Echipamentul de tura

15 April 2009, by alexosu

.!.

Evil’s City movie full

Eraser divx

Articolul asta e o idee mai veche, dar de care m-am tot ferit pentru ca stiam despre ce e vorba numai la nivel teoretic. Nici acum nu sunt departe, dar macar nu vorbesc doar din auzite/citite. In plus, suntem in undeva intre inceputul si mijlocul sezonului de schi de tura. Totusi, voi aveam nevoie de completarile voastre pentru ca articolul sa iasa cum trebuie. 

Deci, care e treaba cu echipamentul de tura? De ce as avea nevoie de asa ceva? E foarte simplu - pentru schiatul departe de aglomeratie. Zapada rezista pe munte mult mai mult decat pe partii. Exista vai care au zapada pana in august, si apoi din octombrie din nou. In plus, cum statiunile din Romania sunt din ce in ce mai aglomerate si preturile din ce in ce mai mari, alternativa este tura. Sau vacantele de schi prin tari straine. 

Schiul de tura inseamna ca poti sa si urci cu schiurile in picioare, nu doar sa cobori. Pentru schiul de tura ai nevoie de schiuri, clapari, legatura de tura, skinuri (aka piei de foca) si bete. Destul de previzibil, nu? Asta e ideea generala, insa lucrurile nu sunt deloc asa simple. 

Ca si in celelalte discipline ale schiului, chiar si la tura exista enorm de multe variante si combinatii de echipament. Sa le luam pa rand. 

Schiul de tura

Men in Black rip

Open Range video

Schiul clasic de tura este foarte usor,

Deep Impact buy

destul de subtire (70-80mm), cu radius mediu spre mare (15-25m) si mai scurt decat un schi de freeride. Exista producatori care nu fac decat schiuri de tura, Hagan si Dynafit fiind probabil cei mai cunoscuti, dar nu singurii. Multi ani Black Diamond a facut tot schiuri “clasice” de tura, la fel si Karhu si lista poate continua.  Dupa care, fiecare producator mainstream are o linie schiuri de tura. Volkl, K2, Fischer, Head si tot asa. 

Lucrurile erau simple acum cativa ani :). Pentru ca acum au luat-o razna. Schiuri de park, de freeride, chiar si all-mountain-uri au inceput sa fie folosite ca schiuri de tura. E foarte simplu, pana la urma, nu trebuie decat sa pui o legatura de gen si o pereche de schinuri si o iei in sus. Si in muntii Romaniei vezi Rossi Scratch, K2 Public Enemy sau Seth, Volkl Mantra (parol!) sau Armada ARV. 

De ce s-a ajuns aici? Pentru ca tehnologia a avansat foarte mult. Nu numai schiurile de tura sunt usoare, ci si cele de care ziceam mai sus.

Open Range buy

Nu la fel de usoare, poate, dar pe acolo. In plus, Black Diamond sau Karhu au speculat foarte bine cererea de fatties si au livrat. Asa au ajuns schiuri de tura (deja ar trebui sa folosim ghilimele) cu latimi de peste 120mm. 

Claparul de tura

Si aici lucrurile sunt complicate, dar nu chiar asa ca in cazul schiurilor. Exista varianta clasica - clapar facut special pentru ture, dar poate fi folosit si un clapar de alpin, la o adica.

Diferenta fata de claparul de alpin este ca cel de tura este construit alfel. Mai exact, e facut din doua parti, cu o “incheietura” care poate fi mobila pentru o urcare mai usoara. 

Claparul de tura este mai usor decat cel de alpin, mai comod dar si mai putin rigid. In general. Pentru ca de sezonul asta exista Black Diamond Factor cu flex de 130, ceea ce il face comparabil cu orice clapar serios. Alte recomandari ar fi Garmont, Dynafit, Scarpa. 

Un chestie foarte importanta e talpa. Din cauza ca de multe ori in ture trebuie sa o iei la picior (din lipsa de zapada), multe modele de clapari de tura au talpa de/cu Vibram sau materiale similare, care nu aluneca. Pana de curand de aici venea o diferenta majora intre claparii de tura si cei de alpin, dar s-a rezolvat si asta. Lange a lansat Banshee - clapar de freeride cu insertii de Vibram pe varf si calcai. Nu la fel la ca un clapar de tura,da dar poate fi de ajutor la o adica. 

Legatura de tura

Evident, variante peste variante. Ce e foarte important aici e ca exista mai multe sisteme/standarde. Unul este cel folosit de Dynafit - TLT, cu prinderea claparului pe laterale. Fiind un sistem foarte popular datorita greutatii extrem de mici, cam toti claparii de tura pot fi pusi si pe legaturile Dynafit. Dar trebuie verificat, just in case. 

Mai exista si sistemul obisnuit - prinderea claparului de legatura se face similar ca la o legatura de alpin. Silvretta sunt cele mai uzuale marci Naxo, dar luati in calcul si Marker (Duke sau Baron) - ceva mai grele, dar foarte solide. 

Skinuri (piei de foca)

Impreuna cu legaturile, sunt partea de echipament fara de care nu se poate. Asa ca focus! Pielea de foca e un amestec de mohair si fibre sintetice care se aplica pe schi. Are un lipici special si se fixeaza in varf si coada pe schi. Despre toata povestea asta vom avea un articol dedicat, pentru ca e mai mult de explicat. 

Exista si skinuri din mohair 100%, mult mai potrivite pentru urcare. Asta inseamna ca tine foarte bine in panta, dar aluneca mai greu. Deci e un tip de skin recomandat pentru ture mai dure, in care e mult de urcat.

La noi gasiti Coll Tex, dar majoritatea celor pe care ii cunosc prefera Black Diamond. Eu inca nu stiu ce prefer, asa ca ma multumesc cu Coll Tex-urile din dotare.  

Betele

Evident, cele mai bune bete sunt cele telescopice (in 2 sau 3 segmente) din carbon, cu bascket mare. Dar, pana la urma, merg orice fel de bete, doar ca nu la fel de usor.

Concluzii

Cel mai mai important lucru e sa determini ce anume vrei sa faci. Abia apoi sa treci la cumparaturi. Asa e-n schi, dupa cum probabil v-ati obisnuit deja. Compromisul se face intre urcare si coborare. Inca nu a aparut un echipament care sa le faca pe ambele la fel de bine. Cu alte cuvinte, trebuie negociata greutatea echipamentului. 

Assault on Precinct 13 dvd Cu cat e mai usor echipamentul - schi, legatura, clapar - cu atat mai usor iti va fi sa urci. Dar vei suferi la coborare. Adio viteze mari, adio sarituri. Si, in general, adio multe chestii. Totusi, daca scopul e sa faci creasta Fagarasilor pe schiuri, nu cred ca ai nevoie de un schi greu, oricat de bun ar fi la coborare. Pentru ture scurte (2-3 ore), cred ca merita sa tragi mai tare la deal, pentru placerea de a cobora asa cum iti place. Pentru ture mai lungi cateva kg in plus vor atarna foarte greu.

Asta e articolul introductiv, general si cam vag despre ce inseamna schiul de tura. Dar vom aprofunda. 

Care e set-up-ul vostru de tura? Si ce parere aveti despre el?

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

19 Raspunsuri la “Echipamentul de tura”

  1. matei on 15 April 2009 5:15 pm

    clapari: lowa struktura
    schiuri - un dynastar legend 4800 cu legatura naxo, si un elan 888 cu legatura marker duke
    bete black diamond
    piei pomoca

    dynastarul il tin de ture gen ciucas, unde merg mult la deal, ma ajuta legatura extrem de comoda la urcat - Naxo. Elanul il tin de vai - sta in gheatza excelent, parerea mea este ca e calitatea nr.1 la un schiu pe care il folosesti in romania pe vai.

    claparul lowa struktura este extrem de rezistent, nu se rup clapele, chiar daca te lasa arcurile, ceea ce e normalm iar gheata interioara este excelent construita.

    cateodata, la ture scurte merg cu un clapar Lange. e greu da` bun la coborare. Cu timpul m-am obisnuit insa si cu claparul de tura si nu mai sunt atat de pretentios. oricum, un traseu gen sinaia-omu in clapari de alpin e criminal. Totul de e obisnuinta, cu toate ca la inceput in claparii de tura ma simteam ca in slapi. evident, totul tine si de schior.

