Valea Costilei - 23 aprilie 2010

26 April 2010, by bubulu

Dupa ploia de marti, nu prea imi faceam multe iluzii. Ma asteptam din nou la zapada multa pusa peste cea veche si cu sanse mici de a aborda o vale mai inclinata, in afara celor mai sudice gen Comori sau Caraiman.

Pe la 12 sunt la cabina cu Ovidiu si cu ultima cabina ajungem sus. Pe platou vant puternic si valuri de ceata deasa nu imi dau prea multe sperante, gandesc in barba ca un Malin ar fi frumos… dar nici o retragere onorabila pe Pripon nu ar fi de lepadat.

De Costila aveam ceva ganduri dar nu pareau prea realizabile azi.

Pe platou zone cu zapada noua indesata de vant alternand cu zone cu firn vechi. O dam usor spre releu prin valatuci de ceata deasa si cu chiu cu vai, amandoi fiind in clapari ajungem in zona Blidului Uriasilor. De aici vremea se schimba radical. Vantul puternic face ca ceata sa fie nimicita iar Valea Costilei sa se desfasoare in toata maretia ei.

Pe hornul de la intrare, zapada proaspata multa ma face sa fiu destul de reticent. Dau cateva viraje de proba si constat ca zapada este neasteptat de bine lipita de cea veche. Oricum, pe dreapta hornului zapada proaspata se poate evita pe o zona cu firn tare. Testez un pic si pulverul nou depus si in cateva clipe sunt deja la baza hornului. Aici doi baieti care urcau la coltari imi confirma ca in canion este pulver nou destul de gros dar care parea a fi stabil, din spusele lor.

Pana in canion, zapada este senzationala, pulverul umed chiar daca agata putin este excelent. Viram cu grija, zapada agata pe alocuri si nu prea avem chef sa dam vreo tranta in zona. Canionul este extrem de lat, cum nu l-am mai vazut de 10ani, sunt zone unde normal trebuie sa virezi in 3-4m dar acum au pe putin 20m.

Zapada in zona este un pulver inmuiat, 30-40cm destul de ciudat la virat datorita faptului ca a fost compactat de vant. Zapada in Canion, desi multa, nu ne-a pus probleme. Traversarea in Valcelul de Sub Perete se face fara probleme, zona este acoperita cu zapada. Valcelul de Sub Perete, in parte firnuit si cu ceva bulgari de avalansa, este totusi destul de usor de coborat. Se poate cobora pana la 1500m (pe GPS), deci avem aproape 900m diferenta de nivel garantata :).

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

5 Raspunsuri la “Valea Costilei - 23 aprilie 2010”

  1. Andrei Cosmin on 26 April 2010 10:57 am

    si pe alte vai care era situatia? erau abordabile, alba e mai sigura?

  2. Alex on 26 April 2010 11:10 am

    Pe V. Alba sub Saritoarea Carnului mai ai 100-150 m curat, apoi e numai cu bulgari de avalansa pana la Verdeata. Ma rog, e un pic de loc pe fetele din dreapta, dar nu mai are nici un rost, daca intrebai pentru schi. Sambata 24.04 am fost noi si am vazut vreo doua avalanse (bulgari umezi) venind de pe un valcel din stanga (geografic). Mai sus de Carn parea ok, noi am coborat oricum fara probleme - pe picioare, nu pe schiuri. Dar am inteles ca duminica s-a lasat cu avalanse si pe V. Malinului si pe ceva valcele din Bucsoiu spre Malaiesti. Deci, atentie.

  3. alexosu on 26 April 2010 5:46 pm

    Intr-adevar, pe Malin a fost o avalansa. Din fericire fara alte urmari. Vine un articol pe tema asta curand.

  4. Avalansa pe Valea Malinului - 25 aprilie : derdelus.ro on 26 April 2010 11:55 pm

    [...] In capul Malinului constat aceasi schimbare radicala - zapada mult mai moale si mai apoasa ca vineri cand pe Costila in partea de sus inca am mai gasit zone cu [...]

  5. Bubulu on 30 April 2010 2:32 pm

    filmuletul din Valea Costilei
    http://www.youtube.com/watch?v=P8K8D3H07qI
    In fundal doi alpinisti care urcau la coltari si pioleti Costila, primi si singuri ,,ALPINISTI ,,cu care m-am intalnit pe vaii iarna asta, baietii erau mai preocupati sa nu le tai gatul cu cantul de la schiu decat de posibilitatea de a da drumul la o avalansa peste ei ;)….apoi rolurile s-au inversat eu din macelar m-am transformat in posibila victima….noi eram mai jos iar ei erau mai sus..da asa e viata..cateodata vanatorul devine vanat…

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.