Armada vs Rossignol, Rossignol vs Armada

29 October 2010, by alexosu

Zilele astea a inceput un razboi intre doi dinte cei mai inovativi producatori de schiuri. Rossi si Armada se bat nu pe partii, nu in parcuri sau in alte zone asemanatoare, ci in tribunale si in birouri de avocati.

De la ce s-au luat? In luna aprilie 2010 pantentul Armada pentru Elf Shoe Technology a iesit (pana acum era “patent pending”). La inceputul lunii septembrie, Armada a trimis o serie de scrisori “cease and desist” catre mai multi producatori prin care spune ca unul sau mai multe modele incalca patentul proaspat obtinut. Scrisoarea mai spune si ca vanzarea ar trebui sa inceteze, cere numarul de bucati vandute din modelul respecitv. In final, scrisoarea spune ca problema poate fi rezolvata pe cale amiabila.

Printre companii se afla si Rossignol si sunt vizate modele S7 si BC110W. Pasul urmator - Rossignol da in judecata Armada pe 12 octombrie, pe motiv ca Armada a incalcat un patent inregistrat de Rossi in 2006. Cel mai probabil reactia Rossignol a fost una standard in cazuri de genul asta.

Nu trece mult si povestea ajunge pe net. Pe NewSchoolers, TGR sau Epic se discuta intens subiectul si toata lumea are o parere. In special pustii de pe NewScoolers sunt foarte radicali, iar Armada se confrunta cu un val de antipatie la care nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu cateva zile. Oamenii considera ca Armada nu mai este un brand independent si “core”, ci tocmai a devenit o corporatie.

Zilele trecute, Armada reactioneaza oficial printr-un fel de scrisoare deschisa (nu stiu daca exista termenul asta). Textul e cel de mai jos si merita citit cu atentie.

Dear Family and Friends,

We regret that we have to send this note but feel it is necessary given much of the misinformation that is circulating.  At this point you have probably heard that Rossignol is suing Armada in Utah.

Back in April, our EST patent was issued which was a milestone for our company recognizing years of hard work in research and development.  While the patent was pending, many companies made claims about the origination and spoke negatively of us.  Ours was the view that the facts would be revealed in the long run and that slinging mud would accomplish nothing.

We are proud of our innovation.  We never suggested nor considered preventing others from utilizing the shape; we never thought about suing anyone.  Our plans couldn’t have been further from trying to squeeze competitors.

Our intention was to have a portion of proceeds contribute to a trust similar to “1% for the Planet” that benefits athletes who have passed or been injured.  Internally the development name of that trust has been “Dudes for Other Dudes” or “DFOD” for short.  We recognize the contributions that Shane and other athletes have made which laid the ground-work for our innovation.

We planned on announcing the launch of the organization in December around the new TST ski which is a tribute to Travis Steeger.  We planned on dispersing proceeds to foundations/charities for Shane, Travis, and other athletes.  We wanted to support our recovering friend, Riley Poor.  Now any such announcement will be viewed with skepticism and doubt.  However, we remain committed to the vision.

Some facts to clear up any confusion:
1) Armada has not sued any company.
2) Rather than filing a lawsuit against infringing companies, a letter was sent to Rossignol and others that closed with “Armada is willing to discuss an amicable settlement of this matter…”  We wanted to work out a friendly agreement with companies we felt were infringing.
3) We never intended to prevent others from utilizing our patented shape.

We are largely the same group of people who started the company in 2002.  Our goals and vision haven’t changed.  We love the sport of skiing and remain committed to contributing to it.  We still don’t have a PR department and as such, the story will continue to be spun by others.

You know us, you know our values, and you know the truth.  Please don’t be swayed by the misinformation which will surely continue.  We will not partake in it.
We are here for you and are happy to address your questions and concerns directly.

Sincerely,
Erik and Hans

Rossignol inca nu a reactionat, personal ma indoiesc ca o va face. Comapania s-a simtit amenintata, si a reactionat. Interesant e ca nici un alt producator nu a dat Armada in judecata pana acum, si se stie sigur ca aceeasi scrisoare a ajuns si la K2, cel putin.

Mai e ceva: daca un producator inregistreaza un patent, nu inseamna ca altii producatori nu pot produce bunuri folosind patentul respectiv. Ba chiar ar fi bine sa o faca, dar va trebui sa plateasca o cota parte pentru fiecare produs vandut.

Merita mentionata si reactia lui Mike Douglas, pe NewSchoolers:

I get asked all the time why we didn’t patent the idea/shape/design that led to the development of the Salomon Teneighty. I think the answer is pretty clear now. I’d rather be poor and happy than fight my way through this kind of shit show.

