Despre TreeSkiing

9 April 2009, alb_ca_zapada

In ultima perioada m-am dedicat cam prea mult scrierilor politice despre zapada, analizelor si chestiilor usor prea savante. Sa nu va inchipuiti insa ca am neglijat activitatea in teren, am strins chiar un rezultat nesperat pentru cit de prost a inceput sezonul: peste 30 de zile de schi.

Anyway, nu despre asta vroiam insa sa discut. M-am gindit sa incepem aici pe derdelus o discutie mai lunga despre ce si cum cu freerideul despre care tot discutam. Despre cum se face si pe unde se face. Si bineinteles, citeva sfaturi cit se poate de practice.

Si pentru ca tocma’ ce am revenit dintr-o Austrie de joasa altitudine (domeniul Planai mai exact) unde inaltimea maxima a instalatiilor variaza intre 1800 si 1950m si unde drept urmare singura distractie era balaureala prin padure, m-am gindit sa incepem cit se poate de firesc cu tree skiing-ul.

Schiul printre copaci este o treaba destul de serioasa dar cit se poate de fun. Nu este pentru oricine, isi trebuie ceva cojones si niscai echipament de protectie. Asadar, sfatul nr 1: nu intrati la padure fara casca, ochelari tip googles (sa nu va prind cu ochelari de soare ca va ard o creanga peste ochi de nu va vedeti) si protectie de spate.

In al doilea rind, atentie mare la echipamentul din dotare si la tehnica personala. Adica nu va aventurati cu schiuri de race (in padure nu intra ratrakul), cu schiuri pe care nu sinteti cit se poate de stapini si fara o capacitate verificata de a redresa, opri si ocoli tot ce vi se iveste in cale. Nu recomad insa nici schiurile lungi si mari de big mountain, nici chiar pe cele de tura. Setup-ul perfect ar putea fi un schiu din generatia noua, un dual camber gen Armada JJ: flotabilitate buna, manevrabilitate de snow blades. Sau daca nu, poate chiar un schiu de freeride-touring.

In alta ordine de idei, atentie la tipul de zapada. Nu recomand datul in padure in caz de zapada grea sau crusta. Conditiile cele mai bune sint legate de powderul uscat. Explicatia este simpla: o cit de mica ezitare in initierea unui viraj poate avea consecinte cel putin dureroase.

Un alt sfat tine de tipul de padure. Adica cit de mari si cit de desi is copacii. Ideal ar fi sa fie o padure cu brazi cit de cit tineri, pentru a putea trece cu usurinta printre crengi. Deci nu va fie frica de crengile subtiri, treceti horarit si determinat.

Cam atit pentru moment. Despre locurile de la noi unde poate fi practicata joaca asta eu nu va pot spune decit ce am incercat: Poiana si Azuga. (atentie, discutam despre schi in padure, nu printre copaci rari).

Pentru exemplificare avem si film. Enjoy si ne auzim la episodul urmator.

tree skiing

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

10 Raspunsuri la “Despre TreeSkiing”

  1. Ion on 10 April 2009 6:33 am

    bai, da. stiu ce zici! : )da’ zi si ca e totusi cel mai safe ski prin powder atunci cand se anunta probleme cu avalansa. defapt nu prea poti spune asta ca deh… tre sa fi om responsabil. : ))

    pe de alta parte cu JJ-urile n-am avut absolut nici o problema in a ma da chiar si atunci cand era zapada f grea (era o umezeala infioratoare in ultima zi de dat). adica ce cu bridge-urile era un pic panica (trebuia sa fiu mai concentrat pe treaba; sa am grija sa mai trag de varfuri in sus) cu JJ-urile era pur si simplu fun (ce frumos ieseau ele, varfurile…). picioarele mele n-au vazut skiu’ mai manevrabil si iertator ca JJ-ul.

    pe de alta parte, conform unui sondaj la care am participat recent, am declarat ca-s expert intr-ale skiului. B-).

  2. zac on 10 April 2009 8:34 am

    sa inteleg ca prin padure e mai sigur de dat in privinta avalanselor ?

