Avalansa in Balea - Happy End

24 March 2008, alb_ca_zapada


A trecut ceva timp de la intimplarea cu pricina si mai bine de o saptamina de la prima parte a povestii. Intre timp lumea a strigat dupa continuare fapt ce a pus si mai multa presiune pe condeiul meu si asa sarac in cuvinte.

Asadar: eram in mijlocul vijeliei, trecusera mai bine de 40 min de la discutia mea cu Adi - Salvamont si nu aveam idee cit de la discutia lui cu nefericitul de sub zapada. Eram oarecum la locul descris, intr-un vint nebun cu transport masiv de zapada la nivelul solului. Nu era nici urma de avalansa iar ceva echipa Salvamont se apropia pe schiuri de tura dinspre vale.

Stateam si ma uitam ca vitelul si incercam sa apuc de undeva toate smecheria. Cum situatia nu prezenta niciun viitor, am incercat sa ma detasez putin de tragism si sa analizez la rece:

  • avalansa nu se stie cu exactitate unde a fost - ne bazam pe descrierea zonei facuta de un om aflat in panica
  • sincer am semne de indoiala ca alarma este reala… mi se pare greu de crezut partea cu vorbitul de sub zapada. imi este teama sa nu fie o confuzie legata de accidentul anterior.
  • daca a fost o avalansa in zona asta situatia e disperata, cautam acul in carul cu fin… oricum a trecut prea mult timp pentru a mai fi sperante.
  • teoretic ar trebui sa ne uitam catre baza pantei nu catre zona abruptului.

Sosesc si cei de la Salvamont. Ma dumiresc de ce veneau de jos si nu de sus: trecusera de locul asta si au fost nevoiti sa se intoarca. Ma uit la ei, astept o indicatie salvatoare, astept ceva, ce dracu astept?… Ei au statii, vorbesc cu Adi, nu se prea inteleg, nu stiu nici ei prea multe despre locul unde s-a intimplat nenorocirea… Incep sa am indoieli, or sti oare cu ce se maninca situatii d-astea?

Mai apar de sus 3-4 voluntari. Acum sintem vreo 10 oameni ce balamucim prin vintul crunt si sondam haotic. Din auzite si citite stiam ca sondarea se face in linie, nu fiecare pe unde il taie bibilica. Incerc sa comentez, sa spun ca nu e bine ce facem ca ne ducem degeaba in sus pe panta, ca ar trebui sa plecam de jos, ca degeaba chiuie si striga. Mi-e usor jena sa fac toate astea, incerc doar sa sugerez citeva idei celor de la Salvamont… Hm.

Ma rog, in debandada totala se aude deodata un strigat precipitat: “Aici!!! Aici!!! L-am gasit!!!”. La 20 m mai jos unul dintre baietii Salvamont dadea de zor la lopata. In prima clipa ramin curentat, nu stiu ce sa fac… Apoi o iau la fuga in jos, ma dau de-a dura de doua ori, ajung linga locul cu pricina, la baza pantei, linga schiurile mele infipte in zapada… Trecusem pe acolo, sondasem de citeva ori dar nimic. Stiu, dupa razboi multi viteji s-arata, dar asta este locul de unde ziceam sa incepem.

Lopata mea e la Saqe care sapa si ea de zor. Eu ma uit timpit la toata scena si nu stiu ce sa fac. Oricum nu mai e loc si de mine acolo, sint deja trei care sapa. Mi-e frica, nu vreau sa vad fata celui pe care il scot de acolo… Capul e descoperit, sapa pe linga el… Nu vreau sa vad fata aia alba cu gura larg deschisa… “Traieste!! Traieste!!” striga cineva… Rasuflu usurat, de parca vestea aia ma privea pe mine.

Iata-l pe Sami, cel mai norocos om din lume. Pe linga faptul ca este acel produs rezidual din statistici aflat undeva la a treia zecimala a mai avut si norocul fantastic de a calca cineva pe el. A calcat, bula din jurul capului s-a spart, piciorul s-a afundat, aerul a navalit, s-a trezit si a icnit. Sa traiesti Sami, zi-ne si noua de ce te iubeste!

N-are nici pe dracu. Tremura ca varga, il doare usor capul (durere care se agraveaza incet, e de la hipoxie probabil). E cam incepator, nu stie exact ce se expune si nici pe unde se da. Mie imi stau la gura mii de intrebari, nici nu stiu cum sa fac sa nu-l agrasez.

Unul dintre baietii Salvamont zice ca sa incercam sa mergem cu el in sus. Omul e terminat, nici nu se poate tine pe picioare, a stat trei ore ingropat, in ultimul timp lesinat, mai avea putin si dadea coltul… Reusesc sa-i conving ca e o idee proasta.