Vom reveni cu informatii noi pe masura ce ele vor aparea. Pentru lectura suplimentara - pantentul Armada pentru EST.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

12 Raspunsuri la “Armada vs Rossignol, Rossignol vs Armada”

  1. gore on 1 November 2010 11:43 am
  2. Maximilian on 2 November 2010 1:29 am

    Oh, Sfinte Cacat! Vai de cururile noastre! Au grait pustii de pe Newschoolers? Who gives a flying fuck about that? Hai pe bune acum! Nici nu a fost nevoie sa ma aventurez prea tare in stufarisul ala de comment-uri, fiindca stiam deja din start ce scrie. E la fel pe orice fel de forum unde oameni autosuficienti, sub protectia anonimatului, scriu orice li se PARE lor, din marunta suma de informatii ce o au. Aici inca e loc de speculatie (fiindca, normal, toti cretineii astia cu cas la gura si-au petrecut vietile prin birourile companiilor si stiu tot ce misca), dar sa vezi ce fain e cand se argumenteaza o chestie pur tehnica, de fizica elementara, cu “yeah, dude, awesome, like, wicked” (versiune periata de slang imbeciloid)! Pe forumuri misuna prostii. Cui ii pasa ce zic, de fapt?

    Pe de alta parte, era limpede ca de la un punct incolo Armada va inceta sa mai fie pe creasta valului de aspiratii din cadrul core-ului, fiindca asta este un fenomen care se intampla cu orice companie de acest tip, indiferent de adevaraciunea valentelor ei interioare. “Scena” te devoreaza si se devoreaza pe sine, cauta intotdeauna hrana proaspata, coolness nou si nu are mila. Are legatura cu pragmatismul societatii in care traim, cu viteza impusa de dracu’-stie-cine si cu ferocitatea pe care o justificam cu “jungla de afara”. Cei puternici vor ramane oricum. Daca exista sansa si baieti destepti inca de la inceput, unele companii pot ramane mai mult timp pe val, iar vocile potrivnice lor vor fi putine si insignifiante. Dar la un moment va exista in mod cert un element cheie, care va schimba perceptia a propos de coolness a cel putin unei parti din public, ce oricum isi cauta in subconstient o justificare. Si cred ca explicatia e simpla: cat de cool poate fi o companie sau un trend? Cat de core oi fi tu, incetezi a mai fi core, cand repere culturale din core-ul tau se duc mai inspre mainstream. Iar tu esti true, bro, frate, vericule! Vrei sa fii core la loc; ce-ti pasa tie de produs si de inovatie, cand seful tau direct se numeste “peer pressure”, iar tu trebuie sa dai randament ca sa iti pastrezi statutul. Nu stiu cat de mult sens are ce-am scris dintr-un foc mai sus, dar asta e concluzia unui individ ce se socoteste parte din core-ul asta odios si blestemat, e tare sensibil la imagine, fiindca isi alege prousele si in functie de asta si e perfect constient, asumandu-si fenomenul, si care cunoaste indeaproape lumea skateboarding-ului, snowboarding-ului, BMX-ului, freeskiing-ului si a mountainbikeing-ului din ultimii ani. Cred ca un lucru care se intampla cand lumea din core observa raspandirea brand-urilor underground si inspre mainstream este sa isi asume ei, dintr-un fel de protest consumist brand-uri foarte mainstream. Exemplul meu cel mai la indemana: skaterii care poarta acum lejer Nike si Adidas (modele de skate). Acum cativa ani nu i-ai fi vazut nici morti in asa ceva, acum le e greata de lacomia brand-urilor de shoes de skate “underground” si de modul infometat in care niste oameni care nu prea au habar despre imaginea de marca inteleg a le promova. Ca skater, cand si cocalarul clasei poarta tenesi Jamie Thomas pro-model, ti-e deja clar ca ceva nu prea e in regula. Modelul asta simplu il putem extrapola, pastrand proportiile, si inspre alte nise.

    Venind vorba de Armada, nu pot sa nu ma gandesc cat de mult m-am bucurat sa vad colectiile de haine colorate Armada, dar cum am vrut sa ma dezic de aceleasi culori in momentul in care am vazut ca hoarde salbatice de snowboardisti (in cautarea unei identitati?) le-au adoptat si le-au promovat, ca leoaica ce alapteaza puiul de antilopa. Nu vreau CLAR sa ma identific cu vulgul purtator de trei curcubee, cinspe texturi, 200 de feluri de print-uril, bandane de gangsta de Cotroceni/Primaverii, copii day-glo de Wayfarers si casti de DJ purtate peste caciula lalaie! E exemplul meu relevant? La ce piata ametita avem in Romanistan aici, is convins ca nu…

    Cam atat cu delirul de seara…
    Mx

  3. Maximilian on 2 November 2010 1:31 am

    Erata: “mountainbiking-ului” - rusine mie, nu am recitit!

