Zapada putina, evenimente cat cuprinde

15 June 2011, by alexosu

Cam asa se poate rezuma in foarte putine cuvinte sezonul 2010-2011. Desi cercetatorii polonezi ne amenintasera prin octombrie cu cea mai grea iarna din ultimii 20 de ani, cand a fost sa fie lucrurile au stat altfel.

As fi zis ca asa o iarna nu poate face decat rau, dar iarasi realitatea a fost alta. Pentru ca sezonul 2010-2011 a fost, de departe, cel mai bogat sezon in evenimente, concursuri, premii, petreceri si tot asa. Iarna a fost dominata de un sponsor major, Burn, care a investit masiv pe un teritoriu foarte ofertant si surprinzator de putin folosit. Lucrurile bune duc la lucruri bune, asa ca Red Bull, Mountain Dew, Nokia sau Discovery Romania si-au adus aminte ca au ceva de spus in zona asta de sporturi.

Mai e mult pana departe, dar pare ca suntem pe drumul cel bun. Anul trecut, la traditionala recapitulare de sezon, incheiam intr-o nota optimista. Voit optimista. Pare ca nu am gresit prea mult si iarna 2010-2011 a fost mai buna decat cea precedenta din punctul de vedere al evenimentelor.

Incep sa se contureze niste puncte majore de interes. Freeride-ul “traditional” e reprezentat de o serie de competitii variante, de la populare (Chinese Downhill-ul de la Sinaia si Inferno, Cupa Malinului) pana la genul mai elitist (Campionatul National de Freeride - castigat de maestrul Gino, cu al sau stil inconfundabil), trecand prin cel mai “a la carte” - Ultimate Freeride Challenge (Balea). Cum era de asteptat, zonele fierbinti au fost Balea si Sinaia. Motivele sunt foarte multe, dar e clar ca astea sunt in acest moment destinatiile majore pentru big-mountain.

Nivelul a cescut simtitor, cum era din nou de asteptat, pentru ca au inceput sa apara rideri noi din nord, oameni care se dau mult si pe aici, si pe afara. A contat si ca sponsorii au fost mai implicati, reusind astfel sa creasca putin miza competitiilor. Probabil ca in anii urmatori segmentarea concursurilor va fi si mai clara si vor mai aparea altele noi. Se zvoneste ca organizatorii trag tare sa afilieze Campionatul National de Freeride unui circuit european/mondial.

Pe partea de freestyle lucrurile au stat inca si mai bine. In afara pleiadei de concursuri sub egida Burn, am avut circuitul Dew Tour cu o etapa care a contat in clasamentul general TTR. O competitie de freestyle si speram ca in curand si una de freeride, deci. Sa nu uitam nici de Shoot’n’Ride-ul Nokia, evenimentele de la Straja (Jap Jap Snow Park), Madaras sau Poiana Brasov. Noutatea a fost reprezentata de concursurile de urban jibbing, cumva si ca urmare a lipsei zapezii la munte.

Si aici lucrurile trebuie sa se specializeze. Ce e sigur e sigur: Baia Mare conduce detasat si da tonul in materie de evenimente freestyle, Balea ramane acelasi loc legendar si versatil, iar Sinaia are avantajul unei expuneri foarte bune, iar Straja vine tare din spate.

Scena independeta se misca intens si poate duce industria mai departe. Cu toata efervescenta asta, ma mir ca administratorii domeniilor schiabile inca nu vad potentialul in termeni de marketing al acestor competitii. Daca Burn investeste bugete cu 5 zerouri, de ce nu ar face-o si un administrator de partie sau un investitor local?

Mie mi-e destul de clar ca nu vom vedea prea curand o etapa de Cupa Mondiala la schi alpin in Romania. In schimb avem deja o etapa de TTR. E mult-mult mai simplu de organizat un concurs de slopestyle/big air decat un SuperG de Cupa Mondiala. Asa ca e clar ca lucrurile nu trebuie sa se opreasca aici si, mai mult, e clar ca acum e momentul in care ele pot evolua. Cum? Nu e rocket science: ne trebuie snow-park-uri permanente, construite cum trebuie, inca din timpul verii, cu elemente multe si variate, unde sa poate fi organizate si concursuri dar si lectii pentru incepatori.

