Cum a fost la Nationalele de Freeride?

28 April 2011, by alexosu

O sa citez pentru inceput din comunicatul pe care l-am primit de la un oarecare domn Pusoc, pentru ca imi place cum zice.Un concurs de Freeride, practic, implica negociere într-un teren abrupt natural, fluiditate într-o abordare similară a concurenților de slopestyle într-un snowpark. Cu toate acestea, spre deosebire de disciplina freestyle de slopestyle, nu există decolări perfecte  sau aterizări - ruta fiecăruia dintre rideri variază, şi este personal  inspectata înainte de a participa. În continuă schimbare, condițiile meteorologice şi de zăpadă adaugă un element în plus pentru aceste evenimente, şi aspectul imprevizibil aleatoriu de teren freeride contribuie la un risc ridicat de vătămare corporală.”

Fara sa incerce sa faca dintr-un sport ceea ce nu e, randurile de mai sus explica si de ce CNF e un concurs invitational. Imi permit sa spun ca in momentul asta CNF e concursul de freeride cu cel mai ridicat nivel in Romania.

Pe langa competitie in sine, evenimentul mai are un rol: documentarea foto-video a nivelului scenei de freeride din Romania. Fiind invitational, probabil ca multi schiori si boarderi talentati nu ajung sa se dea in acest event, dar chiar si asa, cred ca e reprezentativ ce se intampla la Balea in Vinerea Mare.

O treaba interesanta e jurizarea: concurentii se jurizeaza intre ei si asta e cel mai important criteriu - 50% din nota finala. Apoi 30% vine din partea unei personalitati in domeniu in urma vizionarii materialelor filmalte si, in fine, staff-ul CNF mai contribuie cu 20%.

Jurizarea facuta de catre concurenti nu e intamplatoare si contribuie la siguranta, pentru ca ei vor fi cei mai rapizii la fata locului in cazul unui accident.

“CNF urmărește în primul rând promovarea freeridingului, siguranța desfășurării acestuia,prevenirea și luarea la cunoștința a pericolelor la care un freerider se expune când coboară o manșă și nu numai.

SALVAMONT SIBIU colaborează cu noi și printr-un training de acordare a primului ajutor în situații mai speciale cum sunt cele din Munții Făgăraș. Aceste cursuri vor fi certificate printr-o diploma de absolvire si vor varia in complexitate (AVI rescue, AVI control, AVI prevention, HELI rescue, FIRSTaid on high altitudes etc.)

Pentru participare, un freerider trebuie sa fie învingător la orice competiție în domeniu în același sezon sau sa participe la un eveniment de calificare numit „theGambler”  organizat în acest scop.”

Anul acesta, dintre toti cei invitati s-au prezentat urmatorii:

  • SNOWBOARD: Dodo Gabor, Radu Lungu, Mircea Lungu, Zoltan Szoradi, Constantin Bodea, Paul Ionascu
  • SKI: Janos Torok, Gino Florea, Gavozdea Alin, Attila Szasz, Gyorgy Lory, Ferko Nyegre, Catalin Rotariu

Pe lista absentilor se gasesc nume importante ca Martin Freinademetz, Iulius Miklos, Kinda Geza, Andy Fazakas, Abraham Domokos, Tiberiu Macaveiu, Dumitrache Razvan, Dan Sofronie (castigator la theGambler) - snowboard, si Ion Trandafir, Christian Rakosy, Janos Szabo (castigator la theGambler), Sebastian Barbu - ski.

Big Friday a fost intrerupta de ceata la jumatatea zilei, fapt ce i-a determinat pe jumatate din participanti sa  ramana pe creasta, in viscol, cel putin 2 ore. In cele din urma toata lumea a optat pentru revenirea la locul faptei si a doua si a treia zi, cand vremea a fost superba cu 15cm fresh sambata dimineata. Desi traditional, CNF se tine in Vinerea Mare, formatul CNF e unul flexibil in functie de vreme. Se alege D-Day in functie de vizibilitate, vant, calitatea zapezii, pentru un concurs bun si pentru siguranta.

După o sesiune de trei zile in conditii meteo de invidiat dar si foarte periculoase (grad 4 de avalansa) participantii deliberează acum partea lor de jurizare.

“CNF Crew vrea sa felicite pe toți participanții pentru 3 zile de vis, dar și pe cei absenți aceștia lăsând mai mult spațiu de desfășurare celor prezenți.”

S-au remarcat: Catalin Rotariu, Radu Lungu cu o linie de invidiat dupa o recuperare remarcabila sezonul acesta, Gino Florea pentru stilul fresh abordat, Joe Indianu’ pentru 40 de coborari in 3 zile (cel mai în forma, ca de obicei), Dodo Gabor pentru sambata dimineata, cand erau asternuti 15 cm de zapada proaspata doar pentru el si Joe si Colectivul din Cluj care pare ca este cel mai ancorat in aceasta ramura sportiva (Cluj Kicks Ass).

Seara, fara surprize, camp/grill/drink and more a fost ajutat de Sf Gheorghe care aștepta in fiecare dimineata cu ceaunul cald.

Multumiri: SALVAMONT SIBIU, HELISKIROMANIA, FAXTOR, 3S

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free