Fischer - colectia 2008/2009

29 January 2008, by alexosu

Asa cum am tot anuntat de ceva timp incoace si la cerertea publicului spectator, astazi incepem seria de articole despre colectiile pentru sezonul 2008-2009. Nu exista vreo ordine anume, incepem deci cu Fischer (multumiri Lucianei, care ne-a dat o tona de referinte si detalii despre colectia 2008-2009).

La o vedere generala, la Fischer s-au petrecut ceva schimbari. A disparut seria AMC dar a aparut seria Performance Plus cu modelele Fuse, modelul Progressor de anul trecut s-a transformat intr-o serie de sine statatoare, RX Heat se numeste acum All Mountain Performance, iar seria Fire s-a transformat in Sport Performance.

RC4 Worldcup

Fischer vine cu o inovatie in ceea ce priveste schiul de race (atat SL, cat si GS). Asa cum ati putut vedea pe la TV si pe aici, inovatia e de fapt o aducere aminte a unor modele Fischer de pe la mijlocul anilor ‘70. Varful are o gaura, iar coada schiului are forma de “coada de randunica”. Nu am testat, dar Fischer anunta ca noua constructie salveaza mult timp in porti. Ideea ar fi ca o masa mai mica a schiului in varf si coada duce la vibratii mai mici si deci, la control mai bun in viraje. Modelele se numesc RC4 Worldcup SL/GS Hole. Exista si modelele cu constructia traditionala - FlowFlex.

Progressor

Noutatea este gama vedeta Progressor si tehnologia Dual Radius System. Da, si Fischer a intrat in jocul radiusurilor variabile inceput de Rossignol cu Mutix si continuat de Elan cu Waveflex sau Volkl cu PowerSwitch (mai multe detalii despre fiecare, cand le va veni randul).


Ideea e foarte simpla si pare foarte eficienta: Progressor are pe acelasi schi 2 radiusuri care functioneaza simultan, un radius descris de varful schiului, altul descris de coada lui. R1- este raza de slalom special, R2 este raza potrivita slalomului urias. Pentru viraje mai scurte va trebui sa apesi mai mult pe varful schiului, sa ai o pozitie mai avantata, pentru viraje mai lungi greutatea va trebui sa fie distribuita pe mijlocul schiului.

Luciana zice-asa:

Progressor este un schi exclusiv de partie sau zone inghetate (cum gasim destul de des pe partiile din Romania), rigid, agresiv, accepta si viraje scurte si viraje lungi (mai ales pe cele lungi), este foarte stabil si sta foarte bine in gheata, se adreseaza celor cu nivel de schi peste mediu, l-as asemana ca si caracteristici cu un schi de cross, mai degraba decat cu un schi de slalom. L-as recomanda celor care schiaza bine spre foarte bine, le place viteza si doresc un schi care sa se preteze atat la partii bune cat si la partii cu conditii vitrege.

Vorbim deci despre un schi de partie foarte versatil si cel putin interesant. Pentru fanii pirtiilor il recomandam inaintea schiurilor de race pentru usurinta cu care trece de la viraje scurte la viraje largi si pentru talia putin mai lata (70mm), ceea ce inseamna adaptabilitate mai buna la diverse tipuri de zapada. Pentru a fi sigur ca acopera aproape orice nevoie, exista 3 modele in gama Progressor - 9+, 8+ si 7+ (diferenta de data de dimensiuni si radius).

All Mountain Performance

Gama all-round de la Fischer se numeste All Mountain Performance si e reprezentata de modelele Cold Heat, Cool Heat, Red Heat, Pure Heat, Wild Heat si Heat. Cele mai interesante par Cold Heat (cu 82mm in talie si radius de 17m la 170cm) si Cool Heat (76mm in talie, radius de 16m la 170cm). Asta e gama pentru cei mai multi dintre schiori, cei care se dau pe partie dar isi permit din cand in cand cate o iesire pe langa, vor un schi pentru viraje moderate si viteze nu foarte mari. Dar nici foarte mici :). E schiul bun la toate, dar care prefera, in cele din urma, partia.

Freeride

Pentru cei care nu isi pierd prea mult timp pe partii, Fischer vine cu gama Watea plus Porohete. Watea e genul de schi pentru schiorii obisnuiti care ies din partie. Destul de permisiv datorita unei rigiditati medii, cu un radius mai degraba mic pentru un schi de off-piste, Watea e o alagere buna pentru viteze moderate, pante nu foarte abrupte. In general e considerat unul dintre cele mai bune schiuri de primavara (cu zapada moale si apoasa). Nu inteleg de ce exista Watea 78, din moment ce se cam suprapune cu seria Heat. Probabil din cauza ca e mai cool sa ai Watea in picoiare decat un Heat :). Porohete e un schi exclusiv de powder. Lat, destul de moale si cu radius peste medie, Porohete e genul de schi pe care nu prea o sa il vedeti in Romania. Din pacate.

Vision

Seria women se numeste Vision. Fata de sezonul trectu, designul este mai placut, dispar modelele Zephyr si Tempest care aveau dimensiuni asemanatoare cu cele de competitie si raza mica. Raman anul asta modelele ceva mai late (mai apropiate ca si caracteristici de un all mountain). Exista inclusiv un model de off-piste foarte interesant - Vision Zeal (128-94-117).

