Shane McConkey 1969 - 2009

29 March 2009, alb_ca_zapada

In vara anului trecut topaim bucuros prin casa - imi raspunsese la un email Mr Davenport himself. Imi spunea ca e OK, ca sa vin la campul de la Portillo si ca “hope to see you there toghether“. Imi tropaia inima-n piept gindindu-ma ca as putea mirosi siajul lui Shane McConkey. N-a fost sa fie dar asta-i deja alta poveste.

Azi deschid calculatorul dupa o oarecare escapada austriaca si ochii imi incremenesc pe un mesaj al lui Dinutzu: “A murit Shane McConkey!” (mai multe detalii; alte detalii).

A murit (cum altfel?) incercind sa desfaca legatura unui schiu dupa un dublu backflip intr-un BASE drop de 600m in Dolomiti.

Ce-ar mai fi oare de spus mai mult? Greu de gasit cuvinte potrivite. De fapt nu cred ca e locul lor aici si acum, e locul aducerilor aminte: serile de joi din Bluzz, filme precum Claim, Seven Sunny Days si Steep (ca sa le insir pe cele mai recente doar), ochii cascati ai celor de acolo, omagiul adus lui Doug Coombs, fetita lui de 3 ani si ceva. Si, cum altfel, cuvintele alea memorabile: “I’m Shane Mckonkey, damn it, and I’m not done yet

Asadar statistica nu iarta si din cind in cind isi cere tributul. Un alt nume e poate acum acolo pe lista. Dar omul si numele lui vor insemna cu siguranta ceva peste ani. Caci nu-i asa, temerarii mor, dar fara ei omenirea ar fi putin mai saraca.

Cam asta despre Shane McConkey, deschizatorul de minti, inimi si drumuri. Caci da, el nu a fost doar cel care a adaugat cuvintului BASE terminatia “skiing”, a fost si cel care a creat primele schiuri reverse camber. Si daca nu ati auzit despre asa schiuri inca, cu siguranta vi se va intimpla in urmatorii ani. Si atunci, rogu-va, amintiti-va de un domn de 39 de ani care a murit urmarindu-si crezul. Si care in definitiv v-a facut, poate, putin mai buni.

Odihneste-te in pace rider Shane McConkey!


Shane McConkey. Claim from siroco on Vimeo.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

12 Raspunsuri la “Shane McConkey 1969 - 2009”

  1. ghitzuca on 29 March 2009 7:37 pm

    R.I.P

  2. Solo Radu on 29 March 2009 10:00 pm

    ….odihneasca-se in pace!…

  3. Shepty on 30 March 2009 1:10 am

    e cam doliu peste tot in Whistler dn cauza mortii lui….
    One of the best riders passed away….R.I.P

  4. alexosu on 30 March 2009 7:53 am

    Man, ce veste proasta… RIP Shane. Incredibil atlet si unul dintre vizionarii schiului. O zi trista… Trebuie sa revad Steep. Pana acum mi se pare filmul care surprinde cel mai bine esenta lucrurilor pe care le fac oamenii astia.

  5. Flipper S on 30 March 2009 9:47 am

    … odihneste-te in pace ! …

  6. Horatiu on 30 March 2009 11:29 am

    N-am cuvinte, trist de tot…

  7. cosmin on 30 March 2009 1:45 pm

    Poate muntii sunt prea inalti cateodata. Si cei naturali si cie din interior. RIP

  8. dinutzu on 30 March 2009 2:07 pm

    Pacat ca nu a f fost la fel de vizionar si cu siguranta proprie….

    Naspa.

  9. alexosu on 30 March 2009 2:43 pm

    Aici e o declaratie a lui JT Holmes, tipul cu care era McConkey in momentul accidentului. http://espn.go.com/action/freeskiing/blog?post=4021669

  10. mariusica on 30 March 2009 7:40 pm

    ce pana mea e RIP, nu putem sa scriem sa-i fie tara usoara sau sa se odihneasca in pace….pana mea suntem romanasi.

  11. ciprian on 30 March 2009 7:43 pm

    am ramas si eu socat cand am auzit, cu atat mai mult cu cat cunosc zona.prea multe nu sunt de zis………….deja joi seara tarziu erau zeci de comment-uri pe blogul lui.
    R.I.P

  12. White Evenings - final de exceptie : derdelus.ro on 1 April 2009 10:30 am

    [...] Ceva-ceva e foarte insteresant la filmul asta: este un film biografic din anul 2000, adica cind inca mr McConkey nu ajunsese la apogeul carierei sale. Asadar un film facut inainte ca primul reverse camber din istorie sa fie desenat, un film facut inainte ca BASE jumping-ul sa devina si skiing, inainte ca Shane sa fie acel rider care ne-a inspirat in ultimii ani. Asadar exista un singur rider care a generat un film biografic inainte de a spune tot ce avea de spus in industrie. Si numele lui este indubitabil, Shane McConkey, mort intr-un accident de BASE skiing cu 6 zile in urma. [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.