Se apropie noul sezon

16 January 2009, by alexosu

Nu mai e mult si dam startul sezonului 2009/2010 :). In doua saptamani vom avea ISPO - cel mai mare targ de echipament de iarna din Europa (de la care derdelus.ro va relata in direct), iar majoritatea producatorilor deja au inceput sa dezvaluie cate o gleza, cate un umar. Yeap, tragem cu ochiul la modelele de la anul.

In primul rand trebuie spus ca tenditele se pastreaza: schiurile devin tot mai late. Segmentul de freeski (freeride, freestyle, backcountry, big-mountain samd) nu pare afectat de criza si e in continua dezvoltare. Modelele din zona asta sunt din ce in ce mai misto - e chiar instructiv de urmarit evolutia.

Chiar si marii producatori au implementat la scara larga modele cu geometrie dubioasa - reverse camber, rockered nose & tail, reverse sidecut. Daca pana acum 2-3 ani modele d-astea veneau de la independentii mici si inovatori (si timid de la ai mari), acum boala pare ca a atins pe toata lumea. Exista o tona de modele de genul asta. In conditiile date, Armada despre care am tot discutat si despre care lumea zice ca-i prea inovator (pentru poporul romanesc as zice eu) pare deja un baiat cuminte de colegiu. “Nu mai sunt echipe mici” zice vorba din fotbal. In schi e putin altfel - nu mai exista branduri traditionaliste.

Sunt multe noutati, probabil ca peste 2 saptamani vor fi si mai multe.

Marker anunta modelul Schizo, pe platforma Jester/Griffon. Noua legatura va putea fi reglata mai in fata sau mai in spate cu pana la 3 cm. Asta apropo de cum se monteaza o legatura pentru freeride si cum se monteaza pentru freestyle. Practic acelasi schi va fi si pentru park, si pentru ride. Partea inovatoare e urmatoarea: reglajul se va putea face fara sa dai schiurile jos. Pretty cool, nu?

Ca sa ramanem in grupul Marker&Co, cateva cuvinte despre Volkl - unul dintre brandurile pe care le admiram si respectam, cum ar veni. Stiti povestea - acum muuuuulti ani Volkl a lansat Explosive, unul dintre schiurile care a schimbat sportul asta (alaturi de Salomon 1080 al lui Mike Douglas sau Volant Spatula al lui McConkey). Anul asta povestea continua cu Gotama - mai lat putin, dar considerabil mai rigid longitudinal si cu un radius ceva mai mare. Practic Volkl plaseaza Gotama cumva intre Mantra si Katana, mai aproape de zona big-mountain. Asta si pentru a face mai mult loc pentru Chopstick si Kuro - care se schimba doar in materie de grafica. Poza de deschidere e cu colectia freeski de la Volkl. Ah, inca ceva: va exista si Gotama pentru copii!

Rossi lanseaza un clapar nou, care seamana cu cizmele lui Darth Vader. Va fi in doua clape si e pentru freeride/freestyle. Tot de la Rossi, linia SAS - Seven Artistic Sins

red in dvd

(evident! doar nu credeati ca serviciile secrete au intrat pe felie?!) va fi prezenta si la anul, cu o noua grafica. Sunt zvonuri si ca vor aparea noi lungimi, cel putin pentru S7. Sunt foarte curios ce se intampla cu linia Bandit, dar banuiesc ca in curand va disparea cu totul.

Movement vine cu un model nou - Fly Swatter, unul dintre cele mai radicale modele pentru la anul. Varf si coada imense si rockered pentru balamuc in afara partiei, flat camber si un radius mic pe partea flat pentru viraje decente pe partie. O sa fie foarte interesant de vazut ce parere va avea publicul de la noi despre modelul asta, cu atat mai mult cu cat Movement are o oarecare notorietate si Mita a vandut ceva perechi in decursul timpului.

Dynastar anunta noutati. De mari dimensiuni. E vorba despre Dynastar Legend Big Dump si Huge Dump. Big Dump e mai uman (140-120-130 mm), iar Huge Dump… well, numele spune totul. Se aude ca va fi ceva de genul 150-128-130 mm si o singura lungime, 194 cm.Mai avem un model nou de BC/FS - 6th Sense Huge (140-115-130 mm). Se pare ca e ultimul sezon pentru seria Trouble, care a fost inlocuita de 6th Sense. Fara alte mari modificari, insa. Alte modele din seria 6th Sense sunt Spin (park) si Superpipe (evident, pipe). Legend 8000 dispare si este inlocuit de Sultan 80 (care e treaba cu numele asta???). In plus, mai apare un Sultan ceva mai bazat - 85.

