Snow Makes Us Happy
 

Ce se mai întâmplă în snowboarding?

Săptămănile trecute au avut loc două competiții importante de snowboarding, și anume US Open World Snowboard Tour in Veil, Colorado (25.02 – 02.03.2013), cu premii în valoare totală de 250.000 USD și The Arctic Challenge in Oslo, Norvegia (06.03 – 09.03.2013), cu premii în valoare totală de 100.000 USD.

US Open Snowboard Tour este cea mai populară competiție de slopestyle si halfpipe din USA, care aduce în competiție peste 126 de participanții printre care toți câștigătorii X-Games, care au și decis ordinea pe podium, aproape aceeași ca și la competiția anterioară:

Proba de halfpipe de anul acesta nu a adus nici un fel de surpriză în ceea ce privește câștigătorii (Shaun White și Kelly Clark) dar cei de pe locul doi (băieți) și respectiv trei (fete) au fost preferații publicului și audienței: Ayumu, la 14 ani este o adevărată senzație, iar Arielle Gold (16 ani) promite să îi ocupe poziția lui Kelly Clark în viitor.
Rezultatele halfpipe: Shaun White (95.58 puncte), Ayumu Hirano (87.40 puncte) și Louie Vito (79.58 puncte); fete: Kelly Clark (84.45 puncte), Hannah Teter (82.13) și Arielle Gold (80.88)

Finala de slopestyle le-a adus ceva probleme organizatorilor, pentru că a nins, așa că au avut parte de prima competiție de gen în powder, aterizările fiind o adevărată provocare pentru rideri. Finala pentru fete a fost chiar anulată, rezultatele din semi fiind considerate ca și finale. Mark McMorris a făcut față cu ușurință condițiilor neprielnice (de altfel anul acesta a avut a doua participare la RedBull UltraNatural, care presupune powder cât cuprinde), și l-a coborât pe Horgmo după primul loc, pe care acesta îl ocupa în urma semifinalei, rezultatele fiind: Marck McMorris (83.05), Torstein Horgmo (82.53) și Chas Guldemond (81.63); la fete: Kelly Clark a preluat primul loc, urmată de Arielle Gold.

Mai jos un sumar cu cele mai tari trick-uri din competiție:

The Arctic Challenge a fost organizată pentru prima data în 1999 și a devenit în prezent una dintre competițiile de snowboarding de top, fiind în același timp  o competiție independentă, care îi aparține snowboarderului pro Terje Håkonsen. Evenimentul a fost creat de Terje după ce cu un an înainte a boicotat jocurile olimpice de iarna din 1998, doarece, ca și alți snowboarderi, a fost nemulțumit de decizia IOC (International Olympic Committee) de a decide ca organizatorul evenimentului să fie FIS (International Ski Federation) și nu federația snowboarderilor (ISF – International Snowboarding Federation).  Competiția se concentrează pe rideri înainte de toate, nu este loc de politică și participanții sunt câștigători ale celorlate competiții internaționale de snowboarding, așa că se regăsec aici câștigătorii X-Games sau foști olimpici la halfpipe. De altfel halfpipe este singura probă a competiției.

Rezultatele de anul acesta l-au inclus pe micuțul japonez Hirano Ayumu, care a făcut furori la X-Games: Iouri Podladtchikov (90.28), chinezul Yiwei Zhang a ocupat locul al doilea (85.48) și Ayumu Hirano (84.48).

Mai jos rundele câștigătoare ale lui Iouri Podladtchikov și Hirano Ayumu:

Ce urmează?

Următoarea competiție serioasă de snowboarding va avea loc in Franța, la Tignes (20.03 – 22.03.2013), unde se vor organiza Winter X Games. Să sperăm că vom avea parte de surprize (Hirano locul întâi la halfpipe poate) și un show pe măsură.

 

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii