Avalansa in Balea

14 March 2008, alb_ca_zapada


Am promis ca scriu despre Sami si cautatul acului in carul cu fin mai repede, dar n-am facut-o… Poate din lipsa de timp, poate din teama de a nu putea reda corect golul din stomac, disperarea si bucuria. Drept urmare voi incercasa relatez asa cum ma pricep ce s-a intimplat pe 8 martie 2008 in caldarea Balea. Si sa nu supar pe nimeni, evident.

La Balea am ajuns de vineri pentru citeva zile de zapada de altitudine si, bineinteles, pentru Inferno - un concurs frumos unde, avind in vedere exercitiul numit Alagna, aveam de gind sa rup gura tirgului. N-a fost sa fie asa insa: vineri noapte s-a pornit un vint naprasnic ce a continuat constant si in cursul zilei de simbata. Ca atare concursul ce trebuia sa se tina pe Valea Doamnei si-a mutat locatia in zona cascadei.

Revenind, simbata dimineata, cu sufletul cuprins de lene la gindul ca va trebui sa ma intorc pe jos la Paltinu am tot tras de timp si am lalait-o cit s-a putut. Cind nu stiam inca ce-am sa fac, daca sa-mi pun manusile sau sa maninc ceva, l-am auzit pe Pusocu vorbind precipitat la telefon despre avalansa, scocul mortilor, o mina afara, nu are tranceiver, se vede, nu-i problema, am fugit. Am intrebat care-i necazul, mi-a povestit in graba despre unul prins intr-o curgere de zapada la iesirea din Scocul Mortilor. Nu, nu are nevoie de ajutor, se vede, nu e ingropat complet. Si dus a fost. Era cam ora 12 si ceva.

Drept urmare m-am asezat sa maninc (nca negociam cu mine insumi concursul si eventuala intoarcere pe jos prin viscol si urgie)… Cind snitelul meu tocmai se perpelea la foc, vine fata de la bar spre mine cu telefonul in mina si cu ochii mari:
E Adi, seful de la Salvamont, vrea sa vorbeasca cu Dvs….
Cu mine??” ma mir eu…
Da.

La telefon o voce intrerupta din cind in cind de gifiieli si rafale de vint imi povesteste precipitat cum ca e unul prins sub zapada la iesirea din Scocul Mortilor sub Greble, ca a reusit sa sune de sub zapada, ca a vorbit personal cu el, ca trebuie urgent sa ajunga cineva in zona, ca sa ne ducem sa cautam care putem, ca au mai plecat si de la Salvamont de sus citiva… Incerc sa-i explic ca eu nu… eu nu, stiti, eu nu-s de la Salvamont, eu sint cu astia cu concursul… “Da-da, stiu, nu-i bai, hai fugi…”. Intreb de tranceiver. Nu are.

Fug, alerg, ma impiedic, imi iau rucsac, sonda, lopata si tranceiver, uit betele, ma intorc dupa ele, intreb unde-s Greblele alea, mi se explica, cred ca inteleg… Vine si Alexandra, esti sigura?? Cica da… ii dam la vale in whiteout-ul generalizat.

Cit cobor ma tot gindesc: 15 minute, un ceas care ticaie si numara secundele ramase… Cind l-o fi ingropat? Domnu de la cabana zice ca nu are rost sa mai plecam, ca e mort deja… Tic-tac… 15 minute… Au trecut oare? Unde dracu-s greblele alea, ce n-aiba m-au incurcat idiotii, ca Scocul Mortilor il stiu (cred).

Cobor eu in fata, fata Saqe in spate… Trebuie sa fie undeva pe stinga, sigur-sigur. Hooops, se rupe zapada, incepe sa curga incet… Ma dau la o parte, ma uit in sus la Saqe. E incremenita in fund, s-a rupt in spatele ei, se vede clar linia de fractura… Ma trag intr-o parte si o urmaresc atent… Se opreste, o intreb daca e bine, abia poate sa vorbeasca.

15 minute… la naiba, unde e avalansa aia? Nu se vede nimic, vintul bate dement. Identific locul… Iesirea din scoc, sub Greble. Nu-i tipenie de om, nu-i urma de avalansa. Unde naiba-s urmele, unde sint aia de la Salvamont plecati inaintea nostra? Il sunam pe Adi Salvamont prin 112. La naiba, cit dureaza sa faca legatura… 15 minute au trecut demult, e mai bine de juma de ora decind am vorbit prima oara la telefon… Dupa 30 de minute sansale de supravietuire scad sub 20%.

Vorbesc cu Adi in sfirsit. Cica am fi bine unde sintem, eu nu stiu unde este el. Ne intreaba daca vedem pe unii care urca cu schiuri de tura. Da, ii vad. Cica e ok, sintem bine, sint colegii lui de la Salvamont. Dar nu vad nicio urma de avalansa, doar zapada dreapta si mult transport la nivelul solului. La dracu, ce incurcatura. Si aia de ce urca cind ei trebuiau sa coboare de fapt?? Nu mai inteleg nimic… Dupa 1 ora sansele scad undeva pe la 3-4% imi aduc vag aminte…

Dau schiurile jos din picioare le infig in zapada (accentuez, le infig sanatos in zapada, e important aspectul in toata povestirea).
Scot sonda si lopata. Deschid tranceiverul, nici un sunet, e mut. E putin spooky sentimentul asta, de parca piuitul aparatului ar fi o indicatie clara a vietii… Nu stiu, dar parca e disperanta linistea asta, niciun zgomot… Il trec la loc pe transmisie, e clar, saracu de el nu are tranceiver, unde naiba sa-l cauti? Cit dracu sa fi trecut? Nu stiu, n-ar mai trebui sa ma gindesc la asta.

Continuarea in episodul urmator.

Alte articole din seria “Avalansa in Balea”

  1. Avalansa in Balea
  2. Avalansa in Balea - Happy End
  3. Avalansa in Esquire
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

20 Raspunsuri la “Avalansa in Balea”

  1. cosmin on 14 March 2008 1:40 pm

    Romania este tara unde comisionarul de la pizza ajunge mia repede decat politia, salvarea sau pompierii….

  2. cosmin on 14 March 2008 1:49 pm

    Si completez, Scocul e cea mai a dracului zona acolo…

  3. ice(c) on 14 March 2008 2:34 pm

    vaide ca-pu la salvamont…..
    felicitari la saqe ca are coaie! :))

  4. alb_ca_zapada on 14 March 2008 3:04 pm

    @ cosmin & ice:
    nu-i chiar asa mai baieti: ca orice om si institutie, si salvamontul are si parti bune si parti rele…
    veti vedea pina la finalul povestirii ca totusi fara ei, baiatul sami s-ar fi criogenat pina prin iunie… asa ca hai sa nu aruncam inca cu pietre cu toate ca intotdeauna este loc de mai bine.

    si inca ceva: salvamontul din zone d-astea gen fagaras sau paring imi da mie impresia ca e de o alta factura umana decit cel de prin v prahovei ori poiana… o parere pur personala…….

  5. mitza(tm) on 14 March 2008 4:55 pm

    hai ba comane ca esti mester la povestit :)

  6. alex on 14 March 2008 9:14 pm

    hai si continuarea te rog….

  7. Thomas on 18 March 2008 10:25 pm

    N-o da in telenovele….

    P.S. Cum plm sa tii concurs de start la gramada in Scoc cand bate vantul de rupe (implicit depoziteaza si zapada in draci), e white-out si prognoza de avalanse era de 4 (pe o scara de maxim 5) ?

  8. alb_ca_zapada on 18 March 2008 10:57 pm

    @thomas:
    asa sint unii, cu corazonu sensibil si nu tipi duri trecuti prin mii de avalanse….
    si de unde ma rog ai inteles tu ca s-a tinut concursul in scoc?… s-a tinut la pilonul 2.

  9. Thomas on 18 March 2008 11:12 pm

    @alb, nu am zis-o la misto dar pot raspunde cu misto-uri daca-s provocat.

    Legat de scoc, poate am inteles eu gresit din urmatoarele:
    - era concursul in desfasurare si
    1. “l-am auzit pe Pusocu vorbind precipitat la telefon despre avalansa, scocul mortilor”
    2. “prins sub zapada la iesirea din Scocul Mortilor”

    De asemenea, faptul ca (,) cu un schior si un snowboarder s-a rupt placa, inseamna ca avertizarea aia n-a fost data de florile marului si ca organizatorii au decis doar mutarea. Sa nu uitam ca si-n avalansa tragica din Morar conditiile erau asemanatoare si a fost o tragedie imensa.

  10. alb_ca_zapada on 19 March 2008 12:40 am

    s-a tinut in zona cascadei din cauza ca nu mergea cabina si ca majoritatea concurentilor au sosit simbata odata cu vremea rea si nu de vineri ca mine si inca citiva.

    cit despre telenovele ce sa zic, poate-s bune daca-s sincere… falsitatea enerveaza la genul asta, nu-i asa?

  11. dana on 19 March 2008 6:51 pm

    albule, enervanta faza cu “Continuarea in episodul urmator”!
    sper sa mai fie doar un singur episod

  12. iulian on 20 March 2008 9:19 am

    Salut.
    In saptamana respectiva am fost la Balea de Luni pana Vineri. Vremea a fost urata, a nins si a batut vantul ca la balamuc. Am coborat pe scocul respectiv Miercuri si Joi, dar pe skiuri nu pe snowboard. Il coboram dintr-o bucata ca sa zic asa si nu s-a intamplat nimic. Vineri am coborat din Balea, dar pe Valea Doamnei. Si acolo daca ti-o cautai puteai sa pleci cu una, mai ales din cauza placilor de vant.

    Bine ca s-a terminat cu bine :)

    Iulian

  13. Thomas on 20 March 2008 9:33 pm

    Vizitam derdelus.ro oricum, hai cu partea interesanta, ca-s foarte curios de circumstante si scoatere. Din poza atasata banuiesc ceva.

  14. seb on 21 March 2008 2:02 pm

    haideti cu continuarea, nu mai tineti lumea cu sufletu la gura.

  15. alb_ca_zapada on 21 March 2008 2:09 pm

    vine-vine, promit… din pacate treburi mai urgente m-au tinut departe de penita si hirtie…

  16. Avalansa in Balea - Happy End : derdelus.ro on 24 March 2008 2:55 pm

    [...] trecut ceva timp de la intimplarea cu pricina si mai bine de o saptamina de la prima parte a povestii. Intre timp lumea a strigat dupa continuare fapt ce a pus si mai multa presiune pe condeiul meu si [...]

  17. O poveste despre speranta si sansa « Camp minat on 24 March 2008 3:09 pm

    [...] Partea 1 si partea 2. [...]

  18. BLOG » Blog Archive » Additional information to the avalanche experience… on 25 May 2008 2:46 pm

    [...] Here is the first part of the article! [...]

  19. Avalansa in Esquire : derdelus.ro on 3 November 2008 1:31 pm

    [...] inceput de martie povesteam aici despre norocosul Sami si cautatul lui pe sub zapezile din Balea. Tot atunci si tot aici se nastea [...]

  20. Avem echipa « Camp minat on 18 November 2008 1:09 pm

    [...] Esquire a aparut povestea lui Sami (aici si aici). APSI are o scurta interventie in care vorbim foarte pe scurt despre echipamentul care iti [...]

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.