  4. alb_ca_zapada on 2 November 2010 3:36 pm

    da maxi, da… cu care parte a personalitatii mele multiple sa reactionez? :)
    imi vine acum in minte zicala aia cu omul cu mai multe certitudini decit intrebari…. deci nu stiu, situatia e impartita.
    ce sa zic de skaterii aia care poarta nike doar ca sa se diferentieze de cocalarul clasei? nu oare ei insisi i-au pus cocalarului pro-modelul in picioare? cine este vinovat de trecerea unui brand catre mainstream, nu ei insisi, cei care au cumparat si validat produsul?

    aici este aceeasi discutie pe care am tot purtat-o ani si ani ref la muzica… nu-mi place mili si vanili ca-s comerciali, eu ascult progress, muzica adevarata… dar ce ascult eu nu e oare si asta comercial? si tot asa…

    eu zic ca discutam mai bine despre valori… daca ce si CUM comunica o companie este ok cu mine, daca ma identific cu grupul respectiv, daca sint pe filmul tribal, nu?

    armada poate nu mai este core, poate se indreapta catre mainstream. dar poate e un alt fel de “stream” decit cel pe care zburda atomic si fisher… nu vad o problema majora aici.
    plus de asta toata lumea este de acord ca la ora actuala armada face schiuri mult mai bune (si constructie si geometrie) fata de acum citiva ani… ajungem deci la discutia de mai sus a banilor investiti in research si a patentului pe care ei considera normal a si-l proteja. ca e bine ori rau, ramine de vazut

    ce ma ingrijoreaza insa este zapaceala unor oameni care nu citesc si nu se documenteaza iar apoi emit judecati imbecile… vezi deci forumul NS si echivalentul lui romanesc. si asta ma face sa ma gindesc ca imbecilitatea este clar trasfrontaliera

  5. alexosu on 2 November 2010 4:28 pm

    Dar it’s a fact: prostia nu are granite :).

    Maxi, cocalarul clasei poarta tenesi cool pentru ca i-a vazut la oamenii cool. E o discutie interesanta asta, daca stau bine sa ma gandesc, pentru ca ce e cool, de fapt nu e cool. Daca ma intelegeti :). Si, in consecinta, daca nu mai e cool, brusc a re-devenit cool.

    Pana la urma vorbim de branduri si de produse, care exista pentru a fi cumparate, pentru ca oamenii care le-au invetat/vand sa faca bani. Orice non-corporatie, e o corporatie atata timp cat isi propune sa faca profit. Deci nu e vorba de “ce”, ci de “cum”.

    Paralela cu muzica e foarte buna, intr-adevar.

  6. Mirel on 2 November 2010 5:26 pm

    Eu nu sunt de acord cu ce spuneti voi referitor la cocalarul clasei care poarta tenesi cul. Cocalarii poarta pantofi, apartin unei ginte si nu isi schimba vestimentatia pt ca a vazut el ca tenesii Element sunt cul. Si in muzica la fel, daca un ratutit se apuca sa asculte thrash metal, o va face pt o perioada f.scurta, sau daca ii va placea cu adevarat se va transforma din cocalar in thrasher si implicit isi va schimba si vestimentatia. Acum daca Armada a devenit sau nu mainstream putin ma intereseaza, eu tot ca pe o firma de nisha o percep.

  7. alexosu on 2 November 2010 7:14 pm

    Man, nu tzoalele il fac pe thraser thrasher. Asta ca sa nu iti zic ca nu mi-e perfect clar ce inseamna thrasher :).
    Pai e de nisha, asta e clar. Pana nu om gasi Armada cu legaturi la Carefour, Doamne pazeste! Intrebarea e “mai e core/cool/true?”. Sa-nebunesc, zici ca vorbim de Metallica =)).

  8. mitza(tm) on 2 November 2010 8:44 pm

    arata a incercare de dres a busuiocului scrisoarea asta
    mai ales partea cu 1% pt planeta, dfond & stuff
    da asta e doar parerea mea - vorba lu nea nicu ;)

  9. Maximilian on 3 November 2010 1:05 am

    Alex, mai da-i in cristalul lor si pe Metallica! Serios! Cu sau fara primele albume, raman niste sell-outs, dar niste sell-outs de calitate, care mie imi plac. Spuneam mai sus cu sinceritate ca sunt al naibii de sensibil la imagine, iar asta nu o sa se schimbe de pe o zi pe alta sau poate fiindca o fi mai politically correct! Sunt lucruri asumate!

