Printre ceturile vesnice - Valea Caraimanului

31 March 2010, by bubulu

Daca ieri a fost o zi perfecta de schi, azi din pacate lucrurile nu au stat chiar asa de bine. Plec cu Soso pe la 11 si prindem ultima cabina cu mare, mare bafta. Sus vantul batea destul de tare si o ceata laptoasa exact la intrarea in vale nu ma facea prea fericit.

Incepem sa coboram de la Babele spre intrarea din Valea Jepilor (Caraiman), varianta aleasa fiind cea numita “Valcelul de la pilonul 4″. Basbaim prin ceata, ghidati fiind de firele de la telecabina; dau drumul la GPS si realizez ca suntem prea in stanga deasupra cabanei Caraimam. Ne intoarcem, evitam cateva praguri urate si dupa aproape 40 min de invarteala gasim in sfarsit intrarea in vale.

Pe platou zapada este destul de tare cu multe denivelari care iti cam fac sa iti tremure dintii in gura.
Partea superioara este o delicatesa, firnul inghetat excelent la virat face coborarea un deliciu. In partea mediana a vaii treaba se complica: zapada proaspata de duminica desi umezita nu face priza cu cea veche tocmai sigura, asa ca cu atentie marita si evitand zonele incarcate reusim sa depasim cu bine si acest sector. Zapada proaspata este destul de greu de virat fiind destul de moale.

La confluenta cu valea Caraimanului saritoarea este partial dezgolita. Soso nu are nici o retinere sa dea o teava 60-70m cu un usor viraj pe o panta de 40 grade cu o bucata de gheata lucie de vreo 2m la plecare.

Pasajul este foarte complicat pentru ca dupa ce cobori drept circa 15m esti obligat sa virezi la stanga prin zapada moale, pe un culoar de 2m latime si apoi suferi o compresie destul de puternica, cu multe de hopuri in vale. In zona trebuie sa o duci treaba pana la capat: daca fortezi schiul si schitezi vreun viraj pe culoarul ingust de 2m te faci praf. La intrare, pe bucata de gheata e clar ca nu poti vira, iar apoi datorita vitezei nu ai alta sansa decat teava si virat larg spre stanga. Daca ratezi, ori te infigi in mal si iti rupi picioarele, ori dai intr-o saritoarea de 5-6m in dreapta. Consider ca nu e momentul sa fac pe riderul si descatar cu pioletul in mana bucata de gheata, pun schiurile apoi in picioare si o tai pe urmele lui Soso zguduindu-ma un pic pe compresia din vale plina de denivelari.

Pe vale in jos zapada moale destul de anosta si dificil de virat. Coborarea prin padure e destul de delicata. E bine sa ai bocanci sanatosi cu talpa rigida, noi am avut amandoi raichel gtx tehnici. (multumim Sasca si Horatiu ;) ), deasemenea un piolet nu strica.

PS.In partea superioara a vaii zapada este destul de tare, un firn inghetat care trebuie abordat cu multa atentie, o cadere in zona poate fi fatala, nu vad cum te-ai mai putea redresa. Zapada este extrem de tare acolo, aproape ca nu raman urme de schiuri in spate.


  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

12 Raspunsuri la “Printre ceturile vesnice - Valea Caraimanului”

  1. alexosu on 31 March 2010 6:22 pm

    Tura asta e chiar de azi? Asa rapid?
    Cum sunt celelalte vai, stii ceva? Malin, Scorus, Cerb, etc.

  2. mihai on 1 April 2010 8:02 am

    Felicitari pt tura si multumiri pt informatii.
    Cum imi inchipuiam, skiorii muritori de rand mai au de asteptat pana se stabilizeaza zapada pe vai pentru skiatul de primavara.

