Ce schiuri sa imi iau? Ma dau peste tot!

20 January 2007, by alexosu

Adica schiuri all-mountain.

E cel mai aglomerat segment, se adreseaza tuturor categoriilor de schiori - de la incepatori la avansati si experti, oricine poate gasi un schi aici. Ele sint totusi un compromis intre mai multi factori pentru ca insusi scopul lor este un compromis: sa poata schia oricine, oricind, oriunde.

Radius mediu, rigiditate medie, lungime medie. Totul e mediu. Unii schiori cred ca si rezultatele sunt, in general, medii, in sensul ca astea sunt schiuri care se descurca in orice conditii, dar nu exceleaza in niciuna. Lucru era valabil insa pana acum cativa ani, pentru ca intre timp au aparut modele foarte capabile, cu tehnologii foarte avansate (Völkl Tigershark 12 Ft Ps ar fi ultimul exemplu) si care se comporta excelent in aproape orice conditii.

Acum cativa ani Atomic a lansat seria Metron care a facut niste valuri imense. Intre timp lumea s-a mai departat de conceptul propus: schiuri late cu radius foarte mic. Pana la urma faptul ca un schi iti conditioneaza in asa masura virajele nu a fost un avantaj pentru toata lumea. Anul asta Atomic a lansat seria Nomad, din care am si facut deja ceva recomandari.

Seria Unlimited de la Volkl este foarte solida. De la AC10 pana la AC40, schiurile astea pot face aproape orice. Incepand din sezonul asta exista si seria TigerShark, despre care primele impresii pe forumurile de afara sunt bune si foarte bune. E vorba de un nou sistem care schimba radiusul schiului prin schimbarea flexului. In general sistemele astea au clacat, ultimii patiti fiind Rossignol cu mult trambitatul Mutix.

Desi seria Zenith de la Rossi nu e cine site ce, exista cel putin un schi cu adevarat foarte bun - Z9 Oversize.

Elan are Magfire, serie endorsata de marele Glen Plake, Nordica are HotRod, serie foarte iubita in State, Dynastar are Contact, Head are seria Xenon dar si carverele reunite sub numele XRC. Oameni politicosi, “austriecii” de la Head pun si un pdf online, foarte cuprinzator.

Pentru cine nu stie ce vrea, asta e categoria in care trebuie sa se uite.

Varietatea e destul de mare in categoria asta. De la schiuri de incepatori-intermediari (Atomic Highnoon) la schiuri pentru avansati si foarte avansati (Stockli stormrider XL), de la modele skiny (K2 Apache Hawk - 70mm) la modele late (Elan 888 - 88mm).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

28 Raspunsuri la “Ce schiuri sa imi iau? Ma dau peste tot!”

  1. brimex on 22 November 2007 11:12 pm

    si eu am avut aceeasi dilema.am stat si m am gandit intai la metron. Dupa aia m-a batut gandul la supercrossurile de la atomic. Pana la urma m am gandit ca nu prea ai unde sa te dai in tara asta in powder asa ca mi am luat atomic sl 9. Stiu ca nu prea are leg cu all rounderele..dar eu pornisem la fel ca si tine in cautarea unui skiu care sa ma duca peste tot. Poate cand o sa fiu mai mare si o sa ma tina buzunarele o sa mi iau si ceva de powder…insa marea problema este ca trebuie sa ai si unde sa le folosesti..

  2. alexosu on 23 November 2007 10:07 am

    Misto alegere :). Atomic sl9 e un super schi. Totusi, nu iti doresti sa vezi altceva decat partii batute bine cu el. M-am dat mult timp cu Volkl P60 GC si senzatiile erau incredibile atat timp cat zapada era tare.
    Anyway, felicitari pentru achizitie. Merge pe langa un sl9 si un mid-fat. Asa, un schi pe la 85-90mm ar fi perfect.