Salomon va inlocui Gun cu Shogun - schi cu latime de 101 mm in talie si destul de stiff, pentru zapada mai tare (cam ca pe la noi, asa). Pentru bottomless powder exista Csar - care ramane neschimbat.

toy story 3 hd

K2 lanseaza un model nou - The Hardside cu o coada interesanta: o extensie detasabila in forma de coada-de-randunica pentru zilele de powder. Talie - 98 mm. Si doua straturi de titanal. Hardside face parte din noua gama FactoryTeam, care se va numi BackSide. Din motive evidente, nu? Despre Coomba se spune ca va avea varful rockered si se va numi Coomback. Nu pot sa nu remarc numele bune pe care le gaseste K2 an de an. Si grafica coolissima.

Atomic continua sa isi consolideze segmentul backcountry si lanseaza un model nou - BentChentler. Este derivat din Thug si are camber normal in zona mediana si e mai rigid - ceva gen JJ de la Armada sau S7 de la Rossi.

Cu mare bucurie anuntam un nou producator. Se numeste Majesty si vine din… ta-da! Polonia. Schiuri de park si pipe. Din Polonia. Doar simteam nevoia sa mai spun o data.

Blizzard are un comeback din ce in ce mai interesant. Vom avea The Answer - schi de freeride cu o tona de varf si coada. Evident, rockered. La fel si Kneissel - dar despre asta cand vom sti mai multe.

Surse aditionale aici, aici (de aici e si poza) si aici.

  • TwitThis
  • Google
  • Facebook
  • LinkedIn
  • MySpace
  • E-mail this story to a friend!
  • Print this article!

Comentezi?? Comenteaza!!

16 Raspunsuri la “Se apropie noul sezon”

  1. me on 16 January 2009 2:44 pm

    CE SA FACEM CU ELE CA NU MAI E ZAPADA?!

  2. alexosu on 16 January 2009 2:48 pm

    Mestere, vezi ca tocmai au inceput astia sa bage zapada. Proaspata. Vezi la webcam, acolo.

  3. Dinutzu on 16 January 2009 3:10 pm

    @Alexosu
    Apropo de “prea inovator pt poporul roman” ma simt un pic atins… nu de aia cu poporul (ala am stabilit deja ca e penibil) ci de aia cu prea inovatorul…
    In mod ciudat toti producatorii continua sa produca si schiuri mai putin late…
    Hmmmm, f ciudat. Ti-ai pus intrebarea de ce??
    Hai mah lasa-ma cu povestea cu schiuri late pe partie ca e numa’ fitze (sau asa sa ai o singura pereche atunci daaa; allmountain clar!) .
    I-am vazut acuma in vacanta pe toti freeriderii (unii chiar stiau f bine sa schieze) cum trageau niste superbe derapaje unde era beton partia.
    Am si eu schiuri late (99mm) pt offpiste dar pe partie sunt varza. Ma rog, merge, dar pe langa alea “de cursa” (iar sare alb pe mine ha,ha,ha) sunt varza.
    E chiar asa greu de adaugat ca schiul lat e f polivalent dar daca vrei DOAR pe partie nu ai ce face cu el??
    Ehhhhh, am si eu o problema ha,ha,ha….

  4. alexosu on 16 January 2009 3:27 pm

    E o discutie interminabila. Dar daca m-ai intrebat, iti raspund.
    Zici de partie. Nu stiu cum e in alte parti (de fapt stiu, dar de dragul retoricii), dar noi pe aici nu prea avem partii batute in fiecare seara si pastrate ca atare. Noi avem gheata, moguli (naturali si ne-simetrici), zapada muncita, crusta si cate si mai cate. De toate, mai putin partii d-alea aranjate ca in palma. Asa ca iti pun eu o intrebare: despre ce partie e vorba? Bradul, cumva? Daca da, atunci ai dreptate: nu ai ce face cu schiuri late.
    Treaba e ca tehnologia chiar a evoluat pana acolo incat sa rezulte schiuri care despica partia in doua si nu sunt de cursa - am dat intr-un alt comment o lista lunga de asemenea modele. Cred ca schiul de “cursa” e cel mai putin adaptabil si a devenit cel specializat.
    Si stii foarte bine ca nici macar nu e de cursa - acolo se folosesc alte ustensile decat alea pe care le poti cumpara din magazin.

    Observatie foarte importanta: aici vorbim despre schiuri pentru de upper-intermediate si peste.