Toata lumea ar avea doar de castigat. Statiunile ar avea un serviciu aditional, pentru ca doar cu partii, cabluri si restaurante nu mai merge. Schiorii si boarderii ar avea mai mult teren de joaca. Monitorii ar avea inca ceva de predat. Organizatorii de evenimente nu ar mai trebui sa improvizeze. Si tot asa.

Pentru cine e pe faza la ce se intampla prin lume asta nu e doar o moda, ci e modul in care un sport se adapteaza, din nou. Nu trebuie sa ne uitam prea departe. Bansko, Borovetz (Bulgaria), Bukovel (Ucraina), toate au snowparkuri mai mari sau mai mici si competitii interesante. Asta ca sa nu mai zic ca la Soci vom avea proba de schi in half-pipe (de snowboard exista deja incepand cu Torino).

Inca ceva: mi-ar placea sa vad un schi test care sa alinieze toate brandurile importante care ajung intr-un fel sau altul in Romania. Stiu ca au fost niste tentative iarna asta, esuate din motive pe care nu le cunosc, dar le pot banui. Nu ar trebui sa fie greu ca 5-6 SRL-uri sa stabileasca “ora si locul” convenabile pentru toata lumea. Am fi mai mult decat incantati sa sprijinim un asemenea demers si cu singuranta nu am fi singurii.

As vrea sa inchei tot optimist. Cei implicati in industria sporturilor de iarna trebuie sa gaseasca intr-un fel o cale de comunicare si a aliniere a bunelor intentii. Nu stiu daca se poate, dar vreau sa cred ca da. Avem ceva public, avem ceva sportivi, avem ceva sponsori… avem aproape tot ce trebuie ca sa iasa ceva tare. Winterbest a fost un mic pas in directia asta, dar prea timid. Hai baietii!

Ah, da, si inca ceva, valabil pentru toata lumea: trebuie, e musai, obligatoriu, vital, extrem de important… SA NE DAM MAI MULT!

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

3 Raspunsuri la “Zapada putina, evenimente cat cuprinde”

  1. ion on 15 June 2011 3:37 pm

    daca nu te-as cunoaste mai bine as spune ca esti un optimist. :)

    ma bucur ca va incanta evenimentele. imi dau seama de importanta lor si nu pot sa nu aplaud toate initativele (bune si mai putin bune)!

    dar… ce ne facem cu lipsa zapezii? :(

  2. Alin on 15 June 2011 5:14 pm

    Concursuri au fost multe: freestyle ( cat cuprinde) si ceva big mountain. Dar a fost un sezon RATAT la capitolul zapada, poate cel mai prost de cand se schiaza pe meleaguri mioritice ( si la Bansko si in Alpi a fost aceeasi poveste trista).
    Noroc cu ninsoarea monstru din aprilie si vaile din Bucegi din mai…altfel…

  3. foxtremnoname on 16 June 2011 9:12 am

    Pentru mine a fost unul din cele mai bune sezoane….si zic asta ca acu datorita site0urilor de gen am mai dat de niste nebuni dupa ski, si am strans ceva iesiri, cautand tot felul de petice de zapada, ca apa in desert, facand multe poze(deh, si ei aveau aceiasi placere, sa filmeze, si nu avea cine, si ne-am gasit unii pe altii, asa ca am renascut), si filmulete, lucru care ne-a stranit si mai rau, culminand cu aventura(ptr mine!) Malinului…..asa ca pot zice ca am avut un sezon lung, cu zapada putina, dar cu multe satisfactii…..si a venit la un moment dat si zapada pe care am tot implorat-o, dansand :), dovada ca daca i-ti doresti ceva tare, tare, e posibil sa se indeplineasca
    http://www.youtube.com/watch?v=rEKrZYVe5L8&feature=player_embedded

    Toate bune! La cat mai multe sezone d’astea!
    Si apropos, nu disperati…. ca se intampla si la noi ceva:
    http://www.skivirus.com/informatii-statiuni/6318-new-poiana-brasov.html

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free