La Sud

14 April 2008, alb_ca_zapada

La sud de Sibiu se afla… Pitestiul (hm, sau poate Ramnicu Valcea). La sud de versantul nordic se afla… se afla versantul sudic… La sud de Balea, pe versantul sudic, la cca 1500 si ceva de metri se afla cabana Capra, renovata si primitoare (pe fonduri europene, poate d-asta nu se fumeaza in sala de mese).

Asadar: weekendul asta, la invitatia expresa a baietilor cu carne frageda (hai na, ca nu degeaba am scris despre FreshPark si FreshCamp2?) am facut o vizita de lucru la Capra. Vizita de lucru s-a concretizat in multe discutii (tot de lucru) si in stat la chill (asa-i zice, nu?) in parkul pe care sincer l-am apreciat. Si dupa ceva chill si ceva discutii am si urcat putin-putin o fata brazdata de avalanse fioroase (asta este un dezavantaj al versantului sudic: curge mult, des si devreme).

OK, s-o iau incet si metodic…

Nu mi-au placut:

  • taranii, baietii in treling, cuconitele boite, camerele video (la naiba, soaseaua-i deschisa pt toti)
  • gratarele si gunoaiele
  • cum spuneam, nu se fumeaza
  • zugraveala alba si atmosfera cam rece de circiuma comunista sau hotel al BCR-ului

Ce mi-a placut:

  • se ajunge repede din Bucuresti, trei ore si putin de la iesire
  • posibilitati de freeride (evident intii la deal, apoi la vale) chiar mai mari si mai spectaculuase decit in Balea
  • servicii mai de calitate decit la colegii de pe celalalt versant
  • serviciu salvamont mai dezvoltat si mai bine instruit (Serviciul Public Salvamont Sibiu este o jena… spre deosebire de ei, in Arges nu au existat smecherii si matrapazlicuri si s-a pastrat personalul experimentat).
  • Park. Adica FreshPark. Adica FreshPark by FreshMeat… Treaba buna, tevi finisate, kickere shape-uite la fix… Nu ca m-as pricepe dar asa mi s-a zis sa spun…

Cam asta ar fi pe scurt. Daca mai sint intrebari, stau tuturor la dispozitie. Daca nu, sus in masini si fuga la zapada. Oricum, o treaba trebuie retinuta si ras-retinuta: acolo este versant sudic, asa ca grija mare la vreme, creasta si zapada.

PS: stau si ma intreb recitind articolul, de ce n-are si Pitestiul sau Ramnicu Valcea comunitate de rideri asa precum gasca de vestiti sibieni?… ma rog, ma intreb oare retoric sau serios? :))

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

3 Raspunsuri la “La Sud”

  1. dana on 14 April 2008 2:30 pm

    mda
    am fost in we trecut la capra. mai exact sambata.
    a fostt ff tare, dar si ff periculos. zapada grea, urme de ursi si avalanse la greu.

    mai exact am mers cam vreo ora de la cabana spre valea din fata (cum ai capra in dreapta) tott uitandu-ne la avalansele deja cazute.
    am incercat sa ne pastram in zona unde pepino salvamontistul ne spusese ca nu-i risc sa fim prinsi de avalanse. ne-am urcat undeva in dreapta, dupa ce am trecut un podet, pe un delusor mai abrupt pana la marginea unei avalanse cazute si ne-am pozat in toate pozitiile.

