In asteptarea primaverii - Valea Cerbului

15 April 2010, by bubulu

Dupa experienta de vineri, sambata ma hotarasc sa incerc o vale de la Omu. In prima faza m-am gandit ca Valea Morarului ar putea fi o alegere buna, desi inca ma mai gandesc cu groaza la avalansa din mai 2006. Atunci, in conditii de firn cu 20cm pulver, total neasteptat, toata fata dinspre acele Morarului a plecat acoperind aproape in intregime stanca dintre caldari (cred ca erau cel putin 10-15m de zapada). Mario a scapat practic pentru ca era in fata noastra la 1 minut, iar eu Luciana, Georgiana, Robert si Soso am scapat pentru ca eram in urma cu 1 minut.

Conditiile fiind relativ similare azi, firn cu pulver si temperatura relativ ridicata, incep sa ma indoiesc ca Morarul ar fi o alegere prea buna. Ajunsi in valea Cerbului la Cerdac, nori negri si amenitatori invaluiau releul Costila. Era clar ca nu mai trebuia sa o aburim mult pe platou.

Scoatem pieile si dupa o inspectie sumara a zapezii hotarasc sa o dau la vale din Cerdac, pe zona crestei. Coborarea este un deliciu - zone cu pulver rece de 20-30cm (aici fiind fata relativ nordica). La jumatatea coborari un tunet ma face sa tresar: din Acele Morarului o avalansa impresionanta imi spulbera iluzia schiului relaxat de primavara. Totusi sunt linistit, in zona de coborare din Cerdac urmez o zona de creasta fara sa am zone incarcate deasupra, apoi de la stana daca tii cat mai departe dreapta vaii, esti relativ ferit de avalansele care cad din Acele Morarului.

Intre caldari acelasi pulver un pic mai moale dar senzational face coborarea un vis. Mai vedem o avalansa de mici dimensiuni care pleaca din Acele Morarului si cam cu morcovul in fund o dam la vale.

Un alt pasaj delicat in dreptul vaii Caldarilor trebuie abordat cat se poate de repede si la fel pe versantul drept al vaii si nu pe fir. In dreptul stanei din Pripon am o dilema: sa o iau pe poteca cu risc la traversare, datorita zapezii proaspete si foarte instabile, dar in schimb ferit de avalansele din Ace, sau sa pe fir, cu riscul sa imi cada ceva din Acele Morarului, intr-o zona stramta si fara sanse de scapare in caz de avalanse din versant. In zona de dinainte de poiana Priponului o avalansa proaspat scursa imi spune ca zona s-a descarcat, deci sanse mai mici sa mai cada ceva de sus. Asa ca aleg varianta pe fir si dupa 10 minute respiram usurati in poiana Priponului.

De pe la ora 13.30 incepe o ninsoare deasa, cu mazariche, care ma face sa ma felicit pentru ca am ales varianta de coborare din Cerdac.

Pe valea Priponului vad doi baieti care erau in zona branei unde a murit nea Radu in mai 2009. Strig la ei si le spun ca se poate cobora direct peste saritoare in valea Cerbului si ca nu are rost sa riste pe brana si apoi pe versanti de deasupra poteci cu zapada umeda pe care noi am evitam sa trecem cand am ales coborarea in fir.
Cei doi reusesc sa ajunga cu bine in poiana Malinului, si apoi cu ninso-ploaia pe urmele noastre coboram pe schiuri, cu mici intreruperi pana in poiana Costilei si un pic mai departe pe drumul forestier.

CONCLUZIE: Dupa experienta de sambata, si dupa ninsoarea de sambata noaptea recomand MAXIMA ATENTIE asupra versantilor incarcati cu zapada proaspata a oricarei vaii pe care vreti sa o abordati, daca zapada pe vale nu prezinta pericol foarte mare de avalansa,in schimb versanti incarcati cu zapada proaspata pot fii extrem de periculosi.

Cand spun ca zapada pe firul vaii este relativ stabila ma refer la vai cu panta mica gen Cerb, Morar, Pripon etc., pe Caraiman, Costila, Scorusi chiar si Malin poate fi alta poveste.

Oricum experienta de sambata mie personal mi-a taiat cheful de schi cel putin cateva zile de acum in colo.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

4 Raspunsuri la “In asteptarea primaverii - Valea Cerbului”

  1. matei on 15 April 2010 5:00 pm

    vezi ca ai uitat sa specifici autorul :)

  2. alexosu on 15 April 2010 5:56 pm

    Done. O mica scapare de redactare :).

  3. mihai on 16 April 2010 8:58 am

    Mda… mai e de asteptat pentru skiul de primavara.
    Multumim pentru informatii!

  4. tzake on 17 April 2010 9:37 pm

    Si eu care credeam ca gata cu datul, cel putin pe vaile unde am mai fost.
    Ne-o acoperit urmele, nu-i nimic - le facem la loc. :D
    Mersi bubule ca ne tii la curent cu starea zapezii de primavara. Ca noi muritorii de rand n-avem dormitor cu vedere la comori. :P
    Mihai

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.