Cerbul si Morarul - inca e iarna

15 March 2011, by bubulu

Sambata, 12 martie, am dat un Cerb cu Catalin. Sus zapada noua a fost spulberata de vant si depusa in troiene uriase, care desi par stabile totusi trebuie evitate. Pe versantii de sud zapada este firnuita, cu bucati de crusta si zone cu zapada noua depusa sub forma de placa de vant dar stabila.

Sub stana zapada devide extrem de dura, aici fara un schiu care sa stea cat de cat in gheata viata poate fi complicata. Mai jos, inainte de Pripon, zapada noua ne da ceva emotii cand traversam ceva valcele pana sa ajungem la “numaratoarea oilor”. Prin padure am coborat pe schiuri pana aproape de drumul de Gura Diham.

Duminica ma batea gandul sa dau o tura pe Valea Gaura, insa zapada multa si ciudata de sub 1800m ma face sa ma razgandesc, Gaura mai poate astepta, nu am chef sa ma dau la vale cu zapada printre caldarile de jos. Astfel, cu Geo, Laurentiu si Liviu, alegem sa dam un Morar.

Sus in caldare zapada este tare, cu depozite uriase de zapada noua sub forma de placi de vant. Coborarea am dat-o pe versantul dinspre Bucsoiu. Versantul de sub Omu, pe care am coborat si saptamana trecuta, are zone cu placi de vant care nu imi placeau asa ca aleg varianta safe. Intre caldari zapada este tare, si mai sunt zone dubioase cu placi de vant care desi par stabile totusi atentia trebuie sa fie maxima.

Pe canionul de jos zapada devine dificil de virat, un amestec de gheata cu crusta inghetata face schiatul destul de dificil. O mica recompensa, o zona de pudra o intalnim in zona Vaii Adanci / Rapa Zapezii. In padure pana la Gura Diham, desi se poate merge pe schiuri, zapada devine extrem de grea.

Oricum, vestea buna e ca sus inca este iarna, bre. Nu a venit primavara asa usor - aviz amatorilor de firn cu schiuri usoare si costume mulate ;).

Inchei cu un scrut review. Saptamana trecuta am probat la magazinul Fun Ride din Sinaia o pereche de clapari Full Tilt High Five. Eram cam sceptic ca clapar in 3 clape ar fi suficient de rigid, dar am avut o revelatie:brusc nu am mai vrut alti clapari.

Dupa cateva ture, mi-am facut o parere mai clara si despre High Five. Are liner PRO de 102mm Intuition, deci comod, cu gel care absoarbe socurile in talpa. Foarte important: se poate scoate limba si claparul se transforma dintr-unel de alpin intr-unul de tura. High Five vine standard cu o limba de flex 6, asta inseamna cam 80-90 la un clapar normal gen Lange (eu personal comparand cu un B-squad Carbon Rossingol flex 130 din dotare, cred ca High Five-ul se apropie de 100 flex). Daca nu te satisface iti poti comanda o limba mai rigida (flex10) care duce claparul la 120.

Joi am testat prima data in Baiului claparul, i-am scos limba si am dat-o la deal si pot sa zic ca ma simteam aproape ca in bocanci de tura. La vale prin crusta de sus si prin padure, High Five-ul e clapar, adica nu are legatura cu claparii clasici de tura, care sunt moi cand e de schiat. Povestile gen 100 flex la nu stiu ce Garmont sau Factor sau Crispi Diablo Freeride sau Scarpa Schokum sunt doar povesti.

Evident nu o sa renunt la bocancul de tura, asta e bun la inceputul ierni, cand este zapada putina si mai trebuie sa bagi si pe picioare, pe gheata, stanci etc. Acum cand poti cobora pe schiuri pana aproape jos in Busteni, High Five-ul este genul de clapar mult mai potrivit.

Sambata - Cerb


Duminica - Morar

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

3 Raspunsuri la “Cerbul si Morarul - inca e iarna”

  1. patrick on 16 March 2011 2:51 am

    chiar ma gandeam: a fost iarna chiar atat de proasta, incat nu mai scrie bubulu nici un articol?!

  2. Bubulu on 16 March 2011 8:04 am

    Mai scrie si Bubulu, dar mai sunt si alte subiecte… nu se poate transforma siteul intr-o telenovela gen ,, viata si opera-strambaturi la schi pe la Omu,, sau cum am mers taras acasa dupa spritul de duminica ;)…in rest pe unde am mai fost gasesti aici:http://www.youtube.com/user/BubululRo nu neaparat de la schi. Oricum vine primavara si atunci mai multi oameni or sa fie interesati de cum e treaba pe sus…si atunci o sa apara mai multe povesti daca o sa mai tina ,,picierele,, sa o dau la deal :)

  3. mihai on 18 March 2011 9:28 am

    Multumesc mult pentru informatii. Pt. mine sunt f utile.
    Intr-adevar, se pare ca pt skiuristii in pantaloni scurti care iubesc firnul de primavara mai au un pic de asteptat pana sa se stabilizeze zapada, cu toate ca a fost cald saptamana aqsta; acum urmeaza o racire.

    Eu am urmatoarea regula. cand s-a topit aproape toata zapada pana sus in Postavar, incepe sezonul de primavara pe Morar… Mai e un pic anul asta.

    Din pacate sezonul de anul trecut a fost atipic; a nins atat de mult primavara incat nu am indraznit sa merg pe vai in Bucegi. Sezonul asta pare sa fie pe dos. Destul de putina zapada si pare ca tendinta de precipitatii putine continua si primavara asta. Om vedea cum va fi.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free