Apare si Adi, seful Salvamont. Judecind acum la rece, eu pe el il consider salvatorul tipului, cu toate ca am si multe de reprosat (absenta unui salvamontist experimentat din formatie). Dar, tragind linie si adunind el este cel care a mobilizat lumea, a reusit sa gaseasca varianta optima in conditiile date. In sfirsit, Adi seful reuseste sa puna ordine in timpeala maxima: stam aici, il invelim, il incalzim, dati-i sa bea, duceti-va dupa achie…

In timp ce stau cocotat pe Sami incerc sa aflu cit mai multe… Asta in pauzele intre tremurici si multumiri ca l-am salvat si nu l-am lasat sa moara… Mai Sami mai, noi am fost doar niste lopeti si un picior afundat in zapada, pe tine te-a salvat destinul luminos… :) … Ma rog, aflu cam asa:

  • A luat-o de la cabana in jos cu niste prieteni. Unde au plecat prietenii?? Nu stie… ciudat, dispare unul si pleci la dracu?
  • A cazut, a simtit zapada cum curge in spatele lui, a crezut ca nu e multa, nu s-a ridicat. Deodata a venit mai multa si l-a ingropat. Probabil ca l-a pris pregatit, ca nu l-a carat prea mult in jos si a avut instinctul de a-si crea cu bratele un cocon in jurul capului.
  • A reusit sa miste mina si s-o bage in buzunarul de la piept unde avea telefonul. A sunat la 112 si a reusit dupa sa vorbeasca cu Adi. Nu am aflat insa cu a reusit sa-i descrie locul.
  • A auzit la un moment dat pasi. Posibil sa fi fost ai lu Posoc? Sau a salvamontistilor ce au trecut in prima faza pe acolo? Sau ai mei cind am ajund in zona? Nu se stie.
  • L-am intrebat daca a mai auzit pasi si alta data. Daca a exista o a doua ora… Mi-a raspuns darimator ca nu stie, ca probabil a adormit (macar m-am linistit, moartea asta nu e violenta ci o intoxicatie lenta cu dioxid de carbon).

Cam asta este povestea lui Sami cel norocos. Intr-un tirziu (cind deja inghetasem noi) a ajuns Miclos cu austriacul enduristul si al lor ski-doo. L-au luat si dusi au fost, noua (adica eu, Saqe si doi salvamontisti) raminindu-ne sarcina sa ne caram sus trupurile obosite prin vintul suierator.

Si ca sa inchei cum se cuvine trag ceva invataminte:

  • Technology rules… daca tipul avea tranceiver era scos din prima, cum am ajuns eu acolo… adica mai repede cu o ora si ceva… iar o ora in cazul unei avalanse inseamna mai mult decit viata, inseamna totul
  • Technology rules again: daca nenorocirea se intimpla in urma cu 8 ani bietul Sami era gasit primavara. Si nu e singurul exemplu cind GSM-ul salveaza vieti.
  • Information rules si ea: pe nicaieri pe la noi nu am vazut atentionari de risc de avalansa afisate la loc vizibil. E oare atit de greu?
  • Speranta este totul, speranta inseamna viata… nu stiu cum sa formulez sa nu sune patetic, dar asa este: atita vreme cit inca crezi intr-o minune, minunea se poate intimpla… chiar daca statistica spune ZERO, exista ceva mai presus de mintea si judecata noastra.

Alte articole din seria “Avalansa in Balea”

  1. Avalansa in Balea
  2. Avalansa in Balea - Happy End
  3. Avalansa in Esquire
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

52 Raspunsuri la “Avalansa in Balea - Happy End”

  1. Dinu Bunica on 24 March 2008 3:39 pm

    Toate concluziile acestei reale minuni sunt foarte adevarate!!! As adauga una, daca imi permiteti:
    Daca intr-adevar mai era cu cineva si acel sau acei “cineva” au plecat pur si simplu lasand-ul acolo, asta este de-a dreptul CRIMINAL!!!!
    Daca era singur, MARE prostie!! Oricum bine ca s-a terminat asa!!

  2. Thomas on 24 March 2008 3:40 pm

    Deci nu ma asteptam la asta, vazandu-l pe baiat dupa aceea in picioare si dand declaratii. Chiar e un imens noroc sa scapi din asa ceva si doar cu… experienta.

    P.S. Legat de atentionarile de avalansa, sunt publice si pot fi studiate gratuit. Ca (,) cabanier in zona si cu conexiune la internet (asta stiu ca au) , se poate afisa zilnic o foaie de A4 cu prognozele. Parerea mea.

  3. alexosu on 24 March 2008 3:56 pm

    Sami, trece Romania de grupe la europene? Pls!

  4. alb_ca_zapada on 24 March 2008 4:10 pm

    @dinu:
    corect, dar as adauga niste circumstante atenuante: daca oamenii nu stiau ce se intimpla pe acolo si daca nu l-au mai vazut este posibil sa fi crezut ca a luat-o inainte… ceea ce nu ii disculpa defel, dar e posibil ca vinovata sa fie tot lipsa acuta de informare si educatie

    @thomas:
    stii f bine ca la balea e o statie meteo ce face masuratori si profile pt buletinul nivo, statie aflata la citiva zeci de m de salvamont… deci o colaborare n-ar fi grea deloc daca exista un minim de interes… pina la urma si la coada, e si in interesul salvamontului, ar putea sa-si usureze munca, nu-i asa?

  5. alb_ca_zapada on 24 March 2008 4:14 pm

    @alex:
    sami zice ca a vb cu cine trebuie iar raspunsul este negativ… sorry.

  6. alexosu on 24 March 2008 4:21 pm

    Banuiam eu, dar ma gandeam ca ar iesi o cota buna la pariuri… Doesn’t matter.
    Chiar, oare cum trebuie sa iei povestea asta? Sa te consideri un om extrem-extrem de norocos in general, sau sa ai grija ca nu stii daca ti-a mai ramas mult noroc? Pana la urma, Sami a avut o sansa absolut incredibila…

  7. Dinu Bunica on 24 March 2008 5:00 pm

    Adevarul ca e f greu de apreciat ce sa faci chiar si cu buletinele de avertizare. Bine, cand dau risc 5 si mai vezi pe deasupra avalanse spontane e clar ca pleci acasa…:-)) Dar de multe ori, si este ABSOLUT de inteles, riscul es dat un pic (sau mai mult) mai mare decat cel constat. Asta nu numai in Romania! Aici intervine experienta sau inconstienta fiecaruia… eu fiind inclus!! Sa nu credeti ca fac pe imbatabilul… ha,ha,ha. DAR din acest moment intervine dotarea tehnica ABSOLUT obligatorie daca incepi sa risti (chiar si “un pic”) si mersul in grup.
    Aici Sami (parca asa il cheama), dupa multumirile pe la biserica!!, si noi toti ceilalti ar trebuii sa tragem concluziile necesare: A nu lasa NIOCIODATA sa scape din ochi un coechipier si, ma repet, dotarea tehnica….
    Ski placut!!

  8. alin on 24 March 2008 5:17 pm

    sami a fost cumva cu placa sau cu schiuri? sau per-pedes?
    oricum, cineva acolo sus il iubeste :)

  9. Dinu Bunica on 24 March 2008 5:33 pm

    Si cu lipsa de informare…. nu prea cred ca ar mai trebuii mentionata ca daca dai cautare “avalanche” pe Google cred ca citesti vreo 3 zile in continuu ca se termini articolele… si sunt f multe din surse serioase gen serviciile de specialitate americane sau europene…

  10. alexosu on 24 March 2008 5:35 pm

    Samy a fost cu placa.

  11. cosmin on 24 March 2008 6:11 pm

    Mare noroc! Mie inca mi se pare incredibila povestea!

  12. silviu busu on 25 March 2008 10:52 am

    comane … iaca m-ai convins, la urmatoru trip imi leg si eu duda portocalie de gat.
    probabil ca ai scris deja , undeva pe site cat costa si de unde se poate cumpara.

    a la prochaine …

  13. koobik on 25 March 2008 2:04 pm

    la o saptamana dupa am fost si eu la Balea si mi s-a aratat locul….ciudat….ma intrebam cu dreacu sa te surprinda tocmai acolo….nu intamplator mi-am pus aceasta intrebare, daca as fi stiut ceva despre avalanse sau as fi cunoscut cat de cat fenomenul nu m-as fi intrebat acest lucru !!!

    dupa ceva povesti cu salvamontul am aflat ca erau mai multi si ca restu’ au mers linistit la vale…m-a bufnit rasu’…(ninik schimbat, aceeasi poveste despre salvarea lui Sami), imi trece repede dupa care intreb daca acum este vreun pericol de avalansa si daca putem sa ne dam si pe unde ar fi indicat sa ne dam si pe unde nu…raspunsul a fost foarte linistitor: “….acum daca aveti noroc nu va ia…”, bun asea !

    este perfect adevarat ca in romania nu exista informatii si nici atentionari despre avalanse dar cred k se poate face ceva….ar fi interesant sa organizati un fel de training camp la Balea intr-un weekend inpreuna cu serviciul salvamont si sa incercati pe cat posibil sa “educati” putin skiorul care vrea sa se dea off piste sau sa practice free ride….ar fi o practica buna pentru ca “know how-ul” trebuie sa vina de la niste oameni care stiu cu ce se “mananca” o avalansa, care probabil au fost de fata cand s-a produs una sau au participat la operatiuni de cautare / salvare si NU de pe internet. Asa probabil am sti intr-o situatie asemanatoare cu cea a lui Sami ce sa facem, cum sa reactionam, cum sa ne protejam, cum sa abordam un traseu pe timp de iarna, cum sa ocolim “placile de vant”, cum sa nu rupem cornise, cum sa nu provocam sau cum sa cautam pe cineva in cazul producerii unei avalanse….

  14. alb_ca_zapada on 25 March 2008 2:14 pm

    @koobik:
    buna idee cu trainingul ala… o sa pasez mingea catre apsi… si cred ca putem obtine sprijinul citorva oameni care stiu mai mult decit noi, care ar avea ce sa povesteasca si sa ne arate… oricum, la noi nu exista o autoritate care sa certifice experti, asa ca ne luam dupa experienta.
    dada, buna idee, mestecam-mestecam

  15. ice(c) on 25 March 2008 5:07 pm

    buna povestea. are si elemente de dubiosenie…trebuie lucrat la partea cu informarea in caz de avalansa sau alte dezastre pt ca suntem inca in epoca de piatra aici in Romanistan. noi sa fim sanatosi….

  16. icolastru on 25 March 2008 7:43 pm

    @koobik:
    subscriu si eu la trainning.

  17. scarabeu on 1 April 2008 5:19 pm

    Super tare ideea cu trainning-ul pt avalanse. Daca se initiaza ceva dati detalii ca si eu as vrea sa invat. :) E bine sa fi pregatit…

  18. alexosu on 1 April 2008 5:44 pm

    Ideea cu trainingul e in cuptor. Cand s-o coace, o aratam la lume.
    In alta ordine de idei, saptamana trecuta am avut placerea sa il cunoastem personal pe Sammy. O sa revenim cu un scurt articol/interviu, sa aveti si versiunea lui. Si banuiam bine - chiar are pile.

  19. O poveste despre speranta si sansa « Camp minat on 1 October 2008 4:25 pm

    [...] Partea 1 si partea 2. [...]

  20. Avem echipa « Camp minat on 18 November 2008 1:03 pm

    [...] Esquire a aparut povestea lui Sami (aici si aici). APSI are o scurta interventie in care vorbim foarte pe scurt despre echipamentul care iti poate [...]

  21. despre Recco si turistul ratacit : derdelus.ro on 25 November 2008 10:10 pm

    [...] sau pur si simplu de prevederea ta. Am scris aici destul de mult despre miracole, noroc cu carul si ingropatul Sami. Am dezbatut filozofic problema si am concluzionat: technology rules, information rules, speranta [...]

  22. emmynem on 31 March 2009 4:21 pm

    nu avea tranceiver . ok. dar vreau sa intreb de ce nu exista in toata tara macar un dispozit RECCO Detector, spun asta in conditiile in care aproape toate echipamentele de ski sau snowboard noi au inserate in ele RECCO Refector.

    Si chiar astept un raspuns !!!

    http://recco.com/system/info.asp

  23. alb_ca_zapada on 31 March 2009 4:40 pm

    @emmynem:
    de la cine astipti tata raspuns, de la zei?

    am pus intrebarea asta pe la diverse reuniuni… no response… se pare ca e ff complicat sa scrii o hirtie si sa dai niste mailuri… da, ai ghicit, se cheama indolenta!

  24. dinutzu on 31 March 2009 8:10 pm

    Pai pana una alta, cum arata statisticile, salvamontul e de obicei culegator de cadavre in cazul avalanselor (din pacate!!!!)…. asa ca mai bine, cine vrea offpiste, sa puna mana sa-si ia ARVA, sa nu mearga singur, si sa se antreneze la cautat (si chiar la sapat la 2-3m adancime ca nu-i simplu)!!!!! Asta asa, ca sa creasca sansele daca vine beleaua!
    Parerea mea personala e ca RECCO e inutil, singurul loc unde este eficient fiind chiar pe langa partiile din statiuni unde ajung super repede baietii pe snowmobile. Altfel, pana vine heli prin boscheti, dai coltul linistit. Parerea asta fiind de altfel impartasita in oarecare masura si de oameni muuult mai avizati ca mine.

  25. alb_ca_zapada on 31 March 2009 9:31 pm

    asa-i dinutzule, e foarte bine… deci nu ne trebuie detectoare recco, mama ei de treaba.

    eu unul m-am saturat de atitudinea asta de puscas marin super-antrenat… “pericolul pindeste din boscheti”, “cind esti pe munte esti ca pe teritoriul inamic”, “you are on your own”???

    hai ma baieti, ca nici bruce lee nu se dadea asa mare cu muschii lui iar schiul este o bucurie nu o continua incrincenare si evaluare perpetua de risc… exagerati oameni buni, pe bune!… iar avalungurile sint usor penibile in v dorului, damn it!

