“Cupa Malaiesti”, un clasic in viata

8 April 2009, alexosu

Daca ar fi sa ne rezumam la informatie pura, stirea e foarte scurta.

In weekendul 24-26 aprilie, in Valea Malaiesti va avea loc concursul de schi alpin “Cupa Malaiesti”, editia XXVI. Organizatorii sunt Cabana Malaiesti si Primaria Rasnov. Pentru mai multe detalii - 0741 074 884.

Dar ar fi pacat, sincer.

Intr-un limbaj asa, mai newschool, concursul asta ar fi pe genul “back to the roots”. Din mai multe motive, pe care le veti afla in randurile urmatoare.

Poate articolul asta nu ar fi existat deloc daca nu ar fi fost niste poze primite de la Catalin si Iulian Cozma. De la colegul Iulian am aflat adresa de mail a lui Georg Seidel (Gheorghe Clontea) care a fost atat de amabil incat sa ne scrie cateva randuri absolut fermecatoare despre istoria acestui concurs. Mi-am permis sa fac doar cateva modificari asupra textului original, pentru ca autorul lui povesteste mult mai frumos decat as putea sa o fac eu vreodata. Asadar, are cuvantul Georgica Clontea.

Pe vremuri (incepand cu anii 1970-1972), printre zecile de intreprinderi brasovene, erau doua care au avut aceasta initiativa - ICPAT (Institutul de Cercetari si Proiectari Automobile si Tractoare) si ICA-GHIMBAV (fabrica de avioane). Noi, icpat-istii, am organizat mereu concursurile pe valea Malaiesti. Cei de la ICA-Ghimbav la inceput au organizat concursurile la Balea Lac si apoi si la Malaiesti.

Concursurile au inceput sa fie bine organizate incepand din anul1973 si, cu mici intreruperi de un an sau doi, pana in anul 1989. S-a mai tinut dupa 1990 , o data sau de doua ori. Eu am parasit Brasovul in mai 1990 si am ajuns la poalele Alpilor.

Am avut medalii - plachete turnate din metal, frumoase. Plachetele erau pentru locurile 1, 2 si 3, legate cu snur tricolor, pentru fiecare tip de concurs - slalom special, urias si coborare. Concursurile erau in functie de starea zapezii din luna aprilie sau chiar inceput de mai. Daca avem noroc si zapada era buna si suficenta, faceam slalom special pe valcelul din stanga cabanei, daca stai cu fata la hornuri. Daca nu, pe prima terasa si slalom urias in terasa a doua, sub hornuri, spre stanga. Coborarea din prima terasa pana la cabana, in majoritatea anilor.

Cabana Malaiesti era din timp anuntata de venirea nostra, asa ca locuri de cazare si masa de pranz erau asigurate. Atmosfera acestor concursuri, veselia si starea de relaxare si de voie buna a fiecaruia dintre noi, nu se vor uita.

Cupa era data mai departe de la an la an. Ea se afla la mine si ma bucur ca am reusit s-o recuperez din nebunia anilor trecuti. Am sa-ti fac o poza. Este din plastic negru si prinsa intr-o placa de lemn de tei sau nuc cu suprafete frezate, in care se inscriau castigatorii in fiecare an.

Premiile erau completate cu diplome si modeste premii la vremea ceia - termosuri si alte mirodenii. Numerele de concurs erau imprumutate de la asociatiile sportive si cu timpul am primit numere adevarate, MARKER, aduse Germania. Eram tare-tare mandri de ele.

Imi aduc aminte, intr-un an, fina mea mi-a tras catei de usturoi in ciocolata, ambalati elegant in cutie si au fost servite premiatilor si comisiei de arbitraj - rasul lumii, a fost una din glumele cele mai reusite. Nu mai vorbesc de schiuri unse cu slanina, marmelada si alte zeci de glume care ne deconectau din starea absenta a orasului si a sistemului tampit din acele vremuri. Natura a fost mereu cu noi si noi cu natura.

Cam asta era atomsfera de acum 30 de ani la un concurs de schi alpin din muntii Bucegi, intr-una dintre cele mai spectaculoase vai din zona.

Astazi nu m-as astepta ca in zona Malaiesti sa existe un concurs de slalom, cu doua manse, cronometre si tot tacamul, ci mai degraba acolo vad un concurs de freeride. Dar nu te pui cu un concurs care a inceput acum aproape 40 de ani. Nu se face! Dar un concurs “vintage” cu schiuri drepte, pantaloni pe picior, parazapezi peste clapari si tot tacamul ar fi un motiv bun de a iesi din rutina.

Avem si o serie de poze (pentru care ii multumim din nou domnului Seidel), pe care e posibil ca o parte dintre voi sa le fi vazut deja. Nu poti sa nu zambesti cand vezi ca uniforma obligatorie de schi erau blugii, bluzele de traning si zambetele relaxate. Oamenii pareau sa se simta foarte bine, la cateva mii de metri deasupra problemelor de atunci. Probabil ca vom mai primi si alte imagini pe care le vom adauga aici.

Ar fi interesant de aflat daca se recunoaste cineva din poze. Si daca va participa la Cupa Malaiesti, editia XXVI.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

8 Raspunsuri la ““Cupa Malaiesti”, un clasic in viata”

  1. mariusica on 8 April 2009 6:40 pm

    Deosebit, baieti daca puteti sa participati merita :)

  2. Thomas on 8 April 2009 8:50 pm

    Deci da, oldies but goldies :) Merita facut tot posibilul de ajuns

  3. Solo Radu on 9 April 2009 8:20 am

    absolut superb…faine vremuri….

  4. ANT fan on 9 April 2009 10:06 am

    Elan ca acela din poză mai am şi eu în debara.

  5. aghidusu on 9 April 2009 12:26 pm

    Ce frumos! :)
    In acele vremuri parca oamenii stiau mai bine sa-si faca unii altora bucurii si impreuna sa stabileasca o atmosfera deosebita.
    Ma uit pe poze si-mi dau seama ca bucuria trairii unui moment alaturi de prieteni intr-o “lume” dincolo de constrangerile perioadei istorice faceau totul (dincolo de echipament si aptitudinile de (mare)skior)
    Sper sa ajung, macar pe post de spectator, si sa nu fiu dezamagit.

  6. alb_ca_zapada on 9 April 2009 2:01 pm

    @aghidusu:
    da, si eu… numa ca am o mica stringere de inima, mi-e frica de ceva… nush, chesttiile care par idilice ascund uneor dihonii :))… aberez

  7. Buntzi on 9 April 2009 2:56 pm

    Vremuri de mult apuse,care au facut ,fac si vor face placere.Stitzi cateva nume cu initiatorii cupelor ICPAT ( sub teleferic si Malaiesti) ?

  8. Maximilian on 11 April 2009 6:22 pm

    Pfff, nu m-as fi gandit vreodata ca o sa il vad pe tata pe derdelus, fir-ar… Respect pentru oldschool si pentru vremurile cand era mai important CA te dai si nu cum iti asortezi hainutele in combinatii cromatice cretine/reciclate!

    Land Over,
    Mx

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.