  3. Bubulu on 1 April 2010 8:46 am

    Ieri am fost cu Soso (31.03.2010).Pe Morar a fost Cezar sambata si era destul de firnuita valea, sus insa tare, gheata, dar inca pericol de avalansa din versanti, Bucsoiul si secundarul aveau inca multa zapada.
    Pe Malin am fi vrut sa vedem azi cum e treaba din pacate acum ploua si e ceata rau…din nou ;).
    Clar nu sunt inca conditii de firn de primavara, azi noapte parea ca a mai nins ceva pe sus, caraimanul era destul de alb inainte sa vina ceata.

  4. Eugen on 1 April 2010 8:54 am

    multumim bubulu pt info, dar n-am inteles cateva chestii
    1. unde este asa- numitul valcel(de la pilonu 4)?
    2. spui ca partea sup. a vaii e delicatesa, apoi ca in partea sup. a vaii zapada e extrem de tare, inteleg ca nu e vb de acelasi lucru
    3. ce inseamna la confluenta cu valea caraimanului? e vb de confluenta valcelului mentionat?
    ps asteptam poze, ura!

  5. Anonymous on 1 April 2010 11:39 am

    1. Valea Caraiman (Jepi) are 2 fire schiabile: firul principal pe unde este poteca si firul dreapta pilonului de telecabina cum cobori, cabina trece exact pe deasupra lui, asta e numit din mosi stramosi decand exista telecabina ,,valcelul de la pilonul 4,,;)
    2. Pentru unii pulverul de 1m e delicatesa, pentru alti gheata lucie pe 40 grade. Acum na chestie de gust, pentru mine si Soso sentimentul de morcov in fund ca daca cazi mori e destul de placut ;). acum inca odata chestie de gust…
    3.valcelul se termina in valea Caraiman undeva sub cascada care se formeaza vara.
    4.Poze. am trimis. acum o sa le puna taicutu Coman cand o putea:).

  6. Bubulu on 1 April 2010 11:40 am

    Bubulu=anonymus :)

  7. alexosu on 1 April 2010 12:07 pm

    Gata. Avem si poze.

  8. unnicklipsitdeimaginatie on 1 April 2010 1:49 pm

    EXTREM!!!

  9. George Stroie on 1 April 2010 4:09 pm

    Nene Bubulu am o si o o mica nelamurire

    De ce dai numele de Valea Caraimanului cind de fapt ea se numeste Valea Jepilor

    Daca are cumva si aceasta denumire te rog sa ma lamuresti si pe mine ca eu nu stiam de acest nume

    Multumesc anticipat

  10. tzake on 2 April 2010 8:10 pm

    Pe valea alba s-a dat cineva pana acuma?
    Ca eu intentionam sa merg maine :D.

    Am fost sambata trecuta pe morar..nu pot sa spun decat ca m-am intors cu capul rosu acasa. :)

    In mare aceeasi zapada: mega tare sus, canturi proaspat ascutite dabia lasau vre-o urma..

    mersi,

    tz

  11. mario on 2 April 2010 8:35 pm

    @bivuac
    Pentru bastinasii din Busteni numele de “Valea Jepilor” nu prinde, aceasta vale numindu se in zona noastra din vremuri vechi Valea Caraimanului.Valea Jepilor a fost numita sau mai exact redenumita din timpul comunistilor care vroiau o restructurare a nomenclatoarelor pana si la numele vailor.In Busteni poteca Jepii Mari se numeste Schiell dupa numele fostilor proprietari ai fabricii de hartie din localitate…..Cam asta e….jepii mari,mici sunt denumiri care s au adoptat in special la bucuresteni…fara suparare asta e…. bafta.!Paste Fericit la toata lumea!!!

  12. alb_ca_zapada on 3 April 2010 9:25 pm

    @Mario:
    pai da ma, dar nu toti sintem din busteni… hai ca se confuzeaza lumea in loc sa se informeze.
    deci, nea bubulu a dat-o pe Jepi (fosta Caraiman, mai concret pe sub cabina).

    multumim. si da, pastem fericiti.

Ai citit articolul si ai o opinie... o intrebare... o injuratura? Orice ar fi, poti folosi formularul de mai jos.