Statiuni in Romania - Vest (I)

27 January 2007, by Flipper S

Muntele MicAsa cum am pomis, incep astazi o serie de descrieri (dintr-o perspectiva pur personala, desigur) a statiunilor accesibile timisorenilor. Adica vom vorbi despre vestul si nordul tarii.

Semenic

Statiune in dezvoltare, anul trecut s-a inaugurat un nou teleski si se aud zvonuri ca se incerca legarea Valiugului de Semenic printr-o telecabina precum si Semenicul de Garana printr-un telescaun. Asta insemna si amenajarea a multor kilomerti de pirtii, dar pina una-alta ne multumim cu ce exista, adica trei variante de coborire, nocturna, pirtii de obicei tasate si chiar si ceva offpiste.

Semenicul poate fi deci o varianta de weekend doar daca merg instalatiile (anii trecuti s-a intimplat sa nu prea merga dar au zis ca anul acesta au remediat problemele). In afara de instalatia noua mai exista un cablu antic (cel de la intrarea in statiune) dar este mai mult pentru incepatori.

Personal nu recomand sa se stea peste noapte la Semenic, cazarea este mult prea scumpa pentru ceea ce ti se ofera. O camera de 2 paturi costa undeva intre 80 si 150 lei iar “apres ski”-ul e aproape inexistent. Nici transferul la instalatii nu este o placere (asta in ideea ca stai in alta parte) considerind drumul destul de hardcore pe care trebuie sa-l strabati pina acolo.

Muntele Mic

Mic, mic, da cu zapada multa, astfel incit poate fi o optiune fara grad mare de risc atunci cind prin alte locuri nu mai este zapada. Locul este putin cunoscut astfel ca ai sansa sa vezi mai tot timpul fete cunoscute, asa numitii oamenii ai casei.

Din pacate nu exista decit 2 teleskiuri fiecare pe cite o pirtie, una mai domoala pentru incepatori si una mai serioasa un pic. Pe teleskiul nou, cartelele magnetice nu mai merg (anul trecut au fost inaugurate) asa ca trebuie sa scoti din buzunar la fiecare tura 3 lei iar abonamentul de 50 lei pe zi inca nu s-a scos la vinzare (informatie de acum 2 saptamini + promisiunea ca se va pune inapoi si cartelele magnetice si abonementele). Chiar daca stilpii de teleski si de la nocturna nu sunt protejati (asa ca aveti grija sa nu le iesiti cumva in cale), partea buna este ca exista nocturna si chiar functioneaza.

Pe linga cele doua pirtii (aprox 8-900 m fiecare) in zilele cu zapada mare se poate cobori pe skiuri pina la baza telescaunului. Este un off-piste pe care fiecare si-l asuma, caci din multiplele variante de coboarire dar doar citeva te scot la baza telesacaunului. Asa ca daca nu stiti drumul intrebati, paza buna trece primejdia rea, noaptea in zapada este frig (prietenii stiu de ce ).

Cazarea este undeva intre 70 si 140 lei pentru o camera de 2 persoane iar posibilitatile de “apres ski” se limiteaza la citeva cabane (2,3) care au baruri/resturante unde poti socializa. Oricum, daca aveti de gind sa ramineti in zona mai multe zile mai bine inoptati sus decit in Caransebes. Drumul din Caransebes pina la baza telescaunului este un dezastru iar calatoria de 40 de minute cu un telescaun de prin anii ‘80 te costa 30 lei (dus intors) poate fi neplacuta din cauza vintului.

Anul asta pe munte umbla niste zvonuri destul de contradictorii: unele acrediteaza ideea disparitiei statiunii datorita unei “paduri” de eoliene altele vorbesc despre proiecte de dezvoltare, instalatii noi, etc. Pe cin’ sa crezi?

Arieseni

Arieseniul (de fapt Virtop) este o locatie foarte bogata in zapada. In ultimii ani s-a dezvoltat aici in Apuseni o statiune micuta si cocheta care dispunde de o pirtie de cca 800 m, deservita de un teleski. Cei 5 lei/urcare o fac insa si una dintre cele mai scumpe statiuni din lume, caci la cit de mica e pirtia, un schior mediu ar putea face 30-40 de ture/zi.