  2. kiks on 15 April 2009 6:09 pm

    Mici completari: productia de Naxo a fost oprita, Dynafit au un clapar inalt su rigid pe nume Titan, MP Sports din Tirol au imbunatatit pieile lor Gekko fara adeziv, Trab au o legatura cu partea din fata a la Dynafit si partea din spate ceva mai clasica, cu frane. In ce priveste piei de foca, daca va permite bugetul un set de G3 Alpinist, luati-l! Inca o constatare legata de foci: cele fabricate in Europa sunt mai subtiri, mai usoare si ocupa mai putin in rucsac decat cele americanesti, dar mai sensibile la taieturi cauzate de stanci. P.S. Daca vrea cineva o pereche de Lange Banshee pro, am unii in plus!

  3. mariusicac on 15 April 2009 6:27 pm

    Am avut un weekend intreg in Sinaia si ce am vazut in Valea Dorului, locul unde se aduna toate fitele din Romania m-a surpins. Fratilor….jumate din schiurile asezate langa terasa erau cu legatura de tura sau de freeride (park). Restul Race, dar e un pas. Se duc ideile stupide si prost gandite ca schiul Race e cel mai bun din lume. Eu ma bucur de un Karma cu legatura…….Silvretta 400 ( ciudata combinatie dar mere).

  4. Horatiu on 15 April 2009 9:58 pm

    SIngura observatie la articol ar fi ca scrie la un moment dat ca aproape toti claparii de tura merg pe Dynafit, situatie care nu e asa, sunt multi clapari care nu au insertii de Dynafit, iar dintre cei de Freeride - Touring chiar foarte putini au astfel de insertii - de exemplu binecunosutele modele Garmont Adrenalin si Endorphin, Crispi Diablo Freeride, etc…

    Ca si setup de tura, eu in momentul asta am schiuri Movement Thunder de 187 (89 la mijloc) cu legaturi Diamir Freeride Plus, o pereche de Garmont Adrenalin cu functie de tura si flex 85 pentru cand e de mers, o pereche de Nordica SpeedMachine 14 cu flex de 130 pentru cand urc cu cablul, piei de foca Black Diamond, bete telescopice din 2 bucati Black Diamond Traverse, folosesc un rucsac Klimm Vertex special de schi de tura de 50 l si nu in ultimul rand un Pieps Freeride, lopata, sonda si Avalung de la Black Diamond. De absolut toate sunt teribil de multumit , cu atat mai mult cu cat aproape fiecare piesa am luat-o cu diverse ocazii la diverse reduceri :-)

  5. barbosa on 16 April 2009 7:42 am

    Un lucru MARE grait-a Aexosu ; orice setup nu are nota 10 si la urcus si pe derdelus !!!!
    Cam ca la masini -ori e de teren ori sa incingi asfaltul !
    Restul e un mic compromis !
    Am mers pe un ski de tura 100% - Volkl cel cu clip ce se cumpara cu piei cu tot si pe Lowa Struktura cu legatura Diamir -la urcare sau in carca nota 10 dupa 2 Pripoane(in iunie) schiul a ajuns la gunoi !
    Am luat legatura si am schimbat schiul cu …acelasi dar care se numeste wolf!
    Dat pe Malin +Morar rezultat = o mica exfoliere ……..
    Dupa ce de dai 4-5 luni ( 20-22 zile de ski) pe un clapar Rossi de cursa si treci pe cel de tura (LOWA in cazul meu ) prima senzatie e ca ai luat balerinii .
    Sigur depinde de schior dar e clar ca o lasi mult mai moale cu viteza ca sa nu mai zic de lasatul pe spate pt o revenire,moment de respiro sau ceva de genul asta .Adio puturosit si lasat la ,,sprijinul” claparilor!
    Ca sa nu mai zic pe gheta cum e cu skiul de tura -bun de scos plombe din gura!
    Atentie -asta nu inseamna ca nu merge ,merge si cu schiuri de fond pe Carp, dar nu e aceeasi placere !!!!
    Nota 10 pt ELAN 888 pe vai !Nu am urcat cu ele decat in spate 20-30 minute asa ca nu stiu sa va spun cum e la urcare dar ………COMPROMISUL e compromis!
    Sanatate, Bogdane! Sunt convins ca pana in noiembrie te refaci 100%!