  3. brimex on 23 November 2007 3:36 pm

    ba da..kiar mi ar placea.probabil daca o sa am de la cine sa probez si o sa mi placa poate o sa mi cumpar(nu in viitorul apropiat pt ca nu dispun de fonduri).Cred ca de aici a pornit tot,de la faptul ca nu am avut unde sa incerc.NU am stiut daca o sa mi placa..si sa mi cumpar o pereche de skiuri doar pt gandul ca “ce misto ar fi off piste” fara sa incerc..am zis ca e prea riscant.
    De fiecare data cand intram cu skiurile normale in zone powder..era oribil..ma afundam, trebuia sa stau pe calcaie..trebuia sa fac totul pe dos.Nu gasisem nicaieri metron de inchiritat..asa ca din pacate..sau fericire mi am luat sl.Imi pare bine..si totusi am si o doza mica de regret ca nu am luat supercrossuri.Dar nu poti sa le ai pe toate..si e bine sa te multumesti cu ce ai.
    Putem gandi si altfel..la cum au grija romanii de partii ai putea sa spui ca skiem off piste mai tot timpul.Dar asta ramane la latitudinea fiecarui skior.La noi in tara ingrijitul partiilor..pot spune ca nu exista sau daca exista este facut de mantuiala.In afara inca nu am fost.
    Numai bine si bucurati va de zapada.

  4. alexosu on 23 November 2007 3:45 pm

    Ei, pana la urma intre supercross-uri si sl-uri diferenta nu e asa dramatica. Oricum nu te-ar fi ajutat prea mult in afara partiei nici alea.
    Cat despre cum se schiaza in powder cu schiuri de non-powder… well, nu e bine sa stai pe spate. Pierzi controlul. Ideea e sa stai perfect in schiuri. Centrul de greutate fix pe zona claparului samd. Ca sa iesi din zapada iti trebuie un balans foarte bun si trebuie sa lasi schiurile sa ia viteza, ca sa se ridice cat de cat. Intr-adevar, daca ramai pe fata, esti penalizat instantaneu, dar si daca ramai pe cozi poti sa ti-o iei rau de tot. Exerzeaza in zapada afanata mica. E imposibil sa nu gasesti pe marginea zonelor batute ale partiilor. Iar cu sl-urile nu iti trebuie o latime mai mare de 1,5 m :).
    Bafta!

  5. brimex on 24 November 2007 12:52 am

    tu ce ai? ca vad ca stii teorie bine si banuiesc ca te si dai la fel de bine?!
    personal recunosc ca mai am ceva pana sa scot tot ce pot din skiurile alea:)

  6. alexosu on 25 November 2007 2:11 pm

    Eu ma dau cu Volkl AC4 de 184. Ocazional cu Volkl Karma 177 si m-am, tot asa ocazional, cu Volkl P60 GC.
    E posibil sa ma pricep mai bine la teorie decat la practica :).

  7. alb_ca_zapada on 26 November 2007 1:08 am

    parerea mea e ca in romania gasesti mai greu pirtie decit offpiste… iar zapada mare se gaseste mai mereu, trebuie doar sa vrei s-o vezi.

  8. brimex on 30 November 2007 12:22 am

    alb ca zapada…are dreptate. Se face economie la motorina de la ratrac…

  9. Bogdan on 7 December 2007 12:06 am

    Salut,

    un sfat va rog.

    Schiez de 8 ani, dar sa stiti ca nu ma consider un mare schior, am folosit niste HEAD CARVE 10 un model vechi. Acum am dat peste ATOMIC NOMAD DARKBLUE, ce sfaturi imi dati???

    Multumesc.

  10. brimex on 21 December 2007 1:49 am

    daca ai bani..go 4 it. Desi ar fi bine sa citesti niste review uri de afara pt a vedea daca iti plac cu adevarat. Bafta mare

  11. alexosu on 21 December 2007 10:03 am

    @Bogdan
    Imi pare rau ca nu am vazut postul tau decat acum. Sper sa mai fie relevante comentariile urmatoare.
    In primul rand, bine ca scapi de Head-urile alea vechi. Prea multa lume a cumparat modelul asta acum 7-9 ani. In ceea ce priveste Atomic Nomad, cred ca te referi la Bluemoon. Nu exista Darkblue. E un schi ok, nu o sa devii Bode Miller pe el, dar nici nu te va incurca. Pentru viteze moderate pe partie, pe zapada relativ buna, e un schi foarte ok. E un carver, fara sa iti omoare picioarele cum ar face un Metron. Deci all-in-all e un schi cinstit, care isi merita banii.
    Ce zice brimex e ok, dar nu o sa poti sa iti dai seama de un schi daca iti place sau nu decat in momentul in care il pui la treaba.
    Stiu ca e foarte vag ce ti-am spus mai sus, dar am nevoie de mai multe info pentru ceva mai concret.