Pirtia este destul de frumoasa, bine batatorita si destul de abruptra. Locul merita vizitat atit vara cit si iarna, cu mentiunea ca este totusi cam scump pentru ceea ce ofera: cazare intre 80 si 200 lei pe noapte pentru o camera de 2 locuri in apropierea pirtiei. Exista si varinate mai ieftine la o oarecare distanta de pirtie (Arieseni 5km sau Girda 15 km ) dar luati in calcul totusi si problema binecunoscuta a locurilor de parcare de linga pirtie.

Si aici se aud zvonuri de investitii masive in instalatii si pirtii …. sper doar ca nu-i va prinde incalzirea globala din urma pina se hotarasc sa le si puna in aplicare

Atit pentru azi. Data viitoare o sa zic despre Cavnic/Mogosa, Straja si Parang. Pin’ atunci insa, zapada mare si curata!

Alte articole din seria “Statiuni in Romania”

  1. Statiuni in Romania - Vest (I)
  2. Statiuni in Romania - Vest (II)
  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

9 Raspunsuri la “Statiuni in Romania - Vest (I)”

  1. gore on 6 January 2008 8:56 pm

    Multam mult de tot!
    De mult astept pareri mai “complete” despre zona aia.. care, in sfarsit au aparut :)

  2. Flipper S on 8 January 2008 11:48 am

    :-) …placerea e de partea mea, daca ai nevoie de informatii mai detaliate da un semn de viata.

  3. Statiuni in Romania - Vest (II) : derdelus.ro on 11 January 2008 2:40 am

    [...] primul numar al impresiilor mele de schior timisorean am discutat despre Semenic, Muntele Mic si Arieseni. [...]

  4. manpetre on 26 December 2008 10:58 pm

    am o parere f. buna despre partia arieseni ;este ff frumos ,liniste ,peisajul mirific trebuie vazut ,preturi accesibile ,zapada cat cuprinde ,dela mama ei ce mai ;;imiplace mai mult ca alte partii;; pacat ca nu i se face putina reclama

  5. Kardos on 16 January 2009 5:25 pm

    In 2006 ziceau ca se apuca de o noua partie de ski la Moneasa, 2000 m , pentru toate tipurile de schiori. Confor planului, cica, ar fi gata in 2007 .ce vreau eu sa va intreb este , partia asta exista acum in 2009 sau nu?As dori raspun cat mai repede si cei care au fost acolo , in cazul in care exista , niste informatii. Multumesc anticipat!

  6. alexosu on 16 January 2009 10:14 pm

    Doar planuri grandioase si bune intentii. Si o partie de 300m pe care s-au construit niste vile, se pare - http://www.bastylica.net/2009/01/am-avut-si-noi-odata/

  7. alb_ca_zapada on 18 January 2009 10:37 am

    am mai discutat cu niste amici despre asta, poate o pun si de un articol p-aici pe derdelus:
    in romania interesul fata de schi este stric imobiliar. dupa ce v prahovei s-a epuizat dpdv al terenurilor, s-a epuizat si interesul fata de noi instalatii… asa ca totul s-a transferat catre proiecte megalomanice si mincinoase in zone precum muntele mic, arieseni, ranca, moneasa… chiar si secaria (linga comarnic.) in situatii d-astea chiar si niste zvonuri bine raspindite sint ok… dar cel mai bine da un teleschi de 200m

  8. ionel on 8 March 2009 9:47 pm

    -pentru cei care merg la semenic recomand cazarea in garana…cazare la pensiuni adevarate cu mancare mai sus de asteptari…ideea ii sa alegeti din cele 7-8 pensiuni pe cele mai bune…nu pot face reclama….
    -distanta pana sus pe semenic este de aproximativ 10 km
    -preturi mici…si la cazare si la mancare…magazin,pizzerie,bar…
    -ideal pentru cei care vor liniste.

  9. alexosu on 8 March 2009 11:44 pm

    Ionel, nu te feri, fa reclama :). Serios.
    Eu am fost in Garana vara, acum vreo 7-8 ani si nu am decat amintiri placute. Cam vagi, dar placute.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free