  6. snowtrip on 16 April 2009 11:55 am

    Daca tot vine vorba de echipament de tura… nu e cazul sa vorbim si de cea mai importanta parte a echipamentului de tura, adica echipamentul de siguranta? Ca e ski de tura, ca e tura de iarna(de picior), cand iesi in afara partiilor nu ar trebui sa-ti lipseasca lopata, sonda si transreciver-ul… Daca titlul articolului era set-up pentru ski de tura, ok. Daca a-ti scris: echipament de tura vorbiti si de partea de siguranta.

    Mai nou a aparut si o alternativa pentru snowboarderi: Splitboard-ul!
    http://www.youtube.com/watch?v=KATSVe0TNUk&feature=related

    Exista chiar si o alternativa ieftina de a face rost de unu. Sa-ti faci tu propriul splitboard dintr-o placa veche.
    http://www.voile-usa.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=PROD&Product_Code=1100&Category_Code=SB&Product_Count=2

  7. radubu on 16 April 2009 12:49 pm

    de la schiuri mi-au placut cel mai mult dynafit (d8 cu 80 mm la burta si radius mic)- am avut si salomon - astea mai rapide da’ mai grele. de la legaturi: diamir (t2 are vreo opt ani shi-a stat pierdut in prapastie o vara). am avut si silvretta si am acu: naxo2.1- cam greu dar are un blocator de coborire f bun la dropuri, santuri, socuri. de la piei am avut salewa, montana, mai nou pomoca. salewa mi-au placut cel mai mult ca grip si aderenta lipici.

    cred ca cel mai important criteriu in alegere ar trebui sa fie usurinta de exploatare si aici cistiga fritschi. blocatorul/inaltatorul se manevreaza extrem de facil, doar cu batul - din mers, fara sa dai jos schiurile. mult mai nasol e la dynafir tlt sau la marker - de dai jos de pe schiu, te-apleci si rotesti cu mina samd. nasol cind ai trasee de munte cu urcusuri si coboriri succesive. naxo ar merge si ele cu batul dar e mai incomoda pozitia de inchidere (deschiderea e totusi usoara). nu am folosit modelele noi de la silvretta - nu stiu cum e cu ele.

    o smecherie importata e si pozitia de prindere a virfului legaturii pe schiu. initial aveam tendinta sa le las mai pe spate ca la race/ viteza dar e important sa vina un pic mai in fata de mijlocul schiului. la naxo cu vrc-ul lor nu e problema dar la diamir si silvretta sau la dynafit tlt… smecheria e ca atunci cind ridici piciorul/ schiul sa vina in balans cu coada in jos si vf cit mai in sus. asa rotatia/ intorcerea in panta mare se face foarte usor. altfel daca schiul ramine orizontal intra virful in zapada si agatza. nasol

    la gheata/ tabla cum sint acum la moda lataciunile nu stau pe panta mare deloc pe curba de nivel deci trebuie si coltari. am avut la silvretta si diamir. nasol ca sa le pui: te dai jos de pe schiuri, le potrivesti cu mina samd. nu mi-a placut pe panta mare. am vazut ca e un model nou rapid care sta direct pe legaturi la fritschi dar nu stiu cum merge. modelul vechi de la diamir t2 era cam inutil daca puneai inaltatorul pe treapta de sus, coltii nu mai ajungeau sa se infinga. la inaltator pe pozitie joasa insa stau bine

