee cand apar ? :)

  10. duddd on 9 June 2010 12:29 pm

    Atunci ii dau dreptate lu Ghitzuca …oamenii s-au nascut unde trebuie, avand in vedere ca producatorii materialului sunt din UK.

  11. alexosu on 9 June 2010 4:00 pm

    @serban
    Din cate stiu, Line va fi o prezenta destul de discreta. Funride va aduce mai mult pe comanda si, in rest, putine perechi. Cel mai bine ar fi sa vorbesti direct cu ei, sigur iti vor da toate detaliile.

  12. ion on 9 June 2010 4:43 pm

    ce-am uitat, vaaaaai! anul asta am facut cunostinta cu ANT-urile. un singur lucru am de spus despre ele: :-D. am zis!

  13. alexosu on 10 June 2010 10:42 am

    Eu mi-am spus pasurile aici. As vrea sa punctez totusi, ca JJ-ul mi-a schimbat complet viziunea despre schi.Daca ar exista si de 195, as fi cel mai fericit si as renunta la orice alt schiu. Not! :).

  14. alb_ca_zapada on 11 June 2010 11:51 am

    pt mine a fost cu siguranta cel mai greu sezon. pt ca nu m-am dat, pt ca am strins prea tare din dinti. dar m-am bucurat putin conectindu-ma la bucuria celor care m-au inconjurat
    oricum, a fost un antrenament bun. de vointa, evident.

  15. Flavius on 18 June 2010 8:18 am

    Tot la finalul acestui sezon, iată prima repetare a unei coborâri “clasice” a lui De Benedetti, din 1980: http://www.planetmountain.com/english/News/shownews1.lasso?l=2&keyid=37454

  16. omidee on 23 September 2010 11:04 am

    In sezonul ce urmeaza ne asteapta un telescaun nou la Sinaia, cica :)

    http://snowboardromania.blogspot.com/2010/09/domeniul-schiabil-se-extinde-la-sinaia.html
    DOMENIUL SCHIABIL DIN SINAIA SE VA EXTINDE ODATA CU FINALIZAREA TELESCAUNULUI DIN VALEA SOARELUI. SE ESTIMEAZA CA VA INSTALATIA VA FUNCTIONA DIN DATA DE 1 DECEMBRIE 2010.
    LA BAZA PARTIEI “PARTIA NOUA” AFLATA LANGA TELEGONDOLA DIN SINAIA SE AMENAJEAZA O PARTIE DE INCEPATORI.PARTIA VA AVEA IN DOTARE UN TELESCHI ,TUNURI DE ZAPADA SI NOCTURNA

  17. alexosu on 23 September 2010 1:56 pm

    Deci s-au rezolvat problemele de mediu pentru telescaunul cel nou. Buna treaba.

  18. alb_ca_zapada on 23 September 2010 11:01 pm

    dar despre parcari si wc-uri nu scria nimic?

  19. Ciprian on 24 September 2010 8:54 am

    Parcari, WC-uri? C’mon… doar suntem in 2010…

  20. snow on 26 September 2010 6:35 pm

    ce pot sa zic…ca in Romania…bine ca sunt 2 companii de transport de cablu in acelasi loc si acolo unde e nevoie nu vede nimeni…o sa platim un pret ca sa ajungem sus la cota 2000 si alt pret ca sa ne dam cu telescaunul lui peste…

  21. barbosa on 28 September 2010 5:47 am

    gondola + noul scaun din Valea Dorului - 1 ski pass restul de instalatii -altul !
    Sambata , de la niste bastinasi , am inteles ca slabe sanse de dat drumul anul asta ca doar se face pt FOTE 2013 !Legat de WC -cel de la 2000 e suficient pt toata valea prahovei !Oricum un lucru e cert -Se va scumpi ,,cablul” din nou !si stiti de ce ? pt ca tine , merge ,nu-i problema ….atat timp cat e mangafaua ce plateste !

  22. mariusica on 28 September 2010 8:46 am

    @barbarosa

    Ne vedem la anu la Sinaia, rupem masinile pana la cota 1400 ca sa nu dam bani pe cablu. Tu pe rachete de zapada, eu pe foci si schiem cat ne tin picioarele si plamanii la Sinaia. E ieftin, platim Petromul si gata.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free