  12. foxy on 13 January 2008 9:51 pm

    Anul acesta am inceput sa schiez si chiar am nevoie de un sfat in ceea ce priveste schiurile pe care urmeaza sa mi le cumpar. Habar nu am ce anume trebuie sa-mi iau?! Daca ma ajuta cineva cu un sfat, ii raman recunoscatoare! Nu stiu daca are vreo relevanta, dar specific ca am 25 ani si daca mai e nevoie de detalii sa-mi ziceti!MERSI

  13. alexosu on 13 January 2008 9:58 pm

    Pentru sfaturi, sugestii si recomandari avem frumosul forum. http://www.skiforum.ro , ca sa fiu mai precis. Discutam acolo.

  14. Peter on 22 November 2008 7:57 pm

    am un atomic sl10 1.63m cu legaturi neox 310 …. folosite f putin , sunt in stare impecabila … la pret 250 euro… daca stiti pe cinevca nu ezitati sa ma contactati . se pot vedea in cluj, mail : [email protected]

  15. Vali on 24 November 2008 9:41 am

    Salut,

    Pe forum nu pot posta anunturi doarece nu se pot creea conturi noi (da o eroare).

    Am si eu o dilema. Schiez de ceva ani si vreau schiuri noi: am cautat destul de mult si m-am oprit la 2 optiuni intre care nu reusesc sa ma hotarasc.

    Atomic SL 10 ib Set Slalom Race Carver Modell 2008/09 de 163
    si
    FISCHER RC4 RACE SC PRO RAILLFLEX 2009 de 165

    Am 1.77,
    85 kg
    conditie fixica buna,
    schiez doar pe partie etc.

    Ma intereseaza parerea voastra intre cele 2…

    Multumesc!

  16. alexosu on 24 November 2008 10:16 am

    Ambele sunt 2 modele foarte cool. Nu cred ca unul e mai prost decat celalalt. Ideal ar fi sa testezi si sa alegi in functie de preferinte.
    Cum ai ajuns, insa, la aceste 2 modele? Ce urmaresti de la un schi? Ma gandesc ca ai putea lua in calcul si ceva mai versatil decat modelele race, gen Progressor 9+ (Fischer) sau SX-ul de la Atomic, Waveflex-ul de la Elan sau Tigershark-ul de la Volkl.

  17. Vali on 26 November 2008 10:02 pm

    Multumesc Alex pentru info.

    Pana la urma am comandat atomic sl 10 de pe ebay…m-au ajuns 390 euro cu tot cu transport.

    M-am tot dat pe versatile inchiriate prin Austria deoarece am avut ceva teama sa trec la race…acum cand m-am hotarat sa imi cumpar schiurile mele m-am gandit sa si avanasez spre race unde m-am gandit sa incep de la capatul inferior….(asta e motivul ptr care nu am ales sl 12(mult mai rigid etc…) …oricum nu am de gand sa ma opresc aici…

  18. dinu on 7 December 2008 12:36 am

    Alegerea schiului de la atomic a fost inspirata..mai ales ca e din clasa SL. Parerea mea este ca daca tot schiezi de ceva ani ar trebui sa treci pe un schiu mai lung deoarece ai ceva greutate(85 parca?) La viteze de peste 70 de km per hour schiul asta de al tau de 1.63 cm este mai mult decat mic si te scoate din viraje. In functie de cum stii sa schiezi e bine sa iei in considerare ca un schiu de 174 ti s-ar potrivi mai bine,iar clasa Race sau GS ar putea sa te faca sa redescoperi adrenalina de altadata. Fiind inalt de 1.77 , cu greutate de 84 de kg si cu ceva ani pe partie…eu cred ca ceea ce ti-am indicat o sa ti se potriveasca mai bine. E posibil sa gresesc neavand mai multe detalii,dar am in spate 10 ani de performanta si sunt antrenor categ a 1,asa ca …mult succes in abordarea virajelor!
    cu devotament pt schiori!
    D

