Cum aleg claparii?

16 January 2007, by alb_ca_zapada

Fara nici o exagerare, claparii sint cel mai important lucru din garderoba schiorului. D-asta alegerea lor e destul de complicata si d-asta stiu oameni care si-au cumparat 2-3 perechi pina sa nimereasca ceva bun si comod.

Cum imi aleg totusi claparii? Ia-ti o pereche care sa ti se potriveasca!

Pare la mintea cocosului, dar lucrul asta este esential, si nu se limiteaza doar la a cumpara masura exacta. Iti trebuie clapari care sa se potriveasca nu numai cu propriile-ti picioare dar si cu stilul tau de schiat. Claparii nu sunt doar niste locuri calduroase si comfortabile unde sa iti introduci labutele. Ei transmit energia corpului catre schiuri si astfel au un impact direct asupra performantei. Cu cit ti se potrivesc mai bine claparii, cu atit schiezi mai bine si mai cu placere.

Gindeste, manusile groase sint bune la lopata, nu si la gradinarit!

Atunci cand probezi clapari, poarta sosete de schi. Ce fel de sosete, chiar si amaritii de ciorapi sint importanti?

Da, intr-un mediu ostil in care probabil nu prea te simti in largul tau fiecare aspect e important. Bumbacul absoarbe umezeala si raceste picioarele. Poarta deci ciorapi subtiri si sintetici sau cu ceva amestec de lina, lungi pina sub genunchi. Sosetele prea groase ocupa mult spatiu in interiorul claparului si te impiedica sa-ti controlezi si sa simti schiul.

Probeaza pina innebuneste vinzatorul!

La inceput, claparii trebuie sa para usor incomfortabili, deoarece stratul din interior se va reduce in timp destul de mult. Degetele de la picioare trebuie sa sa atinga virful dar nu trebuie sa fie inghesuite sau indoite, iar atunci cand ii probezi nu trebuie sa simti nicio durere. Claparul trebuie sa fie fix, sa nu existe spatii iar atunci cand indoi genunchii, calcaiele trebuie sa ramana fixe. Intr-un cuvint, claparul trebuie sa prinda piciorul ca intr-o menghina.

Mai trebuie sa ai in vedere un aspect important: in decursul sezonului, daca mergi des la schi, piciorul se subtiaza. Suna straniu, dar asa este. De aceea cind cumperi clapari inainte de sezon, ai grija sa nu ii poti stringe pina la ultimele niveluri. O sa ai nevoie de ele prin februarie. Garantat!

Mergi de colo-colo si stai in picioare 10-15 min pentru a vedea cum sta treaba. Lasa-te in fata si in spate, testeaza flexul. Asasineaza-l pe vinzator, intreaba-l daca nu are “o platforma d-aia, cu un soi de legatura, sa vad si eu cum sta cu flexibilitatea”.

Daca ai picioare noduroase sau iesite din standard si claparii nu-ti vin perfect, daca sint puncte dureroase, batalia nu-i perfecta, exista boot fitting-ul:

  • Un fohn poate fi folosit pentru a inmuia si modela gheata
  • Spuma poate fi aplatizata
  • Un carton sau o pana poate fi folosit pentru a ridica calcaiul
  • Se pot folosi pernite de spuma la glezna
  • Se pot modela branturi pe comanda care sa se potriveasca celor mai complicate si ciudate picioare

In concluzie trebuie spus ca alegerea unui clapar nu-i treaba usoara. Rezervati-va pt asta cel putin juma’ de zi. Fara graba, graba costa.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

12 Raspunsuri la “Cum aleg claparii?”

  1. Flipper S on 17 October 2007 9:49 am

    … piciorul sa nu se miste prea mult in lateral, latimea ar trebuii sa fie fixa dar fara exagerari.

  2. brimex on 30 November 2007 12:48 am

    mie nu mi se pare ca se subtiaza piciorul…ci ca se largeste claparul.

  3. fair_dinkum on 4 February 2009 12:38 pm

    As avea si eu o curiozitate referitoare la flex.. pentru femei intermediare, viteza medie, care ar fi flexul potrivit la clapari?

  4. alexosu on 4 February 2009 2:26 pm

    Un flex mediu, evident :). Ceva in jur de 70-80 (in gama Rossignol).

  5. luana on 19 February 2009 2:19 pm

    eu abia am invatat sa schiez anul trecut si m-am grabit sa-mi iau clapari fara sa probez mai multe branduri. am ales Nordica Olympia EM6 si am ales prost, anul asta cand am incercat sa-i incalt nici nu mai puteam inchide ultima legatura. am gambele groase si nu stiu ce clapari mi s-ar potrivi. cine poate sa-mi dea un sfat?

  6. mr.twister on 19 February 2009 2:47 pm

    sunt multe posturi pe tema asta, mie cel putin mi-au prins extrem de bine.
    chiar nu m-as fi gandit ca probarea unor clapari poate fi atat de bine sistematizata dpdv criterii.. iti propun sa citesti intai, va fi foarte util.

    si eu am problema gambelor (intre timp s-a rezolvat, claparii s-au adaptat, s-au mulat) dar sa stii ca exista modele la care prima clapa de sus are un sistem de extensie a prizei pe bocanc si foarte usor aceasta se poate extinde (largi) in cazul unei gambe mai groase

  7. Andrei on 26 August 2009 8:49 am

    Buna! Soseta groasa, cea a claparului (nu stiu cum se numeste) am inteles ca se poate spala in anumite conditii. Intrebarea mea este daca sunt in comert astfel de accesorii, sosetele acestea. Va multumesc!

  8. raduac on 27 August 2009 4:57 pm

    “Ciorapul” de la clapar nu se gaseste de vanzare separat decat ca up-grade la cel standard. De aceea pot costa cat o pereche de clapari chiar medii, deci nu sunt folositi decat de cei care cauta performanta maxima sau cei cu anatomii mai ciudate a labei piciorului.

  9. ciprian on 16 December 2009 11:22 am

    banda velcro este foarte importanta? ar trebui sa atarne greu in decizia intre 2 modele unul cu si unul fara? merci

  10. alexosu on 16 December 2009 1:41 pm

    Nu prea mai exista model fara… Cred :). Care sunt cele doua modele? Sigur nu e asta singura diferenta dintre ele.

  11. Bogdan22 on 16 December 2009 2:32 pm

    Claparii cu thermocustom si ciorap precision fit trebuie termoformati obligatoriu ? E vb de o pereche Nordica Sportmachine cu flex 80.
    Multumesc!

  12. roland on 23 December 2010 3:56 pm

    clapari cam ce greutate ar trebui sa aiba deoarece difera si astea

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free