  26. matei on 1 April 2009 9:26 am

    Treaba cu avalungul in Valea Dorului e discutabila. Daca vreau sa dau trei ture prin Valea Dorului dupa care ultima coborare sa o fac pe Genune ce fac? Ascund avalungul in rucsac sa nu ma fac de rusine? N-a zis nimeni ca Recco nu pot fi utile, dar totusi Dinutzu are un punct de vedere mult mai ancorat in realitate. Pana la urma atitudinea de puscas marin mi se pare cea mai potrivita - in lumea reala ma refer. Iar un pieps freeride costa cam jumatate dintr-un telefon blackberry. Totul porneste de la educatie, ai vazut pe Mont Blanc pe careva pe traseu fara ham coarda in rucsac si casca? Si sai sa fim seriosi, ca am fost si eu p-acolo si nu ai nevoie de asa ceva p-acolo decat in cazuri rare. Mai povestea cineva pe derdelus de un tip din afara caruia ii facuse taica-su cadou o arva la sase ani. Asta ce inseamna ca tacsu facea pe Bruce Lee?. Din punctul meu de vedere eu n-am ce sa caut in Sinaia fara o pereche de arva. Chit ca merg cu sotia sa ne dam in Valea Dorului, tot imi arde buza de de o tura-doua pe Pelisor. Si atunci ce fac? Mail ales daca corup pe cineva? Prefer sa rada lumea de mine ca ma dau cu avalungul in valea Dorului. Asta e realitatea.

  27. Mircea on 1 April 2009 9:38 am

    Baieti, hai sa fim seriosi !
    Omul (si mai ales romanu’) are si-un ego usor de gadilat, in special cand se uita gagicile lung la el ca-i impodobit cu chestii profi.
    Nu cred ca te impiedica nimeni sa tii transceiverul si avalungu-n rucsac, si sa le scoti cand e nevoie ;)
    Dar ma rog, asta nu-i un pacat asa mare, cel putin nu la fel de mare cu-a iesi pe risc “in boscheti” fara echipamentul de securitate.

  28. emmynem on 1 April 2009 10:03 am

    asa este gata , profesionistii romaniei au decretat Recco este inutil …. imi vine sa rad.
    dragi profesionisti de ce oare : “50 of the most respected European rescue organizations such as the Mountain Rescue Tirol and Air Zermatt are solidly behind the system” - “In North America more than 100 ski resorts, helicopter skiing companies and search and rescue organizations now utilize RECCO technology. From major destination resorts such as Whistler/Blackcomb, Jackson Hole, and Snowbird to rescue organizations such as Parks Canada, Mount Rainer National Park, and Wasatch Backcountry Rescue, the search technology has been widely adopted as an additional tool to increase the probability of a live recovery. With a recent surge, Japan has also become a hotspot of RECCO system coverage with 19 resorts–including major destinations such as Arai, Niseko and Hakuba–becoming equipped with RECCO detector technology in 2005″ si in romanica nu este bun …… din acelasi motiv in care in romanica nu sunt bune autostrazile, nu sunt bune canalizarile, nu sunt bune telegondolele, nu sunt bune tunurile de zapada si lista o puteti completa voi.

    lasati ma cu parerea profesionistilor despre parerea pitipoancelor de pe partie.

    daca profesionistii muuuuuult mai avizati nu “cunoaste iengleza” da copi-peist in google translate.

    inca o data : http://recco.com/startsida/index.asp

  29. matei on 1 April 2009 10:08 am

    @ Mircea - Nu ai cum sa iti tii avalungul in rucsac pentru ca il distrugi, este o piesa foarte fragila. Eventual poti sa il ti pe sub geaca cand te dai pe partie, cum fac eu ca sa nu te faci de balarie in fata comunitatii :) - glumesc.

  30. Mihai Tanase on 1 April 2009 10:42 am

    “emmynem on 1 April 2009 10:03 am
    asa este gata , profesionistii romaniei au decretat Recco este inutil …. imi vine sa rad.”

    Mie mi se par foarte deplasate aceste observatii. Daca 50 de domenii schiabile din Europa si peste 100 din America de nord au adopatat sistemul Recco, explicatia este una singura : toate au elicopter la dispozitie pentru a transporta rapid la fata locului emetorul indispensabil cautarii.

    În tara nu exista elicoptere pentru salvarea pe munte, darmite pentru cautarea cu Recco în jurul celor câtiva prapaditi de km de pârtii cât comporta tara întreaga. Când se moare la câtiva metrii de pârtie pentru ca aceasta nu este delimitata si semnalizata dupa “regulile artei”, cum poti spera în echipamente si utilaje de ordinul sutelor de mii de euro ?