    Putem vorbi despre cercul vicios pe care il presupune coolness-ul dar ne pierdem vremea. Va rog doar sa luati in calcul un singur lucru: produsele care vin la pachet cu atitudinea si cu acel coolness antepomenit sunt promovate de niste oameni (teoretic) dupa un set de valori impuse de o companie a carui scop (printre altele, daca nu cel mai important) este sa produca bani. Din pacate la noi de prea multe ori promovarea asta a incaput pe mana unor minti nu tocmai stralucite si cu prea putin suflet pentru sporturile despre care vorbeam mai sus (fiindca oricum sunt toate intr-o oala). Capacul il pun companiile care vor sa vanda, sa vanda, sa vanda, impun asta si importatorului/dealer-ului, indiferent de consecinte, si uita de propriul set de “valori” despre care tocmai vorbeam. Brand-ul se dilueaza, atractia core-ului scade, incepe un nou ciclu si tot asa. Nu e numai la noi asa, nici o problema! ;) …dar la noi s-a dat destul de sanatos de gard cu niste marci simpatice, cu care se putea face mai mult (pentru toata lumea) si unii dintre noi stiu bine asta! Nu ma refer neaparat la schi, ci la tot spectrul, dupa cum spuneam, si nu pot sa nu ma minunez cand arunc o privire in vestul tarii si ma uit la niste colectionari de brand-uri care clar nu au inteles nimic din minuscula lume de sport alternativ in care ne miscam… Deci daca e sa cautam o vina, e bine sa incepem la cei ce detin uneltele de marketing si nu stiu sa le foloseasca. De diluat si devorat, oricum se dilueaza si se devoreaza totul, de la sine putere…

    Altfel, ii salut toate personalitatile lui Coman si subscriu la gandul ca imbecilitatea este transfrontaliera si este la ea acasa pe majoritatea forumurilor. Avand in vedere ca nu mai am rabdare sa urmaresc forumurile locale si internationale de biciclisti, care teoretic imi sunt mult mai apropiate, va puteti da seama ca nu mai am zor sa lecturez si productiile unor schiori si/sau snowboarderi de retea. Fuck ‘em! Oricum e tot timpul acelasi rahat, putin altfel impachetat, al unor oameni care habar nu au pe ce lume traiesc, deci de ce sa iti dai osteneala???

    Paralela cu muzica e tare adecvata, intr-adevar. Fiindca tot vorbeam de devorare si diluare, aruncati un ochi aici pentru altfel de “scene”: http://www.yourscenesucks.com/ Clar unul dintre site-urile mele favorite!

    Love brands, fuck brands!
    Mx

  10. Mirel on 3 November 2010 9:03 am

    @Alexosu
    Exact asta am sustinut si eu. Daca nu faci ceva din placere, pasiune, convingere si o faci doar pt imagine, te saturi la un moment dat si renunti, te intorci la ceea ce esti tu cu adevarat.

  11. CosminGE on 3 November 2010 11:26 am

    Am renuntat la cumparaturi ”cool” cand mi-am dat seama ca imaginea nu tine de cald.Exemplul meu…Orice polar face pipi cu bolta, scuzati expresia, pe orice hanorac fancy de la firme pe trend. Am depasit faza sa dau o galagie de bani pe o chestie car ma face sa arat cool la o bere in after ski.
    Daca ma supar imi iau combinezonul in 8 culori a la anii 80, partea proasta e ca nu mai sunt demodat cu el, sunt ”vintage” acum:)):)):))

  12. alexosu on 3 November 2010 11:43 am

    @ Maxi
    Bine spus. As usual, as zice.

    @Mirel
    Problema cu convingerea si imaginea e ca la BMW. Super-masini, conduse de multi ghertoi. Nu mi-as lua BMW anytime soon, deci :).

    @CosminGE
    Cu un costum anii ‘80 ai fi uber-cool zilele astea.
    Reveind la chestii serioase, exista foarte multe hanorace cool tehnice. Stiu din proprie experienta. In plus nu as zice “orice polar”, pentru ca e plin de tzepe aici. Asta e si problema - exista chestii si cool si bune. Nu cred ca prea multi oameni de aici ar da o galagie de bani strict pe imagine.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.




Spam protection by WP Captcha-Free