  19. alb_ca_zapada on 7 December 2008 9:35 am

    bainene, ma bag si eu intr-o discutie pe care sa mor de-o stapinesc…
    so, eu in ultimii 2 ani m-am dat cu dynastar legend pro.. un ski de big mountain derivat se pare dintr-un GS… anyway, vroiam sa zi ca eu unul ma caca pe schiurile voastre de race… va luati sl-uri si super carcvere cu raza de 11 m si nici macar nu stie nimeni sa le duca la vale…

    scuze daca-s rau dar nu ma pot abtine… incep sa am boala majora pe cumparatorul roman de race, pe cumparatorul roman de atomic si fisher… habarnisti total…
    sa va zic duda: m-am asezat pe skie, m-am adunat si la basko am trecut de 100 kmh… sezonu ce-a trecut am facut acelasi lucru si gps-ul a aratat 114kmh… understand, dynastar lehend pro, no fucking race, no fucking atomic….

  20. alb_ca_zapada on 7 December 2008 9:36 am

    asadar si prin urmare, ce draci faci tu cu al tau atomic sl??

  21. ghitzuca on 7 December 2008 3:32 pm

    skiul trebuie vazut shi din alte unghiuri nu numai da0i la vale sa mergi cat mai blanaaa de pe un picior pe altul, daca eshti tare pe tine baga niste mogule, dai o tura in pulver sa vezi daca poti sa o duci de sus pana jos fara sa t opresti…incearca sa mai evoulezi de la nivelul de speedygonzales pe PARTIE.

  22. ciprian on 7 December 2008 4:08 pm

    ha, m-am scos …….ma am bine cu toata lumea.Am si race-uri…. si legend mythic rider.
    aaaaa, era sa uit si o pereche de twin tip.(asta ca sa ma dau bine si pe langa ghitzuca)
    peace

  23. alb_ca_zapada on 7 December 2008 5:16 pm

    @ghita:
    si cum faci toate astea (moguls, pulver, etc) cu un sl??
    hai sa fim seriosi, acum a devenit SL-ul un all-mountain versatil?
    ideea era ca in ro race-urile sint most wanted iar un all mountain twint tip nu e bun de ex in conceptia unora… ca deh, ala nu-i schi de ro, e bun de austria.

    si crede-ma, stiu ce vb :D

  24. Bogdan on 7 December 2008 6:52 pm

    Pace tuturor
    si pentru cei interesati am niste rubinuri noi noute la juma de pret. Ce ziceti?……Bune schiuri nu gluma. :)

  25. clau on 7 December 2008 9:57 pm

    bogdanele ia-ti schiuri de sarituri

  26. Eugen Craciun on 16 December 2008 12:54 pm

    salut baieti,
    sunt relativ amator pe site si va urmaresc mai ales pe voi ashtia cu freeridu in cap.. ; as cere si eu o parere de la cine s-a dat cu asa ceva si stie cu ce se mananca volkl-u gama AC; am citit prezentarea de pe site-ul lor, probabil ca mi s-ar potrivi un AC20 sau 30; ma dau de obicei pe partie, dar ma duc o data pe an si la Balea sa cobor din Capra (nu chiar foarte comod, recunosc, e mai mult de dragul muntelui) sau la Sinaia pe Papagal / Tarle.. am 174cm/74kg, conditie fizica medie (operat in vara de ligament incrucisat), schiez curent pe un Dyna Intuitiv ; asadar sfaturi despre gama AC si alternative.. si mai ales unde se pot vedea /cumpara / multumesc frumos… ps - exista vreun magazin Lange in Bucuresti?

  27. alexosu on 16 December 2008 1:15 pm

    Avand in vedere ca articolul de fata este destul de vechi, cred ca cel mai bine ar fi sa mutam discutia pe skiforum.ro. Te astept acolo :).

  28. sorin on 26 October 2011 7:32 am

    ia-ți Fischer

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free