    in general am avut piei cu prindere dubla - carlig spate si inel cu cauciuc fata. la pomoca e invers- fata fixa, mai usor parca de pus. toate insa mi s-au parut nasol de manevrat mai ales in creasta/ vint. am vazut tot soiu de easyclip samd dar nu stiu care e mai facil de utilizat. oricum aici este cel mai mult loc de imbunatatit, daca le-as putea da jos de pe talpa cit mai usor, daca se poate fara sa dau schiul jos (dindu-l peste cap cu calciul in fata si varful in sus catre mine…)

    de multi neglijate sint si betele. multa vreme am cautat floare mare de zapada moale. telescopicele sint iar un avantaj.

    si nu in ultimul rind am constata de multe ori ca ar trebui sa insist la sala pe miini; dupa o ascensiune intotdeauna oboseam la miini; mai putin la picioare.

    va doresc numa’ de bine :)

  8. alexosu on 16 April 2009 1:18 pm

    @snowtrip
    Despre echipamentul de siguranta in afara partiilor (ca e schi de tura, ca e freeride si atat sau ce o fi el) vom avea un articol separat. Ar fi fost oarecum gresit sa le echivalez.
    In plus, se poate face schi de tura bine-merci fara nici un pericol. Cum ar fi sa o arzi pe la Babele - Piatra Arsa & stuff.

    @radubu
    “o smecherie importata e si pozitia de prindere a virfului legaturii pe schiu. initial aveam tendinta sa le las mai pe spate ca la race/ viteza dar e important sa vina un pic mai in fata de mijlocul schiului. la naxo cu vrc-ul lor nu e problema dar la diamir si silvretta sau la dynafit tlt… smecheria e ca atunci cind ridici piciorul/ schiul sa vina in balans cu coada in jos si vf cit mai in sus. asa rotatia/ intorcerea in panta mare se face foarte usor. altfel daca schiul ramine orizontal intra virful in zapada si agatza. nasol”
    Aici vorbesti despre punctul de montare a legaturii pe schiu? Si de ce ridici piciorul?

  9. radubu on 16 April 2009 2:34 pm

    @alexosu…daa e vorba de vf legaturii. la inceput le-ncropeam eu dupa ureche si le puneam mai in spate.

    de fapt ma refeream la ce-am patzit la urcat (cu zig-zaguri) pin-am vazut acu vreo opt ani in balea la unii cum se face corect intoarcerea. la mine varful schiului avea tendinta sa balanseze in jos. te intorci mult mai usor daca sta ridicat in sus. de ridicat piciorul ar trebui sa ridici numai calciiul dar pe panta mare…

  10. Daniel on 18 June 2009 12:43 pm

    Recomandati-mi va rog un rucsac pentru ture de o zi, sa am posibilitatea sa prind schiurile si betele pe el, nu prea voluminos, sa fie rezistent, sa nu-l schimb dupa fiecare sezon. Eu ma gandeam la unul din gama tehnica, gen Atta Rupal 40, sau un Solitaire Snow-How. Cele doua au sistem de prindere diferit al schiurilor, primul pe laterale in V intors, celalat spre exterior in spate. Care e cel mai recomandat, avand in vedere ca deocamdata nu am schiuri cu legaturi de tura si nici nu intentionez ture prea lungi.
    Multumesc!