    la un moment dat, sub ochii nostri, a cazut o prima avalansa, cu urletul caracteristic. era destul de departe de noi ( la vreo suta de metri pe aceeasi parte). am zis ca nu-i de gluma si ca e timpul s-o stergem cat mai repede. asa ca am luat-o rapid la vale. abia am apucat sa trecem podetul inapoi si ne straduiam sa revenim in drum, cand, in fata noastra, de data asta la doar cativa metri s-a pornit urmatoarea.
    ce-i drept, teoretic nu eram in pericol pt ca nu venea chiar spre noi. destul de impacientati, sau poate mult mai constienti de pericolul la care eram expusi in cazul in care avalansa si-ar fi schimbat un pic directia, baietii au luat-o la vale, inapoi spre podet (in ideea ca la o adica sa ne adapostim sub el) si noi, fetele, dupa ei. trebuie sa recunosc ca, personal, m-am inspaimantat destul de tare. prietena mea, insa, a fost mai suparata ca nu are camera la indemana sa filmeze si a doua avalansa cazuta la mai putin de un sfert de ora dupa prima. cert este ca dak am fi fost mai rapizi cu cateva minute, ne-am fi gasit chiar in dreptul avalansei care a venit pana in drumul pe care urma sa o luam, si nu stiu cum s-ar fi terminat aventura.

    din fericire am ajuns cu bine al cabana, dupa ce am trecut si de urma ff proaspata a unui urs, care probabil a fugit de avalansa (asta ca tot ne zisese pepino ca nu sunt ursi in zona).

    ne-am intors incantati de experienta, dar hotarati sa n-o repetam pentru nimic in lume. eu una nu m-as mai fi departat de cabana mai mult de 200 m.

    si repet! am mers pe drumul pe care ni l-a indicat pepino salvamontistul ca lipsit de aproape orice urma de pericol de avalasa. ma gandesc cum au curajul cate unii sa se aventureze prin locurile prezentate de salvamontisti ca foarte periculoase??!

    prin urmare va urez celor care ajungeti la fresh park sa mai aveti zapada de care sa va bucurati, si sa nu va vina pofta sa va departati prea tare de campus.
    chiar daca vor pleca avalansele deja asteptate sa cada dupa parerea mea ink e mult mai periculos decat pare… oricum ce zice salvamontistul e litera de lege! :)

  2. alb_ca_zapada on 14 April 2008 6:57 pm

    @dana:
    avalansa despre care povestesti este cred cea pe linga care am urcat eu duminica (foto 5 si 6)… era acolo un podet.
    oricum, am un mare semn de intrebare referitor la sfaturile salvamontistilor despre care vorbesti tu… nu inteleg cum sa va recomande zona aia ca fiind sigura cind se cam vedea culoarul de curgere… poate se refereau la zona ceva mai din stinga de sub copaci…

    oricum, poate si eu sint usor subiectiv, dar am o mare problema cu salvamontistii care mai mult se dau interesanti decit sa faca ceva cu adevarat constructiv… d-asta revin cu intrebarea retorica: “unde sint placile de avertizare afisate la loc vizibil, la cabane sau instalatii de cablu??”…

    sau cu placi si afise nu se pot agata gagici?

  3. dana on 15 April 2008 2:54 pm

    @ alb_…
    daddaa…seamana mult cu prima avalansa care s-a produs sub ochii nostri
    si a doua a fost aproape fata in fata cu ea: o avalansa ff neagra.

    mda…iti dau intrutotul dreptate la faza cu avertizarile scrise! dau mai multa greutate oricarui sfat. si apoi poti sa arati: uite domne ai fost avertizat!

    pt ca dak ma gandesc mai bine, ne-a recomandat ca sigur tocmai versantul pe care s-a produs avalansa a doua ( care de altfel ne-a acoperit urmele de la dus)

    nu stiu sa dau amanunte exacte pt ca a explicat mai mult baietilor (care le aveau cu muntele spre deosebire de mine care is incepatoare si ma multumeam sa fac ochii mari si sa ma minunez la povestile lui cu avalanse)

    un lucru este insa clar: au fost avalanse mari (sau cel putin asa mi s-a parut mie) si pe stanga si pe dreapta.

    io dak ar fi fost sa recomand ceva unor oameni as fi zis sa nu se departeze mai mult de 200 m de cabana. si asta fara sa urce nici trei metri spre padure sau asa ceva!!!!! poate exagerez, dar dupa ce au cazut avalansele in fata mea, la cativa metri, io nici n-as fi mai iesit din curtea cabanei!! :))

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.