Preturi

Ca preturi, importatorul Fischer pentru Romania anunta sume intre 470 si 700 euro pentru gama Race (pentru Hole inca nu sunt stabilite preturile), intre 400 si 615 de euro pentru Progressor (cu 615 euro pentru vedeta 9+), intre 300 si 642 de euro pentru gama Heat (642 euro - Cold Heat, 535 euro - Cool Heat) si intre 420 si 600 de euro pentru gama Watea (numai pe comanda). Tratati aceasta informatie cu titlul de “preturi orientative”.

Pentru mai multe detalii despre noile modele, va stam la dispozitie.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

10 Raspunsuri la “Fischer - colectia 2008/2009”

  1. Sorin Anghel on 29 September 2008 6:19 pm

    In Romania o sa vina tot colectia 2007-2008. Ceea ce inseamna preturi mai mici.

  2. alexosu on 30 September 2008 7:23 am

    Colectia 2007-2008 a venit deja, de anul trecut :). Fischer a avut in primavara doua prezentari a noii colectii - una la Vatra Dornei si una la Predeal. In plus preturile de mai sus vin direct de la importator. Ma indoiesc ca faceau atatea eforturi daca nu ar fi adus noua colectie pe bune.
    E posibil sa mai vanda din ce a ramas in stoc de anul trecut. Oricum, multe dintre schiurile de anul asta sunt neschimbate fata de cele de anul trecut, din punct de vedere al constructiei.

  3. Luciana Neacsu on 30 September 2008 8:50 am

    Colectia 2008-2009 va fi in magazine de la 1 noiembrie, cu siguranta. Schiuri se vand si acum, dar intradevar din colectia veche de anul trecut, 2007-2008.

  4. Doru on 25 November 2008 4:21 pm

    stie cineva ce clapari se potrivesc (ca performante) cu Fischer Race RC4 SC ? Ar trebui sa fie din gama RC4 ? Ca sunt destule si nu stiu care ar fi mai bun ? Care sunt criteriile dupa care se aleg claparii ?

    multumesc,
    Doru

  5. Luciana Neacsu on 25 November 2008 5:07 pm

    @doru. claparii se aleg in functie de cat de bine schiezi, de cat de mult stai in ei (te dai o zi intreaga sau cateva ture doar), de cati bani vrei sa dai pe ei. pt un race rc4 SC iti trebuie intradevar un clapar bun ca sa-l duci, dar nu neaparat unul din gama RC4. dupa parerea mea poti lua orice clapar cu flexindex mai mare de 90 (La FISCHER :din gama RC4, din gama Progressor , din gama Soma MX PRO sau Heatfire)

  6. alexosu on 26 November 2008 8:10 am

    Doru, asa cum spune Luciana, claparii nu se aleg in functie de modelul schiului. E foarte posibil sa nu iti vina bine un RC4. E foarte posibil sa nu iti vina bine niciun Fischer. Sau e foarte posibil sa iti vina mult mai bine alt brand de clapari.
    Vezi articolele astea despre cum se aleg claparii:
    http://www.derdelus.ro/2007/10/16/cum-aleg-claparii/
    http://www.derdelus.ro/2007/10/17/cum-aleg-claparii-2/
    http://www.derdelus.ro/2008/01/09/cum-imi-cumpar-clapari-in-7-pasi/
    Criteriile sunt cele pe care le-a spus Luciana: nivelul tau ca schior, scopul pentru care vrei sa folosesti claparii, buget. De aici rezulta clapari mai rigizi sau mai moi, mai inalti sau mai mai putin inalti, mai comozi sau mai putin comozi si tot asa.

  7. Doru on 28 November 2008 10:07 am

    Va multumesc pentru raspuns ! Rapid si la obiect :) Schiez destul de bine zic eu, undeva intre mediu si avansat. Bugetul pentru ski e suficient cat sa pot lua un clapar bun. Cat despre timpul de schiat….intentionez sa plec la Soelden in ianuarie si sa nu schiez mai putin de 5 ore/zi. De obicei schiez cat ma tin picioarele :)
    As fi ales tot un Fischer, pt a completa echipamentul. Pana anul trecut am avut schiuri Fischer clasice, clapari Koflach, bete Rossignol. Cum schiurile le-am schimbat tot cu un Fischer, dar model 2008, m-am gandit ca ar merge un clapar din gama asta.
    Voi ce echipamente folositi ?
    Ce parere aveti de Nordica ?
    multumesc,
    Doru

  8. alexosu on 28 November 2008 10:21 am

    Daca iti vine bine vreun clapar Fischer, go for it, evident. Daca iti plac claparii mai rigizi, uita-te dupa cei cu flex mai mare, cum spune si Luciana.
    Set-up-ul meu, in momentul asta, e Dalbello Avanti Pro, Volkl Mantra 191 cu Marker Duke, Volkl AC4 184 si bete Salomon.
    Despre Nordica am o parere foarte buna. Si despre schiuri, si despre clapari. :).

  9. Luciana Neacsu e cu noi : derdelus.ro on 8 December 2008 12:35 pm

    [...] de a se alatura echipei in mod formal. O intelegem, precautia e sora intelepciunii. A scris despre Fisher si Hinterlux si pregateste un material despre tabelele de [...]

  10. tiby on 6 February 2009 6:45 pm

    ma surprinde faptul ca sunt atat de ieftine

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.