  31. alb_ca_zapada on 1 April 2009 10:48 am

    @mihai tanase:
    pai ce sa facem, sa nu speram? sa nu cerem? sa nu zicem nimic si sa ne retargem in blazarea pretioasa a lupului singuratic?

  32. alb_ca_zapada on 1 April 2009 10:49 am

    si-am mai spus-o, schiul este o bucurie a sufletului, nu o infruntare ninja.

  33. Mihai Tanase on 1 April 2009 10:53 am

    Eu ti-am mai zis-o si o repet. Cu speranta murim dracului. Cel mai bine este sa le invitam pe ambele Nuti la o partida de schi pe risc 4. Apoi, se poate cere orice :)

  34. emmynem on 1 April 2009 11:09 am

    un recco detector costa aprox 10.000 eur iar elicoptere au cei de la Smurd , armata…… . Sunt fonduri postaderare, profesionistii se pot interesa. doar sa se vrea. ATAT

    @mihai : http://www.recco.com/resorts/worldwide.asp vezi cu nu sunt 50 de domenii sunt 90% din domeniile schiabile din lume.

    dar de conteaza daca pentru 90% din lume sunt bune noi sunt ROMANIA aici sunt bune eventual niste borduri pe marginea partiei.

  35. dinutzu on 1 April 2009 11:46 am

    Alb fa un calcul simplu:
    Dat telefon la salvamont (porneste cronometrul): cam 2 min pana ii zici ce vrei si unde esti si operatorul apasa pe butonul de alarma+ cam 3min (optimist) ca sa decoleze heli+ 10 min de zbor (40km impartit la 250km/h)+ 5 min sa inceapa sa caute+3 min sa te gaseasca cu ARVA sau RECCO+ 5min sa sape (optimist) = 26 min!!!!!!!

    Mosu, prefer sa fiu Marines decat sa ma bazez pe salvamont. Nu e vina salvamontului!!!! E natura accidentului.

    Ia spune, cati oameni au fost salvati de RECCO?? Si cati de ARVA??? Vorbesc de cazurile de ingropare totala!

    Hai mah, fiti pragmatici!

  36. alb_ca_zapada on 1 April 2009 11:54 am

    da soldat, esti cel mai bun… keep the good work
    si mai zic asa (tie si celorlalti super oteliti montaniarzi): sinteti foarte tari, dar poate unii nu-s ca voi, v-ati gindit la asta? iubeste-ti aproapele dinutule… stiu ca uneori e greu, dar incearca totusi. :D

  37. Mihai Tanase on 1 April 2009 12:07 pm

    Ca sa deviez nitel de la subiect, ia chestionati-l nitel pe Iulian în legatura cu telefonul lui la O salvamont, într-o vara. Va veti crucii…despre modul cum s-a înteles cu blonda de la celalalt capat al firului.

    Ca sa “întaresc” nitel cele spuse înaintea mea, înainte de a te bizuii pe ceilalti, mai bine bizuiete pe tine însuti : învata, documenteaza-te, echipeaza-te si mai ales ANTRENEAZA-TE!

  38. alb_ca_zapada on 1 April 2009 12:15 pm

    ofof, numa black ninja p-aici… si din cind in cind cite un luptator in legiune straina…
    domne, ce treaba are antrenamentul si mintea proprie cu dotarile institutiilor? chiar nu vedeti iarasi padurea de atitia copaci?

    daca discutam despre spitale prost dotate si vine cineva sa ne scoata ochii cu teorii despre sanatatea personala si cum ca de fapt ar trebui sa ne imbolnavim mai rar ce ati spune???

    c’mon, fiti rezon dragi vuturi ai inaltimilor

  39. dinutzu on 1 April 2009 12:19 pm

    bah sa mor tu nu intelegi nimic?

    Ce e rau frate in a te antrena cu ARVA si lopata??

    Tu ce faci la o avalansa? Stai si plangi sa vina salvamontul sau il cauti pe ala?

  40. dinutzu on 1 April 2009 12:25 pm

    Eu nu am sa nu se doteze!!

    Doar ca parerea mea e ca degeaba ar cheltuii mii de euro pe RECCO in conditiile calculului cu timpul de mai sus. Chiar daca faci la juma timpul de zbor tot sunt vreo 20 min ceea ce e multisor.

    Mai bine cheltuie-ti energia lamurindu-i pe oameni ca nu au ce cauta offpiste (nici la 10m de partie) fara ARVA!!!

  41. alb_ca_zapada on 1 April 2009 12:42 pm

    gata domne, eu am luat pauza… daca lumea nu citeste ce se scrie si uita inceputul discutiei pe drum, eu unul ma retrag simplu… enjoy the ride!