  3. alexosu on 10 April 2009 12:37 pm

    Man, ce filmare tare! Pe bune, un POV de toata frumusetea. Si sarituri misto, si linii misto… tare!
    In ceea ce priveste schiurile de dat prin padurici, sunt de acord ca un JJ (sau HellBent sau alte delicatese de gen) sunt cele mai potrivite. Dar cum a mers cu ANT-urile? Din ce se vede, destul de bine.

  4. mitza(tm) on 10 April 2009 5:12 pm

    ceva fimari/poze la alagna 09 nu ai? :)

  5. Ovidiu on 11 April 2009 3:49 am

    Disciplina se practica in SUA la cel mai inalt nivel (propriu & figurat) deoarece chiar si la aproape de 3000m inca sunt paduri, iar powderul, ferit de soare si vant, se mentine bine.

  6. Ion on 11 April 2009 6:48 pm

    @zac
    asa zice lumea. asa zic si eu, defapt. pe incercatelea as putea adauga. adica atata vreme cat m-am dat prin paduri n-au fost probleme. cum am iesit am avut emotii maxime si a trebuit sa ma retrag in padure.

    si da, ovidiu are maxima dreptate, zapada e mai afanata in zone impadurite.

  7. snowtrip on 11 April 2009 10:10 pm

    Filmuletul ala are copacii cam rari fata de ce e la Predeal si mai ales Azuga. Nu pot sa spun ca m-am dat prin padure la Azuga sau Predeal, dar m-am plimbat prin ele si nu mi se par asa aerisite ca in filmulet. In filmulet e padure adevarata undeva pe la mijloc, in rest e chiar foarte aerisit. Printre copaci m-am dat in Poiana. Pana in 1500 e chiar bine dupa parerea mea(ca in filmulet chiar).
    Legat de mersul printre copaci mi-a ramas in minte un filmulet pe care l-am vazut pe youtube. E facut in parang. http://www.youtube.com/watch?v=l3OXBTFH3bQ&feature=PlayList&p=5D257630DF8F68DD&index=0&playnext=1
    Prima parte de filmulet e prost filmata

  8. Ion on 12 April 2009 9:30 am

    nu c-as vrea sa-l laud pe domnul Coman dar…CE SARITURI!!!!!!!!!! wow! : )
    @snowtrip - nu te supara dar baietii din filmuletul aratat de tine aratau cam chinuiti de zapada si copaci. : )

  9. radubu on 13 April 2009 1:51 pm

    o varianta soft (ca si solicitari tehnice) ar fi in paralel cu scaunul de la muntele mic (pe dreapta lui in jos) . anu asta era chiar deal bun ca pret : 5 roni la prima platforma. ca p’a doua au scos’ de vreo doua luni :(

    de remarcat ca rar avem noi noroc de praf la altitudinea d’acolo. anu asta cred ca am prins doua weekenduri, anu trecut a fost unu). cel mai des e o cioafla uda si grea. n’am mai vazut crusta - e prea jos.

    copacii sint si mai desi iar pe ultimile doua treimi foioase . portiunea finala e mai abrupta si mai palpitanta. aspect negativ: nu e vale continua si poate pune probleme de orientare. nasol de placa daca ai si scurte portiuni cu urcus (gen traverseuri paraie)

    io n’am fost la padure decit la mm (cel mai fain); la paring (continuarea de la “b” spre piriu, sau si mai in spate de pe varf - super fain da iar dai in parau) sau la straja (mai ales in paralel cu teleschiurile 1 si 2 dar si din varf spre hulitul canal).

    de vreo doi ani pe pe big stix 10.6 si mi se par ok. poate cam grele legaturile (naxo2.1).

    va doresc numai de bine

  10. Horatiu on 15 April 2009 9:08 am

    Super filmu’

    La noi dupa parerea mea locul cel mai bun de tree-ski este Straja unde toata padurea este potrivita de asa ceva iar teleschiurile 1 si mai ales 2 s-ar putea numi linistit “tree-ski-teleski”. Azuga de asemenea e ok, dar trebuie sa stii pe unde, in unele locuri printre copaci e un lastaris foarte des prin care pur si simplu nu se poate trece. Cel mai OK mi se pare in dreapta de Cazacu. Mi s-a parut nasol intre Cazacu si Sorica. In Straja poti sa o iei chiar pe unde ai chef, e ok totul si nu ai surprize (lasand la o parte accidentul cu cei ce s-au ratacit).

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.