Snow Makes Us Happy
 

X-Games 2013 Snowboard: Horgmo i-a furat aurul lui McMorris

La sfârșitul lui ianuarie au avut loc X-Games, care reprezintă probabil cea mai tare competiție de sporturi extreme, organizată de ESPN de prin 1995. X-Games include sporturi de iarnă (ski, snowboarding și snowmobiling) existând și versiunea din vară cu moto, curse de masini, skateboarding și BMX. Iarna X-Games se desfășoară în Buttermilk Mountain în Aspen, Colorado (încă din 2002).

Competiția de snowboarding este extrem de spectaculoasă, aducând pe toți greii snowboarding-ului la un loc: Shaun White, Scotty Lago, Marck McMorris, Torstein Horgmo, care se bat pentru titlurile mondiale pe patru categorii: Big Air, Slopestyle, Superpipe și Street. Voi reveni cu informații despre Superpipe și Street, mai jos să vorbim despre Big Air și Slopestyle, care nu au fost total lipsite de incidente.

Snowboard Big Air (finala – ianuarie 25)

Norvegianul de 25 de ani, Torstein Horgmo, care a lansat în 2012 un film documentar despre peripețiile lui pe placă, “Horgasm. A Love Story”, preferatul competiției de altfel, a luat medalia de aur cu un scor total de 94 de puncte, cu un switch back-side triple cork 1440, care i-a adus punctajul maxim de 50 de puncte, după ce obținuse 44 de puncte cu un triple cork în versiune proprie. Pentru Horgmo, acesta este al patrulea aur câștigat la X-Games; vedeți aici săritura care i-a asigurat aurul:

Medalia de argint a mers la canadianul Marck McMorris, fost campion Big Air, care a avut un scor total de 98 de puncte, dar obținând doar 48 de puncte cu un triple cork și 46 de puncte cu cab triple under-flip 1440, s-a poziționat pe locul al doilea.

Medalia de bronz i-a revenit unui alt norvegian Stale Sandbech, cu un total de 91 de puncte, dar cel care a adus emoții publicului a fost islandezul Halldor Helgason, care a trebuit să fie scos cu sania de pe pistă, dar care tot a reușit să salute audiența din sanie. Helgason este în afara oricărui pericol în acest moment, deși a suferit o lovitură destul de gravă la cap.

Snowboard Slopestyle (finala – ianuarie 26)

Marck McMorris și-a luat revanșa în competiția de slopestyle, obținând cel mai ridicat scor din istoria competiției, și protejându-și astfel medalia de aur din anul precendent. Canadianul Maxence Parrot a obținut medalia de argint iar belgianul Seppe Smits a câștigat cel de-al treilea loc si medalia de bronz. Shaun White a obținut doar 71 de puncte, reușind să cadă în ambele ture, ratând astfel podiumul.

McMorris, de doar 19 ani, și-a pregatit traseul luni de zile pentru a se menține pe cea mai înaltă poziție pe podium, versus nume puternice din istoria snowboardingului, cum ar fi Shaun White, Smits și alți atleți de categorie grea. Încă din prima tură, canadianul a facut un back-side triple cork 1440 și a avut o aterizare curată și foarte lină. Câteva alte trick-uri i-au adus un total de 94.66 de puncte dar nu acest punctaj i-a adus aurul. În runda a doua a obținut 98 de puncte, și cel mai mare scor din istoria Snowboard Slopestyle-ului.

Parrot, la 18 ani, este nou în ale slopestyle-ului, dar a obținut 90 de puncte din prima sa rundă, unde a efectuat o versiune proprie de triple cork, pe care o învățase doar cu câteva săptămâni înainte, aducând încă o medalie echipei canadiene.

Vedeți și pe Seppe Smits aici:

Pe același subiect:

Comenteaza cu Facebook

comentarii

Comments are closed.