  42. matei on 1 April 2009 12:47 pm

    1. nu se contrazice nimeni cu nimeni aici, bogdan. evident, este obligatoriu ca salvamontul sa detina receptor de semnal de recco. este inadmisibil ca se gasesc bani pentru orice in romania dar mai putin pentru asta. este inadmisibil ca in romania nu exista asa ceva

    2. imi iubesc aproapele, dar sa faca bine aproapele respectiv ca pe langa geaca de 10 milioane si pantaloni de fitze de la Armada sa-si cumpere echipament individual de salvare, daca nu, n-are ce cauta la balea de exemplu. daca fac accident de masina pana sa vina ambulanta si pompierii bag mana in portbagaj dupa extinctor si trusa medicala pe care trebuie sa le am la mine ca ma obliga legea. faptul ca arva, sonda si lopata sunt tratate ca mofturi, “chestii profi cu care te impodobesti ca sa-ti gadili egoul cand se uita femeile la tine pe partie”, este o mostra de lipsa de educatie montana. remarca nu ste indreptata catre marius pe care il rg sa nu se supere sau s-o ia personal, am folosit cuvintele lui pentru ca s-a exprimat foarte plastic, chiar mi-a placut :) lanterna tre sa am la mine cand merg pe munte sau e suficient un mobil ca sa sun la salvamont si un emitator gps ca sa ma gaseasca rapid daca ma prinde noaptea prin padure?
    mai lasati-ma cu aproapele pe care trebuie il iubesc, am acasa doua arva, trei sonde si trei lopeti pe care le imprumut oricui le doreste intr-un weekend in care nu merg eu, telefonul meu este 0724556333. cu conditia sa le ia de la mine vineri si sa mi le aduca luni.

    3. a se citi cu atentie punctul 1

  43. Flipper S on 1 April 2009 1:00 pm

    @ dinutzu - de ce ar cheltuii banii ? poate pentru ca freeride/ backcountry e din ce in ce mai popular si de ceva vreme nu mai este doar al montaniazilor cu experienta ci din ce in ce mai multa lume este atrasa de offpiste si acesta lume nu stie de este ARVA si cum se foloseste. si pentru 2 - 3 iesiri offpiste pe an nu este dispusa sa aloce fonduri pentru un ARVA si pentru o lopata si o sonda care sa fie carate in spate si pentru ceva cursuri despre cum se folosesc …. Nu zic ca acest lucru e normal sau e bine, dar asta este adevarul ski offpiste cistiga mult teren si in rindul oamenilor fara multe cunostinte care vrea un fel de alta relaxare/distractie

  44. matei on 1 April 2009 1:01 pm

    am vrut sa zic mircea nu marius, scuze, am de dat un miel …

  45. alb_ca_zapada on 1 April 2009 1:02 pm

    pai matei, discutia a pornit de la emmynem care spunea ca in romania nu este NICI MACAR UN SINGUR emitator recco… lucru perfect adevarat pe care l-am tot vehiculat si noi p-aici si prin diferse consfatuiri.

    asa ca de ce naiba ajungem la DVA? iti zic eu de ce: pt ca dinutu (si mai apoi si altii), drept vasnici exponenti a unei “anumite” (stiu eu care) scoli de gindire montana spune “Parerea mea personala e ca RECCO e inutil”… apoi face teoria DVA-ului (despre care nu discutase nimeni aici)…

    daca ati fi citit articolul sub ale carui litere comentati acum ati fi vazut ca eu am spus in cadrul lui cam asa (si asta cu un an in urma, nu ieri) “daca tipul avea tranceiver era scos din prima, cum am ajuns eu acolo… adica mai repede cu o ora si ceva… iar o ora in cazul unei avalanse inseamna mai mult decit viata, inseamna totul”.

    eu unul militez pentru responsabilitate… iar responsabilitate inseamna echipamentul potrivil la locul potrivit… si cu asta am spus tot, intra aici si costila, si v dorului ;)… chiar si pantalonii de super-fitza din event de la Armada (eh, fita si event-ul asta, nu Matei?… adica daca am ceva din event armada sint de cacat, daca e ceva mamut sint super baiat?)

  46. matei on 1 April 2009 1:10 pm

    @Flipper - pentru a rezolva problema celor care fac offpiste ocazional, pana se va dota statul cu receptor de semnal recco, ma angajez ca atunci cand o sa ma pot lipsi de niste lovele sa mai cumpar doua arva pe care sa le tin doar pentru mine, iar pe cele pe care le am acum sa le pot pune oricand la dispozitia celor interesati sa le imprumute oricand, inclusiv cand sunt eu plecat. sa vedem cati or sa ma sune. pana atunci ramane vlabila oferta din commentul anterior.

    @alb - n-a zis nimeni ca nu militezi pentru responsabilitate, nu trebuie sa ne demostrezi ca pledezi pentru ea.

  47. alb_ca_zapada on 1 April 2009 1:25 pm

    eu ma intrebam de ce atita DVA cind nimeni n-a contestat sau n-a pus in discutie utilitatea lui… ba mai mult, articolul la care comentam facea referire la el… doar ca sa fim montaniarzi si extremari incruntati si responsabili? black ninja cum ar veni… :D

    zic ce-am mai zis: mai multa bucurie oameni buni, schiul e o incintare a sufletului nu o incrincenare de super-pro

  48. Mihai Tanase on 1 April 2009 1:26 pm

    Iata un extras dintr-un mail primit acum câteva zile. Se refera la schi în afara domeniul schiabil, teoretic sigur :

    “…Deci eu raman la parerea ca echipamentul intr-o tura il alcatuiesti in functzie de profilul turei respective: de ex dc ma duc iarna pe schiuri prin padure la…nu vad la ce bun sa-mi iau cu mine echipament de cautare in avalnsa? la fel si in cazul turei din…dc stiu ca merg integral pe creasta si cunosc traseul, nu vad de ce mi-as lua echipament de cautare in avalansa. Tin sa va informez ca am luat decizia ca sa ne achizitzionam si noi DVA+sonda, dar asta nu inseamna ca le voi cara in toate turele pe munte, ci doar acolo unde profilul turei o cere…”

    Amen :(

  49. dinutzu on 1 April 2009 1:55 pm

    Reactiile au fost la intrebarea “de ce nu exista RECCO in RO?” nu la articol.

    Si ce, nu am voie sa ma indoiesc de eficacitatea in a salva victima si nu a recupera doar cadravul?

    Mai tii minte ce zicea François (parca asa-l chema nu?) la Balea? “Din pacate, salvamontul e ca cautator de cadavre la mare parte din avalanse….”

    Mi se pare ca e important de retinut aspectul. Nu ca, gata, mi-am tras tzoala cu RECCO ma scot ei….
    Hai paceee!!! :-))

  50. alexosu on 1 April 2009 2:26 pm

    Guys, vorbim de lucruri diferite. Una e dotarea schiorului/boarder-ului si altceva e dotarea administratorilor partiilor si a echipelor de salvare. Daca poti sa ai un echipament de salvare ca RECCO, cu toata ineficienta lui, tot e mai bine decat sa nu il ai. Macar cu asta suntem de acord cu totii, nu?

    Mai e, insa ceva. Nu vreau sa fiu inteles gresit, dar de multe ori pericolele de pe munte sunt prezentate, mai ales de oamenii de munte, mult mai fioros decat in realitate. Nu vorbim acum de cazuri extreme, ci de average. Exista oameni, mai ales astia mai pustani, cu placi si twin-uri, care ies in offpiste pentru distractie. Mai un kicker, mai un 360 - chestiile obisnuite. Genul de oameni care nu se simt exploratori in Bucegi, ci vin sa se dea. Nu zic ca nu ar trebui sa isi ia masuri de siguranta, ci doar ca atitudinea e alta. Ei, am observat in ultimul an o pornire impotriva lor. Genul de pornire clasica schiori vs. boarderi. Si la fel de greu de inteles, cel putin de catre mine.

    Ma rog, tema merita tratata intr-un articol separat. Ceea ce vom si face.

  51. emmynem on 3 April 2009 11:17 am

    mda…. vorbe. atat doar . nimic concret . eu promit sa fac lobby pe langa Salvamont Gorj pentru achizitionarea unui Recco Detector. sper k la inceputul sezonului 2009 sa pot spune k am reusit sa facem ceva in PREMIERA in romania.

    Succes.

  52. Doru on 3 April 2009 4:03 pm

    oarecum pe langa subiectul discutiei, dar legat de spicuiri din comment-urile de mai sus, ca dialogul lui Mihai care atinge tangential skiul prin padure, sau al lui alexosu, cu pustanii care ies off-piste pt distractie:
    imi amintes ca acum vreun an gasisem un filmulet amator-documentar, ce prezenta consecintele unei asemenea distractii.
    E adevarat - e un scenariu extrem; e la fel de adevarat ca nu trebuie sa fii paranoic legat de orice iesire off-piste, si imi merge la inima expresia lui alb_ca_zapada, ca “skiul e o bucurie a sufletului”, nu incrancenare.
    Insa pun iar link-ul, cu acelasi comment de atunci: “in toiul distractiei, e bine sa ne amintim, uneori, care e miza:

    http://revver.com/video/310519/a-dozen-more-turns/

    PS: si pare totusi pe subiectul articolului la care comentati cu spor :)

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.