  11. alb_ca_zapada on 18 June 2009 1:00 pm

    recomandat e sa ai si A frame si oblic… tot la fel de recomandat ar fi sa ai prindere de piolet si lopata, deschidere prin spate (e groaznic sa cauti ceva in rucsac cind ai schiurile prinse de el) si sa iti incapa claparii inauntru (uneori ai de mers mult de la teminarea zapezii).

    toate astea pt mine sint indeplinite cu succes de un dakine poacher… il am de 5-6 ani, l-am folosit si pe elbrus, si-n mont blanc si pe la noi… rucsacul fantastic, ce mai :)

    pt ture mai scurte sau mai de resort iti recomand un ortovox de 24l cu protectie de spate… are si asta prinderi laterale, deschidere prin spate da-i mai mic si nu de asa anduranta ca poacherul

  12. alexosu on 19 June 2009 6:42 am

    Eu am un Mammut destul de compact (un model mai vechi, ceva gen Massif din gama actuala), cu A frame si oblic, pe care l-am luat special pentru ture de schi.
    Din pacate nu mi-a trecut prin cap ca s-ar putea sa nu imi intre claparii, ceea ce evident ca se si intampla. Deci a ajuns un rucsac foarte ok pentru ture, dar ture de vara.
    E foarte rezistent si comod. Poate ca un clapar 42-43 intra acolo. Al meu sigur nu.

  13. alb_ca_zapada on 20 June 2009 2:45 am

    again, repet, nu uitati de deschiderea dubla, prin spate.. e capital, pe bune.

  14. Daniel on 20 June 2009 8:17 am

    Multumesc pentru raspunsuri, legat de clapari, de asta ma gandeam la un rucsac de 40l, ar trebui sa incapa fara probleme, apoi cu deschiderea dubla prin spate, din ce am vazut prin magazinele online, majoritatea nu au asa ceva, cel putin in gama mea de preturi, bugetul fiind limitat pe la 300-350ron. Din ce-am mai citit, lumea e multumita si de acel Atta Rupal 40, ce nu-mi place la el e ca nu are buzunare exterioare cu fermoar sau macar din plasa; in rest are de toate, chingi pentru piolet, bete, schiuri, material rezistent. Oricum cred ca voi merge la magazin sa-l vad, acolo voi lua hotararea.
    Sanatate Bogdan, s-auzim numai de bine!

  15. Solo Radu on 20 June 2009 8:39 am

    in rucsac de 40 iti intra claprii la fix (42-43)! in rucsac de 30, nu mai intra! am folosit un rupal de 40 si nu-ti recomand pt ski. Perosnal folosesc Dakine acum si sunt extrem de multumit! recomandarile baietilor referitor la alegera unui rucsac cu deschidere prin spate sunt excelente, dar m-as mira sa geseti asa ceva pe la noi. Vezi si ofertele de la Millet si Deuter…au ceva rucsaci draguti pt ski. Dc nu te grabesti si ai drum ‘p-afara’, acolo ai ce alege. Oferta e uriasa, iar vara, preturile sunt reduse pana la 50% la rucascii de ski. Bugetul care-l ai e mai mult decat suficient. Bafta in alegere! :)

  16. alb_ca_zapada on 21 June 2009 4:10 pm

    daniel, multam de urari.

    daca tii neaparat, ia-ti ata.. nimeni nu te poate impiedica.
    daca insa vrei rucsac de tura, fa cumva si ia-ti ceva care sa te bucure. un dakine poacher nu prea gasesti pe la noi, dar pin la iarna faci tu cumva… il gasesti pe la 100$ in state sau cam 100e in eu (sau max 10 in plus).
    ia de vezi si compara: http://www.dakine.com/snowboard/packs/snow/poacher/

  17. raduac on 22 June 2009 9:28 pm

    Eu folosesc Osprey Switch 26l, foarte accesorizat si foarte confortabil. Recomand cu caldura, exista si in versiunea de 36l. http://www.ospreypacks.com/Packs/SwitchSeries/

  18. kiks on 23 June 2009 7:58 am

    @daniel: am un dakine poacher identic cu al lui alb_ca _zapada. sta nefolosit de vreo 2 ani fiindca nu fac ture lungi si tehnice care sa necesite mult echipament. daca vrei un chilipir da-mi de stire.

  19. andrei on 7 February 2010 12:04 am

    A folosit careva adaptor de ski de tura pe legatura de ski alpin? Daca da, de care si ce impresii v-a lasat?
    Se merita o astfel de “improvizatie”?

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free