  5. Dinutzu on 16 January 2009 3:47 pm

    Bineinteles ca nu vorbesc de Bradul :-))))
    Ehhh acuma ai zis bine, pt cacatul din Ro e f bun un allmountain. Si aproape ca am citit printre randuri ca pe partii calumea e altceva… Acuma ca tot a inceput romanul sa iasa p-afara poate ar fi bine de stiut si ce e bine pe partii bune…

  6. alexosu on 16 January 2009 3:54 pm

    Cred ca cu noile tone de optiuni, criteriul de baza nu mai e locul in care te dai, ci ce vrei sa faci cu schiul. Daca vrei super-carving, iti iei un SL12 sau un 9S si gata treaba. Daca vrei ceva mai interesant de atat… well… de aia exista derdelus, de fapt :).

  7. Dinutzu on 16 January 2009 5:23 pm

    Pai….. da. Eu credeam ca e interesant orice ai face… inclusiv super-carv. Nu cred ca “interesant” apartine doar unui fel de a te da. D-aia si produc astia 1000 feluri de schiuri care corespund la 1000 de feluri interesante de a te da.
    Dar deocamdata nu au reusit sa faca schiul care sa le faca pe toate fff bine, si f probabil nu vor putea niciodata… Binisor da, dar f bine nu. Asta era de fapt ce vroiam sa zic.

  8. alexosu on 16 January 2009 5:32 pm

    Dinutzu, asta zic si eu. Sunt mii de feluri de a te da, iar super-carve-ul e numai unul dintre ele. De ce sa ma opresc doar la super-carve?
    Si ai dreptate, nu exista schiul perfect.

  9. Dinutzu on 16 January 2009 6:14 pm

    Nu am zis sa te opresti :-))))
    Eu personal d-aia o sa am in curand 3 perechi de schiuri ca sa am ce e mai bun pt partie(”supercarv”)/tocatura/pow
    Vorba unui prieten, o sa avem schiuri din 5 in 5mm la latime ca sa fim super satisfacuti in orice zapada ha,ha,ha….

  10. Anonymous on 16 January 2009 8:30 pm

    sau ca mine cu un Volkl P40 vechi si luat sh care sta bestial pe Carp-ul inghetat sau in Valea Dorului si se duce ca un bat la fund in pow :). Nu poti sa le ai pe toate …..dar ar fi frumos. Si e pe bune: un schi race, greu, pe ghiata se simte perfect. Pentru damburi, pow si mai nou “tocatura”, aza cum zice Dinutzu cat mai lat nene. Sa se ieftineasca Elanul acela 888 ca prea e fain ( 1800 de roni eu nu dau pe un schi) :))

  11. alb_ca_zapada on 16 January 2009 9:15 pm

    mai dinutule mai lasa-ma cu cursa ta:) ar mai trebui sa apara si stiu-eu-cine sa-mi tina teorii despre cursele alea de cupa mondiala…
    hai sa fim seriosi, unde te dai tu in tara asta cu schiul ala de cursa?? tu stai in fr si ti-e simplu sa vb…

    si nush ce freerideri care derapau ai vazut tu… nu cumva aveau toale buggy si veneau din park?
    sa-ti dau eu legendul sa-l vezi cum sta pe gheata la cei 97mm ai lui… vezi ca schiurile late n-au fost inventate de elan.. ;)

  12. me on 16 January 2009 9:19 pm

    fugi repede si da o tura ca peste 3 zile o sa bage ”astia” niste temperaturi pozitive de o sa iasa ghioceii pe partii.

  13. alb_ca_zapada on 16 January 2009 9:20 pm

    @dinutzu again:
    aa, sa-ti zic una tare: stii cu ce-i incaltat tanner hal?? :))
    ai ghicit cred… sa nu-i arunci pe geam ca-ti placeau tare… :)))

  14. Dinutzu on 16 January 2009 10:25 pm

    Nu-i arunc ca chiar imi plac mult de tot!!!!! Mie-mi place ce fac baietii aia gen Tanner Hall!!! Dar imi place f tare si ce face Bode&Co. :-))))
    Ce sa-i fac, imi plac prea multe lucruri deodata ha,ha,ha…

  15. Armada - colectia 09/10 : derdelus.ro on 11 March 2009 9:37 am

    [...] colectii de iarna sunt de ceva timp pe piata (normal, doar a trecut ISPO). Am scris aici despre cateva chestii hot din sezonul 2009-2010. Acum hai sa vedem ce pregateste [...]

  16. Rock’n’roll! Revolutia continua : derdelus.ro on 9 November 2009 9:16 am

    [...] inclusiv tehnologia rocker a coborat in mainstream. Trendul e evident de ceva timp incoace si am atins subiectul asta deja din ianuarie.  Concluzia e ca nu exista in momentul asta producator serios, fie el [...]